高考阅读细节题
- 格式:ppt
- 大小:489.50 KB
- 文档页数:15
ABelow is a housing guide for students going to London.1. What is the advantage of using Loot?A. It has more offers from accommodation agencies than Renting.B. It gives you personal information about other co-renters.C. Their website is designed mainly for students.D. There are some good bargains.2. A good agent can help you .A. know more peopleB. find cheap accommodationC. get the right accommodation quicklyD. get free information about mos t accommodations3. The information passed on by word of mouth is important because .A. it is better than that found through any other sourceB. it helps you find some of the best housing never advertisedC. the final year students always offer better informationD. the landlords have little valuable information4. For students going to London for the first time, which of the following provides the most reliable information?A. University accommodation offices.B. Loot and Renting.C. Noticeboards.D. Family.B.Medical drugs sometimes cause more damage than they cure. One solution to this problem is to put the drugs inside a capsule, protecting them from the body—and the body from them—until they can be released at just the right spot. There are lots of ways to trigger(引发) this release, including changing temperature, acidity, and so on. But triggers can come with their own risks--- burns, for example. Now, researchers in California have designed what could be a harmless trigger to date: shining near-infrared light (NIR,近红外钱) on the drug in the capsule.The idea of suing light to liberate the drug in the capsule isn’t new. Researchers around the globe have developed polymers(聚合物) and other materials that begin to break down when they absorb either ultraviolet(UV,紫外线) or visible light. But tissues also readily absorb UV and visible light, which means the drug release can be triggered only near the skin, where the light can reach the capsule. NIR light largely passes through tissues, so researchers have tried to use it as a trigger. But few compounds(化合物) absorb NIR well and go through chemical changes. That changed last year when Adah Almutairi, a chemist at the University of California, San Diego, reported that she and her colleagues had designed a polymer that breaks down when it absorbs NIR light. Their polymer used a commercially available NIR-absorbing group called o-nitroberizyl(ONB). When they catch the light, ONB groups fall off the polymer, leading to its breakdown. But ONB is only a so-so NIR absorber, and it could be poisonous to cells when it separates from the polymer. So Almutairi and her colleagues reported creating a new material for capsules that’s even better. This one consists of a long chain of compounds called cresol groups linked in a polymer. Cresol contains reactive(易反应的) components that make it highly unstable in its polymeric form,a feature Almutairi and her colleagues use to their advantage. After polymerizing the cresols, they cap each reactive component with a light-absorbing compound called Bhc. When the Bhcs absorb NIR light, the reactive component with a light-absorbing compound called Bhc. When the Bhcs absorb NIR light, the reactive groups are exposed and break the long polymer into two short chains. Shining additional light continues this breakdown, potentially releasing any drugs in the capsule. What’s more, Almutairi says, Bhc is 10 times better at absorbing NIR than is ONB and is not poisonous to cells.5. According to the passage, which of the following could be the best trigger?A. Temperature changeB. NIR light.C. Acidity change.D. UV light.6. Why is ONB unsatisfactory?A. It breaks down when it absorbs NIR light.B. It falls off the polymer and triggers drug release.C. It has not come onto the market up till now.D. It is not effective enough and could be poisonous.7. Which word can be used to compete the following process of changes?CIt was Saturday. As always, it was a busy one, for “Six days shall you labor and all your work” was taken seriously back then. Outside, Father and Mr. Patrick next door were busy chopping firewood. Inside their own houses, Mother and Mrs. Patrick were engaged in spring cleaning.Somehow the boys had slipped away to the back lot with their kites. Now, even at the risk of having Brother caught to beat carpets, they had sent him to the kitchen for more string(线). It seemed there was no limit to the heights to which kites would fly today.My mother looked at the sitting room, its furniture disordered for a thorough sweeping. Again she cast a look toward the window. “Come on, girls! Let’s take string to the boys and watch them fly the kites a minute.”On the way we met Mrs. Patric, laughing guiltily as if she were doing something wrong, together with her girls.There never was such a day for flying kites! We played all our fresh string into the boys’ kites and they went up higher and higher. We could hardly distinguish the orange-colored spots of the kites. Now and then we slowly pulled one kite back, watching it dancing up and down in the wind, and finally bringing it down to earth, just for the joy of sending it up again.Even our fathers dropped their tools and joined us. Our mothers took their turn,laughing like schoolgirls. I think we were all beside ourselves. Parents forgot their duty and their dignity; children forgot their everyday fights and little jealousies. “Perhaps it’s like this in the kingdom of heaven,” I thought confusedly.It was growing dark before we all walked sleepily back to the housed. I suppose we had some sort of supper. I suppose there must have been surface tidying-up, for the house on Sunday looked clean and orderly enough. The strange thing was, we didn’t mention that day afterward. I felt a little embarrassed. Surely none of the others had been as excited as I. I locked the memory up in that deepest part of me where we keep “the things that cannot be and yet they are.”The years went on, then one day I was hurrying about my kitchen in a city apartment, trying to get some work out of the way while my three-year-old insistently cried her desire to “go park, see duck.”