当前位置:文档之家› 中考英语英语阅读理解练习题(及答案)

中考英语英语阅读理解练习题(及答案)

中考英语英语阅读理解练习题(及答案)

一、英语阅读理解专项练习试卷

1.阅读理解

Do you want a job in the holiday? Just go for it. First, you need to know what kind of job is suitable for your age and interest.

If you're 13 to 15.

It seems that you can't work almost anywhere, but you're probably allowed to clean your neighbours' cars or walk their dogs.

There is no lowest wage(工资) for children under 16.

By law, you can't work more than 35 hours each week during school holidays. And you can't work before 7 a.m. or after 7 p.m.

If you're 16 or 17.

The lowest wage for 16-17 years old teenagers should be no less than 7 dollars per hour.

You can't work in a pub or bar, but you can work in many other places.

By law, you can't work more than 40 hours each week.

What jobs are out there?

Obviously your choices are limited (限制) by the fact that you can only work during school holidays, but the following situations are fine.

At Christmas, most shops are shart of hands, so you may find something to do there. In antumn, there's always fruit picking. It can be pretty hard work, but it pays really well.

If you're mad about football, you can choose to work in a sports shop or help out at a local football club. No matter how much you are paid, you are doing what you like.

(1)In the school holidays, 14-year-old kids __________________.

A. can work anywhere they want

B. are not allowed to work alone

C. can't go to work at night

D. can work as long as 14 hours a day

(2)How much can a 16-year-old kid be paid at least in two hours?

A. 21 dollars.

B. 17 dollars.

C. 14 dollars.

D. 7 dollars.

(3)If you want to clean cars for others, you should at least be _____________.

A. 16

B. 15

C. 14

D. 13

(4)According to the passage, which statement is true?

A. not right for children

B. tiring but pays well

C. better than other jobs

D. more interesting to girls

(5)According to the passage, which statement is true?

A. If you are 17 years old, you're not allowed to walk the dog for your neighbour.

B. Teenagers can choose their jobs according to their interest.

C. Fruit picking pays well because there are fewer people to pick it.

D. Only football fan is allowed to work in a football club.

【答案】(1)C

(2)C

(3)D

(4)B

(5)B

【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍在假期根据自己的年龄和兴趣,找到适合自己的工作。

(1)细节理解题。由If you're 13 to 15. ...And you can't work before 7 a.m. or after 7 p.m.可知十四岁的儿童不能晚上工作,故选C。

(2)细节理解题。由 If you're 16 or 17.The lowest wage for 16-17 years old teenagers should be no less than 7 dollars per hour.16-17岁青少年的最低工资应不低于每小时7美元。可知结合题干,两个小时就应该14美元,故选C。

(3)细节理解题。由 If you're 13 to 15. It seems that you can't work almost anywhere, but you're probably allowed to clean your neighbours' cars or walk their dogs.可知想要为邻居清洗车,至少十三岁。故选D。

(4)细节理解题。由 It can be pretty hard work, but it pays really well.可知累但报酬很好,故选B。

(5)细节理解题。由 If you're mad about football, you can choose to work in a sports shop or help out at a local football club. No matter how much you are paid, you are doing what you like.可知青少年可以根据自己的兴趣选择工作。故选B。

【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。

2.阅读理解

中考英语英语阅读理解练习题(及答案)

(1)What kind of the letter may the passage be?

A. An admission letter.

B. An apology letter.

C. A business letter.

D. A thank you letter.(2)How much should Zhang Wei pay in all to enter the university?

A. HK$ 55,935.

B. HK$ 55,810.

C. HK$ 55, 685.

D. HK$ 55,560.(3)If you were Zhang Wei, how would you feel at this letter?

A. Annoyed.

B. Excited.

C. Upset.

D. Anxious.

【答案】(1)A

(2)D

(3)B

【解析】【分析】句意:这是张伟的一张香港中文大学的录取通知书,其中涉及到专业,学习方式,学位以及费用。

(1)细节理解题。根据文中的语句The Chinese University of Hong kong Admission Notification提示可知,这是一张录取通知书,故选A。

(2)细节理解题。根据文中的语句HK$ 55,560.(for native students)以及Zhang Wei (Yuyao,Ningbo)提示可知,张伟的学费是HK$ 55,560,故选D。

(3)理解归纳题。这是一张香港中文大学的录取通知书,张伟收到以后,一定非常的激动,故选B。

【点评】考查阅读理解。本文主要考查细节理解题,首先仔细阅读文后的问题,弄清问题的大意;然后带着问题阅读短文,抓住关键信息,选择正确答案。

3.阅读下面短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。D

After 21 years of marriage,my wife wanted me to take another woman out to dinner and a movie.She said."I love you but I know the other woman loves you and would love to spend some time with you."

The other woman that my wife wanted me to visit was my mother, who had been a widow(寡妇)for 19 years,but the needs of my work and my three children had made it impossible to visit her regularly.

That night I called to invite her to go out for dinner and a movie."What's wrong? Are you well?" she asked at once.My mother is the type of woman who prefers to think that a late night call or a surprise invitation is a sign of bad news."I think that it will be pleasant to be with you,"I replied."Just two of us."She thought about it for a moment,and then said,"I would like that very much."

That Friday after work.I drove over directly to pick her up.When I arrived at her house,I noticed ▲. She had curled her hair and was wearing a nice dress.Her smile was as bright as an angel's.

We went to a restaurant that.although not elegant(高雅的),was very nice and comfortable.My mother took my arm as if she were the First Lady.After we sat down,I had to read the menu.When I lifted my eyes and saw Morn sitting there looking at me.A nostalgic smile was on her face.She said."It was I who used to read the menu when you were small." "Then it's time that you should relax and let me return the favor(恩惠)."I smiled back.During the dinner, we had an agreeable conversation—nothing special,but catching up on recent happenings in each other's life.We talked so much that we missed the movie.As we arrived at her house later, she said."I'll go out with you again, but only if you let me invite you."I agreed.

A few days later, my mother died of a heart attack.It happened so suddenly that I did not have a chance to do anything for her.Some time later, I received a letter with a short note inside,which said,"You will never know what that night meant for me.I love you,son!" (1)What is the writer's purpose(目的)in writing Paragraph One?

A. To introduce the topic.

B. To get the readers interested.

C. To make a comparison.

D. To tell the background information.

(2)The writer's mother felt at first when she was invited to dinner on the phone.

A. worried

B. sick

C. shameful

D. awful

(3)Which can best fill in the blank( ▲ )in the passage?

A. site was watching TV alone in her living room

B. site had just finished all the housework for today

C. she was busy choosing among her favorite dresses

D. she had already been waiting in the door with her coat on

(4)The underlined word "nostalgic" in Paragraph Five means in Chinese.

A. 慈祥的

B. 关爱的

C. 怀旧的

D. 神秘的(5)What message is mainly passed on to the readers in the last two paragraphs?

A. The mother regretted missing the movie.

B. The mother was satisfied with the night out.

C. The son felt painful for his mother's sudden death.

D. The son had decided to spend more time with his mom.

【答案】(1)B

(2)A

(3)D

(4)C

(5)B

【解析】【分析】本文主要讲作者的妻子建议作者带他自己的妈妈去吃饭,向我们讲述了一个看似平常却又饱含深情的故事。

(1)考核段落大意,从第一段I love you but I know the other woman loves you and would love to spend some time with you可知作者的妻子提议作者邀请”别的女人”去吃饭,目的是激发读者的兴趣。故选B。

(2)细节题,从第三段My mother is the type of woman who prefers to think that a late night call or a surprise invitation is a sign of bad news可知作者妈妈接到电话表示震惊,后文说到深夜给妈妈打电话,意味着不好的事情,所以妈妈表示担心,故选A。

(3)语境理解题,从When I arrived at her house,I noticed ▲. She had curled her hair and was wearing a nice dress.Her smile was as bright as an angel's可知,当作者到达时,妈妈已经等在那里了,表明妈妈当时迫不及待和高兴的心情,故选D。

(4)细节题,从第七段It was I who used to read the menu when you were small." "Then it's time that you should relax and let me return the favor(恩惠)可知,妈妈说到“你小的时候我为你点菜,现在作为回报,你为我点菜”,所以是一种怀旧式的笑,故选C。

(5)综合理解题,从最后两段内容得知,妈妈对儿子的邀请很开心,最后一句You will never know what that night meant for me.I love you,son!表明那一晚对她意义非同一般,故选B。

【点评】考查阅读理解,在阅读本文时首先应该顺着故事情节去理解某些细节。最后在理解问题的基础上,再针对每一个选项去还原文章所在之处,得到精准的答案。

4.阅读理解

“Please take my penny,” said M aggie to old Dan, the fisherman, who sat on a bench repairing his nets.

Her brother Andrew drew her back, whispering, “Maggie, he is not a beggar (乞丐)!”

But Maggie paid no attention. “Please take it,” she said again. Old Dan smiled, and took it. “Thank you, little miss,” he said, “It is kindly meant.”

After that, Maggie went to the beach to gather shells. She never thought how fast the hours were passing until being tired. She sat down on a rock. Soon she was scared because the sea water was going up. She wanted to go home, but she found the places she had gone down easily very difficult to climb up. The stones were wet and smooth. What could poor Maggie do? She felt sad and cried.

Luckily, Dan's large dog Rover jumped down from a rock! Rover raised his loud bark. The fisherman had taken his nets to the top of the cliffs (悬崖), and was laying them out in the sun when he heard the loud barking of a dog. He felt sure that it was Rover, and Rover was in trouble, so he looked over. There he saw it all.

“Bless her! It is the little one that was so kind-spoken to me this morning!” he cried, and he hurried to his sons' rooms.

“Quick, boys, quick!” he said. “Get to the boat, and row fast to the sea. There is a poor child there just waiting to be helped.” The fishermen lost no time, and soon little Maggie and Rover were rowed safely to land! Old Dan was waiting there to lift her out to give her into her mother's arms.

“It was the penny that did it, madam,” he said to Mrs. Weston later. “I saw Rover looking at her when she put the penny. And I am thinking he had been looking after her all the day.”

Some years later, Rover came to Maggie's home with a little note, in which was written—“Will Maggie help Rover?—his master is dead.”

(1)Who rowed Maggie to land safely?

A. Rover.

B. Old Dan.

C. Old Dan's sons.

D. Andrew.

(2)What we can guess from the end of the story?

A. Maggie refused to be Rover's new master.

B. Rover felt sad about Mrs. Western's death.

C. Rover lived with Old Dan until his master died.

D. Maggie became Rover's master at once after she was saved.

(3)What can we learn from the passage?

A. One kind act brings another.

B. You should act and speak the same kindly.

C. One person's pleasure may be another's pain.

D. People often forget what is really important in our lives.

(4)Which of the following is the best title for the passage?

A. Rover and his master

B. Rover's new friend

C. What the brave dog did

D. What Maggie's penny did

【答案】(1)C

(2)C

(3)A

(4)D

【解析】【分析】这是一篇以麦姬的硬币引发的感人故事。最初善良的麦姬以为老渔夫是乞丐送给了他一便士硬币,当麦姬在海滩上遇到危险时,渔夫的狗罗孚及时“呼救”,在老渔夫儿子的帮助下才脱离了险境。最后,老渔夫临去世前又把狗托付给麦姬收养,诠释了当施恩于别人的时候,也会得到别人的恩赐与帮助的道理。

(1)C细节理解题。根据文章第三段中的句子“Quick, boys, quick!” he said. “Get to the boat, and row fast to the sea. Old Dan was waiting there to lift her out to give her into her mother's arms.可知,是丹的儿子把麦姬成功解救出来!答案为C。

(2)C细节推理题。根据短文最后一句“Will Maggie help Rover?—his ma ster is dead.”老渔夫丹一直与他的狗罗孚生活在一起,直到他临去世前把狗托付给麦姬,麦姬的硬币感动了渔夫,渔夫的狗罗孚也在麦姬遇到危险时帮助了她,麦姬不接纳罗孚显然不合理,A答案不正确,故正确答案C。

(3)A主旨大意题。根据文章内容可知,最初善良的麦姬以为老渔夫是乞丐送给了他一便士硬币,当麦姬在海滩上遇到危险时,渔夫的狗罗孚及时“呼救”,在老渔夫儿子的帮助下才脱离了险境。诠释了当施恩于别人的时候,也会得到别人的恩赐与帮助的道理。故答案A最符合题意。

(4)D标题归纳题。纵观全文可以发现,是麦姬给老渔夫丹的一便士硬币引出了这个感人的故事。故D答案最合理。

【点评】第3小题是考查作者的写作意图,适合用捕捉主旨大意来解题。所谓主旨大意,也就是文章的中心思想,主题思想,中心观点,它常常针对文章的主题,作者的写作意图,文章段落的中心思想进行提问,这类题也叫归纳概括题。做这道题时,必须在通读全文的基础上,准确把握短文的主旨大意,作者传递着一种“善有善报”的思想,诠释了当施恩于别人的时候,也会得到别人的恩赐与帮助的道理。故A答案最符合题意。

5.阅读下面短文,从短文后所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。

D

Friendship can help you stick to your aims and make you more successful, according to an article in Times.

Carlin Flora, the writer, who has studied friendship for years, finds that if you really want to change something in your life, you can develop friendship with people who have the same aims as you do.

Friends can help make your own will stronger. Following good examples can help you get rid of bad behaviors and form new, healthier ones. For example, after a busy and tiring day, you probably want to go home and watch TV. However, your friend knocks on your door and asks you to go jogging with him. After jogging, you talk over coffee together. This is much better than just

sitting in the room watching TV.

Flora also points out that it's best to stop bad habits by turning attention to different, good ones. Instead of staying at home alone and spending hours in front of your computer, building up friendship with those who have the values and habits you admire will lift you up more easily.

We all wish to be with, and be liked by our friends. When you have friendship with people with strong wills and good behaviors, you will not only succeed more easily, but also find joy on your journey.

(1)The underlined word "ones" in the third paragraph means .

A. examples

B. behaviors

C. friends

D. aims

(2)In the writer's opinion, is better for you after a busy and tiring day.

A. sitting in the room watching TV

B. staying at home alone

C. spending hours in front of your computer

D. jogging with a friend

(3)According to the writer, we should make friends with those who .

A. have the values and habits we admire

B. often go jogging with us

C. have the same jobs as we do

D. talk over coffee with us

(4)The main idea of this passage is .

A. friends can help make your own will stronger

B. we all wish to be with, and be liked by our friends

C. it's best to stop had habits by turning attention to different, good ones

D. friendship can help you stick to your aims and make you more successful

【答案】(1)B

(2)D

(3)A

(4)D

【解析】【分析】短文大意:朋友可以帮助你坚持目标并变得更加成功,研究表明,和那些拥有你所羡慕的价值观或习惯的人交朋友,你会更快乐,更容易成功。

(1)词义推测题。结合句意可知是消除不好的行为,形成好的,健康的行为,故ones指的是行为,选B。

(2)细节理解题。从After jogging, you talk over coffee together. This is much better than just sitting in the room watching TV.可知作者认为和朋友慢跑后,一边喝咖啡一边聊天更好,故选D。

(3)细节理解题。从building up friendship with those who have the values and habits you admire will lift you up more easily.可知选A。

(4)主旨概括题。文章第一段就提到了短文的中心,故选D。

【点评】考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文

章中寻找答案。

6.阅读理解

It was a full moon night. A thief was getting ready to steal something from a villager's house. He got to the house, and then went inside quietly. By the moonlight outside, he entered a dark room.He could not even see his own hands or feet. But on the wall near the roof, there was a ventilator(通风设备).The moon created a circle of light on it. The thief brought a cloth with him in order to get together all the things he hoped to steal. He spread it out on the floor and went inside the storeroom, where all the things were kept.

He didn't know that the owner of the house was awake and watching. As soon as the thief went inside the storeroom, he got up quickly from his bed, and picked up the cloth which the thief had spread out. He came back to his bed, which was in one dark corner of the room, and waited for the thief to come out.

At the same time, the thief went on collecting the things he wanted and threw them on the floor where he knew he had spread out the cloth. Soon there was a little mountain in the center of the room. Then the thief looked around for the end of the cloth to tie up the stolen things. At that time, the house owner let out a big groan--a deep groan. The thief was so scared that he hurried to run away. The thief not only failed to steal. But also lost his cloth.

(1)From the passage we can learn that the thief was to steal something from a villager's house .

A. in the afternoon

B. in the morning

C. at night

D. at noon

(2)The underlined word “groan” means “”.

A. .呼吸

B. 呻吟般的声音

C. 休息

D. 铃声(3)What of the following statements is not true according to the passage?

A. The thief spread the cloth out on the floor and went inside.

B. The thief was so scared after the house owner let out a big groan.

C. The owner of the house asleep .

D. The thief not only failed to steal, but also lost his cloth.

【答案】(1)C

(2)B

(3)C

【解析】【分析】文章讲述了一个小偷半夜溜进一家房子,准备偷东西后来主人醒了,小偷被吓跑,什么也没偷到的故事。

(1)细节推理题。根据“ It was a full moon night. A thief was getting ready to steal something from a villager's house. ”可知小偷是晚上才进去偷东西的,故选c

相关文档
  • 中考英语阅读理解专项

  • 中考英语阅读理解试题

  • 中考英语阅读理解专题

  • 中考英语阅读理解真题

  • 中考英语阅读理解题材

  • 中考英语阅读理解难题

相关文档推荐: