当前位置:文档之家› (英语)中考英语阅读理解专项训练及答案

(英语)中考英语阅读理解专项训练及答案

(英语)中考英语阅读理解专项训练及答案

一、英语阅读(日常生活类)

1.阅读下列短文,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。

If you look at the top of your phone, you'll usually see a little symbol that says 3G or 4G. The "G" stands for the "generation" (代)of your mobile network. But the symbols will become things of the past after 5G networks fully arrive.

On March 30, Shanghai vice-mayor Wu Qing made the first 5G video call on a Huawei Mate X Smartphone. Shanghai has also become the first city in China to start testing 5G networks.

About 100 times faster than 4G networks, 5G will let people download and upload data(数据) faster than ever before. But 5G won't just bring faster mobile internet. People can use it for many other things as well.

For example, 5G will help to make self-driving cars safer. Today's self-driving test cars have one problem-lag(延迟). When the car "sees" an obstacle(障碍物), it sends this information to a data center and receives instructions, However, it will be some time before it sends and receives this information. With this kind of lag, the cars might crash because they don't receive instructions in time. With 5G, this lag will be greatly lowered, making the cars safer.

5G could also be used to power the internet of things (IoT), that is, a large online network that connects all things and people. Fast internet speeds will be the key to developing this technology.

The IoT could be used in a lot of ways. For example, with IoT, your refrigerator could automatically (自动地) place an order online for eggs when it finds that there are no eggs left inside.

(1)Which city was 5G tested for the first time?

A. Beijing.

B. Shanghai.

C. Shenzhen.

(2)What can we infer(推测) according to the passage?.

A. 5G is widely used in China now.

B. 5G networks will make our lives more convenient.

C. There are no symbols at the top of our phones.

(3)The writer uses self-driving cars as an example to .

A. explain how 5G's fast speed can be helpful

B. warn about the possible dangers of self-driving cars

C. explain how self-driving cars work

(4)What is IoT according to the passage?

A. A robot that can do housework.

B. An online store where you can buy anything.

C. A large online network that connects things and people.

(5)Which sentence is right according to the passage?

A. 5G will help us buy eggs quickly.

B. Robots can help us buy eggs online.

C. Our refrigerator can order eggs online for us.

【答案】(1)B

(2)B

(3)A

(4)C

(5)C

【解析】【分析】短文大意:当人们看手机上方的时候,会看到3G或者4G的小符号。G 代表手机网络的"代"。但是,当5G网络全面覆盖时,这些符号将会成为过去时。3月30日,上海市长吴清第一次使用华为Mate X智能手机进行视频通话,上海成为中国进行第一个测试5G的城市。5G将会在很多方面改善人们的生活。

(1)细节理解题。根据Shanghai has also become the first city in China to start testing 5G networks。可知,上海是中国第一个进行5G测试的城市。故选B。

(2)推理判断题。根据About 100 times faster than 4G networks,5G will let people download and upload data(数据)faster than ever before。But 5G won't just bring faster mobile internet。 People can use it for many other things well。可知,5G的速度将会是4G的100倍,人们下载或者上传数据都会快很多。而且,5G不仅仅是在移动网络上给人们带来快捷。在其他方面,人们也可以利用5G。由此可以推断出,5G将会使人们的生活便利很多。故选B。

(3)推理判断题。根据…With 5G, this lag will be greatly lowered, making the cars safer。可知,5G可以大大减少问题延迟,从而使无人驾驶汽车更安全。作者通过这个例子来告诉我们5G的告诉怎样起作用的。故选A。

(4)词义猜测题。根据5G could also be used to power the internet of things(IoT), that is, a large online network that connects all things and people。可知,IoT指的是把所有人和物联系起来的一个巨大的在线网络。故选C。

(5)细节理解题。根据For example, with IoT, your refrigerator could automatically (自动地) place an order online for eggs when it finds that there are no eggs left inside。可知,当冰箱里没有鸡蛋时,冰箱可以自动在网上下单买鸡蛋。故选C。

【点评】此题考查阅读理解。客观信息题可以从文章中直接找到答案。而主观判断题考查的是对文章的感情基调等,这类题必须经过对作者的态度、意图以及对整篇文章进行深一层的推理等。通过语篇逻辑关系,研究细节的暗示,推敲作者的态度,理解文章的寓义。对于词意猜测题。需要准确无误地理解上下文,根据上下文的联系进行猜测。找出问题答案。

2.阅读理解

Scrub, the pet cat of Jennifer's, was found! It got lost five years ago. Jennifer looked for it everywhere but failed each time. She thought Scrub would never come back. But one day she got a call from an animal shelter(庇护所) and was told they had found Scrub!

How did they know Scrub belonged to Jennifer? How did they know Jennifer's phone number? All the information was available because of the microchip, a very small computer chip(薄片). It was placed under Scrub's skin many years earlier.

The microchip is usually placed under the skin of an animal's shoulder to keep its ID number.

Once the chip is in place, the pet does not feel it anymore. When lost pets are brought to animal shelters, people there use a special tool to look for the microchip and read the ID number on it, then they'll call the microchip company to match the number to the information of the pet's owner. This is how the shelter was able to tell Jennifer that they had found Scrub.

Microchips have helped thousands of owners get their lost pets back. In New York, a dog named Roxy was missing for months. Then a woman found her on a busy street in New Jersey. No one knows how the dog got to a different state. However, thanks to her microchip, Roxy was soon returned to her grateful owner.

In 2008, a couple got their cat George back after he had disappeared 13 years earlier! When George got lost, the couple tried everything to find him. They visited animal shelters every day for six months, made posters and even offered a $500 reward(酬金). As years went by, they thought George would never be back till they got the call from an animal shelter. Without the microchip, the cat would never be able to come home again.

Microchips can not only work for a pet's whole life but help lost pets no matter how far they've been away from home. This is why microchips may be just the thing to help bring missing pets back home.

(1)How did Jennifer find her pet cat?

A. By visiting animal shelters.

B. By offering a $500 reward.

C. With the help of the microchip.

D. With the help of a woman in New Jersey.

(2)Which statement about microchips is NOT true according to the passage?

A. They are very small computer chips.

B. They are under an animal's skin of its shoulder.

C. They can help the owners to find the long-lost pets.

D. They can only work for a lost pet that's far away from home.

(3)The right order of how animal shelters help lost pets return home is .

①Get the I D number of the lost pet.

②Call the owner to bring the lost pet home.

③Look for the microchip of the lost pet.

④Call the microchip company to match the number to the information of its owner.

A. ③①②④

B. ③④①②

C. ①③④②

D.

③①④②

(4)According to the passage, we can know that .

A. the couple thought the microchip wasn't helpful at all

B. Scrub didn't feel uncomfortable with the microchip in its body

C. it took a long time to match Roxy's ID number to her owner's information

D. Jennifer herself found her cat according to the ID number on its microchip

(5)What is the main idea of the passage?

A. The reasons why pets got lost.

B. Different ways to find the lost pets.

C. The ways how people care for the lost pets.

D. The introduction of how microchips help the lost pets return home.

【答案】(1)C

(2)D

(3)D

(4)B

(5)D

【解析】【分析】大意:本文主要介绍芯片怎样帮助走失的宠物回家,动物收容所通过詹妮弗宠物猫皮肤下的芯片上的身份证号码联系上了失主詹妮弗,芯片帮助了数千名失主找到他们的宠物。

(1)细节题。根据then they'll call the microchip company to match the number to the information of the pet's owner. This is how the shelter was able to tell Jennifer that they had found Scrub.可知,詹妮弗通过芯片的帮助找到他的宠物猫,故选C。

(2)细节题。根据Microchips can not only work for a pet's whole life but help lost pets no matter how far they've been away from home.可知,微芯片不仅能效力宠物的一生而且无论丢失的宠物离家有多远都能帮助。D选项描述跟原文描述不一致,故选D。

(3)细节题。根据 When lost pets are brought to animal shelters, people there use a special tool to look for the microchip and read the ID number on it, then they'll call the microchip company to match the number to the information of the pet's owner. 可知,动物收容所首先寻找丢失宠物的微芯片,其次获取它的身份证号码,然后打电话给芯片公司将号码和它的主人的信息匹配,最后打电话给失主领回丢失的宠物,故选D。

(4)细节题。根据Once the chip is in place, the pet does not feel it anymore.可知,Scrub身上放了芯片没有什么不舒服感,故选B。

(5)主旨题。本文主要介绍芯片怎样帮助走失的宠物回家,故选D。

【点评】考查阅读理解。细节题和主旨题是阅读理解题中常考题型。细节题需要从文中寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

3.阅读理解

(英语)中考英语阅读理解专项训练及答案

At some point in life, many people develop a mental (精神) problem.

While most people get over it, for others it doesn't go away easily.

The WHO says that about 20 percent of teenagers worldwide suffer from mental illness. It's thought that the number of teenagers with mental illness around the world will increase by half by 2020. It will become one of the main causes of illness, and even death.

In China, the picture isn't bright, either. About one tenth of teenagers under the age of 17 have a mental health challenge.

The world is changing fast. Study and relationships have always caused stress, but today the stress is much higher than before, the WHO said.

A research centre in Oxford University says that young people today have big stresses at school. For example, they experience bullying (欺凌). In a 2017 report, the centre noted that the Internet was a special source (渠道)of stress. Online, young people often see "messages about perfection" and this causes the young "great uncertainty about their futures", says the centre.

Also, according to China Daily, Chinese people don't ask for help with their mental problems. They fear that others will think less of them if they say that they are in mental trouble. Elaine Peng, a US mental health educator, makes a similar point. And in the UK, over three quarters of young people believe their mental problems have a social stigma. It is reported in 2017 that a quarter of young UK people wouldn't ask for help if they developed a mental problem.

Young people who don't ask for help for their condition may be creating problems for themselves in the future. Elaine Peng warned that, "If we hide our mental health, it may remain a problem forever."

"My message for young people is, if you feel something is wrong within you—ask for help," he told China Daily.

(1)Which of the following is NOT the cause of stress according to the passage?

A. Heavy schoolwork

B. Being bullied at school.

C. Some information from the Internet.

D. Certainty about the future.

(2)Why don't Chinese people ask for help with their mental problems?

A. They don't think them serious.

B. They can get over them in time.

C. They can keep their mental health secret.

D. They are afraid of being looked down upon.(3)What does the underlined word "stigma" most probably mean in Chinese?

A. 羞耻

B. 印象

C. 援助

D. 危害(4)Elaine Peng advised the teenagers with mental illness to ______.

A. think less of themselves

B. avoid being bullied

C. ask for help as soon as possible

D. stay away from the Internet.

(5)The main purpose of the passage is to ______.

A. ask research centers for help

B. tell about teenagers' stresses

C. call public attention on teenagers with mental illness

D. show some different opinions from different countries

【答案】(1)D

(2)D

(3)A

(4)C

(5)C

【解析】【分析】大意:本文讲述世界上许多人有精神疾病,到2020年世界上有一半的青少年患精神方面的疾病。精神疾病将成为主要的疾病甚至导致死亡,研究表明引起精神异常的原因是压力过大而没有及时找医生疏导导致的。

(1)细节题。根据young people today have big stresses at school. they experience bullying (欺凌). the Internet was a special source (渠道) of stress.可知,研究表明压力的原因来自于过重的学业,学校的欺凌,已经互联网上一些不良信息导致的,D描述与原文不一致,故选D。

(2)细节题。根据They fear that others will think less of them if they say that they are in mental trouble.可知,他们害怕其他人瞧不起他们,故选D。

(3)词义猜测题。根据And in the UK, over three quarters of young people believe their mental problems have a social stigma.可知,在英国,超过4分之三的年轻人认为他们的精神疾病是社会的耻辱,推出stigma的意思是“羞耻”,故选A。

(4)推断题。根据If we hide our mental health, it may remain a problem forever.可知,如果躲避我们的精神健康,它可能拥有是一个问题,推出Elaine Peng建议患有精神疾病的青少年应尽快就医,故选C。

(5)推断题。通过分析可知,作者讲述世界上越来越多的青少年患有精神疾病目的是唤起全社会对患有精神异常的青少年关注,故选C。

【点评】考查阅读理解。细节题、推断题和词义猜测题是阅读理解题中常考题型。细节题需要从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;词句猜测题需要联系上下文,推出词句的意思。

4.阅读理解

(英语)中考英语阅读理解专项训练及答案

People in different countries speak different languages. But is there a language that can be understood by everyone in the world? If there is, the answer might be EMOJIS(表情符号).

Emojis are a kind of special language. Pictures are used to put meaning across. A group called the Unicode Consortium works on choosing emojis. It has added new emojis every year since 2014. They show what people think about and like.

Emojis can be used to represent(代表) different groups of people. In 2015, emoji faces with different skin tones(肤色) were added. In 2016, different jobs were added , such as doctor, police officer and painter. This year, emojis of disabled people were added including emojis of blind people and people in wheelchairs.

But there is also more to emojis. They can also refer to(指的是)pop culture and new cultural trends(潮流).

New emojis in 2019 also include several animals, such as sloths(树懒) and flamingos(火烈鸟). These animals are not very common, but are known to many people. For example, sloths have become popular because of the 2016 film Zootopia(《疯狂动物城》). Many fashion

designers(设计师) have included flamingos in their designs in recent years. This animal makes people feel like they're on a vacation.

It seems that emojis are a mirror of the world we live in. It will be interesting to see how they change and grow in the years to come.

(1)Emojis use to express ideas.

A. music

B. sounds

C. words

D. pictures

(2)What does the underlined word "it" in Paragraph 2 refer to?

A. The Unicode Consortium.

B. An emoji.

C. A country.

D. A language.(3)In which year were emojis of disabled people added?

A. In 2014.

B. In 2015.

C. In 2016.

D. In 2019.

(4)According to the passage, emojis include the following EXCEPT .

A. people with different skin tones

B. popular films

C. some interesting animals

D. different jobs

(5)Which sentence is Not True according to the passage?

A. People all over the world might understand emojis.

B. Emojis can represent pop culture.

C. Many fashion designers used sloths in their works.

D. Emojis are changing and growing every year.

【答案】(1)D

(2)A

(3)D

(4)B

(5)C

【解析】【分析】大意:本文介绍表情符号的发展史和用途及意义。

(1)细节题。根据Pictures are used to put meaning across.可知,表情符号通过图画来表达想法,故选D。

(2)词义猜测题。根据A group called the Unicode Consortium works on choosing emojis. It has added new emojis every year since 2014.可知,it在这里指代the Unicode Consortium(统一编码组织),故选A。

(3)细节题。根据This year, emojis of disabled people were added including emojis of blind people and people in wheelchairs.可知,此处的this year指2019年,即是2019年残疾人被增加到表情符号中,故选D。

(4)细节题。根据In 2015, emoji faces with different skin tones(肤色)were added. In 2016, different jobs were added , such as doctor, police officer and painter. New emojis in 2019 also include several animals,可知,文章提到了表情符号包括肤色,有趣的动物和不同的工作,但是未提到电影,故选B。

(5)细节题。根据Many fashion designers(设计师)have included flamingos in their designs in recent years.可知,许多设计师在他们的作品里使用了火烈鸟,而不是树懒,故

选C。

【点评】考查阅读理解。细节题和词义猜测题是阅读理解题中常考题型。细节题需要从文中寻找答案;词句猜测题需要联系上下文,推出词句的意思。

5.阅读理解

Have you ever wanted to achieve a goal and ended up doing lots of research on how to achieve it? As you learned more and more. It seemed you knew less and less. That is because when you learned a new concept(概念). You found that there was a lot more to know about it.

Usually, people think they need to get more and more information before trying a new idea. There is nothing wrong with learning a lot, but when you let learning get in the way of doing, you will never get going.

One of the best ways to learn is to take action and learn from the results that you get from those actions. Don't be afraid of not being perfect and just take the first step. You will go further than those who are still in preparation. It's good to be prepared, but over-preparation in trying to reach a goal won't get you results. The knowledge and skills that you will need will be picked up along the way.

If a baby wants to learn how to walk, it doesn't do it by just sitting there and thinking about how to walk. The best way for a baby to walk is to actually get up and start walking. Sure it may fall, but with every fall, it learns what is working and what is not and adjusts(调整)to it. By doing this over and over, it will finally learn to walk. This is the method you should use when you want to achieve your goals as well. It works.

Learning more is great but if all you're doing is learning and not taking action, it's time to change that. Just take the first step.

(1)When you learned something new, you found there was to know about it.

A. less

B. nothing

C. everything

D. more

(2)Which is NOT true according to the passage?

A. People need to learn a lot before trying a new idea.

B. One of the best ways to learn is to take action.

C. Learning has nothing to do with doing.

D. Over-preparation is not good for reaching a goal.

(3)A baby should when it wants to learn how to walk.

A. get up and start walking

B. sit there and think about how to walk

C. learn from its parents

D. read books about how to walk

(4)We can usually read the passage in .

A. a storybook

B. a newspaper

C. an advertisement

D. a guidebook (5)The purpose of the passage is .

A. to tell us how to learn more

B. to tell us how to be successful

C. to talk about the importance of doing

D. to talk about the importance of learning

【答案】(1)D

(2)C

(3)A

(4)B

(5)C

【解析】【分析】本文告诉我们一个道理,最后的学习方法是从行为结果中去学习。(1)细节题。根据As you learned more and more. It seemed you knew less and less.随着你学得越来越多。看来你知道的越来越少了,可知当你学到新东西时你发现有更多的东西要知道,故选D。

(2)细节题。根据One of the best ways to learn is to take action and learn from the results that you get from those actions学习的最好方法之一是采取行动,从这些行动中获得的结果中学习,可知学习与做无关是错的,故选C。

(3)细节题。根据The best way for a baby to walk is to actually get up and start walking可知,当婴儿想学会走路时,就应该站起来开始走,故选A。

(4)推理题。根据本文是告诉我们一个道理,故会在报纸上看到这篇文章,故选B。(5)主旨题。本文告诉我们一个道理,最后的学习方法是从行为结果中去学习,故本文是谈论做的重要性,故选C。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题四种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

6.根据短文内容,判断正误。

Riding a Mobike on the street. You might hear some people speaking Chinese aloud. Turning to the right, you see a Sichuan-style restaurant. After walking into a store, you see that Huawei smartphones are on sale.

But you are not in China—You are in Manchester in Britain. You might see similar things in many other cities. Chinese products have been going global (世界性的).

Chinese food has been enjoyed in Western countries for a long time. To meet local people's tastes, Chinese restaurants have made some changes to the dishes. For example, Chinese people like to eat meat with the bone in, but Western people don't. So Chinese restaurants provide big pieces of meat without bones, even for fish.

Some Chinese brands are also becoming more popular. In many cities in Europe, stores sell TCL televisions, Haier fridges and Lenovo computers.

More than half of the US-owned drones(无人机)are Chinese models. They're not only made in China, but also designed and developed in the country.

In the past, most Western people thought Chinese products were cheap and unreliable(不可靠的). But now, things have changed greatly. "Made in China" becomes cool.

(1)We can see more people use Chinese products in Western countries now.

(2)Chinese restaurants provide meat with bones to meet local people's tastes.

(3)More than 50% of the US-owned drones are designed, developed and made in China. (4)In the past , most Western people thought Chinese products were unable to be trusted. (5)This article is about the disadvantages of Chinese products.

【答案】(1)1

(2)0

(3)1

(4)1

(5)0

【解析】【分析】本文介绍了有关中国元素的很多东西。

(1)根据You might hear some people speaking Chinese aloud. Turning to the right, you see a Sichuan-style restaurant. After walking into a store, you see that Huawei smartphones are on sale可能会听到一些人大声说中文。向右拐,你会看到一家川菜餐馆。走进商店后,你会看到华为智能手机正在出售可知,我们现在可以看到西方国家越来越多的人使用中国产品是对的,故是正确。

(2)根据So Chinese restaurants provide big pieces of meat without bones所以中国餐馆提供大块无骨肉可知,中国餐馆提供带骨头的肉来满足当地人的口味是错的,故是错误。

(3)根据More than half of the US-owned drones(无人机)are Chinese models可知超过50%的美国无人驾驶飞机是在中国设计、开发和制造的,故是正确。

(4)根据In the past, most Western people thought Chinese products were cheap and unreliable可知过去,大多数西方人认为中国产品不可信,故是正确。

(5)根据Made in China" becomes cool.“中国制造”变得很酷可知这篇文章是关于中国产品的缺点是错的,故是错误。

【点评】考查阅读理解。注意从文中寻找答案,推断出需要的信息。

7.根据短文内容,选择最佳答案。

Do you think your school rules are boring? Take a look at these rules.

(英语)中考英语阅读理解专项训练及答案

hit by a ball.

(1)When did some schools in New Jersey make the rule "no hugging"?

A. In 2008

B. In 2010

C. In 2012

D. In 2014

(2)Where are the students at Michigan school asked to keep their books?

A. In the lockers

B. In the classrooms

C. In the lunchrooms

D. In teachers' offices.(3)Mobile phones are not allowed into class in _________.

A. one Portland school

B. some schools in Florida

C. one Pennsylvania school

D. some schools in Brooklyn

(4)Who is the reason for a Toronto school's "no balls" rule?

A. A teacher

B. A doctor

C. A student

D. A parent

(5)Where is the material probably from?

A. A newspaper

B. A website

C. A speech

D. A diary

【答案】(1)C

(2)A

(3)C

(4)D

(5)B

【解析】【分析】本文介绍几个学校的规则。

(1)推理题。根据 Some schools in Portland and Florida started the rule—No hugging in 2010. Two years later some schools in New Jersey and Brooklyn made the same rule波特兰和佛罗里达的一些学校开始了这项规定——2010年禁止拥抱。两年后,新泽西和布鲁克林的一些学校也制定了同样的规则,可知新泽西的一些学校2012年制定了“禁止拥抱”的规则,故选C。

(2)细节题。根据 One high school in Michigan doesn't allow bags into the classroom at all. The school asks students to return to their lockers ,可知密歇根学校的学生被要求把书放在储物柜里,故选A。

(3)推理题。根据 students there aren't allowed to wear their Ugg boots into class. It's to stop them from hiding things like mobile phones in the boots 那里的学生不允许穿ugg靴子上课,为了阻止他们把手机之类的东西藏在靴子里,可知Pennsylvania 不允许上课使用手机,故选C。

(4)细节题。根据A parent was taken to hospital with a concussion(脑震荡)after being hit by a ball一名家长被球击中后因脑震荡被送往医院,可知多伦多学校“不准打球”规则的原因是因为一位家长,故选D。

(5)推理题。根据Interested? Click(点击) here to read more有兴趣吗?点击这里阅读更多,可知文章来自网站,故选B。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

8.阅读下列短文,从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项

Recently I had a trip to Sydney with my parents. We visited the Wildlife Park.

The Wildlife Park has lots of different animals. Some are native(当地的) to Australis and can only be found there. There are more than 500 animals there, including kangaroos, koalas(考拉)and crocodiles(鳄鱼). They are kept in their natural environment. I like the Wildlife Park better than a zoo. In zoos, most of the animals are in cages(笼子).

We first spent some time with the kangaroos. We could touch and feel them. It was very exciting to be so close to them. There were koalas there too. They looked very cuddly(令人想拥抱的). Although we couldn't carry koalas, I could take a photo with one. It is a wonderful souvenir(纪念品) of my holiday in Sydney.

The Wildlife Park has plenty of freshwater crocodiles and saltwater crocodiles. Some of them are very big and scary(吓人的)with huge teeth! I did not want to get too close to them. There was also a bird show. The keepers(饲养员)showed us different species(种类)of birds. I saw an old parrot(鹦鹉). It could "talk" and made a great impression on me.

I enjoy the trip very much. There was so much to see.

(1)The Wildlife Park is _________.

A. in Sydney

B. in Cairo

C. in Athens

D. in Rome

(2)What is a wonderful souvenir of the writer's holiday?

A. A parrot that could talk.

B. A chance to feed a koala.

C. A photo with a koala.

D. Food for the kangaroos.

(3)Why didn't the writer want to get very close to the crocodiles?

A. They lived in water.

B. The writer was afraid of them.

C. The writer did not want to feed them.

D. The writer did not like the smell of saltwater.

(4)Which of the following is true?

A. The kangaroos are kept in cages in the Wildlife Park.

B. The writer traveled to the Wildlife Park alone.

C. The writer went to see koalas first.

D. The writer watched a bird show.

(5)After visiting the Wildlife Park, the writer felt ________.

A. bored

B. unhappy

C. excited

D. hopeless

【答案】(1)A

(2)C

(3)B

(4)D

(5)C

【解析】【分析】本文介绍作者和家人去悉尼的所见所闻所感。

(1)细节题。根据Recently I had a trip to Sydney with my parents. We visited the Wildlife Park,可知野生动物园在悉尼,故选A。

(2)细节题。根据 I could take a photo with one. It is a wonderful souvenir(纪念品) of my holiday in Sydne,可知一张和树熊的照片是作家假期的一个很好的纪念品,故选C。

(3)细节题。根据 Some of them are very big and scary(吓人的)with huge teeth! I did not want to get too close to them. 可知作家不想离鳄鱼很近,因为他害怕鳄鱼,故选B。

(4)推理题。根据 There was also a bird show. The keepers(饲养员) showed us different species(种类) of birds. I saw an old parrot,可知作者看来鸟展,故选D。

(5)推理题。根据 I enjoy the trip very much. There was so much to see,可知在参观了野生动物园后,作者感到兴奋,故选C。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

9.阅读理解

Many cars in advertisements are red, blue or green but almost 75 percent of new cars sold are black, white, silver or grey.

A survey shows people prefer the car colors that don't show dirt such as grey. That means the owners can wash their cars less, saving money. Besides, some areas that are short of water do not allow people to wash their cars often.

According to another survey, white cars are often sold more than cars of other colors. In China, car buyers say white makes a small car look bigger. Car buyers in other countries also like white. And the research also suggests that there is a lower risk of accidents during the day for white cars compared with darker ones. People also think the temperature inside white cars is lower than that in cars of other colors.

At present, every year about 11 percent of cars sold are red and 8 percent are blue. Green has become less popular. In the mid 1990s, green was the most popular color in many places of the world. But today, green cars are hard to find.

Sometime in the future, people may not have to choose the color of their car technology may let owners change their car's paint color anytime.

(1)You can often see cars in advertisements.

A. white

B. black

C. red

D. silver

(2)Car buyers choose grey because they .

A. can wash their cars less

B. don't need to wash cars

C. can pay less money for cars

D. don't allow washing cars

(3)According to the passage, white cars look than those of other colors.

A. safer

B. darker

C. cheaper

D. bigger

(4)Green cars .

A. make up 11% of the cars sold

B. are hard to find all the time

C. were the most popular in the mid 1990s

D. were less popular than blue cars in the past (5)In the future, we can .

A. choose cars in all colors

B. paint our cars any color anywhere

C. buy cars in all colors

D. change our car's paint color anytime

【答案】(1)C

(2)A

(3)A

(4)C

(5)D

【解析】【分析】大意:本文讲述车的颜色,以及使用某些颜色的原因。

(1)细节题。根据Many cars in advertisements are red,可知,广告里的车的颜色是经常是红色的,故选C。

(2)细节题。根据A survey shows people prefer the car colors that don't show dirt such as grey. That means the owners can wash their cars less, 可知,车的用户选择灰色的车,因为他们可以更少洗车,故选A。

(3)细节题。根据the research also suggests that there is a lower risk of accidents during the day for white cars compared with darker ones.可知,研究表明白色的车比其他颜色的车更安全,故选A。

(4)推断题。根据In the mid 1990s, green was the most popular color in many places of the world. 可知,在20世纪90年代绿色的是世纪很多地方最受欢迎的颜色,推出绿色的车那时应该是最受欢迎的,故选C。

(5)细节题。根据Sometime in the future, people may not have to choose the color of their car technology may let owners change their car's paint color anytime.可知,将来,我们可以在任何时候改变我们车的漆的颜色,故选D。

【点评】考查阅读理解。细节题和推断题是阅读理解题中常考题型。细节题需要从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

10.阅读下列材料,从A、B、C、D四个选项中选出最佳答案。

Fights at school sometimes happen. But how can you keep away from a fight? Here's something you can do.

Be calm(冷静). Sometimes, you feel so angry that you really want to teach somebody a lesson. But being angry can't solve problems. Neither can a fight. Instead, it may bring you more problems. In the school, everyone involved(卷入) in a fight will be punished, no matter who started it. There are winners in a fight.

Shout loudly. If you know someone is coming up behind you to attack, turn toward the person with your hands up in front of your body and loudly say "stop" before walking away. Loud voice can usually make the attacker calm down. If the person doesn't stop, cry for help by calling out the name of a teacher whose office is nearby.

____ Your friend may ask you to join in a fight. Learn to say no. Helping him fight is not really

helpful to him. If you really want to give him a hand, try to ask him to give it up. Also, you can tell him if he gets involved in a fight, he may get hurt and be punished. Then, try to learn why he wants a fight and help him find a right way to deal with the problem.

(1)The underlined word "attack" in Paragraph 3 means "____" in Chinese.

A. 拥抱

B. 攻击

C. 阻止

D. 吸引(2)Which of the following sentences can be put in the ____?

A. Face bravely.

B. Join in a fight.

C. Learn to refuse.

D. Talk to someone.(3)The passage is written to ____.

A. help students keep away from fights

B. warn students not to fight

C. advise students to help each other

D. encourage students to work hard

(4)The passage is written in a/an ____ tone(语气).

A. sad

B. angry

C. serious

D. crazy

【答案】(1)B

(2)C

(3)A

(4)C

【解析】【分析】文章大意:面对“打架”,我们应该持有的态度及避免打架的方法。(1)词义推断题。根据文中语句If you know someone is coming up behind you to attack, turn toward the person with your hands up in front of your body and loudly say "stop" before walking away. 如果你知道背后有人攻击你……理解可知,attack的意思是“攻击”,故选B。(2)细节理解题。根据文中的语句Your friend may ask you to join in a fight. Learn to say no. 理解可知,此段介绍要学会拒绝,故选C。

(3)细节理解题。根据文中的语句Fights at school sometimes happen. But how can you keep away from a fight? Here's something you can do.理解可知,此文主要介绍让学生如何避免打架,故选A。

(4)理解归纳题。由文中语句In the school, everyone involved(卷入)in a fight will be punished, no matter who started it. 理解可知,作者是以严肃的语气来说明这个问题的,故选C。

【点评】考查阅读理解。本文考查细节题和主旨题等常考题型,细节题要注意从文中抓住关键词寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出主题句。

11.阅读理解

One night, when I was eight, my mother gently asked me a question I would never forget. "Sweetie, my company wants to promote(升职) me but needs me to work in Brazil. This is like your teacher telling you that you've done well and allowing you to skip(跳) a grade, but you'll have to leave your friends. Would you say yes to your teacher?" She gave me a hug and asked me to think about it. I was lost in thought. The question kept me wondering for the rest of the night. I had said "Yes" but for the first time, I realized the difficult decisions adults had to make.

For almost four years, my mother would call us from Brazil every day. Every evening I'd eagerly wait for the phone to ring and then tell her everything that happened during the day. A phone call, however, could never take her place and it was difficult not to feel lonely at times.

During my fourth-grade Christmas break, we flew to Rio to visit her. Looking at her large empty apartment. It was then I started to understand the difficult choices she had to make. She needed to think about both family and work. Faced with difficult decisions, she used to tell me, you wouldn't know whether you made the right choice, but you could always make the best out of the situation, with a positive attitude.

Back home, I reminded myself that what my mother could do, I could, too. If she managed to live in Rio all by herself, I, too, could learn to be independent. I learn how to take care of myself and set high but achievable goals.

My mother is now back with us. But I will never forget what the experience has really taught me. I've learned a lot because of this separation(分离). There are lots of difficult decisions that we have to face in our life. We need to have a positive attitude no matter what happens.(1)It was __________ for the writer to say "Yes" to her mother s question.

A. excited

B. difficult

C. unusual

D. easy

(2)Which of the following sentences can be put in the blank in Paragraph 3?

A. I thought my mother might regret her decision.

B. I thought my mother might want to go home with us.

C. I realized how lonely my mother was in Brazil herself.

D. I realized my mother had a happy time in Brazil herself.

(3)The writer most probably wants to tell us that __________.

A. how she gets on well with her mother

B. it's difficult for her to make a decision

C. she has learnt a lot from the experience

D. adults have to face the difficult decisions

【答案】(1)B

(2)C

(3)C

【解析】【分析】文章大意:主要介绍了我在小时候与妈妈分开的一段经历,懂得做决定的艰难,理解了妈妈工作的辛苦。

(1)细节理解题。根据文中的第一The question kept me wondering for the rest of the night.I had said"yes",可知这个问题很难回答,故答案是B。

(2)细节理解题。根据文中的前面Looking at her large empty apartment看着她那空荡荡的大公寓,可知后面应该是我意识到我母亲在巴西是多么孤独,故答案是C。

(3)细节理解题。根据文中的最后一段My mother is now back with us.But I will never forget what the experience has really taught me.I've learned a lot because of this separation.There are lots of difficult decisions that we have to face in our life.We need to have a positive attitude no matter what happens.可知作者从中学到了很多,故答案是C。【点评】考查阅读理解。考查对篇章的把握与细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。

12.根据短文内容,判断下列句子正误。

Do you often listen to music at loud volumes (音量)? You should know that this habit is bad for your hearing. Over 1 billion young people are at risk of hearing loss (听力丧失) ,because of listening to loud noise for long periods of time. Listening to music or watching a TV show at loud volumes can harm your hearing.

The United Nations has standards for safe listening. It is not safe to listen to sounds that are louder than 85 dB (分贝) for eight hours or 100 dB for 15 minutes. The sound of a busy road is about 85 dB and the sound of a rock concert can be about 100 dB.

Loud noise is harmful to the inner二Most of us are bon with about 16,000 hair cells (听毛细胞) in our inner ears. These cells notice sounds. However, listening to loud noise for a long time can make these cells work too hard and cause some of them to die. This is what causes hearing loss. Once this happens, it's hard to get your hearing back.

Some people might think that their music isn't all that loud. But this can depend on where you are. For example, if you are in a noisy place like the subway, you might turn up your music too loud without realizing it. Later, when you listen to it at the same volume in a quiet place, you alight feel uncomfortable

The "safe level" for most sound is below 80 dB for up to 40 hours a week. A level of 80 dB is about equal to (相当于) the noise of a subway.

Here is some advice on safe listening. Over—the—ear headphones (头戴式耳机)are better than in—ear ones. They do a better job of stopping outside noise, so you can listen at a lower volume. Don't listen to loud music on your headphones for a long time. Follow the 60:60 rule: listen to music at 60 percent of your headphones' maximum volume for no more than 60 minutes a day.

(1)It is safe to listen to sounds that are louder than 100 dB for 15 minutes

(2)Listening to loud noise for a long time can cause some hair cells in the inner ear to die. (3)From the fourth paragraph, we know people don't always realize how loud their music is. (4)In—ear headphones are better than over—the—eat ones because they can stop more outside noise.

(5)This article mainly tells us why ears are an important part of our bodies.

【答案】(1)0

(2)1

(3)1

(4)0

(5)0

【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了听大音量音乐的习惯对听力有害。世界卫生组织称,超过10亿的年轻人在听力方面存在问题,因为他们长时间大声聆听。联合国有安全聆听标准。听八十小时大于85分贝或15分钟大声100分钟的声音是不安全的。长时间聆听大声的声音可能会使这些细胞工作太猛,并使其中一些细胞死亡。这就是人们听力损失的原因。

(1)判断正误题。根据 It is not safe to listen to sounds that are louder than 85 dB (分贝)

for eight hours or 100 dB for 15 minutes. 可知挺高于85分贝八个小时或者100分贝15分钟是不安全的。故答案为错误。

(2)判断正误题。根据 However, listening to loud noise for a long time can make these cells work too hard and cause some of them to die. 可知听大声的噪音很长时间能使这些耳毛细胞工作太猛,造成一些耳毛细胞死亡,故答案为正确。

(3)判断正误题。根据if you are in a noisy place like the subway, you might turn up your music too loud without realizing it. 可知如果你在像地铁这样吵闹的地方,你可能无意识的把声音调到太大,可知第四段告诉我们人们不总是能意识到他们的音乐有多大声,故答案为正确。

(4)判断正误题。根据Over—the—ear headphones (头戴式耳机)are better than in—ear ones. They do a better job of stopping outside noise, so you can listen at a lower volume. 可知头戴式耳机比置入式耳机更好,故答案为错误。

(5)判断正误题。通读全文可知大意是:听大声的音乐对听力有害,不是讲耳朵是人体重要的组成部分,故答案为错误。

【点评】考查阅读理解能力,首先通读全文,掌握大意,然后根据细节判断所给句子的正确,注意要找到依据。

13.阅读下面短文,根据短文内容判断句子正误。

(英语)中考英语阅读理解专项训练及答案

(2)In Jim's eyes, his mother doesn't always understand what he's trying to say.

(3)Dr. Green thinks it's common for kids to have trouble talking with their parents.

(4)In Dr. Green's opinion, talking is a way for mothers to relax after a day's work.

(5)Dr. Green explains three reasons for mom's nagging and offers three suggestions.

【答案】(1)0

(2)1

(3)1

(4)0

(5)1

【解析】【分析】主要讲了Jim给格林先生介绍自己的问题是与妈妈的关系越来越糟,格林先生给Jim回复告诉他解决办法。

(1)细节题。根据My relationship with my mother is worse and worse now.可知Jim和妈妈的关系越来越糟,而不是朋友,故选错误。

(2)细节题。根据She doesn't always understand what I'm trying to say.可知Jim认为妈妈不理解Jim说的,故选正确。

(3)细节题。根据It's common for kids to have trouble talking with parents可知对于孩子们来说和父母交流有困难是普遍的,故选正确。

(4)细节题。根据After a day's work, she's tired, too. But she will never be tired of caring about you.可知文章没说交流是放松的一种方法,故选错误。

(5)细节题。根据第二段可知讲了三个原因:父母想给孩子最好的,展示爱和关心,想更多了解你。第三段讲了三个方法:分享学校生活,做家务,告诉父母自己的情感,故选正确。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

14.阅读理解

(英语)中考英语阅读理解专项训练及答案

You think it's "cool" to carry your backpacks and head out to school. But if you don't know exactly how to choose, load, lift and wear them-these all-important accessories(配件)can be a pain in the back. Not to mention the neck, head and shoulders.

Backpacks can influence your health. Carrying a heavy load improperly can lead to poor body position; and even hurt the spinal column(脊柱)This can cause muscle strain, headaches, back, neck and arm pain.

For example, if it is carried on one shoulder; a heavy backpack forces the muscles and spine to balance the unequal weight. This may increase the possible back problems later in life.

下载文档原格式(Word原格式,共30页)
相关文档
  • 中考英语阅读理解专项

  • 中考英语阅读理解20篇

  • 中考英语阅读专项训练

  • 中考英语阅读理解专题

  • 中考英语阅读回答

  • 中考英语阅读理解汇编

相关文档推荐: