英语形容词的几种用法总结
- 格式:docx
- 大小:21.26 KB
- 文档页数:8
英语形容词的几种用法总结
英语形容词的几种用法总结
总结是对取得的成绩、存在的问题及得到的经验和教训等方面情况进行评价与描述的一种书面材料,它可使零星的、肤浅的、表面的感性认知上升到全面的、系统的、本质的理性认识上来,为此要我们写一份总结。总结怎么写才不会千篇一律呢?下面是店铺收集整理的英语形容词的几种用法总结,欢迎阅读与收藏。
一、形容词作状语。
形容词作状语,通常是用于说明主语的情况,表示主语的状态、性质,特征等。此时,形容词可位于句首、句末和句中,通常和句子其他部分用逗号分开,但单个形容词可以连在一起。
例:
Strong, proud, and united, the people of St Petersburg are
the modern heroes of Russia.
坚强、自由与团结的圣彼得堡人民是俄国的现代英雄。
Curious, we looked around for other guests.
由于好奇,我们环顾四周看看还有什么其他客人。
Kind and loyal, Tom is liked by the people around this area.
由于对人和蔼与忠诚,汤姆很受周围人们的喜爱。
Practise:
1.After 13-day flight in the Shenzhou 9 spaceship, three
astronauts Jing Haipeng, Liu Wang, and Liu Yang returned to
Earth .
A. safely and soundly B. safe and sound
C. safety and sound D. safe and soundless
答案:B 伴随状语,安危无恙。
2. Several hurs later, with the help of the police, the students
managed to escape from the dangerous place, .
A. hungrily and frightening B. hungry and frightened C. hungrily and frightened D.hungry and frightening
答案:B 排除AC,有副词
3.When it was his turn to deliver his speech, , he walked
towards the microphone.
A. nervously and embarrassingly B. nervous and
embarrassedly
C. nervously and embarrassing D. nervous and embarrassed
答案:D
4. After visiting Expo 2012 Shanghai China, his parents
returned with a lot of pictures, .
A. tired B. tiredly C. tiring D. and tired
答案:A
5.—What has become of the ship?
—It landed .
A. safely but broken B. safe but has broken
C. safely but was broken D. safe but broken
答案:D说明主语it的状况。
二、多个形容词的位置。
多个形容词同时出现时,其排列顺序如下:
第1,性质、状态:kind, fine, good, sick
第2,大小/长短/形状:large, small, big, long, short, round
第3,新旧/温度:old new young, cool, hot
第4,颜色:red, blue, white, green
第5,国籍:Chinese, English, Japanese, American
第6,材料:iron, brick, stone, silk
第7,用途/类别:writing, chemical, medical, eating
例:
a beautiful little red flower一朵漂亮的小红花
a white cotton shirt一件白棉布衬衫
a glittering gold ring一枚闪闪发光的金戒指 the little pink plastic doll小小的粉红色的塑料娃娃
a tall fat young man一个高大粗壮的年轻人
a tall lean chat一个又瘦又高的家伙
巧记口诀:
限定描述大长高,形状年龄与新老。颜色国籍出材料,用途类别往后靠。
注:限定词包括:冠词、物主代词、指示代词或数词。
Practise:
1.The house smelled as if it hadn’t been lived in for years.
A. little white wooden B. little wooden white
C. little wooden whit D. wooden white little
答案:A
2.She gave me a clock as the birthday present.
A. nice Swiss little B. nice little Swiss
C. little nice Swiss D. Swiss nice little
答案:B
3.Excuse me, but would you please show me that toy bear?
A. red beautiful glass B. beautiful red glass
C. beautiful glass red D. red glass beautiful
答案:B
4.While tidying the room, Jim found the toy his father
brought for him as a birthday present.
A. fine plastic small B. plastic fine small
C. small fine plastic D. fine small plastic
答案:D
5. students are required to take part in the boat race.
A. Ten strong young Chinese B. Ten Chinese strong young
C. Chinese ten young strong D. Young strong ten Chinese
答案:A
6. —Do you know what Bush House is like? —Yes, it is a (n) building and it is the home of BBC English.
A. nice old tall white B. old tall nice white
C. nice tall old white D. white nice old tall
答案:C
三、表语表语形容词。
这类形容词常用于连系动词后作表语,不能用于名词前作定语。它们也可以用作后置定语作牢语补足语。
例:
A girl afraid of dogs (= a girl who is afraid of dogs)怕狗的女孩
I found her afraid of dos. (=I found that she was afraid of
dogs.)
几种类型的表语形容词:
(1)某些以a-开关的形容词。如:afraid害怕的,alike相同的;alone单独的;ashamed羞愧的;asleep睡着的;awake醒着的;aware意识到的。
注意:这类形容词有些不能用very修饰,可用其他词代替修饰。
如:fast/sound asleep, wide/fully awake, all alone, etc.
这类词有些可以用very much修饰:very much
afraid/alike/ashamed/awake/alive/alone.
特殊:可以说very alike
另外,如果它们本身带有修饰语,则也可以用于名词前作定语。如:
the fast asleep children熟睡的孩子们
a really alive student一个真正活跃的学生
(2)某些表示健康的形容词。如:
Fine健康的;ill有病的;poorly健康欠佳的;well身体健康的
注:在美国英语中,表示健康善的ill和well有时也用作定语。另外,以上词语若不是表示以上意思,则可用作定语:fine weather好天气;ill news坏消息。 (3)某些描述感觉或心情的形容词。如:
glad高兴的;pleased高兴的;sorry难过的;upset心烦意乱的;content满意的
(4)其他表语形容词,如:certain确信的,一定的;sure确信的,一定的;due到期的,应得的,fond喜欢的,温柔的;ready准备好的,愿意的;unable不能
系动词用相当于系动词的'词有:taste, feel, become, get, smell,
go, appear等,后面的表语要用形容词不用副词。
The flowers smell sweet.那些花儿闻起来很香。
The old man’s dream come true.那个老人的愿望实现了。
判断正误:The beef tastes well.
Practise:
1.—Can I buy a Friday’s air ticket for Moscow?
-- I’m sorry, but there are no tickets for Friday’s flight.
A. present B. convenient C. available D. affordable
答案:C
2.When I entered my parents’ room at midnight, I fond
them still . They told me that they couldn’t fall before I came
back.
A. wake; asleep B. awake; sleeping C.wake; sleeping D.awake;
asleep
答案:D
3.The twins don’t look at all .
A. alike B. like C. liked D. aliked
答案:A
4. On his way to school he met a , so he sent him to hospital.
A. very ill man B. much sick man C. serious ill man D. very sick