当前位置:文档之家› 中考英语英语阅读理解复习题(附答案)

中考英语英语阅读理解复习题(附答案)

中考英语英语阅读理解复习题(附答案)

一、英语阅读理解专项练习试卷

1.阅读理解

Dear August,

Welcome to the world! Your mom and I are so excited to see who you will become.

When your sister was born, we wrote a letter about the world we hoped she and now you will grow up in a world with better education, ____________, stronger communities, and greater equality(平等). We wrote that with all the progress in science and technology, your generation(一代人)should live much better lives than ours, and we have a responsibility(责任)to do our part to make that happen.

But rather than write about growing up, we want to talk about childhood. The world can be a serious place. That's why it's important to make time to go outside and play.

You will be busy when you're older, so I hope you take time to smell all the flowers and put all the leaves you want in your bucket now. I hope you read your favorite Dr. Seuss books so many times you started inventing your own stories about the Viper Of VIPP. I hope you ride the carousel (旋转木马) with Max until you have tamed(驯服)every color horse. I hope you run as many laps(圈)around our living room and yard as you want. And then I hope you take a lot of naps. I hope you're a great sleeper. And I hope even in your dreams you feel how much we love you. Childhood is magical. You only get to be a child once, so don't spend it worrying too much about future. You have got us for that, and we'll do everything we possibly can to make sure the world is a better place for you and all children in your generation. August, we love you so much and we're so excited to go on this adventure with you. We wish you a life of joy, love and the same hope you give us.

Love,

Mom and Dad (1)Who wrote the letter?

A. Mother

B. Father

C. Sister

D. Brother

(2)Which of the following is the best for "_______ " in the second paragraph?

A. fewer diseases.

B. more wealth

C. more flowers

D. big house (3)Which of the following is not mentioned in the last paragraph?

A. Get closer to nature

B. Read, run and play freely

C. Feel loved even in her dream

D. Grow up in a world with more wealth

(4)The writer wrote the letter with the main purpose of showing his_________.

A. excitement about the coming of August

B. love to his two daughters

C. his hope for a happy childhood of August

D. expectation towards August

【答案】(1)B

(2)A

(3)D

(4)C

【解析】【分析】文章大意:这是一封父母写给刚出生不久的女儿的----八月的一封信。信里大致表达了让女儿尽情美好的童年,体现了浓浓的父爱。

(1)细节题,根据Welcome to the world! Your mom and I are so excited to see who you will become.可知是父亲执笔给女儿的信,故选B。

(2)推理判断题,根据空前better education更好的教育,及空后的内容stronger communities, and greater equality更强大的社区,更平等的社会,可推断出此空应该是更少的疾病,故选A。

(3)细节题,根据最后一段so I hope you take time to smell all the flowers and put all the leaves you want in your bucket now. I hope you read your favorite Dr. Seuss books , I hope you ride the carousel (旋转木马) with Max until you have tamed(驯服)every color horse. I hope you run as many laps(圈)around our living room and yard as you want. I hope even in your dreams you feel how much we love you. 可知没有提到D项,故选D。

(4)写作意图题,通读整篇文章可知,作者给女儿的信,希望女儿能享受美好的童年生活。故选C。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和写作意图题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;写作意图题需要通读全文,了解大意之后找出作者的写作意图。

2.阅读理解

These amazing animals prove that love lives on four legs.

A little girl's lifeline

Three-year-old Alida Knobloch and her 27kg golden dog, Mr. Gibbs, are almost together all the time. There is a special love between them. Alida, who suffered from serious lung (肺)disease when she was 10 months old, is unable to breathe on her own for about 45 minutes. So Mr. Gibbs has been with her everywhere, carrying 4.5kg of oxygen tanks for her. A pig that calms kids When Lois Brady, a famous doctor in America, visits special-needs students in San Francisco schools, she often brings along Buttercup, a black pig from Vietnam. The pig is very calm and friendly and has been trained to offer comfort to patients as well.

A Lion's big heart

With paws the size of dinner plates, bright black eyes and a golden mane (鬃), Jupiter, a 13-year-old 250kg lion, was brought to the rescue (援救) center by Anna. In the past two years, Anna has developed a very close relationship with Jupiter.

(1)Which of the following do you think is the right match(匹配)?_______

A. Alida →a lion

B. Buttercup →a pig

C. Lois →a sick girl

D. Jupiter →a doctor (2)How long has Mr. Gibbs been with Alida?___________.

A. For about 45 minutes

B. For about 10 months

C. For over 3 years

D. For over 2 years

(3)The best title to explain the main idea of the text is “_________”

A. Hero pets

B. Small pets

C. Kids' friends

D. Special visits

【答案】(1)B

(2)D

(3)A

【解析】【分析】文章大意:本文通过三个动物与人的故事来证明了爱在四条腿的动物。第一个,一条狗陪伴一个患有严重肺病而不能呼吸大约四十五分钟的小女孩,为她携带4.5公斤氧气瓶,他们之间产生了特殊的爱。第二个故事:一头猪,安抚孩子的故事。第三个故事讲述,一头狮子叫木星,13岁的250公斤,被安娜带到救援中心的。在过去的两年里,安娜与木星已经开发了一种非常亲密的关系。

(1)细节理解题,根据原文中”Three-year-old Alida Knobloch and her 27kg golden dog““ Buttercup, a black pig from Vietnam”“Jupiter, a 13-year-old 250kg lion”“ When Lois Brady, a famous doctor in America”可依次排除A,C,D三个选项,故选B。

(2)细节理解题,根据“Alida, who suffered from serious lung (肺)disease when she was 10 months old, is unable to breathe on her own for about 45 minutes. So Mr. Gibbs has been with her everywhere,”可知Alida在十个月大的时候得了严重的肺病不能自己呼吸大约45分钟,从此Gibbs陪伴在她身边,又由"Three-year-old Alida"可知Aida现在三岁,所以到目前为止,Gibbs和Alida在一起超过两年,故选D。

(3)主旨大意题,根据开头“These amazing animals prove that love lives on four legs.”这些令人感到惊讶的动物证明了爱在四条腿的动物上,和三个关于动物给人们带来的身心方面的益处,可知全文在讲发生在动物身上的英雄事件,故选A。

【点评】这是一篇记叙文,讲述了人与动物爱的故事,设题偏重细节,可先浏览问题,再有目的性阅读。

3.阅读理解

Everybody hates rats. But rats may soon be man's new good friends. What happens after an earthquake? We send in rescue dogs. Why? Because they can smell people. Dogs save lives. They help rescuers to find living people. But dogs are big and they can't get into small spaces. So now a new research project is using a smaller animal to save lives: the rat.

How does it work? First, the rat is trained to smell people. When this happens, the rat's brain gives a signal. This is sent to a small radio on its back, and then the rescuers follow the radio signals. When the rat's brain activity jumps, the rescuers know that someone is alive. The rat has smelled that person.

Although there are already robots which can do this job, rats are better. Robots' noses don't work well when there are other smells around. Rats are good at that. Rats can also see in the dark, they are cheaper and quicker to train than dogs, and unlike robots, they don't need electricity!

The "rat project" is not finished. But a scientist says, "It would be great. A rat could get into any place we couldn't get to, and a rat would get out if it wasn't safe." Perhaps for the first time in history, people will be happy to see a rat in a building (but only after an earthquake, of course).(1)Where do you think you can find this passage?

A. In a magazine about toys.

B. In a history book.

C. In a newspaper about science.

D. In an advertisement.

(2)Which of the following is NOT TRUE?

A. Rats don't need electricity.

B. Rats are better than robots when smelling.

C. Rats are as clever as radios.

D. Rats can see things in the dark when doing rescues.(3)Why does the "rat project" sound great according to the passage?

A. Because rats can get into very small spaces.

B. Because rats have better noses than dogs.

C. Because rats don't like robots.

D. Because rats are brave.

(4)Which is the best title of this passage?

A. Ways of saving people

B. Rats

C. Earthquakes

D. Rats for rescue

【答案】(1)C

(2)C

(3)A

(4)D

【解析】【分析】主要讲了老鼠是怎样营救人的。

(1)推断题。根据全文可知主要讲了老鼠救人,所以可以在关于科学的报纸上发现,故选C。

(2)细节题。根据This is sent to a small radio on its back, and then the rescuers follow the radio signals.可知信号被发送给收音机,而没有说老鼠和收音机一样聪明,故选C。

(3)细节题。根据"It would be great. A rat could get into any place we couldn't get to, and a rat would get out if it wasn't safe."可知是因为老鼠可以去非常小的地方,故选A。

(4)主旨题。根据全文可知主要讲了老鼠是怎样营救人的。故选D。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

4.阅读理解

Confidence is very important in daily life. It is helpful to develop a healthy attitude.

If people are more confident, they are much happier. And they can have more chances to be successful. Here are some suggestions to be more confident.

Speak loudly! When you are not confident, you can't do what you want to do well. You speak in a voice so low that other people can hardly hear you. Try to speak loudly in order that people can hear you clearly. The high voice can help you become more confident.

Play sports! Physical exercise makes you tired but completely relaxed. A strong body helps you full of confidence.

Encourage yourself! Write down a list of things you did during the day to see how many things you have done well. Give yourself praise for the good things you've done.

Keep a hobby! If you like drawing, draw as much as you can. In some ways, a hobby can make you perfect. And it will make you happy and confident.

(1)What does "It" mean in the first paragraph?

A. Attitude.

B. Confidence.

C. Happiness.

D. Sadness.

(2) can make you perfect, happy and confident.

A. A hobby

B. Sports

C. Encouragement

D. Labour

(3)What can make you tired but strong according to the passage?

A. Travel.

B. Exercise.

C. Hobbies.

D. Reading.

(4)Which suggestion is NOT mentioned in the passage?

A. Speak loudly.

B. Encourage yourself.

C. Make progress.

D. Keep a hobby.

【答案】(1)B

(2)A

(3)B

(4)C

【解析】【分析】大意:本文讲述信心的重要性,就如何提高信心给出了一些建议。

(1)词义猜测题。根据Confidence is very important in daily life. It is helpful to develop a healthy attitude.可知,信心在日常生活中很重要,它对发展健康的态度很有益。it在此处指代confidence,信心,故选B。

(2)细节题。根据a hobby can make you perfect. And it will make you happy and confident.可知,爱好可以是你完美,it会使你开心自信,故选A。

(3)细节题。根据Physical exercise makes you tired but completely relaxed.A strong body helps you full of confidence.可知,体育锻炼使你累但是强壮,故选B。

(4)细节题。文章提到了Speak loudly!Play sports! Encourage yourself!Keep a hobby!但是没提到Make progress,故选C。

【点评】考查阅读理解能力,细节题和词义猜测题是阅读理解题中常考题型。细节题要从文中寻找答案;词句猜测题需要联系上下文,推出词句的意思。

5.阅读理解

In the summer between my first year and second year in college, I was invited to be an instructor(辅导员)at a high school camp. On the first day, when we were dancing and playing games, I noticed a boy under the tree who was small and thin. His shyness made him appear weak. I walked towards him, introduced myself and invited him to join in the activities and meet some new people. He quietly replied, "No, I really don't want to do this." I could understand that he was in a new world but I knew it wouldn't be right to force him either. Actually, the boy didn't need a close talk but a friend.

At lunch the next day, I was leading camp songs when I saw the boy under the tree sitting alone.

I tried again with the same invitation, but he refused once again. That evening I was told the boy's name was Tommy. Then I asked the campers to pay special attention to the boy and spend time with him when they could.

The days went by and the time came when we had to leave. We held a big, warm party to celebrate the closing of the camp. All the campers shared their wonderful moments. To my surprise, I found the boy from under the tree dancing joyfully with two girls. I couldn't believe it was the same person.

In October of my second year, I received a phone call from Tommy's mother. She told me that Tommy was hit by a car and died. I offered my deep sadness. The mother said, "Tommy

mentioned you so many times. I want you to know that he went back to school and made new friends with confidence. You made a difference to Tommy during his last months."

At that moment, I realized how easy it was to give a bit of yourself every day. You may never know how much each gesture may mean to someone else. I hope that everyone can pay attention to his own "boy under the tree".

(1)Before the writer came to the high school summer camp, he was a(n) .

A. instructor

B. camper

C. student

D. reporter

(2)How many times did the writer invite the boy to join in the activities?

A. Once.

B. Twice.

C. Three times.

D. Many times.(3)Which is the CORRECT order about the story?

①The boy danced joyfully wi th two girls.

② The boy went back to school and made new friends.

③ The boy refused to join in the activities.

④The boy's mother made a phone call to the writer.

A. ①②③④

B. ②③①④

C. ③①②④

D.

④③②①

(4)From Paragraph 4, we can infer that Tommy's mother was very to the writer. A. thankful B. helpful C. faithful D. harmful

【答案】(1)C

(2)B

(3)C

(4)A

【解析】【分析】本文讲述了作者曾给一个男孩精神上的帮助,让大家指代每天给自己一点自信是多么容易。

(1)推理题。根据 In the summer between my first year and second year in college, I was invited to be an instructor(辅导员)at a high school camp 在大学一年级和二年级之间的那个夏天,我被邀请去当一名教师(辅导员)在一个高中营地可知,在作家来到高中夏令营之前,他是名学生,故选C。

(2)细节题。根据 invited him to join in the activities和 I tried again with the same invitation 可知,作者邀请这个男孩参加了2次活动,故选B。

(3)细节题。根据全文描述可知最初男孩拒绝参加活动,后来男孩和两个女孩快乐地跳舞,这个男孩回到学校,交了新朋友,男孩的母亲给作家打了一个电话,故是C选项的排序是正确的,故选C。

(4)推理题。根据Tommy mentioned you so many times. I want you to know that he went back to school and made new friends with confidence. You made a difference to Tommy during his last months汤米多次提到你。我想让你知道,他回到学校,自信地交了新朋友。在汤米的最后几个月里,你改变了他可知,汤米的母亲对作家很感谢,故选A。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

6.阅读理解

In the UK, Saturday evenings have always been a popular time for families to watch television together. One of the most popular programme genres is the talent show, partly because people of all ages are interested in it.

Early shows, like Opportunity Knocks(1965~1978), required people to vote(投票)for their favourite acts and performers, although in those days voting was done by postcard instead of by telephone, text, or over the Internet. Today, the success of television talent shows has reached a new level. Here are the UK's top three TV talent shows:

The X Factor In this wonderful singing competition, performers have to face a celebrity judge panel(名人裁判组)before the public vote. Many excellent singers became popular because of it. The show is now made all over the world, from China to Colombia.

Strictly Come Dancing The programme is so fantastic that it attracts many celebrities. They team up with professional(专业的)dancers and come to the dance floor to win the title of Strictly Come Dancing Champion.

Britain's Got Talent In this modern-day version(版本)of Opportunity Knocks, the public can go and choose from many kinds of acts, from dancing dogs to ice skating. The prize is to perform for the Queen in the Royal Variety Performance.

(1)When did the show Opportunity Knocks begin?

A. In1965.

B. In 1978.

C. In 2015.

D. It is not mentioned.(2)If a person loves a skating act, he or she may go to .

A. Opportunity Knocks

B. Strictly Come Dancing

C. The X Factor

D. Britain's Got Talent (3)Which of the following is NOT true according to the passage?

A. The winners of Britain's Got Talent can perform for the Queen.

B. If you want your dog to have a performance, you can go to Britain's Got Talent with it.

C. Opportunity Knocks is still on television now.

D. People of all ages enjoy TV talent shows in the UK.

(4)The underlined word "genres" in the first paragraph means" ".

A. lists

B. types

C. choices

D. expressions

【答案】(1)A

(2)D

(3)C

(4)B

【解析】【分析】本文介绍了英国最受欢迎的3个才艺表演节目。

(1)细节题。根据Early shows, like Opportunity Knocks(1965~1978) 可知表演机会敲门是1965年开始的,故选A。

(2)细节题。根据the public can go and choose from many kinds of acts, from dancing dogs to ice skating ,Britain's Got Talent可以去选择多种表演,从跳舞的狗到滑冰,可知如果一个人喜欢滑冰,他或她可以去 Britain's Got Talent ,故选D。

(3)推理题。根据Early shows, like Opportunity Knocks(1965~1978) 可知1978年就没有这个节目了,故机会敲门现在还在电视上是错的,故选C。

(4)词义猜测题。根据本文介绍了英国最受欢迎的3个才艺表演节目,One of the most popular programme genres is the talent show 最受欢迎的节目……之一是才艺表演,可知genres是类型的意思,A 列表,B 类型,C 选择,D 表达,故选B。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意。

7.阅读理解

Will it matter if you don't take your breakfast?A short time ago, a test was given in the United States. People of different ages, from 12 to 83, were asked to have a test. During the test, these people were given all kinds of breakfast, and sometimes they got no breakfast at all. Scientists wanted to see how. Well their bodies worked when they had eaten different kinds of breakfast. The results show that if a person eats right breakfasts, he or she will work better than the person who has no breakfast. If a student has fruit, eggs, bread and milk before going to school, he or she will learn more quickly and listen more carefully.

The result is opposite to what some people think. Having no breakfast will not help you lose weight. This is because people become so hungry at noon that they eat too much for lunch. They will gain weight instead of losing it. You will lose more weight if you reduce your other meals.(1)During the test, the people were given .

A. no breakfast at all

B. different foods or nothing

C. too much food

D. little food for breakfast

(2)The results show that .

A. breakfast has a great effect on work and studies

B. breakfast has little to do with a person's work

C. a person will work better if he or she only has fruit and milk

D. girl students should have little for breakfast

(3)According to the passage, some people think that if you don't have breakfast you will .

A. be healthier

B. work better

C. lose weight

D. lose your way (4)The underlined word "reduce" in the last sentence means" "in Chinese.

A. 增加

B. 减少

C. 放弃

D. 享用

【答案】(1)B

(2)A

(3)C

(4)B

【解析】【分析】文章大意:文中通过一个调查,讲述了吃早饭对人们工作、身体状况的影响,以及合理吃早饭的好处。

(1)细节理解题。根据During the test, these people were given all kinds of breakfast, and sometimes they got no breakfast at all.可知参加测试的人有时吃丰富的早饭,有时不吃早饭。故选B。

(2)细节理解题。根据文中第二段The results show that if a person eats right breakfasts, he or she will work better than the person who has no breakfast.If a student has fruit, eggs, bread and milk before going to school, he or she will learn more quickly and listen more carefully.可知吃不吃早餐对人们的学习和工作影响很大,对身体状况影响也非常大,故选A。

(3)细节理解题。根据第三段The result is opposite to what some people think. Having no breakfast will not help you lose weight.可知一些人认为不吃早饭能减肥,故选C。(4)词意猜测题。根据lose more weight ,可知是减重,根据常识可知减重需要减少饭量,因此reduce的意思是减少,故选B。

【点评】本题考查阅读理解,考查了细节理解题和词意猜测题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想,并根据上下文的逻辑关系,进行推理,归纳,从而选出正确答案。

8.阅读理解

中考英语英语阅读理解复习题(附答案)

Dear friend, do you know the boy in the picture? He is Wang Yuan, a member of the Chinese boy band, TFBOYS. Do you want to know more about him? Follow me, please.

Wang Yuan was born November 8th, 2000 in Chongqing. His English name is Roy. He is good at singing, dancing and playing the piano. He can also write songs alone. He and two other boys formed the boy band TFBOYS in 2013. They are very popular with the young girls and boys in China now.

In January, 2017,Wang Yuan made a speech on good quality education (优质教育) in English at the United Nations in front of 500 people from, around the world. It's great. As for middle school students, we should learn from Wang Yuan, and put our hearts into what we are doing to make a difference in our daily lives.

(1)Wang Yuan was born ______________.

A. on November 18th, 2013

B. on November 18th, 2001

C. on November 8th, 2000

D. on November 8th, 2013

(2)Wang Yuan's English name is ______________.

A. Jay

B. Roy

C. Lay

D. Kay

(3)Wang Yuan is a talented boy, he can ______________, sing and play the piano.

A. play the drums

B. drive

C. paint

D. dance

(4)Wang Yuan made a speech in ______________ in 2017.

A. Chongqing

B. Beijing

C. Shanghai

D. the United Nations

相关文档
  • 中考英语阅读理解试题

  • 中考英语阅读理解题材

  • 中考英语阅读理解专项

  • 中考英语阅读理解真题

  • 中考英语阅读理解难题

  • 中考英语阅读理解20篇

相关文档推荐: