2005年1月大学英语四级试题解答

  • 格式:doc
  • 大小:92.50 KB
  • 文档页数:9

2005年1月大学英语四级试题解答

Part I Listening Comprehension

Section A

1--10 D A A C B D C B C A

Section B Compound Dictation

S1 quality S2 investigated S3 value S4 familiar

S5 recommend S6 perhaps S7 additional

S8 Equivalent German models tend to be heavier and slightly less easy to use.

S9 Similarly, it is smaller than most of its competitors, thus fitting easily into a pocket or a

handbag.

S10 The only problem was slight awkwardness in loading the film.

Part II Reading Comprehension

11-20 A D C B A C B D C D 21-30 D B D A C B A A C D

Part III Vocabulary and Structure

31-40 B B C D C B A C B B 41-50 D D A C B D C A C D

51-60 B A B A D B C D A D

Part IV Cloze

61-70 B C A B D A B C B D 71-80 B C A D C B D A C B

试题详解

Part I Listening Comprehension

1. W: You’ve sold your car. You don’t need one?

M: Not really. I’ve never liked driving anyway. Now that we’ve moved to a place near the

subway entrance, we can get about quite conveniently.

Q: What do we learn from the conversation?

答案:D)。根据女士话语中“You’ve sold your car.”可推断出。

2. M: I’m going to drop my information science class. It meets too early in the morning.

W: Is that really a good reason to drop the class, Tony?

Q: What does the woman mean?

答案:A)。根据女士话语中的反问及关键词“really a good reason”可知,女士不赞成男士放弃信息科学课,对话中的drop意为“停止”。

3. M: If you aren’t doing anything particular, shall we see the new play at the Grand Theater

tonight?

W: Sounds great, but I’ve got to go over my notes for tomorrow’s mid-term.

Q: What does the woman imply?

答案:A)。根据女士话语中“I’ve got to go over my notes for tomorrow’s mid-term.”可知,女士要准备明天的期中考试。

4. M: What do you think of the prospects for on-line education? Is it going to replace the

traditional school?

W: I doubt it. Schools are here to stay, because they have much more than just book learning.

Even though more and more kids are going on-line, I believe fewer of them will quit school

all together. Q: What does the woman think of conventional schools?

答案:C)。根据女士话语中“Schools (指traditional schools) are here to stay”及“Even though

more and more kids are going on-line”可知,女士认为传统意义上的学校不会被网络学校所取代,两者将共存。题问中的“conventional schools”与对话中的“traditional school”对应。

5. M: How do most students find job after they graduate?

W: They usually look for a job by searching the Want Ads in the newspapers.

Q: What does the woman mean?

答案:B)。根据女士话语中“by searching the Want ads in the newspapers”可推断出,Want ads指招聘广告。

6. M: Alan is in the basement trying to repair the washing machine.

W: Shouldn’t he be working on his term-paper?

Q: What does the woman think Alan should do?

答案:D)。女士运用了反问句,表明了女士的态度,她认为Alan应该完成作业,也就是写term-paper(学期论文)。

7. W: Professor Newman, a few of us at the back didn’t get a copy of your reading assignment.

M: There are only thirty-eight names on my class list and I didn’t bring any spare copies.

Q: What do we learn from the conversation?

答案:C)。男士话语是关键,男士提到名单上只有三十八位学生,而且他没有带多余的资料,由此可推断出,没有拿到资料的同学不在老师的名单上。语言点:spare意为“多余的”。

8. M: Congratulations! Li Ming. You are the talk of the town and the pride of our class now.

W: If you are referring to my winning the English speech contest, I don’t think it’s such a big

deal. You know, I’ve spent two summer vacations learning English in Canada.

Q: What do we know about Li Ming from the conversation?

答案:B)。根据女士话语中“I don’t think it’s such a big deal. You know, I’ve spent two

summer vacations learning English in Canada.”可知,女士很谦虚。语言点:the talk of the

town意为“大家谈论的人或事物”,big deal意为“重要事,大事”。

9. M: Would you pass me the sports section, please?

W: Sure, if you give me the classified ads and local news section.

Q: What are the speakers doing?

答案:C)。根据对话中的关键词“sports section(体育版),classified ads(分类广告)及local news section(地方新闻版)”可推断出,他们在读报纸。

10. W: If the weather is this hot tomorrow, we may as well give up the idea of playing tennis in

the afternoon.

M: Oh, I don’t think it will last long. The weather forecast says it will cloud over by

mid-afternoon.

Q: What does the man mean?

答案:A)。天气太热,女士建议下午不去打网球了,男士认为下午天气会转多云,他们不应该改变原计划。

Section B Compound Dictation

S1---S7单词拼写必须完全正确,凡有错都不可得分(大小写忽略不计)。

S1 quality 不可拼成quanity

S2 investigated 不要漏掉“ed” S3 value 不可漏掉“e”

S4 familiar不要拼成“familar”或fimilar

S5 recommend 注意单词包含两个“m”,也不可写成“recommand”

S6 perhaps 不可拼成“prehaps”

S7 additional 不可写成“aditional”

S8 Equivalent German models tend to be heavier(1分) and slightly less easy to use(1分).

1) equivalent可以写成similar或the same,models可以写成cameras,versions或ones;但将equivalent写成equal,equaly或equivalently,扣0.5分;tend to be可以用can be或are代替。

2) easy可用convenient代替,但将其拼成easier或easily,扣0.5分;如将后半句写成it’s easy to use或slight less to use,这部分不得分。

S9 Similarly(0.5分), it is smaller than most of its competitors(1分), thus fitting easily into