外研版英语必修4:Module 3 Reading Practice and Cultu

  • 格式:doc
  • 大小:157.50 KB
  • 文档页数:7

知识决定格局,格局影响命运

Ⅰ.完形填空

As an intern (实习医生), I grew to understand that nursing home

patients was a valuable part of my education—not just from a__1__angle,

but for what they could__2__me personally.

Mr Smith was my first introduction to the nursing home.His__3__,

regrettably, can probably exist in countless hospitals across our nation.An

acute (严重的) illness had brought him to our nursing home years ago,

and his family__4__him shortly before he left hospital.Helpless

and

unable to care for himself, he had no__5__ except for nursing home care,__6__he lay until I met him when I was an intern.

Mr Smith was almost non-communicative.After transferring

to the

nursing home, he slipped into a tense and__7__state, waiting for his life

to__8__.All efforts to bring him back to the mainstream life

were__9__.Nurses faithfully tended to his physical needs,

while

he__10__as a shell of flesh and bone, completely lacking in life.For three

years, I saw him every week.Not once did I hear him speak a word.Not

once could I__11__his innermost thoughts.

On my last nursing home visit, an idea__12__me.I brought

my__13__into Mr Smith's room as part of a(n)__14__in “pet

treatment”.Something__15__occurred.All of a sudden, he sat up and

started talking, telling me of the days when he was a boy and

had a

dog__16__to my own.

He told me stories of adventures he and his dog had had.For the first

time, I saw the soul__17__from what had been a living corpse (尸体).

That experience taught me not to underestimate the ability of

the__18__things in life to touch hearts when carefully-made medicine

has failed, and never to forget that within even the weakest of human

bodies lies a life that is precious indeed—__19__that needs

to

be__20__and honored, even if it can't speak for itself. 知识决定格局,格局影响命运

本文通过作者做实习医生的经历告诉我们,不要低估生活中那些细微的却感动人心的事情,这是非常珍贵的,需要被理解与尊敬。

1.A.mental B.medical

C.personal D.moral

答案:B

解析:A.mental精神上的:B.medical医学上的;C.personal个人的;D.moral道德上的。本段说疗养院的病人给予“我”教育和启发,这样说并非从纯医学的角度而是指“我”从病人那儿领悟的道理。因此,这里所需要的形容词应该是“medical(医疗的,医学的)”,其他形容词与此处句意不符。

2.A.guide B.assist

C.teach D.move

答案:C

解析:A.guide指导;B.assist帮助;C.teach教;D.move移动。上句中education(教育)一词提供了线索,作者的意思是what they

could teach me personally(他们所能教给“我”的道理)。而guide指导,assist帮助,move移动,均不符合。

3.A.condition B.position

C.relation D.situation

答案:A

解析:A.condition条件;B.position位置;C.relation关系;D.situation

情况。

4.A.greeted B.received

C.boycotted D.abandoned

答案:D

解析:A.greeted问候;B.received收到;C.boycotted抵制;D.abandoned 抛弃。由下文描述Mr Smith悲观闭锁可知,此处指“Mr

Smith出院前不久遭其家人抛弃”,故选D项。

5.A.alternative B.dream C.means D.desire 知识决定格局,格局影响命运

答案:A

解析:A.alternative选择;B.dream梦想;C.means方法;D.desire

愿望。无法自理而且孤单无助的Mr Smith“别无选择”,只有依靠疗养院的照料,故选A项。

6.A.which B.what C.unless D.where

答案:D

解析:此处为where引导的非限制性定语从句,where在其引导的从句中作地点状语。

7.A.lonely B.desperate C.calm

D.exciting

答案:B

解析:A.lonely孤单的;B.desperate绝望的:C.calm平静的;D.exciting 令人兴奋的。slip into表示“逐渐开始进入某种状态”,根据后面的“waiting for his life to __8__”及下文可知,Mr Smith陷入一种紧张绝望的等死状态。

8.A.form B.end C.renew D.develop

答案:B

解析:A.form形成:B.end结束;C.renew更新;D.develop发展。见上题解析。故选B项。

9.A.without meaning B.without doubt

C.in vain D.in effect

答案:C

解析:A.without meaning没有意义;B.without doubt毫无疑问;C.in vain白费;D.in effect事实上。根据下句Nurses faithfully tended to

his physical needs,while he__10__as a shell of flesh and bone,completely lacking in life.可知,所有努力都白费了。

10.A.looked B.left

C.remained D.showed

答案:C 知识决定格局,格局影响命运

解析:A.looked看;B.left离开;C.remained仍然;D.showed展示。remain在此处为系动词,表示“仍然是,保持不变,句意:而他仍然没有生机。故选C项。

11.A.get out B.pick out

C.seek out D.figure out

答案:D

解析:A.get out从……出去;(秘密)泄露;使某人出局;出版;B.pick out挑选出,分辨出;C.seek out找到或找出某人/物;D.figure out理解某人,弄明白。故选D项。

12.A.struck B.occurred

C.happened D.belonged

答案:A

解析:A.struck突然想到;B.occurred发生;C.happened发生;D.belonged属于。句意:在我最后护理的时间,一个想法映入我的脑海。An idea struck sb.,某人突然想起,故选A项。

13.A.dog B.equipment

C.medicine D.teacher

答案:A

解析:A.dog狗;B.equipment设备;C.medicine药;D.teacher老师。根据下文中的“pet treatment”及“when he was a boy and had a

dog...to my own”可推出,作者抱进去的应为一条狗,故选A项。

14.A.cure B.drug

C.test D.experiment

答案:D

解析:A.cure治疗;B.drug药;C.test检测;D.experiment实验。根据上文可知,很多方法对Mr Smith都没有效果,作者是想用“宠物疗法”做一下试验,故选D项。

15.A.puzzling B.amazing

C.bothering D.disappointing 知识决定格局,格局影响命运

答案:B

解析:A.puzzling令人困惑的;B.amazing令人吃惊的;C.bothering

令人困扰的;D.disappointing令人失望的。根据下文可知,Mr Smith看到狗后突然坐起来并开始讲话,还跟作者谈他孩提时的事。这显然是让人感到吃惊的变化,故选B项。

16.A.strange B.related C.similar D.familiar