2019届高考英语二轮复习语法综合演练:专题10 定语从句(含解析)

  • 格式:doc
  • 大小:51.50 KB
  • 文档页数:2

综合演练

(定语从句)

There was a

time__1__I was tired of learning English and disliked to speak

English.And this

was the reason__2__my father forced me to join in a 30­day training

in an English club before I went to senior high school.When I first came to the club,__3__I met many strangers,I missed my parents very much.So I packed up my things

and wanted to go home.Fortunately,my guide,__4__teacher was Yu Minhong,communicated

with me face­to­face,from__5__I gained some useful instructions.He also showed me

a good partner,and we got along well with each other.Gradually I adapted to the life

there.Every day I would like to talk to other teenagers and set down a series of

activities__6__we did.I should be grateful to my father and the guide,__7__encouraged

me to fall in love with English.Now I feel it interesting to learn English,into__8__I

put my entire energy.Every day I read my words and passages aloud.In class I join

in English discussions.Before I go to sleep,I recall the passages,through__9__I

can memorize a large number of new words.__10__our English teacher says,“As long

as you form the habit of learning English every day and have perseverance,you will

conquer English sooner or later.”

[语篇解读] 本文为记叙文,叙述了作者参加英语俱乐部的难忘经历。在那里作者遇到了一位好老师,那位老师使作者对英语学习产生了兴趣。作者还养成了学习英语的好习惯。

1.解析:句意:有一段时间,我讨厌学英语并且不喜欢说英语。There was a time

when...“有一段时间……”。

答案:when

2.解析:This is/was the reason why“这就是……的原因”。

答案:why

3.解析:先行词是the club,关系词在从句中作地点状语,故填where。

答案:where

4.解析:先行词为my guide,代入定语从句后为:My guide's teacher was Yu Minhong.由此可见,先行词与teacher之间是所属关系,故用whose引导。

答案:whose

5.解析:先行词为“my guide communicated with me face­to­face”;先行词在定语从句中作from的宾语,且介词from提前,故填which。

答案:which

6.解析:先行词是activities,将先行词代入定语从句后为:We did the activities.由此可见先行词在定语从句中作宾语,故用that或which引导或省略关系代词。 答案:that/which

7.解析:先行词为my father and the guide,关系词在定语从句中作主语,且指“人”,所以用who引导。

答案:who

8.解析:先行词为English,关系词在定语从句中作介词into的宾语,且介词into已被提前,故填which。

答案:which

9.解析:句意:每天入睡前我总是回忆所学的文章,通过这种方法,我能记住大量的英语生词。先行词为I recall the passages,关系词在定语从句中作介词through的宾语,且介词已被提前,故用which引导。

答案:which

10.解析:句意:正如我们英语老师所说的:“只要你们养成每天学英语的习惯并且坚持不懈,你们迟早会征服英语。”非限制性定语从句置于句首,后面引号内直接引语的内容为先行词,且关系词在定语从句中作主语,故需用as引导。

答案:As