当前位置:文档之家› 中考英语英语阅读理解训练经典题目(及答案)

中考英语英语阅读理解训练经典题目(及答案)

中考英语英语阅读理解训练经典题目(及答案)

一、英语阅读理解专项练习试卷

1.阅读理解

中考英语英语阅读理解训练经典题目(及答案)

(1)What kind of the letter may the passage be?

A. An admission letter.

B. An apology letter.

C. A business letter.

D. A thank you letter.(2)How much should Zhang Wei pay in all to enter the university?

A. HK$ 55,935.

B. HK$ 55,810.

C. HK$ 55, 685.

D. HK$ 55,560.(3)If you were Zhang Wei, how would you feel at this letter?

A. Annoyed.

B. Excited.

C. Upset.

D. Anxious.

【答案】(1)A

(2)D

(3)B

【解析】【分析】句意:这是张伟的一张香港中文大学的录取通知书,其中涉及到专业,学习方式,学位以及费用。

(1)细节理解题。根据文中的语句The Chinese University of Hong kong Admission

Notification提示可知,这是一张录取通知书,故选A。

(2)细节理解题。根据文中的语句HK$ 55,560.(for native students)以及Zhang Wei (Yuyao,Ningbo)提示可知,张伟的学费是HK$ 55,560,故选D。

(3)理解归纳题。这是一张香港中文大学的录取通知书,张伟收到以后,一定非常的激动,故选B。

【点评】考查阅读理解。本文主要考查细节理解题,首先仔细阅读文后的问题,弄清问题的大意;然后带着问题阅读短文,抓住关键信息,选择正确答案。

2.阅读理解

One Saturday, we were preparing to go away for the weekend when my daughter heard cries for help. When I went out, I discovered our elderly neighbor had fallen on her front steps. She was clearly in pain, so I helped her inside her house and settled here on the bed.

I noticed her room was very narrow and dark. It was obvious she hadn't cleaned it for a long time. She insisted she didn't need an ambulance(救护车)and that someone would be around soon, so I left her with a bottle of water at her side.

As I left I felt sad when I realized that we hadn't communicated with her, except a few smiles, for the past 18 months. She didn't know my name and I didn't know hers, and I hadn't even noticed that she hadn't been outside for weeks because of bad pain in her back.

That weekend I visited my grandmother for her 80th birthday and noticed how clean and spacious her flat seemed in comparison to my neighbour's. My neighbour, as far as I knew, had no family regularly dropping by.

When I returned home I went to visit her. Very grateful to see me, she explained she was okay. Yet, unable to bend down due to her back, her kitchen was filling with garbage that she was unable to take out by herself.

We've become good friends and chat every second day. She keeps thanking me for my kindness, but I enjoy helping her. Now, every time I return from putting out her garbage, collecting her mail or just chatting, I feel a deep sense of satisfaction and peace.

(1)What happened when they were preparing to go away?

A. The daughter was crying for help.

B. The daughter was still sleeping in bed.

C. Nobody came to look after the old woman.

D. Their elderly neighbor fell down.

(2)Why did the author feel sad when she left the old woman's house?

A. The house she lived in was very small and dark.

B. They didn't care much for each other as neighbors.

C. The author didn't know the old woman's name.

D. The author hadn't noticed that her neighbor had back pain.

(3)What does the underlined word in the fourth paragraph probably mean?

A. Tidy

B. Small

C. Large

D. Narrow

(4)What can we learn about the old woman?

A. She had been ill for many years.

B. She always helped others when she was young.

C. She had no daughters and sons.

D. She was grateful for the author's kindness.

(5)The author got a deep sense of satisfaction and peace from ___________.

A. attending her grandmother's birthday party

B. helping her neighbor

C. having a big family

D. knowing her elderly neighbor's name

【答案】(1)D

(2)B

(3)C

(4)D

(5)B

【解析】【分析】本文讲述了一个偶然的机会作者看见邻居摔倒在门前,他把邻居扶进屋后发现,邻居家很脏乱,原来她是一个孤寡老人,后背因为疾病不能弯曲。作者很触动,对比了自己的祖母,他觉得邻居很无助。于是他开始经常和她聊天,帮她做一些理所们能及的家务事。

(1)细节理解题。根据第一段第二句“When I went out, I discovered our elderly neighbor had fallen on her fron t steps. ”可知当作者一家要离开时,一位老邻居摔倒了。故选D。

(2)细节理解题。根据第三段“ As I left I felt sad when I realized that we hadn't communicated with her, except a few smiles, for the past 18 months. She didn't know my name and I didn't know hers, and I hadn't even noticed that she hadn't been outside for weeks because of bad pain in her back.”可知作者虽然与老人是邻居,却几乎和她没有交流,也不知道彼此的名字,甚至她的后背有疾病都不知道。故作者感到很难过觉得没有关心到邻居。故选B。

(3)词义推理题。根据前文作者形容老邻居的房子是拥挤昏暗的。后文提到祖母的家是与老邻居的家形成鲜明的对比的,故是明亮的宽敞的,故spacious的意思是大的,宽敞的。故选C。

(4)归纳总结题。根据阅读文章可知,前三个选项文中都没有提到。根据最后一段第二句“ She keeps thanking me for my kindness, but I enjoy helping her.”可知老邻居对作者给予她的帮助非常感谢。故选D。

(5)主旨大意题。根据最后一段最后一句“Now, every time I return from putting out her garbage, collecting her mail or just chatting, I feel a deep sense of satisfaction and peace.”可知作者通过对老邻居的关心和帮她做一些力所能及的事,甚至是聊天让作者觉得很满足很安心。故选B。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

3.阅读理解

I am Wilson. My sister and I spent our summer holidays with our uncle this year. He is a

geologist (地质学家) and loves to collect stones.

One day, he bought us two backpacks and asked us to go to the mountain with him. We walked the whole day. Every now and then he put stones in our backpacks. To our surprise, he also took some stones out from them. But we thought he had just found better stones.

When we returned to the house, we were very tired. The backpacks were so heavy that we felt great relief (轻松) when we took them off. Yet our uncle's backpack was half empty.

“Why did you give us so many stones?” we asked.

“I didn't. You did,” he said. “You didn't know it, but I gave you a little attitude test today. I listened to every word you said. Whenever you were complaining, I added a stone to your backpacks. Whenever you talked about something with positive thinking, I took out a stone. And now look at your backpacks.”

Our backpacks were full of stones.

“Your negative thoughts are just like stones. You carry them in your mind just like those stones in your backpacks. The more negative thoughts yo u have, the heavier your mind will be,” said our uncle.

With great love, our uncle taught us one of the most important lessons in life — the power of the attitude.

(1)Where did Wilson's uncle ask Wilson and his sister to go?

A. To the mountain.

B. To the seaside.

C. To the countryside.

D. To the forest.(2)What did Wilson think when his uncle took out some stones from his backpack?

A. He thought he said too many words on the way.

B. He thought his uncle had found better stones.

C. He thought his uncle wanted him to feel relaxed.

D. He thought he had talked about something positive.

(3)What does the underlined word “them” refer to in the passage?

A. The stones.

B. The backpacks.

C. The positive thoughts.

D. The negative thoughts.(4)What can we know from the passage?

A. Wilson and his sister complained too much on the way.

B. Wilson and his sister did a great job for their uncle.

C. Wilson and his sister enjoyed collecting stones very much.

D. Wilson and his sister chose wrong backpacks to carry the stones.

【答案】(1)A

(2)B

(3)D

(4)A

【解析】【分析】短文讲述了叔叔带作者和妹妹去山上捡石头的故事,通过这次捡石头事

件,作者学到了积极态度的意义。

(1)细节理解题。从One day, he bought us two backpacks and asked us to go to the mountain with him.可知他们是去山上,故选A。

(2)细节理解题。从To our surprise, he also took some stones out from them. But we thought he had just found better stones.可知选B。

(3)词义推测题。结合句意可知them在此处指的是消极的思想,故选D。

(4)细节理解题。从Our backpacks were full of stones.可知他们的背包里装满了石头,也就是他们抱怨了太多,故选A。

【点评】和考查对篇章的把握对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。

4.阅读理解

One night, when I was eight, my mother gently asked me a question I would never forget. "Sweetie, my company wants to promote(升职) me but needs me to work in Brazil. This is like your teacher telling you that you've done well and allowing you to skip(跳) a grade, but you'll have to leave your friends. Would you say yes to your teacher?" She gave me a hug and asked me to think about it. I was lost in thought. The question kept me wondering for the rest of the night. I had said "Yes" but for the first time, I realized the difficult decisions adults had to make.

For almost four years, my mother would call us from Brazil every day. Every evening I'd eagerly wait for the phone to ring and then tell her everything that happened during the day. A phone call, however, could never take her place and it was difficult not to feel lonely at times.

During my fourth-grade Christmas break, we flew to Rio to visit her. Looking at her large empty apartment. It was then I started to understand the difficult choices she had to make. She needed to think about both family and work. Faced with difficult decisions, she used to tell me, you wouldn't know whether you made the right choice, but you could always make the best out of the situation, with a positive attitude.

Back home, I reminded myself that what my mother could do, I could, too. If she managed to live in Rio all by herself, I, too, could learn to be independent. I learn how to take care of myself and set high but achievable goals.

My mother is now back with us. But I will never forget what the experience has really taught me. I've learned a lot because of this separation(分离). There are lots of difficult decisions that we have to face in our life. We need to have a positive attitude no matter what happens.

(1)It was __________ for the writer to say "Yes" to her mother s question.

A. excited

B. difficult

C. unusual

D. easy

(2)Which of the following sentences can be put in the blank in Paragraph 3?

A. I thought my mother might regret her decision.

B. I thought my mother might want to go home with us.

C. I realized how lonely my mother was in Brazil herself.

D. I realized my mother had a happy time in Brazil herself.

(3)The writer most probably wants to tell us that __________.

A. how she gets on well with her mother

B. it's difficult for her to make a decision

C. she has learnt a lot from the experience

D. adults have to face the difficult decisions

【答案】(1)B

(2)C

(3)C

【解析】【分析】文章大意:主要介绍了我在小时候与妈妈分开的一段经历,懂得做决定的艰难,理解了妈妈工作的辛苦。

(1)细节理解题。根据文中的第一The question kept me wondering for the rest of the night.I had said"yes",可知这个问题很难回答,故答案是B。

(2)细节理解题。根据文中的前面Looking at her large empty apartment看着她那空荡荡的大公寓,可知后面应该是我意识到我母亲在巴西是多么孤独,故答案是C。

(3)细节理解题。根据文中的最后一段My mother is now back with us.But I will never forget what the experience has really taught me.I've learned a lot because of this separation.There are lots of difficult decisions that we have to face in our life.We need to have a positive attitude no matter what happens.可知作者从中学到了很多,故答案是C。【点评】考查阅读理解。考查对篇章的把握与细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。

5.阅读理解

How many of us have reached into our drawer(抽屉)and pulled out socks that didn't match? Will you throw them away like most girls or try to reuse them? The story of Carly and Charley may help you.

Carly and Charley are the girls who often lose their socks. At first, they just matched different colors or styles like some other girls. But most of the time, these socks couldn't match their clothes. So they came up with an idea and started Odd Sox: they collected these socks and gave them away to homeless people. But the problem wasn't solved. They still had missing socks until they realized that they could make a business out of it. So they set up Single Sox: he girls sell socks in packs(包)of three so you can mix and match as you wish. Each pack is super colorful and super inspiring(激励人心的)—Carly and Charley have written words on every sock to encourage girls to celebrate their differences.

And they carry on the tradition of giving back—for every pair of socks sold, they give away a pair to those in need. Nothing is a waste if you have a creative mind.

(1)Carly and Charley set up Odd Sox and gave away the socks to .

A. sick children

B. disabled women

C. poor students

D. homeless people (2)The words on the socks are to encourage girls to their differences.

A. match

B. shout

C. reach

D. celebrate

(3)The underlined words "carry on" in the third paragraph probably mean .

A. continue

B. compare

C. connect

D. control

(4)The correct order of the following is .

①started Odd Sox.②carry on the tradition of giving back

③set up Single Sox④ matched different socks

A. ①③④②

B. ①③②④

C. ④①③②

D.

④②0③

(5)The passage is mainly about how to .

A. collect different ideas

B. buy all kinds of socks

C. put things to good use

D. throw away the waste

【答案】(1)D

(2)D

(3)A

(4)C

(5)C

【解析】【分析】文章大意:我们中有多少人把手伸进抽屉里拿出了不相配的袜子?你会像大多数女孩一样把它们扔掉还是再利用它们?卡莉和查理的故事也许对你有帮助。短文讲述他们是如何处理袜子的。

(1)细节理解题,根据So they came up with an idea and started Odd Sox: they collected these socks and gave them away to homeless people.可知,卡莉和查理把袜子收集起来送给无家可归的人,故答案是D。

(2)细节理解题,根据Carly and Charley have written words on every sock to encourage girls to celebrate their differences.可知写这些话的原因是为了鼓励女孩子们来庆祝自己的与众不同,故答案是D。

(3)词义猜测题,根据they realized that they could make a business out of it可知一开始他们通过售出的袜子赚钱,又根据the tradition of giving back—for every pair of socks sold 可知还是坚持了卖袜子要回报的传统,所以carry on的意思是坚持,继续的意思,故答案是A。

(4)细节排序题,根据段文内容可知,他们一开始把不同的袜子搭配在一起,然后建立了一个Odd Sox,再往后建立了独立的Sox,最后把原来的传统坚持了下来,因此正确顺序为4-1-3-2,故答案是C。

(5)主旨大意题,根据文章主要讲述了两个孩子,把没有用的袜子重新利用起来的故事,故答案是C。

【点评】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解题、词义猜测题、细节排序题和主旨大意题。细节理解题比较简单,可直接在短文中找到答案,词义猜测题则需要结合具体语境推测出生词的意思,细节排序题也属于细节理解,只是需要我们按照文章内容去排列指定的细节,主旨大意题需要在充分理解文章的基础上,归纳出文章的中心思想。

6.阅读理解

Sitting among the cheering fans of the Chinese Women's Volleyball Team in Rio de Janeiro, a Polish fan caught a lot of attention. It is not because he is not Chinese, but because he has

followed the team closely from the very beginning

The 60-year-old Jozef fell in love with the Chinese Women's Volleyball Team at the first sight when he watched the girls at the London Olympics on TV in 2012. The Polish man was crazy about the performances of the young team, especially by its core player Hui Ruoqi. Before that Jozef was a loyal fan of his home team﹣ the Polish men's volleyball.

Since then, Jozef has become crazy about the team and has kept track of almost all their international competitions. Back in the 2013 Montreux Volley Masters of Switzerland, the Polishman, for the first time, came to cheer up for the team on site. He also drove all the way from Polandto Italy to lend support for the girls during the 2014 Women's World Volleyball Championship.

The hardcore fan traveled hundreds of miles from Poland to Brazil, and booked tickets for allmatches of the Chinese Women's Volleyball. This time, Jozef was interviewed by TV and has been recognized by not just fans, but millions of Chinese TV audience.

The" Polish grandpa" was a nickname given by Chinese volleyball fans. He has 18,000 followers on Sina Weibo, China's answer to Twitter, where Jozef has been sharing his obsession with Chinese internet users since 2013.

(1)Why did Jozef get much attention?

A. He was interviewed by Chinese TV.

B. He is a famous and loyal Polish fan.

C. He has supported the Chinese team from the start.

D. He was sitting among the fans of the Chinese team.

(2)When did Jozef first become interested in the Chinese Women's Volleyball Team?

A. In 2012.

B. In 2013.

C. In 2014.

D. In 2015.

(3)How did Jozef come to Italy to support the Chinese Woomen's Volleyball Team?

A. By car

B. By bus

C. By bike

D. By plane

(4)What can we learn from the passage?

A. Jozef has already had millions of fans in Poland.

B. Jozef has been a fan of his home team since 2012.

C. Jozef first cheered up for the Chinese team on site in 2014.

D. Jozef has followed most of the international matches of the Chinese team.

(5)What has Jozef been doing on Sina Weibo?

A. Giving support to the Polish team

B. Sharing his love for the Chinese team

C. Answering questions about playing volleyball

D. Booking tickets for matches of the Chinese team

【答案】(1)C

(2)A

(3)A

(4)D

(5)B

【解析】【分析】文章大意:短文介绍了中国女排的铁杆球迷“波兰爷爷”。他从一开始就

密切关注球队现年60岁的乔泽夫在2012年伦敦奥运会的电视上看到这些女孩时,第一眼就爱上了中国女排。波兰人对青年队的表现非常着迷,尤其是对其核心球员惠若奇的表现。在2014年世界女子排球锦标赛上,他还从意大利的波兰多驱车前往支持这些女孩。这位铁杆球迷从波兰到巴西旅行了数百英里,并预订了中国女排所有比赛的门票。不仅得到了电视迷的认可,也得到了数以百万计的中国电视观众的认可。他在新浪微博上有18000名粉丝,这是中国对Twitter的回应。

(1)细节理解题。根据 It is not because he is not Chinese, but because he has followed the team closely from the very beginning这不是因为他不是中国人,而是因为他从一开始就密切关注球队。可只是因为他从一开始就支持中国队,故答案选C。

(2)细节理解题。根据The 60-year-old Jozef fell in love with the Chinese Women's Volleyball Team at the first sight when he watched the girls at the London Olympics on TV in 2012. 现年60岁的乔泽夫在2012年伦敦奥运会的电视上看到这些女孩时,第一眼就爱上了中国女排。可知是从2012年开始,故答案选A。

(3)细节理解题。根据He also drove all the way from Polandto Italy to lend support for the girls during the 2014 Women's World Volleyball Championship在2014年世界女子排球锦标赛上,他还从意大利的波兰多驱车前往支持这些女孩,可知是开车。故答案选A。

(4)细节理解题。根据and booked tickets for all matches of the Chinese Women's Volleyball. 并预定了中国女排所有比赛的门票。可知乔泽夫跟踪了中国队的大部分国际比赛,故答案选D。

(5)细节理解题。根据He has 18, 000 followers on Sina Weibo, China's answer to Twitter, where Jozef has been sharing his obsession with Chinese internet users since 2013. 他在新浪微博上有18000名粉丝,这是中国对Twitter的回应, 自2013年以来,Jozef一直在与中国网民分享他对Twitter的痴迷。可知他在微博上分享他对中国队的爱,故答案选B。【点评】考查阅读理解题,本文涉及到了细节理解题,细节理解体比较简单,可知直接从文章中找到答案。

7.阅读理解

I am Turere. I come from Kitengela, a farming community on the edge(边缘) of Nairobi National Park of Kenya(肯尼亚). Since the age of nine. I have helped to look after my family's cows. As a child, in my free time. I enjoyed playing with electronics. I made my own inventions, such as electronic toys from car parts and other things. I also built other electronic devices(仪器) for my neighbors.

At the age of 13, I invented something that changed my life. It also changed the lives of many people in my community. One night, a lion from the park came into my family's farm and killed one of our cows. I was angry. However, killing the lion, I thought, was not the best way to solve the problem. Instead, I decided to invent a solution

The first idea I got was to use fire, because I thought lions were scared of fire. But I came to realize that didn't really help, because it was even helping the lions to see through the cowshed (牛棚). So I didn't give up. I continued.

And a second idea I got was to use a scarecrow(稻草人). I was trying to trick the lions into

相关文档
  • 中考英语阅读理解训练

  • 中考英语阅读专项训练

  • 中考英语阅读理解专项

  • 中考英语阅读理解汇编

  • 中考英语阅读训练

  • 中考英语阅读训练一

相关文档推荐: