当前位置:文档之家› 中考英语阅读理解试题和答案

中考英语阅读理解试题和答案

中考英语阅读理解试题和答案

一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)

1.根据短文理解,选择正确答案。

A

Some people think only school children do not agree with their parents, however, it is not true. Communication is a problem for parents and children of all ages. If it's hard for you to communicate with your parents, don't worry about it. Here are some suggestions for you to bridge generation gap(代沟).

Don't argue with your parents. Don't get to your parents when you are angry. Your parents probably won't consider your ideas if you are shouting at them You can't express(表达)yourself well if you are angry. Go to some place to cool off. Make sure you understand why you are unhappy. Then think about what you want to say to your parents. If you don't think you can speak to them at the moment, try writing a letter.

Try to reach a compromise (和解). Perhaps you and your parents disagree(有分歧) on something. You can keep your disagreement and try your best to accept each other. Michael's mother didn't agree with him about buying a car. They argued over it, but finally they came to a compromise. Michael bought the car, but only drove it on certain days.

Of course your parents might refuse to compromise on something. In these situations, it is especially important to show love and respect (尊敬) to them. Showing respect will keep your relationship strong.

Talk about your values. The values of your parents are probably different from those of your own. Tell your parents what you care about, and why. Understanding your values might help them see your purposes in life.

A good relationship with your parents can make you a better and happier person. It is worth having a try.

(1)From the passage we know_______ have a communication problem.

A. parents and children of all ages

B. children and other people

C. parents and their school children

D. teachers and their students

(2)How many pieces of advice does the writer give us to bridge the generation gap?

A. 5

B. 4

C. 3

D. 2

(3)The underlined phrase "cool off" in the passage means_______.

A. make yourself happy

B. make yourself quiet and relaxed

C. become angry

D. go away

(4)If the values of your parents are different from those of yours, you'd better_______.

A. argue with them

B. keep away from them

C. agree with them all the time

D. tell your parents what you care about

(5)The best title for the passage is_______.

A. How to Bridge the Generation Gap

B. How to Deal with Family Problems

C. How to Be Good Parents

D. How to Be a Good Child

【答案】(1)A

(2)C

(3)B

(4)D

(5)A

【解析】【分析】父子之间有代沟,主要原因就是缺少沟通,当我们彼此了解了对方的观点和想法以后,就能很容易的理解对方,从而消除代沟。

(1)细节理解,根据文中语句“Communication is a problem for parents and children of all ages.”理解可知。父母和孩子之间的沟通问题在任何年龄段都存在,故选A。

(2)理解归纳,通读文中语句理解可知,作者给我们提了三条建议,故选C。

(3)词义理解,根据You can't express(表达)yourself well if you are angry. Go to some place to cool off. Make sure you understand why you are unhappy.可知生气的时候不能表达你自己,找个地方冷静冷静,让自己明白为什么不开心。所以cool off意思是“冷静下来”故选B。

(4)细节理解,根据文中语句“The values of your parents are probably different from those of your own. Tell your parents what you care about, and why.”理解可知。让父母了解你的价值观,可以帮助父母更加的了解你,故选D。

(5)主旨大意,通读全文中的语句理解可知,本文主要介绍怎样消除代沟的建议,第一段最后一句Here are some suggestions for you to bridge generation gap(代沟).是本文的中心句,故选A。

【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。

2.根据短文内容理解选择正确答案。

C

What is your favorite color? Ask famous persons like Cate Blanchett, Scarlett Johnson, and Bono (singer for the band U2), and maybe they will say “green.” That’s not because these artists like the color green best. Instead, they are interested in green fashion.

Green fashion is about making (and wearing) clothes that are good for humans, animals, and the Earth. In the past, green fashion made people think of ugly clothes. But today, green fashion is different. It is about looking good and caring about the Earth and other people. You can have interesting clothes and be green.

Around the world, green fashion is becoming popular. For example, the U.K. company People Tree sells men’s and women’s clothing and accessories(配搭物). They are made from natural fabrics(织物)like cotton and wool. Workers who make the clothes are from countries like Kenya(肯尼亚), and Bangladesh(孟加拉国). People Tree pays the men and women good money for the clothes they make.

Singer Bono and his wife also started a clothing company called EDUN. When the clothes are sold, EDUN uses most of the money to help people around the world.

(1)From this passage, we know that “green fashion” means________.

A. putting green color on your face

B. making clothes from green trees

C. wearing the color green all the time

D. wearing clothes that are good for the Earth (2)Today, green fashion is ___________.

A. the same as it was in the past

B. making people work harder

C. more popular and interesting

D. mostly popular with famous persons

(3)Which sentence about green clothing companies is true?

A. They are all in Africa.

B. They do not pay their workers well.

C. They make clothes only for women.

D. They use natural fabrics to make clothes.

(4)What does EDUN do?

A. It teaches people to make clothes.

B. It makes interesting clothes for teenagers.

C. It sells clothes and uses the money to help people.

D. It pays people good money for the clothes they make.

【答案】(1)D

(2)C

(3)D

(4)C

【解析】【分析】

⑴细节理解。根据第二段Green fashion is about making (and wearing)clothes that are good for humans, animals, and the Earth可知绿色时尚是做或者穿对人、动物和地球有益的衣服。故选D。

⑵细节理解。根据第二段But today, green fashion is different.和第三段Around the world, green fashion is becoming popular可知当今绿色时尚更受欢迎。故选C。

⑶细节理解。根据第三段可知he U.K. company People Tree sells men's and women's clothing and accessories(配搭物). They are made from natural fabrics(织物) like cotton and wool. Workers who make the clothes are from countries like Kenya(肯尼亚), and Bangladesh(孟加拉国). People Tree pays the men and women good money for the clothes they make. 可知他们

用天然纤维制作衣服。ABC错误,故选D。

⑷细节理解。跟最后一句When the clothes are sold, EDUN uses most of the money to help people around the world. 可知他们用钱帮助全世界的人们。故选C

【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。

3.根据短文内容选择正确答案。

A

Shirley Temple, the once-famous child movie star, died at the age of 85 on February 10, 2014. She was born on April 23, 1928. She was good at acting and dancing. In 1934, she starred(主演) in the movie Bright Eyes. From then on she became famous around the world. Later she starred in other movies and won a Juvenile Oscar in February, 1935.

For many Americans born in the 1930s and 1940s, Temple was not just an on-screen star but also a close friend in their childhood. She was remembered by the world as “little angle” for all time. An American movie star said, “L ittle Shirley Temple encouraged the whole country during the Great Depression(大萧条).”

Shi Li and Cui Jiping are husband and wife. They are disabled. They completed the first Chinese encyclopedic(百科知识的) dictionary for deaf people and people with hearing problems.

The dictionary includes words on medicine, education, psychology, law, history and culture about deaf people's life. This book provides a learning tool for this special group of people and it helps them know about the world more easily.

They spent six years and over 1,000,000 yuan on the book. They first collected material for the book by themselves, then they invited a lot of experts across the country to write.

The book is warmly welcomed by the deaf. One of the readers said, “The bo ok shows that we're not alone. We can have our own way to communicate with the world. ”

(1)From the passage we know that Temple .

A. won a Juvenile Oscar for Bright Eyes

B. began to star in her first movie when she was ten

C. was not an on-screen star

D. was encouraging during the Great Depression

(2)According to the passage, Shi Li and Cui Jiping .

A. are disabled people full of love

B. wrote many famous books

C. finished the book by themselves

D. live a very hard and poor life

(3)Which of the following is TRUE about the book?

A. It is the first world encyclopedic dictionary.

B. Deaf people can know about the world more easily with the help of it.

C. It took them sixteen years to finish the book.

D. It includes medicine and art about the life of deaf people.

【答案】(1)D

(2)A

(3)B

【解析】【分析】本文报道了名人Shirley Temple、Shi Li and Cui Jiping的事迹。Temple曾经

著名的儿童电影明星,在1935年2月获得了少年奥斯卡奖,在美国经济大萧条时期,Temple鼓励着整个国家。Shi Li and Cui Jiping是残疾人,他们为聋人和听力有障碍的人编写了中国第一本为聋人和听力有障碍的人的百科全书。

(1)细节理解题。根据An American movie star said, “Little Shirley Temple encouraged the whole country during the Great Depression(大萧条).”可知在美国经济大萧条时期,Temple 鼓励着整个国家,故选D。

(2)推理判断题。根据They are disabled. They complete the first Chinese encyclopedic(百科知识的)dictionary for deaf people and people with hearing problems.可知Shi Li and Cui Jiping是残疾人,他们为聋人和听力有障碍的人编写了中国第一本为聋人和听力有障碍的人的百科全书。故推断他么那是在帮助这些残疾人,是有爱心的,故选A。

(3)细节理解题。根据This book provides a learning tool for this special group of people and it helps them know about the world more easily.可知这本书为这群特殊人群提供了一个学习工具,并且帮助他们更容易地了解世界。故选B。

4.根据短文内容选择正确答案。

B

“Do you believe in life after death?” Jack's boss asked Jack.

“Yes, Sir.”

“Well, then, that makes everything just fine,” the boss went on. “About an hour after you left yesterday to go to your grandfather's funeral(葬礼), he dropped in to see you.”

(1)What do you think Jack did the day before?

A. He attended his grandfather's funeral.

B. He did nothing special and he worked as usual.

C. He meant to attend a funeral but didn't.

D. He told a lie to get the day off.

(2)What do you guess Jack's grandfather was doing the day before?

A. He had been dead for some days but suddenly came to life again.

B. He was thought to be dead but in fact well and alive.

C. He was doing his usual business.

D. He learned that Jack had cheated his boss and came to see him.

(3)When the boss said, "That makes everything just fine", he _______.

A. meant he was glad that Jack’s grandfathe r was still alive

B. was, in fact, telling Jack that he had been found out

C. was, in fact, telling Jack that everything was OK

D. meant he was glad that Jack believed in life after death

【答案】(1)D

(2)C

(3)B

【解析】【分析】这是一个笑话,Jack借口参加祖父的葬礼而请假刚离开不久,他的祖父来看他。老板借用人死后后灵魂来揭穿Jack的谎言。

(1)推理判断。根据老板的话About an hour after you left yesterday to go to your grandfather’s funeral(葬礼), he dropped in to see you.可知他撒了谎,故选D。

(2)推理判断。从对话中可知Jack 的祖父是顺便来看他,drop in顺便走访。故选C。(3)推理判断。老板这样说的意思是他在告诉Jack这样就能解释“你的祖父来看你”了,也就是告诉Jack他知道Jack说谎了。故选B。

【点评】故事类阅读要紧扣故事的时间线索,人物间的关系,故事的发展和结局,点明的主旨等信息。答题时注意问题中的关键词在文章中的准确定位,根据关键词查找信息,切忌主观臆断,凭感觉做题

5.阅读理解

Students at a primary school in Fuzhou, East China's Fujian Province were required to clean the school toilets to help them develop good habits.

But some parents are strongly against the idea. They can't see the advantages of students doing such chores(杂事). They think that the school should provide students with a proper education, not the chance to be school cleaners.

In fact, parents, schools and society play an equally(同等地)important role in developing the character of students. It is good for schools to give students such tasks, because few of the students will do them at home. Their parents want them to do homework only. In recent years, some parents will make mountains out of molehills when students are asked to do some chores in schools. Some complain about the teachers if their kids get hurt in schools; some even challenge the schools' teaching methods and management. As a result, many primary schools, especially those in big cities, do not let students join in outdoor activities during breaks, fearing that they might get hurt. This is bad for the development of students' best qualities.

What the primary school in Fuzhou is doing is worth praising. Doing chores can put a sense of responsibility into students' minds and teach them the spirit of rules as well as teamwork. Also, it can make students' in-school experiences more meaningful.

(1)A primary school in Fuzhou required the students to .

A. do homework only

B. finish homework at school

C. clean the playground

D. clean the school toilets

(2)Some parents don't think that the school should provide students with .

A. a proper education

B. a chance to be cleaners

C. a chance to be teachers

D. more housework

(3)The underlined phrase "make mountains out of molehills" means" ".

A. 愚公移山

B. 山穷水尽

C. 小题大做

D. 眉飞色舞(4)What is the main idea of the passage?

A. Students shouldn't do any chores in school.

B. Parents require students to do some chores in school.

C. Some parents think doing some chores is harmful to students.

D. Doing some chores can develop students' good qualities.

【答案】(1)D

(2)B

(3)C

(4)D

【解析】【分析】主要讲了福州一所小学让学生们打扫厕所来朋友学生的好习惯,对此一些父母的意见及其好处。

(1)细节题。根据Students at a primary school in Fuzhou, East China's Fujian Province were required to clean the school toilets to help them develop good habits可知福州一所小学让学生们打扫厕所来朋友学生的好习惯,故选D。

(2)细节题。根据They think that the school should provide students with a proper education, not the chance to be school cleaners.可知一些父母认为不应该让学生成为学习清洁工,故选B。

(3)推断题。根据后句Some complain about the teachers if their kids get hurt in schools; some even challenge the schools' teaching methods and management.一些家长抱怨老师是否孩子在学校受伤,甚至挑战老师的教学方法和管理,所以一些家长容易小题大做,故选C。

(4)主旨题,根据Doing chores can put a sense of responsibility into students' minds and teach them the spirit of rules as well as teamwork. Also, it can make students' in-school experiences more meaningful.可知做家务可以培养学生的责任心、团队精神、让学生的在校经历更有意义,故选D。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

6.阅读理解

There are few families in the United States that do not have either a radio or a television set. Both of them have become necessary parts of our daily life, keeping us Americans filled with the news of the day, teaching us in many fields of interest, and making us happy with singing, dancing and acting.

Marconi, the Italian inventor, who gave us the radio, probably didn't know how much his great invention would have done for the world in the years to come. Radio had, perhaps done as much as any other communication tool. Things of the world can be reported to people everywhere a few seconds after they happen. Travellers in out-of-the-way places, ships at sea and even astronauts around the Earth are able to keep in touch with each other by radio.

Television is another important invention. It lets us see as well as hear the actor. Since its appearance, TV has done a great deal in the daily life of people everywhere. Many programmes

are now televised in colour.

Perhaps the most modern invention is "Telstar", a "star" moving around the Earth. It makes it possible for people all over the world to be closer than ever before. Now a family in Chicago can watch a motorcar race in Italy, a table tennis competition in Beijing or a volleyball match in Japan on TV as these events are actually happening!

(1)The passage tells us that in the USA have no radios or television sets.

A. a large number of homes

B. all the families

C. a small number of families

D. quite a few homes

(2)Why does the passage say radio and TV have become necessary parts of our daily life?

A. Because they have included nearly everything in our life.

B. Because man would not live happily without them.

C. Because they are the only ways to spread information.

D. Because no communication means no life.

(3)What is the use of a "Telstar" according to the passage?

A. To receive and store information only.

B. To move around the Earth just like the Moon.

C. To give light onto the Earth at night.

D. To help broadcast radio or TV information to the world.

(4)Who do you think the writer of the passage is?

A. An Italian.

B. A Japanese.

C. An American.

D. A Chinese reporter.

【答案】(1)C

(2)A

(3)D

(4)C

【解析】【分析】本文介绍了电视在美国生活中的重要性。

(1)细节题。根据There are few families in the United States that do not have either a radio or a television set,可知在美国少数家庭没有收音机或电视机,故选C。

(2)推理题。根据Both of them have become necessary parts of our daily life可知,因为它们几乎包含了我们生活中的一切所以广播和电视已经成为我们日常生活中不可或缺的一部分,故选A。

(3)推理题。根据It makes it possible for people all over the world to be closer than ever before这使得全世界的人比以往任何时候都更亲近可知T elstar帮助向世界广播电台或电视信息,故选D。

(4)推理题。根据keeping us Americans filled with the news of the day使我们美国人充满了一天中的新闻可知作者是美国人,故选C。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

7.阅读理解

This year the US will honour(纪念)one of the country's most famous writers-Mark Twain

(1835-1910).Most readers know that his real name was Samuel Langhorne Clemens, but how many know where the pen name "Mark Twain" came from?

The answer shows Clemens' colourful early life before he became a writer. "Mark Twain" was the cry shouted on a ship when the ship entered a part of a river that was two fathoms(6 feet)deep. "Twain" is an old-fashioned way of saying "two". Twain trained as a ship pilot on the Mississippi river for two years, a time that he wrote about in the humorous Life on the Mississippi (1883).

The famous river would become an important theme in many of his works-who could forget the journey of Huck and Jim along it in his most famous book, The Adventures of Huckleberry Finn(1884).

With little education, he had to teach himself how to write stories. Whenever possible, he would go to public libraries. There he spent much time reading and thinking, which greatly helped him with his writing.

On the other hand, his life experiences gave him wonderful material to write about and attract readers. Twain wrote in a style that has been called "local colour" because it shows great knowledge of local people and their customs.

The gift is very clear in the two books for which Twain is still celebrated today: The Adventures of Tom Sawyer(1876)and its follow-up The Adventures of Huckleberry Finn, which many people call "The Great American Novel".

The most amazing invention in his book is the voice of Huck himself. Huck did not enjoy schooling. It shows in the way he uses language, in a spoken style. Only a master like Twain could copy the way a young southern boy talked so well.

(1)What does the underlined word "gift" mean in the passage?

A. Twain's talent for self-teaching.

B. Twain's "local colour" writing style.

C. Twain's good sense of humour.

D. Twain's experiences as a ship pilot.

(2)According to the passage, what is the best part of The Adventures of Huckleberry Finn?

A. The deep social meaning.

B. The exciting life experiences.

C. The special way that Huck talks.

D. The nice view of the Mississippi.

(3)Which is the most suitable place in the passage for the sentence, "Twain did not come from the writer's background you might expect."?

A. At the beginning of Paragraph 2.

B. At the beginning of Paragraph 3.

C. At the beginning of Paragraph 4.

D. At the beginning of Paragraph 5.

(4)What is the passage mainly about?

A. Mark Twain's career as a great writer.

B. Mark Twain's interest in describing local life.

C. Mark Twain's achievements in American literature field.

D. Mark Twain's life experiences which influenced his writing.

【答案】(1)B

(2)C

(3)C

(4)D

【解析】【分析】主要讲了著名的作家之一——马克吐温的笔名的来历及他的生活经历给了他写作的极好的素材。

(1)推断题。根据Twain wrote in a style that has been called "local colour" because it shows great knowledge of local people and their customs.可知吐温以一种被称为“地方色彩”的风格写作,因为它显示了对当地人及其风俗习惯的深刻了解,所以gift指的是吐温的被称为“地方色彩”的风格写作,故选B。

(2)细节题。根据The most amazing invention in his book is the voice of Huck himself.他书中最惊人的发明是哈克自己的声音,故选C。

(3)细节题。根据With little education, he had to teach himself how to write stories.可知马克吐温学历低,并不是来自你期望的作家背景,故选C。

(4)主旨题。根据全文可知主要讲了著名的作家之一——马克吐温的笔名的来历及他的生活经历给了他写作的极好的素材。故选D。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

8.阅读理解

Roald Dahl was one of the most successful writers of children's books. He sold millions of books all over the world. Many of his books have been made into films and videos. He is so famous that there is even a Roald Dahl Museum you can visit.

Roald Dahl was born in 1916 in Wales, Britain. His father was rich but he died when Roald was very young. Roald and his mother lived a hard life. He had to leave school and went to Africa where he worked for an oil company.

In 1939, Roald became a pilot, but he had a bad accident. It made him limp(瘸的)for the rest of his life. After this, Roald went to America where he wrote a story about his experience as a pilot. It was so good that it was put in a magazine.

Roald married an American film star. They bought a house in England and had five children. From 1960 to 1965, :Theo, one of his children, was hit by a taxi and was seriously hurt. Oliva, one of Roald's daughters, died of a strange illness. Soon after this, his wife also had a serious illness. It took her years to get completely better.

Gradually Roald became more and more successful. He always did his writing in an old shed (棚)at the back of his house. He always sat in the same old armchair with a wooden board on his lap.

"One of the nice things about being a writer," he once said, "is that all you need is what you've got in your head and a pencil and a bit of paper."

In 1983 Roald won a big prize for his book The BFG. During his life, Roald wrote many famous books, such as Charlie and the Chocolate Factory, Matilda, Fantastic Mr Fox.

After he died in 1990, Roald left money to help people with serious illness and those with problems with reading and writing.

(1)Roald Dahl was famous as a(n) .

A. doctor

B. teacher

C. actor

D. writer

(2)After Roald went to America, he .

A. lost his parents in a plane accident

B. wrote a story about his pilot experience

C. got married with an English film star

D. won a big prize for his book Matilda

(3)Which of the following is the best for the blank in Paragraph 4?

A. they lived a happy life

B. three terrible things happened

C. he went on writing books

D. he created some unlucky characters

(4)What Roald said in Paragragh 6 mainly shows that .

A. being a writer was a popular job at that time

B. one needs to practise a lot if he wants to be a writer

C. Roald loved writing very much and was talented in it

D. though he was successful, Roald lived a simple life

【答案】(1)D

(2)B

(3)B

(4)C

【解析】【分析】主要讲了罗尔德·达尔是最成功的儿童读物作家之一。他在全世界卖了几百万本书。他的许多书都被拍成了电影和录像带。

(1)细节题。根据Roald Dahl was one of the most successful writers of children's books.可知是成功的儿童读物作家之一,故选D。

(2)细节题。根据After this, Roald went to America where he wrote a story about his experience as a pilot.可知Roald去了美国后写了一部关于飞行员经历的故事,故选B。(3)细节题。根据后文Theo, one of his children, was hit by a taxi and was seriously hurt. Oliva, one of Roald's daughters, died of a strange illness. Soon after this, his wife also had a serious illness. It took her years to get completely better.他的一个孩子西奥被出租车撞了,伤得很重。奥利瓦,罗尔德的一个女儿,死于一种奇怪的疾病。不久之后,他的妻子也得了重病。她花了很多年才完全康复,可知讲的是3个可怕的事情发生了,故选B。

(4)细节题。根据"One of the nice things about being a writer," he once said, "is that all you need is what you've got in your head and a pencil and a bit of paper."可知“作为一个作家的好处之一,”他曾经说,“就是你所需要的就是你脑子里的东西,一支铅笔和一张纸,即Roald 非常喜欢写作,并且在写作方面有天赋,故选C。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

9.阅读理解

Will it matter if you don't take your breakfast?A short time ago, a test was given in the United States. People of different ages, from 12 to 83, were asked to have a test. During the test, these people were given all kinds of breakfast, and sometimes they got no breakfast at all. Scientists wanted to see how. Well their bodies worked when they had eaten different kinds of breakfast. The results show that if a person eats right breakfasts, he or she will work better than the person who has no breakfast. If a student has fruit, eggs, bread and milk before going to school,

he or she will learn more quickly and listen more carefully.

The result is opposite to what some people think. Having no breakfast will not help you lose weight. This is because people become so hungry at noon that they eat too much for lunch. They will gain weight instead of losing it. You will lose more weight if you reduce your other meals.(1)During the test, the people were given .

A. no breakfast at all

B. different foods or nothing

C. too much food

D. little food for breakfast

(2)The results show that .

A. breakfast has a great effect on work and studies

B. breakfast has little to do with a person's work

C. a person will work better if he or she only has fruit and milk

D. girl students should have little for breakfast

(3)According to the passage, some people think that if you don't have breakfast you will .

A. be healthier

B. work better

C. lose weight

D. lose your way (4)The underlined word "reduce" in the last sentence means" "in Chinese.

A. 增加

B. 减少

C. 放弃

D. 享用

【答案】(1)B

(2)A

(3)C

(4)B

【解析】【分析】文章大意:文中通过一个调查,讲述了吃早饭对人们工作、身体状况的影响,以及合理吃早饭的好处。

(1)细节理解题。根据During the test, these people were given all kinds of breakfast, and sometimes they got no breakfast at all.可知参加测试的人有时吃丰富的早饭,有时不吃早饭。故选B。

(2)细节理解题。根据文中第二段The results show that if a person eats right breakfasts, he or she will work better than the person who has no breakfast.If a student has fruit, eggs, bread and milk before going to school, he or she will learn more quickly and listen more carefully.可知吃不吃早餐对人们的学习和工作影响很大,对身体状况影响也非常大,故选A。

(3)细节理解题。根据第三段The result is opposite to what some people think. Having no breakfast will not help you lose weight.可知一些人认为不吃早饭能减肥,故选C。(4)词意猜测题。根据lose more weight ,可知是减重,根据常识可知减重需要减少饭量,因此reduce的意思是减少,故选B。

【点评】本题考查阅读理解,考查了细节理解题和词意猜测题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想,并根据上下文的逻辑关系,进行推理,归纳,从而选出正确答案。

10.阅读理解

I'm Li Mei. My favourite book is A Friend Like Henry. It's about how a family dog helps a boy deal with his autism(孤独症). When I felt sad, my best friend gave me the book. It cheered me up.

I'm Tony. Reading in the holiday is an interesting thing. Twenty Thousand Leagues Under the Sea is my favourite book. It's about a captain's travel under the sea. The story is very interesting and the pictures are fantastic. This book can make you relaxed.

My name's Bob. I like reading the Four Great Classical Novels of China although I'm a foreigner from Sydney. I can't wait to tell the story The Romance of the Three Kingdoms(王国). It taught me a lot about the three kingdoms of Wei, Shu and Wu. If you are interested in history, don't miss it.

I'm Mary. In my opinion, The Little Prince(王子)is the best one. In this book, a young prince falls into Earth from a small planet and experiences a lot. It's not just a fiction story, but tells us about the correct values.

A. happy

B. sad

C. bored

D. excited

(2)Tony's favourite book is ________________.

A. Twenty Thousand Leagues under the Sea

B. The Romance of the Three Kingdoms

C. The Little Prince

D. A Friend like Henry

(3)We can learn a lot about ________________ from The Romance of the Three Kingdoms.

A. travelling

B. geography

C. science

D. history

(4)Mary thinks The Little Prince is the best because ________________.

A. it has fantastic pictures

B. it can deal with her autism

C. it tells about the correct values

D. it can cheer her up

(5)The best title for this passage is"________________".

A. My best friend

B. My favourite book

C. My interesting movie

D. My favourite story

【答案】(1)B

(2)A

(3)D

(4)C

(5)B

【解析】【分析】主要讲了李梅、Tony、Bob和Mary分别最喜爱的书。

(1)细节题。根据第一个表格When I felt sad, my best friend gave me the book.可知当李梅

感到难过时,最好的朋友给了她书,故选B。

(2)细节题。根据第二个表格Twenty Thousand Leagues Under the Sea is my favourite book.

可知《Twenty Thousand Leagues Under the Sea》是Tony最喜爱的书,故选A。

(3)细节题。根据第三个表格If you are interested in history, don't miss it.可知我们可以学

习历史,故选D。

(4)细节题。根据第四个表格It's not just a fiction story, but tells us about the correct values.

可知《小王子》不仅仅是一个科幻故事,而且也告诉我们正确的价值观,故选C。

(5)主旨题。根据全文可知主要讲了李梅、Tony、Bob和Mary分别最喜爱的书,故选B。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题和主旨题常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

11.阅读理解

中考英语阅读理解试题和答案

Welcome to Isle Royale National Park! It is a US national park in the state of Michigan.

Isle Royale is surrounded by the deep blue waters of Lake Superior, the largest freshwater lake on Earth by area. No cars are permitted in Isle Roy ale. There are no real roads on the island. The only way to get to the park is by boat or sea plane. A boat trip to Isle Royale takes three to five hours. Isle Royale is the largest of the islands within the national park. It is over 72 kilometers long.

The whole national park covers a total area of 2, 320 square kilometers, with 540 square kilometers above water. Isle Royale became a national park in 1940. But once they arrive, most visitors stay a white. The average stay for visitors in Isle Royale National Park is 3.5 days. Isle Royale offers hiking, camping, boating and even scuba diving.

Visitors to Isle Royale can see a lot of mouse and wolves in winter. The national park is closed from November l through April 15, due to extreme weather conditions. But for the other months of the year, Isle Royale offers green forests and clear blue waters.

(1)Where is Isle Royale National Park?

A. In the US.

B. In Canada.

C. In India.

D. In Mexico.

(2)Why are cars NOT allowed in Isle Royale National Park?

A. Because they may pollute the park.

B. Because it has no road at all.

C. Because they may hurt passengers.

D. Because they may hurt the animals.

(3)Which animal can you see in the park in winter?

A. Mouse.

B. Turtles.

C. Bears.

D. Tigers.

(4)What's the best title for the passage?

A. A trip to Isle Royale National Park

B. Isle Royale National Park

C. Moose and wolves

D. What can you see in Isle Royale National Park?

【答案】(1)A

(2)B

(3)A

(4)B

【解析】【分析】文章大意:主要接受了皇家岛屿的地理位置与地方特色。

(1)细节理解题。根据文中语句Welcome to Isle Royale National Park! It is a US national

park in the state of Michigan.提示可知,皇家岛屿在美国,故选A。

(2)细节理解题。根据文中语句No cars are permitted in Isle Roy ale. There are no real roads on the island. 提示可知,因为没有公路,所以在皇家岛屿不允许开车,故选B。

(3)细节理解题。根据文中语句Visitors to Isle Royale can see a lot of mouse and wolves in winter. 提示可知,在冬天可以看到许多老鼠和狼。故选A。

(4)理解归纳题。通读全文语句可知此文主要介绍了皇家岛屿的人文地貌,故选B。

【点评】考查阅读理解。本文考查细节题和主旨题等常考题型,细节题要注意从文中抓住关键词寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出主题句。

12.阅读理解

When doing his math homework, Lu Lifei, 14, from Jiangsu, came across a problem. He couldn't work it out. So he took out his cellphone and searched the problem. The answers soon appeared on the screen.

Nowadays, many students do homework with the help of the Internet like Lu. They search information online, use apps or discuss through social networks like QQ and WeChat. "It's convenient. You don't have to wait, " Lu said. "You also learn by watching how others work them out." "It also improves students' abilities, "said Wang Shiying, 15, from Shanghai. "And it's especially true for new types of homework."

Wang's Chinese teacher often asks students to give speeches on great writers. When it comes to Wang's turn, she usually searches online, learns about certain stories and makes slides(幻灯片)by herself. "I've become good at finding information online and using Microsoft Office, "Wang said.

However, this trend(趋势)also brings up problems. Some students just copy the answers online without thinking. They become lazy. Huang Pengxiang, a head teacher from Shanxi said that knowing how to use the Internet is important. The key is to have good self-control. "No matter how difficult the problem is, think about it independently first, "Huang said. "Be sure to understand the reasons behind the answers, or you won't make progress. If you're not confident about your self-control, ask your parents for help."

(1)Lu Lifei worked out his math problem by _________.

A. searching on the cellphone

B. getting help from his classmate

C. asking his teacher for help

D. thinking by himself

(2)The underlined word "It" in Paragraph 2 refers to _________.

A. using QQ to help with homework

B. doing homework with the help of the Internet

C. using WeChat to help with homework

D. doing homework with the help of the apps

(3)According to the last paragraph, Huang Pengxiang thinks the key to using the Internet is _________.

A. to have enough time

B. to have enough money

C. to have good self-control

D. to have great interest

(4)Which of the following shows the writer's opinion?

A. Lu Lifei uses the cellphone to search the problem.

B. Wang Shiying often finds information online.

C. Wang's teacher often asks students to give speeches.

D. This trend also brings up problems and makes students become lazy.

【答案】(1)A

(2)B

(3)C

(4)D

【解析】【分析】文章大意:如今,许多学生都像陆一样借助互联网做家庭作业。这位学生代乐乐极大的方便,但是也随之产生了一些问题,学生只看答案,而不求理解,这样就不会去思考,会变得越来越懒惰。

(1)细节理解题,根据He couldn't work it out. So he took out his cellphone and searched the problem.可知他用手机搜索答案,故答案是A。

(2)词义指代题,根据前面的叙述可知it指代的是借助收集在网上搜寻答案的事,故答案是B。

(3)细节理解题,根据Huang Pengxiang, a head teacher from Shanxi said that knowing how to use the Internet is important. The key is to have good self-control.可知,他认为使用网络的关键是有了好的自我控制力,故答案是C。

(4)细节理解题,根据However, this trend(趋势)also brings up problems.Some students just copy the answers online without thinking. They become lazy.可知,作者的观点是这种趋势也带来了问题,让学生变得懒惰,故答案是D。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题和词义指代题,细节题要注意从文中寻找答案,词义指代题需要结合语境理解语境内容,确定代词指代的是什么。

13.阅读理解

When Carson Palmer, a professional American football player, hurt his arm a few years ago, he took a week off to stop throwing the football. But in his head, Palmer practiced every day. The following weekend, Palmer had the best game of his life.

For more than a century, scientists have been trying to understand how this mental training works. In the 1930s, researchers proved by experiment that when you're imagining an action, your brain sends signals to your muscles which are too weak to tighten the muscles but might help train the body to perform. In other words, mental practice might create a plan in your head, like a how-to guide for a special skill.

Sports researchers have done hundreds of studies comparing imagined and physical practice for actions. In short, the studies show that mental training works. A 2012 study compared 32 nonprofessional golfers with another 32 who only imagined their action. Under the same training program, both groups improved their skills.

Imagination has advantages over the real thing: You can do it anywhere and any time. It is safe---a main advantage for people such as gymnasts and doctors. And you can practice for longer periods of time because you're not controlled by physical tiredness. That's not to say it's easy. "we've had Olympic-level sportsmen sitting in our laboratory, imagining for two hours," says Tadhg Macintyre, a sports researcher in Ireland. "When we're done, they're completely tired."

It doesn't work for everyone, though. "If you're a beginner, the influence can be harmful," warns Macintyre. If you're trying to imagine a free throw, and you don't even know the proper movement, then you're probably going to mentally practice the wrong skill, and your skill is going to be impaired."

(1)How does mental training act on one's physical practice?

A. Taking a week off from being tired.

B. Performing the action before imagining.

C. Using imagination to guide one's body.

D. Buying a how-to guide before mental training

(2)What do we know about imagination training?

A. It is not influenced by time and space.

B. It is easier to do than real practice.

C. It is more useful for golfers.

D. It is fit for everyone.

(3)What does the underlined word "impaired" in Para. 5 mean?

A. weakened

B. mastered

C. tested

D. improved

(4)What can be the best title of the text?

A. A New Way of Doing Sports

B. Advantages of Imagination

C. Methods for Mental Practice

D. Mental Training Makes You better?

【答案】(1)C

(2)A

(3)A

(4)D

【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了心理训练与体育实践的关系,从而说明了心理训练会使你更好。

(1)细节题。根据第二段...... when you're imagining an action, your brain sends signals to your muscles which are too weak to tighten the muscles but might help train the body to perform. In other words, mental practice might create a plan in your head, like a how-to guide for a special skill. 可知心理的训练可能在头脑中产生一个计划,指导你的技能,故选C。

(2)细节题。根据Imagination has advantages over the real thing: You can do it anywhere and any time. 可知想像力可以在任何时间和地点都能做,不受时间和空间的影响,故选A。

(3)词义猜测题。根据 If you're a beginner, the influence can be harmful, If you're trying to imagine a free throw, and you don't even know the proper movement, then you're probably going to mentally practice the wrong skill, 可知如果你是一个初学者,你不知道正确的动作,你凭借你的想像去做,可能做得差。可猜测出 impaired是差的或弱的,故选A。

(4)主旨题。根据文章内容,本文主要介绍了心理训练与体育实践的关系,从而说明了心理训练会使你(做得)更好。故选D。

【点评】考查阅读理解。细节题、词义猜测题和主旨题都是常考题型。细节题要注意细节从文中找答案;词义猜测题是根据上下文,猜测出词义;主旨题需要通读全文了解大意之后找出中心思想。

14.阅读理解

Big data(数据) is lot of sets of information that are put together so they can be used by a computer program. The computer program looks for different kinds of answers or patterns in the data. Big data can have different kinds of information from many sources, such as information that comes from schools, social media sites(社交媒体网站), companies and governments. One set of data can have people's names and addresses. Another set can have what they like, where they go to school, and how much time they spend on the computer.

Big data can be used in many ways. The government uses it to understand how many people travel on buses or trains. This information is then used to make bus or train systems better. Some schools use big data to understand which children may need more help in class. The teacher can then give certain students more help or support so those students can succeed in school. Companies use big data, too. It helps them understand who buys their products. For example, one company uses weather data to see when people eat the most ice cream.

Big data can be used for good reasons. Some hospitals use big data to predict if a baby who is born too early will get sick. The hospital can then take extra steps to take care of that baby so he, she does not get sick. Big data can also be used for bad reasons. It can be used to predict which kinds of people are likely to break the law or hurt others, even if they have not done anything wrong.

How can big data be used for good and bad things? It is because the computer programs used to look at big data and understand it are written by people. People think a certain way. Because they think a certain way, they build a model of those ideas. These ideas are then used to look at the data. Sometimes, these ideas are helpful for people or businesses. Other times, bad ideas can cause problems for certain groups of people.

(1)This reading is about ______.

A. what big data is and how it is used

B. what schools and hospitals people like

C. where important data is collected and stored

D. how big data is controlled by governments and companies

(2)One company uses weather information to ______.

A. help children in need

B. know when people will visit the hospital

C. find out who tides the bus or train

D. understand when people will need ice cream (3)The main idea of Paragraph 3 is ____.

A. big data can be used for good reasons

B. we can use big data in a number of ways

C. big data can be used for both good and bad reasons

D. we can use big data to stop babies from getting sick

(4)The overall tone (总基调) of this reading is _________.

A. sad and personal

B. personal and scientific

C. informative but silly

D. scientific and informative

【答案】(1)A

(2)D

(3)C

(4)D

【解析】【分析】文章大意:这篇文章主要讲的是什么是大数据以及如何使用它。

(1)主旨大意题,根据文章第一段第一句Big data (数据)is a lot of sets of information that are put together so they can be used by a computer program. 和第二段第一句Big data can be used in many ways.可知,大数据是将许多信息集合在一起,以便计算机程序使用,而且大数据可以以多种方式使用。由此可知,这篇文章主要讲的是什么是大数据以及如何使用它。故选A。

(2)细节理解题,根据文章第二段最后一句For example, one company uses weather data to see when people eat the most ice cream.可知,一家公司使用天气数据来查看人们什么时候吃的冰激凌最多。故选D。

(3)段落大意题,根据文章第三段第一句Big data can be used for good reasons.和第四句Big data can also be used for bad reasons.可知,大数据既可以用于良性的改善救助,也可以用于预防恶性的行为。故选C。

(4)推理判断题,这篇文章主要讲的是什么是大数据以及如何使用它。而且文章使用了很多例子,让读者更容易理解。整篇文章具有科学性且信息丰富,具有教育意义。故选D。

【点评】考查阅读理解,本文涉及细节题、推断题、段落大意题和主旨题常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;段落大意题是通读整段,找出主题句;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

15.阅读理解

This August, we'll welcome guests from all over the world. Some of them follow their own special cultural traditions. It's important for us to know about them.

In many countries, such as Thailand, India and Malaysia, people believe that the left hand is unclean. So, it's not proper to use one's left hand to hold food, touch others or pass objects. Doing so may offend some guests.

Some Westerners may be offended if you touch them or their personal things-even by accident. If this happens, say sorry politely.

Some elderly Westerners may be offended if you try to help them without their agreement.

People think numbers can be lucky or unlucky. Some Westerners avoid the number 13 because they believe it is unlucky.

Muslims(穆斯林)do not eat pork, and words like pigs are not considered proper.

People from Brazil, Italy and Pakistan do not give handkerchiefs(手帕)as gifts. They believe a handkerchief is closely connected with unhappy feelings.

Wine is not sent as a gift in many parts of western and middle Asia, where most Muslims live.

下载文档原格式(Word原格式,共20页)
相关文档
  • 中考英语阅读理解真题

  • 中考英语阅读理解试题

  • 中考英语阅读理解专项

  • 中考英语阅读理解10篇

  • 中考英语阅读理解20篇

  • 中考英语阅读理解题型

相关文档推荐: