米什金 货币金融学 英文版习题答案chapter 22英文习题

  • 格式:doc
  • 大小:36.00 KB
  • 文档页数:6

Economics of Money, Banking, and Financial Markets, 11e, Global Edition (Mishkin)

Chapter 22 The Monetary Policy and Aggregate Demand Curves

22.1 The Federal Reserve and Monetary Policy

1) Because prices are slow to move in the short-run, when the Federal Reserve lowers the federal

funds rate

A) nominal interest rates rise.

B) real interest rates fall.

C) inflation falls.

D) real interest rates rise.

Answer: B

AACSB: Analytical Thinking

2) Because prices are sticky in the short-run, when the Federal Reserve raises the federal funds

rate

A) nominal interest rates fall.

B) real interest rates rise.

C) inflation falls.

D) real interest rates fall.

Answer: B

AACSB: Analytical Thinking

22.2 The Monetary Policy Curve

1) The monetary policy (MP) curve indicates the relationship between

A) the Federal Funds Rate and the real interest rate.

B) the Federal Funds Rate and the inflation rate.

C) the inflation rate and the expected inflation rate.

D) the real interest rate the central bank sets and the inflation rate.

Answer: D

AACSB: Reflective Thinking

2) The upward slope of the MP curve indicates that

A) the central bank lowers real interest rates when inflation rises.

B) the central bank raises real interest rates when inflation falls.

C) the central bank raises nominal interest rates when inflation rises.

D) the central bank raises real interest rates when inflation rises.

Answer: D

AACSB: Reflective Thinking

3) The Taylor Principle states that central banks raise nominal rates by ________ than any rise in

expected inflation so that real interest rates ________ when there is a rise in inflation.

A) less; rise

B) more; fall

C) less; fall

D) more; rise

Answer: D

AACSB: Reflective Thinking

4) An autonomous tightening of monetary policy

A) causes an upward movement along the monetary policy curve.

B) causes a downward movement along the monetary policy curve.

C) shifts the monetary policy curve upward.

D) shifts the monetary policy curve downward.

Answer: C

AACSB: Analytical Thinking

5) An autonomous easing of monetary policy

A) causes an upward movement along the monetary policy curve.

B) causes a downward movement along the monetary policy curve.

C) shifts the monetary policy curve upward.

D) shifts the monetary policy curve downward.

Answer: D

AACSB: Analytical Thinking

6) Based on the Taylor Principle, a central bank's endogenous response of raising interest rates

when inflation rises

A) causes an upward movement along the monetary policy curve.

B) causes a downward movement along the monetary policy curve.

C) shifts the monetary policy curve upward.

D) shifts the monetary policy curve downward.

Answer: A

AACSB: Analytical Thinking

7) Based on the Taylor Principle, a central bank's endogenous response of decreasing interest

rates when inflation falls

A) causes an upward movement along the monetary policy curve.

B) causes a downward movement along the monetary policy curve.

C) shifts the monetary policy curve upward.

D) shifts the monetary policy curve downward.

Answer: B

AACSB: Analytical Thinking

8) Inflationary pressures caused the FOMC to increase the federal funds rate by ¼ of a

percentage point in June 2004, and by exactly the same amount at every subsequent FOMC

meeting through June of 2006. Theses actions

A) caused an upward movement along the monetary policy curve.

B) caused a downward movement along the monetary policy curve.

C) shifted the monetary policy curve upward.

D) shifted the monetary policy curve downward.

Answer: A

AACSB: Analytical Thinking

9) The Fed's policy actions of reacting to higher inflation by raising the real interest rate during

2004-2006 were

A) upward movements along the monetary policy curve.

B) downward movement along the monetary policy curve.

C) upward shifts of the monetary policy curve.

D) downward shifts of the monetary policy curve.

Answer: A

AACSB: Analytical Thinking

10) When the financial crisis started in August 2007, inflation was rising and the Fed began an

aggressive easing lowering of the federal funds rate, which indicated that

A) the Fed pursued an autonomous monetary policy tightening.

B) the Fed pursued an autonomous monetary policy easing.

C) the Fed had an automatic negative response to inflation based on the Taylor rule.

D) the Fed had an automatic positive response to inflation based on the Taylor rule.

Answer: B

AACSB: Analytical Thinking

11) When the financial crisis started in August 2007, inflation was rising and the Fed began an

aggressive easing lowering of the federal funds rate, which indicated that

A) there was an upward movement along the monetary policy curve.