小升初六年级小学英语阅读理解精选及答案
- 格式:doc
- 大小:94.50 KB
- 文档页数:13
一、英语阅读理解训练1.阅读理解阅读短文,判断句子正误。
It's time for the weather forecast. In the south of China, it will be sunny in most of the cities. Tomorrow will be sunny in Changsha. And it will be cool. In Haikou, it will be sunny and warm. In the west of China, there will be a strong wind in Lanzhou. And it will rain in Yinchuan. In the north, there will be a light snow in Harbin. It's very cold. And it will rain in Beijing tomorrow.(1)Tomorrow will be warm in Changsha.(2)It will be sunny in Haikou.(3)There will be a strong wind in Lanzhou.(4)Harbin will be hot tomorrow.(5)There will be a light snow in Beijing.【答案】(1)0(2)1(3)1(4)0(5)0【考点】阅读理解【解析】【分析】这是一篇天气预报。
(1)句意:长沙明天天气温暖。
根据短文叙述 Tomorrow will be sunny in Changsha. And it will be cool.(明天长沙天气晴朗。
天气凉爽。
)可知题目叙述错误。
故答案为:错误。
(2)句意:海口天气将晴朗。
根据短文叙述 In Haikou, it will be sunny and warm.(海口天气晴朗又温暖。
六年级小升初小学英语阅读理解讲解及习题+阅读理解专项练习含答案解析部编六年级小升初小学英语阅读理解讲解及习题阅读理解是英语教学的核心内容之一,也是英语教学中的一个难点。
阅读理解主要是考查学生综合运用所学语言知识的能力,包括阅读能力,理解能力,归纳概括能力,逻辑推理能力以及对材料的评估能力等。
一、培养正确的阅读方法。
(1)在答题前通读两遍原文,第一遍可以快速阅读,初步把握内容,了解大意;第二遍细读,抓住主要内容和细节,标出关键词语,也可以先浏览题目和答案,明确要求后再看文章,然后选择答案。
这样不但节省时间,提高速度,而且可以抓住重点,有的放矢。
基于学生语法知识很差,我通常建议学生带着问题找答案。
(2)在阅读中不要花太多的时间去推敲某一个单词,词组或句子的意义,有些生词不影响阅读理解原文的内容,而有些与试题关系密切的生词则可以根据上下文所提供的暗示或线索去推敲,在快速阅读中猜测词义。
(3)在理解文章内容的基础上进行分析、对比、归纳,通过逻辑思维做出合理的判断。
(4)重读短文,检查答案。
做完后,回头再读一遍短文,检查答案,看看答案和上下文内容是否一致,有无矛盾之处,避免因为疏忽或误解而出错。
二、小学英语阅读答题技巧1.先看问题,再读原文先看问题,带着问题去原文里找答案,这样比较有目的性。
现在问题的形式也比较灵活,有单选,有判断正误。
先了解问题具体是哪种形式,在阅读原文的时候才更有针对性寻找答案。
小学阶段的阅读理解相对来说还是比较简单的,很多问题可以在原文里直接找到答案,当然这主要是针对单选和判断来说的。
先读问题,在阅读原文的时候有的问题一下子就出来了,节约了很多时间。
2.二、通读全文,抓住重点在阅读原文的时候一定不要一句一句的看,一句一句的理解,这样做会影响对整篇文章的理解和认识。
如果遇上生词,先不要管它,略过生词继续通读全文。
读完一遍能够大概明白文章讲了一件什么事。
在阅读的过程中还要注意抓住重点,即出现了哪些人物,提到了什么时间,说到了哪个地点,发生了什么事情,这些关键词最好能用笔在原文中做个记号,因为后面的问题一般都和这些关键词相关。
阅读理解基础训练11AThis is Mark's school. It's break time now. There are some cars in the parking lot (停车场). They are the teachers'. Mark plays football with some boys. Alan and Ben sit under a tree near their classroom. Jenny and May stand near their classroom. All the teachers are in their office. The bell rings. It's time for class.(A)1. The cars are ________.【详解】根据短文第四句"They are the teachers'."可知答案。
A) the teachers' B) Mark's C) the students'(C)2. What does the underlined phrase "break time" mean in Chinese?【详解】根据短文最后两句"The bell rings. It's time for class."可推知,break time是“课间休息时间”的意思。
A) 上课时间 B) 上班时间 C) 课间休息时间(C)3. Who plays football with Mark?【详解】根据短文第五句"Mark plays football with some boys."可知答案。
A) No one. B) Alan and Ben. C) Some boys.(C)4. The teachers are ________.【详解】根据短文倒数第三句"All the teachers are in their office."可知答案。
小学六年级英语阅读理解:不同One day,Mr Read and his son Robert were going out for a walk.He put on a pair of shoes together with a pair of different socks,one white and one yellow.As he came out of his house,his sonnoticed(注意)the colours of his father’s socks and said,“you have put on two different socks,dad.”When he heard this,he looked at his socks and found that his son was right.He was happy and said to himself,“what a clever son I have got!”Then he said to his son to go back to the house to get another pair of socks for him.When the son went back to the house,all he could find was one white sock and one yellow sock.Robert then took the socks to his father and said,“It’s no use changing!These socks at home are also different,one yellow and one white.”根据短文内容判断正误。
()1.One day Mr Read and his daughter were going out for a walk.()2.Mr Read put on a pair of shoes together with a pair of socks in the same colour.()3.Robert went back to the house to get another pair of shoes for him.()4.Robert couldn’t find the socks in the house.()5.The socks at home had the same colour.答案:FFTFF小学六年级英语阅读理解:买票Buying a ticketWang Bin is a football fan.There is a football match between Chinese team and American team.He wants to watch it.He comes to the box office(售票处)and gives the clerk 10 yuan.The clerk says,“please give me another 10 yuan.The price(价格)of a ticket is 20 yuan.”“Why?”says Wang Bin,I just watch Chinese team.I don’t want to watch the other team at all.Do you want me to buy a ticket for them?No,no,no…”根据短文内容选择正确答案。
一、英语阅读理解训练1.阅读理解阅读短文,判断下列句子正误。
The Smarts are looking at the map of China. Mr Smart wants to visit Tibet. He wants to climb the mountains and ride a horse. Mrs Smart wants to go to Hong Kong. She wants to do some shopping. Amy wants to go to Harbin. She wants to see the beautiful snow and she wants to skate and ski. Sam wants to go to Guilin. He likes the mountains and the stones. He wants to row a boat. Tom wants to stay at home and play computer games.(1)The Smarts will travel in China.(2)Mr Smart wants to ride a horse in Tibet.(3)Mrs Smart wants to go to Hong Kong to do some shopping.(4)Amy wants to swim in Harbin.(5)Sam wants to go boating in Hangzhou.(6)Tom wants to play computer games at home.【答案】(1)0(2)1(3)1(4)0(5)0(6)1【解析】【分析】这是一篇描述Smart一家想要到中国各地旅游的短文。
(1)句意:Smart一家将要来中国旅游。
根据短文叙述The Smarts are looking at the map of China.(Smart一家正在看一张中国地图。
一、英语阅读理解训练1.阅读理解读短文,判断下列句子与短文内容是否一致Hi, Xiaoling,Thanks so much for inviting me to visit you in China I can't wait to see you. I am very excited to stay with your family. But I can't speak Chinese at all. Please teach me. I know China is very big. And the Chinese food is very famous. I can't wait to try all the delicious food. And there is a lot of natural beauty in China. I really want to see the beautiful lakes and waterfalls in China. I finally got my passport last Monday and I booked my plane ticket yesterday. I will arrive at Baiyun Airport on July 10th. The plane lands at 2:00 pm. I'm so excited.See you then, Janet.(1)Xiaoling wrote this letter.(2)Xiaoling invited Janet to visit her in China.(3)Janet can't speak Chinese at all.(4)Chinese food is very famous.(5)Janet can't wait to try all the delicious food in China.【答案】(1)0(2)1(3)1(4)1(5)1【考点】阅读理解【解析】【分析】大意:这是珍妮特写给小玲的信件,她想要来中国旅游,她不会说中文,但她想尝尝所有美味的食物,想看中国美丽的湖泊和瀑布,她已经拿到护照,订了机票,将于7月10日到达白云机场,飞机下午2点降落。
英语阅读理解(一)It is Sunday today.The weather is fine. Bob and Jane are in the park. It is a big park. They can see many people there. They come here to have a rest after a week’s hard work and study. Some boys are playing chess on the grass. Some girls are sin ging and dancing. An old woman is reading a newspaper under a tall tree. A young man and his little son are playing with a toy car. How happy they are!判断正误,正确的在括号内写“T”,错误的写“F”()1. The weather is very good on Sunday.()2. Bob and Jane go to the park to work and study..()3. A young woman and her little son are playing with a toy car.()4. A lot of people are playing football on the grass.()5. All the people in the park look very happy.英语阅读理解(二)Aunt Judy’s birthday is coming. She will be 38 years ol d. Dad and Mum are going to take me to her house. She lives in Guangzhou. We are going to go there by train. Her birthday party will be on Saturday. We are leaving on Friday afternoon. And we are coming back on Sunday evening. I am going to give my dear Aunt Judy a picture . I am drawing it now. I am drawing some beautiful flowers. I am drawing a small dog, too. That’s because she likes dogs. The picture will be very nice.根据短文内容,选择最佳答案。
小学六年级小升初英语试卷(及答案)一、单项选择1.— are they? ( )—They’re under the chair.A.Where B.What C.Who2.Nancy is going to _______ a film this Sunday. ( )A.watch B.watches C.watching 3.Helen _______ beautifully and she likes _______ very much. ( )A.dances; dancing B.dancing; dances C.dance; dance 4.Don’t talk ________. You should be ________ here. ( )A.loudly; loud B.loudly; quietly C.loudly; quiet 5.在句子“Please look at the blackboard.”中,哪两个单词可以进行连读?( ) A.Please look B.look at C.the blackboard 6.—What size are your shoes? ( )—_____A.I like them. B.Size 37. C.Your shoes are nice. 7.I ______ like pink before, but now I like it very much. ( )A.wasn’t B.didn’t C.doesn’t8.I’m my camera now. It was in my bag yesterday. ( )A.looking for B.finding C.looking at 9.There is going to be a good film at the ____. ( )A.stadium B.cinema C.office D.school 10.Peter ______ off the horse yesterday and ______ his right leg. ( )A.felt; hurt B.fell; hurt C.fell; hurts 11.Chen Jie's father is _____ engineer. ( )A.a B.an C.the12.—I want to fly to the Moon. ( )—Do you want to be _______?—Yes, I do.A.an artist B.a scientist C.an astronaut 13.Don’t hurt the little animals. They are very . ( )A.strong B.weak C.large14.Ten years ago, I ______ play football. ( )A.am B.couldn’t C.will15.You're ________ than me. ( )A.old B.older C.big 16.Before, we _______ computer rooms at school. But now we have three. ( ) A.have B.have two C.didn’t have 17.—_____ Lily usually read books in the morning? ( )—No, she _____.A.Do; aren’t B.Does; does C.Does; doesn’t18.Your schoolbag is _____ than mine. ( )A.bigger B.big C.biggest19.—How do you know that? ( )—I ______ on the Internet.A.looked for it B.looked at it C.looked it up20.I went _________ a holiday. ( )A.to B.on C.with二、用单词的适当形式填空21.She often _______ (wash) the clothes on Sundays.22.Mike is _________ (old) than Peter.23.Did you _________ (read) books yesterday?24.Chen Jie is three years ________ (old) than Amy.25.Everyone must know about road ________ (safe).26.There _________ (be) any juice in the bottle last night.27.One day, a mouse walked by and ______ (wake) the lion up.28.We must stay _________ (safe) on the road.29.Mike’s grandpa always _________ (have) b reakfast on time.30.Bobby _______ (want) to be a scientist, so he should _______ (study) hard.三、完成句子31.There w_________ many animals in that race.32.He wants to be an _______ (画家).33.C_______ Day is on the first of June.34.Yuan Longping is a great ________ (科学家) in China.35.The fish _________ (品尝起来) very nice. l like it very much.36.I’m going to have dinner with my family in the r_____.37.___________ is on the 10th of September.38.We took some pictures _____ (昨天).39.Yesterday was an exciting day. I _______ with Mike in the nature park. (拍照片) 40.—W_____ there any boys in the park?—Yes, there were.四、完形填空41.完形填空。
一、英语阅读理解训练1.阅读理解阅读短文,选择正确的答案。
A man finds a seat on a train, but there's a bag on it. So he asks the woman beside the seat, "Is there anyone here?""Yes. He II be back soon!" the woman answers.The man is very tired. He sits down and says, "I will sit till(直到) he comes back!"Ten minutes later, the train starts to move."Oh, poor guy. He misses the train, but he can't lose his bag." After saying these words, the man throws the bag out of the window."It's my bag!" the woman shouts out, but it's too late.(1)The man finds a seat on a _______.A. B. C.(2)The man sits down because _______.A. the woman asks him to sit downB. there isn't anything on the seatC. he is too tired(3)Who throws the bag out of the window?A. The woman.B. The man.C. The driver.(4)Whose bag is it?A. The man's.B. The woman's.C. I don't know.【答案】(1)B(2)C(3)B(4)B【解析】【分析】大意:短文讲述了一个男人在火车上找到一个上面有包座位,问坐在座位旁边的女人,可知有人,一会回来,这个人很累然后坐下来,十分钟后,火车开始移动,他想那人没赶上火车,但包不能丢,那个人把包扔出了窗外。
一、英语阅读理解训练1.阅读理解阅读理解Hans Christian Andersen (1805﹣1875)was the most famous writer in Denmark. His stories have attracted many young readers around the world.Andersen's father was a poor shoe-maker. As he was very young, Hans was spoilt by his parents and his grandmother. But when he was 11years old, his father died and the boy had to leave school. His mother made a living by washing clothes, while Hans spent a great deal of time making theatre toys and puppets. He reads as many books as he could.Andersen published his first tale in 1835, and continued writing until he died. Andersen's words are simple and humor. The stories became popular in the early 1840's, and made Andersen famous more and more. Among the best known of his fairy tales are The Ugly Duckling, The Emperor's New Clothes, A Little Match Girl and so on.(1)Hans Christian Andersen was a famous .A. writerB. workerC. scientist(2)Andersen's father was a .A. workerB. shoe-makerC. clothes-maker(3) Andersen published his first tale.A. In the early 1840'sB. In 1875C. In 1835(4)Andersen's words are .A. beautifulB. interestingC. simple(5)"A Little Match Girl" in Chinese is .A. 一个小火柴女孩B. 卖火柴的小女孩C. 点火柴的女孩【答案】(1)A(2)B(3)C(4)C(5)B【考点】阅读理解【解析】【分析】大意:短文讲述了丹麦最著名的作家安徒生。
一、英语阅读理解训练1.阅读理解读短文,选择正确的答案There are many mice in a house. The man of the house gets a cat. The cat kills many of the mice. The oldest mouse says, "All the mice must come to my room and we will think what we can do about this cat."All the mice come. Many mice speak, but none knows what to do. At last a young mouse stands up and says, "We must put a bell on that cat. Then the cat will not catch any more mice." Then the old mouse asks, "Who will put the bell on the cat?" No mouse answers. At last he says, "It is easy to say things, but it is hard to do them."(1)In the house there are many ________.A. catsB. dogsC. mice(2)One day all the mice come to ________.A. the oldest mouse's roomB. the young mouse s roomC. the cat's room(3)They will think __________ .A. how to make friends with this catB. what they can do about this catC. how to eat the cat(4)The young mouse wants to put a ________ on the cat.A. flowerB. hatC. bell(5)"It is easy to say things, but it is hard to do them." means "________".A. 只说不做B. 说到做到C. 说起来容易做起来难【答案】(1)C(2)A(3)B(4)C(5)C【考点】阅读理解【解析】【分析】这是一篇关于老鼠的寓言故事。
一、英语阅读理解训练1.阅读理解阅读短文,判断下列句子与短文内容是否相符Bill Gates is the most important man in the software and computer business. He was born on October 28th. 1955. He grew up in Seattle in the United States. His father. William, was a lawyer. His mother, Mary, was .a teacher. Bill Gates became interested in software and began writing programs at the age of 13. In 1973, Bill Gates went to Harvard University. In the same year, he developed a programming language called BASIC for the first personal computer. In 1975, he began his company Microsoft with his friend Paul Allen Microsoft developed a lot of new programs. These programs made computer easier to use. His company has now become the leader in the software industry all over the world. Bill Gates has also become famous all over the world.(1)Bill Gates is the most important man in the software and computer business.(2)Bill Gates was born on October 28th, 1955.(3)Bill Gates's mother was a lawyer.(4)In 1973, Bill Gates went to Harvard University.(5)The programs made the computer easier to use.(6)Bill Gates has also become famous all over the world.【答案】(1)1(2)1(3)0(4)1(5)1(6)1【考点】阅读理解【解析】【分析】大意:短文讲述了比尔盖茨。
一、英语阅读理解训练1.阅读理解Fill in the blanks. 根据短文内容填空。
In the night, there was one little egg laying(平躺)on the leaf. On Sunday morning, there was a tiny(微小的)and very hungry caterpillar(毛毛虫). He started to look for some food. He ate one apple, but he was still hungry. He ate two pears, but he was still hungry. He ate three plums(梅子), but he was still hungry. He ate four strawberries, but he was still hungry. He ate five oranges, but he was still hungry. He ate a lot of things, then he became a big and fat caterpillar. He was full and felt sleepy(困乏的). Then he became a beautiful butterfly.At first, there was a little ________ laying on the leaf, then he became a ________ and very hungry caterpillar. Then he became a ________ and ________ caterpillar. At last, he became a ________butterfly.【答案】 egg;tiny;big;fat;beautiful【考点】阅读理解【解析】【分析】文章大意:介绍蝴蝶的成长过程。
六年级小升初小学英语阅读理解讲解及习题+阅读理解专项练习含答案解析部编六年级小升初小学英语阅读理解讲解及习题阅读理解是英语教学的核心内容之一,也是英语教学中的一个难点。
阅读理解主要是考查学生综合运用所学语言知识的能力,包括阅读能力,理解能力,归纳概括能力,逻辑推理能力以及对材料的评估能力等。
一、培养正确的阅读方法。
(1)在答题前通读两遍原文,第一遍可以快速阅读,初步把握内容,了解大意;第二遍细读,抓住主要内容和细节,标出关键词语,也可以先浏览题目和答案,明确要求后再看文章,然后选择答案。
这样不但节省时间,提高速度,而且可以抓住重点,有的放矢。
基于学生语法知识很差,我通常建议学生带着问题找答案。
(2)在阅读中不要花太多的时间去推敲某一个单词,词组或句子的意义,有些生词不影响阅读理解原文的内容,而有些与试题关系密切的生词则可以根据上下文所提供的暗示或线索去推敲,在快速阅读中猜测词义。
(3)在理解文章内容的基础上进行分析、对比、归纳,通过逻辑思维做出合理的判断。
(4)重读短文,检查答案。
做完后,回头再读一遍短文,检查答案,看看答案和上下文内容是否一致,有无矛盾之处,避免因为疏忽或误解而出错。
二、小学英语阅读答题技巧1.先看问题,再读原文先看问题,带着问题去原文里找答案,这样比较有目的性。
现在问题的形式也比较灵活,有单选,有判断正误。
先了解问题具体是哪种形式,在阅读原文的时候才更有针对性寻找答案。
小学阶段的阅读理解相对来说还是比较简单的,很多问题可以在原文里直接找到答案,当然这主要是针对单选和判断来说的。
先读问题,在阅读原文的时候有的问题一下子就出来了,节约了很多时间。
2.二、通读全文,抓住重点在阅读原文的时候一定不要一句一句的看,一句一句的理解,这样做会影响对整篇文章的理解和认识。
如果遇上生词,先不要管它,略过生词继续通读全文。
读完一遍能够大概明白文章讲了一件什么事。
在阅读的过程中还要注意抓住重点,即出现了哪些人物,提到了什么时间,说到了哪个地点,发生了什么事情,这些关键词最好能用笔在原文中做个记号,因为后面的问题一般都和这些关键词相关。
一、英语阅读理解训练1.阅读理解阅读短文,判断正误Lisa's weekend was so great. She worked as a guide at the nature museum. There was a butterfly(蝴蝶) house with over 200 kinds of butterflies in it. How interesting! She told the visitors about their living habits(生活习惯). But she was a little tired because she stayed up late to watch the football game last night.(1)Lisa had a great weekend.(2)There were over 2000 kinds of butterflies in the butterfly house.(3)Lisa worked as a visitor at the museum.(4)Lisa stayed up late last night so she was a little tired.(5)Lisa told the visitors about the bees' living habits.【答案】(1)1(2)0(3)0(4)1(5)0【解析】【分析】大意:短文讲述了丽莎周末在自然博物馆当导游。
(1)句意:丽莎度过了一个愉快的周末。
根据Lisa's weekend was so great. 可知丽莎度过了一个愉快的周末。
故答案为正确。
(2)句意:蝴蝶馆有2000多种蝴蝶。
根据She worked as a guide at the nature museum. There was a butterfly house with over 200 kinds of butterflies in it. 可知自然博物馆有2000多种蝴蝶。
小升初六年级英语阅读理解题及答案在小升初英语考试之中,阅读无疑是重要的,在这一道题里我们即使不会正确拼写单词,却也能够找出答案。
今天为大家奉上小升初英语阅读理解题,时间难得,何不深入了解一下让自己的收获更多呢?小升初英语阅读理解题(一)Miss Wu is a young teacher of English in China. She loves teaching very much. One day when she was giving an English lesson, she found the headmaster sitting at the back of the classroom. After class, the headmaster told her that he came to her class to find out how much English and how much Chinese she was using. The result was about half English and half Chinese. She was using Chinese when she gave instructions to her students and when she wanted to get feedback (反馈) from her students. The headmaster told her that she should use more English in her class.Miss Wu made a plan like this:•talk with an Englishman every Sunday for two hours to learn more English expressions;•write some English expressions on cards. These cards not only remind her to use English in class, but also help her remember some expressions;•have a five-minute talk in English with students before class.She used body language to help her if students could not understand.One year later, she found she could use English freely in class.1. Miss Wu .A. has a poor memoryB. is a teacher of ChineseC. loves her jobD. is angry with the headmaster2. The headmaster came to Miss Wu’s class to .A. write some English expressions on cardsB. help her improve her English teachingC. give instructions to the studentsD. get feedback from the students3. After the headmaster left, Miss Wu realized that she should in her class.A. use more ChineseB. use more EnglishC. use half English and half ChineseD. use body language4. What does the underlined word “remind” mean?A. 提醒B. 阻止C. 宽恕D. 依赖5. What is the main idea of this passage?A. Use cards in English teachingB. Talk with English-speaking peopleC. Speak more English in English classD. Learn more English expressionsKeys: CBBACMiss Wu is a young teacher of English in China. She loves teaching very much(1).One day when she was giving an English lesson, she found the headmaster sitting at the back of the classroom. After class, the headmaster told her that he came to her class to find out how much English and how much Chinese she was using. The result was about half English and half Chinese. She was using Chinese when she gave instructions to her students and when she wanted to get feedback (反馈) from her students. The headmaster told her that she should use more English in her class(3).Miss Wu made a plan like this:•talk with an Englishman every Sunday for two hours to learn more English expressions;•write some English expressions on cards. These cards notonly remind her to use English in class, but also help her remember some expressions;•have a five-minute talk in English with students before class.She used body language to help her if students could not understand.One year later, she found she could use English freely in class(5).1 见上2 校长进来,是说老师英语用得少,当然是让老师提高英语教学了3见上4卡片可以提醒老师说英语5见上。
一、英语阅读理解训练1.阅读理解阅读短文,判断句子正误。
Mr. Zhou's office is not far from his home, but he drives to work every day. He likes his car very much, so he often washes his car and he uses a lot of water to wash it. He tells Mrs. Zhou, "I must keep my car very clean." Mrs. Zhou says to Mr. Zhou," You shouldn't wash your car too often. You shouldn't waste too much water." Mrs. Zhou goes shopping every day. She goes to the market on foot. She likes walking. She thinks it's good for her health.(1)Mr. Zhou uses a lot of water to wash his car.(2)Mrs. Zhou walks to the market.(3)Mr. Zhou works near his home. He goes to work on foot every day.(4)Mrs. Zhou tells Mr. Zhou not to waste water.(5)Mrs. Zhou often drives the car.【答案】(1)1(2)1(3)0(4)1(5)0【解析】【分析】大意:短文讲述了周先生的办公室离他家不远,但他每天开车上班,他经常用很多水洗车,周太太告诉他不应该浪费太多水,周太太喜欢散步,她认为这对她的健康有好处。
一、英语阅读理解训练1.阅读理解根据短文内容,判断正误。
Everybody wants to be healthy. You know food is very important. There are many healthy foods. You can have more bananas, apples, oranges and tomatoes because fruits and vegetables are good for you. But don't eat too much chocolate and meat. They are not good for you. Healthy food can make you grow and make you strong and happy. Remember there is a saying. "An apple a day keeps the doctor away." Sports can also keep you healthy. Get up early and do some sports every day. Don't be lazy! You will be healthy and happy.(1)Food is very important for us to keep healthy.(2)We shouldn't eat chocolate or meat.(3)Healthy food can help us grow and make us strong and happy.(4)"An apple a day keeps the doctor away." means "Doctors don't like apples."(5)Doing sports is also good for our health.【答案】(1)1(2)0(3)1(4)0(5)1【考点】阅读理解【解析】【分析】文章大意:介绍健康饮食。
(1)句意:食物对我们保持健康很重要。
根据Everybody wants to be healthy. You know food is very important.可知食物对我们保持健康很重要。
故答案为:正确。
(2)句意:我们不应该吃巧克力和肉。
根据But don't eat too much chocolate and meat.可知我们不能吃太多的巧克力和肉。
故答案为:错误。
(3)句意:健康的食物能帮助我们成长健壮和开心。
根据Healthy food can make you grow and make you strong and happy.可知健康的食物能帮助我们成长健壮和开心。
故答案为:正确。
(4)句意:“一天一苹果,医生远离我。
”意思是“医生不喜欢苹果”。
根据生活常识可知苹果是健康的食物,每天一个苹果有利于健康,故答案为:错误。
(5)句意:做运动对我们的健康有好处。
根据Sports can also keep you healthy.可知运动也能保持健康,故答案为:正确。
【点评】考查阅读理解,浏览文章大意把握细节。
答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确判断。
2.阅读理解阅读短文,选择正确答案。
It is March 12th. It's Tree Planting Day. There are many people on the hills. They're planting trees. People plant many trees today. Plants are important to us. They can make food from the air,water and sunlight. But animals and people can't do so. Animals and people can get food from plants. Without plants, life will not go on, Plants make the air clean, they can keep water from flowing away(流失). They can stop wind from blowing up sand and earth. But in some places people are cutting down too many trees. This brings floods(洪水) and sandstorm(沙暴). Now more and more people know that plants are important. They will plant more trees and grow more plants. They will try to protect the trees.(1)Trees Planting Day is onA. twelfth of MarchB. the twelfth of MarchC. March 13t~(2) can make food from the air, water and sunlight.A. PeopleB. PlantsC. Animals(3)Life needs to go on.A. sandsB. floodsC. food from plants(4)What can plants do?A. They can make the air clean and stop the wind.B. They can keep the water from flowing away.C. Both A and B(5) will try to protect the plants.A. AntsB. More and more peopleC. No people【答案】(1)B(2)B(3)C(4)C(5)B【考点】阅读理解【解析】【分析】文章大意:介绍植树节的事情。
(1)根据It is March 12th. It's Tree Planting Day.可知植树节是3月12日。
故选B。
(2)根据They can make food from the air, water and sunlight.可知植物可以从空气、水和阳光中制造食物。
故选B。
(3)根据Without plants, life will not go on.可知没有植物,生命就不会继续,故选C。
(4)根据Plants make the air clean, they can keep water from flowing away(流失). 可知植物能净化空气和阻止水流失。
故选C。
(5)根据Now more and more people know that plants are important. They will plant more trees and grow more plants. They will try to protect the trees.可知越来越多的人努力保护树木,故选B。
【点评】考查对篇章的把握和细节的辨别能力。
答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确选择。
3.阅读理解阅读短文,判断下列句子正误Two goats live on the left side of a river. One day they want to eat the grass on the right side. There is a bridge over the river. But on the bridge there is a lion. What should they do? They thinkof a plan.The first goat meets the lion. The lion shouts, "I'm going to eat you!" The first goat says, "Don't eat me, please. The second goat is bigger and younger than me." So the lion lets the first goat go. Then the second goat comes. The lion shouts, "I'm going to eat you!" The second goat says, "Don't eat me, please. The third goat is bigger and younger than me." So the lion lets the second goat go.The lion waits and waits, but there is not a third goat.(1)There are three goats and a lion in the story.(2)The goats want to eat the grass on the right side.(3)The lion wants to eat the goats.(4)The third goat is younger and bigger than the first and second goats.(5)The goats are cleverer than the lion.【答案】(1)0(2)1(3)1(4)0(5)1【考点】阅读理解【解析】【分析】这是一篇山羊和狮子的寓言故事。
(1)句意:故事中住着3头山羊。
根据短文叙述Two goats live on the left side of a river.(两头山羊住在河的左岸。
)可知是两头山羊。
题目叙述错误。
故答案为:错误。
(2)句意:山羊想吃右岸的草。
根据短文叙述One day they want to eat the grass on the right side.(一天,它们想吃右岸的草。
)可知题目叙述正确。
故答案为:正确。
(3)句意:狮子想吃山羊。
根据短文叙述The lion shouts, "I'm going to eat you!"(狮子喊道“我要吃了你。