七年级英语下册阅读理解专题练习
- 格式:doc
- 大小:96.50 KB
- 文档页数:12
七年级英语下册阅读理解专题练习
一、七年级英语下册阅读理解专项目练习(含答案解析)
1.根据材料内容,选择正确答案。
D
By about 2020 a new company from India will be opening dollar stores all over the world to sell
their products. They will be a huge success, selling a lot of big things for low prices.
At these stores, they will sell a car that is customized(定做) to the customer's needs. So you
will buy your car piece by piece. What's the point of buying a top if you don't need one? Why buy
sides to your car if you want a good view? If you always drive alone, what's the point of buying
four seats? The solution is to buy only what you need; pay a dollar for each wheel, a dollar for the
engine, a dollar for the floor, a dollar for a seat, and away you go. When it looks like rain, run back
and buy a roof.
When winter comes you can buy the sides and top; or fold up what you have and store it.
Reliability(可靠性) won't be a problem because when something breaks down, just throw it
away and buy a new one. When you get tired of the color of style, just replace it. While it may
feel like you are always dishing out money, by the time you've done, you might only pay $12.00
for the entire car, so let's not complain.
This store will be such a big hit in India.
(1)Why does the writer say the stores will be successful?
A. The stores sell big things for low prices. B. The stores are all over the world.
C. The stores sell cars customized to customers' needs. D. The stores are from India.
(2)When something about the car breaks down, what can you do with it?
A. You can fold it up and take it home. B. You can run back to the store.
C. You can throw it away and buy a new one. D. You can replace its colour and style.
(3)Why does the writer ask us not to complain?
A. Because the entire car costs you so little as to $12.00.
B. Because the car has the color or style that you like.
C. Because when something breaks down, you can replace it with a little money.
D. Because you can be always dishing out money.
【答案】 (1)C
(2)C
(3)A
【解析】【分析】
(1)细节理解,从第二段的第一句可以得出。因为这样的商店能根据人们的需要来定制汽车,所以这样的商店会很火,而不是因为数量多。故选C。
(2)细节理解。从第三段的第二句话你可以得出。如果车的某一部分坏了,你可以把它扔掉再买新的。故选C。
(3)细节理解。从第三段的最后一句话看出,作者让我们不要抱怨是因为整个汽车的价格很便宜。故选A。
【点评】这篇文章主要是细节理解题目。
2.根据材料内容,选择正确答案。
C
Annie, a neighbor's daughter, is a sweet girl but just a bit shy. Her birthday's coming, but she
felt lonely and was not happy. Her family is quite small and poor, so there wouldn't be any
birthday visitors.
I wanted to send her a special gift to make her happy. I got an idea! I bought some balloons,
streamers(彩带), birthday hats, and so on at a store.
I took a small recorder(录音机) and asked three friends to sing Happy Birthday and send
some birthday wishes to her. It was funny! When other people found out what we were doing,
they added their voices, so it really sounded like we had a party going on!
Then I put a card, some mini balloons and streamers in a beautiful box. When I arranged(布置) everything, it was like opening a mini birthday party!
Finally, I added a pack of cupcakes and a box of birthday candles and then sent it to Annie.
I got a call a few days later. Annie said her roommate and one of their neighbors in the dorm all
liked the gift. She sounded so happy and I was so glad that she had some friends to share with her.
And Annie told me it was the funniest birthday she can remember.
(1)What did the writer want to do according to the passage?
A. She wanted to visit Annie. B. She wanted to sing for Annie.
C. She wanted to send Annie a special birthday gift to make her happy. D. She wanted to
introduce(介绍) some new friends to Annie.
(2)Which of the following did NOT belong to the gift according to the passage?
A. Cupcakes. B. Candy. C. Balloons. D. A birthday card.
(3)When Annie got the special gift from the author, she was .
A. excited B. disappointed(失望的) C. angry D. sad
(4)We can infer(推断) that the writer is a(n) person.
A. helpful B. interesting C. clever D. funny
【答案】 (1)C
(2)B (3)A
(4)A
【解析】【分析】1.文章第三行I wanted to send her a special gift to make her happy. 我想送她一件特别的礼物使她高兴。故选C。
2.文章第三行I bought some balloons, streamers(彩带), birthday hats, and so on at a store.我在一家商店买了一些气球、彩带(彩带)、生日帽子等等。文章倒数第五行Then I put a
card, some mini balloons and streamers in a beautiful box. 然后我在一个漂亮的盒子里放了一张卡片,一些迷你气球和飘带。文章倒数第三行Finally, I added a pack of cupcakes and a box of
birthday candles and then sent it to Annie最后,我加了一包蛋糕和一盒生日蜡烛,然后寄给安妮。文章没有提到candy糖果,故选B。
3.文章最后 She sounded so happy and I was so glad that she had some friends to share with her.
And Annie told me it was the funniest birthday she can remember.她听起来很高兴,我很高兴她有一些朋友和她分享。安妮告诉我这是她能记住的最有趣的生日。excited感到兴奋,disappointed(失望的),angry生气,sad难过。故选A。
4.helpful乐于助人的,给予帮助的,interesting有趣的,clever聪明的,funny有趣的。从文章开头Annie, a neighbor's daughter, is a sweet girl but just a bit shy. Her birthday's coming,
but she felt lonely and was not happy. Her family is quite small and poor, so there wouldn't be
any birthday visitors. I wanted to send her a special gift to make her happy.安妮,邻居的女儿,是个可爱的女孩,但只是有点害羞。她的生日即将来临,但她感到孤独,不高兴。她的家庭很小,很穷,所以不会有任何生日来访。我想送她一件特别的礼物使她高兴。可看出作者是一位乐于助人的人,故选A。
【点评】文章的细节理解。
3.阅读理解
I can't remember when I started collecting rubbish. It might be when I got tired of(厌倦)
seeing rubbish in the forest near my home. I used to love going there to play with my dog. But
one day there was so much rubbish there that I became very unhappy.
I decided I had to clean up the forest. I made my first trip to clean the forest that afternoon. I
took a big black rubbish bag with me. Ten minutes after starting picking up rubbish, my bag was
full! It had cans, bottles, broken glass and newspapers in it.
I go to the forest four times a year to pick up rubbish. I often stay there for three hours. After
each trip, I look at all the rubbish. If any of it is recyclable, I will keep it. It makes me feel great to
do something for the environment. I will keep picking up rubbish until people stop dropping it.
(1)Where does the writer collect rubbish?
A. In all the forests. B. In the forest near his home.