当前位置:文档之家 > 外销员外贸英语真题及答案

外销员外贸英语真题及答案

Ⅰ. Translate the following: (10%)

1. From English to Chinese: (5%)

1) Sales by trade mark or brand ____________

2) Conditioned weight ____________

3) Neutral packing ____________

4) Foul B/L ____________

5) Weight memo ____________

6) Particular average ____________

7) D/D (Demand Draft) ____________

8) Arbitral award ____________

9) Sole agency ____________

10) Commodity Exchange ____________

2. From Chinese to English: (5%)

1) 货交承运人(……指定地点)____________

2) 港口附加费 ____________

3) 免赔额(率)____________

4) 双边贸易____________

5) 包销____________

Ⅱ. Choose the correct answer: (20%)

1. We ______ your letter of Nov. 3 asking us to make a quotation.

a. go over

b. have read

c. refer to

d. check up

2. Because of the ______ nature of the agreement, I was reluctant to

discuss with him in office.

a. confidential

b. delieate

c. secret

d. sophisticated

3. A 3% discount will be granted only ______ your order exceeds US $ 12,000.

a. depends on

b. for condition that

c. on condition that

d. subject to

4.As requested, we are sending you by airmail the samples of men’s shirts, ___ ___ you will find them satisfactory.

a. hope

b. to hope

c. hoping

d. hopefully

5. ______ compensation trade, we mean to pay for your machines with articles pr oduce

d.

a. With

b. Of

c. By

d. For

6. The two firms agreed to ______ a joint venture in China.

a. embark on

b. intend

c. engage

d. enter into

7. We are not in a position to make any offer as the goods are ______.

a. without stock

b. out of stock

c. no stock

d. not in stock

8. It is our usual practice to ______ you at sight as soon as shipment is made.

a. advise

b. pay

c. notify

d. draw on

9. ______ heavy commitments, we cannot accept any fresh orders.

a. Due

b. Owing to

c. Because

d. In addition to

10. This Agreement may be ______ 6 months before its expiry.

a. renewed

b. prolonged

c. expanded

d. postponed

11. An exporter cannot receive payment until the goods on consignment

______ sometime in the future.a. have offered for sale

b. are quoted

c. arrive at destination

d. have been sold

12. Fifty cases of Green Tea you sent us were found to be badly damage

d. This was apparently attributable to ______packing.

a. faulty

b. large

c. inner

d. outer

13. ABC Company is an old-established firm ______ many year’s experience _____ _the trade.

a. has, of

b. with, in

c. have, in

d. with, of

14. The buyer suggested that many important orders ______ follow.

a. may

b. will

c. would be

d. should

15. With this ______ mind, we are writing to inquire if we could now

begin discussing the question of sole agency.

a. in

b. on

c. at

d. inside

16. Please let us know what ______ are involved and the time ______ for deliver y.

a. formalities, taken

b. procedures, need

c. business, taken

d. process, needed

17. After inspection of the above shipment we found 5 cases ______.

a. losing

b. missing

c. lost

d. missed

18. For ______ commodities as oil, sand and timber, rail is cheaper than roa

d.a. unpacked

b. unpackaged

c. bulk

d. bundled

19. There has been a nation-wide shortage of building materials, ______ which t he trade is only just recovering.

a. for

b. at

c. on

d. from

20. When yon ______ an agent, it is usual to ______ the appointment in writing.

a. appoint, make

b. want, make

c. need, make

d. need, do

Ⅲ. Drafts telexes in English according to the following messages:(10%)

1. 请寄缝纫机形式发票,数量300台,成本加保险费加运费到旧金山价,5月份装运,请即航寄二份,

以便确认。(电传缩写字不少于4个)

2. 尽管难以减至你方出价,现仍在与厂方磋商,明日去电最终还价。请电告可否于5月6日每月运300吨。(电传缩写字不少于4个)

Ⅳ. Put the following into an English business letter in a proper form:(20%)

敬启者:

你公司十一月五日的报价单和尼龙女成衣样品都已收到,谢谢。我公司对品质和价格均感满意,

并乐意按你方报价单所提条件订购下列货物:

每打80美元的小号尼龙女成衣5打。

每打120美元的中号尼龙女成衣7打。

每打160美元的大号尼龙女成衣4打。

以上价格均为成本加保险费加运费到伦敦价。只是在十二月十五日前将货运到的条件下,我公司才订购上述尼龙女成衣。逾期不到货,我公司保留取消定单拒收货物的权利。

我公司通常的付款条件是60天付款交单。请告你公司是否同意这一条件。

此致

OMNICORP INTERNATIONAL

THE EASTERN SEABOARD CORPORATION

经理 JAMES PARINTON 谨上

1992年11月20日

OMNICORP INTERNATIONAL

地址:123 Third Avenue

New York, NY 100017

THE EASTERN SEABOARD CORPORATION

地址: 4 Victoria Street

London SWILL OET

Ⅴ. Prepare a sales contract for the transaction stated in the following

letter:(10%)

敬启者:

很高兴从您7月21日来信得悉您已接受我7月8日的报盘。作为答复,

我们确认向贵公司出售3000打型号PMC 9-71323 天坛牌男衬衫,颜色

兰、黄、白平均搭配,每打尺码搭配为S/3, M/6, L/3,价格每打47.50英

镑CIF汉堡,半打装一纸盒,十打装一大纸箱,由卖方按发票金额110%投

保一切险和战争险,1992年9月由中国港口运往汉堡,允许转船和分批装运,

唛戏由我方选定,以不可撤销的即期信用证付款,信用证必须在装运前30天到达

我方。按照惯例,信用证议付有效期为最后装运期后第15天在中国到期。

兹随函将我方1992年8月3日在北京所签第92/546号售货合同一式两份寄去,

请会签并退回我方一份。

此致

汉堡服装公司

中国服装出口公司经理谨上

1992年8月4日

CONTRACT

No.

Sellers:

Buyers:

This Contract is made by and between the Buyers and the Sellers,

where by the Buyers agree to buy and the Sellers agree to sell the under-mentio ned commodity according to the terms and conditions stipulated the below: Commodity:

Specifications:

Quantity:

Unit Price:

Total Value:

Packing:

Insurance:

Time of Shipment:

Port of Shipment:

Port of Destination:

Shipping Marks:

Terms of Payment:

Done and signed in ______ on this ______ day of ______, 199___.

Ⅵ. Write a letter in English asking for amendments to the following letter

of credit by checking it with the given contract terms: (15%) COMMERCIAL BAN K OF THATTOWN

Date: Oct. 5, 1992

To: China National Cereals, Oils & Foodstuffs Corporation,

Beijing, China

Advised through Bank of China, Beijing

No. BOC 92/10/05

DOCUMENTARY LETTER OF CREDIT IRREVOCABLE

Dear Sirs: 转贴于:外贸考试在线

You are authorised to draw on Hongkong Food Company, Vancouver for a

sum not exceeding CAN $ 120,000 (SAY CANADIAN DOLLARS ONE HUNDRED

AND TWENTY THOUSAND ONLY) available by draft drawn on them at sight

accompanied by the following documents: ──Full set of Clean on Board Bills o f Lading made out to order and blank endorsed,

marked "freight to collect" dated not later than November 30, 1992 and notify accountee. ──Signed Commercial Invoice in quintuplicate.

──Canadian Customs Invoice in quintuplicate.

──Insurance Policies (or Certificates) in duplicate covering Marine and War R isks.

Evidencing shipment from China port to Montreal, Canada of the following goods: 50,000 tins of 430 grams of Great Wall Brand Strawberry Jam, at CAN $ 2.50 pe r

tin CFRC 3% Vancouver, details as per your S/C No. 92/8712. Partial shipments are allowed.

Transhipment is allowed.

This credit expires on November 30, 1992 for negotiation in China.

合同条款

卖方:中国粮油食品公司(China National Cereals, Oils & Foodstuffs Corporation) 买方:温哥华香港食品公司(Hongkong Food Company, Vancouver)

商品名称: 长城牌草莓酱 (Great Wall Brand Strawberry Jam)

规格: 340克听装

数量: 50,000听转贴于:外贸考试在线

单价: CFR 温哥华每听2.50加元,含佣3%

总值: 125,000加元

装运期: 1992年11月自中国港口运往温哥华,允许转船和分批装运

付款条件:凭不可撤销的即期信用证付款。信用证议付有效期应为最后装运期后第15天在中国到期

合同号码:92/8712

Ⅶ. Translate the following into Chinese: (5%)

All parties of a joint venture shall submit their agreements and contracts, and

articles of association to the state department concerned with foreign economic relations and trade. The examining and approving authorities shall decide whet her

to approve or disapprove the joint venture within three months. Once approved. the joint venture shall register with the concerned department of the General Administration for Industry and Commerce, and open business after receiving its

business licence.

Ⅷ. Translate the following into English (10%)

积极开拓国际市场,促进对外贸易多元化,发展外向型经济。扩大出口贸易,改善出口商品结构,提高出口商品的质量和档次,同时适当增加进口,更多地利用国外资源和引进技术。深化外贸体制改革,尽快建立适应社会主义市场经济体制的、符合国际贸易规范的新型外贸

体制。赋予更多有条件的企业、科技单位以外贸经营权。积极扩大我国企业的对外投资和跨国经营。

参考答案:

Ⅰ. Translate the following: (10%)

1. From English to Chinese: (5%)

1) 凭商标或牌名(牌号/品牌)销售

2) <公量>

3) <中性包装>

4) <不清洁提单><不洁提单>

5) 0<重量单>

6) 1<单独海损>

7) 2<票汇>

8) <仲裁裁决><仲裁决定>

9) <独家代理>

10) <商品交易所>

2. From Chinese to English:(5%)

1) FCA 或 free carrier (http://www.doczj.com/doc/5b1b663bb7360b4c2f3f6417.htmld point)

2)

3)

4)

5)

Ⅱ. Choose the correct answer:(20%)

1. (c)

2. (a)

3. (c)

4. (c)

5. (c)

6. (d)

7. (b)

8. (d)

9. (b) 10.

(a) 11. (d) 12. (a) 13. (b) 14. (d) 15. (a) 16. (a) 17. (b) 18. (c) 19. (d) 20 . (a)

Ⅲ. Drafts telexes in English according to the following messages: (10%)

1. PLS AIRMAIL IMM 2 COPIES PROFORMA INV FR 300 SETS SEWING MACHINE

CIF SAN FRANCISCO MAY SHIPMENT FR CONFIRMATION 2. THOUGH DIFFICULT TO REDUCE TO YR BID STILL NEGOTIATING WITH

MANUFACTURER N WL TLX FINAL PRICE TOMORROW PLS TLX WHETHER U

CAN SHIP 300 TONS EACH IN MAY N JUNE RESPECTIVELY Ⅳ. Put the following into an English business letter in a proper form: (20%)

The Eastern Seaboard Corporation

4 Victoria Street London SWIH OET

England

Nov. 20, 1992

Omnicorp International

123 Third Avenue

New York, NY 10017

U.S.A.

Dear Sirs,

Many thanks for your quotation of Nov. 5 and the samples of Women’

s Nylon Garments.

We are satisfied with both the quality and the prices, and are ready to

place the following order according to your terms and conditions. Commodity Si ze Unit Price per dz. CIF London Quantity dz.

Women’s Nylon Garments Small USD 80.00 5

Women’s Nylon Garments Middle USD 120.00 7

Women’s Nylon Garments Large USD 160.00 4

The above is subject to your goods arriving at this end before Dec. 15.

Our company will reserve the right to cancel this order or reject the goods

for any late arrival. For your information, our usual payment terms are by D/ P 60 days. Please

kindly let us have your confirmation.

Yours faithfully

James Parinton

Manager

Ⅴ.

Prepare a sales contract for the transaction stated in the following letter: ( 10%)

CONTRACT

NO. 92/546

Sellers: China National Garment Export Corporation

Buyers: Hamburg Garment Company

This Contract is made by and between the Buyers and the Sellers,

where by the Buyers agree to buy and the Sellers agree to sell the under-mentio ned commodity according to the terms and conditions stipulated

the below:

Commodity: Tiantan Brand Men’s Shirts

Specifications: PMC 9-71323 Blue, Yellow, White equally assorted, S/3, M/6 and L/3 per dozen

Quantity: 3,000 dozen

Unit Price: at £ 47.50 per dozen CIF Hamburg

Total Value: £ 142,500

Packing: half a dozen to a paper box, 10 dozens to a carton

Insurance: to be covered by the sellers against All Risks and War Risk for

110% of the invoice value

Time of Shipment: September 1992, with transhipment and partial shipments

allowed

Port of Shipment: China Port

Port of Destination: Hamburg

Shipping Marks: at sellers’ option

Terms of Payment: by irrevocable L/C payable by draft at sight, to reach the sellers 30 days before shipment and remain valid for negotiation in China till

the 15th day after the final date of shipment. Done and signed in Beijing on t his 3rd day of August, 1992.

Ⅳ. Write a letter in English asking for amendments to the following letter

of credit by checking it with the given contract terms: (15%)

Dear Sirs,

Thank you very much for your Letter of Credit No. BOC 92/10/05. However,

upon checking, we have found the following discrepancies and would appreciate it very much if you will make the necessary amendments as early as possible so as

to facilitate our shipping arrangement: 1. The amount of the credit should be CAN $ 125,000 (Say Canadian Dollars one

hundred and twenty-five thousand only) instead of CAN $ 120,000.

2. The Bill of Lading should be marked "freight prepaid" instead of "freight to collect".

3. Please delete Insurance Policies (or Certificates) from the credit.

4. The port of destination should be Vancouver instead of Montreal.

5. The goods are to be in tins of 340 grams instead of 430 grams.

6. The credit should expire on Dec. 15, 1992 for negotiation in China instead of Nov. 30, 1992.

We await your early amendments.Yours faithfully

Ⅶ. Translate the following into Chinese: (5%)

合资企业各方须将有关的协议、合同及章程上报国家对外经贸主管部门,该审批部门应在三个

月内决定批准与否。合资企业经批准后,须立即向工商行政管理主管部门注册登记,在领取营

业执照后开始营业。

Ⅷ. Translate the following into English (10%)

We should make active efforts to open up the international market for the

multification of foreign trade and the development of exportoriented economy. Efforts should also be made to expand export, upgrade export commodities and improve their structure and quality; meanwhile, we should increase import in a proper way and make further use of foreign resources and technology. It is

necessary to deepen the reform of the foreign trade system, and establish

as soon as possible a new one which will work in agreement with the development

of the socialist market economy and the standard practice in international trad e.

It is essential to allow the right to handle foreign trade to a greater number of

qualified enterprises and scientific and technical institutions. We should ener getically

enlarge our enterprises’ overseas investment and their transnational operation s.

2002年外销员考试外贸英语试题及答案

1.TRANSALATE THE FOLLWING TERMS:(10%)

1.FROM ENGLISH INTO CHINESE:(5%)

1.PNTR 永久性正常贸易关系

2.IRREVOCABLE LETTER OF CREDIT 不可撤销信用证

3.BLANK ENDORSEMENT 空白背书

4.GENERAL AVERAGE 共同海损

5.FAQ 良好平均品质/大路货

6.DES 目的地船上交货

7.FRANCHISE 免赔额/特许经营权

8.FPA 平安险

9.BILL OF EXCHANGE 汇票

10.AUTION 拍卖

2.FORM CHINESE INTO ENGLISH:(5%)

1.世界银行WORLD BAND

2.电子商务E-EOMMERCE/E-BUSINESS

3.托运人SHIPPER/CONSIGNOR

4.进口许可证IMPORT LICENSE

5.国际商会 INTERNATIONAL CHAMBER OF COMMERCE(ICC)

2.CHOOSE THE BEST ANSWER FOR EACH OF THE FOLLWING QUESTIONS:(25%)

1.CONTRACTS MUST RENEWED ONE WEEK ___D__THEIR EXPIRATION.

A.ON

B.AGAINST

C.THE MONMENT OF

D.BEFORE

2.THE COMMODITIES YOU OFFERED ARE__B__LINE WITH THE BUSINESS SCOPE OF OUR CLIENTS.

A.OUTSIDE

B.OUT OF

C.OUT

D.WITHOUT

3.WE ARE ARRANGING FOR AN INSPECTION TOUR OF __C___THE MATERIAL WAS PROCESSED.

A.PLACE

B.THE PLACE

C.WHERE

D.THERE

4.WE ARE RECONSIDERING THOSE TRADE TERMS_B_MIGHT BE ADVERSE TO THE INTEREST OF OUR PRINCIPALS.

A.WHAT

B.THAT

C.WHEN

D.WHERE

http://www.doczj.com/doc/5b1b663bb7360b4c2f3f6417.htmlRMATION INDICATES THAT SOME SIMILAR GOODS OF INDIAN ORIGIN HAVE BEEN SOLD HERE__B__ABOUT 30% LOWER THAN YOURS.

A.WITH A LEVEL

B.AT SOMETHING

C.AT QUOTATION

D.WITH A FIGURE

6.AS WE ARE__B__OF THERE GOODS,PLEASE EXPEDITE SHIPMENT AFTER RECEIVING OUR L/C.

A.IN BADLY

B.BADLY IN NEED

C.URGENT IN NEED

D.IN URGENTLY NEED

7.WE GIVE YOU ON THE ATTACHED SHEET FULL DETAILS REGARDING PACKING AND MARKING,WHICH MUST BE STRICTLY__A__.

A.OBSERVED

B.ABIDE BY

C.SUBMITTED

D.SEEN

8.WE_C_TO ALLOW YOU A SPECIAL DISCOUNT IF YOU INCREASE YOUR ORDER TO 5000 PAINS.

A.HAVE PREPARED

B.ARE PREPARE

C.ARE PREPARED

D.WERE PREPARED

9.THE IMPORTANCE OF DELIVERY ON TIME_C______OVERSTRESSED,BECAUSE FAILURE TO RECRIVE GOODS OR SERVICES WILL CAUSE SERIOUS INCONVENIENCE TO THE END-USERS.

A.CAN

B.BE

C.CANNOT BE

D.COULD BE

10.___C___WE WOULD LIKE TO CLOSE THE BUSINESS WITH YOU,WE FIND YOUR BID UNACCEPTABLE.

A.MUCH

B.HOWEVER MUCH

C.MUCH AS

D.DESPITE

11.WE WISH TO STRESS THAT SHIPMENT MUST BE MADE WITHIN THE PRESCRIBED TIME LIMIT,AS

A FURTHER_C___WILL NOT BECONSIDERED BY OUR END-USERS.

A.PROLONG

B.PROTRACT

C.EXTENSION

D.EXPANSION

12.WITH COMPUTER USERS LINKED TO THE INTERNET GROWING_D____EVERY YEAR,BUSINESS IS TRYING TO CASH IN ON THEWORLDWIDE NETWORK.

A.AT MILLION

B.WITH A MILLION

C.WITH ONE MILLION

D.BY MILLIONS

13.WE REGRET HAVING TO REMIND YOU THAT 30% OF THE FREIGHT IS STILL_C___.

A.OWEND

B.OWNING

C.OUTSTANDING

D.UNDERSTANDING

14.___A___YOU FULFILL THE TERMS OF THE L/C,WE WILL ACCEPT THE DRAFTS DRAWN UNDER THIS CREDIT.

A.PROVIDED

B.TO PROVIDE

C.IN THE CASE

D.ONLY IF

15.KINDLY ADVISE US OF THE STEAMERS THAT CALL__A__YOUR PORT EVERY MONTH.

A.AT

B.ON

C.IN

D.FOR

16.IT SHOULD BE__C__IF YOU COULD IMMEDIALY____WHAT QUANTITY YOU CAN SUPPLY US AT PRESENT.

A.THANKFUL,ADVISE

B.APPRECIATE,ADVISE

C.APPRECIATED,ADVISE

D.APPRECIATING,INFORM

17.WE THANK YOU FOR YOUR E-MAIL OF NOVEMBER 25__B____YOUR PURCHASE OF 10 M/T WILD RICE.

A.CONFIRM

B.CONFIRMING

C.TO CONFIRM

D.CONFIRMED

18.SUBJECT TO SATISFACTORY ARRANGEMENTS __D____TERMS AND CONDITIONS,WE SHOULD BE PLEASED TO ACT AS YOUR SOLE AGENT.

A.AS

B.AS PER

C.AS IF

D.AS TO

19.OUR USUAL TERMS OF PAYMENT ARE___B____L/C AND WE HOPE THEY WILL BE SATISFACTORY______YOU.

A.BY,FOR

B.BY,TO

C.FOR,TO

D.FOR,WITH

20.THAT HELPS TO EXPLAIN__C____BUSINESSES ARE SETTING UP NET SITES EVEN THOUGH PROFITS AREN`T YET VERY BIG.

A.THAT

B.THE REASON FOR

C.WHY

D.WHY THAT

21.WE FIND THAT THERE IS NO STIPULATION OF TRANSSHIPMENT_D_IN THE RELATIVE L/C.

A.ALLOWING

B.WHICH ALLOWS

C.WHICH ALLOWED

D.BEING ALLOWED

22.AFTER UNPACKING THE CASE FOUND THAT THE GOODS DID NOT __C__WITH THE ORIGINAL SAMPLE.

A.MATCH

http://www.doczj.com/doc/5b1b663bb7360b4c2f3f6417.htmlE UP

C.AGREE

D.MEASURE

23.IF THE FIRST SHIPMENT __B__ , WE GUARANTEE THAT WE WILL SEND YOU MANY REPEAT ORDERS.

A.MATCH

http://www.doczj.com/doc/5b1b663bb7360b4c2f3f6417.htmlE UP

C.AGREE

D.MEASURE

24.IT IS NECESSARY THAT AN ARBITATION CLAUSE___C___IN THE CONTRACT.

A.WILL BE INCLUDED

B.MUST BE INCLUDED

C.BE INCLUDED

D.HAS BEEN INCIUDED

25.PLEASE SEE THAT YOUR WRITTEN CONFIRMATION__A__BY THE END OF THIS MONTH, OTHERWISE WE WILL BE FREE FORM THE OBLIGATION FOR THIS OFFER.

A.REACHS US

B.WILL REACH US

C.REACH US

D.REACHED US

3.TRANSLATE THE FOLLOWING INTO AN ENGLISH LETTER IN A PROPER FORM:(20%)

写信人:新路华贸易有限公司

地址:中国上海,兴达路999号金星大厦(GOLDEN STAR MANSION)33层

收信人:JAMES BROWN &SONS,由日用品部(DAILY ARTICLES DEPT)办理

地址:#304-310 JALAN STREET,TORONTO,CANADA

日期:2000年6月30日

内容:

感谢你6月15日的来函和样品。

特告知,我方客户对你样品的试用结果非常满意,但现在仍有些犹豫。

经与同类货物作仔细比较,我们发现你方报价有点高。当前的洗发精(SHAMPOO)市场充斥着各种各样的品牌,象REJOICE,POND`S等优质产品很容易买到。而且这些品牌都已得到我地市场的认可。就洗发精而言,很多消费者不愿接受新产品。你方产品作为新品牌,最大的卖点将是它的护发功能,质量上虽然已达到客户要求,但要想在我地市场打开销路,必须还要具备价格优势,否则是很难与一些老牌产品竞争的。

鉴于此,我方客户建议将原报价减10%。请考虑并作及时答复。

XINLUHUA TRADING COMPANY LTD FLOOR 33. GOLDEN STAR MANSION. NO.999 XINGDA ROAD SHANGHAI CHINA

JUNE 30.2000

JAMES BROWN & SONS

#304-310JALAN STREET.TORONTO.CANADA

ATTN:DAILY ARTICLES DEPAETMENT

DEAR SIRS;

THANK YOU FOR YOUR LETTER AND SAMPLES SENT ON JUNE 15. WE`RE GLAD TO INFORM YOU THAT OUR CUSTOMERS ARE VERY

SATISFIED WITH THE TEST RESULT OF YOUR SAMPLES. BUT THEY ARE STILL HESITATING AT THE MOMENT.

AFTER CAREFUL COMPARISON WITH SIMILAR GOODS. WE FIND YOUR QUOTATION ON THE HIGH SIDE. THE CURRENT SHAMPOO MARKET

IS SWOLLEN UP WITH VARIOUS BRANDS. AND QUALITY BRANDS SUCH AS REJOICE AND POND`S ARE EASILY AVAILABLE. THESE BRANDS

HAVE ALREADY GAINED RECOGNITION OF THE LOCAL MARKET. IN TERMS OF SHAMPOO. MANY CONSUMERS ARE RELUCTANT TO ACCEPT NEW

PRODUCTS. AS A NEW BRAND. THE BIGGEST SELLING POINT OF YOUR PRODUCT WILL BE ITS HAIR CARE FUNTION. ALTHOUGH ITS QUALITY HAS ALREADY MEASURED UP TO OUR CUSTOMERS` REQUIREMENTS. IT STILL NEEDS PRICE ADVANTAGE IN ORDER TO OPEN UP A

MARKET HERE. OTHERWISE IT CAN HARDLY COMPETE AGAINST THE ESTABLISHED BRANDS.

IN VIEW OF THIS.OUR CUSTOMERS REQUEST YOU TO REDUCE YOUR ORIGINAL PRICE BY 10%. PLEASE CONSIDER THIS AND GIVE US

A PROMPT REPLY.

YOURS FAITHFULLY

(SIGNED)

4.FILL IN THE CONTRACT FORM WITH INFORMATION GATHERED FORM THE FOLLOWING CORRESPONDENCES:(15%)

(1)DEAR SIRS

BEIJING,NOVERMBER 5,1999

THANK YOU FOR YOUR ENQUIRY OF OCTOBER 30 FOR WOMEN`S NYLON GARMENTS.IN COMPLIANCE WITH YOUR REQUEST,WE HAVE ENCLOSED A PRICELIST AND AN ILLUSTRATED BROCHURE. ALTHOUGH WE STILL HAVE CERTAIN AMOUNT OF STOCK WE CAN HARDLY KEEP

THEM FOR A LONG TIME BECAUSE OF THE HEAVY DEMAND.SAMPLES WILL BE SENT ON REQUEST. WE ARE LOOKING FORWARD TO YOUR EARLY REPLY

YOURS FAITHFULLY,BEIJING GARMENTS IMP/EXP CORPORATION

(2)INCOMING LETTER

DEAR SIRS,

MANY THANKS FOR YOUR QUOTATION OF NOVEMBER 5 AND THE SAMPLES OF WOMEN`S NYLON GARMEHTS.WE ARE SATISFIRED WITH THE

QUALITY AND PLEASED TO ENCLOSE OUR ORDER NO.333FOR SIZES MENTIONED IN YOUR LATEST CATALOGUE.

WE NOTE THAT YOU CAN SUPPLY THESE ITEMS FORM STOCK AND HOPE YOU WILL SEND THEM BEFORE DECEMBER 31.OUR COMPANY WILL

RESERVE THE RIGHT TO CANCEL THIS ORDER OR REJECT THE GOODS FOR ANY LATE ARRIVAL. FOR YOUR REFERENCE,WE WISH TO EFFECT PAYMENT BY D/P 60DAYS.PLEASE KINDLY LET US HAVE YOUR CONFIRMATION.

ORDER

NO.333

BEIJING GARMENTS IMP/EXP CORP

BEIJING,CHINA

PLEASE SUPPLY THE FOLLOWING ITEMS:

QUANITY(DOZ) ITEM SIZE UNIT PRICE(PER DOZ)CIF LONDON

15 WOMEN`S NYLON GARMENTS SMALL US$75.00

16 DITTO MEDIUM US$110.00

14 DITTO LARGE US$150.00

2010年外销员考试:外贸英语试题及答案

一.TRANSALATE THE FOLLWING TERMS:(10%)

1.FROM ENGLISH INTO CHINESE:(5%)

1.PNTR 永久性正常贸易关系

2.IRREVOCABLE LETTER OF CREDIT 不可撤销信用证

3.BLANK ENDORSEMENT 空白背书

4.GENERAL AVERAGE 共同海损

5.FAQ 良好平均品质/大路货

6.DES 目的地船上交货

7.FRANCHISE 免赔额/特许经营权

8.FPA 平安险

9.BILL OF EXCHANGE 汇票

10.AUTION 拍卖

2.FORM CHINESE INTO ENGLISH:(5%)

1.世界银行 WORLD BAND

2.电子商务 E-EOMMERCE/E-BUSINESS

3.托运人 SHIPPER/CONSIGNOR

4.进口许可证 IMPORT LICENSE

5.国际商会 INTERNATIONAL CHAMBER OF COMMERCE(ICC)

二.CHOOSE THE BEST ANSWER FOR EACH OF THE FOLLWING QUESTIONS:(25%)

1.CONTRACTS MUST RENEWED ONE WEEK ___D__THEIR EXPIRATION.

A.ON

B.AGAINST

C.THE MONMENT

OF D.BEFORE

2.THE COMMODITIES YOU OFFERED ARE__B__LINE WITH THE BUSINESS SCOPE OF OUR CLIENTS.

A.OUTSIDE

B.OUT OF

C.OUT

D.WITHOUT

3.WE ARE ARRANGING FOR AN INSPECTION TOUR OF __C___THE MATERIAL WAS PROCESSED.

A.PLACE

B.THE PLACE

C.WHERE

D.THERE

4.WE ARE RECONSIDERING THOSE TRADE TERMS_B____MIGHT BE ADVERSE TO THE INTEREST OF OUR PRINCIPALS.

A.WHAT

B.THAT

C.WHEN

D.WHERE

http://www.doczj.com/doc/5b1b663bb7360b4c2f3f6417.htmlRMATION INDICATES THAT SOME SIMILAR GOODS OF INDIAN ORIGIN HAVE BEEN SOLD HERE___B__ABOUT 30% LOWER THAN YOURS.

A.WITH A LEVEL

B.AT SOMETHING

C.AT QUOTATION

D.WITH A FIGURE

6.AS WE ARE__B___OF THERE GOODS,PLEASE EXPEDITE SHIPMENT AFTER RECEIVING OUR L/C.

A.IN BADLY

B.BADLY IN NEED

C.URGENT IN NEED

D.IN URGENTLY NEED

7.WE GIVE YOU ON THE ATTACHED SHEET FULL DETAILS REGARDING PACKING AND MARKING,WHICH MUST BE STRICTLY__A___.

A.OBSERVED

B.ABIDE BY

C.SUBMITTED

D.SEEN

8.WE_C___TO ALLOW YOU A SPECIAL DISCOUNT IF YOU INCREASE YOUR ORDER TO 5000 PAINS.

A.HAVE PREPARED

B.ARE PREPARE

C.ARE PREPARED

D.WERE PREPARED

9.THE IMPORTANCE OF DELIVERY ON TIME_C______OVERSTRESSED,BECAUSE FAILURE TO RECRIVE GOODS OR SERVICES WILL CAUSE SERIOUS INCONVENIENCE TO THE END-USERS.

A.CAN

B.BE

C.CANNOT BE

D.COULD BE

Fill in the blanks with the suitable words

(1)Establish of L/C

Dear Sirs,

The instructions from Browning &Sons, received through our Hong Kong office, we have opened an __________letter of credit_________$59,900 in your________, valid until 30 November next. You have authority to draw on us at 60 days _____ ___this credit for the amount of you invoice upon shipment of 2000 tons of Steels to Browning & Sons.

Your ________must be accompanied by the following documents, which are to be delivered to us against our acceptance of the draft, Bill of Lading _________trip licate, Commercial________, Insurance Certificate and Certificate of Origin.

Provided you fulfill the terms __________the credit we will accept and pay on maturity the draft presented to us _________this credit and if required, provided dis counting facilities _________current rates.

(2) Enquiry

We are ___the market ____a parcel of 5,000 pairs of Chinese Shoes and we, ______, request you to _____us an offer ____CIF Largos basis including 5%____ ___, indicating terms of______and earliest______

We all______it if you will arrange shipment ___a direct steamer to Largos and send us samples and a brochure.

(3) Offer

We are ____ receipt of your cable dated 25 June. We are now offering you 5 000 pairs of Chinese cotton shoes____RMB 3.50 per pair CIFC3% Largos ____shi pment during October _______transshipment ____Hong Kong and payment ___L/C ____sight, subject ___your acceptance reaching here ____July 10, Beijing time, Sa mples and a brochure have been sent ___separate cover.

(4) Terms of Payment

We enclose an application form for documentary ________and shall be glad if

you will arrange to _______credit for our account with your office in London an irre vocable letter of credit for $1000 in ________of Urban Trading Company, the credit to be _________ _________ Nov.30.

The credit which evidences shipment of 2000 tons of Steel may be used ____ ____presentation of the following documents: Bills of Lading in _______, one copy each of _________Invoice, Packing List, Certificate of Insurance and Certificate of Origin. The company may _________on your London office at 60 days’_________f or each shipment.

(5) Insurance

Dear Sirs,

In ________to your letter of September 4 _________insurance:

Your customer’s _________for insurance ___________up to the inland city is a cceptable ________condition that such extra premium is for his ___________.

Second, we can not __________you insurance coverage _____________150% of the invoice value, because the contract __________that insurance is to be cover ed for 110% of _______value.

We trust the above information serves your purpose. Meanwhile we await your reply.

Sincerely.

(6) Establish Business Relations

Dear Sirs,

Your name and address were______to us ____the London Trade Board ___a l arge exporter of fabrics of high quality.

We are importers of quality clothing materials, and have large annual____for o ur markets____Spain.

We should be obliged if you would____us your pattern books ____the complet e ___of these fabrics, ___with your price list.

We___________the pleasure of hearing from you soon.

Yours faithfully。

(7) Acceptance

We have received your cable _____ 15 Oct., ____us 200 Golden Lion Bicycles ___US$68 ____which we thank you.

We have accepted the _____offer. We will ____the _____L/C ____receipt ___t he Sales Confirmation ___the signature.

(8) Complaints and Claims

Dear Sirs,

We have received your letter ______15th July, informing us that the sewing m achines we ______to you arrived in a damaged condition ______account of _____ ___of our packing.

Upon _________of your letter, we have given this matter our immediate attenti on. We have studied your surveyor’s report very carefully.

We are convinced that the present _________was due to extraordinary circums tances __________which they were transported to you. We are _________not resp

下载Word文档免费下载:

外销员外贸英语真题及答案下载

(共130页)