托福阅读-事实信息题课件
- 格式:ppt
- 大小:90.50 KB
- 文档页数:23
托福阅读备考:事实信息题讲解回顾托福阅读的所有题型,其中有2种题型占据的比例----“词汇题”和“事实信息题”,今天给大家带来了托福阅读备考之事实信息题讲解,希望能够帮助到大家,下面就和大家分享,来欣赏一下吧。
托福阅读备考之事实信息题讲解1. 提问方式:Accordingto paragraph… which of the following statements is true of / concerned with /related to X?例:According toparagraph 1, what was true of the Sahara region around 6,000 B.C.? (TPO 28 EarlySaharan Pastoralists) Accordingto paragraph… why / how / what….?例:According to paragraph 1, why is playdifficult to define? (TPO 30 Role of Playin Development)分析:通过以上两种不同提问方式可以总结出该题型有以下几个特点:1). 该题型是就某段话当中的某个细节信息(即提问方式1中的X)进行提问。
2). 该题型可以围绕该细节信息的不同方面进行提问,通过特殊疑问词which;what; why; how可以看出。
3). 由于题干中未出现infer;suggest; indicate等字样,所以该题型旨在考察文本信息的字面含义,无需考生进行文本的隐含意推理。
2. 解题步骤:Step 1: 读题干,找出定位词注意:如果是提问方式1, 那么定位词则是位于介词of/with/ to后面的信息。
如果是提问方式2, 那么定位词一般是名词,并且是非主题性的名词(当然定位词不一定只能找一个,一般可以找2到3个,因为定位词越多相对定位的位置也会越。
智 课 网 托 福 备 考 资 料托福阅读事实信息题合集之TPO23-2-智课教育旗下智课教育本文和大家分享的是托福阅读事实信息题合集之TPO23-2,正在准备托福阅读的学生可以一起来看看这份tpo阅读事实信息题的集合,希望能给大家的托福考试准备带来帮助。
托福阅读事实信息题是阅读考试中比较常见的一种题型,tpo则是托福阅读备考最权威的材料,所以托福小编综合二者,为大家集中整理了tpo阅读中考察的事实信息题及其对应的解析,供大家参考使用。
本文带来的是TPO23-2的事实信息题,一起来看看吧。
TPO23-2 Seventeenth-Century Dutch Agricultureparagraph 2Apart from this, being able to give up labor-intensive grain production freed both the land and the workforce for more productive agricultural divisions. The peasants specialized in livestock husbandry and dairy farming as well as in cultivating industrial crops and fodder crops: flax, madder, and rape were grown, as were tobacco, hops, and turnips. These products were bought mostly by urban businesses. There was also a demand among urban consumers for dairy products such as butter and cheese, which, in the sixteenth century, had become more expensive than grain. The high prices encouraged the peasants to improve their animal husbandry techniques; for example, they began feeding their animals indoors in order to raise the milk yield of their cows.4. According to paragraph 2, the increases demands on Dutch agriculture made by urban consumers had which of the following results?A. Seasonal shortages of the products consumers most wantedB. Increased production of high-quality grain productsC. Raised prices charged by peasants to urban consumersD. Different ways of caring for dairy-producing animals解析:以urban consumers做关键词定位至倒数第二句,说城市消费者需要奶制品,而奶制品比谷物价格贵得多,但这句只说了现象,没说结果,往下看。
托福阅读事实信息题托福阅读事实信息题:握住细节别放手!首先当然是关注题干中的关键词,话说这个说法可能很多人都听过,但什么样的词能做关键词呢?想想,找关键词无非为了回原文能尽快找到相应的信息,所以关键词应该具备两个特征,一是比较容易找到,就是长的比较特别,这样才能在一众单词中迅速被看见;二是不容易被其他词替换,一旦换掉了回原文找不到原词定位就失败了不是么?所以符合这两个特征的无外乎长难词,专有名词,时间和数字等等,如果这些都没有怎么办呢?把本不明显的词凑成词组,这样不就容易找到了么,毕竟目标大了啊!第二步当然就是回原文定位了,需要注意的是,很多学生在定位的过程中不自觉的开始读全文,那你这定位有啥用呢?所以看文章的时候不要看意思,单纯找到要的那个词就好了。
找到以后当然要精读找到的那句话。
至于上下句要不要看,其实取决于只看找到的那句能不能帮你选出正确答案,如果只看那句不行,自然要看上下句了。
但无论怎样,你需要读的句子一般不会超过两句话,官方还是说话算话的!很多学生的问题出在根本不敢用这一套,总觉得读的太少肯定做不出题,再加上现在很多题目确实比较tricky,让大家更觉得无所适从,但请相信,既然官方说了只看一两句能选出答案,绝大多数情况下就一定可以。
考生们的问题更多在于找不到或者好容易找到却看不懂,看不懂的孩子请好好背单词,毕竟巧妇难为无米之炊,没有一定的单词量再多的技巧也没用!至于找不到的同学,并不是这个方法本身出了问题,而是关键词很多时候不那么明显了。
那么问题又来了,找不到关键词应该怎么办?很多童鞋可能知道,托福考试中题目出现的顺序和文章行文的顺序是一致的,直接点儿说,就是一段的第一题极有可能出现在这段的最前面,以此类推。
知道了这个,就意味着即使没有关键词,你也可以根据这题是这段的第几题来大致确定到底要读段落的前半部分。
中间,还是后半部分;还可以根据上一题的大概位置往下找这一题的答案,这样会使读文章的压力大幅减轻。
托福阅读直接信息题实例解析托福阅读直接信息题又叫事实信息题,顾名思义考察的是考生对阅读文章中直接给出的事实信息的理解能力,不同于推断题考察考生对文章未明说的信息推理能力,也不同于否定事实信息题考察考生对与文章信息不符的内容的筛选能力,直接信息题考察的就是学生对文章内容的真实把握。
一般能来说,托福阅读直接信息题的解题需要遵循三步:1.从题干中找到定位关键词 2.通过定位关键词找到对应原文,得出原文答案3.将四个选项跟原文答案进行对照,看哪个选项是对原文答案的同义改写。
这个过程中最重要的主要有两种能力:关键词定位与同义改写。
首先我们来看看“定位关键词”。
,按照“识别度高低”排序可以有如下这些帮助我们回到原文定位的关键词:(1) 数字、大写、符号(引号、破折号、连字符、斜体...)(2) 名词(以具体名词为主、抽象名词为辅,因为前者更不容易被改写)(3) 比较级、最高级(4) 动词、形容词、副词在关键词定位的过程中我们要对题干中诸如when、where 、how 、why等特殊疑问词敏感,这些单词可以帮我们更好地判断题目的考查方向,让我们知道最终要找到什么。
另外文章标题词不可作为定位关键词,因为高频词没有定位价值。
关于Step 2“原文答案”,这是指的是如果题目没有四个选项、只有题干的话,这道题就类似一道简答题,那么这个“原文答案”就是该简答题的答案。
最后关于Step 3“同义改写”,这也是托福考试最广泛考察的能力之一了,指同义词或近义词的替换。
接下来我们运用这个三步走的策略来解答下面两道题:例题1Though it may be difficult to imagine from a later perspective, a strain of critical opinion in the 1920s predicted that sound film would be a technical novelty that would soon fade from sight, just as had many previous attempts, dating well back before the First World War, to link images with recorded sound. These critics were making a common assumption-that the technological inadequacies of earlier efforts (poor synchronization, weak sound amplification, fragile sound新通教育recordings) would invariably occur again. To be sure, their evaluation of the technical flaws in 1920s sound experiments was not so far off the mark, yet they neglected to take into account important new forces in the motion picture field that, in a sense, would not take no for an answer. Which of the following is true about the technical problems of early sound films?(A) Linking images with recorded sound was a larger obstacle than weak sound amplification or fragile sound recordings.(B) Sound films in the 1920s were unable to solve the technical flaws found in sound films before the First World War.(C) Technical inadequacies occurred less frequently in early sound films than critics suggested.(D) Critics assumed that it would be impossible to overcome the technical difficulties experienced with earlier sound films.解析:Step1题干:找出题干的定位关键词,是technical problems of early sound films。
托福阅读事实信息题合集之TPO32-3托福阅读事实信息题合集之TPO32-3托福阅读事实信息题是阅读考试中比较常见的一种题型,tpo则是托福阅读备考最权威的材料,所以托福小编综合二者,为大家集中整理了tpo阅读中考察的事实信息题及其对应的解析,供大家参考使用。
本文带来的是TPO32-3的事实信息题,一起来看看吧。
TPO32-3 Distributions of Tropical Bee ColoniesParagraph 2Stingless bees are abundant in tropical and subtropical environments, where they gather nectar and pollen from a wide variety of flowers. They generally nest in trees and live in colonies made up of hundreds to thousands of workers. Hubbell and Johnson observed that some species of stingless bees are highly aggressive to members of their species from other colonies, while other species are not. Aggressive species usually forage in groups and feed mainly on flowers that occur in high-density clumps. Nonaggressive species feed singly or in small groups and on more widely distributed flowers.2 According to paragraph 2, some species of stingless bees are aggressive mainly towardnonaggressive bees that forage on the same flowersaggressive bees of other speciesbees from their own colonybees of their own species from different colonies答案D解释该段第三句: aggressive to members of their species from other colonies无刺蜜蜂广泛分布于热带和亚热带环境,他们在此地收集多种花蜜和花粉。
托福阅读事实信息题合集之TPO28-2托福阅读事实信息题是阅读考试中比较常见的一种题型,tpo则是托福阅读备考最权威的材料,所以托福小编综合二者,为大家集中整理了tpo阅读中考察的事实信息题及其对应的解析,供大家参考使用。
本文带来的是TPO28-2的事实信息题,一起来看看吧。
TPO28-2 Early Saharan PastoralistsParagraph 1:The Sahara is a highly diverse, albeit dry, region that has undergone major climatic changes since 10,000 B.C. As recently as 6,000 B.C. the southern frontier of the desert was far to the north of where it is now, while semiarid grassland and shallow freshwater lakes covered much of what are now arid plains. This was a landscape where antelope of all kinds abounded----along with Bos primigenius, a kind of oxen that has become extinct. The areas that are now desert were, like all arid regions, very susceptible to cycles of higher and lower levels of rainfall, resulting in major, sudden changes in distributions of plants and animals. The people who hunted the sparse desert animals responded to drought by managing the wild resources they hunted and gathered, especially wild oxen, which had to have regular water supplies to survive.1.According to paragraph 1, what was true of the Sahara region around 6,000 B.C.?O Much less of it was desert than is now the case.O Most areas that are now grassland were covered by shallow lakes.O It had just undergone a major climatic change.O Wild oxen and antelopes lived in separate parts of the region.解析:A 事实信息题原文写到“在公元前六千年左右,在沙漠的南边界,远离北边的地方现在是干旱的平原,当时这里是各种羚羊和原始牛都很丰富的山水画般的地方”那么也就是说那时候那个地方还不是沙漠。
试题结构阅读部分篇数时间文章长度问题数量Passage120分钟Approximately700 words12-14 个Passage2 & Passage340分钟Approximately700 words perset每篇12-14个Passage 4& Passage 5(遇加试时才有)40分钟Approximately700 words perset每篇12-14个TOEFL 阅读首堂课介绍• 1. what is TOEFL? why do you guys study TOEFL?• 2. what is TPO?• 3. what is pbt-cbt-ibt?• 4. what is OG?• 5. 托福阅读十大题型介绍+ 例题?• 6. 高分标准?•7. 教案思路?(词汇+ 语法+ 长难句+ 简单阅读)•8. 介绍上这门基础课的目的何在??学生学完这门课有什么收获??•9. “授渔”而非“授鱼”?一.事实信息题(Factual Information Questions )•①.问题形式:•According to the paragraph,which of following is true of X?•The author's discription of X mentions which of following?•According to the paragraph,X did Y because...•According to the paragraph, why did X do Y?•②.例题:•1790 saw the nation entering a new era of road development.Unable to finance road construction,states turnd for help to privatecompanies,organized by merchants and land speculators who had a personal interest in better communications with the interior.•According to the passage, why did states need private companies' help in road building?• a. the states were unable to build roads themselves financially.• b. private companies could spend less time completing roads.• c. the states did not have as much equipment as private companies.• d. private companies had more knowledge of the interior.二.指代题(Reference Questions)• .问题形式:The word (or phrase) X in the passage refers to ?(常考的代词有they,this, it, others, which等)。
托福十大题型1. 事实信息题(Factual information)事实信息题是托福阅读中数量最多的题型,在每篇阅读文章中都会有3-6题为事实信息题。
这个题型如同其字面含义,就是考察大家对阅读文章中包含的各类信息的掌握程度。
这类题目的提问方式主要有两种,分别是:According to the paragraph,...?The author's description of X mentions which of the following?2. 否认事实信息题(Negative Factual Infomation)这个题型和上面的事实信息题正好相反,如果说事实信息题问的是文章里讲了什么,那么否认事实信息题问的就是文章里没讲没有提及什么。
这类题型的考察目的和事实信息题相同,也是考察考生对文章包含信息的了解。
每篇文章中这样的题目数量最多2题,也有可能1道都没有。
这个题型的提问方式是:According to the passage, which of the following is NOT true of X?The author's description of X mentions all of the following EXCEPT...3. 暗示推理题(Inference)这个题型同样问的是事实,但并不是文章直接提到的事实,而是需要考生结合文章给出信息进行一定推理后得出的结论,对考生的逻辑推理分析能力有一定要求。
这个题型每篇阅读中都会有1到3题,常见提问方式是:Which of the following can be inferred about X?The author of the passage implies that X...Which of the following can be inferred from paragraph 1 about X?4. 修辞目的题(Rhetorical Purpose)这个题型的题数为1-2题,光看名字似乎有点不太好理解,其实通俗来说就是问目的或者说原因,比如作者会什么要提某人某事,或者作者提及某人某事是为了什么等等。
托福阅读题型1.事实信息题(Factual information)事实信息题是托福阅读中数量最多的题型,在每篇阅读文章中都会有3-6题为事实信息题。
这个题型如同其字面含义,就是考察大家对阅读文章中包含的各类信息的掌握程度。
这类题目的提问方式主要有两种,分别是:According to the paragraph,...?The author's description of X mentions which of the following?2.否认事实信息题(Negative Factual Infomation)这个题型和上面的事实信息题正好相反,如果说事实信息题问的是文章里讲了什么,那么否认事实信息题问的就是文章里没讲没有提及什么。
这类题型的考察目的和事实信息题相同,也是考察考生对文章包含信息的了解。
每篇文章中这样的题目数量最多2题,也有可能1道都没有。
这个题型的提问方式是:According to the passage,which of the following is NOT true of X?The author's description of X mentions all of the following EXCEPT...3.暗示推理题(Inference)这个题型同样问的是事实,但并不是文章直接提到的事实,而是需要考生结合文章给出信息进行一定推理后得出的结论,对考生的逻辑推理分析能力有一定要求。
这个题型每篇阅读中都会有1到3题,常见提问方式是:Which of the following can be inferred about X?The author of the passage implies that X...Which of the following can be inferred from paragraph 1 about X?4.修辞目的题(Rhetorical Purpose)这个题型的题数为1-2题,光看名字似乎有点不太好理解,其实通俗来说就是问目的或者说原因,比如作者会什么要提某人某事,或者作者提及某人某事是为了什么等等。
托福阅读事实信息题合集之TPO10-2托福阅读事实信息题合集之TPO10-2托福阅读事实信息题是阅读考试中比较常见的一种题型,tpo则是托福阅读备考最权威的材料,所以托福小编综合二者,为大家集中整理了tpo阅读中考察的事实信息题及其对应的解析,供大家参考使用。
本文带来的是TPO10-2的事实信息题,一起来看看吧。
TPO10-2Seventeenth-Century European Economic GrowthParagraph1:In the late sixteenth century and into the seventeenth,Europe continued the growth that had lifted it out of the relatively less prosperous medieval period(from the mid400s to the late1400s).Among the key factors behind this growth were increased agricultural productivity and an expansion of trade.1.According to paragraph1,what was true of Europe during the medieval period?○Agricultural productivity declined.○There was relatively little economic growth.○The general level of prosperity declined.○Foreign trade began to play an important role in the economy.解析:以medieval period做关键词定位至第一句,说medieval period不那么prosperous繁荣,但如果只看这句的话很容易错选答案C,C的decline叫做减少,也就是说C说medieval时期prosperity 下降了,但原文说不prosperous,是一种低的状态,不是下降的趋势,所以C错;而B的经济几乎没有增长是less prosperous的同义替换,正确;A与C错的原因类似;D没说Paragraph2:Populations cannot grow unless the rural economy can produce enough additional food to feed more people.During thesixteenth century,farmers brought more land into cultivation at the expense of forests and fens(low-lying wetlands).Dutch land reclamation in the Netherlands in the sixteenth and seventeenth centuries provides the most spectacular example of the expansion of farmland:the Dutch reclaimed more than36.000acres from1590to1615alone.3.According to paragraph2,one effect of the desire to increase food production was that○land was cultivated in a different way○more farmers were needed○the rural economy was weakened○forests and wetlands were used for farming解析:以increase food production做关键词定位至第一句,但问的是影响,所以答案应该是下一句。