3高中英语复习资料9.doc

  • 格式:doc
  • 大小:93.00 KB
  • 文档页数:14

专题三 完形填空

训练4 说明文

A

(2016·安徽江淮名校二次联考)With time flying,people become aged.Then many

people even in their middle age often start to notice that their memory and mental

clarity are not what they used to be.We suddenly can't remember __1__ we put the

keys just a moment ago,or an old friend's name,or the name of an old band we used

to love.As the brain __2__,we refer to these occurrences as “senior moments”.__3__

seemingly innocent,this loss of mental focus can potentially have a (n) __4__

effect on our social and __5__ well-being.

Neuroscientists,experts who study the nervous system,are increasingly showing

that there's actually a lot that can be done.It __6__ out that the brain needs

exercise in much the same way our muscles do,and the right mental __7__ can

significantly improve our basic cognitive (认知) __8__.Thinking is basically a

__9__ of making connections in the brain.To a certain extent,our ability

to __10__

in making the connections that drive intelligence is inherited (继承).__11__,because these connections are made through effort and practice,scientists believe that intelligence can expand and wave __12__ mental effort.

Now,a new Web-based company has taken a step __13__ and developed the first

“brain training programme” designed to actually help people improve and __14__

their mental sharpness.

The Web-based programme __15__ you to systematically improve your memory and

attention skills.The programme keeps a(n) __16__ of your progress and provides

detailed feedback (反馈)

__17__ your performance and improvement.Most

importantly,it __18__ changes and improves the games you play to __19__ up the

strengths you are developing—much like a (n) __20__ exercise routine which

requires you to increase resistance and vary your muscle use.

【语篇解读】 本文为说明文。随着人们年龄的增长,很多人会出现记忆力下降的现象。然而神经学家经过研究发现,通过正确的脑部训练可以有效提高人们的认知能力。

1.A.where B.when

C.that D.why

解析:此处表示我们突然记不得刚才把钥匙放在哪里了,故答案为A项。

答案:A 2.A.improves B.fades

C.recovers D.falls

解析:由于大脑衰退,我们把这些现象称为“瞬间性老年痴呆”。由句意可知答案选B项。

答案:B

3.A.If B.Unless

C.Once D.While

解析:while用于句首,意为“虽然,尽管”。

答案:D

4.A.irregular B.limited

C.damaging D.positive

解析:damaging“造成破坏的,有害的,损害的”。damaging effects“破坏性的影响”。

答案:C

5.A.personal B.psychological

C.mental D.physical

解析:此处与social相对应,故答案为personal。

答案:A

6.A.turns B.finds

C.points D.figures

解析: “It turns out that从句”为固定句型,意为:结果是……。

答案:A

7.A.connections B.responses

C.workouts D.associations

解析:由前面6空后的“the brain needs exercise”可知选C。workout“锻炼”。

答案:C

8.A.style B.functions

C.circumstances D.atmosphere

解析:由语境可知此处表示“基本的认知功能”,故选B项。

答案:B

9.A.step B.condition

C.consequence D.process

解析:本句对思考进行解释,即思考是在大脑中建立各种联系的过程,故答案为D项。

答案:D

10.A.insist B.believe C.succeed D.fail

解析:由语境及句子结构可知答案选C项。succeed in doing sth做成某事。

答案:C

11.A.Therefore B.Moreover

C.Otherwise D.However

解析:前后两句之间为转折关系,故答案为D项。

答案:D

12.A.according to B.regardless of

C.apart from D.instead of

解析:科学家们认为智力水平可根据脑力锻炼的程度得以提高或出现波动。A:根据;B:不管,不顾;C:除……之外;D:而不是。

答案:A

13.A.back B.further

C.aside D.around

解析:take a step further又向前迈了一步。

答案:B

14.A.regain B.reflect

C.review D.respond

解析:由语境中的improve可知regain(重新获得)为正确答案。

答案:A

15.A.suggests B.makes

C.hurries D.allows

解析:allow sb to do sth “允许某人做某事”。

答案:D

16.A.hold B.record

C.order D.pace

解析:keep a record of为固定短语,意为:“记录……”。

答案:B

17.A.to B.with

C.for D.about

解析:此处表示“关于……的反馈”,应用介词on或about,故选D项。

答案:D

18.A.irregularly B.habitually

C.constantly D.unusually 解析:更重要的是,该程序可以不断改进你所玩的游戏以增强你的优势。A:无规律地;B:习惯性地,经常;C:不断地,不停地;D:异乎寻常地。

答案:C

19.A.carry B.put

C.build D.take

解析:解析见18题。build up为动词短语,意为:增强。

答案:C

20.A.risky B.effective

C.meaningless D.familiar

解析:由语境可知答案选B项。effective产生预期结果的,有效的。

答案:B

B(导学号59430091)

Reading and learning new words is about finding their meaning and use within

a passage.The meaning of unknown words which

you __1__ in your reading sometimes

can be known by their __2__,that is,their contexts.The context of the sentence

can tell us the part of speech (词性) of the __3__ ing the context of the

paragraph to define unknown words can also be __4__.

Readers often have trouble because they understand the sentence word by word

instead of the __5__ meaning of a word,when they should identify the way it has

been used in the passage.

One consideration in using the context is to determine the unknown word's part

of speech.The words around the unknown word can give you __6__.Once you know if

the word is a noun or an adjective,it is often enough for you to __7__ reading

without having to stop to look up the meaning of the word.After coming across the

word a few more times,you will know its meaning