当前位置:文档之家› 中考英语英语阅读理解试题(含答案)

中考英语英语阅读理解试题(含答案)

中考英语英语阅读理解试题(含答案)

一、英语阅读理解专项练习试卷

1.阅读理解

Many cars in advertisements are red, blue or green but almost 75 percent of new cars sold are black, white, silver or grey.

A survey shows people prefer the car colors that don't show dirt such as grey. That means the owners can wash their cars less, saving money. Besides, some areas that are short of water do not allow people to wash their cars often.

According to another survey, white cars are often sold more than cars of other colors. In China, car buyers say white makes a small car look bigger. Car buyers in other countries also like white. And the research also suggests that there is a lower risk of accidents during the day for white cars compared with darker ones. People also think the temperature inside white cars is lower than that in cars of other colors.

At present, every year about 11 percent of cars sold are red and 8 percent are blue. Green has become less popular. In the mid 1990s, green was the most popular color in many places of the world. But today, green cars are hard to find.

Sometime in the future, people may not have to choose the color of their car technology may let owners change their car's paint color anytime.

(1)You can often see cars in advertisements.

A. white

B. black

C. red

D. silver

(2)Car buyers choose grey because they .

A. can wash their cars less

B. don't need to wash cars

C. can pay less money for cars

D. don't allow washing cars

(3)According to the passage, white cars look than those of other colors.

A. safer

B. darker

C. cheaper

D. bigger

(4)Green cars .

A. make up 11% of the cars sold

B. are hard to find all the time

C. were the most popular in the mid 1990s

D. were less popular than blue cars in the past (5)In the future, we can .

A. choose cars in all colors

B. paint our cars any color anywhere

C. buy cars in all colors

D. change our car's paint color anytime

【答案】(1)C

(2)A

(3)A

(4)C

(5)D

【解析】【分析】大意:本文讲述车的颜色,以及使用某些颜色的原因。

(1)细节题。根据Many cars in advertisements are red,可知,广告里的车的颜色是经常是红色的,故选C。

(2)细节题。根据A survey shows people prefer the car colors that don't show dirt such as grey. That means the owners can wash their cars less, 可知,车的用户选择灰色的车,因为他们可以更少洗车,故选A。

(3)细节题。根据the research also suggests that there is a lower risk of accidents during the day for white cars compared with darker ones.可知,研究表明白色的车比其他颜色的车更安全,故选A。

(4)推断题。根据In the mid 1990s, green was the most popular color in many places of the world. 可知,在20世纪90年代绿色的是世纪很多地方最受欢迎的颜色,推出绿色的车那时应该是最受欢迎的,故选C。

(5)细节题。根据Sometime in the future, people may not have to choose the color of their car technology may let owners change their car's paint color anytime.可知,将来,我们可以在任何时候改变我们车的漆的颜色,故选D。

【点评】考查阅读理解。细节题和推断题是阅读理解题中常考题型。细节题需要从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

2.阅读下列短文,从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。

B

中考英语英语阅读理解试题(含答案)

It was July 17th of 2017. The little helpless girl, who had trouble walking, was going out into the wide world. In June 2016, I got the idea that I was going to America as an exchange student. With tears in my eyes, I said goodbye to my family.

After I finally arrived at the airport in Burlington, Vermont. I was welcomed by my host family. They didn't know much about my disability. “I hobble a little, but I don't see it as a problem.” I think it's the will that decides what you can and cannot do, and the disability doesn't matter!

Before I went to the US, I knew I was going to miss home. But I went! Why? I've been a fighter ever since I decided not to give up my breath when I was born! My mother wrote my host mom an e-mail and told her about my hard birth so they would understand. I remember clearly after she finished reading it, she came into the room, gave me a big hug and said, “You are a fighter.” My host family supported me so much during the year. In school, small notes were sent out to all my teachers, by e-mail, to tell them about my disability. Everything worked greatly.

By the end of my year, exchange students were asked to talk about our years. I spoke in front of about 100 people! I was extremely proud of my “speech”. The following day some teach ers stopped me and said, “Your speech was the best one.”

My year in Vermont was the best thing I've done so far! I proved I AM A FIGHTER and that NOTHING IS IMPOSSIBLE!

(1)How did the author go to the US?

A. By bus

B. By car

C. By boat

D. By plane

(2)What did the writer's mom tell the host mom in the email?

A. The writer's family

B. The writer's daily life

C. The writer's birth

D. The writer's disability

(3)How did the writer feel about her speech?

A. Excited

B. Sad

C. Proud

D. Unsatisfied

(4)What can we know from the passage?

A. The writer enjoyed her exchange life.

B. The writer was not happy with her host family.

C. Only the writer made a speech in front of about 100 people.

D. The writer joined the army and became a fighter.

【答案】(1)D

(2)C

(3)C

(4)A

【解析】【分析】本文通过作者作为一名交换生的经历谈论对人生的感悟:只要努力,一切皆有可能。

⑴细节理解。根据第二段After I finally arrived at the airport in Burlington, Vermont可知作者是乘飞机去的美国,故选D。

⑵细节理解。根据My mother wrote my host mom an e-mail and told her about my hard birth so they would understand可知作者的母亲在邮件中告诉她的寄宿家庭的妈妈她出生的时候难产。故选C。

⑶细节理解。根据倒数第二段I was extremely proud of my “speech”.可知作者对她的演讲很自豪,故选C。

⑷推理判断。根据最后一段 My year in Vermont was the best thing I've done so far!可知作者认为在佛蒙特的一年是最好的,所以选A。

【点评】这是一篇人生感悟的文章,通过自己作为一名交换生的经历感悟人生。题目设计较为简单,可以通过题目在文章中定位找到正确答案。

3.阅读理解

It was the Peter shopkeeper in New York who taught me about the great power of kindness.

At that time I was a poor student. I would work early mornings and the late nights to pay for my studies.

On the day I went to that shop for the first time. I was sick with a very high fever. I had been off work for a few days, and I had run out of food. As I had been so busy working, I hardly had friends nearby who could help.

So I went out to get some food. Usually, I would have gone to the supermarket, but because it was closer, I went into the Peter Shop. I picked up a few items, and then handed them to the shopkeeper, who told me, “Girl, you are unwell.” I nodded.

He pointed at the sausage (香肠) and bread I was buying and offered, “l can make you a sandwich, so you don't have to do it yourself.” So, he made the sandwich and asked me to wait a moment. He went in the back room and reappeared with a bowl of hot soup. “It will warm you up,” he said with a gentle smile.

What really warmed me up, though, was not the soup. It was his smile. His kindness made me feel cared for at a point in life when I was particularly lonely. It made me want to be as kind as the shopkeeper who had been kind to me. I had been quite shy, but from that day on, I did not let shyness stop me from performing kindness.

(1)Why did the writer work so hard?

A. Because she had to pay for her studies.

B. Because she wanted to stay in New York.

C. Because her friend needed help.

D. Because she wanted to get more experience.

(2)What was wrong with the writer on taht day?

A. She lost her job.

B. She had a terrible cold.

C. She had a high fever.

D. She lost her money.

(3)What did the shopkeeper do for the writer?

A. Gave some bread to her.

B. Made a sandwich for her.

C. Gave some medicine to her.

D. Gave a bowl of cold soup to her.

(4)What can we know from the last paragraph?

A. The writer would go to the shop often later.

B. The shopkeeper and the writer became good friends.

C. The writer was moved and wanted to be kind to others.

D. The shopkeeper cured (治愈) the writer's illness.

【答案】(1)A

(2)C

(3)B

(4)C

【解析】【分析】短文记叙了作者有一次生病去店里买东西,遇到店员主动给她做三明治的经历,从那以后,作者想要做一个像店员那么善良的人。

(1)细节理解题。从. I would work early mornings and the late nights to pay for my studies.可知作者这么努力工作是想付学费,故选A。

(2)细节理解题。从On the day I went to that shop for the first time. I was sick with a very high fever.可知那天作者发高烧,故选C。

(3)细节理解题。从“l can make you a sandwich, so you don't have to do it yourself.” So, he made the sandwich and asked me to wait a moment.可知这个店员给她做了个三明治,故选B。

(4)段意理解题。最后一段是作者的感触,她被店员的微笑感动了,想做一个和他一样友善的人,故选C。

【点评】考查对篇章的把握对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。

4.根据短文内容,判断句子正误。

Dear Dr. Manners,

My close friend seldom says "please". She will say "Can you get me that bag?" or" Move it over there!" I have told her a lot of times that it is polite to use "please" and "thank you", but she hardly remembers. I feel that she is ordering me around without "please", and I always get angry. We have been close friends for over 10 years. It seems that I can't stand it any more. What should I do? Can you help me?

Sincerely,

Hawkins Dear Ms Hawkins,

When your friend docs not use polite words, it seems that she is ordering you to do something. So you have right(权利) to hate her behavior.

Ask her why she doesn't use "please" or "thank you". Explain to her that it makes you feel uncomfortable. Also, you don't need to do anything for her because she doesn't seem kind or pleasant when she asks you to.

Maybe your friend was not taught how to use "please" or "thank you" in the normal conversation. So you can try to teach her that. Remember it is difficult to find another close friend if you lose one.

Best regards,

Dr. Manners (1)Ms Hawkins doesn't know how to use "please" or "thank you".

(2)Ms Hawkins got to know her friend more than ten years ago.

(3)Dr. Manners thinks Ms Hawkins has right to hate her friend's behavior.

(4)Maybe Ms Hawkins' friend doesn't know the right way of talking in the normal conversation.

(5)Dr. Manners advises Ms Hawkins to break up (绝交) with her friend.

【答案】(1)0

(2)1

(3)1

(4)1

(5)0

【解析】【分析】文章大意:主要讲述了霍金斯女士对医生讲了她对于朋友的一些不礼貌行为的烦恼,并请求帮助。

(1)根据第一封信的内容中的“My close friend seldom says ‘please’.”以及“I have told her a lot of times that it is polite to use ‘please’ and ‘thank you’, but she hardly remembers.”可知是Ms. Hawkins的朋友不知道如何使用“please”和“thank you”而不是Ms. Hawkins,故选错误。(2)根据第一封信的内容中的“We have been close friends for over 10 years”可知。十多年前,霍金斯认识了她的朋友。故选正确。

(3)根据第二封信的内容中的“it seems that she ordering you to do something. So you have right(权利) to hate her behavior.”可知礼仪博士认为霍金斯女士有权讨厌她朋友的行为。故选正确。

(4)根据第二封信的内容中的“Your friend was probably never taught how to use ‘please’ or ‘thank you’ in normal conversation.”可知也许霍金斯女士的朋友在正常的谈话中不知道正确的说话方式。故选正确。

(5)根据第二封信的内容中的“Remember it is difficult to find another close friend if you lose one.”可知Dr. Manners并没有建议Ms. Hawkins和她的朋友绝交。故选错误。

【点评】考查理解判断题。审读题目,找出相关的依据。读懂短文内容再读题目,把握每一个待判定句子的含义,通过寻读法在原文中找出每一个问题相关的段落与词句,然后依据短文内容对试题所给出的句子进行是非判断。

5.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。

Blue Lightning

中考英语英语阅读理解试题(含答案)

Sally loved cars more than anything else. This spring she thought of building a go-kart to enter for the Go-Go Race. So she asked her dad for help.

"Well," he said. "How about this: you do some research first and then come back to me with a design."

A week later, Sally brought her notes and drawings to Dad. She named her go-kart "Blue Lightning". Dad looked over her work, thinking. "Well, that's interesting," he said. "Have a try. Just build Blue Lightning as you've designed."

Over three weekends of hard work, Sally turned her design into a real, working go-kart and painted it light blue. Dad asked her to take it for a test drive. Sally agreed.

After she did that, Sally drove back to Dad. "Well," she said. "Now I know why you wanted me to have a test drive."

"Oh, do you?" he said. "Please share."

"When I drove fast, there was a lot of pushback," she said. "I think it's because of the lightning bolt (闪电) shape."

"Very good!" Dad said.

"So, why didn't you tell me about that problem in the first place?" Sally asked.

Dad laughed. "Where's the fun in that? If you give a man a fish, he'll eat for a day. But if you teach a man to fish, he'll eat for a lifetime."

Sally said, "I see. Anyway, designing is half the fun!"

Dad smiled. "Good. Sometimes, learning happens during the process. We learn how to do something right by doing it a few times first and making mistakes along the way."

That encouraged Sally and she worked even harder. When she showed Dad her new go-kart, he nodded with pride.

Finally came the race. Sally wasn't worried about whether she would win—in her mind, she had already won, by building something better than ever before.

(1)Sally thought of building a go-kart to ________.

A. practice driving

B. enter for a race

C. play with friends

D. do some research (2)What did Sally's dad ask her to do after she built the go-kart?

A. To have a test drive.

B. To take a good rest.

C. To give it a cool name.

D. To paint it light blue.

(3)Sally's story mainly tells us that ________.

A. winning a race is important

B. fishing brings us a lot of fun

C. driving experience is necessary

D. learning happens during the process

【答案】(1)B

(2)A

(3)D

【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述在过程中学习,我们通过做某事数次,然后发现错误,最后学会怎样正确地做某事。

(1)细节题。根据 This spring she thought of building a go-kart to enter for the Go-Go Race.可知她想造卡丁车参加比赛,故选B。

(2)细节题。根据 Dad asked her to take it for a test drive. 造好卡丁车后,爸爸叫她进行测试驾,故选A。

(3)主旨题。文章主要讲述我们通过做某事数次,然后发现错误,最后学会怎样正确地做某事,在过程中学习,故选D。

【点评】细节题和主旨题是阅读理解题中常考题型。细节题要从文中寻找答案;主旨题需

要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

6.阅读理解

Everyone faces challenges in their life, but some are more important than others. Daniel Kish had serious problems with his eyes when he was born. And doctors took away both of his eyes before he was fourteen months old.

Soon after, however, he started to do an amazing thing. He started to make clicking(咔嗒) sounds with his tongue(舌头) to help him move around. Much like a bat(蝙蝠), he now moves about using sonar(声呐). He is so good at it that he can ride a bicycle in traffic. He and his group, World Access for the Blind, teach others how to use sonar. In this interview with National Geographic, Kish explains how the process works.

How does sonar work?

"When I make a clicking sound, it makes sound waves. These waves reflect(反射) off surfaces all around and return to my ears. My brain then processes the sounds into images(图像). It's like having a conversation with the environment

When you click, what do you see in your mind?

"Each click is like a camera flash. I make a 3D image of the things around me for hundreds of feet in every direction

What is it like riding a bike using sonar?

"It's exciting and enjoyable but requires a lot of focus. I click up to two times per second, much more than I usually do."

Is it dangerous to move around the world in this way?

"Much of the world lives in fear of things that we mostly imagine. I have a habit of climbing anything and everything, but I never broke a bone (骨头) as a kid.”

How challenging is it to teach people to use sonar?

"Many students are surprised how quickly results come. Seeing isn't in the eyes, it's in the mind."

(1)What's the main idea of Paragraph 2?

A. Kish explains how sonar works.

B. Kish teaches people how to use sonar.

C. Kish started to move around using sonar.

D. Kish is good at riding a bicycle in traffic.

(2)How does sonar work? Choose the right order.

a. The sound waves reflect off surfaces.

b. The person makes a clicking sound.

c. The brain makes images with the sounds.

d. The sound waves reach the persons ears.

A. b-a-c-d

B. b-d-a-c

C. a-b-d-c

D. b-a-d-c

(3)What can we know about Kish from the passage?

A. He always challenges himself bravely.

B. He lives in fear of things that he imagines.

C. He became blind when he was 14 years old.

D. He broke his bone when climbing as a child.

(4)What would be the best title for the passage?

A. How Sonar Works.

B. Riding a Bike Using Sonar.

C. Seeing with the Mind.

D. How the Blind Move Around.

【答案】(1)C

(2)D

(3)A

(4)C

【解析】【分析】文章大意:本文叙述一个能面对生活挑战的人Daniel Kish十四个月打之前由于出生时眼睛有严重问题,双眼都被摘掉了。但是他现在开始使用声纳。他擅长骑车,所以在交通中他能骑自行车。他和他的团队,盲人世界通道,教别人如何使用声纳。当问到教人们使用声纳有多困难,许多学生都惊讶于结果来得如此之快。眼见不在眼里,它在心里。

(1)段落大意题。由 he now moves about using sonar(声呐). He is so good at it that he can ride a bicycle in traffic. He and his group, World Access for the Blind, teach others how to use sonar. In this interview with National Geographic, Kish explains how the process works. 可知本段主要说明Daniel Kish现在开始使用声呐来帮助他四处走动。故选C。

(2)细节理解题。由a:When I make a clicking sound, it makes sound waves. b:These waves reflect off surfaces all around and d:return to my ears. c:My brain then processes the sounds into images It's like having a conversation with the environment。可知正确的顺序b-a-d-c,故选D。

(3)推理判断题。由Soon after, however, he started to do an amazing thing. He started to make clicking sounds with his tongue to help him move around. Much like a bat, he now moves about using sonar. He is so good at it that he can ride a bicycle in traffic. He and his group, World Access for the Blind, teach others how to use sonar.然而,不久之后,他开始做一件了不起的事情。他开始用舌头发出咔哒声来帮助他四处走动。就像蝙蝠一样,他现在开始使用声纳。他擅长骑车,所以在交通中他能骑自行车。他和他的团队,盲人世界通道,教别人如何使用声纳。可知他能够开始使用声纳到处走动,并擅长骑自行车同时教会盲人使用声纳。能像正常人一样生活,已经勇敢地战胜了自我。故选A。

(4)标题判断题。由最后段How challenging is it to teach people to use sonar? "Many students are surprised how quickly results come. Seeing isn't in the eyes, it's in the mind."可知使用声纳不是用眼睛看,而是在用心。只有选项C才能揭示文章的内容,故选C。

【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。

7.根据短文理解,选择正确答案。

下载文档原格式(Word原格式,共16页)
相关文档
  • 中考英语阅读理解试题

  • 中考英语阅读理解真题

  • 中考英语阅读理解20篇

  • 中考英语阅读理解专项

  • 中考英语阅读回答

  • 中考英语阅读理解题型

相关文档推荐: