六年级下册英语小升初英语专题精讲阅读理解判断正误
- 格式:ppt
- 大小:514.50 KB
- 文档页数:23
六年级下册小升初英语专项训练-阅读理解通用版(含答案解析)一、阅读理解1.读短文,完成下面各题。
Hello, my name is Li Ming. My birthday is June 9th. My mother's birthday is June 14th. My grandpa's birthday is June 23th.My grandpa is in America, my grandpa lives with my uncle Bill and aunt Mary in America, so I usually make an e-card to him for his birthday.My grandma's birthday is in July, it is very hot and sunny in July, then when her birthday is coming, we often go swimming for her birthday.(1)His grandpa lives with his uncles in ______ .A. ChinaB. UKC. America(2)How many birthdays are there in June?A. 2B. 4C. 3(3)What will Li Ming do for his grandpa's birthday?A. send an e -mailB. send an e-cardC. send a birthday cake (4)When is Li Ming's birthday?(5)What do they often do on his grandma's birthday?2.长颈鹿发现高高的树上挂满了各种颜色的衣服, 它们到底是哪个小动物的呢?快来帮忙找到它们的主人吧!Giraffe: Red, blue, yellow, green and white. Oh, so many colours!Rabbit: Please pass me my T—shirtGiraffe: Is this your T—shirt.Rabbit: N0, it isn't My T—shirt is red.Giraffe: This small one?Rabbit: Yes. Thank you.Dog: My T—shirt is yellow.Cat: My T—shirt is white.(1)The red T—shirt is .A. Giraffe'sB. RabbitsC. Dog's(2)Dog's T—shirt .A. smallB. bigC. yellow(3) T—shirt is white.A. CarsB. Dog'sC. Rabbit's3.情景阅读。
人教pep小升初英语阅读理解题含答案【解析】一、阅读理解1.阅读理解A. 阅读短文,判断正误。
Today is Sunday. We don't go to school. So after breakfast I go to the park with some of my good friends. In the park, there are many people. They are doing exercise. Some women are dancing. Some people are playing badminton. Some girls are skipping, and some people are walking and running. Why do they work so hard? Because they want to be strong and healthy.(1)Today is Sunday.(2)I go to school after breakfast today.(3)I go to the park with my father and mother.(4)Many people in the park are doing exercise.(5)Some women are playing badminton.【答案】(1)1(2)0(3)0(4)1(5)0【解析】【分析】短文描写了星期日作者和朋友不上学,早饭后一起去公园,公园里有许多人正在做运动,有些女人在跳舞,有些人在打羽毛球,有些女孩在跳绳,有些人在走路和跑步,他们想要变得强壮和健康。
(1)根据所给的短文,Today is Sunday.今天是星期日。
可知今天是星期日,故答案为正确。
(2)根据所给的短文,We don't go to school. So after breakfast I go to the park with some of my good friends. 我们不上学。
一、英语阅读理解训练1.阅读理解阅读短文,判断下列句子正误Every kind of animals has their own way to live well in winter. In winter, the weather gets colder and colder. There is snow on the ground. Some animals sleep all the winter. These animals eat plenty of food in autumn. They need little or no food when they sleep. Some birds fly to the south for winter. They go to a warmer place to look for food. Some animals get much food in autumn and keep it at home. They may grow new and thick fur in autumn, too. Then they can feel warmer. In winter some animals live in the trees or under the ground.(1)Every kind of animals has their own way to live well in winter.(2)In winter, the weather gets warmer and warmer.(3)Some animals eat plenty of food in autumn and sleep all the winter.(4)Some birds fly to the north for winter.(5)In winter some animals live in the trees or under the ground.【答案】(1)1(2)0(3)1(4)0(5)1【考点】阅读理解【解析】【分析】这是讲述动物如何过冬的短文。
小升初易错专题特训:阅读理解-英语六年级下册人教PEP版(含答案)中小学教育资源及组卷应用平台小升初易错专题特训:阅读理解-英语六年级下册人教PEP版一、阅读理解阅读短文,选择正确答案。
Chinese people live and work in many countries. So there are many Chinatowns. The biggest (最大的) Chinatown is in San Francisco. San Francisco is in the west of the US. We know Americans speak English. But many people can speak Chinese in Chinatown. They are Chinese. There's Chinese dancing there. People can watch TV programmes and listen to the radio in Chinese. That makes Chinese around the world feel like (像) at home. For foreign friends,they want to learn Chinese culture (文化). So Chinatown also spreads (传播) Chinese tradition (传统) to the world. 1.Chinese people live and work in ____.A.many countries B.many towns C.some factories2.San Francisco is in the____ of the US.A.east B.south C.west3.Many people can speak ____ in Chinatown.A.English B.Japanese C.Chinese4.That makes Chinese around the world feel like ____.A.at home B.at a hospital C.at school5.Foreign friends want to learn ____.A.Chinese dancing B.Chinese culture C.American buildings看图读对话,根据情境和文本信息,选择正确的答案。
一、英语阅读理解训练1.阅读理解阅读短文,判断正误Lisa's weekend was so great. She worked as a guide at the nature museum. There was a butterfly(蝴蝶) house with over 200 kinds of butterflies in it. How interesting! She told the visitors about their living habits(生活习惯). But she was a little tired because she stayed up late to watch the football game last night.(1)Lisa had a great weekend.(2)There were over 2000 kinds of butterflies in the butterfly house.(3)Lisa worked as a visitor at the museum.(4)Lisa stayed up late last night so she was a little tired.(5)Lisa told the visitors about the bees' living habits.【答案】(1)1(2)0(3)0(4)1(5)0【解析】【分析】大意:短文讲述了丽莎周末在自然博物馆当导游。
(1)句意:丽莎度过了一个愉快的周末。
根据Lisa's weekend was so great. 可知丽莎度过了一个愉快的周末。
故答案为正确。
(2)句意:蝴蝶馆有2000多种蝴蝶。
根据She worked as a guide at the nature museum. There was a butterfly house with over 200 kinds of butterflies in it. 可知自然博物馆有2000多种蝴蝶。
一、英语阅读理解训练1.阅读理解阅读短文,判断下列句子正误。
The Smarts are looking at the map of China. Mr Smart wants to visit Tibet. He wants to climb the mountains and ride a horse. Mrs Smart wants to go to Hong Kong. She wants to do some shopping. Amy wants to go to Harbin. She wants to see the beautiful snow and she wants to skate and ski. Sam wants to go to Guilin. He likes the mountains and the stones. He wants to row a boat. Tom wants to stay at home and play computer games.(1)The Smarts will travel in China.(2)Mr Smart wants to ride a horse in Tibet.(3)Mrs Smart wants to go to Hong Kong to do some shopping.(4)Amy wants to swim in Harbin.(5)Sam wants to go boating in Hangzhou.(6)Tom wants to play computer games at home.【答案】(1)0(2)1(3)1(4)0(5)0(6)1【解析】【分析】这是一篇描述Smart一家想要到中国各地旅游的短文。
(1)句意:Smart一家将要来中国旅游。
根据短文叙述The Smarts are looking at the map of China.(Smart一家正在看一张中国地图。
六年级小升初小学英语阅读理解技巧与练习+阅读理解专项练习含答案解析部编六年级小升初小学英语阅读理解技巧与练习小学阅读试题基本不需要过多的思考,就能在阅读文中找到所需信息,事实上学生的出错率却相对较高,与老师的期望仍存在一定的距离。
在不断地反思、总结中摸索出一些阅读试题解题技巧与方法。
学生运用这把技巧与方法的钥匙,踏上了轻松、快乐的阅读征程。
一、阅读信息文中找。
小学阶段的阅读试题答案,基本都能在所给的阅读文中找到所需信息。
学生只需带着问题或关键词以寻读的方式,快速在文章中寻找所需信息,切记不可任凭自己的想象,随心所欲的回答。
如本班有位同学在做一道阅读填空:Timandhisfriend inthesea.没有通过寻找关键词,在文章中寻找的方式,而是根据自己的猜测写出play.二、寻找信息的顺序性。
一篇阅读文章之后的若干试题,通常依据自上而下的顺序出题。
(当然也有个别例外)第一道题所需信息通常在文中的首段,学生只需在文章的第一部分寻找,第二题的信息,则无需从文章的开始浏览,只要从第一个信息之后寻读即可,后面的题依次往下寻找。
最后一道题的信息,基本在文章的末段。
了解了寻找信息的顺序性,学生无需花费较多的时间一遍又一遍通读全文,增加信息量,干扰阅读理解,影响做题速度。
三、如何快速寻找所需信息在那到一篇阅读试题时,大部分学生首先会不自觉地通读全文,甚至因思考文中的生词而花费较多的时间,然后再回到试题时,头脑中关于文章的信息已所剩无几。
正确的方法是,首先仔细阅读试题,圈出试题中的关键词。
如何识别关键词,需要老师在平时的阅读教学中指导、判断。
比如:am,is,are,do,did,can,to,of等虚词通常不可能是关键词,而名词、动词、副词通常为关键词。
填空试题:We kites and butterflies in spring.在看到这道题时,首先引导学生猜测并分析关键词,有同学找出kites,butterflies,spring三个关键词。
一、英语阅读理解训练1.阅读理解阅读短文,判断正误。
Father's Day is a holiday for fathers. It's on the third Sunday of June, The idea of Father's Day was given by Dodd of New York. Dodd wanted a day to honor (对......表示敬意) her father. Dodd has five little brothers. Her mother died very early, and her father raised (抚养) his children. Dodd's father was born in June, so she held (举行) the first Father's Day on the19th of June, in 1910. In 1972 it was celebrated (庆祝) by Americans on the third Sunday in June. On that day, children get up early to cook rich breakfast for their father. People wear (戴) roses on that day, too. If his father is dead, he wears white roses. If his father is alive, he wears red roses. Now it is celebrated in the USA, the UK and many other countries.(1)Father's Day is on the third Sunday of June.(2)Dodd was an Australian.(3)Father's Day is a holiday for mothers.(4)Dodd wanted to honor her father.(5)People wear roses on Father's Day.【答案】(1)1(2)0(3)0(4)1(5)1【考点】阅读理解【解析】【分析】文章大意:介绍父亲节的事情。
小升初英语专项练习阅读理解(含答案及解析)1.阅读理解.Dear Amy,Thanks for your letter. It's always nice to hear from you.Today is the last day of my exams. The maths exam is very difficult, but other exams are easy. I'm waiting for the holidays now, and I'm very anxious to see you and to be with you again. I'm going to spend my Christmas and New Year holidays in New York with my sister. I'm going down town. I'm going to go shopping for Christmas gifts. I'm excited about Christmas, and about seeing you again.Yours,Jack (1)Today is the day of Jack's exams.A.firstB.secondC.thirdst(2) is very difficult.A.The maths examB.The Chinese examC.The English examD.The science exam(3)Jack will spend his holiday in .A.ChinaB.EnglandC.New YorkD.Paris(4)Jack is going to buy some gifts for .A.ChristmasB.Teachers' DayC.Children's Daybour Day2.阅读短文,选择正确的答案。
小升初易错题特训:阅读判断-小学英语六年级下册人教PEP版一、阅读判断Long long ago, there was a king. He liked to write stories. He thought his stories were very good. He showed his stories to some people. These people didn’t like the stories, but they were afraid of the king. So they said the stories were good.One day the king showed his stories to an old man. The old man said the stories were bad. The king was very angry and sent the old man to prison(监狱).Some days later, the king asked the old man to have dinner. The king gave some of his stories to the old again. “What do you think of these stories?” the king asked the old man. The old man said, “Take me back to the prison.”1.The king liked to write stories. ( )2.Some people liked the king’ g stories. ( )3.The old man made the king very angry. ( )4.The king asked the old man to write stories. ( )5.The king’s stories were very good. ( )Tomorrow is Children’s Day. Our class are going to have a party. Our English teacher is going to sing the Chinese song “我爱你中国”. Lucy is going to play the pipa. Xu Wei is going to draw cartoons. I’m going to read a poem with my best friend. It will be great fun.6.Tomorrow is Teachers’ Day. ( )7.Our English teacher is going to sing the English song. ( )8.Lucy is going to play the pipa. ( )9.Xu Wei is going to play the piano. ( )10.My best friend is going to read a poem. ( )London is a beautiful city. It’s the capital of England. It’s in the south-east of England. The weather is so nice in London. It’s warm in winter and cool in summer. It’s often rainy and foggy in most places there. It’s easy to see some people walking with umbrellas. People are friendly and nice.The famous sport is football. There are many wonderful football matches. Well, 2012 Olympic Games(奥运会)was held in London. Many people from all over the world went to London during the summer holiday. They went and watched the different games. By the way, London is a good place to visit. People can go sightseeing in British Museum, Tower of London, Tower Bridge, Buckingham Palace, Olympic Park Of London and so on.11.London is in the south-east of England. ( )12.It’s cold in winter and hot in summer in London. ( )13.2012 Olympic Games was held in London. ( )14.Many people from all over the world went to London in spring. ( )I’m Tom. Jim is my good friend. He’s younger than me. But he’s much taller. We usually do sports on the weekend. But last Saturday, he was at home and did homework. Because his mother had a cold. Jim cooked breakfast at 7:00. After breakfast, he washed the dishes and cleaned the room. In the afternoon, he took his mother to see the doctor. In the evening, he did homework. Jim was so tired. But his mother was very happy, “Jim, you’re helpful. You’re a good boy!”15.Jim is younger and taller than Tom. ( )16.They usually have classes on the weekend. ( )17.Jim cleaned the room last Saturday morning. ( )18.Last Saturday evening Jim did homework. ( )19.Jim is a good boy. ( )A woman took her daughter to a hospital. She wanted the doctor to pull out (拔出) a tooth for her daughter. After finishing it, the doctor asked the woman to pay (付款) him forty yuan. “What? Forty yuan? Why? I should pay you only eight yuan for one tooth!” The woman wasn’t happy.“That was right.” said the doctor. “But when I pull out the tooth for your daughter, the girl cried so loudly that my other four patients (病人) ran away. So you should pay me thirty-two yuan for it. ”20.The girl has a bad tooth. ( )21.The doctor pulled out four teeth for the girl. ( )22.The patient should pay eight yuan for one tooth. ( )23.The girl laughed so loudly that other four patients came in. ( )24.The doctor asked the girl’s mother to pay forty yuan. ( )Mike is a student. He likes traveling. He goes to many places. Last weekend, he visited Beijing. On Saturday, he went to the Great Wall. He took many photos. The next day, he did some shopping with his friends in Beijing. He bought a pair of sunglasses. His friends bought many presents for him. Because it was his birthday that day. They had a big dinner. After that, they went to the cinema. They all had a good time.25.Mike is going to Beijing. ( )26.Mike likes traveling. ( )27.Mike bought a pair of shoes. ( )28.Mike didn’t take any photos. ( )29.On Sunday, they did some shopping. ( )My name is Alice. I live in Guangzhou. I had a happy trip to Hangzhou last holiday. I want to share it with you.Last Friday, I stayed on the train for six hours. The train was very fast. I read comic books and talked with my parents. We arrived Hangzhou at 7:00 pm. We went to the hotel after eating a big dinner. On Saturday, I went to the West Lake with my parents. It was so beautiful. We rode a bike for three people. We also went boating. On Sunday morning, we went to Taiziwan Park. I saw lots of flowers there. I took lots of pictures of flowers and trees. We went shopping together in the afternoon. I bought some Longjing Tea for my grandpa as a gift. In the evening, we went to the airport and flew back to Guangzhou. We all had a good time.30.We had a happy two-day trip to Hangzhou. ( )31.We went to the West Lake and went boating on Saturday. ( )32.We planted flowers and trees in Taiziwan Park. ( )33.I bought a gift for my grandpa. ( )34.We went back to Guangzhou by plane. ( )To be tall and strong is a dream for a lot of boys. It’s Mike’s dream, too. One day, Mike didn’t do well in P.E. class. He went home unhappily. “What’s the matter?” Mike’s father asked. “I want to be tall and strong. What should I do? Can I take some special medicine(药品)?” Mike asked. “Being healthy is more important(重要).” Mike’s father said.Mike’s father is right. No special medicine can make you tall and strong. First, Mike should eat three meals aday. He must eat more fruit and vegetables. Exercise is important, too. Mike should try to exercise every day. 35.It’s a dream for Mike to be tall and strong. ( )36.Mike didn’t do well in math class one day. ( )37.Mike’s father said “being healthy is more important.” ( )38.Mike should eat three meals a day. ( )39.Mike can take some special medicine to be tall and strong. ( )参考答案:1.T 2.F 3.T 4.F 5.F【导语】本文讲了很久以前,有一个国王认为自己写的故事很好,但是一位老人不这样认为。
一、英语阅读理解训练1.阅读理解阅读短文,判断句子正误。
A PicnicToday is Sunday. It's a sunny day. Sarah and Amy are out for a picnic. They go to a park. It's a big park. They can see many people there. There are many green trees in the park. Near the gate, there is a lake. Some ducks are swimming in the lake and you can see lots of fishes there.Sarah and Amy bring many things to eat, such as bread, cake, sausages(香肠), hot dogs and hamburgers. They have a picnic under a tree. After picnic they read some books and talk with each other. They have a good time.(1)Today is Saturday.(2)Near the school, there is a lake.(3)It's a cloudy day.(4)Sarah and Amy go on a picnic today.(5)They have a picnic in the park.【答案】(1)0(2)0(3)0(4)1(5)1【解析】【分析】大意:短文讲述了星期天莎拉和艾米去公园野餐了。
(1)句意:今天是星期六。
根据Today is Sunday. 可知今天是星期天。
故答案为错误。
(2)句意:学校附近有一个湖。
一、英语阅读理解训练1.阅读理解阅读短文,判断句子正误。
Hello, I'm Li Ping. I'm a student. I'm in Class 2, Grade 6. There is a new library in my school. There are many books in it. But there wasn't a library three years ago. My classroom is big and clean. There is a computer on the teacher's desk. There is a map of China on the wall. But there wasn't a computer or a map in my classroom two years ago. Five years ago there were one thousand students in my school. But now there are two thousand students. My school is beautiful. I love it.(1)Li Ping is a student.(2)There isn't a library in Li Ping's school.(3)There was a computer in Li Ping's classroom five years ago.(4)There is a map on the wall now.(5)There were 1000 students in Li Ping's school five years ago.【答案】(1)1(2)0(3)0(4)1(5)1【解析】【分析】大意:短文讲述了李平学校过去的样子和现在的样子的对比。
小升初阅读理解专练练习(试题)英语六年级下册1. 根据短文内容,判断正误.(正确的写"T",错误的写"F")Hi, I'm Jenny.Last weekend, I visited my uncle and aunt in Hangzhou.I went there by bus.I got to Hangzhou at about 10:00 in the morning.Then my aunt, my cousin﹣﹣Tony and I took a taxi to the West Lake(西湖).We went there quickly because my uncle is the taxi driver.We rowed the boat on the lake.Then we went to the Taiziwan Park on foot. It was a hot day.The sun was shining in the sky.We felt hot and hungry.We sat under a big tree and had our lunch.We ate bread, orange juice, hamburger,milk and some bananas.Tony saw a fish in the water.So we fed (feed,喂养) the fish with bread.More and more fish swam to us and opened their mouths.We fed them.We were very happy that day.(1)_______Tony lives in Hangzhou.________(2)_______Jenny went to the West Lake by train.________(3)_______They had lunch under a big tree.________(4)_______Jenny's father is a taxi driver.________2. 阅读理解,根据短文内容判断下面句子的正误Hi, I'm a polite girl. My name is Sarah. I study in Happy School. I have many friends at school. Amy is my best friend. She is short and thin. Her eyes are small. She's very clever. We like Tuesdays very much. We have music and computer. Miss Qian is our music teacher. She is young and kind. We have vegetables and beef for lunch on Tuesdays. And beef is my favourite food. It's delicious and healthy. I often read books on Saturdays. On Sundays, I watch TV. Sometimes I clean my room. We all like weekends.(1)_______Sarah is short and thin.________(2)_______Beef is delicious and healthy.________(3)_______Sarah has math and computer on Tuesdays.________(4)_______Sarah's favourite food is beef.________(5)_______Sarah often reads books on Sundays.________3. 阅读短文,根据短文内容判断下列句子正误,正确的打"√" ,错误的打"×"。