2019届高考英语大二轮复习 第一部分 阅读理解 专题一 阅读理解 第5讲 篇章结构题素能特训

  • 格式:doc
  • 大小:156.45 KB
  • 文档页数:10

2019届高考英语大二轮复习 第一部分 阅读理解 专题一 阅读理解

第5讲 篇章结构题素能特训

Ⅰ.完形填空

[2015·北京朝阳区一模]

Appeal to Emotion(情感)

My childhood left three months ago on a plane to Austria.

It was a ___1___ day when my baby cousins moved away. My cousins were a fundamental

part of my life, ___2___ they were not with me, they were on my mind. They brought

back the untroubled days of my childhood, ___3___ games, adventures and silliness,

but they also helped ___4___ me from an at­times selfish teenager into a responsible

adult.

My aunt and uncle moved here from Boston with their 1­year­old daughter Yasmeen.

They lived in an apartment on the side of our house and I was ___5___ to have our

family, especially a baby girl, so close to us Yasmen had close friendship with each

of my sisters, but I knew the one that ___6___ between us was the strongest. As she

began to walk on her own and talk in full sentences, I realized my great ___7___ upon

her. I noticed that she'd ___8___ some of my unpleasant actions, ___9___ with her

mother after I had done the same. Yasmeen made me realize what being a good ___10___

really was.

When Maya was born, Yasmeen had a hard time ___11___. She was jealous (嫉妒)

of the attention we all paid to her new younger sister, so I did my best to keep her

company when she might have not been ___12___. Once Yasmeen overcame her jealousy,

she was able to ___13___ Maya's presence, like we all did I tried to take advantage

of our times together, doing my best to

___14___ my schedule for my two favorite people.

My ___15___ with Yasmeen and Maya has taught me the importance of influential

people. I know that I have helped Yasmeen and Maya ___16___,but“the babies”have

had an even greater influence on my own life. They have shown me how to be a parent,

a sister, a child and most importantly, a friend. Our ___17___ has made me a better

person—more patient person, with the ability to ___18___ endless questions and

spilled (洒) juice; an ___19___ person, able to have fun and be happy with other,

a role model,

___20___ the babies idea about right and wrong, and a compassion person,

able to forgive and love.

本文来自于美国本科留学申请essay范例。主题为亲情和成长。符合近几年北京高考一向的出题风格。文章难度适中,难度不大。但部分题型中从词汇含义考的比较生僻,容易出错。

1.A.sad B.busy

C.fine D.relaxing

答案:A 根据本句中when my baby cousins moved away来看本空是一个消极词汇,故只有A符合。

2.A.until B.before

C.when D.unless

答案:C 本空主要考查阅读理解能力,整个句子意为:我的cousins是我生命中极为重要的一部分,当我们不在一起的时候,他们一直会在我的脑海里。

3.A.against B.through

C.besides D.for

答案:B through“通过”,符合语境。

4.A.lead B.challenge

C.mature D.encourage

答案:C 本空考查词义辨析,mature在这里是动词,意为“使成熟”,符合空后“from

an at­times selfish teenager into a responsible”。

5.A.overjoyed B.embarrassed

C.surprised D.afraid

答案:A 本空是情感线索的考查,根据上下文来看,作者是很喜欢他的cousin,故overjoyed“极其高兴”。符合句意。B选项embarrassed是“尴尬的”。

6.A.ended B.started

C.survived D.developed

答案:D 本空主要考查词义辨析,one that ________ between us was strongest是定语从句,修饰one,而one指的是前边的relationship,意思是在我们之间形成的关系才是最牢固的,develop“形成”。

7.A.pressure B.dependence

C.mercy D.influence

答案:D 根据下文“I noticed that she'd ________ some of my unpleasant actions”可知,作者的cousin在模仿自己的一些行为。而且influence这个在下文也出现过了。

8.A.doubt B.regret

C.copy D.guide

答案:C 根据空后“after I had done the same”可知,Yasmeen在模仿作者,虽然总是模仿一些不好的事情。

9.A.debating B.arguing

C.negotiating D.checking

答案:B 本空纯属考查词义辨析。argue with sb.“和……争论”。C选项negotiate“谈判”。

10.A.leader B.partner

C.friend D.example

答案:D Yasmeen在模仿作者,让作者明白了什么是榜样。

11.A.sharing B.adjusting

C.recognizing D.struggling

答案:B 当前句中提到Maya出生了,另一个小女孩“Yasmeen had a hard time adjusting (适应)”。下文提到,开始她感觉自己被忽略了而嫉妒,后来慢慢喜欢和Maya在一起是一个“适应的”过程。

12.A.noticed B.admired

C.comforted D.protected

答案:A 作者看到Yasmeen嫉妒,所以当她不被注意的时候(noticed)尽量去陪伴她。上文的attention是一个提示词。

13.A.ignore B.mind

C.sense D.enjoy

答案:D 克服嫉妒之后,就开始喜欢(enjoy)那个小孩子了。像我们一样。ignore“忽视”;mind“介意”;sense“感觉到”,含义不符。

14.A.affect B.accept

C.free D.ruin

答案:C 前面提到,作者努力去利用在一起的时间,为了那两个可爱的孩子尽自己最大努力来空出自己的计划表(schedule)。

15.A.instruction B.experiment

C.experience D.interview

答案:C 作者和两个孩子在一起的经历(experience)教会了自己影响人的重要性。instruction“教导”;experiment“实验”;interview“采访,面试”,含义不当。

16.A.grow B.succeed

C.think D.behave

答案:A 作者帮助两个孩子grow“成长”,succeed“成功”,think“思考”,behave“行为”。

17.A.meeting B.relationship

C.responsibility D.respect

答案:B 和孩子之间的关系让我成为了更好的人。

18.A.interview B.tolerate

C.repeat D.avoid

答案:B tolerate(容忍)孩子们的无休止的问题。

19.A.honest B.independent

C.aggressive D.enthusiastic

答案:D enthusiastic(热情的)人,排比句。下文说能够和他人快乐的相处。

20.A.showing B.writing

C.awarding D.permitting

答案:A a role model(一个榜样)作用是展示给孩子们如何分辨正确和错误。

Ⅱ.阅读理解

A

[2015·甘肃兰州实战演练]As a substituteW1 teacher, my daily routine involves

driving to a new school almost every day so I'm usually unable to anticipate (预