当前位置:文档之家› 2019年云南省昆明市中考英语真题试题(含解析)

2019年云南省昆明市中考英语真题试题(含解析)

云南省昆明市2019年中考英语试卷(含答案)

(全卷四个部分,共8页。满分120分,考试用时120分钟)

注意事项:

1.本卷为试题卷。考生必须在答题卡上解题作答。答案应书写在答题卡的相应位置上,在试题卷、草稿纸上作答无效。

2.考试结束后,请将试题卷和答题卡一并交回。

第一部分听力(共四节,满分30分)

第一节听句子,选由与所听句子内容相符的图画。听音前你有10秒钟的读题时间,注意听两遍。(共5小题,每小题1分,满分5分)

2019年云南省昆明市中考英语真题试题(含解析)

第二节根据所听到的句子,选出最恰当的应答语。听音前你有10秒钟的读题时间,注意听两遍。(共5小题,每小题1分,满分5分)

6.A.See you. B.Good afternoon. C.I’m fine.

7.A.Good idea. B.Happy birthday! C.The same to you.

8.A.It doesn’t matter. B.Long time no see. C. Well done.

9.A.Sorry, I don't. B.Help yourself. C.Yes,please.

10.A.Pretty nice. B.Don’t worry. C.Hurry up.

第三节听对话及问题,选择最佳答案。听音前你有10秒钟的读题时间,注意听两遍。(共5小题,每小题2分,满分10分)

11. A. On her desk. B. On her bed. C. On her head.

12. A. Chinese. B. English. C. Math.

13. A. His uncle. B. His parents. C. His grandparents.

14. A. 8:30. B. 8:45. C. 9:15.

15. A. By having a good rest

B. By talking with her friend.

C. By giving her friend a gift.

第四节听短文,根据短文内容回答问题。听音前你有15秒钟的读题时间,注意听三遍共5小题,每小题2分,满分10分)

16.People should take a nap(午睡) when they feel .

A. Angry

B. full

C. sleepy

17. They are advantages of taking a nap EXCEPT .

A.remembering things better

B.having a better sleep at night

C.making fewer mistakes

18. According to the passage, it's best to take a nap for .

A.20-30 minutes

B.an hour

C.two hours

19. To get fully relaxed while taking a nap you should .

A.sleep for a long time

B.set an alarm clock

C.turn off the alarm clock

20.What can we learn from the passage?

A.You’d better take a nap of in your own way in the daytime.

B.A deep sleep instead of a daily nap will lead to tiredness.

C. Keeping looking at a clock will make you stressed during a nap.

听力答案,解析略

1.A

2.B

3.C

4.A

5.B

6.A

7.C

8.A

9.C 10.A

11.C 12.B 13.C 14.A 15.B 16.C 17.B 18.A 19.B 20.B

第二部分英语知识运用(共二节,满分25分)

第一节单项填空

从A、B、C、D四个选项中选出能填入空白处或替换划线部分的最佳答案。(共15小题,每小题1分,满分15分)

21.The worlds longest cross-sea bridge, Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge, opened October 24 2018.

【分析】世界上最长的跨海大桥,港珠澳大桥,在2018年10月24日通车.【解答】on"在…之上、在…时候";at"在、以、向";in"在…之内";by"通过、被",四者都是介词.on 用于具体的某一天,in用于年、月,用于上、下午和晚上,季节,世纪前.at 用于时刻前.由题干"世界上最长的跨海大桥,港珠澳大桥,于2018年10月24日通车."可知,空格"在…时候"指具体的一天,用on,因此答案应是on.

故选:D.

22.—Gina, could you please play the drums on the art festival?

—.I can only play the guitar.

A.I'm afraid I can't

B.Yes. I can

C.Sure. Id love to

D.Not bad

【分析】吉娜,你能在艺术节上打鼓吗?

我怕不能.我只会弹吉他.

【解答】A我怕不能,B是的,我会,C当然,我喜欢,D不错;根据前句"吉娜,你能在艺术节上打鼓吗"和后句"我只会弹吉他"可知,要回答"我怕不能",其它选项语意不通.

故选:A.

【点评】考查情景对话,要根据所表达的内容,用正确的单词和短语、恰当的句型和准确的时态.

23.—Where did you go last winter vacation?

—I to London with my family.

A.go

B.have gone

C.went

D.was going

【分析】--去年寒假你去哪儿了?

--我和家人去了伦敦.

【解答】根据问句Where did you go last winter vacation?可知答句用一般过去时,go的过去式是went

故选:C.

24. —I will take part in an English writing competition this Sunday. I feel nervous。

—!

A.What a pity.

B.Look out

C. Congratulations

D. Take it easy

【分析】我将参加这个周日的英语写作比赛.我感到紧张.

别紧张.

【解答】A多么遗憾,B当心,C祝贺,D别紧张;根据前句"我将参加这个周日的英语写作比赛.我感到紧张"可知,要回答"别紧张",其它选项语意不通.

故选:D.

25. Tom cannot run as as his friends, so he practices running very hard.

A.Fast

B.Faster

C.slow

D.slower

【分析】汤姆没有他的朋友跑得快,所以他非常努力地练习跑步.

【解答】A表示快,B是fast的比较级,表示更快.C表示慢,D是slow的比较级,表示更慢.题干中not as…as是形容词/副词的原级,表示不如……,则可先排除BD选项.其次根据so he practices running very hard.可知汤姆非常努力地练习是因为他跑得没有他的朋友快.

故选:A.

26. The program, Everlasting Classics, encourages to read more classics.

A.we

http://www.doczj.com/doc/598353300.html

C.our

D.ours

【分析】这个节目《永恒的经典》,鼓励我们阅读更多的经典.

【解答】动词encourages后用宾格作宾语,encourage sb to do sth鼓励某人做某事

故选:B.

27. we continue to kill elephants for their ivory, we humans will lose them in the end

A.If

B.Before

C.Until

D.Although

【分析】如果我们继续为了象牙猎杀大象,那么我们人类将会最终失去它们.【解答】A表示如果,B表示在……之前,C表示直到,D表示虽然、即使.根据题干可知如果我们继续为了象牙猎杀大象,那么我们人类终将会失去它们,句子前后是条件关系.

故选:A.

28. With the rapid progress in high technology, 5G around most parts of China in the near future.

A.is used

B.is using

C.will use

D.will be used

【分析】随着高科技的飞速发展,5G在中国大部分地区将在不久的将来投入使用.

【解答】主语5G和动词use是被动关系,再结合句意"随着高科技的飞速发展,5G在中国大部分地区将在不久的将来投入使用"可知,要用一般将来时的被动语态,其构成为will be done.

故选:D.

29. The PLA Navy(中国人民解放军海军) has been greatly helping keep world peace,As a Chinese. I am it.

A.responsible for

B.proud of

C.full of

D.known for

【分析】中国人民解放军海军已经极大地帮助维护世界和平.作为一个中国人,我对此感到自豪.

【解答】responsible for为…负责,proud of为…自豪,full of充满,known for 以…出名;根据句意"作为一个中国人,我对此感到自豪"可知,要填"为…自豪",其它选项语意不通.

故选:B.

30.— You looked unhappy just now. ?

—I missed the school bus and arrived late for class.

A.What did you eat for lunch

B.How was your picnic

C.What happened to you

D.How did you go there

【分析】--你刚才看起来不高兴.你怎么了?

--我错过了校车,上课迟到了.

【解答】根据答句I missed the school bus and arrived late for class.可知问句要表达:你刚才看起来不高兴.你怎么了?

故选:C.

31. Y unnan Museum is such an interesting place that many kids have fun

It.

A.Visiting

B.to visit

C.reading

D.to read

【分析】云南博物馆是一个非常有趣的地方,以至于很多孩子都很喜欢参观.【解答】have fun doing sth 做某事有乐趣,根据

such an interesting place that many kids have fun 可知句意:云南博物馆是一个非常有趣的地方,以至于很多孩子都很喜欢参观.

故选:A.

32. The of the 2019 Beijing International Horticultural Expo(园艺博览会)is“Live Green, Live Better.”

A.symbol

B.condition

C.theme

D.invention

【分析】2019年北京国际园艺博览会的主题是"绿色生活,美丽家园".

【解答】symbol象征,condition状态,theme主题,invention发明;根据句意"2019年北京国际园艺博览会的主题是"绿色生活,美丽家园""可知,要填"主题",其它选项语意不通.

故选:C.

33. In order to take a pleasant trip to Kunming, Dave emailed me to ask

.

A.what was Kunming most famous for

B.what Kunming was most famous for

C.whether is summer a good time to come

D.whether summer is a good time to come

【分析】为了去昆明旅游愉快,戴夫给我发电子邮件,问昆明最有名的是什么.【解答】宾语从句要用陈述语序,排除选项AC;结合句意"为了去昆明旅游愉快,戴夫给我发电子邮件,问昆明最有名的是什么"可知,主句是一般过去时,宾语从句要用过去时,选项D时态不对,也语意不通.

故选:B.

34. Whenever you need help, just call me. I can come at the drop of a hat.

A.with a hat

B.without a hat

C.at once

D.at a low speed

分析】无论什么时候你需要帮助,尽管打电话给我.我可以马上来.

【解答】句意:无论什么时候你需要帮助,尽管打电话给我.我可以马上来.with a hat戴着帽子;without a hat没有戴帽子;at once马上;at a low speed低速.at the drop of a hat意为立刻;与at once同义.

故选:C.

35.—Did you go to the library with Helen yesterday?

—No. I waited and waited but she stood me up at last.

A.stood in a long line

B.stood with me

C.didn't turn me down

D.didn't show up

【分析】-昨天你和海伦一起去图书馆了吗?-不.我等了又等,但她终于放我鸽子了.

【解答】stood in a long line站在一条长长的队伍里;stood with me和我站在一起;didn't turn me down没有拒绝我;didn't show up没有出现.根据语境可知昨天我等了又等,但是海伦最终没有出现.stood me up意为放我鸽子;失约了,与didn't show up同义.

故选:D.

第二节完形填空

从A、B、C三个选项中选出能填入空白处的最佳答案。(共10小题,每小题1分,满分10分)

A small boy was trying to move a big wooden box out of his yard. The box was much 36 than the boy. He tried his best to move it, but the box would not move at all.After 37 for a glass of water, the boy tried to move it once more. This time, he pushed harder,but he still 38 move the box a bit. He was quite tired and lost heart

The boy's 39 was coming home from work around this time. He stopped to watch his son's fruitless efforts. The father didn't help him,_40

instead asked,“Son,have you tried your best? I mean, are you doing 41 you can?”

“Yes,I am!” the boy cried.

“No,” his father said calmly, “you're n ot. You have not asked me to 42 you can?”

Asking for help is not a weakness. Many people need help, and 43 the best of us need help. It is 44 to know when to ask for help and understand why you need it. Never be afraid to ask others for help when you're in 45 .

36.A. heavier B.Lighter C.smaller

37.A pushing B.moving C.resting

38.A could B.couldn’t C.mustn’t

39.A. brother B.uncle C.father

40.A. but B.and C.so

41.A.something B.everything C.nothing

42.A.hug B.help C.protect

43.A.ever B.only C.even

44.A.easy B.important C.difficult

45.A.trouble B.silence C.surprise

【分析】文章通过一个小男孩没有搬动一个大木箱,他爸爸告诉他,有时要勇敢向别人求助.

【解答】36.A 考查形容词辨析.A更重;B更轻;C更小;根据下句

He tried his best to move it, but the box would not move at all他尽力挪动它,但箱子一点也不动.应该是比他重,故答案是A.

37.C 考查动词辨析.A推;B移动;C休息;根据After (2)for a glass of water 后面说喝了几杯水,应该是休息之后,故答案是C.

38.B 考查动词辨析.A能;B不能;C不必;根据This time, he pushed harder,but he still (3)move the box a bit结合前面,这里but转折,应该是仍然没有推动,故答案是B.

39.C 考查名词辨析.A兄弟;B叔叔;C爸爸;根据后

面 He stopped to watch his son's fruitless efforts停下来观看他儿子,应该是爸爸,故答案是C.

40.A 考查连词辨析.A但是;B和;C所以;根据The father didn't help him,(5)instead asked,前面说没有帮助他,后面说问他,转折关系,故答案是A.41.B 考查代词辨析.A一些;B所有的;C没有什么;根据上句

Son, have you tried your best?你是尽你最大努力了吗?后面应该是你能做的所有的,故答案是B.

42.B 考查动词辨析.A拥抱;B帮助;C保护;根据下句

Asking for help is not a weakness寻求帮助不是一个弱点,可知上文应该是没有向我寻求帮助,故答案是B.

43.C 考查副词辨析.A曾经;B仅仅;C甚至;根据Many people need help, and (8)the best of us need help很多人都需要帮助,后面应该是甚至最好的我们也需要帮助,故答案是C.

44.B 考查形容词辨析.A容易的;B重要的;C困难的;根据It is (9)

to know when to ask for help and understand why you need it后面说知道何时需要帮助并理解为什么需要帮助,应该是重要的,故答案是B.

45.A 考查名词辨析.A麻烦;B沉默;C惊喜;根据

Never be afraid to ask others for help when you're in(10)当你在()的时候,不要害怕向别人求助.应该是困难中,故答案是A.

第三部分阅读理解(共20小题,满分35分)

A

The first floating (漂浮的) city will be in French Polynesia. That's an island in the South Pacific Ocean. Builders hope to finish much of it by 2020.

This floating city will be near French Polynesia's shore. Its people will live by the laws of French Polynesia. Other floating cities might be built in the open ocean. These cities could create their own laws.

The first floating city will be environmentally friendly. Its energy will be from the sun.People will drink recycled rain and seawater.

Floating cities will be safe from flooding. Built on platforms (平台), they will rise with the sea level. They could be moved, if needed. They would allow more people to live near the ocean.At the beginning, the first floating city will be the same size as a soccer field. Gradually, it will grow into a much larger city with homes, parks, schools, shops and restaurants in it. Would you like to live in a floating city?

根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。(共5小题,每小题1.5分,满分7.5分)

46.There will be a floating city in French Polynesia.

47.People in floating cities will live by the laws of French Polynesia.

48.The energy of the first floating city will be from the wind.

49.The floating cities could move up with the sea level.

50.At the beginning, you will find a soccer field in the first floating cit.

【分析】本文讲述了盲人Alan为了向全世界人表明盲人也可以做出惊人的事情,他穿越了世界上最大的盐沙漠.

【解答】(46)D.细节理解题,根据

To show the world that the blind can also do something amazing, he walked across the world's largest salt desert, Salar de Uyuni, only with the help of a GPS.Alan 为了向全世界人表明盲人也可以做出惊人的事情,他在GPS的帮助下穿越了世界上最大的盐沙漠Salar de Uyuni.故选:D.

(47)B.词意理解题.根据Alan spent three years training for the journey.他花了三年的时间为旅行进行训练,可知是为出发而训练的.故选:B.

(48)A.细节理解题,根据

The journey was quite good. There were snow storms and winds, but luckily I made it."旅程相当不错,有暴风雪和大风,但是幸运的是我成功了,可知他克服许多困难才成功地.故选:A.

(49)B.细节理解题,根

据 and finished the 140-kilometer journey in just seven days.他在7天内完成了140公里的旅程可知.故选:B.

(50)C.细节理解题,根据

To show the world that the blind can also do something amazing, he walked across

the world's largest salt desert, Salar de Uyuni, only with the help of a GPS.盲人Alan为了向全世界人表明盲人也可以做出惊人的事情,他穿越了世界上最大的盐沙漠可知.故选:C.

B

Alan Smith is blind. He teaches blind children in his country. To show the world that the blind can also do something amazing, he walked across the world's largest salt desert, Salar de Uyuni, only with the help of a GPS.

Walking across the desert is not easy for an able-bodied person, let alone(更不用说) a blind man. Before setting off, Alan spent three years training for the journey. He studied everything he could find about the place and asked for advice from other travelers. During his journey, he only took water, food and sleeping bags. He walked about 20 kilometers a day. He showed great perseverance(毅力)and finished the 140-kilometer journey in just seven days.

The brave teacher thought his week-long journey w as wonderful. He said, “The journey was quite good. There were snow storms and winds, but luckily I made it.”

根据短文内容,选择最佳答案。(共5小题,每小题2分,满分10分)

51.Why did Alan cross the desert on foot?

A.To tell children a story.

B.To have a wonderful journey.

C.To take a risk for money.

D.To show the ability of the blind.

52.The underlined phrase "setting off"in the second paragraph probably means .

A.preparing a journey

B.starting a journey

C.breaking a journey

D.finishing a journey

53.What did Alan do during the journey?

A.He overcame all of the difficulties.

B.He asked for advice from other travelers.

C.He walked with an experienced tour guide.

D.He studied something useful about the place.

54.How long did Alan's journey take?

A.140 days.

B.One week.

C.20 months.

D.3 years.

55.Which of the following can best describe Alan,'s journey?

A.It is a piece of cake.

B.It is between a rock and a hard place.

C.Nothing is impossible.

D.Learning should be a lifelong journey.

【分析】本文讲述了盲人Alan为了向全世界人表明盲人也可以做出惊人的事情,他穿越了世界上最大的盐沙漠.

【解答】(51)D.细节理解题,根据

To show the world that the blind can also do something amazing, he walked across the world's largest salt desert, Salar de Uyuni, only with the help of a GPS.Alan 为了向全世界人表明盲人也可以做出惊人的事情,他在GPS的帮助下穿越了世界上最大的盐沙漠Salar de Uyuni.故选:D.

(52)B.词意理解题.根据Alan spent three years training for the journey.他花了三年的时间为旅行进行训练,可知是为出发而训练的.故选:B.

(53)A.细节理解题,根据

The journey was quite good. There were snow storms and winds, but luckily I made it."旅程相当不错,有暴风雪和大风,但是幸运的是我成功了,可知他克服许多困难才成功地.故选:A.

(54)B.细节理解题,根

据 and finished the 140-kilometer journey in just seven days.他在7天内完成了140公里的旅程可知.故选:B.

(55)C.细节理解题,根据

To show the world that the blind can also do something amazing, he walked across the world's largest salt desert, Salar de Uyuni, only with the help of a GPS.盲人Alan为了向全世界人表明盲人也可以做出惊人的事情,他穿越了世界上最大的盐沙漠可知.故选:C.

C

Many Chinese mothers are afraid that their children will fall behind their classmates,so these mothers are becoming"tiger mothers". They believe the harder their children study, the happier life they will have in the future. Is it true? Lulu and her sister Sophia may have a say.

Lulu and Sophia have a"tiger mother". She pushed them a lot when they were young. For example, they were not allowed to get grades lower than A's.They had to practice the piano or violin for several hours a day. There were no games or TV.

The tiger mother, Amy, is a Chinese-American professor at Yale Law School in the USA.Several years ago, she wrote a book named Battle Hymn of the Tiger Mother and shared her strict parenting style(育儿方式)in it.

Many people don't like Amy's style of parenting. They once worried that her daughters would not be happy. However, the two girls have grown up and they are thankful to their mother.Sophia has just graduated from Yale University. She is hard-working, friendly and helpful. Not long ago,

she shared some useful studying tips online. Lulu is also a warm, smart and popular girl her friends eyes. She said tiger mothers believed that a child could succeed by being pushed to go all out.

Still, not everyone agrees with the tiger mother's parenting style. In fact, there isn't a parenting style that fits everyone. What's the best parenting style for you? Maybe you should work it out together with your parents.

根据短文内容.选择最佳答案。(共5小题,每小题2分,满分10分)

56.According to the passage, “tiger mothers”.

A.don' t mind their children falling behind their classmates

B.don' t care about their children's feelings when they grow up

C.believe pushing their children hard can help them succeed

D.believe the more happily the kids study, the harder their life will be

57.What can we know about Amy?

A.She is teaching in China.

B.She loves playing the violin.

C.She is the mother of of the two girls.

D.She is liked by many people.

58.In Lulu and Sophia's opinion, their mother is .

A.great

B.worried

C.humorous

D.hateful

59. What can we infer(推断) from the passage?

A.You can find tiger mothers only in China.

B.Lulu graduated from Yale University, too.

C.Sophia is not a popular girl in her friends'eyes.

D.Different children need different parenting styles

60.Which of the following is probably the title?

A.Lulu and Sophia

B.Do you want a tiger mother?

C.Chinese Mothers

D.How can you become a tiger mother?

【分析】本文主要讲述了现在许多中国母亲为了孩子成为"虎妈",Lulu 和Sophia 就是在自己虎妈的严格要求下成长起来的,Sophia刚从耶鲁大学毕业,Lulu也是朋友眼中温暖、聪明受欢迎的女孩,但是虎妈的教育方式并不能适应于每个人,并不是每个人都同意虎妈式教育.

【解答】(56)C.细节理解题.根据She pushed them a lot when they were young.他们年轻时,她对他们施加了很大的压力.可知虎妈相信努力教育孩子能帮助他们成功,故选C.

(57)C.细节理解题.根据However,the two girls have grown up and they are thankful to their mother.但是两个女儿已经长大了,他们很感谢他们的母亲.可知艾米是两个女孩的母亲

故选C.

(58)A.细节推理题.根据the two girls have grown up and they are thankful to their mother.两个女儿已经长大了,他们很感谢他们的母亲.可知在他们眼中,母亲是伟大的.故选A.

(59)D.细节推断题.根据Still,not everyone agrees with the tiger mother's parenting style.In fact,there isn't a parenting style that fits everyone.不过,并不是每个人都同意虎妈的育儿方式.事实上,没有一种育儿方式适合每个人.可知不同的孩子需要不同的养育方式.故选D.

(60)B.标题归纳题.根据Lulu and Sophia have a"tiger mother".本文主要讲述了现在许多中国母亲为了孩子成为"虎妈",但是虎妈的教育方式并不能适应于每个人,并不是每个人都同意虎妈式教育.故选B.

D

Some people seem to be born happy. Nothing seems to get them down. However, some people seem to have everything going well but they still do not seem to be happy. 61

◆Listen to music

Music is good for people. 62 Light music can help us relax; some pop music can make us feel happy. You can listen to it, or take up playing an instrument in your spare time.

◆Have a pet

You may not have a pet of your own, but pets are so good at making people happy. 63 Some pets are lovely and some need exercise, which is helpful to you, too.

◆ Stay fit and healthy

Try to keep fit and healthy by exercising every day. 64 The great thing about exercise is that it helps release (释放) chemicals and these chemicals make you feel happy!

65

Often it is the small things that make people happy. Being kind and smiling at people in your daily life can make others happy, and at the same time, it will also build happiness for you.

根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。(共5小题,每小题15分,满分75分)

A.Be kind and smile

B.Be active and happy

C.Exercise can keep you happy.

D.There are different kinds of it.

E.Many reasons can explain why people like to have pets.

F.One thing is for sure that money cannot make a person happy.

G. No matter who you are, you can build happiness by doing the following .

【分析】短文讲了有些人似乎生来就很快乐.似乎没有什么能让他们失望.然而,有些人似乎事事顺利,但他们似乎仍然不快乐.详细的讲述了如何让人保持快乐的一些方法.

【解答】细节推理题.

1.G 根据前句

Some people seem to be born happy. Nothing seems to get them down. However , some people seem to have everything going well but they still do not seem to be happy.有些人似乎生来就很快乐.似乎没有什么能让他们失望.然而,有些人似乎事事顺利,但他们似乎仍然不快乐.可知结合选项,应说无论你是谁,你都可以通过做下面的事情来建立快乐.故选G.

2.D 根据后句

Light music can help us relax; some pop music can make us feel happy.轻音乐可以帮助我们放松;一些流行音乐可以让我们感到快乐.可知结合选项,应说有很多种.故选D.

3.E 根据后句

Some pets are lovely and some need exercise, which is helpful to you, too.有些宠物很可爱,有些需要锻炼,这对你也有帮助.可知结合选项,应说许多原因可以解释为什么人们喜欢养宠物.故选E.

4.C 根据后句The great thing about exercise is that it helps release(释

放) chemicals and these chemicals make you feel happy!锻炼的好处在于它有助于释放化学物质,这些化学物质让你感到快乐!可知结合选项,应说运动能让你快乐.故选C.

5.A 根据后句

Often it is the small things that make people happy. Being kind and smiling at peo ple in your daily life can make others happy, and at the same time, it will also bu ild happiness for you.通常是小事情让人快乐,在日常生活中对人和善微笑能让

别人快乐,同时也能给你带来快乐.可知结合选项,应说友善地微笑.故选A.第四部分写作(共三节,满分30分)

第一节单词填空

用括号中所给词的适当形式填空,使语篇意思完整,必要时请用否定式。(共10小题,每小题1分,满分10分)

While some people stick to only_ 66 (first) kind of movie, I like to watch different kinds depending on how I feel that day.

When I'm down or tired, I prefer movies that can cheer me up. Comedies or cartoons have funny dialog and 67 (usual) have a happy ending. The characters may not be perfect, but they do 68 (them) best to solve the problems. 69 (after)watching them, I find the problems suddenly seem less serious and feel much better. Laughing for two hours is a good

Way 70 (relax)!

I don't watch dramas or documentaries when I,m sad or tired. Dramas make me even 71 (sad). Documentaries 72 (provide) plenty of information about a certain subject,but when I'm tired I don't want to think too much. I don't mind action movies when I'm too tired to think. I can just shut off my brain, sit back and enjoy 73 (watch)an exciting

superhero.

Once in a while, I like to watch scary 74 (movie). They can be fun, but I'm too scared to watch them alone, so I always bring my brother. He 75 (are)afraid of these kinds of movies. and i don't feel so scared with him.

【分析】本文作者讲述自己喜欢看不同种类型的电影取决于自己当天的心情.

【解答】1.one 考查数词.根据语境"一些人只热衷于一种一类型的影视剧",由空前的形容词only,考虑用提示词的基数词形式one,意为"一个",故答案为one;2.usually 考查副词.根据语境"喜剧或动画片有有趣的对话,通常有一个愉快

的结局",由空后的动词have,考虑用提示词的副词形式,意为"通常",故答案

为usually;

3.their 考查代词.根据语境"但是他们尽最大努力解决问题",由短语do one's best,意为"尽最大努力",考虑用提示词的物主代词形式,故答案为their;

4,After 考查介词.根据语境"看了之后,我发现问题突然变得不那么严重了,

感觉好多了",因位于句首,考虑首字母要大写,故答案为After;

5.to relax 考查动词.根据语境"笑两个小时是一种放松的好方法",由动词不

定式作后置定语,考虑用提示词的不定式形式,故答案为to relax;

6.sadder 考查形容词.根据语境"戏剧让我更难过",因此处属于隐含比较,由空前的even考虑用提示词的比较级形式,意为"更难过",故答案为sadder;7.provide 考查动词.根据语境"纪录片提供关于某一主题的大量信息",由一般现在时,考虑用提示词的原形,意为"提供",故答案为provide;8.watching 考查动词.根据语境"我可以关掉我的大脑,坐下来欣赏一个令人兴奋的超级英雄",由enjoy doing sth.,考虑用提示词的-ing形式,意为"观看",故答案为watching;

9.movies 考查名词.根据语境"偶尔,我喜欢看恐怖电影",因不止一部,考虑用提示词的复数形式,意为"电影",故答案为movies;

10.isn't 考查动词.由下文and I don't feel so scared with him,推断"他不害怕这类电影",一般现在时,由主语He考虑用is的否定形式,故答案为isn't.第二节补全对话

根据对话内容,在空白处写出恰当的句子,使对话意思连贯完整。所写句子应与所给的标点符号一致。(共5小题,每小题1分,满分5分)

A:76 ?

B: I need a pair of black shoes for a basketball game.

A:OK. 77 ?

B: Size 39.

A: How about this pair?

B: i love it. 78 ?

A:They are made in china.

B: Cool! How much are they?

A: They're on sale for twenty-two dollars.

B: Fantastic! 79 .

A: Here you are.

B: Thank you!

A: 80 .

【分析】A:我能帮你吗?

B:我需要一双黑色的鞋子来打篮球.

A:好的.你穿多大号的?

B:39号.

A:这双怎么样?

B:我喜欢.它们是哪里做的?

A:它们是中国制造的.

B:酷!多少钱?

A:他们卖二十二美元.

B:太棒了!我买了.

A:给你.

B:谢谢!

【解答】考查语境理解.

(1)Can I help you?根据下一句I need a pair of black shoes for a basketball game.我需要一双黑色的鞋子来打篮球.可知问我能帮助你吗?故答案是:Can I help you?

(2)What size do you wear?根据下一句:Size 39.39码,可知问穿多大码.故答案是:What size do you wear?

(3)Where are they made?根据下一句They are made in China.它们是中国制造的.可知问它们是哪里做的?故答案是:Where are they made?

(4)I will take them.根据下一句Here you are.可知说我买了.故答案是:I will take them.

(5)You are welcome.根据上一句:Thank you!谢谢你,可知说不客气.故答案是:You are welcome.

第三节书面表达(满分15分)

On my parent’s birthday

某英文网站正在面向全国中学生开展以“感恩父母”为主题的征文活动,请你用英文以“ On my parent's birthday”为题目写一篇记叙文投稿,内容为某次你为妈妈或爸爸庆祝生日的经历。

要求:1.语言流畅、书写规范、卷面整洁,词数不少于60个;

2.文中不得使用你的真实姓名、校名,否则以零分计;

3.书面表达必须写在答题卡上,如在本卷上作答,一律不得分。

【分析】高分句型一:

Last Saturday we had a birthday party for my mother at home.

上周六我们在家为我母亲举办了一个生日聚会.have a birthday party for sb为某人举办了一个生日聚会

高分句型二:

I asked my mother to blow out the candles and make a wish.

我让妈妈吹灭蜡烛许个愿.ask sb to do sth叫某人做某事,blow out the candles

吹灭蜡烛,make a wish许愿

【解答】On my parent's birthdayLast Saturday we had a birthday party for my mother at home.【高分句型一(开篇点题:时间地点人物事件)Some of my friends ,my uncle and aunt came to the party.Everyone bought her a birthday present.(买生日礼物)My father made a big birthday cake and cooked some delicio us food.(做蛋糕,烹饪美食)My friends helped to put the candles on the big cake.We all sat around the table.Then we began the party.I asked my mother to blow out the candles and make a wish.【高分句型二】After that,we sang the birthday song together.(吹蜡烛,许愿,唱生日歌)In the afternoon we watched an interesting movie with my mother.(陪妈妈看电影)

Everyone had a good time that day.(感受)