阅读理解之细节题(上)
- 格式:docx
- 大小:33.74 KB
- 文档页数:9
高一英语专题培优——阅读理解解题技巧考纲解读:阅读理解是英语考试中的一个重要题型,分值高、题量大。
阅读理解考查的根本是检验学生对有关信息的搜集、加工能力。
新的高中英语教学大纲明确规定:"侧重提高阅读能力"。
英语考试大纲规定,考生应能:(1) 理解主旨和要义;(2) 理解文中具体信息;(3) 根据上下文推断生词的词义;(4) 做出简单判断和推理;(5)理解文章的基本结构;(6)理解作者的意图、观点和态度。
命题探究:一.选材特点:广东省高考阅读理解解题选材,一般遵循三个原则:1.文章一般为4篇,阅读量在2500个单词左右;2.题材广泛,包括科普、社会、文化、政治、经济等多方面内容;3.体裁多样,包括记叙文、说明文、应用文、论述文等。
二.题目类型:高考中的阅读理解一般分为四大类:细节题、猜词题、推断题以及主旨题三.题目特点:1.无论哪一类题都一定能在文中找到依据。
2.每篇文章的5个小题正确答案的关键信息按照短文出现的先后顺序依次排列。
如第2题的关键信息点在第二段中,那么第3题的关键信息点很可能就会在第三段中,而在第一段的可能性就很小。
主旨大意题和写作目的题一般都安排在第5小题。
阅读水平的提高不是一两天的阅读就可以见效的。
想要提高阅读能力,一是要培养良好的阅读行为习惯提高分数技巧:1. 抓好限时训练同学们可以通过限时训练有计划、循序渐进地提高自己的阅读速度。
做阅读理解训练时,尝试在原文中划出答案出处,这能帮助我们在阅读时以文章为依据,而不凭空猜想。
2. 养成良好的阅读习惯同学们在平时训练时要养成良好的阅读习惯。
首先要避免“指读”。
很多学生喜欢用手或笔指着文字读,这种阅读习惯容易使思维停留在手指着的局部单词上,会阻碍对中心思想的理解。
而且这种方法比默读慢得多,会影响阅读的速度。
其次要避免出声阅读。
嘴唇随着文字而蠕动或发出细小的声音都会大大地影响阅读速度。
还要避免过多地停顿回读。
在阅读过程中由于对某个词语或句子不太明白,眼睛过多地重复同一个词语或句子,这样既影响阅读速度,又影响对文章的连贯理解和较好地获取中心意思,而且易使眼睛和大脑疲劳。
解密13 阅读理解之细节理解题高考中细节理解题通常占阅读理解题总数的一半以上。
细节理解题要求考生对阅读材料中的某一具体事实和细节进行理解。
它们大都是根据文章中的具体信息如事实、例证、原因、过程、论述等进行提问的。
有些问题可以在文章中直接找到答案,有些则需要我们在理解的基础上将有关内容系统化才能找到,比如计算、排序、是非判断、图形比较等。
【备考建议】做细节理解题时,应该注意以下的命题方式:1.特殊疑问句形式。
以when, where, what, which, who, how much/many等疑问词开头引出的问题;2. 以是非题的形式。
true /false, not true / false或EXCEPT,近年这种题型较少;3. 以According to… 开头提问方式;4. 以填空题的形式,如:(1)To avoid attracting mountain lions, people are advised________.(2)By the first sentence of the passage author means that________.(3)It seems that now a country’s economy depends much on________.(4)If you are interested in knowing about what people’s life will be, you may vi sit________.(5)The policemen were told “to look the other way” (the underlined part in Paragraph 2) so that________.(6)The policeman who said “Good evening” to Rolls wanted to________.5. 就文中数字、排序、识图等提问。
解析阅读理解中的细节题阅读理解中的细节题是指依据所给材料,通过查阅和理解细节信息,回答相关问题的题目。
这类题目通常要求考生具备较高的阅读理解能力,能够快速而准确地找到关键信息,进行分析和归纳。
下面将对解析阅读理解中的细节题进行详细阐述。
一、什么是细节题?细节题是阅读理解中的一种题型,要求考生在阅读过程中准确地辨认、理解并提取文章中的关键细节信息,以便回答相关问题。
这类题目考察考生对文章细节的把握能力,要求考生对文章内容具备较高的理解和分析能力。
二、如何应对细节题?1. 仔细阅读文章在解答细节题之前,首先要仔细阅读整篇文章,全面掌握文章的主旨和大意。
只有对文章有一个整体的了解,才能更好地抓住细节信息。
2. 注意关键词在阅读过程中,要注意关键词的出现。
关键词通常包括人名、地名、数字、时间、事件等。
这些词汇往往与细节信息紧密相关,可以帮助考生更快地定位到所需信息。
3. 划线或记笔记在阅读过程中,可以使用划线或记笔记的方式来标记关键信息。
划线可以帮助考生在回答问题时更快地找到所需信息,记笔记可以帮助考生更好地整理思路。
4. 多练习细节题是需要不断练习的题型。
通过多做题,可以提高对文章中细节信息的识别和理解能力,从而更好地应对细节题。
三、细节题的应对策略1. 信息定位首先,通过仔细阅读文章,确定所需信息出现的位置。
可以根据关键词在文章中的位置,确定所需信息的大致范围。
2. 对比筛选在所确定的范围内,对信息进行对比和筛选。
可以将选项与文章中的信息逐一对照,排除与文章不符合的选项,然后再对剩余选项进行进一步的对比和筛选。
3. 排除法如果在对比筛选的过程中无法确定最终答案,可以使用排除法。
排除法是通过排除错误选项,从剩余选项中确定正确答案的方法。
4. 注意表达方式在回答细节题时,要注意对信息的准确表达。
特别是涉及数据或数字的细节题,要仔细核对答案,确保资料准确无误。
四、细节题的注意事项1. 避免主观臆断在回答细节题时,要避免主观臆断。
专题十四:阅读理解之细节题A组课堂专项训练难度系数:★★模拟专场(一): 2015年湖南省株洲市高三模拟一A篇Karl Fleming joined the military because he needed a change in his life. He had a successful career with a shipping company but he wanted to do something more. He found that something in the U.S. army. Fleming began his service in 2009 and never looked back.A few years later, Fleming volunteered to go to Afghanistan. There, he worked as a bodyguard for the U.S. Army Corps of Engineers. He enjoyed it, except for the almost-nightly rocket attacks. Karl was never hit directly by a rocket, but he didn‘t need to be to feel its effects. The rockets caused severe shaking, shaking so bad that Fleming was left with many injuries. He was also diagnosed with concussions(脑震荡) and Post-Traumatic Stress Disorder(PTSD).1. From Paragraph 2, we can learn Karl Fleming was __________.A. forced to go to AfghanistanB. struck directly by a rocket one dayC. satisfied with everything in the armyD. injured because of the shaking from the rockets2. Fleming suffered from the following illnesses except ___________.A. concussionsB.PTSDC. memory lossD. a heart attack1.【答案】D【解析】D细节理解。
高中英语阅读理解细节理解题40题1.Which of the following is NOT mentioned in the passage?A. Thing 1B. Thing 2C. Thing 3D. Thing 4答案:D。
本题考查对文章细节的理解。
在原文中依次提到了Thing 1、Thing 2 和Thing 3,而Thing 4 没有提及。
2.According to the passage, what is the main reason for something?A. Reason 1B. Reason 2C. Reason 3D. Reason 4答案:B。
原文中明确指出主要原因是Reason 2,其他选项Reason 1、Reason 3 和Reason 4 在文中并未提及是主要原因。
3.The author mentioned all of the following details EXCEPT _.A. Detail 1B. Detail 2C. Detail 3D. Detail 4答案:D。
文章中详细描述了Detail 1、Detail 2 和Detail 3,而Detail 4 并没有被提及。
4.What can we know from the passage about a certain person?A. Fact 1B. Fact 2C. Fact 3D. Fact 4答案:C。
根据文章内容,关于这个人我们可以知道Fact 3,而Fact 1、Fact 2 和Fact 4 与文章内容不符。
5.Which statement is TRUE according to the passage?A. Statement 1 is true.B. Statement 2 is true.C. Statement 3 is true.D. Statement 4 is true.答案:B。
阅读理解之“细节理解”题解题指导细节理解题是指原文提到了某事实、现象或理论,而题干则针对原文的具体叙述设问,属于浅层次的理解题,难度较低,但在中考中却占有很大比重。
同学们解答细节题时,需要在有限的时间内运用略读、扫读、跳读等技巧快速阅读,发现文章中的细节信息,然后遵循由整体到细节的原则,把握作者的思路,按全文—段落—词语的步骤来解题。
一、命题特点事实细节题的考点非常明确,考点通常集中在以下几处:1.列举信息。
文章中first, second, to begin with, in addition, on one hand, on the other hand等并列关系出现的地方,常会要求考生从所列的内容中选择符合题干要求的选项。
2.举例与打比方。
要注意那些引出例子或比喻的标志词,如as, such as, for example, for instance 等,用于引出具体事实,使文章观点更具说服力。
这些事例就是常考的细节之处。
3.指示代词出现。
这类考题常用来考查学生是否真正了解上下文句子之间的逻辑关系。
4.引用人物论断。
作者为使论点更有依据,常会引用某些权威人士的论断或采纳其重要的发现。
5.特殊标点符号后的内容。
因为特殊标点符号后的内容往往是对前面内容的进一步解释或说明,因此,注意到这些标点,也就注意到了细节。
这些特殊符号包括表示解释的破折号、括号和冒号以及表示引用的引号等。
另外,细节理解题的选项也很有特点:通常正确答案不是照搬的原文。
而干扰选项则正好相反,有的来自原文信息,但不是题目要求的内容;有的符合常识,但不符合原文内容;有的与原句内容极为相似,是在程度上有些变动;有的与原文大相径庭甚至完全相反;也有的是部分正确或部分错误。
二、解题方法1.跳读查找法。
这个方法的要点在于先看题干,然后带着问题读文章。
以what, who, where, when, why, how 提问的问题,可以从文章中直接找到答案。
一、细节判断题: (根据题目到文中定位、根据选项判断四选项的对错)细节题的重点是:定位定位主要从段再到具体的句如何定位:通过中心词定位到段,再根据某一方面具体到句问题一:如何将问题进行解析来定位问题二:如何将四个选项进行分析来定位总结:将一个句子拆分开1.which one is ture among the sentences?(判断四个选项的对错:其中有3个选项存在细节性的错误,在看选项时务必将每个选项可能存在的错误找出来在到文中进行比对)2。
what can we infer from the passage?(四个选型那句话是对的)课堂讲解训练ATEACH DISADVANTAGED CHILDREN IN QUITO IN ECUADORSUMMARY FACTFILEPrice: From £775, excluding flightsDuration : From 2 weeks to 6 months subject to visa requirementsStart Dates : All year round —you choose your start and finish datesRequirements : At least aged 17, no qualifications necessary, but you’ll have to be enthusiastic。
You’ll need to know a little Spanish to do this project, but if you have no knowledge of Spanish at all, you can combine your project with 1—week intensive (强化的) Spanish course in Quito before starting your project 。
阅读理解中的细节题解析及练习题阅读理解是英语考试中常见的题型之一,而其中的细节题更是需要我们重点关注和解答的题目。
本文将为您解析阅读理解中的细节题,并提供一些练习题供您巩固学习。
一、细节题解析在阅读理解中,细节题是要求考生在给定的文章中找出特定的信息或细节。
解答细节题需要考生具备较强的阅读理解能力和信息筛选能力。
下面是一些解答细节题的步骤和技巧:1. 仔细阅读题干:在解答细节题之前,首先要仔细读懂题干,明确要求找出的具体信息或细节。
2. 标记关键词:在阅读文章时,要注意标记或划线关键词,如数字、日期、特定名词等,以便快速定位细节。
3. 找到对应的段落:根据题干中的关键词,快速浏览文章,找到包含有关细节的段落。
4. 通读细节:在定位到相关段落后,仔细阅读该段落,查找与题干相符的具体信息或细节。
5. 注意选项的干扰:有时候,选项可能包含一些与文章内容相关但不完全符合题干的信息。
要注意区分,选择与题干相符的最准确选项。
二、练习题以下是一些练习题,供您练习阅读理解中的细节题。
Passage 1:(1) In ancient Greece, the Olympic Games were held every four years in honor of the god Zeus. (2) The first recorded Olympic Games took place in 776 BC, and only men were allowed to participate. (3) The Games consisted of various athletic competitions, such as running, jumping, and wrestling. (4) Winners were awarded olive wreaths as a symbol of victory.1. When were the first recorded Olympic Games held?A. 776 BCB. 500 BCC. 200 ADD. 1000 BC2. What was the purpose of the Olympic Games in ancient Greece?A. To honor the god ApolloB. To celebrate the harvest seasonC. To showcase artistic talentsD. To honor the god ZeusPassage 2:(1) The Great Wall of China is one of the most famous man-made structures in the world. (2) It was built over a period of several centuries to protect China from invasions. (3) The wall stretches over 13,000 miles and consists of various sections that were built at different times. (4) Somesections of the wall are well-preserved and attract millions of tourists every year.3. Why was the Great Wall of China built?A. To showcase Chinese architectural skillsB. To mark the borders of ChinaC. To attract tourists from around the worldD. To defend China from invasions4. How long is the Great Wall of China?A. 1,000 milesB. 10,000 milesC. 13,000 milesD. 100,000 miles以上是阅读理解中的细节题解析及练习题,通过针对性的练习和学习,相信您能够在阅读理解考试中更好地解答细节题。
高考阅读细节题解析高考阅读理解部分是考查学生的阅读理解能力和综合运用能力的重要环节。
其中,细节题是其中的一个重要题型。
本文将对高考阅读细节题解析进行探讨,帮助学生提高对细节题的解答能力。
一、细节题的特点细节题通常是根据文章的具体细节信息进行选择,要求考生能够准确把握文章中的细节信息,对文中的具体事实、数据、时间、人物等进行判断和辨认。
细节题一般涉及到的题干词语有:who、what、where、when、how、why、which等。
解答这类题目时,要认真仔细阅读文章,并细心观察每个选项的具体细节,将其与原文进行对比,从而选出正确答案。
细节题的解答方式有两种:判断题和选择题。
判断题要求根据细节信息判断句子的真假,选择题要求选出正确的细节信息。
二、解答细节题的技巧1.注意文章细节阅读文章时要注重把握文章的主题思想、结构和意义,同时还要关注到文章中的细节信息。
有时,解答细节题可能需要从文章的表面信息中找出隐藏在文章中的细节信息。
2.细心观察选项在解答细节题时,要仔细观察每个选项的细节内容,尤其是选项中的特殊信息词语,如人名、地名、时间、数字等。
有时,选项中的细节信息可能与文章中的细节信息有所出入,需要特别注意。
3.排除干扰选项有时,细节题的选项中会出现干扰信息,可能会给学生带来困扰。
要善于分析选项中的细节信息,将其与文章中的细节进行对比,排除干扰选项。
4.准确理解题干解答细节题时要认真理解题干内容,特别是一些限定词语,如only、not、never等词语。
这些限定词语通常会对题目的答案提供重要的线索。
5.注意上下文的关联在解答细节题时,要注意将该细节与文章的上下文关联起来,尤其是与其前后句子之间的逻辑关系。
有时,通过理解上下文关系,可以帮助我们更准确地找到细节信息的答案。
三、练习解答细节题为了提高解答细节题的能力,学生可以多做一些相关的练习。
以下是一些练习题,供学生进行练习:例题1:According to the passage, what can parents do to help their children develop good reading habits?A. Encourage them to read a variety of books.B. Set a good example by reading books themselves.C. Take them to the library regularly.D. All of the above.例题2:When was the Great Wall built?A. In the Spring and Autumn Period.B. In the Warring States Period.C. During the Qin Dynasty.D. In the Tang Dynasty.通过以上例题的练习,可以帮助学生更好地掌握解答细节题的技巧和方法,提高他们的解题能力。
高中英语阅读理解事实细节题篇一:高一英语阅读理解事实细节专练高一英语阅读理解.一. 理解事实细节.(1)A doctor was once teaching a class of medical students at a famous hospital in Edinburgh. An injured man was brought in, and the doctor turned to one of the students and asked him, ―What‘s wrong with this man?‖― I don‘t know, sir ― the student answered. ― Shall I examine him and find out?‖― There‘s no need to examine him‖, said the doctor, ―You should know without asking questions. He has hurt his right knee. Didn‘t you notice the way he walked ? He hurt it by burning it in the fire. You see his trouser leg is burnt away at the knee. This is Monday morning. Yesterday was fine, but on Saturday the roads were wet and muddy. The man‘s trousers are muddy all over. The man fell down on Saturday night.The doctor then turned to the man and said, ― You had youra public house and drank too much. You got wet and muddy on the way home. Because you had drunk too much, you fell on the fire and burnt your knee. Is thatright ?‖―Yes, sir.‖ said the man.1. The medical students were having a lesson______________.A. in a classroomB. at the libraryC. at a well-known hospitalD. a medical school2. The man hurt his knee_______________.A. on Saturday nightB. yesterdayC. on Monday morningD. on Friday night3. The man burnt his knee _______________.A. when he was on his way to the hospitalB. because he had drank too much and fell on the fireC. because he was coldD. because he was ill4. WAGE in the fourth paragraph means_______________.A. holidayB. money paid every weekC. carsD. servants5. The doctor was good at _______________.A. learning from othersB. taking care of othersC. watching and thinkingD. teaching c a b b c( 2 )Thomas Adams discovered bubble gum ( 泡泡糖 ) in the 1870s. He was an American. He wanted to find a usefor chicle(糖胶树胶). Chicle is a Spanish word for sticky water that es from one kind of Mexican tree .Mr Adams wanted to make rubber from chicle.Mr Adams worked in his home while he tried to find a way to make the chicle stronger. Hisson, Horatio, also helped him now and then.One day, young Horatio began to chew the chicle while he watched his father work. It did not taste very good, but Horatio enjoyed chewing it. Then the young boy began to blow bubbles with the new chicle which his father had made. Mr Adams had discovered bubble gum by accident.Mr Adams gave up trying to find a way to make rubber from chicle. Instead , he wanted to try and sell the new gum that he had made. He thought other peoplemight like the taste too. He began to see his new kind of chicle as candy. In no time, children everywhere began chewing bubble gum.1. Where was Thomas Adams from ?A. CanadaB. The United StatesC. EuropeD. England2. Who was Horatio Adams?A. Thomas's fatherB. Thomas's wifeC. Thomas's brotherD. Thomas's son3. What was Thomas Adams trying to make ?A. A new kind of rubber .B. A new kind of chicle.C. A new kind of candy.D. Electric light.4. Why did Thomas Adams want to sell bubble gum ?A. His son enjoyed chewing it .B. He thought many people would like it.C. He could not make strong rubber from chicle.D. all of above5. Which of these sentences is not true?A. Horatio helped his father.B. Thomas Adams made rubber from chicle by accident.C. Horatio was the first person to chew bubble gum.D. Thomas Adams never made rubber. Bdadb(3)You can see a bell tower that leans (倾斜 ) in the town of Pisa, Italy. What does it lean against ? Nothing. It's called the Leaning Tower of Pisa, andit's been leaning more ever since it was built about 700 years ago. Some say that long ago the great Italian scientist Galileo dropped weights from the tower to learn how fast things fall. Even then , the tower was a leaning tower.And today , little by little, one side of the tower keeps on sinking into the soft ground. The LeaningTower tips (倾斜 ) about an inch every nine years. The farther it leans out of line, the faster it tips.You can climb stairs to the top of the tower and see the bells that once called people to a nearby church. But no one rings the bell now. The clang(铿锵声 ) might make the tower fall faster.The government of Italy once offered a prize for the best plan to keep the tower from falling any farther. Some people have ideas, but nothing has been done yet. If the Leaning Tower ever falls, it will be the end of what some people say is one of the seven wonders of the modern world.1. The Leaning Tower ___________.A. because famous right after it was builtB. leans against towerC. was built about seven centuries agoD. no longer tips today2. What do you know about Galileo?A. He was a great physicist who built the Tower.B. He was well known for designing the Tower.C. He drew a very famous experiment on the Tower.D. He designed a good plan to adjust the Tower.3. Nobody rings the bells in the Tower nowbecause_______________.A. there is something wrong with the bellsB. people in the town are annoyed by the ringing bells.C. nobody needs to be called to the churchD. the clang might make the Tower tip faster4. Which of the followings is NOT mentioned in the passage?A. The reason why the Leaning Tower is leaning.B. The condition of the Leaning TowerC. The plans that people offer to prevent the Tower from leaning.D. The measures that the government has taken to keep the Tower from falling.5. We can learn from the passage that _______________.A. people like the Leaning Tower so they have done nothing to keep it from leaningB. it is very difficult to stop the tower from leaningC. even if the Tower falls , the seven wonders will still existD.theccdabItalian government didn't offer any prize for the best plan(4)Charlie was sent to repair the telephone in a(转载于: 小龙文档网:高中英语阅读理解事实细节题) college. He stopped his car outside the gate and walked through a wide boulevard while a professor and his students were standing around the college flagpole in front of the teaching building. He stopped to watch what they were doing there." We need to know how high the flagpole is," said the professor to his students ." Who has a better way to calculate it ?"them all. Charlie began to laugh and came up to the flagpole .'"Watch!" said the young man. He laid the flagpole on the ground and measured it with a tape and then said, " Exactly 15.12 meters." Then he replaced the pole and walked away." What a silly idea!" the professor said angrily ." We wonder how height it is. But he gave us the length!"1. Charlie was a _____________.A. teacherB. professorC. repair manD. postman2. Charlie went to the college____________.A. by busB. on footC. by bikeD. by car3. The professor was going to ___________.A. put the flagpole downB. teach his students to calculate the flagpole's heightC. make a new flagpoleD. show his students how to measure the flagpole4. The underlined word "negated" means___________.A. encourageB. not agreeC. praiseD. know5.Charlie laughed because____________.A. he was good with mathB. he thought the professor was sillyC. he could easily know the flagpole's heightD.hecbdbcknew more than the professor(5)Each year on December 10, the Alfred Nobel Foundation(诺贝尔基金) presents six prizes. These prizes are named after Alfred Nobel, the man who invented dynamite(火药). It was Mr Nobel ?s idea to create(创造)the prizes. During his life, Mr Nobel made a lot of money from his invention. He put his money in a bank, and the money earned more money through interest(利息) from the bank. The money grew to be a very large amount.Mr Nobel decided to use his money to help scientists, artists, and people who worked to help others around the world. He created the Nobel Prizes to do this.The prizes set up by Mr Noble include physics, medicine, chemistry, literature, and peace.These five Nobel Prizes were first given out in 1901. Later, the Central Bank of Sweden(瑞典) made the Alfred Nobel Memorial Prize in Economic(经济) Science in1968 to celebrate(庆祝) the bank‘s 300th year of business.All of the prizes are handed out in Stockholm(斯德哥尔摩) except for the Peace Prize, which is presented in Oslo(奥斯陆).Each person who receives a Nobel Prize is given a cash prize, a medal, and a special paper which explains the prize the person won. The amount of money that each person receive is calculated (计算)from the interest earned from all of Me Nobel ?s money which is still in the bank.. This interest is divided equally betweenthe five prize winners in physics, medicine, chemistry, literature, and peace. The Central Bank of Sweden then pays an equal amount to the winner of the prize in Economics.1. The Nobel Prizes are presented ________A. at different timeB. In DecemberC. Every two yearsD. Every six years2. The main idea of the second paragraph is _____A. how many prizes Mr Nobel set upB. why Nobel Prize was createdC. what each prize winner will receiveD. where the prizes were presented3. Mr Nobel set up ______prizes at first.A. 5B. 6C. 7D. we don‘t know4. The Nobel Prize of ______are made and paid by Central Bank of Sweden.A. EconomicsB. MedicineC. LiteratureD. Physics5. The winners of the Nobel Prize will receive these except_______A. A medalB. MoneyC. An inventionD. A special paperKeys are : B B A A C篇二:高中英语阅读理解方法之细节题的解题技巧英语阅读理解---事实细节题的解题技巧所谓细节题,是指原文提到了某事物、现象或理论,题干针对原文具体叙述本身发问。
阅读理解题型之细节理解题常见的细节理解题的设问方式:1.Which of the following is true/false/mentioned?2.What does the writer pay the least attention to?3.Choose the right order of the events given in the passage?4.All of the follwing statements may be true/false except...5.Which of the following is not the result of...?6.Which of the following best characterizes the main feature of...?AHow important is shopping to you? How much time do you spend buying things? And how much time do you spend organizing these things in your home? In the future, how much time will you spend in movie theatres, at amusement park, at shopping malls , or at convenience stores? When you add it all up, you will probably see you spend a lot of your life consuming(消费)things. Consuming products is not necessarily bad. However,if we spend too much time doing it, we should look at it carefully.If consuming products takes too much time,we should__________A.spend less moneyB.Think about it carefullyanize our thingsD.Go to convenience storesBOn my recent trip to Sydney with my parents, we visited the Wildlife Park.The Wildlife Park has lots of different animals and birds.Some are native(当地的)to Austrialia and can only be found there. There are over 600 animals there, including kangaroos, koalas and crocodiles(鳄鱼).They are kept in their natural environment.I like the Wildlife Park better than a zoo where most of the animals are in cages.(笼子)We first spent some time with the kangaroos. We were allowed to touch and feed them. It was very exciting to be so close to them. There were koalas there too. They looked very cuddly(令人想拥抱的). Although we were not allowed to carry them, I got to take a photo with one. It is a wonderful souvenir of my holiday in Sydney.The Wildlife Park has plenty of freshwater and saltwater crocodiles. Some of them are really big and scary(吓人的)with huge teeth! I did not want to get too close to them.There was also a bird now. The keepers showed us different species(种类)they had. I saw an old parrot which could”talk”. It made a great impression on me.1.Where is the Wildlife Park?A.In sydneyB. In CarioC.In AthensD. In Rome.2.What is a wonderful souvenir of the writer’s holiday?A.A parrot that could talkB.A chance to feed a koalaC.A photo with a koalaD.Food for the kangaroos.3.Why didn’t the writer want to get very close to the crocodiles?A.They lived in waterB.The writer was afraid of themC.The writer did not want to feed themD.The writer did not like the smell of saltwater4.Which of the following is true?A.The kangaroos are kept in cages in the Wildlife ParkB.The writer travelled to the Wildlife Park aloneC.The writer went to see koalas firstD.Ther writer watched a bird now.5.How did the writer feel after visiting the Wildlife Park?A.ExcitedB. UnhappyC.BoredD.Hopeless.COnce upon a time there was no tea at all in England. People there used to drink a light beer(啤酒). No coffee or milk but large glasses of beer stood on the breakfast table!When tea was first brought to England, an old couple got some as a special treat. But they did not know how it should be used. They cooked the leaves in hot water,and spread them on a piece of bacon(熏肉) which they were going to have for diiner. They ate the leaves, and threw the tea away! However, tea is becoming as popular as coffee and milk in England today.Tea is the leaf of a plant which grows widely in China,Japan and some other countries. Tea farmers usually grow a great many tea plants on a large piece of land. When the tea leaves are ready to be picked, it is the busiest time for tea farmers in a year. They pull off the leaves and dry them. In their spare time, they pick out the best leaves and get them ready for market. In China,whenever a visitor comes into a house, he is served with a cup of tea.1.What was served for breakfast in England long ago?A.Beer.B. TeaC. CoffeeD. Milk2.How didi the old couple deal with the tea leaves?A.They sold them.B.They ate them.C.They burnt them.D.They threw them away.3.Tea farmers are the busiest in a year when they_____?A.serve visitors at homeB.Sell tea in the marketC.Pick and dry tea leavesD.Look for a piece of land4.In which part of a magazine can we read the text?A.NatureB.CultureC.EnvironmentD.TechnologyDAnimals grow up in different ways. Some newborn animals are helpless but their mothers protect them. A newborn kangaroo is very small. It is only a few centimetres long. It closes its eyes and doesn’t have hair. It stays safe in its mother’s pouch(育儿袋)for a long time.A newborn monkey cannot walk. Its mother carries it everywhere.Other baby animals can wal soon after they’re born. They learn to run with their mothers when danger is near. A baby zebra can run, an hour after it is born.Some baby animals are born in a place that is safe. Baby wolves are usually born in big holes with little light. Other baby animals are born in the open. A baby elephant is often born on open land.Animals that drink their mothers’ milk are called mammals. A mother bear’s milk is rich. Baby bears have milk for a few months. This is the same with baby zebras. As baby animals grow, they need solid(固体的) food. Baby lions eat what their mother can catch!1.According to the passage, many newborn animals need their mothers’help because the babies can’t_____.A.Look after themselvesB.Eat any foodC.Walk by themselves2.A newborn monkey’s mother carries if everywhere because______.A.It is very smallB.It can’t walkC.It closes its eyes3.Baby wolves are usually born in a(n)_______place.A.OpenB.brightC.safe4.Newborn mammals’ main food is______.A.Mother’s milkB.Solid foodC.Smaller animals5.How many kinds of baby animals are mentioned in this passage?A.SixB. SevenC.Eight翻译练习:请翻译A篇以及BCD 任选一段不低于2句话的自然段。
practiceHyderabadHyderabad, IndiaTo improve people’s lives, Hyderabad is planting more and more trees. The cityy is even creatingg ggreener buildingsg that use less water and less electricityy for power. Adding green to a city has a number of advantages. For example, treesmake the air cleaner. In Hyderabad, streets were grey and dirty in the past. HHowever, todayt d theyth are fillfilledd withith treest andd flowers,fl makingki theth cityit cleanerl anddmore colourful. Green areas also give people places to relax or exercise. A study in the USA shows an interesting thing: the greener a neighborhood is, the less crime there is. 2012年天津市中考C篇4.对比处:常见标志词有compared with/to, unlike等。
【ExampleE l 4】Unlike a computer,p , Kindle never ggets hot so yyou can read comfortably as long as you like.pared to a computer, Kindle .A. doesn’t get hotB. has no screenC. is harder to useD. is heavier to carry(2011年北京市西城区一模)【Example 5】68. According to the passage, why do many patients stopgetting injections?A. Because of the pain and stress of the injections.B. Because they are too lazy.C. Because they like taking pills (药丸).D. Because theyy are waitingg for the new device.(2012年黄冈市中考A篇)practice5555. Which of the following is TRUE according to the passage?A. Learning a second language can help us find a good job quickly.B.. Dr.. Mechelliec e madede thee experimente pe e amongo g threeee differentd e e groups.g oups.C. Learning a second language is the same as studying other subjects.D. The earlier we learn a second language, the more money we pay.(2012年北京市大兴区二模C篇)A team led by Dr. Andrea Mechelli, from University College LondonLondon, took a group of Britons who only spoke EnglishEnglish. They were compared with a group of “early bilinguals” who had learnt a secondlanguageg g before the ageg of five,, as well as a number of later learners.5.因果关系处:表原因标志词有because, for, since, as, thereason等;表结果标志词有therefore, so, as a result等。
【Example 5】Microchips bring good news to patients with longlong-termterm (长期的) illnesses, for example, Osteoporosis (骨质疏松症). People with … One typeof treatment requiresq injectionsj for two yyears. Manyy ppatients stopp takinggthe medicine because of the pain and stress of the infections. However, microchips can deal with it. Doctors will program the device beforeputtingi iti underd theh …OneO microchipi hi can holdh ld a fullf ll year’s’ worthh offmedicine.practice4141. WhWhy diddidn’t theth vegetablest bl andd ththe ttree gett on wellll withith eachhother?th ?A. Because the vegetables wanted more light.B. Because the tree drank almost all the water.C. Because the vegetables weren’t the pride of the gardener.D. Because the vegetables didn’t look as wonderful as tree.(2012年江苏省泰州市中考C篇)There was a lovely vegetable patch (菜园).) A large tree grew there.there Both the patch and the tree gave the place a wonderful look, and they were the prideof the gardener.g But no one know that the vegetablesg and the tree couldn’tstand (忍受) each other. The vegetables hated the tree’s shadow (阴影) , because it left them only just enough light to live. The tree, on the otherhand, hated the vegetables because they drank nearly all the water, leavinghim just enough to live.【Example 6】59.Which statement is TRUE according to the passage?A. We cannot just feel sorry, but take actions.B. We may feel worse when we realize the unfairness.C. Life will become fair someday through our great efforts.D.Pity is a self-defeating emotion delivering loving-kindness.(2010年北京市中考D篇)6.长难句:即含有复杂成分的句子。
【ExampleE l 6】One of the nice things about surrendering (承认) to the fact that lifeisn’tt fair is that it keeps us from feeling sorry for ourselves by encouragingus to do the very best we can with what we have. We know it’s not “life’s job”to make everythingy g perfect,p , it’s our own chall enge.g Surrenderingg to thisfact … in the process of growing up, facing the reality and making decisions;and everyone has those times that they feel cheated or unfairly treated.2010年北京市海淀区一模B篇P1:I was born in 52. The writer came to New York ______. Ireland and lived there A. for 35 yearsuntilntil I wasas nineteen yearsears B. for 54 yearsold. I came to New York in C. in 19561956. At first, I held DD. since he was 19several jobs to earn a fewdollars……P4:I believe honesty is one 54. _____ is the most importantof the greatest gifts there is. It’ss according to the passage. something that makes a man a A. Kindnessgood guy. This is also my way B. Experienceto live by. C. MoneyD. Honesty P2:In fact, taxi drivers are 53. The writer found ______ in his just likee otherot e honesto est people.peop e. car in Brooklyn. You can read in the papers A. a bagalmost every week where a taxi B. a ringdriver turns in money or jewels C. some moneypeople leave in their cars. One D. some jewelstime in Brooklyn,Brooklyn I found a ringin my car. I remembered helpinga ladyy with a lot of bagsg that …P3:In all my years of drivinga taxi car…命题实质直接同义替换P1:I was born in 52. The writer came to Ireland and lived there New York ______. until I was nineteen years A. for 35 yearsold. I came to New York in B. for 54 yyears 1956. At first, I held C. in 1956several jobs to earn a few D. since he was 19 dollars……直接同义替换5555. Most Chinese parents don’tt realize ____________.A. how much the best education is worthBB. whenh childrenhild shouldh ld bbe educatedd t dC. what children really need in later lifeD. why school tests don’t satisfy children(2010年北京市西城区一模)直接同义替换P2:However,, what most parentsp fail to see is that the best earlyy education they can give their children is usually very cheap.P3:Parents can see that their children’s skills are different, maybe skilledin some areas while poor in others. What most parents fail to realize though,。