全国通用版高考英语二轮复习考前三个月专题一阅读理解实战演练集中突破命题点实战演练三
- 格式:docx
- 大小:23.57 KB
- 文档页数:9
精研真题模拟演练AMy color television has given me nothing but a headache.I was able to buy it a little over a year ago because I had my relatives give me money for my birthday instead of a lot of clothes that wouldn’t fit.I let a salesclerk fool me into buyin g a discontinued model.I realized this a day later,when I saw newspaper advertisements for the set at seventyfive dollars less than I had paid.The set worked so beautifully when I first got it home that I would keep it on until stations signed off for the night.Fortunately,I didn’t get any channels showing allnight movies or I would never have gotten to bed.Then I started developing a problem with the set that involved static(静电) noise.For some reason,when certain shows switched into a commercial,a loud noise would sound for a few seconds.Gradually,this noise began to appear during a show,and to get rid of it,I had to change to another channel and then change it back.Sometimes this technique would not work,and I had to pick up the set and shake it to remove the sound.I actually began to build up my arm muscles(肌肉) shaking my set.When neither of these methods removed the static noise,I would sit helplessly and wait for the noise to go away.At last I ended up hitting the set with my fist,and it stopped working altogether.My trip to the repair shop cost me 62,and the set is working well now,but I keep expecting more trouble.语篇解读本文是一篇记叙文。
专题一阅读理解[全国卷3年考情分析]题型与题量卷别细微环节理解题推理推断题主旨大意题词义揣测题考情分析从统计表可以看出,高考英语阅读理解的题型设置以细微环节理解题和推理推断题为主,兼顾主旨大意题和词义揣测题。
细微环节理解题相对简洁,而其他三种题型相对较难。
在近两年的考查趋向上,细微环节理解题的答案更加隐藏,叙述含蓄,干脆信息题会越来越少,取而代之的将是事实细微环节题加入很多推理、推断、归纳等元素;推理推断题的难度会适当加大。
本专题将对这四种题型进行递进式的指导。
2024 卷Ⅰ7 5 2 1 卷Ⅱ9 3 2 1 卷Ⅲ9 3 2 12024 卷Ⅰ7 6 1 1 卷Ⅱ 5 6 2 2 卷Ⅲ 6 6 2 12024 卷Ⅰ10 3 1 1卷Ⅱ7 5 1 2卷Ⅲ8 4 1 2第一讲细微环节理解题——定位信息巧比对细微环节理解题在英语高考阅读理解中占了较大的比重,而且此类题型相对比较简洁,只须要依据题干中的关键词,回到原文定位信息区间,稍加比对,就能得出正确答案。
因此,对于这类题目要力求读得快、找得准、答得对,力争不丢分,保住基本分才能得高分。
但有些细微环节理解题由于命题人有意设置障碍,把有用信息分散在文章不同位置,有时又有转折、否定等,因此有些题目须要细致地思索、对比、计算、对上下文关键信息把握和分析。
尽管细微环节理解题相对简洁,但不行掉以轻心。
细微环节理解题常见的考查题型有:干脆信息题、间接信息题、概括细微环节理解题和正误推断题。
一、题型特点要知晓(一)细微环节理解题常见设问方式1.特别疑问句形式。
以when, where, what, which, who, how much/many等疑问词引出的问题。
2.推断是非形式。
含有TRUE/FALSE, NOT true或EXCEPT等的推断是非的问题。
此时要留意题干中是否含有否定词,如not, never等。
3.以“According to ...”开头的提问形式。
步步高全国通用高考英语二轮复习考前三个月专题一阅读理解细做模拟试题题型分类突破一细节理解之事实判定题AOn the first day of the New Year 2013,I made up my mind to go to Thailand to teach English as a volunteer.Fresh out of college with the world at my fingertips,all I cared about was travelling and seeing the world.Little did I know how awesome my life would be in the coming months!My journey began with the attendance of TESOL certification course in my home state of Florida last February.After 3 weekends of study and another 40 hours’ poststudy online,I received my TESOL certificate.I was put in touch with Philip,who is Program Director of the Teach in Thailand.In close consultation with Philip,I chose my employment school and after many months of excitement,I finally boarded my plane to Thailand in early April,and set off on an adventure!After a few weeks of single travel,I met up with Philip and the other new teachers in my program in Bangkok.It was great to meet other people who were on the same journey as me,see some cool sights and hang out in Thail and’s cities!Directly after that,I attended the weeklong seminar(研讨会),which is included in the Teach in Thailand Program.At the end of the seminar,I was transported to my employment school—Anuban Buriram Primary School.I truly love my job—I teach Grades 5 and 6 and I have the cleverest and most motivated kids in the world.It’s a truly fantastic thing that you can see the difference you make in someone else’s life,right in front of you!The city Buriram is small,surrounded with green rice fields.People here are more friendly than anyone I’ve ever met—I’ve never been anywhere where a smile is so easily received,where everyone you pass is so eager to say “Hello” and “Good morning”.I’ve been taken out to countless dinners,and been lent a guitar,a digital camera,and even a motorbike,and I am constantly given little Thai treats and the most delicious fresh fruits many times a week.I only hope to pay it forward in the future.语篇解读本文属于记叙文,介绍了作者到泰国做英语老师的经历。
考前冲刺卷(一)第Ⅰ卷第一部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。
AKompong Phhluk Private TourLeave the city for an unspoiled floating community called Kompong Phhluk which is astonishing for itsstiltedhouse villages and flooded forest.Stop on the way for the Rolous Market tour.This is a great chance for you to take the photos of locals selling vegetables,different fish species and other local produce.After this market tour we’ll all have a boat trip to the floating community of Kompong Phhluk,visit an island pagoda(塔),school and houses standing on 8 or 10 m high stilts,fish farms and learn about the village life.Stop and have lunch in a family’s house before getting into a row boat and venturing into the flooded forest,the habitat to some famous waterbird species.Eventually we jump back into the big boat and set off for the largest fresh water lake in SE Asia,Tonle Sap.Tour Details•Departs 8:30 am•Returns around 2 pm•A picnic lunch with sandwiches and drinks is provided.We cannot provide local food from the area due to poor sanitation,lack of hygiene standards and refrigeration.•No passes requiredRates•These rates are based on an English speaking guide.•Rates include all transport,water and a picnic lunch.•Children 11 years and under are 50%.•Children 4 years and below are free.•If your group is larger than 5 people please email us for the best rate.Number of People Price Per Person1 Person652 People453 People404 People355 People32What to Wear•Please be mindful of your clothing and try to avoid anything too revealing.•We strongly recommend a sunglasses,hat and sunscreen.General Information•This is a poor rural village,please be mindful of the environment.•Please do not hand things out to villagers,for this contributes to creating a begging cycle and can create jealousy.•We recommend heading to the toilet before you go on this trip as facilities are very basic.1.A private trip for two parents and a 3yearold boy costs .A.40B.80C.90D.120答案C解析细节理解题。
实战演练〔二〕AThis is a true story from Guyana.One day,a boy took a piece of paper from a box.He made a paper ball and pushed it into his nose.He couldn’t get it out.He ran crying to his mother.His mother couldn’t get the paper out,either.A week later,the paper was still in the boy’s nose.His nose began to have a bad smell.So his mother took the boy to a hospital.The doctor looked up at the child’s nose,but she couldn’t get the paper out.She said she had to cut the boy’s nose to get the paper out.The boy’s mother came home looking sad.She didn’t want her child to have his nose cut.The next day she took the boy to her friend Sidney who lived in a house with an old lady called May.May wanted to see the child,so the child let her look up his nose.“Yes,I can see it,〞May said.“It will be out soon.〞As she spoke,she shook some black pepper(胡椒粉) on the child’s nose.The child gave a mighty(强而有力) sneeze and the paper flew out.His mother was surprised.May told his mother to take the boy to the seaside for a swim,for the salt water would go up his nose and stop the bad smell.So the lucky boydidn’t have to go to the hospital to have his nose cut.A.he took it outB.his mother took it outC.he tried to take it out but failedD.he did nothing but cry答案C解析细节理解题。
文章构造之篇章构造题AThe term “helicopter parents〞refers to “a style of parents who are over focused on their children〞.Helicopter parents are always making a big push to provide children with every opportunity to succeed,from baby steps at age 1,homework at age 8,college application at age 18,employment issues at age 25 to family problems at age 30,40 or even older.They constantly shadow the child,always directing his behavior,allowing him zero alone time.Helicopter parenting can develop for a number of reasons.Worries about the economy,the job market,and the world in general can push parents toward taking more control over their child’s life in an attempt to protect them.Adults who felt unloved or ignored as children can overcompensate their own children.When parents see other overinvolved parents,it can cause a similar response.They feel that if they don’t involve themselves in their children’s lives,they are bad parents.The main problem with helicopter parenting is that it can backfire.To give an example,the house where Mary lived with roommates was broken into and things were stolen.Marycalled the landlord(房东) to install an alarm system,but before she could finish the negotiations(协商),her mother rushed in and demanded action.“I felt like my mother ruined my communication with our landlord.We could have gotten it done ourselves.She was well intended but only made me feel annoyed and defeated,〞says Mary.Obviously,overparenting is motivated with the idea of doing good things but it does the exact opposite.In the long run parents are actually damaging their child’s basic skills to deal with matters independently.It makes the child feel lacking in confidence,less competent in dealing with the stresses of life on their own.They’re winning the battle,but actually losing the war.A.To do something good for their children.B.To make their children not ignored.C.To help their children find a good job.D.To get rid of the pressure from other parents.答案A解析细节理解题。
应用文类A(2023·江西省景德镇市高三三模)Collectively known as Hengdian World Studios, the Theme Scenic Areas is the largest live-action shooting base in China composed of a number of scenic building clusters, featuring characteristics of different eras.The following are four theme areas and some necessary information.Dream ValleyIt is a large-scale night film & TV experience theme park.Dream Valley consists of Dream Culture Village, Aquatic World, Children's Dream Works, Jiangnan Water Town and Dreamy Dolphin Bay.It is a must-go summer aquatic park enjoying a variety of recreation facility and mainly displaying the natural phenomenon such as volcano outbreak and torrential rain and natural landscape.Chinese Culture ParkIt is a unique park themed on Chinese culture and a preferred destination of historic and artistic significance for appreciating, entertaining and experiencing with distinctive pattern and appearance.It is also the filming location of Chinese Paladin, Legend of the Ancient Sword, Schemes of a Beauty and Eternal Love of Dream.Dreamful Spring Valley (Hot-spring Resort)It is a large health preservation resort and recreational vacation base.It is surrounded by mountains with waters running through and integrates health preservation with hot spring, entertainment, and ecological sightseeing, suitable for family vacation as well as various celebrations, meetings and other activities.Defense Technology ParkWith weaponry in kind and models, it is divided into Exhibition Area and Military Training Area.The park has fully demonstrated China's military equipment in various periods and the development history of China's aerospace industry.Tickets:Please book the ticket in advance via the official website and official WeChat account of Hengdian World Studios.of purchase upon admission.1.Which would be the best choice if you want to watch the performance of volcanic eruption?A.Dream Valley.B.Chinese Culture Park.C.Dreamful Spring Valley.D.Defense Technology Park.2.What can we learn about Defense Technology Park?A.You can learn about Chinese culture there.B.It is in the Military Training Area.C.You can hold your birthday party there.D.You can learn about the history of China's space exploration.3.How much should a couple with a 9-year-old boy pay for a 2-day trip?A.¥600.B.¥900.C.¥1,100.D.¥1,400.【语篇解读】本文是一篇应用文。
步步高全国通用高考英语二轮复习考前三个月专题一阅读理解精研高考真题寻找解题规律真题演练一全国I1229166AYou probably know who Marie Curie was,but you may not have heard of Rachel Carson.Of the outstanding ladies listed below,who do you think was the most important woman of the past 100 years?Jane Addams (18601935)Anyone who has ever been helped by a social worker has Jane Addams to thank.Addams helped the poor and worked for peace.She encouraged a sense of community(社区) by creating shelters and promoting education and services for people in need.In 1931,Addams became the first American woman to win the Nobel Peace Prize.Rachel Carson(19071964)If it weren’t for Rachel Carson,the environmental movement might not exist today.Her popular 1962 book Silent Spring raised awareness of the dangers of pollution and the harmful effects of chemicals on humans and on the world’s lakes and oceans.Sandra Day O’Connor(1930present)When Sandra Day O’Connor finished third in her class at Stanford Law School,in 1952,she could not find work at a law firm because she was a woman.She became an Arizona state senator(参议员) and,in 1981,the first woman to join the U.S.Supreme Court.O’Connor gave the deciding vote in many important cases during her 24 years on the top court.Rosa Parks(19132005)On December 1,1955,in Montgomery,Alabama,Rosa Parks would not give up her seat on a bus to a white passenger.Her simple act landed Parks in prison.But it also set off the Montgomery bus boycott.It lasted for more than a year,and kicked off the civilrights movement.“The only tire d I was,was tired of giving in,” said Parks.语篇解读本文属于人物传记。
2021版高考英语(全国通用)考前三个月配套练习:专题1 阅读理解AWe talk about people being “colour-blind” but very few of us are.Even those who describe themselves as colour-blind are normally just colour lack.A strongly colour-blind person will still be able to tell 20 different colours,compared to the 100 or so that normal-sighted people see.Pingelap,a tiny island in the Pacific,is a beautiful spot but one that has a genetic trouble.It is known as Colour-blind Island because so many people who live on this remote island can only see in black and white.Not being able to see in colour is bad enough.But one islander,Herrol,who’s a fisherman,also struggles in full sunlight because all he sees is a painful burnt-out image.“I find it difficult to go outside in the sun,” he says,“because when it’s sunny I cannot see to do my work.”But if being truly colour-blind is rare,why is it that around 10% of the population of Pingelap live in a totally black and white world?Well,we know that in 1780 the population of Pingelap was all but wiped out by a tsunami(海啸).As few as 20 people survived,one of whom was the king.It’s believed that he had a genetic fault that causes colour-blindness and he passed this fault on to his many generations.There is one advantage.Herrol can see well,really well,in the dark.So when it gets dark,Herrol and his friends get in their boats and hunt flying fish.They hang up flaming torches and the fish are attracted to theflames.“This type of fishing is fun,” Herrol says,“especially if we catch plenty.So even though it’s hard work we enjoy it.”语篇解读 Pingelap岛因很多居民是色盲而闻名。
(全国通用)高考英语二轮复习考前三个月专题一阅读理解实战演练,集中突破命题点实战演练(一)ASu Hua is studying at Cambridge,UK.She has bought a bicycle and is worried about security(安全).Her friend,Kate,found this article and sent it to her. IntroductionA lot of crime is against bicycles.About 150,000 bicycles are stolen every year and most are never found.You can prevent this happening by following a few careful steps.,Basic SecurityDo not leave your bicycle in outoftheway places.Always lock your bicycle when you leave.Secure it to lampposts or trees.Take off smaller parts and take them with you,for example lights and saddles车座.LocksGet a good lock.There are many different types in the shops.Buy one that has been tested against attack.Ask for a recommendation from a bike shop.MarkingSecurely marking your bike can act a deterrent to a thief.It can also help the police find your bicycle.It should be clearly written and include your postcode and your house or flat number.This will provide a simple way to identify your bicycle.,Registration,There are a number of companies who will securely mark your bicycle for you.They will then put your registration number and personal details on their computer database.Then if your bicycle is found it will be easy to contact you. FinallyKeep a record of the bicycle yourself:its make,model and registration number.You can even take a photograph of it.This will prove the bicycle belongs to you.语篇解读作者通过写这篇文章是告诉我们防止自行车被偷的一些方法。
步步高全国通用高考英语二轮复习考前三个月专题一阅读理解精研高考真题寻找解题规律真题演练七全国II1229162AArriving in Sydney on his own from India,my husband,Rashid,stayed in a hotel for a short time while looking for a house for me and our children.During the first week of his stay,he went out one day to do some shopping.He came back in the late afternoon to discover that his suitcase was gone.He was extremely worried as the suitcase had all his important papers,including his passport.He reported the case to the police and then sat there,lost and lonely in a strange city,thinking of the terrible troubles of getting all the paperwork organised again from a distant country while trying to settle down in a new one.Late in the evening,the phone rang.It was a stranger.He was trying to pronounce my husban d’s name and was asking him a lot of questions.Then he said they had found a pile of papers in their trash can(垃圾桶) that had been left out on the footpath.My husband rushed to their home to find a kind family holding all his papers and documents.Their young daughter had gone to the trash can and found a pile of unfamiliar papers.Her parents had carefully sorted them out,although they had found mainly foreign addresses on most of the documents.At last they had seen a halfwritten letter in the pile in which my husband had given his new telephone number to a friend.That family not only restored the important documents to us that day but also restored our faith and trust in people.We still remember their kindness and often send a warm wish their way.语篇解读本文是一篇记叙文,主要讲述作者的丈夫从印度来到悉尼后发现手提箱不见了,后几经周折丢失的物品完璧归赵,也让一家人重拾对人们的信任。
实战演练(三)AAlexis,17 ,sat quietly in the passenger seat of her dad' s car.She let her eyes lazily sca n the Ian dscape for wildlife.The n a deer came into view about 200 yardsin front of them. “ Dad, there ' s a deer there !” Alexis said .It was a male deer with sharp an tlers (角)on each side of its head.As the car moved closer ,Alexis saw that the deer ' s head was bent toward theground.Then she heard a scream and saw an arm fly up near the deer ' s head.Alexis realized the deer was attacking a woman.Sue ,a 44yearold mother ,had been out forher morning run. The deer followed her and edged closer. “ I knew I was in trouble ,”Sue says.She went to pick up a stick for selfdefe nse ,and the deer charged .It lifted her with its antlers and threw her into the air.Sue could feel blood flew down herleg.Within seconds ,the deer had pushed her off the road.When Alexis and her father pulled up,the deer was throw ing Sue like a doll.Alexis looked into the womari s terrified eyes,and before her father had even stopped the car,the teenager jumped quickly out of the car and ran toward the deer. "I was kicking it to get its attention , ” she says.Then her father, who had followed his daughter , pushed the deer away from the woma n.Alexis helped Sue into the car , and then applied a piece of cloth to Sue' s injured leg. “We re going to get you to a hospital , ” Alexis said.Then she heard her father shout loudly.He had been knocked to the ground.Alexis took hold of a hammerfrom thecar and ran to where her father lay on his back.She beat the deer ' s head and neck ,but the blows didn ' t scare it away. " I was losing faith ,” she says. “A couple more strikes , Alexis ,” said her father. “You can do it. ”Turning the hammeraround , Alexis closed her eyes and beat the deer' s neck withall her stre ngth.Whe n she ope ned her eyes ,the deer was running away.Alexis got inthe driver ' s seat and sped toward the nearest hospital.After Sue was treated , she tearfully thanked her rescuers. “You expect a teenagegirl to get on the phone and call for help she says , "not to beat up a deer.1. What was Sue doing when she was attacked by the deer?A.She was driving home.B.She was resting on the road.C.She was taking exercise.D.She was feeding wild animals.答案C解析细节理解题。
根据第二段第四句“Sue, a 44yearold mother ,had been out for her morning run. ”可知答案,选C 项。
2.What did Alexis do to save Sue?A.She pushed the deer away.B.She hit the deer with her feet.C.She drove the car to hit the deer.D.She beat the deer with a hammer.答案B解析细节理解题。
根据第三段第三句“‘ I was kicking it to get its attention ,' she says. ”可知答案,选B 项。
3.Which of the following words can best describe Alexis?A.Strong. B.Cruel.C.Energetic. D.Brave.答案D解析推理判断题。
Alexis跳出车去救Sue,用脚去踢凶猛的公鹿,并且在父亲被公鹿攻击时,用锤子和公鹿搏斗,可以看出Alexis 非常勇敢,所以选择D。
4.What is the best title for the passage?A.A Woman Was Seriously InjuredB.A Dangerous Deer Attacked a WomanC.A Girl Rescued Her Father SuccessfullyD.A Teenager Saved Others from a Deer Attack答案D解析标题归纳题。
整个故事讲述了Alexis 和父亲一起在野外开车时, 遇到素不相识的Sue 被公鹿攻击,危急时刻,父女二人合力救出了Sue,并把她送到医院,所以选择DtBI was saved from sin(罪过) when I was going on thirteen.But not really saved.It happened like this.There was a big revival(复活布道会) at my Auntie Reed' s church.Then just before the revival ended, they held a special meeting for children ,“to bring the young lambs to the fold(羊栏)”.My aunt spoke of it for days ahead.Thatnight I was accompanied to the front row and placed on the mourners ' bench with all the other young sinners , who had not yet been brought to Jesus.My aunt told me that when you were saved you saw a light , and something happened to you in side ! And Jesus came into your life ! And God was with you from the n on ! She said you could see and hear and feel Jesus in your soul.I believed her.So I sat there calmly in the hot , crowded church , waiting for Jesus to come tome.l wan ted to see him , but no thi ng happe ned to me.Noth ing ! I wan ted someth ing to happen to me , but nothing happened.Now it was really gett ing late.So I decided that maybe to save further trouble , I ' d better lie and say that Jesus had come, and get up and be saved.So I get up.The whole room broke into a sea of shout ing and my aunt threw her arms around me.The minister took me by the hand and led me to the platform.That ni ght I cried .I cried , in bed alone , and could n ' t stop.My aunt woke up and told my uncle I was crying because the Holy Ghost had come into my life , and because I had seen Jesus.But I was really crying because I couldn ' t bear to tell her thatI had lied , that I had deceived every one in the church , that I had n ' t see n Jesus , and that now I didn ' t believe there was a Jesus any more , since he didn ' t come tohelp me.5. What does “ to bring the young lambs to the fold ” in Paragraph 1 mean?A. To free them from sin.B. To feed the young lambs.C. To bring the young lambs home.D. To bring the young people home.答案A解析句意猜测题。