当前位置:文档之家› 中考英语 英语阅读理解专题练习(及答案)

中考英语 英语阅读理解专题练习(及答案)

中考英语英语阅读理解专题练习(及答案)

一、英语阅读理解专项练习试卷

1.阅读理解

Children love to play and laugh throughout their days at school or at home. Finding the time to laugh with your children may be the best thing you can do for the relationship. Encourage your children to develop a good humor by laughing at the jokes they make up on the spot. This will help them grow confident and build their self-esteem. If you do not get the joke, you can ask why they think the joke is funny.

Honest feedback will help your children develop funnier jokes. You can take them to your local library and have them pick up a few joke books. Then you can head back home or out to the park and read it together for a good laugh. You can take turns reading jokes to each other from the book or make up a few yourselves. But if they make a joke at the expense of another person, you may want to discuss the difference between making fun of yourself and making fun of others. In turn , try not to make jokes at your children’s expense, you need to set an exampl e that they can follow.

Learning to laugh at oneself is a great quality to attain. You can set an example by laughing at your own mistakes. This is a great way to help reduce your own stress as well as your children’s. Laughing may make the situation seem lighter and easier to work through. By doing this, your children will be better prepared to handle any difficulties.

Most importantly, laughing will bring you closer together as a family. You can have your family find different ways to laugh. You can play games. You can start a staring contest, arm wrestling contest, thumb wars contest and have a prize for the winners. You can all watch your best funny movies and act out the best parts together after the movies are over. You could hold a contest to see who can make the other members of the family laugh more by doing something funny. Kids will be able to enjoy the good time they had with their parents. The family that laughs together stays together!

(1)If you often play and laugh with your children, you can ________.

A. develop a good humor

B. become proud and confident

C. make up some funny jokes

D. get along well with each other

(2)The underlined word “them” refers to ________.

A. funny jokes

B. interesting books

C. your children

D. the family

(3)We can infer that when your children make mistakes you should ________.

A. teach them to laugh at the mistakes

B. blame them seriously

C. punish them at once

D. tell them to do better in future

(4)The author advises in Para.4 that people make their family members laugh by ________.

A. having a party

B. having some kinds of contests

C. doing some housework

D. reading joke books

(5)What can be the best title for the text?

A. The More You laugh, the B etter You’ll Be

B. Laughing Every Day Is Simple

C. How to Laugh in Everyday Life

D. Laughter Is Good for Your Family

【答案】(1)D

(2)C

(3)A

(4)B

(5)D

【解析】reading joke books

doing some housework

doing some housework

【分析】文章从几个方面讲述了经常大笑对孩子的成长对家庭关系有极大的好处。

(1)第一段laugh with your children may be the best thing you can do for the relationship。陪孩子笑是你所能做的最好的事情去建立和孩子的友好关系,有利于相处。故选D

(2)前一句 help your children 所以 them指代children 意为带孩子去图书馆。故选C

(3)help them grow confident帮助孩子们建立信心。B为责备孩子C为催促孩子D为让孩子以后做的更好。这三项都不能达到帮孩子树立信心的效果,故选A

(4)文中提到you could hold a contest.....having a party.doing some housework,reading joke books其余三项未提到,故选B

(5)本文通篇在讲经常大笑对孩子,对家庭的好处,并提出建议和方法,A你笑的越多,变得更好,B,每天都大笑很简单,C怎样每天都笑。这三项不符合文章内容,故选D

【点评】考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。

2.阅读理解

Students in Kenya are returning for their third term. They begin their school year in January and it is broken up into three terms. In Kenya, in the past, students were not required to attend school and the education was not free, either.

I taught math, English and physics at Chamasiri Secondary School while I was a teacher in Kenya. This school had four classrooms ﹣one for each grade, Form 1, Form 2, Form 3 and Form 4. They are the equivalent(对等) to our 9th, 10th, 11th and 12th grades. Teachers traveled from classroom to classroom instead of the students going from room to room. The Form I class had 60 students, Form 2 had 45, Form 3 had 30, and Form 4 about 12 students. The class sizes became smaller as the grades continued on. Why did this happn? Many families were very poor and could not afford the school fees(学费).

Most countryside schools in Kenya did not have a lot of money. As a result, there were very few textbooks for the students to use. I had seven math texts for my Form 2 class and 14 for the Form I class. Anything the students needed to know was put up on the blackboard and the students copied it down into their notebooks. The notebooks became the students' textbooks.

Kenyan students study ten different subject areas. Some of the students spend over an hour

running home. They do chores at home and hopefully manage to find some time to study before it gets dark. Most families do not have electricity and may not even have candies for their children to study by.

Luckily, Kenyan education has been becoming better and better in the past few years. I'm sure it will have a good future.

(1)Which grade does Form 3 refer to(指的是) in the writer's country?

A. Grade 9.

B. Grade 10.

C. Grade 11.

D. Grade 12.(2)Why did the notebooks become the students' textbooks?

A. The students did not pay the schools.

B. The schools couldn't afford the textbooks.

C. The students preferred to use their notebook.

D. The teachers asked the students to take notes.

(3)Why do some students run home from school?

A. They aren't allowed to stay at school.

B. They don't like studying in the school.

C. They hope to have more time to study.

D. They want to get candles in the stores.

(4)According to the passage, which of the following is NOT TRUE?

A. In Kenya, a school year has three terms.

B. The Form I class had the most students.

C. Each family has electricity in Kenya.

D. Kenyan education has been improving.

【答案】(1)C

(2)B

(3)C

(4)C

【解析】【分析】本文介绍Chamasiri Secondary School的情况,这个学校有四个班,一个年级一个班,到这里来就读的学生一般都是穷人家的孩子,学生在这学习10门科目。(1)细节理解题。根据Form 1, Form 2, Form 3 and Form 4. They are the equivalent(对等) to our 9th, 10th, 11th and 12th grades. 第一组、第二组、第三组和第四组,他们分别对应9、10、11、12年级,故选C。

(2)细节理解题。根据Most countryside schools in Kenya did not have a lot of money. 肯尼亚的大多乡村学校没有很多钱,故选B。

(3)细节理解题。根据Some of the students spend over an hour running home. They do chores at home and hopefully manage to find some time to study before it gets dark. Most families do not have electricity and may not even have candies for their children to study by. 一些学生花费一个多小时跑回家,他们在家做家务并希望天黑之前找到一些时间去学习,大多家庭没有电,甚至没有蜡烛供孩子们学习用,因此孩子们跑回家是为了有更多的时间学习,故选C。

(4)细节理解题。题目问以下哪一个选项是不对的,根据Most families do not have

electricity and may not even have candies for their children to study by.可知,大多家庭没有电,甚至没有蜡烛供孩子们学习用。C选项意为肯尼亚的每个家庭都有电,与原文不符,故选C。

【点评】考查阅读理解能力,细节题是阅读理解题中常考题型。细节题要从文中寻找答案。

3.阅读下列短文,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。

If you look at the top of your phone, you'll usually see a little symbol that says 3G or 4G. The "G" stands for the "generation" (代) of your mobile network. But the symbols will become things of the past after 5G networks fully arrive.

On March 30, Shanghai vice-mayor Wu Qing made the first 5G video call on a Huawei Mate X Smartphone. Shanghai has also become the first city in China to start testing 5G networks.

About 100 times faster than 4G networks, 5G will let people download and upload data(数据) faster than ever before. But 5G won't just bring faster mobile internet. People can use it for many other things as well.

For example, 5G will help to make self-driving cars safer. Today's self-driving test cars have one problem-lag(延迟). When the car "sees" an obstacle(障碍物), it sends this information to a data center and receives instructions, However, it will be some time before it sends and receives this information. With this kind of lag, the cars might crash because they don't receive instructions in time. With 5G, this lag will be greatly lowered, making the cars safer.

5G could also be used to power the internet of things (IoT), that is, a large online network that connects all things and people. Fast internet speeds will be the key to developing this technology.

The IoT could be used in a lot of ways. For example, with IoT, your refrigerator could automatically (自动地) place an order online for eggs when it finds that there are no eggs left inside.

(1)Which city was 5G tested for the first time?

A. Beijing.

B. Shanghai.

C. Shenzhen.

(2)What can we infer(推测) according to the passage?.

A. 5G is widely used in China now.

B. 5G networks will make our lives more convenient.

C. There are no symbols at the top of our phones.

(3)The writer uses self-driving cars as an example to .

A. explain how 5G's fast speed can be helpful

B. warn about the possible dangers of self-driving cars

C. explain how self-driving cars work

(4)What is IoT according to the passage?

A. A robot that can do housework.

B. An online store where you can buy anything.

C. A large online network that connects things and people.

(5)Which sentence is right according to the passage?

A. 5G will help us buy eggs quickly.

B. Robots can help us buy eggs online.

C. Our refrigerator can order eggs online for us.

【答案】(1)B

(2)B

(3)A

(4)C

(5)C

【解析】【分析】短文大意:当人们看手机上方的时候,会看到3G或者4G的小符号。G 代表手机网络的"代"。但是,当5G网络全面覆盖时,这些符号将会成为过去时。3月30日,上海市长吴清第一次使用华为Mate X智能手机进行视频通话,上海成为中国进行第一个测试5G的城市。5G将会在很多方面改善人们的生活。

(1)细节理解题。根据Shanghai has also become the first city in China to start testing 5G networks。可知,上海是中国第一个进行5G测试的城市。故选B。

(2)推理判断题。根据About 100 times faster than 4G networks,5G will let people download and upload data(数据)faster than ever before。But 5G won't just bring faster mobile internet。 People can use it for many other things well。可知,5G的速度将会是4G的100倍,人们下载或者上传数据都会快很多。而且,5G不仅仅是在移动网络上给人们带来快捷。在其他方面,人们也可以利用5G。由此可以推断出,5G将会使人们的生活便利很多。故选B。

(3)推理判断题。根据…With 5G, this lag will be greatly lowered, making the cars safer。可知,5G可以大大减少问题延迟,从而使无人驾驶汽车更安全。作者通过这个例子来告诉我们5G的告诉怎样起作用的。故选A。

(4)词义猜测题。根据5G could also be used to power the internet of things(IoT), that is, a large online network that connects all things and people。可知,IoT指的是把所有人和物联系起来的一个巨大的在线网络。故选C。

(5)细节理解题。根据For example, with IoT, your refrigerator could automatically (自动地) place an order online for eggs when it finds that there are no eggs left inside。可知,当冰箱里没有鸡蛋时,冰箱可以自动在网上下单买鸡蛋。故选C。

【点评】此题考查阅读理解。客观信息题可以从文章中直接找到答案。而主观判断题考查的是对文章的感情基调等,这类题必须经过对作者的态度、意图以及对整篇文章进行深一层的推理等。通过语篇逻辑关系,研究细节的暗示,推敲作者的态度,理解文章的寓义。对于词意猜测题。需要准确无误地理解上下文,根据上下文的联系进行猜测。找出问题答案。

4.阅读下面短文,从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。

In many English homes people eat four meals a day: breakfast, lunch, tea and dinner.

People have breakfast at any time from seven to nine in the morning. They eat porridge, eggs or bread. English people drink tea or coffee at breakfast. Lunch comes at one o'clock. Afternoon tea is from four to five in the afternoon and dinner is about half past seven. First they have soups, and then they have meat or fish with vegetables. After that they eat some other things, like

bananas, apples or oranges. But not all English people eat like that. Some of them have their dinner in the middle of the day. Their meals are breakfast, dinner, tea and supper and all these meals are very necessary.

(1)Many English people have ________ meals a day.

A. two

B. three

C. four

D. three or four

(2)People may have ________ for their breakfast.

A. tea and eggs

B. porridge, eggs, bread, tea or coffee

C. tea and coffee

D. bread and eggs

(3)People have lunch at ________.

A. any time

B. nine

C. five

D. one

(4)People don't have ________ for their dinner.

A. porridge

B. bananas or apples

C. any soup or meat

D. meat or fish (5)In many English homes, dinner comes ________.

A. at one o'clock

B. in the middle of the day

C. at noon

D. at night

【答案】(1)C

(2)B

(3)D

(4)A

(5)B

【解析】【分析】文章大意:介绍了英国人的饮食习惯,一天吃四顿饭:早餐、午餐、茶和晚餐。

(1)细节理解题。根据文中语句In many English homes people eat four meals a day: breakfast, lunch, tea and dinner.理解可知,英国人一天吃四顿饭,故选C。

(2)细节理解题。根据文中的语句People have breakfast at any time from seven to nine in the morning. They eat porridge, eggs or bread. English people drink tea or coffee at breakfast. 理解可知,早餐,英国人吃鸡蛋,面包,喝粥,茶或咖啡,故选B。

(3)细节理解题。根据文中的语句Lunch comes at one o'clock.理解可知,英国人经常在一点吃午饭,故选D。

(4)细节理解题。根据文中的语句 First they have soups, and then they have meat or fish with vegetables. After that they eat some other things, like bananas, apples or oranges.理解可知,英国人晚餐不喝粥,故选A。

(5)细节理解题。根据文中的语句Some of them have their dinner in the middle of the day.理解可知,有些人中午吃晚饭。故选B。

【点评】考查阅读理解。考查对篇章的把握与细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。

5.根据短文内容,判断正误。

I was 15 months old, a happy and carefree kid, until the day I fell. It was a bad fall. I landed on a

piece of glass that cut my eye badly. From then on, my injured, sightless, cloudy gray eye lived on with me.

Sometimes people asked me embarrassing (使人难堪的) questions. Whenever kids played games, I was the "monster". I was always imagining that everyone looked down on(瞧不起) me. Yet mum would say to me, "Hold your head up high and face the world." I began to depend on that saying. As a child, I thought mum meant, "Be careful,or you will fall down or bump into something because you are not looking. "As a teenager, I usually looked down to hide my shame. But I found that when I held my head up high, people liked me.

In high school, I even became the class president, but inside I still felt like a monster. All I really wanted was to look like everyone else. When things got really bad, I would cry to my mum and she would look at me with loving eyes and say," Hold your head up high and face the world. Let them see the beauty that is inside instead of your appearance(外貌) ."

My mum's love was the sunshine that made me bright. I had faced hard times, and learned not only to be confident(自信的) but also to have deep compassion(同情) for others. "Hold your head up high "has been heard many times in my home. I say it to my children. The gift my mum gave me will live on.

(1)The writer imagined that everyone looked down on her because of her appearance. (2)People always asked her embarrassing questions.

(3)The writer's mum said "Hold your head up high" to her to make her more confident. (4)The writer understood the saying very well as a child.

(5)The writer is living with a warm and brave heart now.

【答案】(1)1

(2)0

(3)1

(4)0

(5)1

【解析】【分析】本文讲了作者小时候因眼睛受伤导致外貌变丑而心情低落,在妈妈的帮助之下改变自己并变得自信的故事。

(1)细节理解题。根据第二段Whenever kids played games, I was the "monster". I was always imagining that everyone looked down on me,可知作者总是想象每个人会因为她的外貌而瞧不起她,故答案为正确。

(2)细节理解题。根据第二段Sometimes people asked me embarrassing questions,可知有时候人们会问使人难堪的的问题,而always意为总是,故答案为错误。

(3)细节理解题。根据最后一段My mum's love was the sunshine that made me bright. I had faced hard times, and learned not only to be confident but also to have deep compassion for others,妈妈的爱是照亮我的阳光,我面对困难,不仅学会了自信而且学会了深切的同情别人,可知妈妈让作者抬头是为了让她更自信,故答案为正确。

(4)细节理解题。根据第二段As a child, I thought mum meant, "Be careful,or you will fall down or bump into something because you are not looking. "小时候,我认为妈妈的意思是:要小心,否则你会摔倒或者碰到什么东西因为你没有在看路,可知作者小时候不理解这句

谚语,故答案为错误。

(5)细节理解题。根据最后一段"Hold your head up high "has been heard many times in my home.I say it to my children. The gift my mum gave me will live on,“抬起你的头”这句话在我家听到过很多次,我也跟我的孩子们说,我妈妈给我的礼物将会永存,可知作者现在带着一颗温暖并勇敢的心生活,故答案为正确。

【点评】考查阅读理解,注意理解文章大意,根据题目去文章找到对应的信息,进行理解判断。

6.阅读材料,然后从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案。

中考英语 英语阅读理解专题练习(及答案)

Everyone faces difficulties in their life. Daniel Kish was born with a special eye illness and lost his eyesight before he was only 14 months old.

Soon after, however, he started to do an amazing thing. He learned to make clicks (咔哒声) with his tongue to help him move around. Kish now moves about using sonar (声纳). He is so good at it that he can ride a bicycle by himself on public roads. And he started the organization World Access for the Blind (WAFTB) in 2000, teaching others how to use sonar. In the interview with National Geographic, he explains how the sonar works.

"When I make a click sound, it produces sound waves. These waves reflect (反射) off surfaces all around and return to my ears. My brain then deals with the sound and turns it into pictures in my mind. Each click is like a camera flash, which helps me make a 3-D picture of my surroundings for hundreds of feet. It's like having a conversation with the environment."

Kish feels it is exciting to ride a bike using sonar, although he needs to click twice a second, much more than he usually does. "It may sound a bit dangerous to move around the world in this way," he says. "But most people in the world live in fear of things that they imagine. I love hiking and mountain-biking. I go almost everywhere. And I've never had an accident and hurt myself."

He is happy to be able to help more blind children to improve their life. "We've served over 10, 000 students in nearly 40 countries," he tells the reporter. "Many students are surprised how quickly results come. Seeing isn't in the eyes. It's in the mind."

(1)Kish moves around using sonar because ________.

A. he is good at making clicks

B. it makes him "see" the world

C. he has a great interest in science

D. it is important for him to keep healthy

(2)Which of the following is the right order showing how the sonar works?

①The sound waves reflect off surfaces.

②The person makes a clicking sound.

③The brain turns the sound into pictures.

④The sound waves reach the person's ears.

A. ①④③②

B. ②①④③

C. ①④②③

D.

②③①④

(3)What can we learn about World Access for the Blind (WAFTB) from the passage?

A. It offers the blind free bicycles.

B. It sells sonar products to the blind.

C. It teaches the blind to use sonar.

D. It helps the blind find more friends.

(4)The best title for the passage might be ________.

A. Living without fear

B. Traveling with the blind

C. Hoping for the future

D. Looking around the world

【答案】(1)B

(2)B

(3)C

(4)A

【解析】【分析】文章大意:丹尼尔虽然失明,但是他能利用声呐帮助他行动。他于2000年成立了世界盲人通道组织,教其他人如何使用声纳。他很高兴能够帮助更多的失明儿童改善他们的生活。

(1)细节理解题。根据文中的语句When I make a click sound, it produces sound waves. These waves reflect (反射) off surfaces all around and return to my ears. My brain then deals with the sound and turns it into pictures in my mind. Each click is like a camera flash, which helps me make a 3-D picture of my surroundings for hundreds of feet. It's like having a conversation with the environment." 理解可知,丹尼尔主要利用声呐来帮助他看清周围的世界,故选B。(2)根据文中的语句He When I make a click sound, it produces sound waves. 可知,第一句应该是The person makes a clicking sound.根据文中的语句These waves reflect (反射) off surfaces all around and return to my ears. 理解可知,第二句应该是The sound waves reflect off surfaces.第三句是The sound waves reach the person's ears.根据语句My brain then deals with the sound and turns it into pictures in my mind. 理解可知,第四句应该是The brain turns the sound into pictures.它们的顺序是②①④③,故选B。

(3)细节理解题。根据文中的语句And he started the organization World Access for the Blind (WAFTB) in 2000, teaching others how to use sonar. 理解可知,丹尼尔创建WAFTB的目的就是教其他盲人学会利用声呐,故选C。

(4)标题归纳题。根据文中的语句Kish feels it is exciting to ride a bike using sonar, although he needs to click twice a second, much more than he usually does. "It may sound a bit dangerous to move around the world in this way," he says. "But most people in the world live in fear of things that they imagine. I love hiking and mountain-biking. I go almost everywhere. And I've never had an accident and hurt myself."理解可知,本文主要介绍了丹尼尔虽然失明,但是没有被面临的困难吓倒,仍然利用声呐到处行走,并且没有出现事故。这就告诉人们要敢于