“I can’t go!” I said. “I have this and this to do, and when I’m through I’ll be too tired to walk that far.”My mother, who was visiting us, looked up from the peas she was shelling. “It’s a wonderful day,” she offered, “really warm, yet there’s a fine breeze. Do you remember that day we flew kites?”I stopped in my dash between stove and sink. The locked door flew open and with ita rush of memories. “Come on,” I told my little girl. “You’re right, it’s too good a day to miss.”Another decade passed. We were in the aftermath(余波) of a great war. All evening we had been asking our returned soldier, the youngest Patrick Boy, about his experiences as a prisoner of war. He had talked freely, but now for a long time he had been silent. What was he thinking of --- what dark and horrible things? “Say!” A smile sipped out from his lips. “Do you remember --- no, of course you wouldn’t. It probably didn’t make the impression on you as it did on me.”I hardly dared speak. “Remember what?”“I used to think of that day a lot in POW camp (战俘营), when things weren’t too good. Do you remember the day we flew the kites?”8. Mrs. Patrick was laughing guiltily because she thought________.A. she was too old to fly kitesB. her husband would make fun of herC. she should have been doing her howD. supposed to the don’t game9. By “we were all beside ourselves writer means that they all ________.A. felt confusedB. went wild with joyC. looked onD. forgot their fights10. What did the think after the kite-flying?A. The boys must have had more fun than the girls.B. They should have finished their work before playing.C. Her parents should spend more time with them.D. All the others must have forgotten that day.11. Why did the writer finally agree to take her little girl for an outing?A. She suddenly remembered her duty as a mother.B. She was reminded of the day they flew kites.C. She had finished her work in the kitchen.D. She thought it was a great day to play outside.12. The youngest Patrick boy is mentioned to show that ______.A. the writer was not alone in treasuring her fond memoriesB. his experience in POW camp threw a shadow over his lifeC. childhood friendship means so much to the writerD. people like him really changed a lot after the warDIn his 1930 essay “Economic Possibilities for Our Grandchildren “, John Keynes, acconmist, ewrote that human needs fall into two classes: absolute needs ,which are indupe what other have , and relative needs ,which make us feel superior to our fellows He thought alough relative needs may indeed be insatible (无止境的) this isnottrue ofabsoluteKeynes wans surely correct that only a small part of total spending id decided by the super iority He was gretly mistaken ,however ,in seeting this desive as the only source of demandsDecisions to spend are also driven by ideas of quality which can influnce the den almost all goods, including even basic goods like food. When a couple goes out for an anm dinner,for example,the thought of feeling superior to others probably never comes to them. The goal is to share a special meal that stands out from other meals.There are no obvious limits to the escalation of demand for quality.For example ,porsche famous car producer,has a model which was considered perhaps the best sport car on the mark Priced at over $120,000,it handles perfectly well and has great speen acceleration.But in 200 the producer introduced some changes which made the model slightly better in handling acceleration.People who really care about cars find these small improvemenmts exciting.To them,however,they must pay almost four times the price.By placing the desire to be superior to other at the heart of his description of nisation demands,Keynes actually reduced such demands.However,the desire for higher quality has natural limits.13.According to the passage,John Keynes Believed that_______.A.desire is the root of both absolute and relative needsB.absolute needs come from our sense of superiorityC.relative needs alone lead to insatiable demandsD.absolute needs are stronger than relative needs14.What do we know about the couble in Paragraph 3?A.They want to show their superiorityB.They find specialty important to mealsC.Their demands for food are not easily satisfied.D.Their choice of dinner is related to ideas of quality.15.What does the underlined word “escalation”in Paragraph 4 probably mean?A.Understanding.B.IncreaseC.DifferenceD.Study16.The author of the passage that ______.A. absolute needs have no limitsB. demands for quality are not insatiableC. human desires influsnce ideas of qualityD. relative needs decide most of our spendingEMultitaskingPeople who multitask all the time may be the worst at doing two things at once, a new research suggests. The findings, based on performances and self-evaluation by about 275 college students, indicate that manypeople multitask not out of a desire to increase productivity, but because they are easily distracted (分心) andcan’t focus on one activity. And “those people turn out to be the worst at handling different things,” said DavidSanbonmatsu, a psychologist at the University of Utah.Sanbonmatsu and his colleagues gave the students a set of tests and asked them to report how often they multitasked, how good they thought they were at it, and how sensation-seeking (寻求刺激) or imperative (冲动)they were. They then evaluated the participants’multitasking ability with a tricky mental task that required the students to do simple mathematical calculations while remembering a set of letters.Not surprisingly, the scientists said, most people thought they were better than average at multitasking, and those who thought they were better at it were more likely to report using a cellphone while driving or viewing multiple kinds of media at once. But those who frequently deal with many things at the same time were found to perform the worst at the actual multitasking test. They also were more likely to admit to sensation-seeking and impulsive behavior, which connects with how easily people get bored and distracted.