高考英语一轮精选练Unit3Inventorsandinventions(含解析)新人教版选修8
- 格式:doc
- 大小:70.01 KB
- 文档页数:8
1 / 8 2021年高考英语一轮精选练Unit3Inventorsandinventions(含解析)新人教版选修8
李仕才
一、阅读明白得。
(2020·合肥高三调研性检测)In our everyday lives we meet situations in which we
take many things for granted. We only treasure things when they are gone. This is
a sad truth of human nature. One day, I found myself as a witness to a similar
situation.
One evening, I left work and boarded the train. After entering, I noticed
something unusual. The center of the car had a few empty seats while both ends were
crowded with people standing. I didn’t pay much attention and sat down on one of
the empty seats. I sensed a funny smell. It wasn’t long before I noticed a homeless
person sleeping on three seats in front of me. He was bleeding from his nose. Why
wasn’t anyone helping him?
His clothes were torn and he was giving off a strange smell. Along with the smell,
his eyes were dull, watery, and red. Occasionally he scratched himself and people
looked at him as if he had committed a crime. As the train stopped at stations and
more people came in they covered their noses and faced away from him. All the seats
around him were empty.
Suddenly, he began to swear at the people around him. A plainclothes police
officer who looked like a construction worker took out his certificate and showed
it to the homeless man. The officer, not wanting to touch the homeless man, told
him his rights and directed him to exit the train. As the officer walked the man
out of the train, the homeless man turned around and said “MY HOME!” and started
crying.
A man doesn’t value things until they are gone. If he didn’t have a home, at
least he had freedom. Now he has neither. No one wants to help someone who won’t help himself.
【解题导语】 本文是一篇记叙文。乘坐火车时,“我”发觉了一个流浪汉,他衣衫褴褛,身上散发异味,乘客们避而远之。突然,他开始咒骂他周围的乘客。后来流浪汉被便衣警察带走,他不仅没有家,这一次还失去了自由。 2 / 8 1.When entering the car, how did the author feel at first?
A.Annoyed B.Puzzled.
C.Sad. D.Calm.
B
解析:推理判定题。依照第二段第三句可知,车厢中部有一些空座位,而两头却挤满了站着的人;据此能够判定,“我”感到专门困惑,故B项正确。
2.How did people react to the homeless man?
A.They caught him and called the police.
B.They covered him with clean clothes.
C.They disliked and avoided him.
D.They stared at him curiously.
C 解析:推理判定题。依照第二段第三句可知,车厢中部有一些空座位,而两头却挤满了站着的人;依照第三段第三句可知,流浪汉偶然抓挠自己,人们看着他,看起来他曾经犯罪了一样;据此能够判定,人们不喜爱他,幸免和他接触,故C项正确。
3.It can be learned that the policeman___________ .
A.was very rude to the man
B.sent the man back to his hometown
C.forced the man to leave the city
D.went off the train with the man
D 解析:细节明白得题。依照第四段最后一句中的“As the officer walked the man out
of the train” 可知,警官最后带着那个流浪汉走下了火车,故D项正确。
4.What does the author think of the homeless man?
A.He is a loser of life.
B.He is worth our respect.
C.He is very funny.
D.He is a fearless fighter.
A
解析:推理判定题。依照最后一段第二、第三句可知,假如他没有家,至少他还有自由,现在他两个都没有了。据此能够判定,他是一个生活的失败者,故A项正确。
二、单句语法填空
1.Read this story, ___________ you will realize that not everything can be bought
with money.
答案:and
2.(2020·山东省统考)I’d like to place things where it is ___________ (convenience)
to get them. 3 / 8 答案:convenient
3.The new government must set out ___________ (find) solutions to the country’s
economic problems.
答案:to find
4.This old picture taken many years ago called ___________ my memories of the amusing
experience.
答案:up
5.—Why did Bob cry?
—He couldn’t bear ___________ (make) fun of like that in front of the whole class.
答案:being made
6.As for American children, the Christmas is ___________ (associate) with excitement,
happiness and gifts.
答案:associated
7.(2020·东北三省四市联考)He took measures to make up his fault, which received
our ___________ (recognize).
答案:recognition
8.It is the superior intelligence and the use of language that distinguish man
___________ the other animals.
答案:from
9.He was disappointed at not getting the job, but he’ll get ___________ it.
答案:over
10.He is always so busy with his work that he has no choice but to go to see his
parents ___________ (occasion).
答案:occasionally
三、完形填空。
【说明文、议论文】(2020·湖南省部分重点高中考前演练)
Hello, Mr. WiFi. Life without you is next to impossible now. We're happy to
sing your name from morning till evening, sometimes till dawn. __1__ I know you help
me, sometimes you're making me do things with __2__ attention. Many times I promise
myself that I'll __3__ my feelings towards you, but you're __4__ me closer and
closer... You've entered both my home and my __5__. You're just a window for our
__6__ and information. But we people aren't __7__ only with the window. So we open
all our __8__ for you. Is this a(n) __9__ or some kind of attachment? If this is
an illness, is it curable? And if this is an attachment will you __10__ me to the