当前位置:文档之家› 最新中考英语阅读理解经典题型带答案

最新中考英语阅读理解经典题型带答案

最新中考英语阅读理解经典题型带答案

一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)

1.阅读理解

最新中考英语阅读理解经典题型带答案

Some people think only school children do not agree with their parents, however, it is not true.

Communication is a problem for parents and children of all ages. If it's hard for you to communicate with your parents, don't worry about it. Here are some advice for you to bridge the generation gap (代沟).

Don't argue (争辩) with your parents. Don't get to your parents when you are angry. Your parents probably won't consider your ideas if you are shouting at them. And you can't express yourself well if you are angry. Go someplace to cool off. Make sure you understand why you are unhappy. Then think about what you want to say to your parents. If you don't think you can speak to them at the moment, try writing a letter.

Try to reach a compromise (和解). Perhaps you and your parents disagree on something. You can keep your disagreement and try your best to accept each other. Michael's mother didn't agree with him about buying a motorcycle. They argued over it. But they finally came to a compromise. Michael bought the motorcycle, but only drove it on certain days.

Of course, your parents might refuse to compromise on something. In these situations, it is especially important to show love and respect (尊敬) to them. Showing respect will keep your relationship strong.

Talk about your values. The values of your parents are probably different from those of your own. Tell your parents what you care about, and why. Understanding your values might help them see your purposes in life.

A good relationship with your parents can make you a better and happier person. It is worth having a try!

(1)According to the passage who have a communication problem?

A. parents and other people

B. only school kids and their parents

C. teachers and their students

D. parents and children of all ages

(2)How many pieces of advice does the writer give us to bridge the generation gap?

A. 5.

B. 4.

C. 3.

D. 2.

(3)The underlined word "bridge" in the passage means "___________".

A. 建立

B. 消除

C. 通过

D. 到达

(4)If the values of your parents are different from those of yours, you'd better ___________.

A. argue with them

B. keep away from them

C. agree with them all the time

D. tell your parents what you care about

(5)The best title for the passage is ___________.

A. How to bridge the generation gap

B. How to deal with family problems

C. How to be good parents

D. How to be a good child

【答案】(1)D

(2)C

(3)B

(4)D

(5)A

【解析】【分析】文章大意:短文讲了家长和孩子之间有代沟,主要原因就是缺少沟通,当我们彼此了解了对方的观点和想法以后,就能很容易的理解对方,从而消除代沟。(1)细节理解题。根据第二段第一句Communication is a problem for parents and children of all ages,对于父母和所有年龄段的孩子来说,交流是个问题,可知交流是父母与孩子的问题。故选D。

(2)细节归纳题。根据整篇文章内容及其第三段第一句Don't argue (争辩)with your parents。不要和你的父母争论。第四段句子Try to reach a compromise (和解)。试图达成妥协。第六段句子Talk about your values。谈论你的价值观。可知一共说了三点建议。故选C。

(3)词义猜测题。根据上下文If it's hard for you to communicate with your parents,don't worry about it。Here are some advice for you to bridge the generation gap (代沟)"如果你很难和你的父母沟通,不要担心,这里有一些建议可以帮助你…代沟。可知作者提供的是如何消除代沟的建议,结合选项,即这里有一些建议可以帮助你消除代沟,所以bridge意为消除。故选B。

(4)细节理解题,根据倒数第二段句子"The values of your parents are probably different from those of your own。Tell your parents what you care about,and why。"你父母的价值观可能与你自己的价值观不同。告诉你的父母你关心什么,为什么。可知让父母了解你的价值观,可以帮助父母更加的了解你,故选D。

(5)标题归纳题。根据整篇文章内容及其第二段句子Communication is a problem for parents and children of all ages。If it's hard for you to communicate with your parents,don't worry about it。Here are some advice for you to bridge the generation gap (代沟)。对于父母和所有年龄段的孩子来说,交流是个问题,如果你很难和你的父母沟通,不要担心,这里有一些建议可以帮助你消除代沟。可知本文主要介绍怎样消除代沟的建议,对消除代沟提出一些建议,故选A。

【点评】考查阅读理解。本文考查细节题和主旨题等常考题型,细节题要注意从文中抓住关键词寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出主题句。

2.阅读理解

"Without music, life would be a mistake, "famous German philosopher(哲学家)Friedrich Nietzsche said over a century ago. Music is a big part of our lives. But in recent years, some American schools have cut music classes to control budgets(预算).

For example, Chicago public schools hurt arts education when it fired over 1, 000 teachers.

Among them, 10 percent of the teachers taught art or music, according to The Washington Times. In fact, this is not just a problem in the US. In other countries, such as China and the UK, music classes are not thought to be as important as ones like science, math and history. That's partly because music is not seen as a very important life skill, and it isn't tested. Many students are busy with schoolwork, so parents and students choose to focus on subjects that are tested more often. However, learning music is beneficial(有益的)in many ways.

When playing music, you need different abilities to work together. It is not as simple as it looks, according to Kenneth K. Guilmartin of Music Together, an early childhood music development program. For example, when playing the piano, people see music notes and decode(解码)them in their brains. They also use their fingers to make sounds. You need to deal with all these things at the same time.

Music has a special connection with science as well. You can see that many scientists are good at playing music:Einstein played the violin and German physicist Max Planck was talented in playing the piano.

(1)Some schools in the US cut music classes, because ____.

A. they were too difficult to learn

B. students in the US weren't interested in music

C. the schools wanted to control budgets

D. there weren't enough music teachers in the US (2)In Paragraph 2, what does the underlined word "them" refer to(指代)?

A. Students in Chicago.

B. Public schools.

C. Parents in Chicago.

D. Fired teachers.(3)How many scientists who are good at playing music are mentioned in this passage? A. One. B. Two. C. Three. D. Four.

(4)What's the writer's opinion according to this passage?

A. Music is as simple as it looks.

B. Music classes should be cut in some schools.

C. Music is a big part of our lives.

D. Music isn't a very important life skill for us.

【答案】(1)C

(2)D

(3)B

(4)C

【解析】【分析】本文介绍了很多地区削减了音乐课以控制预算,这是不合适的,因为音乐在许多方面都是有益的。

(1)细节题。根据some American schools have cut music classes to control budgets可知美国的一些学校停课,因为学校想控制预算,故选C。

(2)词义猜测题。根据Chicago public schools hurt arts education when it fired over 1, 000 teachers...10 percent of the teachers taught art or music 芝加哥公立学校解雇了1000多名教师……10%的教师教授艺术或音乐,可知them指代被解雇的教师,故选D。

(3)细节题。根据 Einstein played the violin and German physicist Max Planck was talented in playing the piano 爱因斯坦拉小提琴,德国物理学家马克斯·普朗克擅长弹钢琴可知文章提到了2名擅长演奏音乐的科学家,故选B。

(4)推理题。根据 Music has a special connection with science as well 音乐也与科学有着特殊的联系可知作者的观点是音乐是我们生活的一大部分,故选C。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意。

3.根据短文内容选择正确答案。

A

The 2014 FI FA World Cup, the twentieth World Cup football match, was

held in Brazil from June 12th, 2014 to July 13th, 2014. Thirty-two teams

from different countries brought us sixty-four wonderful games during the

World Cup. This is the second time the World Cup is held in this country

and the fifth in South America. Thousands of football fans watched the

games.

A Bite of China(舌尖上的中国), a mouth-watering documentary TV

program featuring delicious Chinese food, has interested a large number of

people. The program has become very popular since it was shown on TV.

The documentary provides not only Chinese delicious food but also the

relationships between people and f ood. “We made this documentary with

our respect and love for food. I hope it will help people learn more about

Chinese food as well as Chinese culture.” said the director Mr. Chen.

Lu Jialei, a school girl from Hangzhou, China, won the championship of the

first Chinese Character Dictation Contest, which made her become famous

overnight. Lu is a hard-working girl and always comes top at school. “I like

reading and I’m crazy about learning Chinese characters. I enjoy the contest

and hope more and more people become interested in learning Chinese characters.” said Lu Jialei after winning the contest.

A. About a week.

B. About two weeks

C. About a month.

D. About two months.(2)Which is NOT true according to the articles?

A. Lu Jialei always gets good grades at school.

B. The World Cup has been held in South America twice.

C. Many people like watching the TV program A Bite of China.

D. Lu Jialei hopes more people ca n take much interest in Chinese characters.

(3)Where may the articles probably come from?

A. A story book.

B. A science report.

C. A sports magazine.

D. The Internet.

【答案】(1)C

(2)B

(3)D

【解析】【分析】这篇短文给我们介绍了三段不同内容的短文。第一段是关于今年夏天将在巴西举行的足球世界杯;第二段是关于《舌尖上的中国》这个电视节目;第三段是关于第一届汉字听写大赛的冠军卢佳磊。

(1)细节理解题。根据短文的第一段中the twentieth World Cup football match, will be held in Brazil from June 12th, 2014 to July 13th, 2014.可知,第20届世界杯足球赛将于2014年6月12号到7月13号在巴西举行,时间是持续一个月。故选C。

(2)推理判断题。根据Lu is a hard-working girl and always comes top at school.可知A的说法是对的;根据 A Bite of China(舌尖上的中国), a mouth-watering documentary TV program featuring delicious Chinese food, has interested a large number of people.可知C的说法也符合文意;根据enjoy the contest and hope more and more people become interested in learning Chinese characters可知D也是符合文意的;根据This is the second time the World Cup is held in this country and the fifth in South America.可知,这是世界杯足球赛第五次在南美洲国家举行,故B不对。选B。

(3)主旨大意题。这篇短文中给我们介绍了三个不同的内容,第一段是关于今年的世界杯足球比赛将在巴西举行;第二个是关于《舌尖上的中国》这个节目;第三个是关于汉字听写大赛的冠军卢佳磊。这样的一篇短文应该来源于网上。故选D。

【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。

4.根据短文内容选择正确答案。

B

When you're not at home, many worries may start to crowd your mind. Did I turn the coffee maker off? Did I lock the door? Are the kids doing their homework or watching television? With a smart home, you can quiet all of these worries.

A smart home is a home with a communication network. This network connects devices (装置),such as lights and TV sets, and allows them to be controlled from far away through electrical wiring, mobile phone communication or WiFi over the internet.

More and more people may start to consider owning a smart home, because it makes life much more convenient. It can help keep your room at a certain temperature. It can record what happens inside the home and send the video to your phone. When you are on vacation abroad, you can use a smart home controller to switch on or off the electricity when necessary. Some smart homes can receive a visitor, allowing him to come in and offering him a drink. They can even feed the cat and water the plants.

Besides, smart homes are easy to fix. Most smart home technology and devices are wireless and can be set up with a minimum of tools, using only the guiding information. When a problem appears, you can deal with it yourself without paying a professional.

However, for home-users, the smart home technology is far from perfect. It can be rather expensive to own the technology and the devices. Also, because the smart home system(系统)allow its owner to get home information from anywhere, it leaves the home easy to be attacked by hackers(黑客),who may secretly use or change the information in the system.

Now, many scientists are excited at the future of smart home technology. Imagine being able to get fashion advice from your mirror, or receive food shopping suggestions from your refrigerator. While there are others who worry that those smart devices will make people lazier and lonelier. Whatever it is, one thing is for sure---smart home technology will change the way we live and work.

(1)According to the passage, nowadays a smart home can lock the door through .

A. electric lights

B. mirror technologies

C. mobile phones

D. shopping programs (2)The third paragraph of the passage is mainly about .

A. the steps to use smart systems

B. the prices of smart programs

C. the advantages of a smart home

D. the tools for setting up smart devices

(3)Which of the following is TRUE about a smart home according to the passage?

A. Smart homes can't help feed pets nowadays.

B. Smart homes costs a lot of money at present.

C. You can't control your smart home in other countries.

D. It's hard for hackers to get information from smart homes.

(4)What's the writer's opinion according to the passage?

A. People will become less happy in the future.

B. People's life style will be different in the future.

C. Mobile phones are the most important in smart homes.

D. Smart homes are much better than other smart systems.

【答案】(1)C

(2)C

(3)B

(4)B

【解析】【分析】本文介绍了智能家居的基本功能和新型理念,作者认为智能家居技术将对我们的生活和工作方式带来变革。

(1)推理判断。根据第二段allows them to be controlled from far away through electrical wiring, mobile phone communication or WiFi over the internet.可知智能仪器可以通过电线,手机,无线网络等控制。electric lights电子光线;mirror technologies镜像技术;mobile phones移动电话;shopping programs购物程序。故选C。

(2)段落大意。根据第三段第一句More and more people may start to consider owning a

smart home, because it makes life much more convenient. 可知越来越多的人开始考虑拥有一

个智能家庭,因为它给生活带来极大的方便,结合下文可知都是在谈论智能家庭的优点。

故选C。

(3)细节理解。根据They can even feed the cat and water the plants可知A错误;根据第四

段 It can be rather expensive to own the technology and the devices. 可知B正确;根据第三段When you are on vacation abroad, you can use a smart home controller to switch on or off the electricity when necessary.可知C错误;根据第四段 it leaves the home easy to be attacked by hackers(黑客),可知D错误。故选B。

(4)观点态度。根据最后一句话Whatever it is, one thing is for sure---smart home technology

will change the way we live and work. 可知智能家庭技术会改变我们生活和工作的方式。故选

B。

【点评】读说明文时首先确定文章的中心句,通常在句首,然后快速浏览文章内容。阅读

问题,找到问题中的关键词。在文章中定位问题中的关键词,答案就在关键词附近。

5.阅读理解

What could a poem writer and a film director share? More than you think!Langston Hughes began writing poems in high school and soon became one of America's greatest writers. Most of

his writing is about his experiences as an African American. He wrote poems about people who worked hard through life but still found things to be happy about. He wrote plays and books about justice(正义)for all people, and he wrote kids' books, too. The Sweet and Sour Animal Book is a book of his animal poems. Pictures and photos were used in the book." Hold fast to dreams" is a line in a famous Hughes poem. That's exactly what he did throughout his life.

When Steven Spielberg was in middle school, he wanted to make a film. He had an idea for a film, but no money. He started a tree-planting business and made his film with the money he earned. Spielberg never stopped making films, even after many film schools refused him. Today

he is one of the most popular and important filmmakers in the world. His films are about people

who are adventurous(爱冒险的), brave, kind. His characters often fight for what is good. Some of his films are about his Jewish background, such as Schindler's List. Spielberg once said, "I

don't dream that much at night because I dream for a living." In different ways, both Hughes and Spielberg have encouraged people of all ages to reach for their dreams.

(1)What is the best title for the passage?

A. Two men who were afraid to dream

B. Two filmmakers who were afraid to dream

C. Two writers who weren't afraid to dream

D. Two men who weren't afraid to dream

(2)When Langston Hughes became great he was Steven Spielberg, who becomes popular.

A. as old as

B. as young as

C. younger than

D. older than

(3)Which of the following is Langston Hughes' writing not about?

A. His experiences as an African American.

B. The fair treatment of animals.

C. Hard-working and happy people.

D. The fair treatment of people.

(4)What did Langston Hughes do in his whole life?

A. He never gave up his wish.

B. He sometimes had a wish to achieve.

C. He always had no wish to achieve.

D. He always wrote poems for films.

【答案】(1)D

(2)C

(3)B

(4)A

【解析】【分析】主要讲了兰斯顿休斯高中时开始写诗,很快成为美国最伟大的作家之一,史蒂文·斯皮尔伯格上中学时,他想拍一部电影,今天他是世界上最受欢迎和最重要的电影制片人之一,他们用不同的方式鼓励人们实现他们的梦想。

(1)主旨题。根据全文可知主要讲了兰斯顿休斯和史蒂文·斯皮尔伯格用不同的方式鼓励人们实现梦想,即两个不害怕梦想的人,故选D。

(2)推断题。根据Langston Hughes began writing poems in high school and soon became one of America's greatest writers. When Steven Spielberg was in middle school, he wanted to make a film. He had an idea for a film, but no money可知兰斯顿休斯高中时开始写诗,很快成为美国最伟大的作家之一,而史蒂文·斯皮尔伯格上中学时,他想拍一部电影但是没有钱,所以中学时没有受欢迎,所以兰斯顿休斯变得受欢迎时更年轻,故选C。

(3)细节题。根据Most of his writing is about his experiences as an African American. He wrote poems about people who worked hard through life but still found things to be happy about. He wrote plays and books about justice(正义)for all people, and he wrote kids' books, too.可知他的大部分作品都是关于他作为非裔美国人的经历。他写了一些诗,描写那些在生活中努力工作,但仍能找到快乐的事物的人。他为所有人写剧本和关于正义的书,他也写儿童读物,没有关于动物的公平对待的,故选B。

(4)细节题。根据Pictures and photos were used in the book." Hold fast to dreams" is a line in a famous Hughes poem. That's exactly what he did throughout his life.书中使用了图片和照片。“紧紧抓住梦想”是休斯一首著名的诗中的一句话。这正是他一生所做的。即从不放弃梦想,故选A。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

6.阅读理解

Black is at City Art Center

A Trip into a Young Farmer's Mind

Chickens that can talk? Cows that can dance? They are all in Louis Black's comic books(漫画书).

Louis Black was born on a farm. The quiet young man spent most of his life helping his parents on the farm. When he was nine, he started to draw the animals on the farm. Later, he put them into his comic books in his own funny way. They were enjoyed by his family but never shown to people outside the farm.

The shy farmer's comic books became famous only after he died. He passed on in a fire three years ago, when he was only 35.In order to remember him, his family showed his comic books in

the town museum, and people liked them very much. Now the original(原始的)pictures of Louis Black's farm animals can be seen at the City Art Centre for one month.

Come and visit the beautiful world of Louis Black!

(1)At what age did Louis begin to draw the animals on the farm?

A. At9.

B. At 13.

C. At23.

D. At 35.

(2)The underlined part "passed on" is the closest in meaning to " ".

A. sat

B. rose

C. died

D. stood

(3)Which is the RIGHT order of what happened?

a. His books became popular.

b. His family enjoyed his books.

c. He passed on in a fire.

d. He started to draw animals.

e. He was born on a farm.

A. a-b-c-d-e

B. e-b-d-a-c

C. e-d-b-c-a

D. b-d-c-e-a

(4)What is the purpose of the passage?

A. To plan a trip to visit a farm.

B. To tell people about an art show.

C. To attract people to the farm.

D. To share ideas of drawing comic books.

【答案】(1)A

(2)C

(3)C

(4)B

【解析】【分析】主要讲了一个城市艺术节目。

(1)细节题。根据When he was nine, he started to draw the animals on the farm.可知Louis9岁时开始在农场里画动物,故选A。

(2)细节题。根据The shy farmer's comic books became famous only after he died.可知这位腼腆的农民死后,他的漫画书才出名,所以passed on意思是死亡,即died,故选C。(3)细节题。根据第三段第一句Louis Black was born on a farm.可知e是第一个;根据第三段第三句When he was nine, he started to draw the animals on the farm.可知d是第二个;根据第三段第五句They were enjoyed by his family but never shown to people outside the farm.可知b是第三个;根据第四段第二句He passed on in a fire three years ago, when he was only 35.可知c是第四个;根据第四段第一句The shy farmer's comic books became famous only after he died.可知去世后农民的书变得著名的,所以a是第五个,故选C。

(4)细节题。根据全文可知主要讲了一个城市艺术节目,故选B。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

7.阅读理解

Do you have many passwords for your credit cards(信用卡) or different websites? Do you try to remember them all? As we are advised to have the passwords memorized by heart for safety reasons, not written down, lots of people find it hard to keep them in mind.

However, this problem has been solved by a microchip (芯片) company. The scientists there designed a very small microchip with an electronic circuit(线路). It can identify(识别) you. By putting the microchip under the skin of your hand, you can have access to(有权进人)

things with no need for passwords or cards. In this case, it means that you don't have to remember any passwords.

Office workers in Stockholm, Sweden were offered the chance to have the microchip put under their skin if they wish. It allowed them to get in and out of their workplaces and log into(登录)their computers without keys, Besides, they could also use the new technology to pay for the food in the cafe. But some of the workers thought it was a risky idea to have a microchip put under their skin. They considered that the microchip might cause health problems one day.

Anyway, this new technology is fun. With the rapid development of technology, we seem to be on our way to being part human, part machine, don't we?

(1)What does the underlined word "passwords" mean in Chinese?

A. 数字

B. 图案

C. 密码

D. 账户(2)The microchip is about _________________.

A. a card widely used in computers

B. something that can help identify people

C. a password for the credit cards or websites

D. a card with which you can go into your workplace

(3)If the microchip is put under the skin of your hand, you can _________________.

A. pay for your food without credit cards

B. play your computer as long as you like

C. go wherever you want without money

D. have access to things without passwords or cards

(4)Some of the workers thought the microchip was a risky idea because .

A. it might make people become lazy

B. it might be bad for health

C. it would change humans into machines

D. it might make people feel comfortable

(5)What's the best title for this passage?

A. The introduction of a microchip

B. A microchip company

C. How to make the microchip

D. A microchip widely used

【答案】(1)C

(2)B

(3)D

(4)B

(5)A

【解析】【分析】本文介绍了一家微芯片公司设计了一个带有电子电路的微型芯片,解决了记忆秘密的问题。

(1)词义猜测题。根据credit cards(信用卡)or different websites? Do you try to remember them all信用卡还是不同的网站?你试着记住他们所有人吗可知passwords是密码的意思,故选C。

(2)推理题。根据It can identify(识别) you可知芯片是关于有助于识别人的东西,故选B。

(3)细节题。根据By putting the microchip under the skin of your hand, you can have

access to(有权进人) things with no need for passwords or cards可知如果微芯片放在你的皮肤下,你可以不用密码或卡片就能接触到东西,故选D。

(4)细节题。根据But some of the workers thought it was a risky idea to have a microchip put under their skin. They considered that the microchip might cause health problems one day可知,一些工人认为微芯片是一个危险的想法因为这可能对健康有害,故选B。

(5)主旨题。根据本文介绍了一家微芯片公司设计了一个带有电子电路的微型芯片,解决了记忆秘密的问题可知The introduction of a microchip适合做标题,故选A。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测题和主旨题四种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

8.阅读理解

Bill: My favourite book is The Chronicles of Narnia : The Lion, the Witch(女巫)and the Wardrobe(魔衣柜) by C.S, Lewis. It's about four children who find a magical(神奇的)land inside a wardrobe. A witch makes the land winter forever, The children help save the magical land from the witch with the help of Aslan, a great talking lion. The children become leaders. But then they come back to our world ... until their next journey in Narnia.

Eric: I like reading The Magic School Bus written by Joanna Cole best. The magic school bus can go everywhere, even inside the human body. I like Arnold, a boy in Ms. Frizzle's class. He's really funny and he's always afraid.

Grace: One of my all-time favourite books is Ugly by Donna Jo Napoli. It's the story of an ugly young duck. It's a little sad, but after you finish reading it, you'll want to read it again and again. The way Donna Jo Napoli writes is special, and you can really get inside the characters' heads. It sounds like music when it's being read to you.

Sally: My favourite book is Bloomability by Sharon Creech. It's about a girl whose parents are always on the move. Then she is suddenly taken to Switzerland by her aunt and uncle, away from her family. Interested? Then read this book!

Jane: My favourite book is Nancy Drew Mystery(疑案) Stories by Carolyn Keene. I have read it about four times! It is about a girl who loves solving mysteries, and she finds a statue that whispers. Well, I'm not going to tell you the story. I'll let you read it by yourself.

A. a lion

B. a witch

C. a wardrobe

D. a duck

(2)When finishing reading Ugly, readers may feel a little ________________.

A. afraid

B. sad

C. excited

D. nervous

(3)Sally's favourite book is written by ________________.

A. C.S. Lewis

B. Joanna Cole

C. Donna Jo Napoli

D. Sharon Creech

(4)Tina is interested in special journeys, so she may like to read ________________. A. Ugly B. Bloomability C. The Magic School Bus D. Nancy Drew Mystery Stories

(5)Bloomability and Nancy Drew Mystery Stories both tell stories about ________________.

A. a girl

B. a magical land

C. a young duck

D. a school

【答案】(1)B

(2)B

(3)D

(4)C

(5)A

【解析】【分析】主要讲了Bill、Eric、Grace、Sally和Jane最喜爱的书。

(1)细节题。根据第一个表格It's about four children who find a magical(神奇的)land inside a wardrobe. A witch makes the land winter forever可知主要讲了四个孩子对抗女巫的故事,故选B。

(2)细节题。根据第三个表格It's a little sad可知读完后读者感到有点难过,故选B。

(3)细节题。根据第四个表格My favourite book is Bloomability by Sharon Creech.可知由Sharon Creech所写,故选D。

(4)细节题。根据第二个表格The magic school bus can go everywhere, even inside the human body.可知魔法公交车可以去任何地方,甚至人类身体,故选C。

(5)细节题。根据第四个表格It's about a girl whose parents are always on the move.可知主

要讲了一个小女孩的故事,故选A。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

9.阅读理解

To protect the environment, we are on the way. Here are a few things we can do.

Unwanted gifts? Give them away!

Have you ever received a gift that you didn't like? Did you throw it away? If so, you can have another choice now. Two British companies hopes people will give away their unwanted gifts to them. And they will resell the gifts to raise money for the poor. In this way, the gifts can be refused and have a future life. And people can make a difference to the world.

Wear the trousers that reduce(减少) pollution!

A chemistry scientist and a fashion designer(时装设计师)have created a new kind of trousers. The trousers are made of a new material which can help reduce air pollution around us. Scientists have tested the material. The result shows that it isn't harmful to human. This new kind

of trousers may appear at the market in two years. Professor Ryan said, "If thousands of people wear the trousers, the air quality will be improved."

Plant trees with Felix

Felix Finkbeiner, a 14-year-old German boy, is not famous as a child actor but an environment hero. At the age of 9, Felix got the idea that children could do something to protect the environment. So he started a club. Felix soon got support from children all over the world. Some

of them have become his good friends. The club has an aim of planting 212 million trees. They have planted over 3.5 million trees all around the world. Felix said, "The answer to controlling global (全球的) warming is trees-lots of trees!”

(1)The companies resell the unwanted gifts .

A. to make the unwanted gifts useful

B. to help people learn to think carefully

C. to save money from it

D. to make money for themselves

(2)The trousers mentioned in the passage .

A. have been created by a physics scientist and a fashion designer

B. can help make air pollution less

C. will do harm to people

D. will be popular in two years

(3)Felix started a club .

A. to become famous

B. to become a child actor

C. to protect the environment with other children

D. to make friends with the children around the world

【答案】(1)C

(2)B

(3)C

【解析】【分析】文章大意:这篇短文主要介绍了人们为了保护环境而想出的三种方法。(1)细节理解题。根据 And they will resell the gifts to raise money for the poor. 可知这家公司回收礼品主要是为了从中为贫困人群募集资金,故选C。

(2)细节理解题。根据 Wear the trousers that reduce(减少) pollution! 及下文描述,可知这种裤子有利于减少空气污染。故选B。

(3)细节理解题。根据最后一段At the age of 9, Felix got the idea that children could do something to protect the environment. So he started a club. Felix soon got support from children all over the world. 可知他建立这个俱乐部的主要目的就是为了和全球的孩子们在一起保护地球,故选C。

【点评】考查阅读理解能力,首先通读全文,掌握大意,然后根据问题在文章中找到依据,选出正确答案。

10.阅读理解

These days haze(雾霾)is around us here and there. In fact, everyone has the power to change their living habits to help reduce it. Many local governments call on their people to take action to make the air cleaner.

Transport is one of the biggest contributors(促成物) to haze. When, where, bow, why and what you drive all affect air quality. When one drives to work for one year, he uses as much energy as a bus rider uses in 10 years. So walk or ride your bicycle to work or school whenever possible. If it is necessary, you can use public transport instead of your car. Each person using public transport for a year instead of a car can save nearly a tonne of pollutants, including CO2, from going into the atmosphere.

Carpooling is another way to reduce carbon emissions (排放). Carpooling is the sharing of car journeys so that more than one person travels in a car. It immediately reduces your car's emissions by half.

What you do inside your living space can have a big effect on the air quality outside it. You can do a lot of things inside and around your home that will help you pollute less and save some money.

A large amount of our energy supply comes from burning coal, another contributor to haze. By cutting down your electricity use, you are cutting down on haze. So you may try to reduce your use of electricity by turning off lights, using your air conditioner wisely during the summer months, or updating some of your electrical appliances to low-energy models. For example, you can use energy-saving lamps that require less energy and last 10 times longer than common bulbs.

(1)Which does the writer think should play an important role in reducing haze?

A. City cleaners.

B. Haze producers.

C. Local governments.

D. Common people.(2)We can infer(推断) from the passage that the writer thinks .

A. cars can be used only when people have to

B. cars should be given up as soon as possible

C. cars must be improved to reduce air pollution

D. cars may cause the most serious pollution of all

(3)We should reduce the use of electricity mainly because .

A. we can save a lot of money by using less energy

B. coal is now becoming rarer and rarer on our planet

C. harmful things come out while electricity is produced

D. electrical appliances send out something harmful to our air

(4)Which can be the best title for the passage?

A. What Are Causing Haze Around Us

B. What You Can Do to Reduce Haze

C. How Dangerous Haze Is to Our Life

D. How Important It Is to Reduce Haze

【答案】(1)D

(2)A

(3)C

(4)B

【解析】【分析】文章大意:文章主要介绍了几种减少雾霾的方法,第一种为尽量使用公共交通工具外出,第二种为尽量拼车出行,第三种为减少电力的使用。

(1)细节题。结合第一段第二句 In fact, everyone has the power to change their living habits to help reduce it. 可知,每个人都有能力通过改变自己的生活习惯来减少雾霾。因此,作者认为在减少雾霾上,普通人应该发挥重要作用,故选D。

(2)推断题。由第二段 So walk or ride your bicycle to work or school whenever possible. If it is necessary, you can use public transport instead of your car. 可知,尽可能步行或骑自行车,必要时乘坐公共交通工具也不要开车。因此作者认为仅当不得已的时候才应该才去开车,故选A。

(3)细节题。结合第五段第一句A large amount of our energy supply comes from burning coal, another contributor to haze. 可知,发电时,我们需要烧煤等,而这会释放出有害物质,进而污染空气。C项意为“当生产电力时会释放有害物质”,符合题意,故选C。

(4)主旨题。通读全文,文章主要介绍了几种减少雾霾的方法,第一种为尽量使用公共交通工具外出,第二种为尽量拼车出行,第三种为减少电力的使用。故文章主旨在于普通人可以做些什么、采取什么措施来减少雾霾,故选B。

【点评】考查阅读理解能力,首先通读全文,掌握大意,然后根据问题在文章中找到依据,选出正确答案,注意阅读方法的运用。

11.阅读理解

A British company has made a new product to help us save money. The product is a wristband that gives us an electric shock if we spend too much money. The wristband is called Pavlok. It is linked to our bank account. It knows how much money we have in the bank. If we go shopping and there is not enough money in our bank account, the wristband makes an electric shock on our wrists. This warns us not to overspend. The company is called Intelligent Environments. It wants to work with banks to help customers with their money. So far, no banks in Britain have said they would ask their customers to wear Pavlok. They could start doing this in the future.

The Pavlok wristband is part of the Internet of Things. This is the idea that everything in our life will be connected to the Internet. The CEO of Intelligent Environments, David Webber, said people liked the idea of the Pavlok. Shoppers would rather get a small electric shock in the store from the wristband than get a big shock later when they see their bank account. Mr. Webber said the Pavlok would be great for people who cannot stop spending because they have no power or their power is weak. He added that many young people have the "ostrich effect". This is when people put their heads in the sand and buy things rather than look at how much money they have in their bank accounts.

(1)The company made the product to help itself _________.

A. make money

B. save money

C. spend money

D. rob money

(2)The wristband has to work with _________.

A. shops

B. doctors

C. banks

D. Intelligent Environments

(3)Mr. Webber thinks the wristband is _________.

A. helpless

B. great

C. a big surprise

D. cheap

(4)You can read this passage in a _________.

A. health magazine

B. science magazine

C. sports magazine

D. weather report

【答案】(1)A

(2)C

(3)B

(4)B

【解析】【分析】文章大意:文章介绍了英国生产的帮助人们省钱的工具——腕带,如果你花钱多了,它会电击你,它是互联网的一部分。

(1)逻辑推理题,公司的目的是赚钱,他生产这种东西就为为了赚钱,故答案是A。

(2)细节理解题,根据It is linked to our bank account.可知它跟银行账户关联,故答案是C。

(3)逻辑推理题,根据最后一段的陈述可知,韦伯认为这种产品很棒,故答案是B。(4)文章出处题,这是一篇科普性的文章,应出现在科学杂志上,故答案是B。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题、逻辑推理题和文章出处题。细节理解题可以直接从文中寻找答案;逻辑推理题需要结合具体语境,有已知内容推出未知的可能的事实;文章出处题需要根据文章内容来判断文章的来源。

12.阅读理解

最新中考英语阅读理解经典题型带答案

Learn English in New Zealand

Learn English in New Zealand at Language Schools New Zealand (LSNZ). Our Christchurch and Queenstown schools in the South Island of NZ are the perfect places to learn English.

What is your dream?

Do you dream of speaking English very well?

Do you dream of travel, making friends, a lifestyle using English?

LSNZ will help you to achieve your dream!

Language Schools New Zealand Christchurch and Queenstown are in the fascinating South Island of New Zealand. Both English schools are fully recognized (认证) by NZQA and are in beautiful NZ places. LSNZ offers many kinds of English courses including General English, Exam Preparation9 Study & Ski and more. Our friendly hard-working staff have helped many students from all over the world achieve their dream of using English in their lives. We invite you too to become a member of the LSNZ family.

LSNZ English Courses

Enroll (注册)now for a LSNZ English course—we promise your English will improve and offer 2 NZ schools with excellent teachers and small class sizes.

●General English

●IELTS

●Study & Ski

●Combo Course

Cambridge, Toeic & Pitmans Exam preparation courses are also offered at both schools.

A. lie in the North Island

B. are members of LSNZ

C. own the perfect places to visit

D. teach only local students

(2)The text tells us that LSNZ ______.

A. provides over four courses

B. practices large-class teaching

C. designs lots of exams

D. has many teachers from abroad

(3)Those who want to ______ will most probably be interested in this text.

A. look for jobs at LSNZ

B. build language schools

C. improve their English

D. learn about New Zealand

【答案】(1)B

(2)A

(3)C

【解析】【分析】主要讲了在LSNZ学习英语将帮助实现你的梦想及LSNZ课程。

(1)细节题。根据Our Christchurch and Queenstown schools in the South Island of NZ are the perfect places to learn English.可知Christchurch和Queenstown学校是LSNZ学习英语的好地方,即是LSZN的成员,故选B。

(2)细节题。根据●General English●IELTS●Study & Ski●Combo●CourseCambridge, Toeic & Pitmans Exam preparation courses are also offered at both schools.可知提供了5个课程,故选A。

(3)细节题。根据Enroll (注册) now for a LSNZ English course—we promise your English will improve可知LSNZ许诺会提高学生们的英语,所以想提高英语的人对本文感兴趣,故选C。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

13.阅读理解

It's a cold, grey Sunday afternoon in March. The British are all working in their gardens. They're digging, cutting leaves and planting new seeds(种子). By summer, their gardens will be full of bright colors.

The British love their gardens. A British newspaper recently asked people for their opinions about them. Around 70% of the people felt it was important to spend time in the garden, and over 50% of these described gardening as the most enjoyable thing they ever did.

Only one in ten houses in Britain do not have a garden. People who live in houses without gardens often rent(租用) land from the government.

At first, only very rich people had gardens. You can still see the gardens around houses with a long history, such as Chatsworth House or Castle Howard. In the early twentieth century, however, gardening became a hobby. People bought different kinds of seeds and plants for their gardens. Although roses, sunflowers and tomatoes are often grown in British gardens, they originally(起初) grew wild in other countries.

Every year, there are competitions for the largest vegetables, but don't expect to win:Britain's biggest carrot is almost six metres long.

(1)In summer, British gardens are often .

A. covered with grey leaves and plants

B. colorful with different plants

C. too hot for people to work there

D. full of people digging there

(2)A recent survey showed that of the British felt it important to do some gardening.

A. around 70%

B. over 50%

C. only 20%

D. about 10%

(3)We can infer from Paragraph 4 that .

A. seeds were provided for free

B. roses were first grown in Britain

C. gardening is a hobby in the world

D. the owner of Chatsworth House was rich

(4)What does the writer mean by the underlined sentence?

A. It is common to grow carrots.

B. It is hard to win the competition.

C. The carrot is much easier to grow.

D. The carrot is their favorite vegetable.

【答案】(1)B

(2)A

(3)D

(4)B

【解析】【分析】本文是讲述了英国人喜欢种花园的事情。

(1)细节题。根据By summer, their gardens will be full of bright colours.可知是五颜六色的植物,故选B。

(2)细节题。根据Around 70% of the people felt it was important to spend time in the garden,可知大概70%人们觉得花时间在花园里很重要,故选A。

(3)推理题。根据At first, only very rich people had gardens. You can still see the gardens around houses with a long history, such as Chatsworth House,可知Chatsworth House得主人是富有的,故选D。

(4)词义猜测题。根据Every year, there are competitions for the largest vegetables, but don't expect to win: Britain's biggest carrot is almost six metres long. 可知想要超过6米长的胡萝卜很难,所以赢比赛很难,故选B。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意。

14.阅读理解

I believe that we can have an important effect on anyone we meet. The right words at just the right time could change someone's life. When I was three years old, my parents discovered I was deaf. After asking many doctors and parents of other deaf children, they decided to put me in a normal school.

On my first day in the school, the other kids made fun of me because of my hearing aid. And then I saw myself as an ugly kid.

Mrs. Jordan, my teacher changed all of that with a simple three-word phrase. One morning, she asked the class a question. I read her lips(嘴唇) and raised my hand right away. She called me. I took a deep breath and nervously answered Mrs. Jordan's question.

I will never forget what happened next. Mrs. Jordan pointed directly at me. With a big smile she cried,

"That's right, Stephen! "For the first time in my young life, my confidence soared(剧增).At that moment, I decided that no matter how many difficulties I may face, I can overcome(克服)them. Just from those three simple words, my life changed from that moment.

When I was three years old, my parents discovered I was deaf. After asking many doctors and parents of other deaf children, they decided to put me in a normal school.

On my first day in the school, the other kids made fun of me because of my hearing aid. And then I saw myself as an ugly kid.

Mrs. Jordan, my teacher changed all of that with a simple three-word phrase. One morning, she asked the class a question. I read her lips(嘴唇) and raised my hand right away. She called me. I took a deep breath and nervously answered Mrs. Jordan's question.

I will never forget what happened next. Mrs. Jordan pointed directly at me. With a big smile she cried, "That's right, Stephen!" For the first time in my young life, my confidence soared(剧增). At that moment, I decided that no matter how many difficulties I may face, I can overcome (克服) them. Just from those three simple words, my life changed from that moment.

(1)The writer felt when he answered the question.

A. excited

B. happy

C. afraid

D. nervous

(2)What is TRUE about the writer?

A. He often made fun of his classmates.

B. He didn't have confidence in himself.

C. He was outgoing and could learn quickly.

D. He got along very well with his classmates.

(3)What did the writer want to tell us in the story?

A. It's the teachers' duty to help students build their confidence.

B. The right words at the right time can make a difference.

C. Being deaf doesn't mean being less important than others.

D. We need to prove ourselves when we are given a chance.

(4)What is the best title for the passage?

A. We Should Be Confident

B. Mrs. Jordan Is My Teacher

C. The Words That Changed My Life

D. The Deaf Boy Has a Good Chance

【答案】(1)D

(2)B

(3)B

(4)C

【解析】【分析】文章大意:一个不自信的听力障碍孩子,因为老师的一句话改变了她的生活。

(1)细节理解题,根据 I took a deep breath and nervously answered Mrs. Jordan's question. 可知,当作者回答问题的时候很紧张。故答案是D。

相关文档
  • 中考英语阅读理解题型

  • 中考英语阅读理解专项

  • 中考英语阅读理解真题

  • 中考英语阅读理解题材

  • 中考英语阅读理解难题

  • 中考英语阅读回答

相关文档推荐: