当前位置:文档之家› 最新中考英语 英语阅读理解(附答案)

最新中考英语 英语阅读理解(附答案)

最新中考英语英语阅读理解(附答案)

一、英语阅读理解专项练习试卷

1.阅读理解

1-5 of 90 days / All 90 days Next 5

TODAY JUN 29SUN

JUN 30

MON

JUL 1

TUE

JUL 2

WED

JUL 3

21°/13 °C Mostly cloudy

19 °/

11 °

Partial sunshine

More

19 °/

12 °

Clouds and sun

More

20 °/12 °

Partly

sunny

More

22°/14 °

Times of

clouds and

sun

More

Temperature JUN 29

Today Normal Record 6/29/2018

High 21° 21° N/A 26°

Low 13° 13° N/A 15°

More Historical Weather Data (数据) Sunrise/sunset

Sunrise: 6:06 AM

Sunset: 7:57 PM Duration: 13:51 hr

Moonrise/moonset Moonrise: 9:03 PM Moonset: 9:01 AM

Duration: 11:58 hr

Astronomy (天文学)

A. Mostly cloudy.

B. Partly sunny.

C. Sunny and windy.

D. Cloudy and rainy.(2)What was the high temperature on Jun. 29, 2018?

A. 21℃.

B. 13℃.

C. 15℃.

D. 26℃.(3)Which of the following days has the lowest temperature?

A. JUN 29.

B. JUN 30.

C. JUL 1.

D. JUL 2.(4)When did the sun rise today?

A. At 6:06 am.

B. At 9:03 pm.

C. At 9:01 am.

D. At 7:57 pm.(5)If you want to know about the weather of next Friday, you can click "_____". A. More Historical Weather Data B. Astronomy C. Next 5 D. More

【答案】(1)B

(2)A

(3)B

(4)A

(5)B

【解析】【分析】主要讲了未来5天的天气。

(1)细节题,根据Partial sunshine More Clouds and sun More Partly sunny More可知大都是晴朗的,故选B。

(2)细节题。根据TODAY JUN 29 21°/13 °C可知最高温度是21摄氏度,最低温度是13摄氏度,故选A。

(3)细节题。根据JUN 29 21°/13 °C;JUN 30 19 °/11 °; JUL 1 19 °/12 °;JUL 2 20 °/12 °;JUL 3 22°/14 °,可知最低温度是JUN30 11摄氏度,故选B。

(4)细节题。根据Sunrise: 6:06 AM可知早上太阳6:06升起,故选A。

(5)细节题。根据Astronomy (天文学) 可知是点击天文学,故选B。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

2.阅读理解

This afternoon, when I was looking for a self-improvement(自我修养) book, I found an aged folder(文件夹).In this folder, there were some of the examination papers I'd taken during my pre-university days. They were on economics(经济学), a subject that I didn't really like much then.

I laughed at the silly mistakes I made as I looked through the papers. And memories of the past came to my mind. I saw myself sitting at one of the study tables, working hard for some of my life goals. Back then, it was popular for most students to set life goals, because they thought it was most important.

It was during those times that I first started to set goals for myself. I didn't know much about goal setting then. I didn't use any goal tracking(跟踪) tools, either. All I knew was that I had to go to university. There was no other way that I could give myself. To go through my lecture(演讲) notes, I didn't take breaks. For more revision with my classmates, I stayed back late. One time, I missed the school lock-out hours and I had to climb school gates in order to leave. It was perhaps this attitude(态度) that ignited my decision to go through what I had to do to get this far.

Yes, it may have been hard. But the sweet taste of victory experienced at the point of receiving my final results was so wonderful that I would never forget it for the rest of my life.

I closed the folder and dropped it into the dustbin(垃圾箱) in the room. It's time to get kicking with my next goal. And by writing this, I know I'm getting closer.

(1)When the author(作者)looked through the papers in the folder, he .

A. looked for a self-improvement book

B. laughed at the silly mistakes he made

C. dropped it into the dustbin right away

D. sat at the table and set life goals again

(2)When the author first started to get goals for himself, he .

A. didn't need to enter university

B. didn't use any goal tracking tools

C. was sure that he would win the victory

D. learned a lot from a self-improvement book

(3)Why did the author stay back late after school?

A. To be prepared to enter university.

B. To learn more about goal setting.

C. To make his teacher pay attention to him.

D. To get the chance of climbing school gates.(4)The underlined word “ignited” means in the passage.

A. reduced(减少)

B. balanced(平衡)

C. questioned

D. raised (5)What can we learn about the author from the last paragraph?

A. He regularly(规律地) tidies his room.

B. He's not quite good at goal setting

C. He is ready for the next goal.

D. He hated those papers in the folder.

【答案】(1)B

(2)B

(3)A

(4)D

(5)C

【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者通过与读者分享自己的高中生活的回忆,告诉我们人生是由一个一个的目标组成的,我们要尽全力朝着自己确定的目标前进。

(1)考查细节理解。根据第二段中的”I laughed at the silly mistakes I made as I looked through the papers.“可知,故选B。

(2)考查细节理解。根据第三段中的”It was during those times that I first started to set goals for myself. I didn't know much about goal setting then. I didn't use any goal tracking(跟踪) tools, either“可知。故选B。

(3)考查细节理解。根据第三段中的”All I knew was that I had to go to university. There was no other way that I could give myself.“可知,作者放学后很晚回家的目的是努力学习,考入大学。故选A。

(4)考查词义猜测。”It was perhaps this attitude(态度) that ignited my decision to go through what I had to do to get this far.“或许是这种态度是我下决心做出现在的成就。所给选项中D 项与该词词义相近。故选D。

(5)考查判断推理。根据最后一段中的”It's time to get kicking with my next goal. And by writing this, I know I'm getting closer“可知,作者已经为下一个目标做好了准备。故选C。【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析、推理,从而选出正确答案。

3.阅读下列短文,从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。

C

In the old times, there was a king. He had a very beautiful garden. In the garden, there was a tree with golden apples on it. But one day, one of the apples was missing. The king decided to order a person to keep watching the tree at night.

The king had three sons. He decided to send the eldest one to watch the tree. But in the middle of the night, the eldest son fell asleep. The next morning, another apple was missing.

The second night, the king sent the second eldest son. But the second eldest son also fell

asleep at midnight. And another apple was missing the next morning.

The third night, the king sent his youngest son. The youngest son kept watching the tree. At twelve o'clock, he saw a bird. It was a golden bird. It picked an apple and flew away, but it left a golden feather. The youngest son picked it up, and the next morning, he took it to the king. He told his father what he had seen at night.

Hearing this, the king was very happy. He ordered his youngest son to guard the tree every night. He wanted him to catch the bird. However, in the end, they couldn't catch the bird and all the golden apples on the tree were taken away by the golden bird.

(1)Before the third night, how many apples have been missing?

A. One

B. Two

C. Three

D. Four

(2)What can we know from Paragraph 4?

A. It was a bird that stole the apples.

B. The youngest son fell asleep at twelve o'clock.

C. The youngest son tried to catch the golden bird but failed.

D. The king asked the youngest son to bring the golden feather to him.

(3)What does the last paragraph mainly talk about?

A. The king was very angry with the bird.

B. The youngest son was very busy every night.

C. The king wanted his youngest son to catch the bird.

D. The youngest son didn't catch the bird and lost all of the apples.

(4)What's the main idea of the passage?

A. Don't be lazy when you are working.

B. Where there is a will, there is a way.

C. Don't give up the whole forest because of one tree.

D. A bad beginning may cause a bad ending.

【答案】(1)C

(2)A

(3)D

(4)C

【解析】【分析】短文大意:国王发现自己的金苹果树丢了个金苹果,于是派出了自己的三个儿子去看守,前两晚因为两个儿子半夜睡着了,两个苹果丢了,第三晚,最小的儿子发现了是一只金鸟偷了一个苹果,但是也留下了一根金色的羽毛,国王获知后,他想抓住这只鸟,但结果是所有的苹果都被鸟儿带走了。

(1)细节理解题。第三晚前总共丢失了三个苹果,故选C。

(2)细节理解题。从 It was a golden bird. It picked an apple and flew away可知苹果是金色

的鸟儿偷走的,故选A。

(3)细节理解题。从in the end, they couldn't catch the bird and all the golden apples on the tree were taken away by the golden bird.可知选D。

(4)主旨概括题。国王因为想要金色鸟儿而丢失了树上的所有苹果,得不尝试。故C“不要因为一棵树而放弃整个森林”。

【点评】考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。

4.阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项。

While watching the Olympics the other night, I came across an unbelievable sight. It was not a gold medal, nor a world record broken, but a show of someone’s strong determination to win.

The event was a swimming and started with only three men on the blocks. For one reason or another, two of them made mistake when they started, so they were kicked out. That would have been difficult enough, not having anyone to race against, even though the time on the clock is what’s important.

I watch the man jump into the water and knew right away that something was wrong. Now I’m not an expert swimmer but I do know a good jump from a poor one, and this was not exactly medal quality. When he was swimming, the crowd started to laugh. Clearly this man was not a medal competitor.

I listened to the crowd begin to laugh at this poor man that was clearly having a hard time. Finally he made his turn to start back. He tried his best, but clearly he was exhausted.

But when they saw the man keeping on trying , they stopped laughing and beginning to cheer. Some even to stand and say: “Come , you can do it!” and “ Go for it!”

A few minutes later ,this young man finally finished his race. The crowd went wild. You would have thought that he had won the gold, and he should have. Even though he recorded one of the slowest times in Olympic history, this man gave more heart than any of the other competitors.

Just a short year ago, he had never swam, let alone raced. His country had been asked to Sydney as manners.

In a competition where players remove their silver medals feeling they have somehow been cheated out of gold, or when they act so proudly in front of their competitors, it is nice to watch this game.

A man that gave his all-knowing that he had no chance, but competed because of the spirit of the games.

(1)When did the event happen?

A. in the evening

B. in the afternoon

C. in the morning

D. one night

(2)The underlined word “exhausted” in paragraph 4 in closest in me aning to _______.

A. confident

B. very tired

C. happy

D. very angry

(3)When did the man in the article learn to swim?

A. When he was a child

B. Three years ago

C. About one year ago

D. Many years ago (4)Why did the crowd laugh at the man at first?

A. Because they thought his swimming skill is bad.

B. Because they didn’t like him.

C. Because the man was funny.

D. Because the man was stupid.

(5)What can we learn from the passage?

A. The writer is an expert in swimming

B. There are many swimmers in the competition.

C. The man is hard-working

D. The man was well trained for swimming.

【答案】(1)D

(2)B

(3)C

(4)A

(5)C

【解析】【分析】

⑴细节理解。根据第一段第一句While watching the Olympics the other night, I came across an unbelievable sight可知是一天晚上在看奥运比赛的时候,故选D。

⑵词义猜测。根据第四段句意:最后他转身往回游,他尽了最大努力,但是明显精疲力尽了。confident自信的;very tired非常疲劳的;happy高兴的;very angry非常生气的。故选B。

⑶细节理解。根据倒数第三段Just a short year ago, he had never swam, let alone raced.可知一年前还不会游泳,更不用说比赛,故选C。

⑷推理判断。根据第三段Now I’m not an expert swimmer but I do know a good jump from a poor one, and this was not exactly medal quality可知我虽然不是专业的但是还能分得出跳跃的好坏,他不具备奖牌的实力。故选A。

⑸细节理解。根据文章第四段He tried his best, but clearly he was exhausted.可知他尽最大的努力,倒数第三段的Just a short year ago, he had never swam, let alone raced可知他一年前还不会游泳,所以他是一个勤奋的人。故选C。

【点评】考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。

5.阅读下列短文,从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项

Recently I had a trip to Sydney with my parents. We visited the Wildlife Park.

The Wildlife Park has lots of different animals. Some are native(当地的) to Australis and can only be found there. There are more than 500 animals there, including kangaroos, koalas(考拉)and crocodiles(鳄鱼). They are kept in their natural environment. I like the Wildlife Park better than a zoo. In zoos, most of the animals are in cages(笼子).

We first spent some time with the kangaroos. We could touch and feel them. It was very exciting to be so close to them. There were koalas there too. They looked very cuddly(令人想拥抱的). Although we couldn't carry koalas, I could take a photo with one. It is a wonderful souvenir(纪念品) of my holiday in Sydney.

The Wildlife Park has plenty of freshwater crocodiles and saltwater crocodiles. Some of them are very big and scary(吓人的)with huge teeth! I did not want to get too close to them.

There was also a bird show. The keepers(饲养员)showed us different species(种类)of birds. I saw an old parrot(鹦鹉). It could "talk" and made a great impression on me.

I enjoy the trip very much. There was so much to see.

(1)The Wildlife Park is _________.

A. in Sydney

B. in Cairo

C. in Athens

D. in Rome

(2)What is a wonderful souvenir of the writer's holiday?

A. A parrot that could talk.

B. A chance to feed a koala.

C. A photo with a koala.

D. Food for the kangaroos.

(3)Why didn't the writer want to get very close to the crocodiles?

A. They lived in water.

B. The writer was afraid of them.

C. The writer did not want to feed them.

D. The writer did not like the smell of saltwater.

(4)Which of the following is true?

A. The kangaroos are kept in cages in the Wildlife Park.

B. The writer traveled to the Wildlife Park alone.

C. The writer went to see koalas first.

D. The writer watched a bird show.

(5)After visiting the Wildlife Park, the writer felt ________.

A. bored

B. unhappy

C. excited

D. hopeless

【答案】(1)A

(2)C

(3)B

(4)D

(5)C

【解析】【分析】本文介绍作者和家人去悉尼的所见所闻所感。

(1)细节题。根据Recently I had a trip to Sydney with my parents. We visited the Wildlife Park,可知野生动物园在悉尼,故选A。

(2)细节题。根据 I could take a photo with one. It is a wonderful souvenir(纪念品) of my holiday in Sydne,可知一张和树熊的照片是作家假期的一个很好的纪念品,故选C。

(3)细节题。根据 Some of them are very big and scary(吓人的)with huge teeth! I did not want to get too close to them. 可知作家不想离鳄鱼很近,因为他害怕鳄鱼,故选B。

(4)推理题。根据 There was also a bird show. The keepers(饲养员) showed us different species(种类) of birds. I saw an old parrot,可知作者看来鸟展,故选D。

(5)推理题。根据 I enjoy the trip very much. There was so much to see,可知在参观了野生动物园后,作者感到兴奋,故选C。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

6.阅读理解

This is a happy family. There are three people in it.

Hi! My name is Da Tou. I have a big head and two small hands. I have

two big eyes. I am wearing a yellow T-shirt. I have no brothers or sisters.

My parents love me very much.

This is my father. He is also my good friend. He has a small head and

two big hands. He wears a pair of glasses. He is a reporter(记者), so he

knows a lot. He often plays games with me.

This is my mother. She is a little fat. She often wears an apron. She is

good at cooking. She works in a shop near our house. My mother is a

kind woman.

A. He has a small head.

B. He has two big hands.

C. He is wearing a green T-shirt.

D. He has two big eyes.

(2)Da Tou's mother is good at ________________.

A. reading

B. cooking

C. writing

D. playing games

(3)What does the word "apron" mean(意思) in Chinese?

A. 头饰

B. 围裙

C. 女性帽子

D. 眼镜(4)What is Da Tou's father?

A. A worker

B. A reporter

C. A player

D. A teacher

(5)What's the best title(标题) of the passage (文章)?

A. A good reporter.

B. Da Tou and his friends.

C. A happy boy.

D. A happy family.

【答案】(1)D

(2)B

(3)B

(4)B

(5)D

【解析】【分析】本文是作者家人介绍和自我介绍。

(1)细节题。根据 I have two big eyes ,可知大头长了2只大眼睛,故选D。

(2)细节题。根据 She is good at cooking,可知大头的妈妈擅长烹饪,故选B。

(3)词义猜测题。根据She often wears an apron. She is good at cooking她经常穿着......。她擅长烹饪,可知,做饭穿的是围裙,故apron是围裙的意思,故选B。

(4)细节题。根据 He is a reporter ,可知大头的父亲是记者,故选B。

(5)主旨题。根据This is a happy family. There are three people in it 这是一个幸福的家庭。里面有三个人,可知 A happy family适合做标题,故选D。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,和主旨题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

7.根据短文内容选择正确答案。

C

Jodie’s Daddy is a Garbageman (垃圾清理工)

Mr. Swales wanted to find out what his students’ parents did. He had just called Jodie when some girls burst out laughing. Shirley shouted, “Jodie’s Daddy is a Garbageman!”

Everybody in the class laughed out loud, except Jodie. She felt her face turn red.

“Silence!” Mr Swales said, “Being a garbagemen is a difficult and useful job. We should all be thankful to Jodie’s father.”

Jodie’s father came to walk her home from school as usual, but she didn’t run up to him the way she always did. When they got back home, Jodie went to her room and cried for a long time.

Her father came into her room, “What happened, Jodie? Why are you so sad?”

Jodie told her father what had happened and looked at him. He didn’t seem angry or hurt. “Well,” he said, “they are right. Being a garbageman is a dirty job. Tomorrow’s Saturday. Come to work with me, Jodie.”

The place really smell too good. Jodie wrinkled her nose. “Don’t worry, kid. In five minutes you won’t smell a thing.” said her father.

Everybody there was working hard, and they seemed to have a good time. Jodie’s father handed her a pair of gloves and told her to get the little plastic bags and throw them into the truck.

It was fun, but also hard work. Jodie’s arms soom got tired. At last, no more garbage was left and Jodie felt very happy.

相关文档
  • 中考英语阅读理解专项

  • 中考英语阅读理解专题

  • 中考英语阅读理解试题

  • 中考英语阅读理解真题

  • 历年中考英语阅读理解

  • 中考英语阅读真题

相关文档推荐: