当前位置:文档之家› 最新中考英语阅读理解经典题型带答案

最新中考英语阅读理解经典题型带答案

最新中考英语阅读理解经典题型带答案

一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)

1.阅读理解

What do you see when you look at abstract (抽象的)art? Can you understand it? Does it look like anything?

Abstract art became popular in the early 20th century. Artists did not want to paint, draw, or sculpt things exactly like they looked. They didn't want their art to be realistic(现实的). They were more interested in basic shapes and colours.

Picasso is probably the most famous of these artists. He painted and drew in many, many styles. Sometimes he used a lot of blue colours (his "blue period"). Later, he used more red and pink colours (his "rose period"). Many of his other paintings are called "cubist (立体派的)" because they are made of painted squares.

After a long time, Picasso's paintings became more and more abstract. He painted people and things using strange shapes. His work was so strange that many of his workmates didn't understand it.

Kandinsky, another famous artist, used lines, shapes, and patterns to paint his subjects. His paintings also used strong colours to express feelings. Other artists like the surrealists (超现实主义画家),were interested in subconsciousness (潜意识). Painters like Breton and Magritte used many symbols in their work. The meaning or subject of their work wasn't always clear. Dali, another surrealist artist, painted pictures that looked like dreams.

There are still many abstract artists around the world. That's the way many artists prefer. They want each person to look at art and find their own meaning in it.

(1)Which would be most like abstract art?

A. A painting of a house.

B. A sculpture of a car.

C. A drawing of two people in a coffee house.

D. A red and blue painting, with no clear subject.

(2)What happened to Picasso's work after a long time?

A. It became more abstract.

B. It became less strange.

C. He went from using red colours to using blue colours.

D. He only painted with coloured squares.

(3)How did Kandinsky express feelings?

A. By using strong colours.

B. By painting realistic people.

C. By painting with a lot of symbols.

D. By painting in red and pink colours.

(4)Which of the following is NOT true?

A. Picasso painted in many different styles.

B. Dali was interested in dreams.

C. Abstract artists feel each work of art only has one meaning.

D. Magritte's art was full of symbols.

【答案】(1)D

(2)A

(3)A

(4)C

【解析】【分析】本文介绍了抽象派艺术及其代表人物毕加索。

(1)推理题。根据毕加索是抽象艺术的代表人物Sometimes he used a lot of blue colours (his "blue period"). Later, he used more red and pink colours有时他使用很多蓝色,后来,他使用了更多的红色和粉色,可知一幅红色和蓝色的画,没有清晰的主题最像抽象艺术,故选D。

(2)细节题。根据After a long time, Picasso's paintings became more and more abstract可知很久以后毕加索的作品变得更加抽象,故选A。

(3)细节题。根据His paintings also used strong colours to express feelings可知康定斯通过使用强烈的颜色基表达感情的,故选A。

(4)细节题。根据The meaning or subject of their work wasn't always clear. Dali, another surrealist artist, painted pictures that looked like dreams.他们工作的意义或主题并不总是清楚的。另一位超现实主义艺术家达利画的画看起来像梦可知抽象艺术家觉得每件艺术品只有一种意义是错误的,故选C。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

2.阅读理解

Denies Walme in Texas, USA, now 14 years old, published his best-seller Unbending Gisula eight years ago. The book is about a little whale named Gisul.

One day, Gisula did not take his mother's words and went up the beach. Then he got lost and had to learn to live by himself. The colour pictures were drawn by Denies himself. Denies published the books at the age of six He is said to be the youngest writer and picture artist.

Another surprising thing about the book is that it became a best seller immediately after it was published and brought him a lot of money. Because he spent much time writing the books, his study was not very good and he had to learn the year's work again but his gift of writing is highly praised by the teachers and student. And he was even invited to give talks on writing.

But Denies does not want to be a writer. He said, 'I like planes most. I dream of becoming a pilot someday.'

(1)From the story we can learn that Denies__________.

A. published his Unbending Gisula at the age of 14

B. wants to be a writer when he grows up

C. drew the pictures for his own book

D. does not go to school anymore

(2)What Denies liked most is________.

A. writing stories

B. drawing pictures

C. whales

D. planes

(3)When did Denies publish the books?

A. At the age of six

B. At the age of eight

C. At the age of sixteen

D. I don't know.

【答案】(1)C

(2)D

(3)A

【解析】【分析】大意:本文主要介绍作者丹尼斯个人的一些基本情况以及他的最畅销的书,他虽然学习怎么好,但是他善于写作,他梦想将来能成为一名飞行员,他的书主要介绍一只小鲸鱼,有一天小鲸鱼Gisula不听妈妈的话,爬上了海滩。然后迷路不得不独自生活的故事。

(1)细节题。根据The colour pictures were drawn by Denies himself.可知,通过这个故事我们知道丹尼斯为自己的书画画,故选C。

(2)细节题。根据I like planes most.可知,丹尼斯最喜欢飞机,故选D。

(3)细节题。根据now 14 years old, published his best-seller Unbending Gisula eight years ago. 丹尼斯现在14岁,他的最畅销的书是8年前出版的,可知,他那是才6岁,故选A。【点评】考查阅读理解。细节题是阅读理解题中常考题型。细节题需要从文中寻找答案。

3.阅读理解

One day, when I arrived at school, an ice cream truck was parked in the schoolyard. Ice cream men usually drove their trucks to primary schools. I had never thought one ice cream truck would come to bring ice cream to us older kids. When I went up to the truck, I was quite surprised to hear the man call out, "Free ice cream!" To make sure of his words, I asked, "I'm sorry. What did you say?"" Free ice cream. Choose whichever you like," he said, smiling.

After I was certain that the man was just giving away the ice cream, I talked with him for a long time. He told me that his dream was to travel around, giving away ice cream, and that's what he was now doing. With his mother's support, he kept doing what he loved even during hard times. Now, some large companies were helping him with his plan.

The man said he wanted to encourage people to do exactly what their hearts told them to do during their lives. I kept asking him, "So your dream was just to drive around and give away ice cream? It seems like a very unusual goal." "Yes, just meeting people and making them smile," he replied. At that point he handed me my ice cream. I thanked him, but what I got from him was much more than just ice cream. It can't easily be expressed in words. I believe what he was doing is exactly what great people do all the time: small acts of big love.

(1)From the story we know that the writer was most probably at that time.

A. a middle school student

B. a primary school student

C. a middle school teacher

D. a primary school teacher

(2)Why did the writer ask the ice cream man to say what he had said again?

A. Because he was not sure whether what he had heard was true.

B. Because the ice cream truck had never been here.

C. Because the ice cream man said in a low voice.

D. Because his hearing was very poor.

(3)With his mother's help and some large companies' support, .

A. the man became rich

B. the man could produce ice cream

C. the man could drive

D. the man realized his dream

(4)What's the best title for this story?

A. A great man

B. Small acts of big love

C. A kind of charity

D. My dream

【答案】(1)A

(2)A

(3)D

(4)B

【解析】【分析】文章大意:通过作者在上中学免费领取冰淇淋的事,给我们讲述了一个大道理:小行动大爱。

(1)逻辑推理题,根据Ice cream men usually drove their trucks to primary schools. I had never thought one ice cream truck would come to bring ice cream to us older kids.可知作者是一个中学生,故答案是A。

(2)细节理解题,根据When I went up to the truck, I was quite surprised to hear the man call out, "Free ice cream!" T o make sure of his words, I asked, "I'm sorry. What did you say?"可知,作者对于卖冰淇淋人的活不太相信,故答案是A。

(3)细节理解题,根据With his mother's support, he kept doing what he loved even during hard times. Now, some large companies were helping him with his plan.可知,在妈妈的帮助下,作者实现了自己的梦想,故答案是D。

(4)标题判断题,根据I believe what he was doing is exactly what great people do all the time: small acts of big love.可知本文的标题应该是:小行动大爱,故答案是B。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题、逻辑推理题和标题判断题。细节理解题可以直接从文中寻找答案;逻辑推理题需要结合具体语境,有已知内容推出未知的可能的事实;标题判断题需要在充分理解文章的基础上归纳文章中心,凝练句式得出结论。

4.阅读理解

In the UK, Saturday evenings have always been a popular time for families to watch television together. One of the most popular programme genres is the talent show, partly because people of all ages are interested in it.

Early shows, like Opportunity Knocks(1965~1978), required people to vote(投票)for their favourite acts and performers, although in those days voting was done by postcard instead of by telephone, text, or over the Internet. Today, the success of television talent shows has reached a new level. Here are the UK's top three TV talent shows:

The X Factor In this wonderful singing competition, performers have to face a celebrity judge panel(名人裁判组)before the public vote. Many excellent singers became popular because of it. The show is now made all over the world, from China to Colombia.

Strictly Come Dancing The programme is so fantastic that it attracts many celebrities. They team up with professional(专业的)dancers and come to the dance floor to win the title of Strictly Come Dancing Champion.

Britain's Got Talent In this modern-day version(版本)of Opportunity Knocks, the public can

go and choose from many kinds of acts, from dancing dogs to ice skating. The prize is to perform for the Queen in the Royal Variety Performance.

(1)When did the show Opportunity Knocks begin?

A. In1965.

B. In 1978.

C. In 2015.

D. It is not mentioned.(2)If a person loves a skating act, he or she may go to .

A. Opportunity Knocks

B. Strictly Come Dancing

C. The X Factor

D. Britain's Got Talent (3)Which of the following is NOT true according to the passage?

A. The winners of Britain's Got Talent can perform for the Queen.

B. If you want your dog to have a performance, you can go to Britain's Got Talent with it.

C. Opportunity Knocks is still on television now.

D. People of all ages enjoy TV talent shows in the UK.

(4)The underlined word "genres" in the first paragraph means" ".

A. lists

B. types

C. choices

D. expressions

【答案】(1)A

(2)D

(3)C

(4)B

【解析】【分析】本文介绍了英国最受欢迎的3个才艺表演节目。

(1)细节题。根据Early shows, like Opportunity Knocks(1965~1978)可知表演机会敲门是1965年开始的,故选A。

(2)细节题。根据the public can go and choose from many kinds of acts, from dancing dogs to ice skating ,Britain's Got Talent可以去选择多种表演,从跳舞的狗到滑冰,可知如果一个人喜欢滑冰,他或她可以去 Britain's Got Talent ,故选D。

(3)推理题。根据 Early shows, like Opportunity Knocks(1965~1978)可知1978年就没有这个节目了,故机会敲门现在还在电视上是错的,故选C。

(4)词义猜测题。根据本文介绍了英国最受欢迎的3个才艺表演节目,One of the most popular programme genres is the talent show 最受欢迎的节目……之一是才艺表演,可知genres是类型的意思,A 列表,B 类型,C 选择,D 表达,故选B。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意。

5.阅读理解

There are few families in the United States that do not have either a radio or a television set. Both of them have become necessary parts of our daily life, keeping us Americans filled with the news of the day, teaching us in many fields of interest, and making us happy with singing, dancing and acting.

Marconi, the Italian inventor, who gave us the radio, probably didn't know how much his great invention would have done for the world in the years to come. Radio had, perhaps done as much as any other communication tool. Things of the world can be reported to people everywhere a

few seconds after they happen. Travellers in out-of-the-way places, ships at sea and even astronauts around the Earth are able to keep in touch with each other by radio.

Television is another important invention. It lets us see as well as hear the actor. Since its appearance, TV has done a great deal in the daily life of people everywhere. Many programmes are now televised in colour.

Perhaps the most modern invention is "Telstar", a "star" moving around the Earth. It makes it possible for people all over the world to be closer than ever before. Now a family in Chicago can watch a motorcar race in Italy, a table tennis competition in Beijing or a volleyball match in Japan on TV as these events are actually happening!

(1)The passage tells us that in the USA have no radios or television sets.

A. a large number of homes

B. all the families

C. a small number of families

D. quite a few homes

(2)Why does the passage say radio and TV have become necessary parts of our daily life?

A. Because they have included nearly everything in our life.

B. Because man would not live happily without them.

C. Because they are the only ways to spread information.

D. Because no communication means no life.

(3)What is the use of a "Telstar" according to the passage?

A. To receive and store information only.

B. To move around the Earth just like the Moon.

C. To give light onto the Earth at night.

D. To help broadcast radio or TV information to the world.

(4)Who do you think the writer of the passage is?

A. An Italian.

B. A Japanese.

C. An American.

D. A Chinese reporter.

【答案】(1)C

(2)A

(3)D

(4)C

【解析】【分析】本文介绍了电视在美国生活中的重要性。

(1)细节题。根据There are few families in the United States that do not have either a radio or a television set,可知在美国少数家庭没有收音机或电视机,故选C。

(2)推理题。根据Both of them have become necessary parts of our daily life可知,因为它们几乎包含了我们生活中的一切所以广播和电视已经成为我们日常生活中不可或缺的一部分,故选A。

(3)推理题。根据It makes it possible for people all over the world to be closer than ever before这使得全世界的人比以往任何时候都更亲近可知T elstar帮助向世界广播电台或电视信息,故选D。

(4)推理题。根据keeping us Americans filled with the news of the day使我们美国人充满了一天中的新闻可知作者是美国人,故选C。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断

题需要联系上下文,推断出需要的信息。

6.阅读理解

Roald Dahl was one of the most successful writers of children's books. He sold millions of books all over the world. Many of his books have been made into films and videos. He is so famous that there is even a Roald Dahl Museum you can visit.

Roald Dahl was born in 1916 in Wales, Britain. His father was rich but he died when Roald was very young. Roald and his mother lived a hard life. He had to leave school and went to Africa where he worked for an oil company.

In 1939, Roald became a pilot, but he had a bad accident. It made him limp(瘸的)for the rest of his life. After this, Roald went to America where he wrote a story about his experience as a pilot. It was so good that it was put in a magazine.

Roald married an American film star. They bought a house in England and had five children. From 1960 to 1965, :Theo, one of his children, was hit by a taxi and was seriously hurt. Oliva, one of Roald's daughters, died of a strange illness. Soon after this, his wife also had a serious illness. It took her years to get completely better.

Gradually Roald became more and more successful. He always did his writing in an old shed (棚)at the back of his house. He always sat in the same old armchair with a wooden board on his lap.

"One of the nice things about being a writer," he once said, "is that all you need is what you've got in your head and a pencil and a bit of paper."

In 1983 Roald won a big prize for his book The BFG. During his life, Roald wrote many famous books, such as Charlie and the Chocolate Factory, Matilda, Fantastic Mr Fox.

After he died in 1990, Roald left money to help people with serious illness and those with problems with reading and writing.

(1)Roald Dahl was famous as a(n) .

A. doctor

B. teacher

C. actor

D. writer

(2)After Roald went to America, he .

A. lost his parents in a plane accident

B. wrote a story about his pilot experience

C. got married with an English film star

D. won a big prize for his book Matilda

(3)Which of the following is the best for the blank in Paragraph 4?

A. they lived a happy life

B. three terrible things happened

C. he went on writing books

D. he created some unlucky characters

(4)What Roald said in Paragragh 6 mainly shows that .

A. being a writer was a popular job at that time

B. one needs to practise a lot if he wants to be a writer

C. Roald loved writing very much and was talented in it

D. though he was successful, Roald lived a simple life

【答案】(1)D

(2)B

(3)B

【解析】【分析】主要讲了罗尔德·达尔是最成功的儿童读物作家之一。他在全世界卖了几百万本书。他的许多书都被拍成了电影和录像带。

(1)细节题。根据Roald Dahl was one of the most successful writers of children's books.可知是成功的儿童读物作家之一,故选D。

(2)细节题。根据After this, Roald went to America where he wrote a story about his experience as a pilot.可知Roald去了美国后写了一部关于飞行员经历的故事,故选B。(3)细节题。根据后文Theo, one of his children, was hit by a taxi and was seriously hurt. Oliva, one of Roald's daughters, died of a strange illness. Soon after this, his wife also had a serious illness. It took her years to get completely better.他的一个孩子西奥被出租车撞了,伤得很重。奥利瓦,罗尔德的一个女儿,死于一种奇怪的疾病。不久之后,他的妻子也得了重病。她花了很多年才完全康复,可知讲的是3个可怕的事情发生了,故选B。

(4)细节题。根据"One of the nice things about being a writer," he once said, "is that all you need is what you've got in your head and a pencil and a bit of paper."可知“作为一个作家的好处之一,”他曾经说,“就是你所需要的就是你脑子里的东西,一支铅笔和一张纸,即Roald 非常喜欢写作,并且在写作方面有天赋,故选C。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

7.阅读理解

Wang Yan, a 15-year-old Chinese girl, likes eating snacks very much. She prefers cream biscuits, McDonald's hamburgers and KFC chicken. As a result, she has become overweight.

Today in China, there are many children like Wang Yan. Health experts say children should have healthy eating habits. First, they must eat regular meals and begin with a healthy breakfast. Second, they should have different kinds of foods such as fruit, vegetables, grain, eggs, milk and meat. Third, children shouldn't eat too much junk food. It is delicious, but eating it often is bad for their health. If children do as the experts say, they won't become overweight. They will be healthier. Students won't become tired at school, and they will have enough energy to study hard.(1)Why has Wang Yan become overweight?

A. Because she doesn't like sports.

B. Because she likes eating vegetables.

C. Because she likes eating snacks.

D. Because she likes eating fruit.

(2)How many pieces of advice do the health experts give in this passage?

A. Two.

B. Three.

C. Four.

D. Five.

(3)What kinds of food are good for our health according to the passage?

A. Milk, fruit and KFC chicken.

B. Cream biscuits, McDonald's hamburgers and KFC chicken.

C. Packages of biscuits.

D. Fruit, vegetables, grain, eggs, milk and meat.

(4)If we do as the experts say, we will be .

A. overweight

B. healthier

C. tired at school

D. confident

【答案】(1)C

(2)B

(3)D

【解析】【分析】中国女孩王艳非常喜欢吃小吃,她更喜欢奶油饼干、麦当劳食品、肯德基鸡肉,结果她变的超重。健康专家建议孩子们应该有健康的饮食习惯,并提出了三点建议。

(1)细节理解题。根据第一段She prefers cream biscuits,McDonald's hamburgers and KFC chicken. 可知,王艳变胖的原因是她吃了很多零食、汉堡和炸鸡。故选C。

(2)细节理解题。根据第二段First…… Second ……Third…… 可知,专家给了三条建议:1.一日三餐有规律并且吃健康的早餐,2.吃各种各样的食物,3.不吃太多的垃圾食品。故选B。

(3)推理判断题。根据they should have different kinds of foods such as fruit, vegetables, grain, eggs, milk and meat. 可知,水果、蔬菜、粮食、鸡蛋、牛奶和肉但是健康食品。故选D。

(4)细节理解题。根据 If children do as the experts say, they won't become overweight. They will be healthier,可知,听专家的话我们就会更健康。故选B。

【点评】考查阅读理解。细节题要注意仔细阅读,从文中寻找答案,推理判断题需要根据短文内容介绍,并联系上下文,推出需要的信息。

8.阅读理解

Nowadays lots of kids are at home alone after school. Are you one of them? Kids who regularly take care of themselves are called "latchkey kids".

This nickname got its start in the 1940s. Many men fought in the Second World War and women had to take jobs in factories to keep the country going. With both parents away, lots of kids went back to empty houses after school. Latchkey kids wore house keys around their necks and they used the keys to open doors.

Today, it's common for both parents to work. As a result, a new generation of kids are spending some time alone after school. It becomes necessary for both parents and kids to make some rules. There are a lot of questions to talk about:

Should you call your mum, or dad as soon as you get home?

Should you do your homework first?

Can you watch TV or play computer games? If so, how long?

What can you eat if you want a snack?

Can friends come over? If so, how many?

……

As latchkey kids, knowing how to stay safe is just as important as following the family rules. Talk about the following questions with your parents:

What should you do when the phone rings?

What should you do if someone knocks at the door?

What should you do if someone breaks into the house?

What should you do if you cut yourself while cooking?

……

You may feel when you are at home alone. Don't worry. Keeping yourself busy is helpful. There are many things which can make you feel that time goes by quickly:

●Read a magazine. ●Write an email. ●Phone a friend.

(1)Latchkey kids _________________.

A. like collecting keys

B. live with their grandparents

C. have part-time jobs in factories

D. regularly stay at home alone after school

(2)How many pieces of advice does the writer give to latchkey kids?

A. Two

B. Three

C. Four

D. Five

(3)Which of the following can be put in " "?

A. Can you have your hair cut?

B. Should you go to school on foot?

C. Can you go out? If so, where?

D. Can you ask teachers for help at school?

(4)Which of the following can be put in " "?

A. bored

B. excited

C. relaxed

D. pleased

(5)The writer probably agrees that __________.

A. there's no need to make family rules

B. latchkey kids should learn to protect themselves

C. time passes slowly when latchkey kids are busy

D. parents should never leave their kids alone at home

【答案】(1)D

(2)B

(3)C

(4)A

(5)B

【解析】【分析】本文介绍了独自在家的孩子,在家时应该怎么做。

(1)细节题。根据 Nowadays lots of kids are at home alone after school. Are you one of them? Kids who regularly take care of themselves are called "latchkey kids 现在许多孩子放学后独自在家。你是他们中的一员吗?经常照顾自己的孩子被称为“钥匙孩子” 可知, 钥匙儿童放学后经常独自呆在家里,故选D。

(2)细节题。根据 Read a magazine. ●Write an email. ●Phone a friend 阅读杂志。●写一封电子邮件。●给朋友打电话知, 作者给了钥匙儿童3个建议,故选B。

(3)推理题。根据 Can friends come over? If so, how many? ,可知你能出去吗?如果是,在哪里 Can you go out? If so, where? 适合放在横线处,都是条件状语从句的省略形式,故选C。

(4)细节题。根据 Don't worry. Keeping yourself busy is helpful. 别担心。让自己忙碌是有帮助的可知,此处是个负面情绪的形容词,A无聊的,B激动的,C放松的,D高兴的,bored 适合放在横线处,故选A。

(5)细节题。根据 As latchkey kids, knowing how to stay safe is just as important as following the family rules 作为钥匙儿童,知道如何保持安全和遵守家庭规则一样重要可知,钥匙儿童应该学会保护自己,故选B。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测题和主旨题四种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

9.阅读理解

These days haze(雾霾)is around us here and there. In fact, everyone has the power to change their living habits to help reduce it. Many local governments call on their people to take action to make the air cleaner.

Transport is one of the biggest contributors(促成物) to haze. When, where, bow, why and what you drive all affect air quality. When one drives to work for one year, he uses as much energy as a bus rider uses in 10 years. So walk or ride your bicycle to work or school whenever possible. If it is necessary, you can use public transport instead of your car. Each person using public transport for a year instead of a car can save nearly a tonne of pollutants, including CO2, from going into the atmosphere.

Carpooling is another way to reduce carbon emissions (排放). Carpooling is the sharing of car journeys so that more than one person travels in a car. It immediately reduces your car's emissions by half.

What you do inside your living space can have a big effect on the air quality outside it. You can do a lot of things inside and around your home that will help you pollute less and save some money.

A large amount of our energy supply comes from burning coal, another contributor to haze. By cutting down your electricity use, you are cutting down on haze. So you may try to reduce your use of electricity by turning off lights, using your air conditioner wisely during the summer months, or updating some of your electrical appliances to low-energy models. For example, you can use energy-saving lamps that require less energy and last 10 times longer than common bulbs.

(1)Which does the writer think should play an important role in reducing haze?

A. City cleaners.

B. Haze producers.

C. Local governments.

D. Common people.(2)We can infer(推断) from the passage that the writer thinks .

A. cars can be used only when people have to

B. cars should be given up as soon as possible

C. cars must be improved to reduce air pollution

D. cars may cause the most serious pollution of all

(3)We should reduce the use of electricity mainly because .

A. we can save a lot of money by using less energy

B. coal is now becoming rarer and rarer on our planet

C. harmful things come out while electricity is produced

D. electrical appliances send out something harmful to our air

(4)Which can be the best title for the passage?

A. What Are Causing Haze Around Us

B. What You Can Do to Reduce Haze

C. How Dangerous Haze Is to Our Life

D. How Important It Is to Reduce Haze

【答案】(1)D

(2)A

(3)C

(4)B

【解析】【分析】文章大意:文章主要介绍了几种减少雾霾的方法,第一种为尽量使用公共交通工具外出,第二种为尽量拼车出行,第三种为减少电力的使用。

(1)细节题。结合第一段第二句 In fact, everyone has the power to change their living habits to help reduce it. 可知,每个人都有能力通过改变自己的生活习惯来减少雾霾。因此,作者认为在减少雾霾上,普通人应该发挥重要作用,故选D。

(2)推断题。由第二段 So walk or ride your bicycle to work or school whenever possible. If it is necessary, you can use public transport instead of your car. 可知,尽可能步行或骑自行车,必要时乘坐公共交通工具也不要开车。因此作者认为仅当不得已的时候才应该才去开车,故选A。

(3)细节题。结合第五段第一句A large amount of our energy supply comes from burning coal, another contributor to haze. 可知,发电时,我们需要烧煤等,而这会释放出有害物质,进而污染空气。C项意为“当生产电力时会释放有害物质”,符合题意,故选C。

(4)主旨题。通读全文,文章主要介绍了几种减少雾霾的方法,第一种为尽量使用公共交通工具外出,第二种为尽量拼车出行,第三种为减少电力的使用。故文章主旨在于普通人可以做些什么、采取什么措施来减少雾霾,故选B。

【点评】考查阅读理解能力,首先通读全文,掌握大意,然后根据问题在文章中找到依据,选出正确答案,注意阅读方法的运用。

10.阅读理解

At my primary school, I was one of the smartest kids there. I never studied, but always got perfect scores. I thought I was born clever. At least I believed so. I was also a prodigy in music according to myself. I could sing better than almost everyone else in my school. I was pretty sure that once I got to the sixth grade, everyone would be surprised by me.

