当前位置:文档之家› 最新中考英语阅读理解专题(含答案)经典

最新中考英语阅读理解专题(含答案)经典

最新中考英语阅读理解专题(含答案)经典

一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)

1.根据短文理解,选择正确答案。

B

People all have problems. If we don't deal with these problems, we can easily become unhappy. Worrying about our problems can affect how we do at school. It can also influence the way we behave with our families. So how do we deal with our problems? There are many ways and here is one of them

Most of us have probably been angry with our friends, parents or teachers. Perhaps they said something you didn't like, or you felt they were unfair. Sometimes people can stay angry for years about a small problem. Time goes by, and good friendship may be lost.

When we are angry, however, we are usually the ones affected. Perhaps we have seen young children playing together. Sometimes they have disagreements, and decide not to talk to each other. However, this usually does not last for long. This is an important lesson for us to learn.(1)What is the writer?

A. A shopkeeper.

B. A doctor.

C. A student.

D. A dentist.

(2)What is the main idea of the passage?

A. How to deal with problems.

B. How to do at school.

C. How to behave with families.

D. How to talk to each other.

(3)What will happen if people stay angry for long according to the text?

A. They feel unfair.

B. They may get sick.

C. Good friendship may be lost.

D. They may miss each other.

(4)Children decide not to talk to each other probably because_______.

A. they become unhappy

B. they have different ideas

C. they worry about a small problem

D. they want disagreements

(5)From the passage, we know an important lesson for us is

A. playing together

B. learning to forget

C. staying angry

D. feeling unfair

【答案】(1)C

(2)A

(3)C

(4)B

(5)B

【解析】【分析】人与人之间难免会有磕磕碰碰,相处的时候出现了问题怎么办?本文告

诉我们怎样处理与人相处时的问题。

⑴推理判断l.根据第一段Worrying about our problems can affect how we do at school. 可知作者是一个学生。不是店主、医生或牙医。故选C。

⑵主旨大意。根据文章第一段People all have problems. If we don't deal with these problems, we can easily become unhappy. 可知问题讨论如何处理问题,故选A。

⑶根据Sometimes people can stay angry for years about a small problem. Time goes by, and good friendship may be lost可知为小事长时间生气会失去好朋友。故选C。

⑷根据 Sometimes they have disagreements, and decide not to talk to each other.可知小孩不说话是因为他们有分歧。故选B。

⑸归纳总结。根据最后一句话This is an important lesson for us to learn. 可知长时间生气不好,所以要学会遗忘。故选B。

【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。

2.阅读与回答问题。

CCTV reported that every year Chinese people throw away a lot of food which can feed 200 million people for a year.

Do we have too much food? Of course not. According to the UN World Food Programme, there were 900million hungry people all over the world in 2013. About six million children die of hunger every year.

So think about it. We should say no to people who waste food every day. An old saying goes, “Every grain on the plate comes from hard work.” It tells us everybody must save food.

Luckily, a number of people have realized the importance of saving food. Li Hong, a waitress in a restaurant in Jiangsu, once lost her job because she took some leftover(剩余的) food home for her son. But many people were by her side and criticized (批评) the waste of food.

What should we do in our daily life to stop wasting food? We can do many things to prevent it from happening. Here are some tips:

Don't order too much food in a restaurant. Only order as much as you can eat. If you can't eat all the food you order, take the rest of it home.

Don't be too picky(挑剔的) about food. Some food may not be tasty, but put body need it. Don't keep too much food at home, especially for fruit and vegetables.

(1)How many hungry people were there over the world in 2013?

(2)Why did Li Hong lose her job?

(3)What should you do if you can’t eat all the food you ask for?

(4)Can you keep too much food at home?

(5)What's the main idea of the passage?

【答案】(1)About 900 million

(2)Because she took some leftover food home for her son.

(3)I/We can take the rest of it home.

(4)No, I/We can't.

(5)The reasons we can't waste food and the ways to stop wasting food.

【解析】【分析】据联合会世界粮食计划署的报告,2013年世界上仍然有9亿人在挨饿。因此我们不要再浪费粮食了。文中给了一些关于节约粮食的建议。

⑴细节理解。根据第二段第二句there were 900million hungry people all over the world in 2013.可知答案是About 900 million

⑵细节理解。根据第三段第二句Li Hong, a waitress in a restaurant in Jiangsu, once lost her job because she took some leftover(剩余的)food home for her son. 可知答案是Because she took some leftover food home for her son.

⑶细节理解。根据第第六段If you can’t eat all the food you order, take the rest of it home.所以答案是:I/We can take the rest of it home.

⑷细节理解。根据最后一段Don’t keep too much food at home, especially for fruit and vegetables. 可知回答应该是:No, I/We can't.

⑸主旨大意。本文讲述了世界上有很多人在挨饿,我们不要浪费粮食以及节约粮食的具体做法。故答案是:The reasons we can't waste food and the ways to stop wasting food.

【点评】任务型阅读的关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。

3.阅读理解

A doctor entered the hospital hurriedly after being called in for an important surgery(外科手术).He found the boy's father in the hall waiting worriedly.

On seeing him, the father cried out, "Why did you take all this time to come?Don't you know that my son is in danger?Don't you have any sense of duty?"

The doctor smiled and said, "I am sorry. I wasn't in the hospital and I came as fast as I could after receiving the call and now, I wish you'd calm down so that I can do my work."

"Calm down?!What if your son was in this room right now?Would you calm down?If your own son dies while waiting for a doctor, then what will you do?"said the father angrily. The doctor smiled again and replied, "We will do our best and you should also pray for your son's healthy life."

The surgery took some hours after which the doctor went out happily, "Thank goodness!Your son is saved!"And without waiting for the father's reply he carried on his way running by saying, "If you have any questions, ask the nurse."

"Couldn't he wait some minutes so that I can ask about my son's state?"shouted the father when seeing the nurse minutes after the doctor left.

The nurse answered, tears coming down her face, "His son died yesterday in a road accident. He was at the burial(葬礼)when we called him for your son's surgery. And now that he saved your son's life, he left running to finish his son's burial."

(1)What did the doctor do after he received the call for the surgery?

A. He asked another doctor to do his duty.

B. He went to the hospital as soon as possible.

C. He discussed the boy's state with the father.

D. He waited until his son's burial was finished.

(2)The father shouted at the doctor because he thought .

A. he had waited too long

B. no one cared for his son

C. the doctor was cold to him

D. the surgery took a long time

(3)Who told the truth to the father in the end?

A. The doctor.

B. The nurse.

C. His son.

D. A patient.(4)What is the best title for the text?

A. Seeing is believing

B. Time waits for no man

C. Practice makes perfect

D. Think before you decide

【答案】(1)B

(2)A

(3)B

(4)D

【解析】【分析】本文讲述一个医生被医院招回来救一个孩子,他的父亲误解医生冷血,做完手术后这个父亲才明白原来医生刚刚在车祸中失去了儿子,告诉我们,宽容待人,不要武断。

(1)细节题。根据 A doctor entered the hospital hurriedly after being called in for an important surgery 一位医生在被叫去做一个重要的手术后匆忙进入医院可知,医生接到手术电话后他尽快去了医院,故选B。

(2)推理题。根据 the father cried out, "Why did you take all this time to come 父亲喊道,

“你为什么花这么长时间来?,可知父亲对医生大喊大叫,因为他认为他等得太久了,故选A。

(3)推理题。根据The nurse answered, tears coming down her face 护士泪流满面的告诉他......,可知护士最后告诉了父亲真相,故选B。

(4)主旨题。根据本文讲述一个医生被医院招回来救一个孩子,他的父亲误解医生冷血,做完手术后这个父亲才明白原来医生刚刚在车祸中失去了儿子,告诉我们,宽容待人,不要武断,可知 Think before you decide适合做标题,故选D。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,主旨题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

4.阅读理解

What problems do the teenagers probably have? Here is a survey showing their main problems.

最新中考英语阅读理解专题(含答案)经典

A. Four.

B. Five.

C. Six.

D. Seven.

(2)What problems are caused by too much homework?

A. Feeling stressed and fights.

B. Feeling tired of study and getting fat.

C. Feeling stressed and getting short- sighted.

D. Getting short-sighted and feeling tired of study.

(3)If Simon is feeling stressed, he should ________________.

A. do much more homework

B. make a plan to spend time on study and hobbies

C. donate his pocket money to Project Hope

D. buy some snacks

(4)Peter is feeling tired of study, maybe because he.

A. has no close friends

B. has no pocket money

C. plays too many computer games

D. gets fatter and fatter

(5)________________ is a good way for the teenagers to stop fights.

A. Doing less homework

B. Playing computer games

C. Learning how to make friends

D. Paying no attention to each other

【答案】(1)B

(2)C

(3)B

(4)C

(5)C

【解析】【分析】主要讲了青少年有的主要问题、起因及建议。

(1)细节题。根据表格Feeling stressed、Getting shortsighted、Fights、Feeling tired of study、Getting fat,可知一共5个问题,故选B。

(2)细节题。根据表格第一个Feeling stressed Too much homework.和第二个Getting shortsighted Too much homework. Bad reading and writing habits.可知太多的作业导致有压力和近视,故选C。

(3)细节题。根据表格第一个Make a plan for study and hobbies.可知建议是为学习和爱好制定计划,故选B。

(4)细节题。根据表格第四个Computer games’ bad influence.可知电脑游戏的坏影响会让学生厌倦学习,故选C。

(5)细节题。根据表格第三个Don't know how to get on well with classmates.可知不知道怎样和同学相处是打架的原因,所以学习怎样交朋友是阻止打架的好方式,故选C。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

5.阅读理解

Bob was only seven years old. One night Bob was at home alone while his parents were out for a party. He had often stayed alone before, so he wasn't afraid. As he waited for his parents to return home, he watched a film on TV. His eyes became heavier and heavier as time passed by.

Suddenly Bob's eyes opened wide- what was the sound in the next room? Bob heard the window being opened slowly. For a minute, Bob was so frightened that he could not move, and his body felt like ice. He knew that he couldn't lose his head and began to think of the things he could do.

Again he heard the sound of someone trying to climb into his home through the window.

Bob's drums were standing in the corner near the TV. "Wait, maybe there is something I can do," thought Bob. He beat his drums as hard as he could. The sound was so terrible that Bob surprised even himself. He also surprised the man in the window, who ran away as fast as possible. How clever he was!

(1)What did Bob do when he waited for his parents?

A. He played the drums.

B. He watched TV.

C. He fell asleep.

D. He did nothing.(2)The person who wanted to come into the room might be _________________.

A. a friend

B. a stranger

C. an animal

D. a thief (贼)(3)What does the underlined phrase "lose his head" mean in Chinese?

A. 冷静

B. 生气

C. 惊慌失措

D. 喜出望外(4)What did Bob do to make the man run away?

A. He turned up the TV.

B. He called the police.

C. He beat his drums.

D. He asked his parents for help.

(5)What do you think of Bob?

A. Foolish.

B. Lovely.

C. Funny.

D. Clever.

【答案】(1)B

(2)D

(3)C

(4)C

(5)D

【解析】【分析】本文介绍了Bob用敲鼓的方式吓跑了小偷的故事。

(1)细节题。根据As he waited for his parents to return home, he watched a film on TV 当他等待父母回家时,他在电视上看了一部电影,可知鲍勃等父母时看了电视,故选B。(2)推理题。根据Again he heard the sound of someone trying to climb into his home through the window.他再次听到有人试图从窗户爬进他家的声音可知,想进房间的人可能是小偷,故选D。

(3)词义猜测题。根据Bob was so frightened that he could not move, and his body felt like ice.鲍勃吓得动弹不得,他的身体感觉像冰一样,可知lose his head是惊慌失措,故选C。

(4)细节题。根据He beat his drums as hard as he could. The sound was so terrible that Bob surprised even himself. He also surprised the man in the window, who ran away as fast as possible他尽最大努力敲鼓。声音太可怕了,鲍勃甚至连自己都感到惊讶。他还让橱窗里的那个人大吃一惊,那个人跑好,可知他敲鼓吓跑了小偷,故选C。

(5)细节题。根据How clever he was,可知鲍勃很聪明,故选D。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意。

6.阅读理解

I was travelling alone through the UK. To reach places that were off the public transportation map, I bought an old car, which cost most of my money. I couldn't afford to stay in a hotel, so I had to camp in my car for the rest of the trip.

One morning I woke up in my old car on a country road in Ireland and saw a single house, The water in my thermos(保温瓶) had gone cold, so I knocked on the door of the house. A woman opened it. I asked her for some hot water. But she wouldn't let me get away with just that! I was

invited indoors. She asked me to sit at the table and have breakfast with her family. They filled my thermos before I left.

I was greatly moved. And I decided to pass the kindness on. The other day I met a young man who had been driving around to look for a parking lot. He looked increasingly upset. I was glad that I was able to point one out to him. His thankful smile was the hugest reward(奖赏) for me.

(1)The writer bought the car in order to ______________.

A. serve the public

B. travel more easily

C. take the trip alone

D. save more money (2)Why did the writer camp in his car?

A. He was short of money.

B. It was his habit.

C. He could have a better rest.

D. It would be warmer.

(3)The writer asked the woman for ______________.

A. a map

B. a thermos

C. some hot water

D. a light breakfast

(4)How did the young man feel at last?

A. Funny.

B. Upset.

C. Disappointed.

D. Thankful.

(5)What's the main idea of the text?

A. Travelling alone is interesting.

B. Sharing food is a pleasure.

C. Kindness is the sunshine in life.

D. Smile is important to everyone.

【答案】(1)B

(2)A

(3)C

(4)D

(5)C

【解析】【分析】主要讲了作者去英国旅行时,负担不起待在旅馆,所以在车里待了一晚,第二天发现保温瓶里的水变凉了,所以去借水,一个女士让作者一起吃早饭,作者备受感动,决定把友善传递下去。

(1)细节题。根据To reach places that were off the public transportation map, I bought an old car, which cost most of my money.为了到达公共交通地图上找不到的地方,我买了一辆旧车,花了我大部分的钱,故选B。

(2)细节题。根据I couldn't afford to stay in a hotel, so I had to camp in my car for the rest of the trip.可知作者负担不起待在旅馆里,所以不得不待在车里,即缺钱,故选A。

(3)细节题。根据I asked her for some hot water.可知作者和她要热水,故选C。

(4)推断题。根据I was greatly moved. And I decided to pass the kindness on.我很感动。我决定把仁慈传给他,即感谢的,故选D。

(5)主旨题。根据全文可知主要讲了作者去英国旅行时,负担不起待在旅馆,所以在车里待了一晚,第二天发现保温瓶里的水变凉了,所以去借水,一个女士让作者一起吃早饭,作者备受感动,决定把友善传递下去。故选C。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

7.阅读理解

When he was small, Hill was a famous bad boy.

At the age of 9, his father married his stepmother. At that time they lived poorly in the countryside while his stepmother was from a wealthy family.

His father introduced Hill to his stepmother as he said, "Dear, I hope you notice in the entire shire this is the worst boy, who has made me have no other way. Maybe before tomorrow morning he will throw a stone at you, or do a bad thing you will never imagine."

To Hill's surprise, his stepmother went up to him with a smile, held up his head and looked at him carefully. She then turned around to tell her husband, "You're wrong. He is not the worst boy in the entire shire, but the cleverest and most creative boy. Only he doesn't find a place to show himself."

His stepmother's words warmed his heart, his eyes full of tears. Then he started building friendship with his stepmother. And this became the drive of his life, making him create 28 successful golden rules, which helped tens of thousands of ordinary people walk on the road to success.

Before his stepmother came, no one praised him smart, and his father and neighbors considered him as a bad boy. However, his stepmother's words changed his life.

When Hill was 14 years old, his stepmother bought him a used typewriter and said to him, "I believe you will become a writer." Hill accepted his stepmother's gift and expectation, and started writing things to a local newspaper. He understood his stepmother's strong feeling of interest in his family while he saw with his own eyes she had changed his family. Therefore, he would do as well as she expected him to.

The strength from his stepmother made him a rich man and famous writer in the United States and one of the most important persons in the 20th century.

Praise will never be unnecessary, especially for children. Sincere (真诚的) praise may be better than 10,000 bad words.

(1)What did people think of Hill before the age of nine?

A. lever.

B. Creative.

C. Unfriendly.

D. Stupid.

(2)Which of the following is WRONG about Hill?

A. He accepted his stepmother's typewriter.

B. He failed to do as he was expected.

C. He started writing to a local newspaper.

D. He understood his stepmother.

(3)The writer is most probably an expert of _________.

A. house building

B. diet

C. news writing

D. education

(4)The passage was written mainly to tell us that _________.

A. children should be praised

B. Hill's father married again

C. Hill's stepmother was kind to him

D. Hill's father was cruel to him

【答案】(1)C

(2)B

(3)D

(4)A

【解析】【分析】大意:一个在别人眼里是最坏的男孩的Hill,他继母的来临后,继母几句表扬的话改变了聪明的一生,他继母的力量让他成为一名富人作家和美国最重要的人物,作者以Hill事例向我们展示了表扬的重要性。

(1)推断题。根据When he was small, Hill was a famous bad boy.可知,他九岁之前,人们认为他是一个出了名的坏小孩,可推出坏小孩一般对他人都是不友好的,故选C。

(2)细节题。根据started writing things to a local newspaper.and famous writer in the United States可知,Hill没有辜负继母的期望,B选项与原文不符,故选B。

(3)推断题。作者以Hill事例向我们展示了表扬的重要性,可推出作者应该是教育方面的专家,故选D。

(4)主旨题。作者以Hill事例向我们展示了表扬的重要性,故选A。

【点评】考查阅读理解能力,细节题、推断题和主旨题是阅读理解题中常考题型。细节题要从文中寻找答案;推断题需要根据上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

8.阅读理解

When we think of paper, we think of newspapers and books. But there are many other uses. Only half of the world's paper is used for books and newspapers.

Paper is very good for keeping you warm. You have perhaps seen homeless men sleep on a large number of newspapers. In Finland, it is sometimes-40℃ in winter. The farmers wear paper boots(靴子)in the snow. Nothing could be warmer.

Each year, more and more things are made of paper. We have had paper cups and plates for a long time. But now we hear that chairs, tables, and even beds can be made of paper. Besides paper boots and shoes, you can wear paper hats, paper dresses, and paper raincoats. When you have used them once, you may throw them away and buy new ones.

The latest use of paper seems to be paper houses. These are not small houses for children to play in, but real, big houses for people to live in. You can buy a house with three rooms for about 500 dollars. You can put it up by yourself in a few hours, and you can use it for about five years.(1)Only half of the world's paper is used to _________.

A. build houses

B. help the homeless people

C. make chairs, tables and beds

D. print(印刷)newspapers and books

(2)The farmers in Finland wear paper boots in winter _________.

A. to feel much cooler

B. to be cool

C. to keep their feet warm

D. to save a lot of money

(3)The latest use of paper seems to be paper houses. These houses are _________.

A. big and strong enough to live in for many years

B. made for children to play in or for homeless men to live in

C. made only for the rich people

D. not expensive and easy to build up

(4)After you use a paper raincoat, you may _________.

A. use it for a long time

B. sell it to others

C. lend it to others

D. throw it away

【答案】(1)D

(2)C

(3)D

(4)D

【解析】【分析】文章大意:短文介绍了纸的新用途,可以用来做靴子,做帽子、做纸裙、做纸雨衣还能建造房子,这样的房子可以使用五年。

(1)细节理解题,根据Only half of the world's paper is used for books and newspapers.可知,世界上只有一半的纸用来印刷报纸和书,故答案是D。

(2)逻辑推理题,根据The farmers wear paper boots(靴子)in the snow. Nothing could be warmer.可知芬兰的农民穿纸靴子保暖,故答案是C。

(3)细节理解题,根据You can buy a house with three rooms for about 500 dollars. You can put it up by yourself in a few hours, and you can use it for about five years.可知纸房子不贵也很容易搭建,故答案是D。

(4)细节理解题,根据When you have used them once, you may throw them away and buy new ones.可知纸雨衣用过之后会扔掉,故答案是D。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题和逻辑推理题。细节理解题可以直接从文中寻找答案;逻辑推理题需要结合具体语境,有已知内容推出未知的可能的事实。

9.阅读理解

A class teacher, in my opinion, plays an important role in a child's development. Every year when my daughter moves to a new class? I have a usual big worry-her new class teacher. This year, she is moving to Class Three and I can't wait to see how things are going on.

Last year, my daughter did not like her teacher at all. It was so bad that she did not look forward to school. It was a year full of trouble and worries.

This year, Miss Purity is gentle and humorous. It's hard not to like her. Here are the changes in my daughter.

She becomes an early bird. Last year, mornings were like a fight because I had to force Tasha to hurry up when she was preparing for school. I had to pull her out of bed, tell her to take breakfast and then drove her to school. But now, our mornings are like a party. She wakes up early, prepares everything at a high speed and then rushes to school to be with Miss Purity.

She's happy. She enjoys school and schoolwork and keeps talking about what they did at school when she comes home.

She's responsible. She used to be careless and forgetful. But now she never forgets even her water bottle at school. She makes her bed and helps in the kitchen.

Her diary is full of praise. The diary is the tool of communication between the teacher and the parents. Last year, her diary was always full of negative (负面的)reports. One time, she poured water in a child's lunchbox. Another time she threw another kid's textbook in the toilet. Now she begins to share her snacks with those who do not have anything. She's always volunteering to clean the blackboard, the teacher's chair and desk.

She does well in school. Finishing her classwork was such a big problem. She had to do it at home. But now, she finishes both the classwork and homework at school.

(1)What is the big worry of Tasha's parent every year?

A. Who will be Tasha's class teacher.

B. Which class Tasha will be in.

C. How Tasha goes to school in the morning.

D. What Miss Purity looks like.

(2)What did Tasha do when she didn't like her class teacher?

A. She had a fight with her mother in the morning.

B. She didn't want to go to school.

C. She missed a lot of classes.

D. She refused to do classwork and homework.

(3)Which of the following is NOT true about Tasha's past?

A. She couldn't finish her classwork at school.

B. She often forgot things at school.

C. She didn't get on well with her classmates.

D. She was careless and silent.

(4)What is NOT mentioned about the changes in Tasha?

A. Her progress with Miss Purity.

B. Her hobbies.

C. Her living habit.

D. Her behavior at school.

【答案】(1)A

(2)B

(3)D

(4)B

【解析】【分析】文章大意:主要介绍一个班主任在孩子的成长过程中起着重要的作用。(1)细节理解题。根据第一行Every year when my daughter moves to a new class,I have a usual big worry-her new class teacher每一年,当我的女儿搬到了一个新的班级,我通常会有一个大烦恼-她的新班主任。可知,塔莎的父亲每年最大的担心是谁将是塔莎的班主任,故答案为A。

(2)细节理解题。根据第二段It was so bad that she did not look forward to school它是如此糟糕,她不想上学.可知,当塔莎不喜欢班主任的时候,就不愿意去上学,故答案为B。(3)细节理解题。根据文中语句She used to be careless and forgetful她曾经是粗心的和健忘的,可知,D选项"她很粗心的和沉默的"不正确.故答案为D。

(4)细节理解题。根据But now,she finished both the classwork and homework at school.但现在,她完成了在学校的功课和作业.可知,A选项"和Purity小姐呆在一起的

进步"提到了;根据But now,our mornings are like a party.She wakes up early但是现在,我早上就像聚会.她很早就醒了,可知,C选项"她的生活习惯"提到了;根据he's always volunteering to clean the blackboard,the teacher's chair and desk.他总是主动擦黑板,老师的椅子和桌子.可知,D选项"她在学校的行为."提到了;B选项"她的兴趣"文中没提到,故答案为B。

【点评】考查阅读理解。本文主要考查细节理解题,首先仔细阅读文后的问题,弄清问题的大意;然后带着问题阅读短文,抓住关键信息,选择正确答案。

10.阅读理解

A few days ago, I ran into a stranger as he passed by. I said sorry to him. And we were very polite. Then we went on our way after saying goodbye.

Later in the kitchen at home, as I cooked our meal, my daughter Betty walked up to me. When I turned around, I nearly knocked her down. "Get out of the way!" I shouted angrily. She ran away, crying.

That night, when I lay in bed, my husband said to me, "You were so rude to Betty. Go and look around on the kitchen floor, and you'll find some flowers there. Betty brought those for you. She picked them herself—pink, yellow, and your favorite blue."

When I heard this, I thought deeply, "While meeting with a stranger, I was calm and polite, but with my daughter, I was not patient." I felt sad and tears began to fall.

I quietly went to Betty's bed, "Wake up, my dear!" I said. "Are these the flowers you picked for me?" She smiled, "I found them by the tree. I know you like them, especially the blue ones." I said, "I am so sorry that I treated you that way today." And she whispered (悄声说), "Mommy, that's okay. I still love you anyway." I kissed her and said, "I love you, too and 1 do love the flowers."

That day Betty gave me a lesson on how to get along with each other in the family. I spent much time on work and didn't realize how important family life was. I decided to do better in the future.

(1)What did the writer do when she ran into a man?

A. She got mad at him.

B. She didn't say sorry to him.

C. She said sorry to him politely.

D. She left without saying anything.

(2)Why did the writer feel sorry for what she had done?

A. Because her husband didn't love her.

B. Because her daughter brought her some flowers.

C. Because she used to be friendly to others.

D. Because she spent less time on her family life.

(3)According to the passage, which do you think is I he best title?

A. How to get along with a stranger

B. I love my daughter

C. My daughter gave me a good lesson

D. How to be a polite person

【答案】(1)C

(2)D

(3)C

【解析】【分析】文章大意:主要讲述了发生在自己和女儿之间的一个故事,通过这个故事,让作者决定在将来要更好地对待他人。

(1)细节理解题。根据文中语句A few days ago, I ran into a stranger as he passed by. I said sorry to him. And we were very polite. 几天前,当陌生人走过的时候,我撞到了他,我对他说了对不起,我们非常有礼貌,可知当作者撞到一个陌生人有礼貌地道歉,故选C。(2)推理判断题。阅读第三段可知:可知作者的丈夫告诉她,玛丽为她采了一些花.第四段作者开始对发生的事进行反思,并向女儿道歉,第五段作者下决心要多花点时间与家人相处,I spent much time on work before and didn't realize how important family life was. 可知作者对她所做的事感到难过,因为她花在家庭生活上的时间很少,故选D。

(3)主旨归纳题。文章主要讲作者对陌生人很有礼貌,而对自己的女儿态度非常糟糕,缺乏耐心。而女儿看到漂亮的花时,依然摘来送给她,孩子的一些话深深触动作者的心灵,决定未来要多花些时间陪伴家人,会做得更好。由此可以推断出文章标题:女儿给了我一个很好的教训。故选C。

【点评】查阅读理解。本题主要考查了细节理解题,归纳题以及判断题,做题的时候,先从题目中找到一个关键词,它可以帮助我们很快地定位原文,找到答案。

11.阅读理解

Big data(数据) is lot of sets of information that are put together so they can be used by a computer program. The computer program looks for different kinds of answers or patterns in the data. Big data can have different kinds of information from many sources, such as information that comes from schools, social media sites(社交媒体网站), companies and governments. One set of data can have people's names and addresses. Another set can have what they like, where they go to school, and how much time they spend on the computer.

Big data can be used in many ways. The government uses it to understand how many people travel on buses or trains. This information is then used to make bus or train systems better. Some schools use big data to understand which children may need more help in class. The teacher can then give certain students more help or support so those students can succeed in school. Companies use big data, too. It helps them understand who buys their products. For example, one company uses weather data to see when people eat the most ice cream.

Big data can be used for good reasons. Some hospitals use big data to predict if a baby who is born too early will get sick. The hospital can then take extra steps to take care of that baby so he, she does not get sick. Big data can also be used for bad reasons. It can be used to predict which kinds of people are likely to break the law or hurt others, even if they have not done anything wrong.

How can big data be used for good and bad things? It is because the computer programs used to look at big data and understand it are written by people. People think a certain way. Because

they think a certain way, they build a model of those ideas. These ideas are then used to look at the data. Sometimes, these ideas are helpful for people or businesses. Other times, bad ideas can cause problems for certain groups of people.

(1)This reading is about ______.

A. what big data is and how it is used

B. what schools and hospitals people like

C. where important data is collected and stored

D. how big data is controlled by governments and companies

(2)One company uses weather information to ______.

A. help children in need

B. know when people will visit the hospital

C. find out who tides the bus or train

D. understand when people will need ice cream (3)The main idea of Paragraph 3 is ____.

A. big data can be used for good reasons

B. we can use big data in a number of ways

C. big data can be used for both good and bad reasons

D. we can use big data to stop babies from getting sick

(4)The overall tone (总基调) of this reading is _________.

A. sad and personal

B. personal and scientific

C. informative but silly

D. scientific and informative

【答案】(1)A

(2)D

(3)C

(4)D

【解析】【分析】文章大意:这篇文章主要讲的是什么是大数据以及如何使用它。

(1)主旨大意题,根据文章第一段第一句Big data (数据)is a lot of sets of information that are put together so they can be used by a computer program. 和第二段第一句Big data can be used in many ways.可知,大数据是将许多信息集合在一起,以便计算机程序使用,而且大数据可以以多种方式使用。由此可知,这篇文章主要讲的是什么是大数据以及如何使用它。故选A。

(2)细节理解题,根据文章第二段最后一句For example, one company uses weather data to see when people eat the most ice cream.可知,一家公司使用天气数据来查看人们什么时候吃的冰激凌最多。故选D。

(3)段落大意题,根据文章第三段第一句Big data can be used for good reasons.和第四句Big data can also be used for bad reasons.可知,大数据既可以用于良性的改善救助,也可以用于预防恶性的行为。故选C。

(4)推理判断题,这篇文章主要讲的是什么是大数据以及如何使用它。而且文章使用了很多例子,让读者更容易理解。整篇文章具有科学性且信息丰富,具有教育意义。故选D。

【点评】考查阅读理解,本文涉及细节题、推断题、段落大意题和主旨题常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;段落大意题是通

读整段,找出主题句;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

12.阅读理解

A zero-waste life is a lifestyle that hardly creates any rubbish. So, a zero-waste store is about providing a kind of everyday and pleasant-looking zero-waste products to help people start on a zero-waste life journey.

"Zero waste" or "danshari" was first suggested by a French woman called Bea Johnson. Her idea is: live a life and try not to create any rubbish; use different kinds of ways to save the environment such as stopping the use of one-off objects; giving unwanted things to others or giving them away to organizations like the Red Cross.

Yu Yuan, 27, is deeply interested in this idea. She and her boyfriend have lived in Beijing for many years. And earlier she used to buy things without thinking about them carefully until she saw a video about "zero waste", in which a family of four placed the rubbish they produced every year in a jar (罐). After watching the video, Yu wanted to experience this zero-waste lifestyle with her boyfriend.

A zero-waste life follows the 6R rule-Refuse Reduce, Reuse, Repair, Recycle and Rot. Over August-October when Yu followed the rule of zero waste 6R, she and her boyfriend Joe Harvey both produced only two cans of rubbish.

Now, the couple have opened a small shop in Beijing, where they use wood products to take the place of plastic ones and cloth bags printed with environmentally friendly logos(环保标志). Most products sold in the store can be reused. The store also has second-hand books and CDs/DVDs with, ideas to make the best of the used things.

"Those who once experienced the non-waste lifestyle have slowly changed their ideas," says Ya, "The zero-waste lifestyle is not for ascetics (苦行僧). It is just around us at our finger-tips." Yu expects some of her friends to join her on the road to zero waste.

(1)Bea Johnson suggests that people should ________.

A. try to produce no rubbish in life

B. share objects with others

C. help their friends live comfortably

D. work hard for the Red Cross

(2)We can see from the passage that Yu Yuan ________.

A. offers plastic bags in her store

B. is influenced (影响) by the 6R rule

C. often buys things she doesn't need

D. likes listening to CDs very much

(3)What Yu Yuan says in the last paragraph probably means that ________.

A. lots of people doubt the zero-waste lifestyle

B. she feels it hard to continue her lifestyle

C. her friends have followed her lifestyle

D. the zero-waste lifestyle is not difficult to live

(4)Which of the following is the best title for the passage?

A. Opening up a second-hand store

B. Recycling (回收) waste

C. Saving the environment

D. Joining the couple

【答案】(1)A

(2)B

(3)D

(4)C

【解析】【分析】本文主要是倡导零浪费生活方式。

(1)细节题。根据 Her idea is: live a life and try not to create any rubbish ,可知他建议人们应该尽量不要在生活中制造垃圾,故选A。

(2)推理题。根据 Over August-October when Yu followed the rule of zero waste 6R, she and her boyfriend Joe Harvey both produced only two cans of rubbish 当余遵循零浪费6R规则时,她和男友乔·哈维只生产了两罐垃圾,可知从这篇文章中我们可以看出她受6r规则影响,故选B。

(3)推理题。根据 Those who once experienced the non-waste lifestyle have slowly changed their ideas,那些曾经体验过非浪费生活方式的人已经慢慢改变了他们的想法,可知能改变说明完全可以这样生活,故余源在最后一段所说的可能意味着零浪费的生活方式并不难过,故选D。

(4)主旨题。根据本文主要是倡导零浪费生活方式,倡导环保,可知Saving the environment适合做标题,故选C。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,和主旨题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

13.阅读理解

Some people think that success is only for those with talent or those who grow up in the right family, and others Believe that success mostly Comes down to luck. I'm not going to say luck, talent, and Circumstances(境遇)don't Come into play because they do. Some people are born into the right family while others are Born with great intelligence, and that's just the reality of how life is.

However, to succeed in life, one first needs to set a goal and then make it more practical. And, vesides that, in order to get really good at something, one needs to spend at least 10, 000 hours studying and practising. To vecome great at certain things, it'll require even more time, which most people won't put in.

This is a big reason why many successful people advise you to do something you love. If you don't enjoy what you do, it is going to feel like unbearable pain and will likely make you give up before you ever become good at it.

When you see people exhibiting some great skills or having achieved great success, you know that they have put in a huge part of their life to get there. It's sometimes easy to think they got lucky or they were Born with some unusual talent, But thinking that way does you no good, and

there's a huge Chance that you're wrong anyway.

No matter what you do, if you want to Become great at it, you need to work day in and day out, almost to the point of addiction(入迷), and over a long period of time. If you're not willing to put in the time and work, don't expect to receive any rewards. Hard work won't guarantee(保证)you the level of success you may want, But it will guarantee that you will Become really good at whatever it is you put all that work into.

(1)Paragraph 1 mainly talks about __________.

A. the reasons for success

B. the meaning of success

C. the standards of success

D. the importance of success

(2)The underlined word" that" refers to __________.

A. putting in more time

B. succeeding in life

C. Being good at something

D. setting a practical goal

(3)Successful people suggest doing what one loves Because __________.

A. work makes him feel pain

B. he is likely to enjoy his work

C. he gives up his work easily

D. it takes a lot of time to succeed

(4)What is the main purpose of the passage?

A. To explain that luck or talent leads to success.

B. To tell us that one cannot succeed without time and practice.

C. To show us that having a goal is the main reason to success.

D. To describe that successful people like to show their great skills.

【答案】(1)A

(2)D

(3)B

(4)B

【解析】【分析】本文是介绍成功的关键因素不是天赋、出身或运气,而是设定一个符合实际的目标,然后为此不断地努力、付出。巨大的努力也许无法确保你想要的成功,但是你为之付出的(领域)一定会成为你的优势所在。

(1)主旨题。第一段主要分析了成功的原因,有人认为是天赋、出身或者运气,但是作者并不完全认同,认为这只是生活的现实而已。故A项,成功的原因是正确。B项意为“成功的意义”;C项意为“成功的标准”;D项意为“成功的重要性”,均与第一段不相关,故选A。

(2)词义猜测题。根据 to succeed in life, one first needs to set a goal and then make it more practical. And, vesides that, in order to get really good at something 可知that指代setting a practical goal,设定一个实际的目标,故选D。

(3)推理题。根据This is a big reason why many successful people advise you to do something you love. If you don't enjoy what you do, it is going to feel like unbearable pain and will likely make you give up before you ever become good at it. 成功人士建议做自己喜欢的事情,因为他很可能喜欢他的工作,故选B。

(4)推理题。根据本文是介绍成功的关键因素不是天赋、出身或运气,而是设定一个符合实际的目标,然后为此不断地努力、付出。巨大的努力也许无法确保你想要的成功,但是你为之付出的(领域)一定会成为你的优势所在。可知文章的主要目的是告诉我们没有时间和实践就不会成功,故选B。

【点评】考查阅读理解。本文涉及推断题,词义猜测题和主旨题,推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

14.阅读理解

When throwing away rubbish, do you know which Bin it should go in? Have you ever noticed the differently-colored Bins on the street?

Some of you might not be able to answer this question. However, it's actually quite important to know how to sort your waste. Not knowing how to sort waste can make it harder to save energy and protect the environment.

If you don't sort your waste, all of it will go to a landfill and Be Buried(埋) together. These landfills can take up large areas of ground that could have Been used for planting trees or Crops. The electronic waste you throw away, such as Batteries, Can pollute the soil and groundwater. Other pieces of waste, like the metal part of a pen, can be used to make other things if they are properly recycled.

With this in mind, many Cities in China have Been running waste-sorting Campaigns (活动)in recent years. For example, Shanghai announced in July that within three years, all of its residents(居民)should sort their waste into four groups wet, recyclable, harmful and dry.

"Wet" waste is also known as household waste." They are things you don't want but that pigs can eat," Guangzhou Daily explained. Paper, metal, glass and other things that Can Be reused are recyclable waste.

Harmful waste includes things like medicine, Batteries and fluorescent Bulbs. Finally, any waste that's not wet, recyclable or harmful will go in the" dry waste" bin.

Many other Chinese Cities, including Shenzhen, plan to use this method to sort their garbage. Now that you know this, perhaps you can do your part to protect the environment and encourage others to sort their waste.

(1)The passage is most probably from a(an)__________.

A. newspaper

B. notion

C. Advertisement

D. science story

(2)The underlined word "landfill" in this passage means"__________" in Chinese.

A. 垃圾箱

B. 垃圾填埋场

C. 农场

D. 陆地(3)Which of the following things are harmful waste?

A. medicine, fluorescent Bulbs and metal

相关文档
  • 中考英语阅读理解专题

  • 中考英语阅读理解50篇

  • 中考英语阅读理解10篇

  • 中考英语阅读专题

  • 中考英语阅读理解

  • 中考英语阅读理解专项

相关文档推荐: