当前位置:文档之家› 中考英语英语阅读理解试题(附答案)

中考英语英语阅读理解试题(附答案)

中考英语英语阅读理解试题(附答案)

一、英语阅读理解专项练习试卷

1.阅读理解

Dear August,

Welcome to the world! Your mom and I are so excited to see who you will become.

When your sister was born, we wrote a letter about the world we hoped she and now you will grow up in a world with better education, ____________, stronger communities, and greater equality(平等). We wrote that with all the progress in science and technology, your generation(一代人)should live much better lives than ours, and we have a responsibility(责任)to do our part to make that happen.

But rather than write about growing up, we want to talk about childhood. The world can be a serious place. That's why it's important to make time to go outside and play.

You will be busy when you're older, so I hope you take time to smell all the flowers and put all the leaves you want in your bucket now. I hope you read your favorite Dr. Seuss books so many times you started inventing your own stories about the Viper Of VIPP. I hope you ride the carousel (旋转木马) with Max until you have tamed(驯服)every color horse. I hope you run as many laps(圈)around our living room and yard as you want. And then I hope you take a lot of naps. I hope you're a great sleeper. And I hope even in your dreams you feel how much we love you. Childhood is magical. You only get to be a child once, so don't spend it worrying too much about future. You have got us for that, and we'll do everything we possibly can to make sure the world is a better place for you and all children in your generation. August, we love you so much and we're so excited to go on this adventure with you. We wish you a life of joy, love and the same hope you give us.

Love,

Mom and Dad (1)Who wrote the letter?

A. Mother

B. Father

C. Sister

D. Brother

(2)Which of the following is the best for "_______ " in the second paragraph?

A. fewer diseases.

B. more wealth

C. more flowers

D. big house (3)Which of the following is not mentioned in the last paragraph?

A. Get closer to nature

B. Read, run and play freely

C. Feel loved even in her dream

D. Grow up in a world with more wealth

(4)The writer wrote the letter with the main purpose of showing his_________.

A. excitement about the coming of August

B. love to his two daughters

C. his hope for a happy childhood of August

D. expectation towards August

【答案】(1)B

(2)A

(3)D

(4)C

【解析】【分析】文章大意:这是一封父母写给刚出生不久的女儿的----八月的一封信。信里大致表达了让女儿尽情美好的童年,体现了浓浓的父爱。

(1)细节题,根据Welcome to the world! Your mom and I are so excited to see who you will become.可知是父亲执笔给女儿的信,故选B。

(2)推理判断题,根据空前better education更好的教育,及空后的内容stronger communities, and greater equality更强大的社区,更平等的社会,可推断出此空应该是更少的疾病,故选A。

(3)细节题,根据最后一段so I hope you take time to smell all the flowers and put all the leaves you want in your bucket now. I hope you read your favorite Dr. Seuss books , I hope you ride the carousel (旋转木马) with Max until you have tamed(驯服)every color horse. I hope you run as many laps(圈)around our living room and yard as you want. I hope even in your dreams you feel how much we love you. 可知没有提到D项,故选D。

(4)写作意图题,通读整篇文章可知,作者给女儿的信,希望女儿能享受美好的童年生活。故选C。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和写作意图题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;写作意图题需要通读全文,了解大意之后找出作者的写作意图。

2.阅读理解。

Have you ever been sad because you failed in something? If so, please remember, for often, achieving what you expect is not the most important thing. Here is a story to tell you why.

One day a little boy decided to dig a hole behind his house after watching a science program. As he was working, a couple of boys stopped by to watch. “What are you doing?” asked one of the v isitors. “I want to dig a deep hole all the way through the earth!” the boy answered excitedly. The older boys began to laugh, telling him that it was impossible to do it. Then they left.

The little boy kept on digging and digging. Suddenly, a few small colorful stones caught his eyes. He collected them and put them into a glass jar (罐) patiently. Humming (哼唱) a song, he went on digging. The jar was full soon. Then he talked to himself calmly and proudly, “Maybe I can't finish digging all the way through the earth, but look at what I have found in the process (过程) of digging!”

The boy's goal (目标) was too difficult, but it did cause him to go on, in other words, to cause us to keep working!

Not every goal will be achieved. Not every job will end up with a success. Not every dream will come true. But when you can't achieve your goal, maybe you can say, “Yes, but look what I've found along the way! There are so many wonderful things that have come into my life because I tried to do something!” It is in the digging that life is lived. It is the unexpected joy on the journey that really has a meaning.

(1)What did the boy do after watching a program?

A. He bought a glass jar.

B. He played with some visitors.

C. He started to dig a hole.

D. He went on watching the program.

(2)What did the older boys think of the little boy?

A. He was silly.

B. He was strong-minded.

C. He was strict.

D. He was energetic.(3)What does the underlined sentence “It is in the digging that life is lived.” mea n according to the article?

A. Life is to make a big success.

B. Life is difficult but colorful.

C. Life is to find the colorful stones.

D. Life is on the way to achieve the goal.

【答案】(1)B

(2)A

(3)D

【解析】【分析】这篇短文主要描述了一个想挖穿地球的小男孩,最终没有挖穿地球。却在挖掘的过程中,挖掘到了多彩的宝石。从而告诉我们虽然努力不一定就能实现目标,但是我们也许会在过程中有很大的收获,我们要珍惜努力的过程。

(1)B细节理解题。根据短文第二段One day a little boy decided to dig a hole behind his house after watching a science program. 描述,可知选B。

(2)A根据第二段The older boys began to laugh, telling him that it was impossible to do it.描述,可知这个大男孩认为他很愚蠢,故选A。

(3)D联系前文描述,可知这句话指的是生活的真义就是实现目标。故选D。3.(2017·丽水)阅读理解

D

My best friend Jenny and I got to the mall for shopping.She held up a white sweater and matching skirt.“Do you like this?”she asked.

“It's great,''I said.Jenny nodded and continued looking while I moved about.touching the beautiful clothes.“ I'll try this on.”Jenny walked towards the dressing room.After a while,she came out in the outfit(一套衣服).She looked beautiful.

I sighed. Part of me wanted to say how good she looked, but another part stopped the words coming out.Jenny was in such good shape that she'd look good in the outfit.Sometimes, I regretted choosing a best friend who was so pretty.God,why can't I be the one with the rich parents and the great look?More and more, I was envious(妒忌的)of her.

“Well,Teresa,what do you think?”Jenny asked more than once.“Do you like it?''

The outfit looked great on her,but I lied,“Not really.I think you need something with more colors.''

“You think so?"Jenny said doubtfully.

“Just believe me.We'll find something better,"I told her,pushing her back into the dressing room.“You just can't buy the first thing you see.”I did my best to get Jenny out of the store,away from that outfit.As we left,Jenny gave the sweater one last look.Just down the mall,we passed a yogurt place."My treat,''Jenny said,pulling out her wallet.

I could never say no to chocolate,so we got some and sat down at a table.As Jenny talked without stopping about a million things,I thought about my feelings toward her.Those feelings weren't kind.

Sitting there,▲Jenny was attractive(吸引人的)not just because of her good luck,but more because of her kindness.Treating me to chocolate was far from her only show of generosity.She also let me drive her car and borrow her colothes.

Finishing our chocolate,we headed for the next clothing store."Look at that red sweater.''Jenny said as we passed the window."It would be perfect for you.Soon maybe you'll have enough by saving your babysitting money to buy something like that.”

A few minutes earlier,all I had heard was about saving my babysitting money.I had hated the fact that Jenny could ask her parents for anything,and they'd buy it for her.This time,though.I heard more.I heard the voice of someone who loved and cared me for who I was.I needed to express the same to her.

(1)Teresa felt when Jenny came out of the dressing room in the new outfit.

A. envious

B. excited

C. lonely

D. comfortable

(2)Teresa and Jenny after they left the first clothing store.

A. headed for the next clothing store

B. talked about the outfit Jenny wanted

C. had some chocolate at a yogurt place

D. ended the friendship between them

(3)Which of the following can be put in the blank?

A. Jenny lent me some money.

B. Jenny asked for more chocolate.

C. I told Jenny my unkind feelings.

D. I began to see Jenny in a new light.

(4)We can infer(推断)that Teresa would that day.

A. forget all about what had happened

B. ask her parents for money to buy something

C. buy herself the red sweater in the next store

D. push Jenny back to the first store for the outfit

【答案】(1)A

(2)C

(3)D

(4)D

【解析】【分析】短文大意:作者和好友去购物,好友看上了一套衣服非常好看,作者心里也觉得很美,但因为嫉妒心里她否认自己喜欢它,接下来她们喝了奶茶,在喝茶期间,作者重新看到了好友的善良,在接下来的购物中,作者意识到了好友对她的关心,同时决定以同样的关心去回报好友。

(1)细节理解题。从More and more, I was envious(妒忌的)of her可知选A。

(2)细节理解题。从we passed a yogurt place."My treat,''Jenny said,pulling out her wallet.可知她们去了奶茶店喝了巧克力奶茶,故选C。

(3)细节理解题。从下文的“Jenny很吸引人,不仅是因为她的好运,更多的是因为她的善良”,所以此处应该选D。

(4)细节推测题。从I heard the voice of someone who loved and cared me for who I was.I needed to express the same to her.可知作者“我”会对她表达自己的善意,故D符合。

【点评】考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。

4.根据短文理解,选择正确答案。

I grew up in a house where the TV was seldom turned on and with one wall in my bedroom entirely lined with bookshelves, most of my childhood was spent on books I could get hold of. In fact, I grew up thinking of reading as natural as breathing and books unbelievably powerful in shaping perspectives( 观点 ) by creating worlds we could step into, take part in and live in.

With this belief, I, at fourteen, decided to become a writer. Here too, reading became useful. Every writer starts off knowing that he has something to say, but being unable to find the right ways to say it. He has to find his own voice by reading widely and discovering which parts of the writers he agrees or disagrees with. He cannot write without loving to read, because only through reading other people's writing can one discover what works, what doesn't and, in the end, together with lots of practice, what voice he has.

Now I am in college, and have come to realize how important it is to read books. Reading reminds me that there is life beyond my own. It allows me to travel across the high seas and along the Silk Road, all from the comfort of my own armchair, to experience, though secondhand, exciting experiences that I wouldn't necessarily be able to have in my lifetime.

(1)What can be inferred about the author as a child?

A. He never watched TV.

B. He found reading unbelievable.

C. He considered reading part of his life.

D. He read what he had to.

(2)The underlined word “voice” in the second paragraph most probably means “________”.

A. a belief

B. a way of writing

C. a sound quality

D. a world to write about (3)What effect does reading have on the author?

A. It opens up a wider world for him.

B. It helps him to realize his dream.

C. It makes his college life more interesting.

D. It increases his interest in worldwide travel.(4)Which of the following can be the best title of this text?

A. How do I read?

B. What do I read?

C. Why do I read?

D. When do I read?

【答案】(1)C

(2)B

(3)A

(4)C

【解析】【分析】作者从小的时候就非常喜欢阅读,这个习惯也让他有了成为一名作家的想法。而这一梦想反过来又更加督促他去更多的阅读,因为这样他才能表达自己的思想。作者觉得阅读对于他来说是很重要的。

(1)推理判断题。根据短文第一段中I grew up in a house where the TV was seldom turned on and with one wall in my bedroom entirely lined with bookshelves, most of my childhood was spent on books I could get hold of. In fact, I grew up thinking of reading as natural as breathing可知,作者从小生活在一个很少开电视,却有很多书的家庭里,他童年的大多数时候都是在读书中度过的,他觉得读书就像呼吸一样的自然。由此可知,作者觉得读书是他生活的一部分。故应选C。

(2)细节理解题。根据短文中Every writer starts off knowing that he has something to say, but being unable to find the right ways to say it. He has to find his own voice by reading widely and discovering which parts of the writers he agrees or disagrees with.可知,作者想要成为一名作家,他觉得每个作家都是以阅读开始的,这样他才能找到正确的方式去表达自己的想法。因此这里的voice指的就是一个作家的写作方式。故应选B。

(3)推理判断题。根据短文的最后一段Reading reminds me that there is life beyond my own. It allows me to travel across the high seas and along the Silk Road, all from the comfort of my own armchair, to experience, though secondhand, exciting experiences that I wouldn't necessarily be able to have in my lifetime可知,阅读对于作者来说是非常重要的,它可带着作者穿过海洋,沿着丝绸之路,去体验令人激动的经历,这些经历可能在作者的一生中不会拥有的。因此选项中A选项最符合文意,阅读给作者打开了更广阔的世界。故选A

(4)主旨大意题。这篇短文介绍的是作者从小的时候开始就非常喜欢阅读,这个爱好还让作者想要成为一名作家,而这个梦想反过来又让作者读得更多,到大学的时候,作者意识到了阅读是多么的重要。因此文章的主题是作者为什么阅读,不是怎样读、读什么或什么时候读。故应选C。

【点评】这篇短文介绍了作者为什么喜欢阅读,整篇短文的内容不是很难理解,但是后面的题目需要学生对文章的主题有深层次的理解才能做出来因此理解文章的主题、了解作者的写作意图是做题的关键。例如第2小题,划线的这个单词voice本意是声音,但是在文章里,它肯定不是这个意思。根据这一段的意思可知,作者因为喜欢阅读而有了一个梦想,就是成为作家。而想要成为作家,要去表达自己的思想,就需要更多的去阅读,这样他才能找到自己的写作方式。因此这里的voice不是说出来的声音,而是作家笔下写出来的、能表达自己思想的声音,也就是作家的写作方式,因此应选B。

5.请阅读下面的海报,从每小题所给的A,B,C三个选下中选出一个最佳选项。

House fires often happened. So it appears necessary to learn something useful to protect

family from them. The following poster in the neighborhood will tell you how to do it.

中考英语英语阅读理解试题(附答案)

A. A smoke alarm

B. A pair of eyeglasses

C. A wheelchair

(2)We may have only ________ to escape from a house firm safely.

A. half an hour

B. 2 minutes

C. 293 seconds

(3)According to the poster, ________ can help save you from a house fire.

A. stopping the fire from spreading

B. making and following a plan to escape

C. keeping awake betwren11 pm. and 7 am.

(4)Call 119 for help ________.

A. after you reach safely

B. as soon as you are ready to escape

C. when you find out what causes the house fire

(5)The poster is put up in the neighborhood to help people learn to ________.

A. plan their live as they wish

B. save time as much as possible

C. protect themselves in a right way

【答案】(1)A

(2)B

(3)B

(4)A

(5)C

【解析】【分析】文章大意:文章讲述了当家庭火灾发生时,应该如何做才能够最安全,损失最小。

(1)细节理解题。根据“The risk of dying in a house fire i s cut in half with working smoke alarms”可知,烟雾报警器会降低火灾的死亡, 故答案是 A。

(2)细节理解题。根据“You may have as little as two minutes to escape (逃离) safely” 可知,故答案是 B。

(3)细节理解题。根据“Create a fire escape plan. 77% of families don't have a house fire escape plan to follow. ”可知,77%的家庭没有可遵守的火灾逃离方案。制定并且遵守逃离方案可以救助人们。故答案是B。

(4)细节理解题。根据“Don't call 119 until you are safely outside. ”可知,直到你安全到达户外后再打 119,故答案是 A。

(5)细节理解题。根据“So it appears necessary to learn something useful to protect family from them.”可知张贴海报的目的是以正确的方式保护人们,故答案是C。

【点评】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解题,细节理解题比较简单,一般可以直接从文中找到答案。

6.阅读下面短文,从每题所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项。

What will the world of the future be like? There are plenty of people who are happy to give their opinion of what we will be doing in 2050. Here are two predictions about the world of tomorrow.

中考英语英语阅读理解试题(附答案)

When we dream about the future, many like to think of owning a personal flying car. The advantages are obvious. This technology would allow total freedom of movement. We could fly at 480 km per hour, avoiding traffic lights and busy roads. However, some people believe there will be problems with traffic control. If the cars become popular, there is likely to be air traffic jam. Another big problem is mechanical failure. What will happen if the cars stop working? These are problems we must expect if flying cars become a reality.

中考英语英语阅读理解试题(附答案)

Three-dimensional printing is another new technology with exciting possibilities. 3D printers are used to build an object with liquid plastic.

They build the object layer by layer until it is complete. Car companies already use 3D printers to make life-size models of car parts, and medical companies use the technology to make man-made body parts. As we move into the future, 3D printing will revolutionize the way we shop, the way we manufacture and the way we treat sick people. The disadvantage is that such equipment will be extremely expensive.

So in the future, we might be able to fly to work or print out new shoes. Although there are some problems to solve before this will be possible, we can certainly dream of a world where

technology makes life easier and safer for millions of people.

(1)What is the passage mainly about?

A. Environmental protection.

B. The world of tomorrow.

C. Advantages of technology.

(2)What do we learn from the passage?

A. Some people think technology development may bring new problems

B. 3D printing can bring great changes to our life and its equipment is cheap.

C. The flying cars won't bring air traffic jam even when they become popular.

(3)What is the correct structure of the passage? (P1=Paragraph1)

A. B. C.

(4)What does the underlined word "they" refer to?

A. Car companies.

B. 3D print.

C. Body parts.

(5)We can infer that the writer ________ about the future life with technology.

A. doesn't care

B. feels hopeful

C. feels disappointed

【答案】(1)B

(2)A

(3)A

(4)B

(5)B

【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍很多人对2050年对未来世界的两个预测。私人飞车和3D打印机。

(1)细节理解题。根据What will the world of the future be like? There are plenty of people who are happy to give their opinion of what we will be doing in 2050. Here are two predictions about the world of tomorrow.可知本段主要谈论的是未来的世界是什么样子,故选B。(2)细节理解题。根据some people believe there will be problems with traffic control. If the cars become popular, there is likely to be air traffic jam. Another big problem is mechanical failure. What will happen if the cars stop working? These are problems we must expect if flying cars become a reality.一些人认为交通管制会有问题。如果汽车变得流行,很可能会出现空中交通堵塞。另一个大问题是机械故障。如果汽车停止工作会发生什么?如果飞车成为现实,这些问题我们必须预料到。可知科技的发展将会带来新的问题,选项A符合文章内容,故选A;选项C,不符合文字内容,故排除C;The disadvantage is that such equipment will be extremely expensive.可知选项B不符合文章内容,故排除B;综上所述,故选A。(3)篇章结构题。根据Here are two predictions about the world of tomorrow.总说; When we dream about the future, many like to think of owning a personal flying car.和 Three-dimensional printing is another new technology with exciting possibilities. 3D printers are used to build an object with liquid plastic.分说;So in the future, we might be able to fly to work or print out new shoes. Although there are some problems to solve before this will be possible, we can certainly dream of a world where technology makes life easier and safer for millions of people.总