But actually, they weren't.

When I arrived at my new class, I couldn't wait to show everyone what I could do. However, there was always someone else who could do better than me. My grades began to suffer. More talented(有天资的)girls often sang solos(独唱). I believed I wasn't smart. I believed I wasn't talented. I believed I was a failure.

Over the next two years, I had to work very hard. Every prize for the best singer was given to me for hard work and effort. Grades were still very poor but they improved little by little. I worked really hard. However, I was never the best at everything.

I haven't realized until recently that I really don't have to be the best at everything. I was too hard on myself. In fact, when I did badly in a test, my classmates never laughed at me.

No one is perfect. There will probably always be someone better than me at something. Anyway, there are about seven billion people in this world. I will never be the No.1 at everything,

and that's really okay.

(1)What does the underlined part "a prodigy" probably mean in English?

A. A smart kid.

B. A crazy fan.

C. A common child.

D. A lazy girl.

(2)When the writer was at the new class, ___________.

A. she lost her interest in music

B. she had difficulty in learning

C. she surprised everyone in the class

D. she got separated from her friends

(3)What has the writer realized recently?

A. There is no success without effort.

B. Being talented is the key to success.

C. Don't expect too much of yourself.

D. It's not necessary to care about the result.

(4)Which would be the best title for this passage?

A. When I wasn't perfect

B. My past life as a young girl

C. Hard work doesn't work

D. What to do when you're not perfect

【答案】(1)A

(2)B

(3)C

(4)A

【解析】【分析】文章大意:作者通过对自己学习经历的叙述,阐述了"人无完人"的人生道理。

(1)词义猜测题。根据文中句子I could sing better than almost everyone else in my school.可以推断出作者在音乐方面也是一个聪明的孩子,选A。

(2)理解推断题。根据文中的语句When I arrived at my new class, I couldn't wait to show everyone what I could do. However, there was always someone else who could do better than me. My grades began to suffer. 理解可知,作者在新学校,在学习上遇到了困难,故选B。(3)细节理解题。根据文章的第五段I really don't have to be the best at everything.可推断出,作者意识到不要对自己期望太高,故选C。

(4)归纳概括题。本文主要叙述了作者尽力使自己在各方面都很突出,力求完美,结果失败的故事.故选A。

【点评】考查阅读理解。本文考查细节题,词义推断题,推理判断题和主旨题等常考题型,细节题要注意从文中抓住关键词寻找答案;主旨题,词义推断题以及判断题都需要通读全文,了解大意之后找出正确选项。

11.阅读理解

How do you turn your interests into a business (生意)? Mohammed Ali, 15, a teen gamer from Dewsbury in West Yorkshire, UK, is a good example.

At the age of 12, he learned how to code (编程) by using YouTube and even made his own video game. Users have to pay 5.99 pounds (56 yuan) per month to play the game. He has already made 30,000 pounds. He also makes websites and is working on a finance app (理财应用软件), which will be open to the public in August.

Ali has saved lots of money for his future university costs and even bought two sofas for his family's living room.

"When I first started making money, I thought I'd just spend it all. Then I thought, why should I spend it all? I save most of it in the bank, because I want to do more in the future," he told the Daily Mail.

He became interested in computers when his parents bought him one at the age of 6. He often played video games on his computer. But after playing so many games, he decided to make his own.

Then, Ali learned how to code using YouTube videos and by reading books on the subject. In 2012,he made his own game called Project 2006 after working on it for seven months. It was a role-playing game and more than 3, 000 people are members. After his game became popular, he started a website-making business.

In the future, he wants to go to university and study computer science. "I'm looking forward to studying computer science, not business because I've got a lot of experience in business already," he told the Daily Star.

(1)What did Mohammed Ali do, according to the first two paragraphs?

A. He learned how to code for YouTube.

B. He made a video game by himself.

C. He started a video store and has made 287, 000 yuan.

D. He set up a website for people to do business.

(2)What did Ali do with the money?

A. He kept it to pay for university.

B. He spent it all on his family.

C. He put all of his money into his new app.

D. He bought computers for his parents and himself.

(3)Which one is in the right order?

①Ali made a website

②Ali got a computer from his parents.

③Ali made a game project.

④Ali learned how to code from videos.

A. ②④①③

B. ④②①③

C. ④①②③

D.

②④③①

【答案】(1)B

(2)A

(3)D

【解析】【分析】文章大意:短文讲了Ali很喜欢电脑,从小就玩游戏,因为对电脑的兴趣,自己开发了游戏,并且能够挣钱,最后喜欢上了计算机,也告诉人们做自己喜欢做的事,只要去做就会成功。

(1)细节理解题。根据文中的语句At the age of 12, he learned how to code (编程)by using YouTube and even made his own video game. 理解可知,阿里自己做了一个电子游戏。故选B。

(2)细节理解题。根据文中的语句 Ali has saved lots of money for his future university costs and even bought two sofas for his family's living room.理解可知,阿里为将来的大学学费攒了

不少钱,故选A。

(3)细节理解题。由文中语句He became interested in computers when his parents bought him one at the age of 6.可知,阿里再六岁得到一台电脑;由文中语句 At the age of 12, he learned how to code (编程) by using YouTube and even made his own video game. 可知阿里学习编程;由文中语句 In 2012,he made his own game called Project 2006 after working on it for seven months. 可知,由文中的语句阿里做了一个游戏计划。由文中语句After his game became popular, he started a website-making business.可知,阿里制造了一个网站,正确的顺序为②④③①,故选D。

【点评】考查阅读理解题。认真阅读原文,把握文章大意,对文章脉络有整体的了解,能仔细查找文中细节,并能根据文章内容进行合理的推测判断。

12.阅读理解

The main difference between China and Western countries on the dinner table is chopsticks instead of a knife and fork, but that's just a small difference. Besides, in decent(像样的)restaurants, you can always ask for a knife and fork, if you find the chopsticks not helpful enough. The real difference is that in the West, you have your own plate of food, while in China the dishes are placed on the table and everyone shares. If you are being treated to a formal(正式的)dinner and particularly if the host thinks you're in the country for the first time, he will do his best to give you a taste of many different types of dishes. The meal usually begins with a set of at least four cold dishes, followed by the main courses of hot meat and vegetable dishes. Soup will then be served (unless it is a Guangdong-style restaurant), followed by rice, noodles or dumplings. Perhaps one of the things that surprise a Western visitor most is that some of the Chinese hosts like to put food onto their guests' plates. In formal dinners, there are always "public" chopsticks and spoons for this purpose, but some hosts may use their own chopsticks. This is a sign of real friendship and politeness. It is always polite to eat the food. If you do not eat it, just leave the food on the plate. People in China tend to over-order food, for they will find it embarrassing(令人尴尬的) if all the food is consumed(吃光). When you have had enough, just say so, or you will always overeat!

(1)What's the real difference between Chinese and Western table manners?

A. The tools people use to eat.

B. Whether people share food on the same plate.

C. The things people like to eat.

D. How to begin the dinner politely.

(2)If a foreigner first comes to have dinner in a Chinese family, he may be _____.

A. given little food

B. served with rice first

C. served with many dishes

D. asked to use "public" chopsticks

(3)Which of the following is the RIGHT order for most Chinese formal dinners according to the passage?

A. Rice-soup-hot meat-cold dishes.

B. Vegetable dishes-soup-dumplings-cold dishes.

C. Cold dishes-hot meat-soup-rice.

D. Cold dishes-soup-hot meat-rice.

(4)What's the best title for this passage?

A. Having dinner with foreigners

B. How to use chopsticks

C. The importance of table manners

D. Chinese table manners

【答案】(1)B

(2)C

(3)C

(4)D

【解析】【分析】本文介绍了中西方的餐桌礼仪的区别。

(1)推理题。根据The real difference is that in the West, you have your own plate of food, while in China the dishes are placed on the table and everyone shares真正的区别在于,在西方,你有自己的盘子,而在中国,盘子放在桌子上,大家分享可知,中西餐桌礼仪的真正区别是人们是否在同一个盘子里分享食物,故选B。

(2)细节题。根据if the host thinks you're in the country for the first time, he will do his best to give you a taste of many different types of dishes可知,如果主人认为你是第一次来到这个国家,他会尽力让你尝到许多不同类型的菜肴,故选C。

(3)细节题。根据 The meal usually begins with a set of at least four cold dishes, followed by the main courses of hot meat and vegetable dishes. Soup will then be served (unless it is a Guangdong-style restaurant), followed by rice, noodles or dumplings.这顿饭通常以一套至少四道凉菜开始,然后是热肉和蔬菜的主菜。随后将提供汤(除非是广东风味餐厅),然后是米饭、面条或饺子可知,中国正式晚餐的正确顺序是冷盘-热肉-汤-米饭,故选C。

(4)主旨题。根本文介绍了中西方的餐桌礼仪的区别据可知 Chinese table manners 是合适的标题,故选D。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,和主旨题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

13.阅读理解

The other day, I got into a car accident, which was clearly not my fault. The other driver was so busy on his phone that he went right through a red light and hit my car.

A traffic policeman arrived and started taking statements. I explained that my speed was about

55 km/h. "So you were going about 50 km/h, my lady?" he asked. "No, I said I was going about 55 km,/h," I said. "Right, so you were driving at a speed of about 50 km/h?" he asked again.

I was a little annoyed because I felt he wasn't listening to me carefully. So I shouted, "No! I was going about 55 km/h."

"OK, if that's the way you want it," the officer simply replied. Because the city speed limit is 50 km/h, I only got paid from my insurance (保险) company for the damage to my car, but the other driver's insurance company couldn't pay me due to my speed. I didn't realize it at the time, but it turned out I was getting him wrong.

He didn't mention the 5 km/h, but he certainly knew something about the rules of the insurance. Suddenly, I realized that the traffic policeman had been trying to help me out.

(1)The best expression to explain the main idea of the passage is.

A. the more slowly, the better

B. a careless woman driver

C. a traffic policeman tried to offer help

D. no lies to anybody else

(2)What happened to the writer that day?

A. She went right through a red light.

B. A traffic policeman came near to stop her.

C. She made a call while she was driving.

D. Her car was hit by another car.

(3)Why couldn't the other driver's insurance company pay the writer?

A. Because the traffic policeman had recorded the wrong speed

B. Because she drove the car over the speed limit.

C. Because the other driver didn't admit to the car accident.

D. Because the accident was the writer's fault.

(4)Although it was her choice to insist on telling the truth, the writer ______.

A. understood that it was impolite to be angry with others

B. would not believe anybody else except herself

C. remembered the exact rules of insurance for ever

D. should say "thank you" to the traffic policeman instead of acting rudely

【答案】(1)C

(2)D

(3)B

(4)D

【解析】【分析】文章大意:讲述了“我”曾经发生的一起交通事故,事故中由于“我”超速没有得到全额赔偿,我后悔当时没有理解交警的用意并且对他有些粗鲁。

(1)主旨大意题。根据最后一段最后一句“Suddenly, I realized that the traffic policeman had been trying to help me out.”可知,我意识到交警是在试图帮助我,故选C。

(2)细节理解题。根据第一段最后一句“The other driver was so busy on his phone that he went right through a red light and hit my car.”可知,作者的车被另一辆车撞了,故选D。(3)细节理解题。根据文中语句“Because the city speed limit is 50 km/h... but the other driver's insurance company couldn’t pay me due to my speed.”以及上文“I explained that my speed was about 55 km/h.”可知,因为作者超速,另一个司机的保险公司没有赔付,故选B。

(4)推理判断题。根据文中语句“...but it turned out I was getting him wrong.”并联系上文推理可知,保险的赔付让作者明白自己错怪了交警,应对他表示感谢,而不是之前的粗鲁行为,故选D。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意

从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

14.阅读理解

Bradford City Matters

Welcome to the winter edition(版) of City Matters.

"Don't Drop It; Stop It!"

Put rubbish in your wheelie bin(有轮大垃圾筒).

You must put your rubbish in your wheelie bin to keep your environment clean. Don't pile your rubbish up(堆放) in your house or garden-use a wheelie bin or one of our larger bins.

You can buy a wheelie bin from our Waste Management Section at 01943 874122.

You can tell us about mice or rubbish in your area by phoning our Public Health Unit at 01943 874146.

Did you know that you can get a 50 fine(罚款) for dropping rubbish on the streets? Our Council officers are on the streets of Bradford looking for people who drop rubbish. They will fine people who drop litter. This is part of our "Don't Drop It; Stop it!" campaign(运动).

Don't fill your bin-recycle.

Just think how full your bin gets over the holidays.

To reduce your waste:

Say "no" to unwanted bags.

Take your own bags to the supermarket or reuse old ones.

Get your free shopping bag from our Advice Center.

Recycle your waste.

Take bottles to your local recycling center.

Buy recycled things.

Cards and paper are good examples.

Our competition winners

As part of our "Don't Drop It; Stop It!" campaign, community groups from the north, south, east and west of the city-500 volunteers-entered our competition to clean up their area. The goal was to make the city cleaner for those who live, work, shop or play there.

The four winners were: High Trees Parent Group, South Bradford Community Project, The Bridge Community Association and Forest Youth Group.

(1)If you have a problem with mice in your area, you can call .

A. 01943874122

B. 01941824146

C. 01943874146

D. 01941824122(2)Which of the following can be put into ▲ ?

A. Dropping rubbish can be expensive.

B. Many people take their bags when shopping.

C. Piling rubbish up in your garden is a bad habit.

D. Our Council officers will help you when you're in trouble.

(3)From the Advice Center, you can get .

A. two wheelie bins

B. a free young tree

C. a free shopping bag

D. some recycled paper

(4)What do we know about the competition?

A. There were five winners.

B. It was held in the spring.

C. It failed to reach its goal.

D. 500 volunteers took part in it.

(5)Where might you see this material?

A. In a storybook.

B. In a health report.

C. In a travel magazine.

D. In a local newspaper.

【答案】(1)C

(2)A

(3)C

(4)D

(5)D

【解析】【分析】文章大意:文章介绍了一种活动“Don't Drop It;Stop It”同时告诉我们了采取哪些方法才能使人们少扔垃圾甚至不乱扔垃圾。

(1)细节理解题,根据You can tell us about mice or rubbish in your area by phoning our Public Health Unit at 01943 874146. 可知,要是你住的地方有了老鼠,你应该拨打01943 874146这个电话。故答案是C。

(2)信息匹配题,根据Did you know that you can get a 50 fine(罚款)for dropping rubbish on the streets? 可知,乱扔垃圾的代价是很大的。故答案是A。

(3)细节理解题,根据Get your free shopping bag from our Advice Center.可知,在服务中心可以免费领到购物袋。故答案是C。

(4)细节理解题,根据 As part of our "Don't Drop It; Stop It!" campaign, community groups from the north, south, east and west of the city-500 volunteers-entered our competition to clean up their area. 可知,一共有500名志愿者竞赛。故答案是D。

(5)细节理解题,根据 Welcome to the winter edition(版) of City Matters. 可知,这是一张报纸的版面。故答案是D。

【点评】考查阅读理解题,本题涉及到了细节理解题和信息匹配题两种题型,细节理解题比较简单,只要细心阅读,都可以从文中找到答案。信息匹配题需要联系空缺部分的前后文,确定与短文意思相关联的句子。

相关文档
  • 中考英语阅读理解题型

  • 中考英语阅读理解专项

  • 中考英语阅读理解真题

  • 中考英语阅读理解题材

  • 中考英语阅读理解难题

  • 中考英语阅读回答

相关文档推荐: