英语语言学练习题
- 格式:doc
- 大小:49.20 KB
- 文档页数:19
读书破万卷 下笔如有神
《英语语言学》练习题
1.第20题
Which of the following underlined parts is NOT an inflectional morpheme(屈折语素)?
A. teeth
B. speaking
C. taken
D. chaos
答案: D
2.第21题
Which of the following best describes the relations between “Alice's brother is in UK. ” and
“Alice has a brother. ”?
A. The former is synonymous with the latter.
B. The former is inconsistent with the latter.
C. The former entails the latter.
D. The former presupposes the latter.
答案: D
3.第22题
Which of the following is a representative?
A. You'd better go to see a doctor.
B. I promise to buy you something when I come back.
C. I now declare the meeting close.
D. I have never seen the man before.
答案: D
4.第23题
Which of the following is a commissive?
A. I'm really sorry to hear that.
B. I will bring you the book tomorrow without fail.
C. You'd better go and see her.
D. I now declare the meeting open.
答案: B
5.第24题
How many arguments are there in “I'm not feeling very well”?
A. no
B. one
C. three
D. five 答案: B
读书破万卷 下笔如有神
6.第25题
‘I like both Chinese and western food' is a ___-place predication.
A. no
B. one
C. two
D. three
答案: C
7.第26题
The design features of human language include the following features EXCEPT____.
A. duality of structure
B. genetic feature
C. arbitrariness
D. displacement
答案: B
8.第27题
Which of the following underlined parts is a free morpheme?
A. understandable
B. eastward
C. otherwise
D. without
答案: D
9.第28题
The Great Wall belongs to ____ culture.
A. material
B. spiritual
C. folk
D. none of the above
答案: A
10.第29题
The first consonants the child can make are made with the lips and they are ____.
A. [p, b, n]
B. [p, b, m]
C. [t, d, n]
D. [t, d, m]
答案: B
11.第30题 Instances of mother tongue interference can be found at the level of ____.
A. pronunciation
B. syntax
读书破万卷 下笔如有神
C. vocabulary
D. all of the above
答案: D
12.第31题
Which of the following is an example of overgeneralization(过度法则化)?
A. eyes
B. ears
C. sheep
D. foots
答案: D
13.第62题
How many morphemes are there in the word “disorderly”?
A. Two
B. Three
C. Four
D. Five
答案: B
14.第63题
Which of the following underlined parts is a derivational morpheme (派生语素)?
A. larger
B. data
C. trainee
D. Kate's
答案: C
15.第64题
Which of the following word does NOT belong to the open classes (开放类)?
A. hate
B. able
C. the
D. rapidly
答案: C
16.第65题
“Why don't you ask Mary for help?” is an instance of ____.
A. representatives
B. expressives C. directives
D. commissives
答案: C
读书破万卷 下笔如有神
17.第66题
Which of the following is a directive?
A. Your money or your life!
B. You are fired!
C. The earth is round.
D. Thank you very much.
答案: A
18.第67题
Which of the following underlined parts is the complement (补语) of the phrase?
A. a book on biology
B. play basketball
C. a rainy day
D. dance happily
答案: B
19.第68题
Which of the following best describes the relations between “The police stopped the minors from
drinking” and “The minors were drinking”?
A. The former is synonymous with the latter.
B. The former is inconsistent with the latter.
C. The former entails the latter.
D. The former presupposes the latter.
答案: D
20.第69题
‘She sings very well' is a ___-place predication.
A. no
B. one
C. two
D. three
答案: B
21.第70题
Language acquisition refers to the child's acquisition of his ____.
A. first language
B. second language
C. foreign language
D. target language 答案: A
22.第71题
If the child calls all men “Daddy”, then we may say the child has ____ the meaning of the word
. “Daddy”
读书破万卷 下笔如有神
A. overgeneralized
B. overextended
C. overused
D. overstressed
答案: B
23.第72题
Which of the following sentences is an example of overgeneralization?
A. Jane told me to give up smoking.
B. Jane asked me to give up smoking.
C. Jane advised me to give up smoking.
D. Jane suggested me to give up smoking.
答案: D
24.第73题
Which side(s) of muscles of ours does our left brain control?
A. both left and right
B. left
C. right
D. sometimes left, sometimes right
答案: C
25.第32题
N. Chomsky is an American linguist.
答案: 正确
26.第33题
Details of language system are genetically transmitted.
答案: 错误
27.第34题
[k], [g] and [n] are velar sounds (舌根音).
答案: 错误
28.第35题
The word ‘boy' is a free morpheme.
答案: 正确