当前位置:文档之家› 最新中考英语英语阅读理解精选附答案

最新中考英语英语阅读理解精选附答案

最新中考英语英语阅读理解精选附答案

一、英语阅读理解专项练习试卷

1.阅读下面的材料.从每小题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。

Dear Lucy,

How are you? It has been a month since my family left Hong Kong for England and we are fine.

England is very different from Hong Kong. The weather is terrible and it rains a lot. The buildings are funny. They are in rows and not high. I love them because the rooms are much larger. I'm having a wonderful at my new school and my new home!

Mum and Dad are happy with their new jobs. But my brother Jack doesn't like moving to England because he misses his friends so much.

I've made lots of new friends at school. My teachers are really nice too and my English has improved a lot. After school, we can take part in relaxing activities such as sport, watching films or playing computer games. There's a park near the school where I often go with the other students at the weekend.

We are travelling back to Hong Kong for the summer holiday. I will visit you and bring you a present!

Write back soon!

Love,

Sandy (1)Where did Sandy's family live before?

A. Hong Kong.

B. Sydney.

C. New York.

D. London.

(2)Sandy loves the buildings in England because their rooms are .

A. cheaper

B. warmer

C. newer

D. larger

(3)How many people are there in Sandy's family?

A. 2.

B. 4.

C. 6.

D. 8.

(4)Who does not like moving to England?

A. Dad.

B. Mum.

C. Jack.

D. Sandy.

(5)What is the letter mainly about?

A. Sandy's summer holiday.

B. Sandy's parents.

C. Sandy's new classmates.

D. Sandv's new life.

【答案】(1)A

(2)D

(3)B

(4)C

(5)D

【解析】【分析】文章大意:Sandy向Lucy介绍了他一家从香港搬到英国后的生活状况。(1)细节理解题。根据文中的语句It has been a month since my family left Hong Kong for England and we are fine.理解可知,Sandy以前住在香港,故选A。

(2)细节理解题。根据文中的语句They are in rows and not high. I love them because the

rooms are much larger.理解可知,Sandy喜欢英国房子的原因就是比香港的大很多,故选D。

(3)细节理解题。根据文中的语句Mum and Dad are happy with their new jobs. But my brother Jack doesn't like moving to England because he misses his friends so much.理解可知,Sandy一家有四口人,故选B。

(4)细节理解题。根据文中的语句But my brother Jack doesn't like moving to England because he misses his friends so much.可知,Jack不喜欢搬家到英国,故选C。

(5)理解归纳题。通读全文可知此文主要介绍了Sandy到英国以后的新生活,故选D。【点评】考查阅读理解。本文考查细节题和主旨题等常考题型,细节题要注意从文中抓住关键词寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出主题句。

2.阅读理解

One day, Tom's teacher, Miss Mak, held a class meeting. "There will be a flag day next Saturday. Does anyone want to join this meaningful event (活动)?" asked Miss Mak. Tom was interested in raising money for homeless children but he was not brave enough to talk to the strangers, so he kept quiet in his seat.

"Tom, you haven't sold flags before," said Miss Mak suddenly. "Would you like to have a try?" Tom was hesitant(犹豫的),but he finally nodded.

On the flag day, Tom and Angela sold flags in a busy street. "Ex-cuse me, Could y-o-u pl-ea-se buy ...?" said Angela softly to the first person she met. The man smiled and put five-dollar coin into Angela's collection bag. Then she said thanks and put a flag under his shoulder. "I did it!" said Angela happily. "It's your turn now."

Feeling nervous. Tom began to shake. Soon, he saw a young lady walking towards him.

The lady was smiling and holding a few coins in her hand. She asked, "Are you selling flags for Fund for the Homeless Childred?" Tom's face became red and said yes. Then the lady made the donation(捐赠) and Tom gave her a flag. "You made it!" laughed Angela.

In the next couple of hours, Angela and Tom sold flags quickly and bravely. Al last, their collection bags were so heavy that they had to hold them with both arms. They felt very proud.(1)Why did Tom keep quiet in his seat?

A. He had other plans.

B. He didn't like Miss Mak.

C. He was not interested in the activity.

D. He was not brave enough to talk to the strangers.(2)When Miss Mak asked Tom to have a try, he finally .

A. laughed

B. nodded

C. refused

D. cried

(3)Where did Tom and Angela sell flags?

A. In a busy street.

B. In their school.

C. In a tall building.

D. In a small garden.(4)How much did the first man pay Angela for the flag?

A. Five dollars.

B. Ten dollars.

C. Fifteen dollars.

D. Twenty dollars.(5)How did Tom and Angela feel after they sold the flags?

A. Bored.

B. Shy.

C. Confident.

D. Sad.

【答案】(1)D

(2)B

(3)A

(4)A

(5)C

【解析】【分析】文章大意:Tom与Angela在学校组织的卖小国旗活动中,战胜了自己,出色地完成了任务。

(1)细节理解题。根据文中的语句Tom was interested in raising money for homeless children but he was not brave enough to talk to the strangers, so he kept quiet in his seat.理解可知,Tom不敢与陌生人说话,所以保持了沉默,故选D。

(2)细节理解题。根据文中的语句Tom was hesitant(犹豫的),but he finally nodded.理解可知,最后在Mark老师的鼓励下,Tom最后答应参加学校举行的卖国旗的活动,故选B。(3)细节理解题。根据文中的语句On the flag day, Tom and Angela sold flags in a busy street. 理解可知,Tom与Angela在一个闹市区卖国旗,故选A。

(4)细节理解题。根据文中的语句The man smiled and put five-dollar coin into Angela's collection bag. 理解可知,第一个人给了Angela五美元,故选A。

(5)理解归纳题。根据文中的语句In the next couple of hours, Angela and Tom sold flags quickly and bravely. 理解可知,Tom与Angela通过这一活动,对自己充满了信心,故选C。【点评】考查阅读理解。本题主要考查了细节理解题,以及判断题,做题的时候,先从题目中找到一个关键词,它可以帮助我们很快地定位原文,找到答案。

3.阅读材料,然后从各小题所给的四个选项中选出最佳选项。

Your English teacher has introduced a play to your class. Read the play.

Characters: Benny, student, 14 years old

Peter, students, 15 years old

Susie, student, 14 years old

Grace, student, 14 years old

Time: One Sunday afternoon in autumn

Place: Sunny Park

(The four teenagers have just finished the picnic. They are tidying up.)

Benny: Wow! That was a great picnic. I'm so full that I can hardly move.

Grace: That's no excuse for not tidying up, Benny. Come over here and help me pack up the leftover food. Peter, can you put out the fire, please? And clean up the plate.

Peter: (Speaking unhappily to himself) How can I always get the dirty and difficult jobs?

It's not fair.

(Peter throws a bit of water on the fire. Then he picks up the ashes (灰烬) with an old newspaper and wants to throw them into the long grass. )

Susie: (Sounding surprised) What are you doing, Peter? That's d…

Peter: Whoops…the newspaper has caught f ire.

Susie: And the grass… Benny, Grace, help! Help!

(Benny and Grace come over quickly. They help put out the fire completely.)

Peter: Oh, no. What have I done?

Grace: You know that we should do everything carefully, don't you?

Peter: (With his head in his hands) Yes. What have I done? What have I done?

(1)How does Peter feel about his job?

A. Clean an easy

B. Dirty and difficult

C. Great and interesting

D. Noisy and harmful (2)What word do you think Susie would say in the sentence "That's d…"?

A. dirty

B. difficult

C. delicious

D. dangerous

(3)Which of the following sentences is true?

A. There are five people in the play.

B. Peter's carelessness causes the fire.

C. They have a picnic in the morning.

D. Benny refuses to help others tidy up.

【答案】(1)B

(2)D

(3)B

【解析】【分析】文章大意:本文以角色对话的形式展示了文章的内容。主要是关于四个学生野餐后,需要清理场地。而由于Peter的粗心意外地引起了一场小火灾。

(1)细节理解题。根据文中Peter的第一句话How can I always get the dirty and difficult jobs?我怎么能总是得到肮脏和困难的工作?可知,Peter认为自己的工作又脏又难(dirty and difficult)。故选B。

(2)推理判断题。由下文中Peter说得"Whooops...the newspaper has caught fire",由于Peter把报纸仍在了灰烬堆里,着火了。这是一件危险的事情。可以推知Susie说那样做是危险的。A:dirty脏的;B:difficult 困难的;C:delicious可口的;D:dangerous危险的。故选D。

(3)正误判断题。由文中Characters: Benny, student, 14 years old; Peter, students, 15 years old; Susie, student, 14 years old; Grace, student, 14 years old.可知选项A,不符合文章内容,故排除A;Peter: Whoops…the newspaper has caught fire.和由文中"Susie: And the grass.. Benny, Grace, help! Help!(Benny and Grace come over quickly. They help put out the fire completely)"可知由于彼得的粗心引起火灾,故选项B符合文章内容,故选B;Time: One Sunday afternoon in autumn;Time: One Sunday afternoon in autumn; Place: Sunny Park;(The four teenagers have just finished the picnic. They are tidying up.)可知选项C不符合文章内容,故排除C; That's no excuse for not tidying up, Benny. Come over here and help me pack up the leftover food. 可知选项D不符合文章大意,故排除D。综上所述,故选B。【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。

4.阅读下面短文,从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。

In many English homes people eat four meals a day: breakfast, lunch, tea and dinner.

People have breakfast at any time from seven to nine in the morning. They eat porridge, eggs or bread. English people drink tea or coffee at breakfast. Lunch comes at one o'clock. Afternoon tea is from four to five in the afternoon and dinner is about half past seven. First they have soups, and then they have meat or fish with vegetables. After that they eat some other things, like bananas, apples or oranges. But not all English people eat like that. Some of them have their dinner in the middle of the day. Their meals are breakfast, dinner, tea and supper and all these meals are very necessary.

(1)Many English people have ________ meals a day.

A. two

B. three

C. four

D. three or four

(2)People may have ________ for their breakfast.

A. tea and eggs

B. porridge, eggs, bread, tea or coffee

C. tea and coffee

D. bread and eggs

(3)People have lunch at ________.

A. any time

B. nine

C. five

D. one

(4)People don't have ________ for their dinner.

A. porridge

B. bananas or apples

C. any soup or meat

D. meat or fish (5)In many English homes, dinner comes ________.

A. at one o'clock

B. in the middle of the day

C. at noon

D. at night

【答案】(1)C

(2)B

(3)D

(4)A

(5)B

【解析】【分析】文章大意:介绍了英国人的饮食习惯,一天吃四顿饭:早餐、午餐、茶和晚餐。

(1)细节理解题。根据文中语句In many English homes people eat four meals a day: breakfast, lunch, tea and dinner.理解可知,英国人一天吃四顿饭,故选C。

(2)细节理解题。根据文中的语句People have breakfast at any time from seven to nine in the morning. They eat porridge, eggs or bread. English people drink tea or coffee at breakfast. 理解可知,早餐,英国人吃鸡蛋,面包,喝粥,茶或咖啡,故选B。

(3)细节理解题。根据文中的语句Lunch comes at one o'clock.理解可知,英国人经常在一点吃午饭,故选D。

(4)细节理解题。根据文中的语句 First they have soups, and then they have meat or fish with vegetables. After that they eat some other things, like bananas, apples or oranges.理解可知,英国人晚餐不喝粥,故选A。

(5)细节理解题。根据文中的语句Some of them have their dinner in the middle of the day.理解可知,有些人中午吃晚饭。故选B。

【点评】考查阅读理解。考查对篇章的把握与细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的

关键词,在文章中寻找答案。

5.阅读理解

I'm writing this article in China, far away from my home in the United States. You might wonder what I do to remember my mom on Mother's Day. Well, l certainly call her to say "Happy Mother's Day" and promise that I will visit home soon.

I still remember the first time I forget Mother's Day. When I finally figured it out, I asked, "Why does mom get a special holiday? Why isn't there a Children's Day for us?

My mom explained, in that way that only moms seem to be able in explain, "Because every day is Children's Day!"

I knew that I had messed up. I thought about all the time and love my mom had given me. I thought about the food she had made, the toys she had brought and the long hours she had spent with me. There might not be a perfect mom, but there is mom's love, which can fix anything. After that day, for 364 days, I was looking forward to the next Mother's Day.

That was the first year l forgot Mother's Day. It was also the last year I forgot.

Are you struggling to consider what to do for your mom on Mother's Day?

Common things are to write a message that thanks for the love she has given you, send her a card or buy her a gift. But the most important thing is -DON'T FORGET!

(1)How does the writer celebrate Mother's Day this year?

A. He calls his mom.

B. He send his mom a card.

C. He visits home to see his mom.

(2)What might the underlined phrase "figure out" means?

A. 弄清楚

B. 预料到

C. 归纳出

(3)Why did the writer begin to expect Mother's Day?

A. Because he missed his mom far in the United States.

B. Because he wanted to spend more time with his mom.

C. Because he realized he had got much care from his mom.

(4)What is the purpose of the passage?

A. To explain why there isn't a Children's Day

B. To advise us not to forget to keep our own promises.

C. To remind us to remember the love mom has given us.

(5)Which is the best title for the passage?

A. An Interesting Talk

B. An Important Day

C. An Expensive Gift

【答案】(1)A

(2)A

(3)C

(4)C

(5)B

【解析】【分析】本文讲述了作者理解了为什么过母亲节,提醒大家要给妈妈过母亲节。(1)细节题。根据 l certainly call her to say "Happy Mother's Day 可知,作者今年给妈妈打电话庆祝母亲节,故选A。

(2)词义猜测题。根据 I asked, "Why does mom get a special holiday? Why isn't there a Children's Day for us我问,“为什么妈妈有一个特别的假期?为什么我们没有儿童节可知问问题是为了弄明白道理, figure out是弄清楚的意思,故选A。

(3)推理题。根据I thought about all the time and love my mom had given me. I thought about the food she had made, the toys she had brought and the long hours she had spent with me. There might not be a perfect mom, but there is mom's love, which can fix anything 我一直想着妈妈给我的爱。我想起了她做的食物,她带来的玩具和她和我一起度过的漫长时光可知,作者开始期待母亲节是因为他意识到他得到了妈妈的照顾,故选C。

(4)推理题。根据thanks for the love she has given you, send her a card or buy her a gift. But the most important thing is -DON'T FORGET感谢她给你的爱,给她寄一张卡片或者给她买一份礼物。但最重要的是-别忘了可知,这篇文章的目的是提醒我们记住妈妈给我们的爱,故选C。

(5)主旨题。根据本文讲述了作者理解了为什么过母亲节,提醒大家要给妈妈过母亲节可知 An Important Day是合适的标题,故选B。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测题和主旨题四种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

6.根据短文内容选择正确答案。

A

was

teams

from different countries brought us sixty-four wonderful games during the

country

the

TV

program featuring delicious Chinese food, has interested a large number of

people. The program has become very popular since it was shown on TV.

the

relationships between people and food. “We made this documentary with

our respect and love for food. I hope it will help people learn more about

Lu Jialei, a school girl from Hangzhou, China, won the championship of the

, which made her become famous

working girl and always comes top at school. “I like

reading and I’m crazy about learning Chinese characters. I enjoy the contest

Chinese

A. About a week.

B. About two weeks

C. About a month.

D. About two months.(2)Which is NOT true according to the articles?

A. Lu Jialei always gets good grades at school.

B. The World Cup has been held in South America twice.

C. Many people like watching the TV program A Bite of China.

D. Lu Jialei hopes more people ca n take much interest in Chinese characters.

(3)Where may the articles probably come from?

A. A story book.

B. A science report.

C. A sports magazine.

D. The Internet.

【答案】(1)C

(2)B

(3)D

【解析】【分析】这篇短文给我们介绍了三段不同内容的短文。第一段是关于今年夏天将在巴西举行的足球世界杯;第二段是关于《舌尖上的中国》这个电视节目;第三段是关于第一届汉字听写大赛的冠军卢佳磊。

(1)细节理解题。根据短文的第一段中the twentieth World Cup football match, will be held in Brazil from June 12th, 2014 to July 13th, 2014.可知,第20届世界杯足球赛将于2014年6月12号到7月13号在巴西举行,时间是持续一个月。故选C。

(2)推理判断题。根据Lu is a hard-working girl and always comes top at school.可知A的说法是对的;根据A Bite of China(舌尖上的中国), a mouth-watering documentary TV program featuring delicious Chinese food, has interested a large number of people.可知C的说法也符合文意;根据enjoy the contest and hope more and more people become interested in learning Chinese characters可知D也是符合文意的;根据This is the second time the World Cup is held in this country and the fifth in South America.可知,这是世界杯足球赛第五次在南美洲国家举行,故B不对。选B。

(3)主旨大意题。这篇短文中给我们介绍了三个不同的内容,第一段是关于今年的世界杯足球比赛将在巴西举行;第二个是关于《舌尖上的中国》这个节目;第三个是关于汉字听写大赛的冠军卢佳磊。这样的一篇短文应该来源于网上。故选D。

【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键

词,在文章中寻找答案。

7.阅读理解

Friends are important to the children. Research shows that children who have no friends can suffer from difficulties later in life. Friendship provides children with more than just fun. By making friends, children learn how to get in touch with others and solve problems. Having friends even does good to children's study for they can help each other after class.

If parents care about their children whether they have made many friends, what matters is that the child is comfortable and happy with his friends. Parents need to understand the steps children take in building friendships.

First of all, be a friend of your child's. Good friendships start at home. Children begin to develop the necessary ability to go out and meet others through getting on with their parents. Greet the child warmly and let him know you are glad to see him. Children learn a lot from how their parents stay with them and other people.

Teach children how to solve conflicts. Being able to work out conflicts is an important skill in getting along with others. If parents know the children have a conflict, let them work it out on their own. Only step in if it is really necessary, for example, an argument is getting physical.

Give children chances to practise staying together. Make children play games that require teamwork and group problem-solving skills. For example, races are fun and provide plenty of practice in teamwork. "In what way didn't you work well together? What might you do differently next time?" For these ideas, read books such as Cooperative Sports and Games Book by Terry Orlick, and Team Building Activities for Every Group by Alanna Jones.

Encourage children to express thanks to others. Parents can encourage children to do this by setting examples for them.

(1)According to the article, if one child has no friend, he will .

A. have some troubles in the future

B. worry about everything in the future

C. not know the importance of making friends

D. not find anybody to help him

(2)Friendships can be helpful to children EXCEPT .

A. providing a lot of fun

B. getting in touch with others

C. solving problems

D. helping others to cheat in the exams

(3)The writer's purpose of writing the article is to .

A. tell what parents should do to help children make friends

B. show having friends even does good to children's study during the classes

C. tell parents to understand the steps of children's friendships

D. show how important friendships are to children

(4)When children have a conflict, parents should .

A. let them fight with each other until they find who the winner is

B. do nothing to the children and believe their abilities

C. let them work it out by themselves and help if necessary

D. talk with them and try to find good ways to let them stay together

【答案】(1)A

相关文档
  • 历年中考英语阅读理解

  • 中考英语阅读理解专项

  • 中考英语阅读理解试题

  • 中考英语阅读理解真题

  • 中考英语阅读理解50篇

  • 中考英语阅读真题

相关文档推荐: