2019-2020年中考英语三轮复习 阅读理解逻辑推理性题目解题方法及练习
- 格式:doc
- 大小:82.05 KB
- 文档页数:3
阅读方法技巧--主旨大意题、推理判断题主旨大意题考查学生对短文主题思想或全文梗概的掌握和理解情况的题目,叫主旨大意题。
(一)主旨大意类题目常见的设问方式1.What’s the main idea of this passage?2.What does the passage mainly tell us?3.What does the passage mainly discuss?4.The writer means to tell us that.5.The main idea/point of the passage is that.6.The passage is mainly about.7.From the passage we can learn/conclude that.8.The last paragraph is chiefly concerned with.9.What’s the best title for the passage?10.What would be the best title for the passage?11.The best title/headline(标题)for the passage is.(二)主题句段落的主题通常由被称为主题句(Topic Sentence)的句子来表示。
主题句有两个效用:①介绍段落的主题(Topic);②阐述控制概念(Controlling idea),控制概念用以控制段落中句子讨论的内容。
主题句通常是一段的第一句或末尾一句,偶尔在一段中间。
我们在阅读非故事性文章如科普文章的时候,主题句尤其明显。
有的文章无明显的主题句,主题句隐含在段意之中。
1.主题句位于段首主题句位于段首是由作者先立论,后摆事实、讲道理的写作手法形成的。
这种段落称作演绎型段落。
据有关统计数字表明,在英语议论文或说明文中,有60%~90%的主题句是段落的第一句。
2019-2020年中考英语题型经典解法及模拟演练系列阅读题型(含精析)我们对阅读理解除了从不同文体上把握,更要熟悉不同的命题题型和角度,采用不同的解题方法和技巧。
一般说来,主要有细节理解题、数字推算题、词义猜测题、推理判断题和主旨大意题。
(一)依据事实把握细节理解1. 掌握技巧, 灵活运用(1)细心审题, 直接就题找答案。
采取“带着问题找答案”的方法, 先从问题中抓住关键性词语(题眼), 然后以此为线索, 运用略读及查读的技巧快速在文章中寻找与此问题相关的段落、语句, 仔细品味, 对照比较, 确定答案。
(2)变通理解, 间接转述找答案。
细节理解题通常采用词语和句型转换的形式来取代原文中的表述, 命题者在出这类题时习惯用“偷梁换柱、张冠李戴”的手法来迷惑考生, 即对原句细微处做改动, 摘取原文词语或结构进行改造, 因果倒置, 把A的观点说成B的观点等。
(3)多点归纳, 综合事实找答案。
细节理解题有时考查的并不是单一的信息, 而是多处信息的整合。
解答此类“综合”信息细节题时, 一定要全面捕捉相关信息, 进行综合分析、归纳, 切忌根据“一面之词”草率地得出结论。
2. 明确干扰, 破除陷阱(1)扩大或缩小范围文章为了表达准确严密, 经常通过加上相应的词语限制, 如涉及数量时常用many, almost all, nearly, more than, over, only a few, normally等限制。
有些干扰项可能会扩大或缩小语言范围。
(2)偷换概念命题者设计试题时往往把原文的概念偷换成另一个不同的概念。
望文生义是造成错误的主要原因。
(3)正误并存在干扰项中, 某个句子或词语是正确的, 其他分句或词语是错误的或表达不全面, 正误并存, 命题者常会借此以假乱真。
命题角度1 直接信息(2014·凉山中考)If you watch the sky for about an hour after the sun goes down, you may see some “moving stars”. But they are not really stars. They are man-made satellites. And thebiggest of all is the International Space Station(ISS). From May to July is the best season to watch the ISS flying over the earth. And people can see it with their eyes during the time.The scientists want to live on the ISS. They think that the best way to learn more about space is to live there.When the space station is finished, it will be like a city in space. People will stay and study there with many of the things they have at home. Laboratories, living rooms and power stations are being built. The ISS is the most expensive program. Billions of dollars are spent on it every year.Scientists hope that the ISS will be a stepping stone for future space exploration. “The ISS will be more useful some day. The ISS will help us understand the human body better, explore space and study the earth. It can help us make life on the earth better. ”said Kathryn Clark, an ISS scientist.68. From the first paragraph, we can learn ______.A. we can’t see the ISS with our eyesB. March is the best season to watch the ISS flying over the earthC. all the moving stars are really starsD. the biggest man-made satellite is the ISS分析: D 细节理解题。
2019年中考英语阅读理解各题型讲解之推理
判断题
这类题要求考生在阅读理解整体语篇的同时,又要求考生对作者的态度、意图及文章细节的发展作出正确的推理判断,力求从作者的角度去考虑,不要固守自己的看法或观点。
不要主观臆断,凭空想象,任意发挥,从而走入误区。
考生要学会运用主题句去推测、揣摩文字背后作者的意图,运用归纳、对比、演绎技能,结合背景知识去挖掘文章的深层含义,从而正确理解作者的言外之意,同时认真体会文章的语气与感情基调(如:否定、厌恶、反问、讽刺等)。
这类试题常以如下句式发问:1. What can you conclude/imply from this passage?2. It can be inferred from the text/the last
paragraph/the first sentence... that ___________.3. We can infer that ___________.4. The author suggests in the passage that ___________.5. From the passage/the third paragraph/the last sentence/the example that we can draw the conclusion that ___________.
第 1 页共 1 页。
阅读理解逻辑推理性题目解题方法及练习这种题目有一定难度,往往不能直接从文中找到答案,而必须根据上下文及其相互间的关系或对整篇文章进行深层理解后,才能找到答案。
有时甚至还得联系作者的意图、态度等弦外之音、文外之意加以推理,才能获得正确答案。
应从情节所提供的基本事实出发,寻找一定规律,如:时间关系、条件关系、因果关系、比较关系、转折关系等作为推理根据。
下面我们一起来看一篇文章,希望你先做完然后再看分析。
Passage 1Are you carrying too much on your back at school? You’re not alone. Back experts in the United States are worried that young students are having back and neck problems as a result of carrying too much in their backpacks (schoolbags).“It hurts my back when I run,” said Oberlin Reyes, a student in Virginia. “It’s hard to get up the stairs with my backpack, because it’s too heavy.”Oberlin is among students whose backpacks were weighed for a week in a recent study.They had regular backpacks with two straps (带子) to carry them, but a number of students with heavy loads had switched to rolling backpacks (which have wheels and can roll on the ground).Sh irley Park, whose backpack weighed 10 kilograms, said she changed to a rolling backpack because she was starting to have back pain.How much is too much? Experts say students should carry no more than 10 to 15 percent of their own body weight.A few students had one suggestion to lighten the load: less homework.P.S. (附) Doctor’s suggestion:① Lighten the load. Clean out binders (活页材料) and take home only the books you need that night.② Wide straps are better. They send out the weight over your shoulders more evenly (均匀). And be sure to wear both straps rather than hanging the pack over one shoulder.③ Pack sm art. The heavier things should be packed closed to the back.④ Bend both knees when you pick up the pack, and don’t just bend over at the waist (腰).1. “_____” is the main idea of the text.A. The problem of backpacks is worth studyingB. The problem made by heavy backpacksC. What is the best backpack for a studentD. How to make students’ backpacks light2. According to Enderlin Reyes and Shirley Park, we know ______.A. students have to do too much homeworkB. backpacks have to carry heavy backpacksC. backpacks without wheels are bad for studentsD. too much homework leaves students no free time3.The expression “switched to” in the text perhaps means ______.A. started to useB. turned toC. caught upD. used for4. According to the passage, it’s better for a student of 40 kilograms to carry a backpack of _____ at most by the words of experts.A. 10 k gB. 8 kgC. 6 kgD. 7 kg5.If students follow the doctor’s suggestions they ______.A.may lighten their backpacksB.can learn how to help themselvesC.may feel their backpacks are lighterD.will know how to wear backpacksPassage 1【答案与解析】这篇短文反映了学生书包过重这一引发人们思考的生活现实。
阅读理解之推理判断题解题指导推理判断题着重考查学生归纳概括、逻辑推理等综合能力, 要求考生根据文章表面的文字信息, 推断出作者没有提到的或者没有明说的事实或隐含信息。
这类题目旨在考查考生透过词语的字面意义去理解作者的言外之意的能力, 属于深层理解题。
考生在做此类题目时, 应尽量考虑文中全部信息或事实, 在通篇理解文章的基础上, 运用逻辑思维, 借助一定的常识, 做出正确的推理和判断。
一、推理判断题常见提问方式1.The writer / author / passage implies / suggests (暗示) that ________.2.It can be inferred (推断)from the story that ________.3.We can learn from the passage that ________.4.The passage is intended to ________.5.The first paragraph of this passage is to ________.6.From the passage, we can learn / conclude that ________.7.The passage may be a / an ________.8.How does the author seem to feel about this issue?9.Which of the following might happen later?10.Which of the following can be concluded from this passage?二、选项特点分析推理判断题目选项的设置有一定的特点和规律, 了解这些, 可以帮助提高答题的正确率。
1. 正确选项的特点:(1)正确选项一般含义比较丰富, 具有一定的综合性和概括性;(2)正确选项的表述一般不会太绝对, 而是会用一些相对宽泛的词汇, 如often, usually, sometimes, some, may, might, can, could, possibly, probably等;(3)正确选项有时候与通过常识判断得出的结论相反, 要特别注意。
参考-中考英语阅读理解逻辑推理性题目解题方法及练习这种题目有一定难度,往往不能直接从文中找到答案,而必须根据上下文及其相互间的关系或对整篇文章进行深层理解后,才能找到答案。
有时甚至还得联系作者的意图、态度等弦外之音、文外之意加以推理,才能获得正确答案。
应从情节所提供的基本事实出发,寻找一定规律,如:时间关系、条件关系、因果关系、比较关系、转折关系等作为推理根据。
下面我们一起来看一篇文章,希望你先做完然后再看分析。
Passage 1Are you carrying too much on your back at school? You’re not alone.. Back experts in the United States are worried that young students are having back and neck problems as a result of carrying too much in their backpacks (schoolbags)..“It hurts my back when I run,” said Oberlin Reyes, a student in Virginia.. “It’s hard to get up the stairs with my backpack, because it’s too heavy..”Oberlin is among students whose backpacks were weighed for a week in a recent study..They had regular backpacks with two straps (带子) to carry them, but a number of students with heavy loads had switched to rolling backpacks (which have wheels and can roll on the ground)..Shirley Park, whose backpack weighed 10 kilograms, said she changed to a rolling backpack because she was starting to have back pain..How much is too much? Experts say students should carry no more than 10 to 15 percent of their own body weight..A few students had one suggestion to lighten the load: less homework..P..S.. (附) Doctor’s suggestion:① Lighten the load.. Clean out binders (活页材料) and take home only the books you need that night..② Wide straps are better.. They send out the weight over your shoulders more evenly (均匀).. And be sure to wear both straps rather than hanging the pack over one shoulder..③Pack smart.. The heavier things should be packed closed to the back..④ Bend both knees when you pick up the pack, and don’t just bend over at the waist (腰)..1.. “_____” is the main idea of the text..A.. The problem of backpacks is worth studyingB.. The problem made by heavy backpacksC.. What is the best backpack for a studentD.. How to make students’ backpacks light2.. According to Enderlin Reyes and Shirley Park, we know ______..A.. students have to do too much homeworkB.. backpacks have to carry heavy backpacksC.. backpacks without wheels are bad for studentsD.. too much homework leaves students no free time3..The expression “switched to” in the text perhaps means ______..A.. started to useB.. turned toC.. caught upD.. used for4.. According to the passage, it’s better for a student of 40 kilograms to carry a backpack of _____ at most by the words of experts..A.. 10 kgB.. 8 kgC.. 6 kgD.. 7 kg5..If students follow the doctor’s suggestions they ______..A..may lighten their backpacksB..can learn how to help themselvesC..may feel their backpacks are lighterD..will know how to wear backpacksPassage 1【答案与解析】这篇短文反映了学生书包过重这一引发人们思考的生活现实。
2019年中考英语阅读理解推理判断题(精选试卷+名师解析答案,建议下载保存)(绝对精品复习资料,值得下载练习)【错题回顾】错题一.Are You Right Handed or Left Handed?Which hand do you use when write? About 8 to 15 percent of people are left handed. They often have to use tools that are designed for right-handed people. So it is difficult for left-handers to use most tools. If you are right handed, try this experiment: Take a knife with your left hand and try cutting a potato into pieces. Don’t be surprised if you feel awkward(别扭的).In the past, people thought it was strange to use the left hand. Young students looked down upon their left-handed classmates. Some children were even punished for using their left hand to write. But these days parents and teachers have accepted that. In almost every school in the world, left-handed students can use their left hand to write.What causes people to be left handed or right handed? Experts have searched long and hard on this. They conclude(得出结论)that left-handed people are left handed for the same reason that right-handed people are right handed. One out of every ten people just is a left-handed people are right handed. One out of every ten people just is a left-hander. It’s simply like the color of our eyes – some people have brown eyes, while some others have black eyes.However, may researchers think that left-handers and right-handers are different in some aspects. Right-handers are more talkative and outgoing than left-handers. Many right-handed people understand spoken words better. For example, after they listen to directions to a supermarket, they can find it easily. Right-handers are good at organizing people, too. They are also better basketball guards. Just ask Yao Ming.Research shows that left-handers are creative and artistic. Many famous performers, like Jim Carrey and Paul McCartney, are left handed. Many left-handers learn better visually(在视觉方面). In art, both Leonardo da Vinci and Michelangelo were left handed. In music, Ludwig van Beethoven was left handed. In science, you find Newtonand Einstein. The left-handed people are also really good at tennis and other single sports.If you prefer one hand, but you are still good at writing with the other, you are mixed. Research shows mixed-handers can remember everyday things better than other people. What did you eat for lunch two weeks ago? If you’re mixed handed, you can probably remember.52. From the passage, we can learn that left-handers .A. may be more talkative and outgoingB. are ordinary people like right-handersC. might remember everyday things betterD. no longer need to use right-handed tools学生解答:52. D正确答案:52. B解析:全文并没有明确的信息判断。
中考英语阅读推理题技巧中考英语阅读推理题是考试中的重要一部分,它要求考生通过阅读短文,理解文章细节和含义,并运用推理能力来回答问题。
以下是一些中考英语阅读推理题的解题技巧,希望对同学们有所帮助。
1. 仔细阅读题目在回答阅读推理题前,首先要仔细阅读题目。
题目通常会提到某一细节、作者态度、文章主旨等内容,因此我们要特别关注这些信息,以便更好地理解并定位到相关内容。
2. 略读全文在阅读全文之前,可以先进行略读,快速浏览文章的开头、结尾和各段落的首句,了解文章的大意和结构。
这有助于我们更好地理解文章的整体内容,并为回答问题做好准备。
3. 寻找关键信息在阅读完全文后,我们需要找出与题目相关的关键信息。
这些信息可能出现在文章的某一句话、某一段落或者某一图表中。
通过标记关键信息,我们可以更快地回答问题,避免阅读过程中的迷失和困惑。
4. 推理能力的运用阅读推理题要求考生通过已知信息进行推理和判断。
我们需要根据文章中的线索、暗示或者现实生活经验来推测答案。
同时,要注意排除干扰选项,选择与文章相符且有逻辑性的选项。
5. 多练习真题通过多做一些阅读推理题的练习,可以提高我们的阅读理解和推理能力。
可以选择一些中考英语真题进行练习,尽量模拟考试环境,提高答题速度和准确性。
同时,还可以找一些题目的详细解析,对照着学习,找到解题的技巧和思路。
6. 注意时间分配中考英语试卷的时间是有限的,因此要合理安排阅读推理题的时间。
在做题过程中,不要花太多时间在一道题上,如果实在无法确定,可以暂时跳过,先做后面的题目,争取在时间结束前回过头来解决这道题。
7. 可以画图辅助理解对于一些比较复杂的问题,可以尝试用图表的形式来辅助理解。
画图可以帮助我们更直观地看到信息之间的联系和逻辑关系,有助于解答题目。
总之,中考英语阅读推理题是考试中的重点和难点,需要考生具备一定的阅读理解和推理能力。
通过平时的积累和多做真题练习,相信大家能够在中考英语中取得好成绩!。
2019-2020年中考英语第三部分中招题型研究三阅读理解A 话题1 哲理故事(含解析)Once a king got two nice falcons(猎鹰)from his son. He had never seen such beautiful falcons before. He loved them so much and he ordered the best falconer to train them to fly.After several months, the king came to see how the training was going on. He found that one falcon had already been able to fly high in the sky, while the other was staying on the branch(树枝)of a tree quietly, just keeping still.The king called all his falconers together and ordered them to try every way they could to make the other falcon fly. But none of them succeeded. One day, while the king was taking a walk in the forest, an idea came to his mind. Maybe someone who knew the natural environment well could solve this problem. He sent for a farmer who lived in the forest into his palace to train it at once.The next morning, the king saw the other falcon flying above in the sky freely. “It is unbelievable!” shouted the king. “How could you make it happen?”The farmer replied, “It’s very easy. I just cut off the branch where the falcon rested.”It is always the same to human beings. We all have “two flying wings” in our hearts as well, but we often seem not to notice them and stay where we are just for safety and fort. We won’t realize we can fly so high and freely until the “branch” we are resting on breaks.1. What did the king do after he got two falcons?A. He kept them on the branch of a tree.B. He sent them to a farmer in the forest.C. He made the best falconer train them to fly.D. He set them free and let them fly in the sky.2. Why did the king call all his falconers together?A. Because he wanted to get more falcons.B. Because he wanted the other falcon to fly.C. Because he wanted them to see his falcons.D. Because he wanted to know more about falcons.3. Who finally made the other falcon fly in the sky?A. The king.B. The king’s son.C. The farmer.D. The best falconer.4. How did the king feel when he saw the other falcon fly freely in the sky?A. Excited.B. Moved.C. Worried.D. Relaxed.5. What is the best title for the text?A. The Wise KingB. The Nice FalconsC. The Best FalconerD. The Flying Wings【主旨大意】本文为一篇记叙文。
2019年中考英语阅读理解各题型讲解之推理判断题
“2019年中考英语阅读理解各题型讲解之推理判断题”,更多2019中考动态,2019中考复习指导等信息,请及时关注中考网!
这类题要求考生在阅读理解整体语篇的同时,又要求考生对作者的态度、意图及文章细节的发展作出正确的推理判断,力求从作者的角度去考虑,不要固守自己的看法或观点。
不要主观臆断,凭空想象,任意发挥,从而走入误区。
考生要学会运用主题句去推测、揣摩文字背后作者的意图,运用归纳、对比、演绎技能,结合背景知识去挖掘文章的深层含义,从而正确理解作者的言外之意,同时认真体会文章的语气与感情基调(如:否定、厌恶、反问、讽刺等)。
这类试题常以如下句式发问:
1. What can you conclude/imply from this passage?
2. It can be inferred from the text/the last paragraph/the first sentence... that ___________.
3. We can infer that ___________.
4. The author suggests in the passage that ___________.
5. From the passage/the third paragraph/the last sentence/the example that we can draw the conclusion that ___________. 扫描/长按二维码帮助中考通关!获取2019中考报名时间获取2019中考作文获取2套仿真内部资料获取历年考试真题试卷微信搜索"初高中" 关注获得中考秘籍。
2019年中考英语阅读理解推理判断题练习(名师精选真题实战训练+答案,值得下载练习)【知识点精讲】推理判断题是每年中考的必考题型之一,也是英语阅读理解中难度较大的题型,属于深层理解题。
它要求学生对文章中的内容及作者的思路做出合理的判断和推理,也就是要运用逻辑推理能力推论出蕴含在文章中却没有明说的事实及暗示的含义,即英语中所说的“read between the lines”。
因此,学生应在理解全文的基础上,从文章本身所提供的信息出发,运用逻辑思维,并借助一定的常识进行分析、推理,在已知和未知信息之间搭起桥梁,透过字里行间,体会“弦外之音”,从而揭示文章的深层涵义。
一、推理判断题出题方式【设题类型】1. 细节推理:直接推理,正确选项是由文中的某处具体信息直接推倒出来的。
2. 归纳推理:需要就文中所提供的多处信息进行归纳综合,推导出新的结论。
【推理判断题设问形式】1. Which of the following is (not) mentioned in the paragraph?2. What can we infer from the last sentence?3. What do you think would happen (to …) at the end of the story?4. We can learn from the last par agraph that _________.5. We can infer from the passage that __________.6. From this passage, we can infer that __________.7. From the passage, we know that __________.8. The writer believes that ___________.二、4招巧解推理判断题第1招:根据题干中的关键词在原文中定位某些推理判断题往往也针对文中的事实或细节而设置,因此也可以根据题干中的人1物、地点、时间、陈述对象等关键词语在原文中定位,然后根据原文内容进行正确的推理和判断。
2019-2020年中考英语三轮复习阅读理解逻辑推理性题目解题方法及练习这种题目有一定难度,往往不能直接从文中找到答案,而必须根据上下文及其相互间的关系或对整篇文章进行深层理解后,才能找到答案。
有时甚至还得联系作者的意图、态度等弦外之音、文外之意加以推理,才能获得正确答案。
应从情节所提供的基本事实出发,寻找一定规律,如:时间关系、条件关系、因果关系、比较关系、转折关系等作为推理根据。
下面我们一起来看一篇文章,希望你先做完然后再看分析。
Passage 1Are you carrying too mu ch on your back at school? You’re not alone. Back experts in the United States are worried that young students are having back and neck problems as a result of carrying too much in their backpacks (schoolbags).“It hurts my back when I run,” said Oberlin Reyes, a student in Virginia. “It’s hard to get up the stairs with my backpack, because it’s too heavy.”Oberlin is among students whose backpacks were weighed for a week in a recent study.They had regular backpacks with two straps (带子) to carry them, but a number of students with heavy loads had switched to rolling backpacks (which have wheels and can roll on the ground).Shirley Park, whose backpack weighed 10 kilograms, said she changed to a rolling backpack because she was starting to have back pain.How much is too much? Experts say students should carry no more than 10 to 15 percent of their own body weight.A few students had one suggestion to lighten the load: less homework.P.S. (附) Doctor’s suggestion:① Lighten the load. Clean out binders (活页材料) and take home only the books you need that night.② Wide straps are better. They send out the weight over your shoulders more evenly (均匀). And be sure to wear both straps rather than hanging the pack over one shoulder.③ Pack sm art. The heavier things should be packed closed to the back.④ Bend both knees when you pick up the pack, and don’t just bend over at the waist (腰).1. “_____” is the main idea of the text.A. The problem of backpacks is worth studyingB. The problem made by heavy backpacksC. What is the best backpack for a studentD. How to make students’ backpacks light2. According to Enderlin Reyes and Shirley Park, we know ______.A. students have to do too much homeworkB. backpacks have to carry heavy backpacksC. backpacks without wheels are bad for studentsD. too much homework leaves students no free time3.The expression “switched to” in the text perhaps means ______.A. started to useB. turned toC. caught upD. used for4. According to the passage, it’s better for a student of 40 kilograms to carry a backpack of _____ at most by the words of experts.A. 10 k gB. 8 kgC. 6 kgD. 7 kg5.If students follow the doctor’s suggestions they ______.A.may lighten their backpacksB.can learn how to help themselvesC.may feel their backpacks are lighterD.will know how to wear backpacksPassage 1【答案与解析】这篇短文反映了学生书包过重这一引发人们思考的生活现实。
书包过重引起了学生身体的不适。
文中引用了几位学生对沉重书包的感想和体会,有的学生甚至还在书包上安装了轮子。
专家认为书包重量不应超过学生体重的10%-15%。
学生则认为减少作业量才能彻底解决这一问题。
为了减小过重书包对学生身体造成的伤害,短文最后还附了医生的四点建议。
1.D。
根据首段末句及所附医生的建议可知选项D乃是文章主旨。
2.A。
短文前两句是本题答案之所在。
3.A。
根据该词组所在句子及上下文意思,“许多学生使用带有轮子,可在地上滚动的书包”可以推测选项A的解释合乎文意。
4.C。
专家建议学生书包重量应在他本人体重的10% 和15%之间。
所以一个体重为40千克的学生所背书包的重量应是6千克。
5. C。
显然,专家所提四项建议的目的是让学生的书包轻一些。
现在我们来总结一下逻辑推理性阅读理解题常见题干:1.From the story we know that___________________.2. We can infer (推断) from the story that___________.3.According to the writer, _____________.4.In the passage the writer tries to tell us that __________.5. Which of the following is the writer’s attitude(态度)?6. From the text we can guess the writer’s team is___________.7. According to the story , what would happen next?8.The writer suggests(暗示) that ___________.9.The writer wants to prove (证明) that_________.10. Which of the following is implied(暗示) in the passage?11. The writer doesn’t agree that ____________.12. We may infer that during the summer holiday ___________.希望你能记住这些题干的含义,掌握分析的方法,还有一点需要说明,在做这类题关键是对整篇文章的理解,遇到个别生词不要强求理解具体含义,可以根据上下文理解整句的含义。
下面有两篇练习,你可以根据我们的讲解测验一下自己有没有收获。
I have loved my mother’s desk since I was just tall enough to see above the top of it as Mother sat doing letters. Standing by her chair, looking at the ink bottle, pens, and white paper, I decided that the act of writing must be the most wonderful thing in the worldYears later, during her final illness, Mother kept different things for my sister and brother. But the desk,” she’d said again, “ is for Elizabeth.”I never saw her angry, never saw her cry. I knew she loved me; she showed it in action. But as a young girl, I wanted heart-to-heart talks between mother and daughter.They never happened. And a gulf opened between us. I was “too emotional.” But she lived “ on the surface”.As years passed and I had my own family. I loved my mother and thanked her for our happy family.I wrote in careful words and asked her to let me know in any way she chose that she did forgive me.I posted the let ter and waited for her answer. None came.My hope turned to disappointment, then little interest and, finally, peace, it seemed that nothing happened.I couldn’t be sure that the letter had even got to Mother. I only knew that I had written it, and I could stop trying to make her into someone she was not.Now the present of her desk told me, as she had never been able to, that she was pleased that writing was my chosen work. I cleaned the desk carefully and found some papers inside— a photo of my father and a one-page letter, folded and refolded many times.Give me an answer, my letter asks, in any way you choose. Mother, you always chose the act that speaks louder than words.( ) 1.The passage shows that _______________.A. Mother was cold on the surface but kind in her heart to her daughterB. Mother was too serious about everything her daughter had doneC. Mother cared much about her daughter in wordsD. Mother wrote to her daughter in careful words( )2. What did Mother do with her daughter’s letter asking for forgiveness?A. She had never received the letterB. For years, she often talked about the letter.C. She didn’t forgive her daughter at all in all her life.D. She read the letter again and again till she died.例2.Several years ago, cell phones were very expensive. Only important people and people with a lot of money had them. These days, the prices have been gre atly falling, and they come in small sizes and different colors. So more and more people, even high school students, have one in the hands.It is true that it’s an easy way to keep in touch with friends at any time and in any place. But in places like classrooms, movie theatres, and museums, where everyone should be quiet or talk in a low voice, we can also hear the ringing. Some drivers have accidents for using cell phones when driving. Worst of all, some students who can’t pay their phone bills do something illegal to get money. So,are cell phones really a help?() 3. How does the writer feel about cell phones?A. They are really a help.B. They harm people’s health.C. He wants very much to know if they do people good.D. It’s all right to use them in theatre.参考答案:1. A 2. D 3. 4. C。