高考英语阅读理解专题解析
- 格式:ppt
- 大小:2.62 MB
- 文档页数:55
高考英语阅读理解及答案解析第一篇:Think about the different ways that people use the wind.You can use it to fly a kite or to sail a boat.Wind is one of our cleanest and richest power sources (来源), as well as one of the oldest.Evidence shows that windmills (风车) began to be used in ancient Iran back in the seventh century BC.They were first introduced to Europe during the 1100s, when armies returned from the Middle East with knowledge of using wind power.For many centuries, people used windmills to grind (磨碎) wheat into flour or pump water from deep underground.When electricity was discovered in the late 1800s, people living in remote areas began to use them to produce electricity.This allowed them to have electric lightsand radio.However, by the 1940s when electricity was available to people in almost all areas of the United States, windmills were rarely used.During the 1970s, people started becoming concerned about the pollution that is created when coal and gas are burned to produce electricity.People also realized that the supply of coal and gas would not last forever.Then, wind was rediscovered, though it means higher costs.Today, there is a global movement to supply more and more of our electricity through the use of wind.1.From the text we know that windmills ________.A.were invented by European armiesB.have a history of more than 2,800 yearsed to supply power to radio in remote areasD.have rarely been used since electricity was discovered2.What was a new use for wind power in the late 19th century?A.Sailing a boat.B.Producing electricity.C.Grinding wheat into flour.D.Pumping water from underground.3.One of the reasons wind was rediscovered in the 1970s is that ________.A.wind power is cleanerB.it is one of the oldest power sourcesC.it was cheaper to create energy from windD.the supply of coal and gas failed to meet needs4.What would the author probably discuss in the paragraph that follows?A.The advantages of wind power.B.The design of wind power plants.C.The worldwide movement to save energy.D.The global trend towards producing power from wind.第二篇:Winners ClubYou choose to be a winner!The Winners Club is a bank account specially designed for teenagers. It has heen made to help you better manage your money. The Winners Club is a transaction account (交易账户) where you receive akey-card so you can get to your money 24/7-that's 24 hours a day, 7 days a week!It's a club with impressive features for teenagers:●No account keeping fees!You're no millionaire so we don't expect you to pay large fees. In fact, there are no account keeping or transaction fees!●Excellent interest rates!You want your money to grow. The Winners Club has a good rate of interest which gets even better if you make at least two deposits (储蓄) without taking them out in a month.●ConvenientTeenagers are busy—we get that. You may never need to come to a bank at all. With the Winners Club you can choose to use handy tellers and to bank from home using the phone and the Internet ...You can have money directly deposited into your Winners Club account. This could be your pocket money or your pay from your part-time job!●Mega magazine includedAlong with your regular report, you will receive a FREE magazine full of good ideas to make even more of your money. There are also fantastic offers and competitions only for Winners Club members.The Winners Club is a great choice for teenagers. And it is so easy to join. Simply fill in an application form. You will have to get permission from your parent or guardian (so we can organize that cool key-card) but it is easy. We can't wait to hear from you. It's the best way to choose to be a winner!1.The Winners Club is a bank account intended for________.A.parentsB.teenagersC.winnersD.adults2.Which of the following is TRUE about the Winners Club?A.Special gifts are ready for parents.B.The bank opens only on work days.C.Services are convenient for its members.D.Fees are necessary for the account keeping.3.The Winners Club provides magazines which________.A.encourage spendingB.are free to all teenagersC.are full of adventure storiesD.help to make more of your money4.If you want to be a member of the Club, you must________.A.be an Internet userB.be permitted by your parentC.have a big sum of moneyD.be in your twenties5.What is the purpose of this text?A.To set up a club.B.To provide part-time jobs.C.To organize key-cards.D.To introduce a new banking service.>>>>>>答案与解析<<<<<<第一篇:1.C 细节理解题。
历年高考英语阅读理解解析English: The passage discusses the impact of technology on the job market. It argues that while technological advancements may lead to the displacement of certain jobs, they also create new opportunities and the need for new skills. The passage emphasizes the importance of adaptability and lifelong learning in order to remain competitivein the workforce. It also recognizes the role of government and educational institutions in preparing individuals for the changing job landscape. Overall, the passage provides a balanced perspective on the impact of technology on employment, acknowledging both the challenges and opportunities it presents.中文翻译: 本文讨论了技术对就业市场的影响。
文章认为,虽然技术的进步可能会导致某些工作的替代,但也创造了新的机会和对新技能的需求。
文章强调适应能力和终身学习在保持竞争力方面的重要性。
它还承认了政府和教育机构在为个人做好就业景观的变化方面起到的作用。
总的来说,这篇文章提供了一个关于技术对就业影响的均衡观点,承认了它所带来的挑战和机遇。
【英语】高考英语阅读理解试题(有答案和解析)及解析一、高中英语阅读理解1.阅读理解Plastic sludge(污泥)and garbage is a disaster for the world's oceans. A film crew traveled the globe to document the rubbish. And Julie Andersen of the Plastic Oceans Foundation says what we see is just the ti p of the problem. “Half of the waste actually sinks to the bottom, and that remains on the surface actually breaks down. ”The filmmakers found rubbish in ocean gyres, the circulating currents that trap large concentrations of pollution in the Atlantic, Indian, and Pacifc Oceans, home of what some have plastic. What we found was a plastic smog that spread throughout all the water. And in some parts of the oceans, scientists have found more plastic than plant. ”The pieces of the plastic garbage infect the food chain, sometimes visibly, and more so at the microscopic level, where the plastic particles interact with other pollutants. “There are heavy metals, medicines, industrial waste in the sea, while it acts like magnets(磁铁). These poisonous substances absorb on the plastic, and then when seafood absorbs the plastics, those poisonous substances enter the fatty tissues. ”To be consumed by other sea life and by people at last. China, Indonesia, the Philippines, Thailand and Vietnam are the worst plastic polluters. The United States, although a leader in recycling, is one of the world's 20 since it produces and consumes so much plastic. There are efforts around the world to address the problem, including at this newly opened recycling center in Lebanon(黎巴嫩). But Andersen says there is more that people can do. “Cut back on single-use plastics, straws, plastic cups, plastic water bottles, plastic bags and find alternatives like reusable materials.” She says healthy oceans are essential to our survival.(1)What can we learn from the passage?A. There's all island full of plastic rubbish in the Pacific.B. The bad effect of plastic pollution can't be seen by eyes.C. The United States is the least plastic polluters.D. The plastic pollution to oceans is more serious than what we can see.(2)What does the underlined word “it” refer to in paragraph 3?A. Pollutants like heavy metals and medicines.B. The plastic particles.C. Seafood.D. Fatty tissues.(3)What can be inferred from the last paragraph?A. All Asian countries have the most serious problem of plastic pollution.B. The plastic problem hasn't attracted the world's attention.C. Andersen is not satisfied with what has been done to solve the plastic problem,D. People should stop using plastic products immediately.(4)Which may be the title of the passage?A. Plastic pollution in the World.B. Plastic pollution—Oceans'Disaster.C. Ways to solve the problem of plastic pollution to oceans.D. Plastic pollution and our health.【答案】(1)D(2)B(3)C(4)B【解析】【分析】这是一篇说明文。
高考英语阅读理解训练题及答案解析(4篇)高考英语阅读理解训练题及答案解析 1To Richard Dorsay, a 36-year-old homeless Chicagoan. it was, at last, a place to call his own But to everyone else. it was the Lake Shore Drive road bridge, so when Chicago city authorities discovered Dorsay living inside the bridge's steel s1ructurc last month. they had no choice but to drive him away.He had been living in the bridge for three years. lie also furnished it with a television, a microwave and a PlayStation, and borrowed power from the municipal(市政的)electricity supply. But that wasn't the most extraordinary thing. The most extraordinary thing was that the Lake Shore Drive Bridge is a drawbridge.“The first time, it was scary," Dorsay told a reporter from the Chicago Sun-Times, recalling how a bell would ring and his home would tip into the air, allowing ships to pass along the Chicago River below. "After that, it was almost like riding a ferry's wheel." Brian Steele, a spokesman for the Chicago Department of Transportation, puts it more straightforwardly. "Essentially," he says, "it changed his living space from horizontal(水平的) to vertical. "Dorsay had a history of homelessness and emotional problem. but inthe bridge. he thought, he had finally found a kind of stability. "You've got to be kind of agile(敏捷的)," he admitted. "But it doesn't take genius to figure out what to do. " Dorsay is now without a home, though he is currently staying with his parents. Gary, his father, said,"I've always hoped that he would find a place and he would seek employment. He is strong enough and bright enough to do something."(B) 24. According to Richard Dorsay, why did he like living in the bridge?A. It was free.B. He felt more secure there.C. It was an extraordinary thing.D. He liked scary things.推理题。
北京2023英语高考试题阅读表达题解析一、阅读理解A篇解析文章主题:社会现象与文化交流文章主要讨论了当今社会中一种普遍的现象——文化交流。
通过描述一位在中国生活多年的外国人在春节期间经历的事情,文章向我们展示了文化交流如何影响人们的生活。
解题思路:1. 关注文章的主题和关键信息,如“文化交流”、“春节”、“外国人”等。
2. 仔细阅读文章中的细节,如外国人的经历、人们的反应等,以理解文章的主旨。
3. 根据题目要求,选择正确答案。
答案:A二、阅读理解B篇解析文章主题:环境保护与可持续发展这篇文章讨论了环境保护和可持续发展的重要性,以及如何通过改变生活方式来实现这一目标。
解题思路:1. 关注文章中的关键信息,如“环境保护”、“可持续发展”、“生活方式”等。
2. 仔细阅读文章中的具体例子和数据,以深入理解文章内容。
3. 根据题目要求,选择正确答案。
答案:C三、完形填空解析文章主题:人性与情感这篇完形填空文章讲述了一个关于人性与情感的故事,通过描述主人公的经历,让我们思考人类情感的重要性。
解题思路:1. 仔细阅读文章,理解故事情节和人物关系。
2. 根据上下文线索,选择正确的答案。
3. 关注文章中的连词、代词等线索,以确定正确答案。
答案:D (名词或动词)四、作文题目解析与范文展示写作主题:人生价值观与行动准则题目要求是让我们阐述并解释自己的价值观和行动准则在人生中的重要性,并提出具体实例加以说明。
这需要我们思考自己的成长经历和人生观,以及如何将这些价值观和行动准则应用到日常生活中。
范文展示:题目:人生价值观与行动准则在我的人生中,我一直坚信价值观和行动准则的重要性。
它们是我行为的指南,也是我在困难时刻做出正确选择的基石。
我的价值观主要包括诚实、尊重、责任和爱心。
这些价值观在我成长的过程中起到了关键的作用。
记得在我还是个孩子的时候,我曾经因为捡到了一块钱而感到非常开心。
但是,我很快意识到这是因为我缺乏对他人财产的尊重。
高考英语阅读理解试题经典及分析一、高中英语阅读理解1.阅读理解When times get tough, we all look for ways to cut back. When we're hungry, we eat at home instead of going out. We take buses instead of taxis. And we wear our old designer jeans just a few months longer. With college expenses at all-time highs, high school students are eager to do anything to cut the cost of a university education.One cost-cutting proposal is to allow college students to get a bachelor's degree in three years instead of four. Educational institutions have been actively exploring ways to make the learning process more efficient. But there's a question: Would the quality of undergraduate education suffer? Few US universities have formally approved a "three-year degree" model.I doubt that mainstream North American colleges will carry out a three-year curriculum anytime soon. For one thing, most universities already allow highly qualified students to graduate early by testing out of certain classes and obtaining a number of college credits. In addition, at famous universities, the committee who determine which courses are required and which courses are electives are unlikely to suddenly "throw out" one quarter of the required credits. Professors will resist "diluting ( 稀释 )" the quality of the education they offer.In my opinion, a quality four-year education is always superior to a quality three-year education.A college education requires sufficient time for a student to become skilled in their major and do coursework in fields outside their major. It is not a good idea to water down education, any morethan it's not a good idea to water down medicine. If we want to help students find their way through university, we should help them understand early on what knowledge and skills they need to have upon graduation. We should allow students to test out of as many courses as possible. We should give them a chance to earn money as interns (实习生 ) in meaningful part-time jobs that relate to their university studies, such as the five-year co-op program at Northeastern University.(1) Which of the following can best sum up the main idea?(2) We can learn from the passage that ________.A.most American universities are against the "three-year degree" modelB.many famous US universities are considering adopting the "three-year degree" modelC.professors are willing to accept the "three-year degree" modelD.The "three-year degree" model can make college learning more efficient(3) In most US universities, ________.A.college students are offered the co-op programB.electives' credits make up one quarter of the required creditsC.all students are required to finish four-year education before graduationD.some excellent students can graduate ahead of time(4) We can infer that________.A.the author is a college professor exploring ways to make learning more efficientB.the author thinks the cost of a university education is too high for people to affordC.the author considers the university education quality very importantD.the author pays special attention to the all-round development of collegestudents 【答案】( 1) B(2) A(3) D(4) C【分析】【剖析】本文是一篇谈论文,作者以为把大学四年的学制缩短为三年不是一个好想法,保证足够的时间才能保证大学教育的质量。
高考英语阅读理解(人生百味)专项训练及答案含解析一、高中英语阅读理解人生百味类1.阅读理解Experts note that an unhealthy lifestyle can put you at great risk of heart disease and stroke. So doctors urge us to eat healthy foods, get exercise, stop smoking and limit our alcohol intake. But there is something else you can do. And it is free and easy. Smile!Dr. Chockalingam, a heart disease specialist in Columbia, advises his patients to smile. He says a smile may be one way to help your heart. "When we smile, the brain wiring changes. The chemicals that are released are more positive." He says smiling is the first step in fighting physical and emotional stress and its sometimes harmful effects on human health. This is not just New Age advice. Several studies support his opinion.When you feel stressed or under pressure, your body releases many natural hormones (荷尔蒙) including adrenaline and cortisol. Adrenaline increases your heart rate and blood pressure. Cortisol is the body's main stress hormone. It increases sugar in the bloodstream. If you are truly in danger, these hormones can help you. They are part of what we call our fight-or-flight response. However, when we are stressed for a long period, these stress hormones are ever-present in our bodies. And that, medical researchers warn, may lead to health problems.Researchers say the connection between stress and heart disease is still unclear. However, they claim that when people are stressed for long periods of time, they may have an unhealthy lifestyle, which can lead to health problems.Dr. Chockalingam says a smile may be one way to help. He tells his patients to smile 20 times an hour. To some, that might seem like a lot of smiling. Or some might even feel foolish ... smiling for seemingly no reason. But a smile does not involve drugs. It is not invasive like a surgical operation. It is free and it has no bad side effects."Once people smile, they are relaxing. This relaxation directly lowers blood pressure, improves sugar levels in the blood. If we are smiling, we are breaking that link between stress and health." And it just may provide a little extra protection to everyone's heart health.(1)Which of the following agrees with Dr. Chockalingam's opinion?A.Smile has the same effects as laughter.B.Smile can be used to take the place of medicine.C.Smile is better than any healthy lifestyle to health.D.Smile can make our body produce beneficial chemicals.(2)What can we know about the mentioned stress hormones?A.They can lower our blood pressure.B.They will surely lead to heart diseases.C.They can benefit us when we are in danger.D.They will make us live an unhealthy lifestyle.(3)Why does Dr. Chockalingam think smiling is helpful to our health?A.It can make us relax.B.It increases sugar levels.C.It has little bad side effects.D.It can happen for no reason.(4)What can be the best title for the text?A.A Thorough Analysis of the Causes of Heart DiseasesB.One Thing You Can Do Right Now to Help Your HeartC.One Thing That Is Closely Connected with Stress HormonesD.The Clear Connection Between Unhealthy Lifestyles and Heart Diseases【答案】(1)D(2)C(3)A(4)B【解析】【分析】本文是一篇说明文,哥伦比亚的心脏病专家Chockalingam博士建议多保持微笑,他认为微笑可能是帮助心脏的一种方式。
第一编专题一考点2A(2019·全国卷Ⅱ,B)“You can use me as a last resort(选择),and if nobody else volunteers,then I will do it.”This was an actual reply from a parent after I put out a request for volunteers for my kids'lacrosse (长曲棍球)club.I guess that there's probably some demanding work schedule,or social anxiety around stepping up to help for an unknown sport.She may just need a little persuading.So I try again and tug_at_the_heartstrings.I mention the single parent with four kids running the show and I talk about the dad coaching a team that his kids aren't even on...At this point the unwilling parent speaks up,“Alright.Yes,I'll do it.”I'm secretly relieved because I know there's real power in sharing volunteer responsibilities among many.The unwilling parent organizes the meal schedule,sends out emails,and collects money for end-of-season gifts.Somewhere along the way,the same parent ends up becoming an invaluable member of the team.The coach is able to focus on the kids while the other parents are relieved to be off the hook for another season.Handing out sliced oranges to bloodthirsty kids can be as exciting as watching your own kid score a goal.Still,most of us volunteers breathe a sigh of relief when the season comes to a close.That relief is coupled with a deep understanding of why the same people keep coming back for more:Connecting to the community(社区)as you freely give your time,money,skills,or services provides a real joy.V olunteering just feels so good.In that sense,I'm pretty sure volunteering is more of a selfish act than I'd freely like to admit.However,if others benefit in the process,and I get some reward too,does it really matter where my motivation lies?文章大意:主题:人与社会(社会服务);话题:志愿者。
【英语】高考英语阅读理解题20套(带答案)及解析一、高中英语阅读理解1.阅读下列短文,从短文后每题所给的A、B、C和D 四个选项中,选出最佳选项。
A new technology is going to ripe,one that could transform our daily lives,help to form new industries,even remove world economic powers from their present positions.Unlike the wave of industrialization that began in the West and spread later to the rest of the world,the new developments are taking place in research labs all over the globe—and Asians are in the forefront. Physicists are creating a new class of materials that display an amazing property unforeseen even two years ago—superconductivity(超导体技术).Used today only in specialized equipment,super conductors have the potential to radically change most of the electrical and electronic appliances found in the home,making them smaller, more powerful and efficient. They could free our cities of pollution by replacing petrol and diesel (柴油) vehicles with electric cars, and cut the cost of electricity.The new materials do something that even the best of conductors such as copper and silver cannot—they do away with all electrical resistance.The significances for energy storage are great.The technology is in its early stage, still accessible to countries that decide to invest brains and money. For75 years it had remained little more than a scientific curiosity with limited practical use because the phenomenon occurred only at extremely low temperatures. It was first observed in1911by a Dutch scientist named Heike Kamerlingh Onnes,who cooled mercury(水银)to temperatures below-269℃with liquid helium(氦).Then in January last year, two IBM scientists, K. Alex Muller and J.George Bednorz,found a metal oxide ceramic(氧化陶瓷)that superconducted at-243℃.Their report went largely unnoticed until last December,when it was confirmed at a scientific meeting in Boston.Today Japan, India, China and other Asian countries all have their share of experts who spend their days and nights in labs, acting as midwives( 助产士) to a new technology.(1)As is indicated in the passage,the technology of superconductivity____________.A.has already been developedB.is still under developmentC.will be used only in specialized equipmentD.will be used in daily lives in a few years(2)The new technology differs from the others in that ____________.A.it began in the East and spread later to the rest of the worldB.it began in the West and spread later to the rest of the worldC.it is being cultivated in research labs around the worldD.it is accessible to physicists who are intelligent and rich(3)From the passage,we may conclude that____________.n scientists gain the lead in the growth of the new technologyB. Dutch scientists kept reporting new findings for the last 75yearsC.IBM scientists'report receive immediate attention all over the worldD.the West was astonished at the new technology developed by the Asians(4)Which of the following would be the best title for the passage?A.The Prospect of a New TechnologyB.Superconductivity:A New TechnologyC.A New Technology:The Key to Change the Way of Our LivesD.A New Technology:A Joint Effort of Many Countries【答案】(1)B(2)C(3)A(4)B【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了超导体技术的发展潜能和发展状况。
高考英语阅读理解真题及答案解析Without proper planning, tourism can cause problems. For example, too many tourists can crowd public places that are also enjoyed by the inhabitants of a country. If tourists create too much traffic, the inhabitants become annoyed and unhappy. They begin to dislike tourists and to treat them impolitely. They forget how much tourism can help the country's economy. It is important to think about the people of a destination(目的地)country and how tourism affects them. Tourism should help a country keep the customs and beauty that attract tourists. Tourism should also advance the well-being (health and happiness)of local inhabitants.Too much tourism can be a problem. If tourism grows too quickly, people leave other jobs to work in the tourism industry. This means that other parts of the country's economy can sufferOn the other hand, if there is not enough tourism, people can lose jobs. Businesses can also lose money. It costs a great deal of money to build large hotels, airports, air terminals, first-class roads, and other support facilities(设施)needed by tourist attractions. For example, a major international-class tourism hotelcan cost as much as 50 thousand dollars per room to build. If this room is not used most of the time, the owners of the hotel lose money.Building a hotel is just a beginning. There must be many support facilities as well, including roads to get to the hotel, electricity, sewers (阴沟)to handle waste, and water. All of these support facilities cost money. If they are not used because there are not enough tourists, jobs and money are lost.81. Which of the following has most probably been discussed in the paragraph that goes before the passage?A. It is extremely important to develop tourism.B. Building roads and hotels is necessary.C. Support facilities are highly necessary.D. Planning is of great importance to tourism.82. Too much tourism can cause all these problems EXCEPT _______.A. a bad impact on other industriesB. a change of tourists' customsC. over crowdedness of places of interestD. pressure on traffic83. Not enough tourism can lead to _______.A. an increase of unemploymentB. adecrease in tourist attractionsC. the higher cost of support facilitiesD. a rise in price and a fall in pay84. It is good for local people to be well aware that tourism will _______.A. use up a large amount of waterB. weaken their economyC. help establish their traditionsD. help improve their life85. The word handle in the last paragraph most probably means _______.A. carry awayB. pick upC. get inD. take down答案81.答案:D。
阅读理解A篇(应用文)考情概览:解读近年命题思路和内容要求,统计真题考查情况。
2024年真题研析:分析命题特点,探寻常考要点,真题分类精讲。
近年真题精选:分类精选近年真题,把握命题趋势。
必备知识速记:归纳串联解题必备知识,总结易错易混点。
名校模拟探源:精选适量名校模拟题,发掘高考命题之源。
【考查要点】高考阅读理解主要从细节理解,推理判断,主旨大意,词义猜测等四方面考查考生的英语阅读理解能力。
在这四项考点中,阅读理解A篇应用文以细节理解的考查最多,是注重获取文章信息的体现,其次是推理判断。
2024年新课标I卷、II卷A篇属于应用文类,主要考查学生定位信息能力和细节理解能力,比较容易拿分。
它们是学生可能参与的真实项目,应用性特别突出。
2024年新课标I卷A篇主题意境为人与社会,文本是一篇应用文,介绍了一个生物栖息地修复工作队的工作内容和招募志愿者的相关信息和要求; 2024年新课标II卷A篇主题意境为人与自然,文本是一篇应用文,主要介绍了The CarlowAutumn WalkingFestival 的四种徒步活动。
2023年新课标I卷A篇属于广告信息类,主题是绿色骑行; 2023年II卷A篇讲述介绍了黄石国家公园提供的几项护林员项目。
【课标链接】依据新课程标准阅读理解部分要求考生读懂选自英语原版书籍、书报和杂志(含网络版)中关于一般性话题的简短文段以及公告、说明、广告等,并能从中获取相关信息。
英语科试卷对接高中英语课程标准要求,阅读理解主要通过语篇情境,在考查阅读能力的同时渗透对文化意识和思维品质的培养。
涉及“人与自我”“人与社会”“人与自然”三大主题语境,符合课程标准提出的通过主题语境考查英语理解能力的要求。
高考阅读理解主要从细节理解,推理判断,主旨大意,词义猜测等四方面考查考生的英语阅读理解能力。
在这四项考点中,阅读理解A篇应用文以细节理解的考查最多,主要考查学生定位信息能力和细节理解能力;注重获取文章信息的体现,其次是推理判断。
阅读理解AAn idea that started in Seattle's public library has spread throughout America and beyond. The concept is simple: help to build a sense of community in a city by getting everyone to read the same book at the same tome.In addition to encouraging reading as a pursuit (追求) to be enjoyed by all, the program allows strangers to communicate by discussing the book on the bus, as well as promoting reading as an experience to be shared in families and schools. The idea came from Seattle librarian Nancy Pearl who launched (发起)the "If All of Seattle Read the Same Book " project in 1998. Her original program used author visits, study guides and book discussion groups to bring people together with a book, but the idea has since expanded to many other American cities, and even to Hong Kong.In Chicago, the mayor(市长)appeared on television to announce the choice of To Kill a Mockingbird as the first book in the "One Book, One Chicago" program. As a result, reading clubs and neighbourhood groups sprang up around the city. Across the US, stories emerged of parents and children reading to each other at night and strangers chatting away on the bus about plot and character.The only problem arose in New York, where local readers could not decide on one book to represent the huge and diverse population. This may show that the idea works best in medium-sized cities or large towns, where a greater sense of unity(一致)can be achieved .Or it may show that New Yorkers rather missed the point ,putting all their energyAnd passion into the choice of the book rather than discussion about a book itself.Ultinatel was Nancy points out, the level of success is not measured by how many people read a book, but by how many people are enriched by the process. or have enjoyed speaking to someone with whom they would not otherwise have shared a word.( ) 1. What is the purpose of the project launched by Nancy?A. To invite authors to guide readers.B. To encourage people to read and share.C. To involve people in community service.D. To promote the friendship between cities.( ) 2.Why was it difficult for New Yorkers to carry out the project?A. They had little interest in reading.B. They were too busy to read a book.C. They came from many different backgroundsD. They lacked support from the local government( ) 3. According to the passage, where would the project be more easily carried out?A. In large comm unities with little sense of unityB. In large cities where libraries are far from homeC. In medium-sized cities with a diverse populationD. In large towns where agreement can be quickly reached( ) 4.The underlined words “shared a word” in Paragraph 5 probably meanA. exchanged ideas with each otherB. discussed the meaning of a wordC. gamed life experienceD. used the same language( ) 5.According to Nacy, the degree of students of the project is judged byA.the careful selection of a proper bookB.the growing popularity of the writersC. the number of people who benefit from reading.D. the number of books that each person reads.【文章大意】文章鼓励人们互相分享阅读的想法,并享受分享阅读的过程。
高考英语阅读理解(科普环保)专项练习含解析一、高中英语阅读理解科普环保类1.薜薜阅读理解"Acting is the least mysterious of all crafts," Marion Brando once said. But for scientists, working out what is going on in an actor's head has always been something of a puzzle.Now, researchers have said actors show different patterns of brain activity depending on whether they are in character or not.Dr Steven Brown, from McMaster University in Canada, said, "It looks like when you are acting, you are suppressing (压制)yourself; almost like the character is possessing you."Brown and colleagues report how 15 actors, mainly theatre students, were trained to take on a Shakespeare role ——either Romeo or Juliet ——in a theatre workshop. They were then invited into the laboratory, where their brains were scanned in a series of experiments.Once inside the MRI scanner, the actors were asked to answer a number of questions, such as: would they go to the party? And would they tell their parents that they had fallen in love?Each actor was asked to respond to different questions, based on two different premises (前提). In one, they were asked for their own perspective, while in the other, they were asked to respond as though they were either Romeo or Juliet.The results revealed that the brain activity differed depending on the situation being tested. The team found that when the actors were in character, they use some third-person knowledge or inferences about their character.The team said they also found additional reduction in activity in two regions of the prefrontal cortex (前额皮质)linked to the sense of self, compared with when the actors were responding as themselves.However, Philip Davis, a professor at the University of Liverpool, was unimpressed by the research, saying acting is about far more than "pretending" to be someone — it involves embodying (体现)the text and language.(1)How did Dr Brown's team conduct their research?A.By scanning the brain activity of some actors.B.By doing a survey with some theatre goers.C. By interviewing some theatre teachers.D. By consulting some experienced researchers.(2)What is the finding of Dr Brown's research?A.Acting is not as mysterious as people think.B.Actors' brain activity differs when they are acting.C.Acting is far more than pretending to be the character.D.Actors' brain activity is more active when they are in character.(3)How did Philip Davis react to the research?A. He supported it.B. He doubted it.C. He explained it.D. He advocated it.(4)What is the text mainly about?A. A debate of how the brain functions.B. A play written by Shakespeare.C. A research on the brain activity of actors.D. A report of the cooperation of scientists and actors.【答案】( 1 ) A( 2) B( 3) B( 4) C【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了一项对于演员大脑活动的研究。
(英语)高考英语阅读理解题20套(带答案)及解析一、高中英语阅读理解1.阅读理解One of the biggest problems when we are talking is the awkward silence. Encountering this situation is so uncomfortable that you would avoid meeting new people in the first place. In the past, I struggled wit h this and I even thought it had to do with my DNA or something… But later I learned that once you know how to keep those words flowing, you can meet and talk to anyone you like, which helps create great possibilities for friendship, fun and shared activities that you would otherwise have missed out on.After studying this in depth, I had different opinions and found that one of these common behaviors is the habit of filtering (过滤)--holding back from saying something until you've "checked" to make sure that what you're about to say is cool, impressive and interesting. Another problem is not learning to get in the mood for conversation. If you don't know how to change from subjects, then it can take a lot of time to warm up.It is the reflex (习惯性思维) that allows you to say whatever goes on in your mind. It's fun to realize that you're allowed to say whatever is on your mind. As long as you don't say anything that could land you in jail (监狱).All of the "Oh! That's interesting…" "Hmm, I've never heard of that" "Hmm, cool!" expressions are reactionary (保守的) bits of conversation that prove to the other person that you're really listening. This works 99% of the time. So, if you show some interest, they'll hang around and want to talk to you even more.Everyone knows that stories juice-up conversations, but most people only talk about stories of their own lives. When someone mentions something related to any of them, just tell the story, even if it's not from your life. The more interesting, stranger or more frightening they are, the harder they are to forget.(1)If people can deal with the awkward silence, they can .A. train their working skillB. improve their life qualityC. enrich their social lifeD. establish their working relationship(2)When talking with others, we should .A. feel nervousB. think twiceC. be free to expressD. avoid breaking in (3)According to the passage, what do the speakers care much about?A. The attractive topics of conversation.B. The atmosphere of the conversation.C. The listener's experiences and tastes.D. The listener's curiosity and concern.(4)What does the underlined part "juice-up conversations" mean?A. making conversations more boringB. making conversations livelierC. making conversations smootherD. making conversations more relaxing【答案】(1)C(2)C(3)D(4)B【解析】【分析】本文本文是一篇议论文,我们谈话时最大的问题之一是尴尬的沉默。
高考英语阅读理解分析长难句1. 首先寻找连词:连词包含并列连词,从属连词和关系词,并且依据连词将长句划分成短句;2. 依据五大句型基本结构,判断短句的句子成分。
注意区分谓语动词和非谓语动词(现在分词,动名词,过去分词,不定式),明确句子的谓语动词,剥离定语,状语,从而确定句子的基本结构。
第1句:时间状语从句,定语从句When he returned, the boy was able to describe everything he had seen to the old man.长句分析:(1) when 引导的是时间状语从句;(2) he had seen: 是一个定语从句,修饰先行词everything. 由于定语从句缺少宾语,因此省略了关系代词that。
注意:先行词为不定代词everything时,关系代词不可使用Which;(3) to the old man: 是做动词describe的宾语补足语;(4) describe: 描述. Describe something to somebody : 向某人描述某物;长句翻译:当他回来时,这个男孩能向老人描述他所看到的一切。
第2句:目的状语从句,宾语从句The robot will have to have a certain way to receive the program so that it knows what it is to do.长句分析:(1) so that : 引导了一个目的状语从句,so 前面的句子是主句,that 后面的句子是目的状语从句;(2) what 引导的是it knows的宾语从句,充当knows的宾语,it 是指示代词,指代的是robot. What在宾语从句中充当do 的宾语;(3) have to : 不得不;劝告或建议时用;表示一定真实或肯定发生;(4) have a way to do something : 拥有做某事的方法;长句翻译:机器人必须有一个特定的方式来接收程序,这样它才能知道它要做什么。
英语高考阅读理解真题解析1. 阅读下面的短文,然后回答问题。
The man was walking through the forest, enjoying the beauty of nature. Suddenly, he saw a rabbit running towards him. The rabbit was carrying a piece of paper in its mouth. Curious, the man opened the paper and found a message written on it. The message said, "Follow the rabbit."The man decided to follow the rabbit. They went through the forest, over hills, and across rivers. Finally, they came to a clearing. In the middle of the clearing was a beautiful house.The man went inside the house and found a room full of treasure. There were gold coins, precious jewels, and other valuable items. The man was thrilled and decided to take some of the treasure with him.As he was leaving the house, he heard a voice saying, "Thank you for following the rabbit. This treasure was meantfor you."2. 阅读下面的短文,然后回答问题。
高考真题变式题分类汇编专题01 阅读理解A篇真题变式题(全国甲卷)养成良好的答题习惯,是决定高考英语成败的决定性因素之一。
做题前,要认真阅读题目要求、题干和选项,并对答案内容作出合理预测;答题时,切忌跟着感觉走,最好按照题目序号来做,不会的或存在疑问的,要做好标记,要善于发现,找到题目的题眼所在,规范答题,书写工整;答题完毕时,要认真检查,查漏补缺,纠正错误。
总之,在最后的复习阶段,学生们不要加大练习量。
在这个时候,学生要尽快找到适合自己的答题方式,最重要的是以平常心去面对考试。
英语最后的复习要树立信心,考试的时候遇到难题要想“别人也难”,遇到容易的则要想“细心审题”。
越到最后,考生越要回归基础,单词最好再梳理一遍,这样有利于提高阅读理解的效率。
另附高考复习方法和考前30天冲刺复习方法。
【2023年高考真题】Where to Eat in BangkokBangkok is a highly desirable destination for food lovers. It has a seemingly bottomless well of dining options. Here are some suggestions on where to start your Bangkok eating adventure.NahmOffering Thai fine dining. Nahm provides the best of Bangkok culinary (烹饪的) experiences. It’s the only Thai restaurant that ranks among the top 10 of the world’s 50 best restaurants list. Head Chef David Thompson, who received a Michelin star for his London-based Thai restaurant of the same name, opened this branch in the Metropolitan Hotel in 2010.Issaya Siamese ClubIssaya Siamese Club is internationally known Thai chef Ian Kittichai’s first flagship Bangkok restaurant. The menu in this beautiful colonial house includes traditional Thai cuisine combined with modern cooking methods.nn has been making waves in Bangkok’s culinary scene since it opened in 2009. Serving hard-to-find Thaidishes in an elegant atmosphere, the restaurant is true to Thai cuisine’s roots, yet still manages to add a special twist. This place is good for a candle-lit dinner or a work meeting with colleagues who appreciate fine food. For those extremely hungry, there’s a large set menu.GagganEarning first place on the latest “Asia’s 50 best restaurants” list, progressive Indian restaurant Gaggan is one of the most exciting venues (场所) to arrive in Bangkok in recent years. The best table in this two-story colonial Thai home offers a window right into the kitchen, where you can see chef Gaggan and his staff in action. Culinary theater at its best.1.What do Nahm and Issaya Siamese Club have in common?A.They adopt modern cooking methods.B.They have branches in London.C.They have top-class chefs.D.They are based in hotels.2.Which restaurant offers a large set menu?A.Gaggan.B.Bo. lan.C.Issaya Siamese Club.D.Nahm.3.What is special about Gaggan?A.It hires staff from India.B.It puts on a play every day.C.It serves hard-to-find local dishes.D.It shows the cooking process to guests.【答案】1.C 2.B 3.D【导语】本文是应用文。