“People multitask not because it’s going to lead to greater productivity, but because they’re distractible, and they get sucked into things that are not as important.” Sanbonmatsu said.Adam Gazzaley, a researcher at the University of California, San Francisco, who was not a member of the research group, said one limitation of the study was that it couldn’t find out whether people who start out less focused toward multitasking or whether people’s recognizing and understanding abilities change as a result of multitasking.The findings do suggest, however, why the sensation-seeker who multitask the most may enjoy risky distracted driving. “People who are multitasking are generally less sensitive to risky situations.” said Paul Atchley, another researcher not in thegroup. “This may partly explain why people go in for these situations even though they’re dangerous.”17. The research led by Sanbonmatsu indicates that people who multitask .A. seek high productivity constantlyB. prefer handling different things when getting boredC. are more focused when doing many things at a timeD. have the poorest results in doing various things at the same time18. When Sanbonmatsu and his colleagues conducted their research, they .A. assessed the multitasking ability of the studentsB. evaluated the academic achievements of the studentsC. analyzed the effects of the participants’ tricky mental tasksD. measured the changes of the students’ understanding ability19. According to Sanbonmatsu, people multitask because of their _.A. limited power in calculationB. interests in doing things differentlyC. inability to concentrate on one taskD. impulsive desire to try new things20. From the last paragraph, we can learn that multitaskers usually .A. drive very skillfullyB. go in for different tasksC. fail to react quickly to potential dangersD. refuse to explain the reasons for their behavior。
高考阅读分析之细节理解题【题型特征】《普通高等学校招生全国统考大纲》要求考生理解文中具体信息,能把握阅读材料的主要线索、时间和空间顺序。
细节理解题主要针对阅读材料中用以说明主旨和大意的事实和细节,它主要考查考生获取信息的能力以及对题设相关信息的简单理解。
做题时不仅要快速识别信息,还要在主旨大意的基础上对信息进行甄别、理解。
【考查类型】主要考查有关人(who)、物(what)、时间(when)、地点(where)、事件(event)、因果(cause and effect)、文中的数据(data)等细节。
猜测词义在某程度上讲也是对有关细节的简单理解。
新闻、说明文、广告信息等常考具体细节。
【方法技巧】做题时要注意对应性,将正确答案与信息源对应;要注意区分性,命题人利用一些貌合神离的手段,比如给出与原文中一样或相似的字眼迷惑考生;要注意准确性,将题中信息与原文有关细节进行语义上的比较,注意细节信息范围、程度、语义色彩等;做题目时可运用略读、跳读、查读等技巧在文中迅速找到相关信息,比较选项,确定答案;做图示题时要图文相互参照、相互印证,如果是地图,方位要明确,要正确理解文中方位介词。
【试题形式】The following are true except_____.In the passage, the author states that ______.The following are mentioned in the passage except_____.Which of the following is true?Which of the following is not mentioned?Which of the following pictures describes…?According to the story, which of the following maps may be correct?下面我们以高考中的段、篇为例加以归纳总结:AIndeed, Tanni’s athletic career took off. In 1984, when she was 15, she pulled off a surprise victory in the 100 metres at the Junior National Wheelchair Games.In 1998, Tanni went to her first Paralympic Games in Seoul. She won bronze in the 400 metres. Even greater success followed at the 1992 Barcelona Paralympics. Tanni won gold in the 100, 200, 400 and 800 metres relay, setting two world records in the process. In the same year she achieved she first of her six London Wheelchair Marathon victories.57. When did Tanni win her first Olympic gold medal?A. In 1984.B. In 1988.C. In 1992.D. In 2007.【答题分析】此题对相关时间(when)细节的考查。
一、高考英语阅读细节题三步法:第一步,初步读题干,弄清楚关键词所在位置和明确答题方向第二步,迅速定位和找出题干关键词相关的近义词,反义词或者解释性信息,最好明确句间逻辑关系和段间逻辑关系(因果,递进,解释,转折,对比,比较等关系)第三步,利用正确选项特点,确定答案(明确近义词替换原文信息,关注变换原文语态词性或词形,简化或概括原文,正话反说)二、高考英语阅读细节题三步法带练Key railway stations in EnglandSt Pancras InternationalLocated in London's city center on Euston Road, St Pancras International is one of the leading terminals (终点站) for Eurostar international train services from London to France, Belgium and the Netherlands.St Pancras station was established in 1868 and is one of the masterpieces of Victorian engineering. It impresses people with Victorian Gothic architecture and is one of the world's most elegant railway stations.Paddington railway stationPaddington railway station is also known as Paddington Underground Station. Situated in Paddington, central London, the station is close to Marylebone and Bayswater. Paddington was opened in 1838 and is the London terminal of services operated by the Great Western Railway. King's Cross railway stationLocated on the edge of Central London in the UK, King's Cross station, or London King's Cross, is one of the country's busiest stations. It was opened in 1845 and named in honor of King George IV.Today, London King's Cross is one of the main hubs (中心) of the UK railway routes, connecting many major cities, including Edinburgh, Inverness, York, Cambridge, Newcastle, Glasgow and many other domestic routes. What's more, the famous Harry Potter platform 9³/ ₄is set on London's King's Cross station.Liverpool Lime Street railway stationLiverpool Lime Street is the central railway station in Liverpool, England. Established in 1836, the station is the oldest still-in-use grand terminal mainline station in the world. Plus, the building itself is quite impressive; its front was designed in the Renaissance Revival style.Trips from Liverpool Lime Street cover plenty of destinations across England, Wales and Scotland. And being the busiest station in Liverpool, it serves over 16 million passengers a year.1. Which station was put in use the latest of all?A. St Pancras International.B. Paddington railway station.C. King's Cross railway station.D. Liverpool Lime Street railway station.第一步,初步读题干,弄清楚关键词所在位置和明确答题方向1.Which station was put in use the latest of all?哪一个车站投入使用的最晚?第二步,迅速定位和找出题干关键词相关的近义词,反义词或者解释性信息,最好明确句间逻辑关系和段间逻辑关系(因果,递进,解释,转折,对比,比较等关系)St Pancras station was established in 1868and is one of the masterpieces of Victorian engineering. It impresses people with Victorian Gothic architecture and is one of the world's most elegant railway stations.圣潘克拉斯车站建于1868年,是维多利亚时代工程的杰作之一。
专题01 阅读理解之细节理解题(讲义)目录考点阅读理解之细节理解题------------------------------------------------------------------------------------------------------1页-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------1页-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------1页【真题研析·规律探寻】-----------------------------------------------------------------------------------------------------2页考向1 考查直接信息题----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------2页考向2 考查间接信息题--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------4页考向3 考查数字计算题----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------7页【核心提炼·考向探究】----------------------------------------------------------------------------------------------------9页1.命题规律--------------------------------------------------------------------------------------------9页2.细节题的设题方式-----------------------------------------------------------------------------------9页3.常用的解题方法-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------10页4.阅读理解之细节理解题的解题关键-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------11页5.细节理解题的实用技巧---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------11页【题型特训·命题预测】------------------------------------------------------------------------------------------------------------12页预测考向1 考查直接信息题-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------12页预测考向2 考查间接信息题-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------14页预测考向3 考查数字计算题-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------17页考点 阅读理解之细节理解题考情分析:分析2021-2023年新高考阅读理解细节理解题考向分布。
阅读理解-细节理解四1、 A new commodity brings about a highly profitable,fast-growing industry,urging antitrust(反垄断)regulators to step in to check those who control its flow. A century ago ,the resource in question was oil. Now similar concerns ares being raised by the giants(巨头)that deal in data, the oil of the digital age. The most valuable firms are Google,Amazon, Facebook and Microsoft. All look unstoppable.Such situations have led to calls for the tech giants to be broken up. But size alone is not a crime,The giants' success has benefited consumers. Few want to live without search engines or a quick delivery, Far from charging consumers high prices, many of these services are free (users pay, in effect, by handing over yet more data). And the appearance of new-born giants suggests that newcomers can make waves, too.But there is cause for concern. The internet has made data abundant,all-present and far more valuable, changing the nature of data and competition. Google initially used the data collected from users to target advertising better. But recently it has discovered that data can be turned into new services: translation and visual recognition, to be sold to other companies. Internet companies’ control of data gives them enormous power. So they have a “God’s eye view” of activities in their own markets and beyond.This nature of data makes the antitrust measures of the past less useful. Breaking up firms like Google into five small ones would not stop remaking themselves: in time, one of them would become great again. A rethink is required—and as a new approach starts to become apparent, two ideas stand out.The first is that antitrust authorities need to move form the industrial age into the21st century. When considering a merger(兼并),for example, they have traditionally used size to determine when to step in. They now need to take into account the extent of firms' data assets(资产) when assessing the impact of deals. The purchase price could also be a signal that an established company is buying a new-borm threat. Whenthis takes place,especially when a new-born company has no revenue to speak of, the regulators should raise red flags.The second principle is to loosen the control that providers of on-line services have over data and give more to those who supply panies could be forced to consumers what information they hold and how many money they make form emments could order the sharing of certain kinds of data, with users' consent.Restarting antitrust for the information age will not be easy But if govemments don't wants a data oconomy by a few giants, they must act soon.1.Why is there a call to break up giants?A.They have controlled the data marketB.They collect enormous private dataC.They no longer provide free servicesD.They dismissed some new-born giants2.What does the technological innovation in Paragraph 3 indicate?A.Data giants’ technology is very expensiveB.Google’s idea is popular among data firmsC.Data can strengthen giants’ controlling positi onD.Data can be turned into new services or products3.By paying attention to firms’ data assets, antitrust regulatorscould .A.kill a new threatB.avoid the size trapC.favour bigger firmsD.charge higher prices4.What is the purpose o f loosening the giants’ control of data?A.Big companies could relieve data security pressure.ernments could relieve their financial pressure.C.Consumers could better protect their privacy.D.Small companies could get more opportunities.2 、 El Nin o, a Spanish term for “the Christ child”, was named by South American fisherman who noticed that the global weather pattern, which happens every two to seven years, reduced the amount of fishes caught around Christmas. El Nifio sees warm water, collected over several years in the western Pacific, flow back eastwards when winds that normally blow westwards weaken, or sometimes the other way round.The weather effects both good and bad, are felt in many places. Rich countries gain more from powerful Niños, on balance, than they lose. A study found that a strong Niño in 1997 helped American’s economy grow by 15 billion, partly because of better agricultural harvest, farmers in the Midwest gained from extra rain. The total rise in agricultural in rich countries in growth than the fall in poor ones.But in Indonesia extremely dry forests are in flames. A multi-year drought (干旱)in south-east Brazil is becoming worse. Though heavy rains brought about by El Niño may relieve the drought in California, th ey are likely to cause surface flooding and other disasters.The most recent powerful Niño, in 1997-98, killed around 21,000 people and caused damage worth $36 billion around the globe. But such Niños come with months of warning, and so much is known about how they happen that governments can prepare. According to the Overseas Development Institute (ODI), however, just 12% of disaster-relief funding in the past two decades has gone on reducing risks in advance, rather than recovery and rebuilding afterwards. This is despite evidence that a dollar spent on risk-reduction saves at least two on reconstruction.Simple improvements to infrastructure (基础设施)can reduce the spread of disease. Better sewers (下水道)make it less likely that heavy rain is followed by an outbreak of the disease of bad stomach. Stronger bridges mean villages are less likely to be left without food and medicine after floods. According to a paper in 2011 by Mr Hsiang and co-authors, civil conflict is related to El Niño's harmful effects—and the poorer the country, the stronger the link. Though the relationship may not be causal, helping divided communities to prepare for disasters would at least reduce the risk that those disasters are followed by killing and woundingpeople. Since the poorest are least likely to make up for their losses from disasters linked to El Niño, reducing their losses needs to be the priority.1.What can we learn about El Nino in Paragraph 1?A.It is named after a South American fisherman.B.It takes place almost every year all over the world.C.It forces fishermen to stop catching fish around Christmas.D.It sees the changes of water flow direction in the ocean.2.What may El Niños bring about to the countries affected?A.Agricultural harvests in rich countries fall.B.Droughts become more harmful than floods.C.Rich countries’ gains are greater than their losses.D.Poor countries suffer less from droughts economically.3.The data provided by ODI in Paragraph 4 suggest that_________.A.more investment should go to risk reductionernments of poor countries need more aidC.victims of El Niño deserve more compensationD.recovery and reconstruction should come first4.What is the author’s purpose in writing the passage?A.To introduce El Niño and its origin.B.To explain the consequences of El Niño.C.To show ways of fighting against El Niño.D.To urge people to prepare for El Niño.3、While WeChat is China's biggest mobile messaging app (应用软件),there are many equivalent(相当的) apps in other countries that offer similar features(特征).WhatsApp (US)Users: more than 300 millionPlatforms: Android, 10S, Windows Phone, BlackBerryFeatures:Text chat, push-to-talk, file sharing, location sharingWith more than 300 million active users, WhatsApp is one of WeChat's biggest competitors. Developed by two ex-Yahoo! employees in 2009, WhatsApp originally focused on text chat, but onAug6 it also started push - to - talk service. It's noted for its accessibility, ease of use and the absence of advertisements. The service is free for the first year, after which $0.99 (6.06 yuan) is charged for one-year subscription.Kakao Talk (South Korea)Users: more than 100 millionPlatforms: Android, iOS, Windows Phone, BlackBerry and Bada (an operateing system developed by Samsung)Features: Text chat, group chat, push - to - talk, group calls, file sharingWith more than 100 million users in more than 230 countries, Kakao Talk is a multi - platform ( 多平台 ) texting application that allows users to send and receive messages for free. With Kakao Talk, users can message each other one-on one or in group chats with unlimited numbers of friends. You can also choose from more than 250 animated emoticons (表情符号) and share them with friends.Line (Japan)Users: more than 200 millionPlatforms: Android, iOS, Windows Phone, BlackBerry and PCFeatures:Text chat, group chat, push - to - talk, file sharing, location sharing, gaming, stickers.Line tops the list of the most downloaded free apps in 52 countries. Apart from text and voice messaging, Line provides its users with more than 250 original stickers and emoticons to buy from its own shop. In the first quarter of 2013 alone. it made $ ,7 million just from stickers. The popular app also allows friends to battle each other in the LINE Game.1.The first paragraph of the passage is used to _______.A.introduce the most popular mobile messaging apps in ChinaB.talk about new features in the latest mobile messaging appsC.draw readers' attention to various popular mobile messaging appsD.explain how mobile messaging apps have become so popularpared with the other two apps, which of the following features makes Line stand out?A.Group mobile games.B.Free stickers and emoticons.C.Free download of the app.D.Text and group chat.3.One of the popular features of WhatsApp is that users_______.A.can send and receive messages for freeB.can enjoy live video chats within groupsC.don't need to worry about unwanted adsD.regularly set free stickers and emoticons4、 During the past Spring Festival, many children may have received red packets from their families. But Xing Pu, a 40-year-old economist, is asking the government to give red packets to every Chinese citizen.Xing suggested the government give out 1,000 yuan to each Chinese since the government income has increased rapidly in recent years. He said his suggestion would allow everyone to directly enjoy the fruits of the country’s economic success, help the lower-income groups deal with rising prices and increase consumption(消费)around the country.Recent years have seen the government carry out a series of pro-poor(扶贫)and pro-rural(惠农)policies(政策),including increasing spending on public health-care and cutting down the agricultural tax. But the lower-income group still needs more help.Xing said he has borrowed many ideas from practices in countries like theUnited StatesandSingapore. Earlier this year, the governments of the two nations offered cash handouts(救济)to their citizens. As for inC hina, “We can even encourage the rich to donate their 1,000 yuan red packet to the poor,” said Xing.Although Xing’s suggestion has gained wide support among ordinary Chinese on the Internet, many other economists criticized it as unpractical. “To bett er use the increase of money, handing out money is not a solution that holds good for all time. It could be better to improve the public service or cut the price of energy use in daily life,” said Qiao Xinsheng, an economic professor.1.Xing Pu suggested that the government give out 1,000 yuan to each Chinese because ________.A.the poor should get help from the richB.the government should help the richC.the growing economic pie should be shared among the peopleD.the government doesn’t know how to use th e money2.What has the government done to help the lower-income group?A.Spending less on public health care.B.Increasing the agricultural tax.C.Handing out money to every Chinese.D.Carrying out pro-poor and pro-rural policies.3.Xing Pu’s ideas of givi ng red packets to every Chinese citizen mainly came from ________.A.children receiving red packets from their familiesB.the US andSingaporegovernments offering cash handouts to their citizensC.the government’s increasing spending on public health careD.the rising prices in the country4.According to Qiao Xinsheng, what is better than giving out money?A.Supplying food to everyone every day.B.Cutting the price of energy use in daily life.C.Controlling the rising of prices.D.Increasing the government income.5、 Rock music in one form or another is the most popular type of music all over the world. But where did it come from?Rock began in the USA in the early 1950s. At that time, “rhythm and blue” music was very popular with black Americans. “R&B” was a mixture of black religious music and jazz. It had strong rhythms that you could dance to and simple, fast words.Noticing the success of R&B music, white musicians started to copy the same style. By the mid-1950s, this new white R&B music, ca lled rock ’n’ roll, had become very popular. Singers like Elvis Presley and Bill Haley attracted millions of teenage fans. Their music was fast and loud. Many older people thought that rock ’n’ roll was very dangerous.By the early 1960s, even rock ’n’ roll had become old-fashioned. Many of the songs had begun to sound the same. It was at that time that a new group from England became popular — the Beatles.The Beatles first started by singing American style songs, but they soon developed their own style, with more complicated tunes. They also introduced different instruments. Groups like the Beatles had a very important influence on the style of popular music.By the early 1970s, rock ’n’ roll had developed into a new form of music. Electronics had replaced the amplified guitars and drums of rock ’n’ roll. “Rock” had arrived.Rock music had continued to change and develop. It had combined with music from different parts of the world. Today, there are hundreds of different types of rock music, and almost every country has its own form of rock.1.When had rock ’n’ roll become very popular?A.By the mid-1950s.B.By the early 1960s.C.By the mid-1960s.D.By the early 1970s.2.Which of the following statements is NOT true about the Beatles?A.It was not an American group.B.This group had their own style.C.This group made American style songs popular.D.The style of popular music had been influenced by this group.3.It can be inferred from the passage that Elvis Presley and Bill Haley________.A.we re singers of “R&B”B.were singers in the mid-1950sC.were members of the BeatlesD.were popular with old people4.What's the best title of the passage?A.Popular MusicB.The History of Rock MusicC.Different Forms of Music in AmericaD.The Beatles6、 I was reading these interesting stories behind a group of great logos in the world. Personally Nike is my favorite one—it’s so simple. And I liked the stories behind them, which made me forget all other things. McDonald’s, Apple, Mercedes Benz and Adidas own great logos as well, and they are among my favorites.NikeIn the Greek myth, Nike is the goddess of victory and the source of inspiration for soldiers. This logo represents the wing in the famous statue of the Greek goddess. Nike’s logo was des igned by Carolyn Davidson in 1971 for $ 35, and was registered as a trademark in 1995.McDonald’sThe logo was designed in 1962 by Jim Schindler to resemble the arch shaped (拱形的) signs on the side of the company’s then walk-up hamburger stand. Later on, the two golden arches were combined together to form the M. The McDonald’s name was added to the logo in 1968.AppleThere are different stories behind Apple’s logo. The first logo was a reference to the religious story of Adam and Eve, in which the apple representedthe fruit of the Tree of Knowledge. One year later, the second logo was designed in 1977 by Steven Jobs and Ronald Wayne, and it described Sir Isaac Newton sitting under an apple tree. This logo didn’t stay long. One year later it was replaced almost immediately by graphic designer Rob Janoff’s “rainbow apple”, a rainbow-colored silhouette (轮廓) of an apple with a bite taken out of it. And then the rainbow-colored apple was replaced by the one-colored logo in 1998. It has not been changed so far.Mercedes BenzThe Mercedes Benz logo, which was originally created by Gottlieb Daimler in 1909, consists of a simple description of a three- pointed star that represents its rule of the land, the sea and the air. The company was founded by Gottlieb Daimler and Wilhelm Maybach. Mercedes is the name of Maybach’s elder daughter, while Benz came as a result of a combination with Benz, Cie. and DMG in 1926.1.What does the author think of the stories of the great logos?A.They are boring.B.They are attractiveC.They are out of date.D.They are practical2.What does Nike’s logo stand for?A.The goddess of victoryB.The source of inspiration for soldiersC.The wing of the Greek goddessD.The statue of the Greek goddess3.We can learn that Apple’s present logo is______.A.the religious story of Adam and EveB.Newton’s sitting under an apple treeC.a bitten apple with only one colorD.the rainbow-colored bitten apple4.Which of the following time orders describes the births of the great logos?A.Nike –McDonald’s – Apple – Mercedes Benz.B.Mercedes Benz –McDonald’s – Nike – Apple.C.Mercedes Benz – Apple – Nike –McDonald’s.D.Nike –Mercedes Benz –McDonald’s – Apple.答案以及解析1答案及解析:答案:1.A; 2.C; 3.B; 4.D解析:1.推理判断题,根据第二段第一句中的“Such s ituation"可知答案在第一段,第一段暗示出分化商业巨头的原因是他们控制了数据市场, 故答案为A项。
一、细节判断题: (根据题目到文中定位、根据选项判断四选项的对错)细节题的重点是:定位定位主要从段再到具体的句如何定位:通过中心词定位到段,再根据某一方面具体到句问题一:如何将问题进行解析来定位问题二:如何将四个选项进行分析来定位总结:将一个句子拆分开1.which one is ture among the sentences?(判断四个选项的对错:其中有3个选项存在细节性的错误,在看选项时务必将每个选项可能存在的错误找出来在到文中进行比对)2。
what can we infer from the passage?(四个选型那句话是对的)课堂讲解训练ATEACH DISADVANTAGED CHILDREN IN QUITO IN ECUADORSUMMARY FACTFILEPrice: From £775, excluding flightsDuration : From 2 weeks to 6 months subject to visa requirementsStart Dates : All year round —you choose your start and finish datesRequirements : At least aged 17, no qualifications necessary, but you’ll have to be enthusiastic。
You’ll need to know a little Spanish to do this project, but if you have no knowledge of Spanish at all, you can combine your project with 1—week intensive (强化的) Spanish course in Quito before starting your project 。
高考阅读理解细节题的特点及解题技巧静乐一中赵文堂近年来在素质教育渗透高考题的大形势之下,高考阅读理解题作为考查学生英语综合应用能力的一种主要形式,也发生了明显的变化:在难度有所降低,保持相对稳定的基础上求新、求变,从而灵活性大为增加,这集中地表现在细节理解题中,以2006年北京卷为例,有15个为细节理解题,比例为阅读题量的3/4,因此要帮助考生在阅读理解题中拿高分,细节理解题是关键。
下面笔者拟从以下几个方面对该题型做出阐述,希望对广大考生有所帮助。
一、细节题的要点及命题特点高考细节题主要考查考生对文章(或某一段落)中的一些特定细节或文章重要事实的理解,一般包括直接理解题和语义转化题。
直接理解题能在原文直接找到答案,而语义转化题则需要将题目信息与原文信息加工或者整理后方可得出结论,近年来高考题中此类题目更多地倾向于讲题目中的信息与原文信息进行语义上的转换。
在转换过程中,一定不可讲细节信息中的范围、程度、语义色彩(偷换概念)等做改变,从而导致无法弥补的错误。
二、事实细节类题目常见的设问形式1.Which of the following best characterizes the main feature of…?2.Which of the following maps/diagrams gives the right position of…/relationship of …?3.Which of the following maps shows the right way to get to…?4.Which of the drawings below gives an idea of what…is like?三、应该注意的几种设题手法1、偷换概念法偷换概念是命题者常用的设置干扰项的手法。
它通过改变原文的一些词语或表达手法使干扰项的意思与短文中的意思发生细微或较大的变化。
例如:Who first convinced the idea of the Festival of Hong Kong?To whom did he propose?How did he convince others of the feasibility of such a festival? How was the festival told to the people of the “pearl of the Orient”? Put it in another way: What purpose did the festival serve?The purpose, as stated in the newspaper, was a double one: to give Hong Kong people a sense of security after the disturbance of 1967 and to make young people and working people aware of the need for a bit of fun and enjoyment in the grinding work of their daily lives.Question: The purpose of the Festival of Hong Kong is_______A.to furnish newspaper with newsB.to attract tourists from abroadC.to provide relief for the workersD.to enable people to realize that life is not all work解析:该题答案为D。
细节分析题A.语法类错误:1. 张冠李戴、是非颠倒2. 偷换概念、以偏概全、或然与必然、未然与依然注意:此类错误重在某一句子成分上出现问题张冠李戴原文:上世纪80年代出土的平民墓葬中,有随葬品的均为爵、觚等酒器。
商代酒器最简单的组合是一爵一觚。
现代考古学家认为,这种酒器之所以命名为“爵”,是由于它的造型像一只雀鸟,前面有流,好像雀啄,后面有尾,腹下还有细长的足,而古代爵与雀同音通用。
选项:现代考古学家认为,商代酒器最简单的组合是一爵一觚。
“爵”的造型像一只鸟雀,而古代“爵”与“雀”同音通用,因此名“爵”。
是非颠倒原文:中国人的这种思考智慧无法由直觉直接获得,必须有一定深度的哲学探讨”。
选项:中国人的思考智慧由直觉获得,缺少有深度的哲学探讨。
偷换概念原文(春秋战国)那是个讲究谋略的阳谋时代,所以智慧丛生色彩斑斓;那是个本色人生的时代,所以仕学争鸣侠隐飘逸,摇唇鼓舌皆成风流;那是个实力竞争的时代,所以强国富民为本,虚伪的文过饰非的理论无法泛滥;那是个深刻思索、创造思想、成就学问、铸造精神的时代,是中华文化的原生代,所以出现了学术思想百家争鸣的灿烂辉煌的景象。
选项:春秋战国时代是一个崇尚实力的时代,重视强国富民,追求竞争优势,所以,那些虚伪的文过饰非的理论没有产生的土壤以偏概全原文:“西来说”,多是外国学者提出,而其主要支持力量也来自于中国域外,他们对于中国文化的认识恐怕不会比中国本土的多数学者深厚,多数也未亲见国内有关文明起源的第一手考古材料,学说建立的基础也难免不扎实。
选项:“西来说”的赞同者多是外国人,他们未亲见国内有关文明起源的第一手考古材料,而且对中国文化的认识恐怕没有中国本土的多数学者深厚。
或然与必然原文:考古学家张光直在《商代的巫与巫术》中提出:“酒是一方面供祖先神祇享用,一方面也可能是供巫师饮用以达到通神的精神状态。
”可见早期的祭祀离不开酒,而祭祀时候的饮酒也有特别的规定,一般先由巫师或祭司饮酒,传达神灵的旨意。
一、高考英语细节题考察概况:1.宏观考察概况:细节理解题有时比较直接,理解字面意思即可答题;有时则较为间接,需要归纳、概括和推理才能答题。
细节理解题占阅读理解总题量的60%左右,是最重要的得分点。
2.微观考察概况:(1)设问方式特殊疑问句形式:以when、where、what、which、who、why、how等疑问词开头引出的问题;通常涉及与主题有关的事实或细节,或就文中的数字进行提问。
(2)考察规律①正确选项特征A.同义替换(原句重复出现,200%错。
正确的都是有改动的,即同义替换。
)(1)替换关键词。
把原文的关键词进行同义替换,如把lose one's job换成了be out of occupation(2)改变词性。
把原文中的一些词变换了一下词性,如把so much important变换成of importance(3)改变语态。
把原文主动语态转为被动语态,如restoring and repairing the bridge变换成the bridge was restoring and reparing.B.信息归纳用精炼的语言来概括原文中比较分散或复杂的信息; 正确答案具有概括性(考察考生的理解归纳能力),深刻性,因为其考查的对象是阅读文章的重点和要点。
C.正话反说把原文中的意思反过来表达而成为正确选项比如说:I constantly remained confused about the learning predicament.我一直对学习的困境感到困惑。
②干扰选项特征A.张冠李戴,无中生有B.曲解文意,答非所问C.颠倒是非,因果倒置,无原因推导(过度推断)D.正误参半,盲目推断,正反混淆二、高考英语阅读细节题三步法:第一步,初步读题干,弄清楚关键词所在位置和明确答题方向第二步,迅速定位和找出题干关键词相关的近义词,反义词或者解释性信息,最好明确句间逻辑关系和段间逻辑关系(因果,递进,解释,转折,对比,比较等关系)第三步,利用正确选项特点,确定答案(明确近义词替换原文信息,关注变换原文语态词性或词形,简化或概括原文,正话反说)三、高考英语阅读细节题三步法带练1.What do we know about Astro Access?A. It redesigns jet airplanes.B. It offers weightlessness experience.C. It provides physical treatmentD. It hires the disabled to be astronauts第一步,初步读题干,弄清楚关键词所在位置和明确答题方向1.What do we know about Astro Access?我们对星际通道了解多少?问的角度是什么what;对象是星际通道第二步,迅速定位和找出题干关键词相关的近义词,反义词或者解释性信息,最好明确句间逻辑关系和段间逻辑关系(因果,递进,解释,转折,对比,比较等关系)Mazyck was one of 12 participants in a Zero Gravity flight, organized by the group Astro Access. This type of flight recreates the weightlessness that astronauts experience without going all the way to space. Flying over the Pacific Ocean off Southern California, the modified 747 jet airplane made 15 steep dives and climbs, allowing the flyers multiple periods of weightlessness.The experience left Mazyck feeling joyful. “The flight was something that I would never have experienced in my wildest dreams," she says, “especially the floating the weightlessness.原词对应:weightlessness(失重;无重状态);experience(体验);由于这段话没有出现转折连接词,所以判断这个段落各个句子的逻辑关系是顺承关系段落翻译:Mazyck是由Astro Access组织的零重力飞行的12名参与者之一。
高考阅读细节题解析高考阅读理解部分是考查学生的阅读理解能力和综合运用能力的重要环节。
其中,细节题是其中的一个重要题型。
本文将对高考阅读细节题解析进行探讨,帮助学生提高对细节题的解答能力。
一、细节题的特点细节题通常是根据文章的具体细节信息进行选择,要求考生能够准确把握文章中的细节信息,对文中的具体事实、数据、时间、人物等进行判断和辨认。
细节题一般涉及到的题干词语有:who、what、where、when、how、why、which等。
解答这类题目时,要认真仔细阅读文章,并细心观察每个选项的具体细节,将其与原文进行对比,从而选出正确答案。
细节题的解答方式有两种:判断题和选择题。
判断题要求根据细节信息判断句子的真假,选择题要求选出正确的细节信息。
二、解答细节题的技巧1.注意文章细节阅读文章时要注重把握文章的主题思想、结构和意义,同时还要关注到文章中的细节信息。
有时,解答细节题可能需要从文章的表面信息中找出隐藏在文章中的细节信息。
2.细心观察选项在解答细节题时,要仔细观察每个选项的细节内容,尤其是选项中的特殊信息词语,如人名、地名、时间、数字等。
有时,选项中的细节信息可能与文章中的细节信息有所出入,需要特别注意。
3.排除干扰选项有时,细节题的选项中会出现干扰信息,可能会给学生带来困扰。
要善于分析选项中的细节信息,将其与文章中的细节进行对比,排除干扰选项。
4.准确理解题干解答细节题时要认真理解题干内容,特别是一些限定词语,如only、not、never等词语。
这些限定词语通常会对题目的答案提供重要的线索。
5.注意上下文的关联在解答细节题时,要注意将该细节与文章的上下文关联起来,尤其是与其前后句子之间的逻辑关系。
有时,通过理解上下文关系,可以帮助我们更准确地找到细节信息的答案。
三、练习解答细节题为了提高解答细节题的能力,学生可以多做一些相关的练习。
以下是一些练习题,供学生进行练习:例题1:According to the passage, what can parents do to help their children develop good reading habits?A. Encourage them to read a variety of books.B. Set a good example by reading books themselves.C. Take them to the library regularly.D. All of the above.例题2:When was the Great Wall built?A. In the Spring and Autumn Period.B. In the Warring States Period.C. During the Qin Dynasty.D. In the Tang Dynasty.通过以上例题的练习,可以帮助学生更好地掌握解答细节题的技巧和方法,提高他们的解题能力。
高考阅读理解细节理解题解题技巧一、解题思路与应试技巧细节题是针对文中某个细节、某句话或某部分具体内容设置问题,正确答案的根据一定可以在原文中找到,即原文的改写往往成为正确选项。
通常细节题的正确选项有以下特征:1、对原文句子中的关键词进行替换。
把原文中的一些词换成意义相近的词,成为正确选项。
2、词性或者语态的变化。
把原文中的一些词变换一下词性,或者改变原文句子的语态,给考生制造障碍。
3、语言简化。
把原文中的复杂语言现象进行简化,成为正确答案。
4、正话反说。
把原文中的意思反过来表达而成为正确选项(适用于寻找错误选项的题目)。
干扰项也是以文章中的某个细节设题,若不仔细辨别,很容易把它当成正确选项。
干扰项有以下特征:1、将原文内容扩大或缩小。
把原文中的限定词去掉或替换,使该选项看似正确,实际上却是错误选项。
2、把未然当已然。
改变文中某句话的时态,如把将来时变成现在时,把未发生的事情当成已发生的事情。
3、无中生有。
即选项内容是根据主观想象或推测得出的结论,而文中并未涉及。
4、偷换概念。
把原来做该事的“张三”换成“李四”,所述细节确实与原文一致,一不小心就会误选。
5、文不对题。
这类题最不容易辨别,选项中的描述与原文完全一致,确属原文中的一个细节,这时要回到题干,看该选项是否能回答题干所提的问题。
下面结合最新高考试题,对细节题的不同类型加以解读。
1、直接信息题对此类题型,考生可以首先从问题中找到关键词,然后以此为线索,运用略读及查阅的技巧在文中迅速寻找这一细节,找到后再把这一部分内容仔细阅读一遍,仔细比较所给选项与文中细节的细微区别,在准确理解细节的前提下,最后确定最佳答案。
【考例】(2009湖南卷,B篇)61. How long does it take the battery to charge up an iPhone?A. 15 minutes.B. 30 minutes.C. 1.5 hours.D. 3 hours.【解析】A。
高考语文阅读技巧如何解答细节题在高考语文阅读理解中,解答细节题是一项关键技能。
细节题要求考生通过短文中的具体细节来回答问题,需要准确理解文本并找到相关信息。
本文将探讨一些解答细节题的技巧,希望能帮助考生有效应对高考语文阅读中的细节题。
一、仔细阅读全文解答细节题之前,首先要通读全文,把握整个文章的主旨和基本内容。
全文阅读可以帮助我们对文章的结构和语境有更清晰的理解,有助于我们更好地定位和解答细节题。
二、寻找关键词解答细节题的关键在于寻找短文中的关键词或关键句。
通过仔细阅读和理解,我们可以找到与问题相关的信息。
这些关键词可能是具体的人名、地点、数字等,也可能是具有指示作用的词语或短语。
三、关注上下文解答细节题时,我们应该将答案和上下文进行对应。
细节往往是通过上下文中的线索来理解和推断的。
通过注意上下文,我们可以更准确地找到所需的细节信息。
四、排除干扰项高考语文阅读中,细节题的干扰项常常是考察考生对文章细节理解的能力。
干扰项可能是一些表面上看似正确,但实际上与文中细节不匹配的选项。
因此,在解答细节题时,考生应该对选项进行仔细分析和比较,排除不符合文意的干扰项。
五、练习技巧考生在备考阶段应多做一些综合性的阅读训练,尤其是针对细节题的训练。
通过反复练习,我们可以更熟悉各种类型的细节题,提高解题的准确性和速度。
六、注意时间分配高考时间紧迫,因此在解答细节题时要注意合理分配时间。
如果某一细节题较难,可以先跳过,待其他题目解答完毕后再回过头来解答。
合理的时间分配可以确保我们在有限的时间内完成阅读理解部分,并且尽可能拿到更高的分数。
总之,解答高考语文阅读细节题需要考生具备细心、仔细和耐心的品质。
通过全文阅读、寻找关键词、关注上下文、排除干扰项、练习技巧和合理分配时间,我们可以更好地应对细节题,提高答题准确率。
相信通过努力和实践,考生们一定能够在高考中取得优异的成绩!。
小说专题训练---细节描写一、阅读下面的文字,完成下面小题。
轻松明晓东“王县长,都准备好了,您看什么时间出发?”司机看着王小毛说。
王小毛抬头看了司机一眼,合上厚厚的文件夹说:“准备妥了就走吧。
”王小毛起身看了看窗外,大院里静悄悄的,天边暮云四合,霞光照得大地一片通红。
这时,叮咚一声,短信来了:“到省城后打这个号码,这是应急号,一般人不知道,事情办妥了得请兄弟吃饭哦。
”后面是一串电话号码。
王小毛笑了笑,连忙回复:“必须的,你和老大都是贵人,此生没齿难忘啊!”发完短信,王小毛小心翼翼地拿起书柜里昨晚未来得及看完的书,拿出里面夹着的一张银行卡装进口袋。
放书的时候,一封信掉了出来。
王小毛俯身捡起,稚嫩的字迹映入眼帘,王小毛想起来了,这是一所偏僻的山村小学的学生李晖寄来的。
信中说他爷爷因患脑梗瘫痪在床,母亲因为忍受不了贫穷而离家出走,在外打工的父亲辞职回家照顾爷爷,却被查出肺癌晚期,现在家里只有十一岁的小李晖照顾爷爷和父亲。
王小毛想起来了,李晖家是自己包扶的贫困户,上次李晖爷爷住院的时候自己因为要开会派秘书去看过,还给了五千块钱。
王小毛再次认认真真地读了一遍李晖的信,眼眶瞬间湿润了,一股愧疚之情从心底升了起来。
王小毛本打算去看看李晖,可是这段时间传出消息,他将接替即将离任的书记的工作,很快上边就要派人来考察。
在这个节骨眼上,自然是马虎不得。
打点完方方面面的关系,现在只剩“老大”家里没去了。
下午正在开会时,王小毛收到大学时上铺的兄弟、现任“老大”秘书的方远的短信,说“老大”晚上在省城的家里秘密举行家宴为老母亲祝寿,这个机会岂能错过?方远还告诉王小毛,知道消息的只有几个人,其中就有王小毛的竞争对手张大兴。
其中的利害关系自是不必明说。
王小毛早早结束了下午的会,准备打算趁着夜色赶往省城。
楼下,司机已经发动车子,正在等他。
王小毛咬咬嘴唇,把那信函夹进书里,拿起包迅速下楼。
车子快速驶出政府大院,融入滚滚的车流之中。
拐过县医院门口的时候,王小毛看到那里围了一圈人,一个瘦弱的小男孩跪在地上,手里举着一块硬纸板做成的牌子,旁边的凉席上摊着一床破被子,一个男人正蜷缩在被子里。
小说专题训练-----细节描写一、阅读下面的文字,完成下面小题。
呼兰河传(节选)萧红祖母死了,我就跟祖父学诗。
因为祖父的屋子空着,我就闹着一定要睡在祖父那屋。
早晨念诗,晚上念诗,半夜醒了也是念诗。
念了一阵,念困了再睡去。
祖父教我的有《千家诗》,并没有课本,全凭口头传诵,祖父念一句,我就念一句。
祖父说:“少小离家老大回……”我也说:“少小离家老大回……”都是些什么字,什么意思,我不知道,只觉得念起来那声音很好听。
所以很高兴地跟着喊。
我喊的声音,比祖父的声音更大。
我一念起诗来,我家的五间房都可以听见,祖父怕我喊坏了喉咙,常常警告着我说:“房盖被你抬走了。
”听了这笑话,我略微笑了一会工夫,过不了多久,就又喊起来了。
夜里也是照样地喊,母亲吓唬我,说再喊她要打我。
祖父也说:“没有你这样念诗的,你这不叫念诗,你这叫乱叫。
”但我觉得这乱叫的习惯不能改,若不让我叫,我念它干什么。
每当祖父教我一个新诗,一开头我若听了不好听,我就说:“不学这个。
”祖父于是就换一个,换一个不好,我还是不要。
“春眠不觉晓,处处闻啼鸟,夜来风雨声,花落知多少。
”这一首诗,我很喜欢,我一念到第二句,“处处闻啼鸟”那处处两字,我就高兴起来了。
觉得这首诗,实在是好,真好听。
还有一首我更喜欢的:“重重叠叠上楼台,几度呼童扫不开。
刚被太阳收拾去,又为明月送将来。
”就这“几度呼童扫不开”,我根本不知道什么意思,就念成“西沥忽通扫不开”。
越念越觉得好听,越念越有趣味。
客人来了,祖父总是呼我念诗的,我就总喜念这一首。
那客人不知听懂了与否,只是点头说好。
就这样瞎念,到底不是久计。
念了几十首之后,祖父开讲了。
“少小离家老大回,乡音无改鬓毛衰。
”祖父说,“这是说小时候离开了家到外边去,老了回来了。
家乡的口音还没有改变,胡子可白了。
”我问祖父:“为什么小的时候离家?离家到哪里去?”祖父说:“好比爷爷像你那么大离家,现在老了回来了,谁还认识呢?小孩子见了就招呼着说:你这个白胡老头,是从哪里来的?”我一听觉得不大好,赶快就问祖父:“我也要离家的吗?等我胡子白了回来,爷爷你也不认识我了吗?”心里很恐惧。
英语阅读细节题技巧高考(精选5篇)
英语阅读细节题技巧高考篇1
这种试题要求考生根据事件发生的先后顺序和句子之间的逻辑关系,找出事件发生的正确顺序。
同学们在做这种题时可采用“首尾定位法”,即先找出第一个事件和最后一个事件,然后缩小选择范围,从而能快速选出正确答案。
英语阅读细节题技巧高考篇2
生活应用题要求考生在读懂*的基础上结合一定的生活常识进行判断。
高考题有时也会出现这类题,运用一定的生活常识并结合文意即可选出最佳答案。
英语阅读细节题技巧高考篇3
对于事实细节题,剖析一下不难看出,事实细节的内容不会单独出现,它总会与前前后后的段落内容相呼应。
考生只要抓住整体大纲,看懂主题,利用内容间的因果关系,通过时间空间的关系转换,并对细节进行深入的剖析了理解,确定主题,将零碎的细节组成一个有机整体,就能深刻理解材料的内容,从而轻松解决问题。
英语阅读细节题技巧高考篇4
通常情况下,细节理解题主要考查考生对某句话或某几句话的理解,同学们若能根据题干内容从原文中找到相关的句子,然后进行比较和分析,便可确定最佳答案。
运用跳读查找法时,同学们要特别注意试题(包括选项)与原文之间的适当变换。
从近几年的高考题来看,很少有直接用原文中的句子进行考查和测试的,而通常要进行语义转换,其中包括同义变换、概念解析、归纳事实等。
英语阅读细节题技巧高考篇5
快速寻找信息题一般为功能阅读题,主要形式有广告、公告、演出信息、航班时刻表等。
做这类题时没有必要阅读全文,宜采用“题干定位法”。
根据题干中提供的信息,快速从原文中找到相应的信息。
高考英语阅读理解细节题常见出题“陷阱”高考英语阅读理解题型中常见的题目设置包括主旨大意题、细节理解题、推理判断题和词义猜测题等四大题型。
细节理解题一直是考查重点,且该题型的难度逐年上升,但只要考生掌握了此种题型的命题特点和应对办法,再难的题目也会迎刃而解!一、直接信息题在高考英语阅读理解试题中,假如答题信息可以直接从文中获取,我们称之为直接信息题。
直接信息题常用特殊疑问词when、where、who、what、why 和how 等来提问,只要在做题时针对所问内容进行标记,此类型题目很容易找到答案。
可以说直接信息题是高中英语阅读理解题目中最简单、最容易得分的题型。
二、归纳概括题在高考英语阅读理解试题中,假如在答题时需要对文中两个或多个信息点进行归纳总结概括,我们称之为归纳概括题。
三、语意转换题在高考英语阅读理解试题中,如果正确的选项是对文中信息进行了同义的转换,比如用近义词替换原文词语或用近义的短语进行文中信息的替换,我们称之为语意转换题。
语意转换题有时候选项与原文语句在表达上存在较大差异,需要进行对比和整理后才能得出正确选项,此类题目相对其他阅读题型而言,难度较大。
四、数字计算题在高考英语阅读理解试题中,假如在答题时需要对文中提供的数字进行简单的计算才可得出答案,我们称之为数字计算题。
无论哪种类型的细节题,我们在弄清楚题目所问之后,为保证该题型的答题准确率,关键在于把握住文章事实和细节,同时,抓住文章事实和细节也是做好其他类型题的基础。
细节题常见的题目设置为:What can we learn about... from the passage?According to the passage, the...All the following is mentioned in the passage EXCEPT...Which of the following is the correct order of…How many did the...?What should we do about...?一、偷换概念把原文中关键词或限定词去掉或用其他词进行替换。