当前位置:文档之家› 中考英语英语阅读理解训练经典题目(含答案)

中考英语英语阅读理解训练经典题目(含答案)

中考英语英语阅读理解训练经典题目(含答案)

一、英语阅读理解专项练习试卷

1.阅读理解

When I was ten, my mother worked all day so I had to take care of my younger brother. At that time my little brother was about four years old and he missed mum all the time.

One day, after I had given him his dinner, he started crying for mum. He was so young and really needed mum. So I dressed him, put on his shoes, carried him on my back and walked out. Soon he fell asleep. About half an hour later, I found that he had lost a shoe while sleeping. I took him off my back and put him down. I knew we needed to find that shoe, for our mother couldn't afford new shoes. We had to go back to find it, so I told my brother to wait right there. A man heard it and stopped me just before I walked off. He asked me, "You are leaving your brother here to find the shoe? What would you do if he is not here when you return?" I did not know how to answer that question. He continued, "It's OK if you can't find the shoe, but it is not OK to lose your brother." Then he sent us to mum's workplace by taxi.

I have depended on(依靠) the kindness of many strangers in my whole life, I feel regretful that I can't find them and say thank you. I do not even remember what the man's face looked like, but he taught me a lesson—people are more important than things.

(1)Why did the younger brother cry for his mother?

A. Because he was hungry.

B. Because he missed his mother.

C. Because he wanted to sleep.

D. Because he wanted to play outside.

(2)What does the underlined word "regretful" in the last paragraph mean?

A. Sorry.

B. Excited.

C. Happy.

D. Angry.

(3)What did the man mean by saying "It's OK if you can't find the shoe, but it's not OK to lose your brother"?

A. People are more important than things.

B. Things are more important than people.

C. Both the shoe and your brother are important.

D. The shoe is more important than your brother.

【答案】(1)B

(2)A

(3)A

【解析】【分析】主要讲了作者的妈妈整天工作,所以作者照顾弟弟,一天弟弟哭着找妈妈,作者背着弟弟出去了,结果把鞋子掉了,作者想丢下弟弟找鞋子,一位好心人告诉作者不要把弟弟独自丢下,并且带他们去找妈妈,这让作者明白了人比东西更重要。

(1)细节题。根据he started crying for mum. He was so young and really needed mum.可知弟弟哭的原因是他想找妈妈了,故选B。

(2)细节题。根据 I can't find them and say thank you.可知作者没有找到帮助作者的那些好心人,并且也没有说谢谢,所以作者是内疚的,故选A。

(3)细节题。根据后文he taught me a lesson—people are more important than things.可知作者明白了人比东西更重要的道理,故选A。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

2.阅读理解

One day, while I was waiting for my father, I saw a little boy, around two years old, running freely on the grass as his mother watched from a short distance. The boy had a big smile on his face as if he had just been set free from some sort of prison(监狱) . The boy would then fall to the grass, get up, without looking back at his mother, run as fast as he could, again, still with a smile on his face, as if nothing had happened.

At that moment, I thought to myself, "Why aren't most adults this way?" Most adults, when they fall down, make a big deal out of it and don't even make a second attempt. They would be so embarrassed that they would not try again if someone saw them fall. Or, because they fall, they would find a good excuse for themselves that they're not fit for it. They would end up being too afraid to attempt again for fear of failure(失败) .

However, with kids, when they fall down, they don't consider their falling down as a failure, instead, they treat it as a learning experience. They try again and again until they succeed. The answer must be that they have not connected "falling down" with the word "failure". What's more, they probably think to themselves that it's quite okay to fall down and that it's not wrong to do so. In other words, they allow themselves to make mistakes, so they remain energetic.

I was deeply impressed by the boy's persistence(坚持不懈) and the manner in which he did.(1)What did the little boy do when he fell down?

A. He cried and lay on the grass.

B. He asked his mother for help.

C. He got up and went on running.

D. He got up and stood there crying.

(2)In the writer's opinion, what might the little boy regard his falling down as?

A. A failure.

B. A joke.

C. An interesting game.

D. A learning experience.(3)In the writer's opinion, why can't many adults succeed?

A. Because they are afraid of being embarrassed.

B. Because they can't find a good excuse.

C. Because once they fail, they won't attempt again.

D. Because they don't allow themselves to make mistakes.

(4)The underlined word " attempt" in Paragraph 2 means .

A. 尝试

B. 放弃

C. 面对

D. 怀疑(5)What does the writer want to tell us?

A. Practice makes perfect.

B. Failure is the mother of success.

C. All roads lead to Rome.

D. Each coin has two sides.

【答案】(1)C

(2)D

(3)C

(4)A

(5)B

【解析】【分析】大意:本文讲述的是作者的一次观察男孩跌倒后自由奔跑所得到的启

示。在我们成长过程中,我们不能从容面对失败和困难,而变得虚伪和恐惧,我们需要真实的自我和面对失败的勇气。

(1)细节理解题。根据句中第一段第三句:“The boy would then fall to the grass, get up, without looking back at his mother, run as fast as he could, again.可知,小男孩时不时地跌倒,爬起来。故选C。

(2)细节理解题。根据However, with kids, when they fall down, they don't consider their falling down as a failure, instead, they treat it as a learning experience.可知对于孩子们来说,当他们跌倒时,他们不认为跌倒是个失败,相反,他们把它当作一次学习经历。故选D。(3)细节理解题。根据Most adults, when they fall down, make a big deal out of it and don't even make a second attempt. 大部分的成年人,当他们失败的时候只会小题大做,甚至不愿意再做第二次尝试。故选C。

(4)词义猜测题。根据They would be so embarrassed that they would not try again.大部分的成年人,当他们失败的时候只会觉得尴尬,不愿意再做第二次尝试。故选A。

(5)主旨大意题。从全文中可以看出作者对于失败是很乐观的,失败了可以当做一次学习的机会,以后再尝试。再就是端正态度,失败是不可避免的,要想得通。故选B。

【点评】考查阅读理解,首先快速浏览、分析问题,抓住关键词;其次带着问题通读全文,了解文章大意,找到依据,确定答案;最后再检查一遍,确保答案正确。

3.根据短文内容,选择最佳答案。

That night, Sue quarreled with her mother, and she ran out of the house. Since she left in a hurry, she didn't take any money with her.

When she passed a noodle shop, she suddenly felt very hungry. She wished for a bowl of noodles, but she had no money. The owner saw her standing outside and asked her if she would like a bowl of noodle. She nodded but then she said that she didn't have any money.

“Okay, I'll treat you.” the owner said. A few minutes later, the owner brought her a steaming bowl of noodles. After eating some bites, Sue cried.

“What is it?” the owner asked.

“Nothing. I am just touched by your kindness! Even a stranger on the street gives me a bowl of noodles, but my mother chased me out of the house after a quarrel. She is so cruel!”

“Girl, why did you think so? Think again. I only gave you a bowl of noodles and you were touched. Your mother had raised you since you were very born, why weren't you grateful and argued with your mom instead?”

Sue was really surprised after hearing that.

On the way home, Sue thought it over about what to say to her mother. She stopped in front of the door and saw her mother worried and tried after looking for her everywhere. When she saw Sue come back home, she was overjoyed and said eagerly(激动的), “Sue, come inside, honey. Are you hungry? I cooked rice and prepared the meal. Come in and eat while it is still hot.”Sue couldn't control herself any longer. She cried and hugged her mother.

In our life, it's easy for us to appreciate the small actions of strangers, but for the relatives, especially our parents, we see their sacrifices(牺牲)as a matter of course. Parental love is the

most precious gift we have been given since birth.

(1)When Sue ran out of her house, ____________.

A. She took some food with her

B. She wanted to go out to have some noodles

C. She didn't take any money

D. She thanked her mother very much

(2)While Sue was eating noodles, ____________.

A. she was moved by the shop owner

B. she felt hungry with the shop owner

C. she never thought of her mum

D. she thought her mother was wise

(3)What can we learn about the owner from the story?

A. He loved money very much.

B. He was a cruel man.

C. He didn't agree with Sue.

D. He thought Sue's mum was cruel.

(4)The underlined word “overjoyed” probably means ________.

A. 惊奇的

B. 生气的

C. 欣喜的

D. 意外的(5)What does the passage mainly want to tell us?

A. We should be grateful to parents.

B. Don't be afraid when you are lost.

C. We should help parents with housework.

D. Strangers are more helpful.

【答案】(1)C

(2)A

(3)C

(4)D

(5)A

【解析】【分析】本文讲述Sue与母亲吵架后负气出走,在街上因为饥饿她想要一碗面条,但她没有钱。这时她得到面馆老板的一碗热气腾腾的面条的帮助,并且老板的话深深打动了她,使她认识到父母是最关心她的人。

(1)细节理解。根据文中Since she left in a hurry, she didn't take any money with her可知。故选C。

(2)细节理解。根据Nothing. I am just touched by your kindness! Even a stranger on the street gives me a bowl of noodles, 可知Sue被店主的善良感动了,故选A。

(3)细节理解。根据第5段店主的话Girl, why did you think so? Think again. I only gave you a bowl of noodles and you were touched. Your mother had raised you since you were very born, why weren't you grateful and argued with your mom instead?可知,她不同意Sue说得话。故选C。

(4)细节理解。根据 She stopped in front of the door and saw her mother worried and tried after looking for her everywhere和...said eagerly“Sue, come inside, honey. Are you hungry?... 可知,母亲看到Sue回家后感到很意外。故选D。

(5)主旨大意。从最后一段it's easy for us to appreciate the small actions of strangers, but for the relatives, 可知我们应对父母心怀感恩。故选A。

【点评】阅读理解题主要考查学生生对书面语篇的整体领悟能力和接受及处理具体信息的能力。本文浅显易懂,层次分明,学生很容易把握文章中心内容。答题中注意带着问题阅读短文,一般就能顺利找出答题依据。

4.阅读下面的材料.从每小题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。

Dear Lucy,

How are you? It has been a month since my family left Hong Kong for England and we are fine.

England is very different from Hong Kong. The weather is terrible and it rains a lot. The buildings are funny. They are in rows and not high. I love them because the rooms are much larger. I'm having a wonderful at my new school and my new home!

Mum and Dad are happy with their new jobs. But my brother Jack doesn't like moving to England because he misses his friends so much.

I've made lots of new friends at school. My teachers are really nice too and my English has improved a lot. After school, we can take part in relaxing activities such as sport, watching films or playing computer games. There's a park near the school where I often go with the other students at the weekend.

We are travelling back to Hong Kong for the summer holiday. I will visit you and bring you a present!

Write back soon!

Love,

Sandy (1)Where did Sandy's family live before?

A. Hong Kong.

B. Sydney.

C. New York.

D. London.

(2)Sandy loves the buildings in England because their rooms are .

A. cheaper

B. warmer

C. newer

D. larger

(3)How many people are there in Sandy's family?

A. 2.

B. 4.

C. 6.

D. 8.

(4)Who does not like moving to England?

A. Dad.

B. Mum.

C. Jack.

D. Sandy.

(5)What is the letter mainly about?

A. Sandy's summer holiday.

B. Sandy's parents.

C. Sandy's new classmates.

D. Sandv's new life.

【答案】(1)A

(2)D

(3)B

(4)C

(5)D

【解析】【分析】文章大意:Sandy向Lucy介绍了他一家从香港搬到英国后的生活状况。(1)细节理解题。根据文中的语句It has been a month since my family left Hong Kong for England and we are fine.理解可知,Sandy以前住在香港,故选A。

(2)细节理解题。根据文中的语句They are in rows and not high. I love them because the rooms are much larger.理解可知,Sandy喜欢英国房子的原因就是比香港的大很多,故选D。

(3)细节理解题。根据文中的语句Mum and Dad are happy with their new jobs. But my

brother Jack doesn't like moving to England because he misses his friends so much.理解可知,Sandy一家有四口人,故选B。

(4)细节理解题。根据文中的语句But my brother Jack doesn't like moving to England because he misses his friends so much.可知,Jack不喜欢搬家到英国,故选C。

(5)理解归纳题。通读全文可知此文主要介绍了Sandy到英国以后的新生活,故选D。【点评】考查阅读理解。本文考查细节题和主旨题等常考题型,细节题要注意从文中抓住关键词寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出主题句。

5.阅读理解

Then Alice saw a small glass table. There was a little golden key on it. She picked it and put it in all the locks on the doors but it didn't open any of them. She moved a curtain on one of the walls and discovered another door, a very small one. She put the key in the lock. It was exactly the right size! She opened the door and looked through it. At the end of a low passage she saw a beautiful garden. It was full of brightly coloured flowers and fountains.

"Oh, how beautiful!" she said. "I'd love to go there but I'm too big to get through the door."

She walked back to the table. There was a bottle on it now.

"I'm sure that bottle wasn't there before," she said, a little confused.

She put down the key and picked up the bottle. She read the words "DRINK ME" on it. Alice wasn't a stupid girl. She didn't drink it immediately. First she looked at the bottle carefully. There wasn't a label on it that said "POISON".

So she put the bottle to her lips and drank.

"Mmm, ifs nice," she said. It tasted like cherry tart, pineapple, roast turkey and toast-all the things that she liked to eat-so she drank some more. And some more. Soon the bottle was empty. "What a curious feeling," she said. "I'm getting smaller and smaller.'" It was true! She was now as small as her cat Dinah.

"Good! I can go through the door into the garden," she said. But, poor Alice! When she got to the door, she didn't have the key! It was on the table. She couldn't reach it because she was too small now. She sat down and cried.

After a while she said, "Alice! Stop crying! Crying doesn't help! Dry your tears immediately!"

When she looked at the table again, she saw a small glass box under it. She picked it up and opened it. There was a small cake inside. It had the words "EAT ME" on it. She put a small piece of it in her mouth.

"If I grow bigger I can reach the key," she thought. "And if I grow smaller I can go under the door."

But nothing happened so she finished it.

(1)From the passage we can know that _______________________.

A. at first Alice could go through the door into the garden easily

B. then Alice found there was a little golden key on a small wooden table

C. Alice was as small as her rabbit Dinah after she drank something in the bottle

D. Alice saw a small glass box with a small cake in it under the table

(2)Alice did the following things in the order of ___________________.

a. She saw a beautiful garden at the end of a low passage.

b. She moved a curtain and discovered another door.

c. She put a small piece of the cake in her mouth.

d. She put the bottle to her lips and drank.

e. She cried because she couldn't reach the key.

A. a- b- c- d- e

B. b- a- d- e- c

C. d- a- b- e- c

D. b- d- e- a- c

(3)The underlined word "it" in the last paragraph refers to ______________.

A. the small box

B. the glass table

C. the small cake

D. the golden key

(4)According to the passage, the best words to describe Alice are ___________________.

A. careful and brave

B. curious and helpful

C. clever and friendly

D. organized and strange

【答案】(1)D

(2)B

(3)C

(4)A

【解析】【分析】文章大意:本文主要讲爱丽丝被关到一座房子里,但出不去,里面有一些东西可以使她变小。

(1)细节理解题。由第一段中"Then she saw a little glass table with three legs, and on the top of it was a very small gold key."爱丽丝看见一张小玻璃桌。上面有一把金钥匙可知她是在玻璃桌上发现钥匙的。选项B不符合文章内容,故排除B;"Oh, how beautiful!" she said. "I'd love to go there but I'm too big to get through the door."我很想去那里,但是我太大了,不能从门进去。”可知选项A不符合文章内容,故排除A;"I'm getting smaller and smaller.'" It was true! She was now as small as her cat Dinah.我越来越小了。”“是真的!她现在和她的猫黛娜一样小。可知选项C符合文章内容,故排除C; When she looked at the table again, she saw a small glass box under it. She picked it up and opened it. There was a small cake inside. 她看到桌子下面有一个小玻璃盒。她把它捡起来打开了。里面有一个小蛋糕,可知选项D符合文章内容,故选D。

(2)细节理解题。根据通读全文,找出在文中的位置。b:She moved a curtain and discovered another door. ; a:She saw a beautiful garden at the end of a low passage. ;d:She put the bottle to her lips and drank. e: She cried because she couldn't reach the key. ; c:She put a small piece of the cake in her mouth. 找出在文中的位置,故选B。

(3)代词指代题。根据全文,可能小蛋糕的作用与液体的作用一样,她可能变得太小了或变大,都与小蛋糕有关系,故选C。

(4)推理判断题。根据Alice wasn't a stupid girl. She didn't drink it immediately. First she looked at the bottle carefully. There wasn't a label on it that said "POISON".爱丽丝不是个傻女孩。她没有马上喝。她先仔细地看了看瓶子。上面没有写着“毒药”的标签。可以推知她是一个谨慎并勇敢的女孩。A: careful and brave谨慎和勇敢; B: curious and helpful好奇和乐于助人; C: clever and friendly聪明和友好; D: organized and strange有条理和奇怪。

故选A。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题两种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

6.阅读理解

"Without music, life would be a mistake, "famous German philosopher(哲学家)Friedrich Nietzsche said over a century ago. Music is a big part of our lives. But in recent years, some American schools have cut music classes to control budgets(预算).

For example, Chicago public schools hurt arts education when it fired over 1, 000 teachers. Among them, 10 percent of the teachers taught art or music, according to The Washington Times. In fact, this is not just a problem in the US. In other countries, such as China and the UK, music classes are not thought to be as important as ones like science, math and history. That's partly because music is not seen as a very important life skill, and it isn't tested. Many students are busy with schoolwork, so parents and students choose to focus on subjects that are tested more often. However, learning music is beneficial(有益的)in many ways.

When playing music, you need different abilities to work together. It is not as simple as it looks, according to Kenneth K. Guilmartin of Music Together, an early childhood music development program. For example, when playing the piano, people see music notes and decode(解码)them in their brains. They also use their fingers to make sounds. You need to deal with all these things at the same time.

Music has a special connection with science as well. You can see that many scientists are good at playing music:Einstein played the violin and German physicist Max Planck was talented in playing the piano.

(1)Some schools in the US cut music classes, because ____.

A. they were too difficult to learn

B. students in the US weren't interested in music

C. the schools wanted to control budgets

D. there weren't enough music teachers in the US (2)In Paragraph 2, what does the underlined word "them" refer to(指代)?

A. Students in Chicago.

B. Public schools.

C. Parents in Chicago.

D. Fired teachers.(3)How many scientists who are good at playing music are mentioned in this passage? A. One. B. Two. C. Three. D. Four.

(4)What's the writer's opinion according to this passage?

A. Music is as simple as it looks.

B. Music classes should be cut in some schools.

C. Music is a big part of our lives.

D. Music isn't a very important life skill for us.

【答案】(1)C

(2)D

(3)B

(4)C

【解析】【分析】本文介绍了很多地区削减了音乐课以控制预算,这是不合适的,因为音乐在许多方面都是有益的。

(1)细节题。根据some American schools have cut music classes to control budgets可知美

国的一些学校停课,因为学校想控制预算,故选C。

(2)词义猜测题。根据Chicago public schools hurt arts education when it fired over 1, 000 teachers...10 percent of the teachers taught art or music 芝加哥公立学校解雇了1000多名教师……10%的教师教授艺术或音乐,可知them指代被解雇的教师,故选D。

(3)细节题。根据 Einstein played the violin and German physicist Max Planck was talented in playing the piano 爱因斯坦拉小提琴,德国物理学家马克斯·普朗克擅长弹钢琴可知文章提到了2名擅长演奏音乐的科学家,故选B。

(4)推理题。根据 Music has a special connection with science as well 音乐也与科学有着特殊的联系可知作者的观点是音乐是我们生活的一大部分,故选C。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意。

7.阅读理解

Edinburgh is the world's "festival city". The city holds 12 festivals throughout the year, half of which are celebrated during the months of July and August. Hundreds of thousands of people visit the Scottish capital during the summer. Here are some of the events they can enjoy.

中考英语英语阅读理解训练经典题目(含答案)

A. Edinburgh is famous for its festivals.

B. Edinburgh is the capital of Wales.

C. Six of Edinburgh's festivals are held in July.

D. Summer is not the best time to visit Edinburgh.

(2)Which of the following is the largest art festival in the world?

A. The Edinburgh International Festival.

B. The Edinburgh Festival Fringe.

C. The Edinburgh International Book Festival.

D. The Edinburgh Jazz and Blues Festival.

(3)Where is the Edinburgh International Book Festival held?

A. At theaters around the city.

B. In the Royal Mile.

C. In Charlotte Square Gardens.

D. On Edinburgh's main streets.

(4)What is the purpose of the story?

A. To describe the city of Edinburgh.

B. To describe some festivals in Edinburgh.

C. To prove that Edinburgh is the world's art center.

D. To encourage more artists to perform in Edinburgh.

【答案】(1)A

(2)B

(3)C

(4)B

【解析】【分析】主要讲了Edinburgh的四个节日。

(1)细节题。根据Edinburgh is the world's "festival city".可知Edinburgh是世界的节日城市,即以它的节日闻名,故选A。

(2)细节题。根据第二个表格This is the largest art festival in the world可知the Edinburgh Festival Fringe是世界上最大的艺术节,故选B。

(3)细节题。根据第三个表格The largest book festival in the world began in 1983 and takes place every year in Charlotte Square Gardens in the center of Edinburgh.可知在Charlotte Square Gardens举行,故选C。

(4)细节题。根据全文可知主要讲了Edinburgh的四个节日,故选B。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

8.阅读理解

Great changes have taken place in family life because of science and industry(工业). In the past, when most Americans lived on farms, the typical family had many children. In a farm family, parents and their children often lived with grandparents. Usually, uncles and aunts lived nearby. But when industry became more important than agriculture in American life, families became smaller because industry requires workers who are ready and able to move off the land and move again whenever necessary. And large families cannot move from place to place as smaller families. So, at present people tend to have smaller families.

In the future, because of industrialization, a typical family will be required to move even more often than now, so families will be even smaller. The typical family may remain childless and consist only of a man and a woman. A small number of families may take raising children as their chief work. At the same time they may also raise other people's children, leaving those families free to move from job to job.

(1)Which of the following topics is discussed in the passage?

A. The development of science and industry in America.

B. The influence of science and industry on American families.

C. Harmful effect of industrialization.

D. Social problems resulting from the highly-developed science and industry in America.

(2)What kinds of families are described in the passage?

A. Families of the past and the present.

B. Families of the present and the future.

C. Families of the past and the future.

D. Families of the past, the present and the future.(3)What is one of the reasons that families are getting smaller in America?

A. Children tend to leave their parents and grandparents when they grow up.

B. People stop caring for children.

C. The need for workers who are able to move at any time has been increasing.

D. Both old and young people prefer to live by themselves.

(4)What can you infer from the passage?

A. Science and industry have caused thousands of families to split(破裂).

B. Children do not live with their parents or grandparents.

C. Large families can hardly survive in modern society.

D. Americans are very choosy about their jobs.

【答案】(1)B

(2)D

(3)C

(4)C

【解析】【分析】文章大意:由于工业的发展,家庭也受到了影响,原来的家庭孩子多,而现在的家庭孩子少,由于工业的发展家庭会总是搬动,有的家庭只有一个孩子或者没有孩子。

(1)细节理解题,根据Great changes have taken place in family life because of science and industry(工业).可知家庭受到了科学和工业发展的影响,故答案是B。

(2)细节理解题,根据文章内容可知,短文涉及到了过去的家庭,现在的家庭和将来的家庭,故答案是D。

(3)细节理解题,根据In the future, because of industrialization, a typical family will be required to move even more often than now, so families will be even smaller. 可知对于工人们能够随时搬动的需求,所以家庭变得原来越小,故答案是C。

(4)逻辑推理题,根据文章内容可知,工人们可能会随时要搬家,大的家庭就没有这样的便捷,所以大家庭就不适于生存在现代的社会,故答案是C。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题和逻辑推理题。细节理解题可以直接从文中寻找答案;逻辑推理题需要结合具体语境,由已知内容推出未知的可能的事实。

9.阅读理解

Roald Dahl was one of the most successful writers of children's books. He sold millions of books all over the world. Many of his books have been made into films and videos. He is so famous that there is even a Roald Dahl Museum you can visit.

Roald Dahl was born in 1916 in Wales, Britain. His father was rich but he died when Roald was very young. Roald and his mother lived a hard life. He had to leave school and went to Africa where he worked for an oil company.

In 1939, Roald became a pilot, but he had a bad accident. It made him limp(瘸的)for the rest of his life. After this, Roald went to America where he wrote a story about his experience as a pilot. It was so good that it was put in a magazine.

Roald married an American film star. They bought a house in England and had five children. From 1960 to 1965, :Theo, one of his children, was hit by a taxi and was seriously hurt. Oliva, one of Roald's daughters, died of a strange illness. Soon after this, his wife also had a serious illness. It took her years to get completely better.

Gradually Roald became more and more successful. He always did his writing in an old shed(棚)at the back of his house. He always sat in the same old armchair with a wooden board on his lap.

"One of the nice things about being a writer," he once said, "is that all you need is what you've got in your head and a pencil and a bit of paper."

In 1983 Roald won a big prize for his book The BFG. During his life, Roald wrote many famous books, such as Charlie and the Chocolate Factory, Matilda, Fantastic Mr Fox.

After he died in 1990, Roald left money to help people with serious illness and those with problems with reading and writing.

(1)Roald Dahl was famous as a(n) .

A. doctor

B. teacher

C. actor

D. writer

(2)After Roald went to America, he .

A. lost his parents in a plane accident

B. wrote a story about his pilot experience

C. got married with an English film star

D. won a big prize for his book Matilda

(3)Which of the following is the best for the blank in Paragraph 4?

A. they lived a happy life

B. three terrible things happened

C. he went on writing books

D. he created some unlucky characters

(4)What Roald said in Paragragh 6 mainly shows that .

A. being a writer was a popular job at that time

B. one needs to practise a lot if he wants to be a writer

C. Roald loved writing very much and was talented in it

D. though he was successful, Roald lived a simple life

【答案】(1)D

(2)B

(3)B

(4)C

【解析】【分析】主要讲了罗尔德·达尔是最成功的儿童读物作家之一。他在全世界卖了几百万本书。他的许多书都被拍成了电影和录像带。

(1)细节题。根据Roald Dahl was one of the most successful writers of children's books.可知是成功的儿童读物作家之一,故选D。

(2)细节题。根据After this, Roald went to America where he wrote a story about his

experience as a pilot.可知Roald去了美国后写了一部关于飞行员经历的故事,故选B。(3)细节题。根据后文Theo, one of his children, was hit by a taxi and was seriously hurt. Oliva, one of Roald's daughters, died of a strange illness. Soon after this, his wife also had a serious illness. It took her years to get completely better.他的一个孩子西奥被出租车撞了,伤得很重。奥利瓦,罗尔德的一个女儿,死于一种奇怪的疾病。不久之后,他的妻子也得了重病。她花了很多年才完全康复,可知讲的是3个可怕的事情发生了,故选B。

(4)细节题。根据"One of the nice things about being a writer," he once said, "is that all you need is what you've got in your head and a pencil and a bit of paper."可知“作为一个作家的好处之一,”他曾经说,“就是你所需要的就是你脑子里的东西,一支铅笔和一张纸,即Roald 非常喜欢写作,并且在写作方面有天赋,故选C。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

10.阅读理解

What should we do if one of our classmates suddenly falls ill or gets hurt? Here are some steps you should follow. But always remember to look for medical care after first aid(急救) if the wound is serious.

Broken bones(骨头): Take away clothing from the wound, Use an ice pack. Don't move the hurt body part while waiting for the doctor to arrive.

Animal bites(咬伤): Wash the bite area with soap and water. Pack the wound with a clean cloth if it is bleeding. If the bleeding has stopped, cover the area with a bandage and take the person to hospital. Make sure you remember what kind of animal it is, so the doctor can find the right way to treat him or her at once.

Fainting(昏厥): Have him or her lie with feet lifted a little. Don't move the body if you think there might be wounds from the fall, Make sure he or she can breathe and let in fresh air. Clean the person's face with a cool cloth.

Nosebleeds: Have the person sit up with his or her head tilted(倾斜) forward a little, Do not have the person tilt his or her head back because this may cause heavy breathing or coughing. Pinch(捏) the lower part of the nose for at least 10 minutes.

(1)What should we do first when an animal bite happens?

A. Put an ice pack on the wound.

B. Wash the bite area with soap and water.

C. Try to stop the bleeding with a clean cloth.

D. Take the injured person to the hospital.

(2)When dealing with the problems of ____________, we shouldn't move the hurt. A. broken bones and animal bites B. animal bites and nosebleeds

C. broken bones and fainting

D. fainting and nosebleeds

(3)Which of the following is NOT right when a boy's nose bleeds?

A. Let his head not tilt back.

B. Let his head tilt forward a little.

C. Let him sit up.

D. Pinch his nose for less than 10 minutes.

(4)Which part of a magazine may the passage come from?

A. Lifestyle.

B. Health.

C. Sports.

D. Education.

(5)What's the main idea of the passage?

A. First aid for some accidental wounds.

B. Steps of looking for medical care.

C. Advice on ways not to get hurt.

D. Ways to ask for help in getting hurt.

【答案】(1)B

(2)C

(3)D

(4)B

(5)A

【解析】【分析】主要讲了四种意外伤害的急救知识。

(1)细节题。根据Animal bites(咬伤): Wash the bite area with soap and water.可知动物咬伤时用肥皂和水清洗,故选B。

(2)细节题。根据Broken bones(骨头): Don't move the hurt body part while waiting for the doctor to arrive.和Fainting(昏厥): Don't move the body if you think there might be wounds from the fall可知当骨折和昏厥时不要移动伤者,故选C。

(3)细节题。根据Pinch(捏) the lower part of the nose for at least 10 minutes.可知当流鼻血时捏鼻子更低的部分至少10分钟,而不是整个鼻子,故选D。

(4)推断题。根据全文可知讲了意外伤害的急救,所以可能来自健康部分,即health,故选B。

(5)主旨题。根据全文可知主要讲了四种意外伤害的急救知识,故选A。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

相关文档
  • 中考英语阅读理解训练

  • 中考英语阅读理解真题

  • 中考英语阅读理解题材

  • 中考英语阅读理解难题

  • 中考英语阅读训练

  • 中考英语阅读专项训练

相关文档推荐: