高考英语一轮复习 语法专项提升专题十二 特殊句式课件 新人教版
- 格式:ppt
- 大小:13.28 MB
- 文档页数:46


1 第七讲 特殊句式
建议用时:15分钟
Part Ⅰ.单句语法填空
在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。
1.[2017·陕西渭南模拟]On the top of the hill ________ (stand) a temple ________
the old man once lived.
答案:stands; where 第一空考查全部倒装,主谓颠倒,主语是a temple,故谓语用单数;第二空考查定语从句,先行词表地点,且从句中不缺主语和宾语,故填where。句意:山顶上有一座庙,庙里曾住着一位老人。
2.[2017·陕西咸阳模拟]In a word, success is important, ________ is failure,
because it's the mother of success.
答案:so 考查倒装句。表示与上文所提情况相同,且用于肯定句,故应用so。
3.[2017·陕西西工大附中模拟]Only ________ this way can we live in more
comfortable and beautiful surroundings.
答案:in 考查倒装句。“only+状语”位于句首时,用倒装。主句中can已经提前,因为要满足倒装条件,only后必须为状语且与this way构成搭配,因此需填in。
4.[2017·银川九中模拟]—She suggested the number of cars should be limited to
stop air pollution.
—Good________ it sounds, the idea is not very practical.
答案:as/though 考查倒装句。句意:——她建议应通过限制汽车数量来阻止空气的污染。——尽管听起来不错,但不太切合实际。由as/though引导的让步状语从句需把名词、形容词、副词或动词提到其前面引出倒装。
..
..
主谓一致和特殊句式
Ⅰ 单句语法填空
1.(2018·哈尔滨六校联考)Such good use___________ he make of his spare time that
his English has improved a lot.
答案:does
2.(2018·广东三校联考)It was not until dark___________ he found what he thought
was the correct way to solve the problem.
答案:that
3.(2018·湖南四校期中)When we arrived, we were surprised to find that the air as
well as large quantities of water ___________ (be) polluted.
答案:was
4.(2018·温州十校联考)The police were seeking more information to find out who it
was ___________ killed the rich merchant.
答案:that
5.(2018·东北师大附中期中)Some of you may have finished Unit One. If ___________ ,
you can go on to Unit Two.
答案:so
6.It was this school where he once studied ___________ gave him a chance of teaching.
答案:that
7.(2018·北京海淀期中)Refer to the answer, ___________ then you will find where
your problem is.
第二部分 语法专项突破
第三板块 理清复杂句式
专题一 句子成分和句子分析
————————————◄ 对 点 训 练 ►———————————
Ⅰ.在下划线的下面写出句子成分
例:She'd ask me①宾语if there was someone
for whom I had done special kindness②定语从句.
1.I mentioned the poet's① offer to James Kemdedy, and the next day he sent②
a check covering our entire rent③ for eight months.
答案:①定语 ②谓语 ③定语
2.I really①love my job because I enjoy working with small children and like②the
challenges and awardsfrom the job③.
答案:①状语 ②谓语 ③定语
3.He'd eat① after he'd been through the cave, sitting② on the rocks and staring
at the sea③.
答案:①谓语 ②状语 ③宾语
4.I didn't know who①I should talk with about how I was feeling②.
答案:①宾语 ②宾语从句
5.I wondered what kind of person① he had been ten or twentyyears before②, and
what he would be like if luck③had gone his way.
答案:①表语 ②状语 ③主语
6.Their note that came with it said①that helping②me had made their
1 专题12 特殊句式
考纲展示 命题探究
考点一 强调句
基础点
1 强调句型
(1)强调句型的陈述句形式:It is/was+被强调部分+that/who+其他成分。被强调部分为“人”时可用who/that,被强调部分是“事物”时用that。
It_is I who/that am right.(强调主语)
It_was him that/who we met at the school gate.(强调宾语)
It_was in the park that Tom lost his watch.(强调状语)
特别提醒
(1)在强调句型中,要用that作连接词,而不能用which或其他词,且不能省略。当被强调部分是人,且作主语时,引导词也可用who。
(2)强调主语时,要注意引导词与其谓语的一致性。
It_is our teacher who/that_helps us make great progress.
正是我们的老师帮助我们取得了很大的进步。
(3)当被强调部分是主语且为代词时,要用主格形式。
It_was_I_who_put_forward the theory first.
是我最先提出这个理论的。
(2)强调句型的一般疑问句形式:Is/Was it+被强调部分+that/who+其他成分。
Was_it in 1939 that the Second World War broke out?
第二次世界大战是在1939年爆发的吗?
Is_it Professor Wang who teaches you English?
教你们英语的是王教授吗?
(3)强调句型的特殊疑问句形式:特殊疑问词+is/was it that+其他成分。
Who_was_it_that broke the window? 2 打破窗户的是谁?
When_was_it_that you called me yesterday?