2019版高考英语一轮复习第一编教材回眸Unit4Makingthenews讲义新人教版必修5

  • 格式:doc
  • 大小:288.50 KB
  • 文档页数:22

路漫漫其修远兮,吾将上下而求索

- 百度文库

1 Unit 4 Making the news

【题目优选】

(2015·安徽高考)某英文杂志正在举办以“Fancy yourself as an interviewer”为主题的征文活动,请你以“A famous Chinese I would like to interview”为题,写一篇英语短文。

内容包括:

1.采访的对象;

2.采访的原因;

3.想提的问题。

【经典范文】

A famous Chinese I would like to interview

The person I would like to interview is Yang Liwei.

I would really like to interview him because he is not only the first Chinese

to go to space but also one of the greatest astronauts in the world. I have long

been interested in space exploration and I believe I can learn a great deal from

him about it.

If I could interview him, I would ask him what made him an astronaut and how

he was trained. I would also like to know how he felt in space and whether space

travel is such great fun as I have read. Finally, I would like to ask a few questions

about his personal life, which must be very interesting.

【名师点拨】

文章中运用了较高级的词汇和句式结构等,如:would like to do ... (想要做……),be interested in (对……感兴趣)及定语从句:which must be very interesting;和原因状语从句:because he is not only the first Chinese to go to space but also one

of the greatest astronauts in the world;宾语从句:I can learn a great deal from 路漫漫其修远兮,吾将上下而求索 - 百度文库

2 him about it等。

1.核心单词

(1)delighted(adj.) 快乐的;高兴的→delight(n.) 快乐;高兴→delightful(adj.)

可爱的;可喜的;令人愉快的

(2)assist(vt.) 帮助;协助;援助→assistant(n.) 助手;助理;售货员

(3)concentrate(vi.& vt.) 集中;聚集→concentrated(adj.)

集中的;全力以赴的;浓缩的→concentration(n.) 集中;专心

(4)acquire(vt.) 获得;得到;学到→acquired(adj.) 已获得的;已成习惯的→acquisition(n.) 获得;取得;收购

(5)assess(vt.) 评估;评定→assessment(n.) 评价;估计

(6)inform(vt.) 告知;通知→information(n.) 资料;消息

(7)accuse(vt.) 指责;谴责;控告→accused(n.) 被告

(8)demand(n.) 需求;要求 (vt.) 强烈要求→demanding(adj.) 要求很高的;费力的

(9)approve(vt.) 批准;赞成;认可→disapprove(vt.) 不批准;不赞成→approval(n.)

赞成;批准;认可

(10)process(n.) 过程;程序;步骤 (vt.)

加工;处理→procession(n.) 行列;队伍

2.阅读单词

(1)journalist (n.)

记者;新闻工作者

(2)editor (n.)

编辑

(3)admirable (adj.)

值得赞扬的;令人钦佩的

(4)eager (adj.)

渴望的;热切的

(5)update (vt.)

更新;使现代化

(6)meanwhile (adv.)

其间;同时

(7)case (n.)

情况;病例;案例

(8)publish (vt.)

出版;发行;发表;公布

(9)gifted (adj.)

有天赋的

(10)appointment (n.) 约会;任命

【即景活用】

用括号内所给单词的适当形式填空

1.Our software, unless ________(update) on a regular basis, may not serve us

well in our work.

答案:updated

2.They investigated the problem ________(thorough) before making the decision.

答案:thoroughly

3.He is a ________(gift) musician and promises to be a famous musician. 路漫漫其修远兮,吾将上下而求索 - 百度文库

3 答案:gifted

4.Not until one of his works ________(publish) was he able to gain his confidence

in writing.

答案:was published

5.You should phone his secretary if you want to make an ________(appoint).

答案:appointment

6.He took the first place in the exam and his parents were ________(delight)

to know about it.

答案:delighted

7.The truth is that the committee gave its ________(approve) to the plan after

second thought.

答案:approval

8.The man was found ________(guilt) of armed robbery.

答案:guilty

9.He is so ________(usual) that sometimes no one knows what he says.

答案:unusual

10.They advise children ________(acquire) good habits.

答案:to acquire

联想积累

1.后缀­able必备形容词集锦

①admirable令人钦佩的

②comfortable舒适的

③unbelievable难以置信的

④honorable荣誉的;光荣的

⑤reasonable合情合理的

⑥respectable可敬的

⑦valuable值钱的;贵重的

2.“获得;得到”家族

①acquire vt.获得;得到

②achieve vt.取得;获得

③obtain vt.获得;得到

④gain vt.& vi.获得;赢得

⑤win vt.获得;赢得

⑥get vt.得到;收到

3.“赞成”与“反对”的高频词汇荟萃

(1)赞成;支持

①approvevt.批准;赞同

②supportvt.支持

③favourvt. & n.赞成 路漫漫其修远兮,吾将上下而求索 - 百度文库

4 ④be in favour of支持

(2)反对

①opposevt.反对

②objectvi.反对

③object to 反对

④be opposed to反对

⑤be against反对

1.be_delighted_to_do_sth.高兴做某事

2.be_eager_to_do_sth./for_sth.渴望做某事/得到某物

3.concentrate_on集中;全神贯注于

4.inform_sb._of_sth.通知某人某事

5.depend_on依靠;依赖;取决于

6.accuse ... of ...因……指责/控告……

7.so as to (do sth.) 为了(做)……

8.ahead of 在……前面

9.approve of ... 赞同/赞成……

10.make an appointment with ...与……约会/预约

【即景活用】

用所给短语的适当形式填空

accuse ... of ..., depend on, ahead of, approve of, inform ... of ... ,

so as to

1.We should ________ourselves to do anything to deal with our studies.

答案:depend on

2.Mr Smith ________the young man ________lying.

答案:accused; of

3.Please remember to ________us ________the latest development.

答案:inform; of

4.We finished the work several days ________the deadline.

答案:ahead of

5.Her father will never ________her marriage to you.

答案:approve of

6.We should learn from past mistakes ________avoid falling into the same trap

again.

答案:so as to

联想积累

1.“动词+on”必备短语一览