2019高考英语一轮达标Unit1Friendship配套练习题 含解析新人教版必修一1

  • 格式:doc
  • 大小:88.00 KB
  • 文档页数:18

Unit 1 Friendship

一、阅读理解。

Spider(蜘蛛) webs have something in common with guitar strings. The long, thin

strings on a guitar can vibrate(振动). They move back and forth, or from side to

side. So do webs made by spiders. The lines of silk they produce can carry vibrations.

This movement gives the small creature information about what landed on the web.

Spiders have eight legs and usually eight eyes. The animals build webs with

their own soft, naturally­made silk. And much like playing the strings of a guitar,

a spider can send out vibrations across its web over many different

frequencies(频率). Spiders catch their food, usually insects in their webs. They

make small movements, which spread across their webs. The vibrations can give the

spider details about what is caught in the web—maybe a possible mate,or something

tasty to eat.

Vibrations are not just used to spot what is for dinner. They are also important

in courtship(求爱), so lots of males will actually create a very specific kind of

musical pattern which the females can use to determine not only that they’re a male,

but they’re the right species, and whether they might want to mate with them as

well.

Spiders make their own vibrations to find out the condition of the webs. By

controlling the tightness of the material, they can effectively control how

information is getting to them when they hang out in the middle of the web.Spiders

have a special ability to shape the physical nature of their self­made materials

and creations. Scientists think that spider silk may have changed over time for

this purpose.

【解题导语】 本文介绍了蜘蛛吐出的蛛丝可以传播不同频率的振动,这些振动让它们知道蜘蛛网上落下了什么东西并且这些振动在求爱中也非常重要。

1.How does a spider feel that an insect is caught in the web?

A.Through its sense of sight.

B.Through vibrations of its web.

C.Through different frequencies.

D.Through a musical pattern.

B 解析:细节理解题。根据第二段的“The vibrations can give the spider details about

what is caught in the web”可知,蜘蛛可以通过蛛网的振动知道有东西落到蛛网上了。

故选B项。

2.What does the underlined word “They” in Paragraph 2 probably refer to?

A.Insects. B.Strings.

C.Spiders. D.Vibrations.

A 解析:代词指代题。根据第二段的“Spiders catch their food... across their webs.”可知,蜘蛛在它们的蛛网上捕食,一般捕到的都是昆虫。它们制造出传遍整张蛛网的小振动。所以They指代的是昆虫。

3.Which of the following statements is TRUE?

A.Silk produces vibrations as the strings of a guitar do.

B.Female spiders make special sounds to attract a partner.

C.Hunting will be hard for spiders if the silk is loose.

D.The tightness of silk can’t be adjusted once it’s made.

C 解析:细节理解题。根据最后一段的“By controlling the tightness of the material,

they can effectively control how information is getting to them”可知,蛛网的紧密度对蜘蛛捕猎至关重要,故选C项。

4.The text mainly tells readers ___________ .

A.guitars and spider webs are similar

B.spider webs have various functions

C.spiders are skillful in hunting insects

D.vibrations are vital in a spider’s life

D 解析:主旨大意题。根据整篇文章的叙述,尤其是第二段中的最后一句可知,D项正确。

二、单句语法填空

1.It was when I got back to my apartment ________I first came across my new

neighbors.

答案:that 本句是强调句。被强调部分是时间状语,故应填that。

2.Lily can't fall asleep, extremely ________ (concern) about the result of her

maths test.

答案:concerned 短语be concerned about ... “担忧,挂念„„”,本句中逗号后没有连词,故逗号后的部分为状语,此处应用形容词短语作伴随状语。

3.It's no pleasure ________ (go) camping on such a foggy day.

答案:going It's no pleasure doing sth. “做某事没有乐趣”。

4.The little boy is clever enough to have no trouble ________ (find) his house

without others' help.

答案:finding have no trouble doing sth. “做某事没困难”。

5.There was no ________ (agree), and the proposal was accepted.

答案:disagreement 由形容词no可知,本空应填名词,再由后一分句“建议被接受了”可知,应填名词disagreement。

6.He happened ________ (know) the secret, so I needn't tell him.

答案:to have known happen to do sth. “碰巧做某事”,再由后一并列分句“没有必要告诉他”可知,前一分句谓语部分应用不定式的完成式。

7.He set his alarm clock before going to bed in order ________ (get) up earlier

than usual the next morning.

答案:to get in order to do sth. “为了做某事”。

8.Several weeks had gone by ________ they knew the painting was missing.

答案:before before引导的时间状语从句,表示“在„„以前”,从句常用一般过去时,主句用过去完成时。

9.While ________ (wait) for the bus by the roadside, I found a wallet on the

ground.

答案:waiting 时间状语从句的主语和主句主语一致,且从句谓语部分含有be动词,故从句中省略主语和be动词,填waiting。while waiting可看作是while I was waiting的省略。

10.The windows haven't been cleaned for at least a year and are ________ (dust)

now.

答案:dusty dusty “脏的,布满尘土的”,是形容词,在此处作表语。

三、完形填空。

I was looking through some old photo albums the other day.I had

__1__ done that

many times before but I felt a sudden __2__ to see them again.I found myself __3__

so many beautiful memories from my childhood.There was my dear Nana giving me a