当前位置:文档之家› 中考英语英语阅读理解精选附答案

中考英语英语阅读理解精选附答案

中考英语英语阅读理解精选附答案

一、英语阅读理解专项练习试卷

1.阅读理解

Earlier this year, China achieved a new milestone (里程碑) in space research. On January 3, 2019, Chang'e-4 became the first lunar probe (月球探测器) in history to successfully land on the far side of the moon.

中考英语英语阅读理解精选附答案

The Earth's gravity (重力) slows the moon's rotation (自转), matching it to the speed of its orbit (公转). Therefore, the far side of the moon is almost "dark" and has never been seen. It's this sense of the unknown that makes the far side of the moon such an interesting place for scientific and space research. Being blown by solar (太阳的) winds, the far side may have the special minerals (矿物质). For this reason, Chang'e-4 will study the effect of solar winds on the lunar surface and any mineral found by the spacecraft. Chang'e-4 is also carrying flower seeds, potatoes and silkworm eggs to see whether life is possible on the moon. If it is, then the moon will become a possible choice for space travel in the future.

However, research of the "dark" side isn't easy. As the far side is blocked(阻断) off from us, radio noise coming off Earth is also blocked. This is why China's relay satellite (中继卫星) Queqiao was sent up in May, 2018. Thanks to Queqiao, the communication problem between Earth and Chang'e-4 has been well solved.

Power supply (电源供应) is also a challenge to the task. Chang'e-4 gets energy from the sun through its solar panels. As we know, a lunar day has the length (长度) of 28 Earth days. After Chang'e-4 was sent up on December 8, 2018, it took the probe over 20 days to orbit the moon to be in a position to be able to land in moon daylight and use its solar panels.

Luckily, everything goes well, Chang'e-4 has worked on the "dark" side for over 5 months. It has sent back many photos of the far side of the moon and has been used to carry out some scientific experiments.

The New York Times used the word "groundbreaking" to praise the task and wrote that "it will offer help to the history and development of the moon".

(1)When was Chang'e-4 sent up?

A. In May, 2018.

B. On December 8, 2018.

C. On January 3, 2019.

D. The passage doesn't tell us.

(2)The main tasks of Chang'e-4 don't include _______________________.

A. studying if life is possible on the moon

B. studying the effect of solar winds on the lunar surface

C. solving the communication problem between Earth and other probes

D. researching any mineral found by the spacecraft

(3)The meaning of the underlined word "groundbreaking" in the last paragraph is the closest to "________________".

A. harmful

B. unpredictable

C. risky

D. pioneering

(4)According to the passage, which of the following statements is NOT true?

A. Chang'e-4 has sent back many photos of the far side of the moon.

B. A lunar day has the length of 28 Earth days.

C. China's relay satellite Queqiao was sent up in order to offer power supply to probes.

D. Chang'e-4 is the first lunar probe in history that has successfully landed on the "dark" side of the moon.

【答案】(1)B

(2)C

(3)D

(4)C

【解析】【分析】文章大意:文章介绍了中国的嫦娥四号月球探测器,为我们讲述了嫦娥四号升空时间,什么时候在月球背面着陆,如何跟地球进行通讯联系等等。

(1)细节理解题,根据After Chang'e-4 was sent up on December 8,可知,嫦娥四号是在2018年12月8号发射升空的,故答案是B。

(2)细节理解题,根据For this reason, Chang'e-4 will study the effect of solar winds on the lunar surface and any mineral found by the spacecraft. Chang'e-4 is also carrying flower seeds, potatoes and silkworm eggs to see whether life is possible on the moon.可知,嫦娥四号的人物包括研究月球表面的太阳风的影响,寻找矿物质,携带花种、土豆和蚕卵看,他们是否恩能够在月球成活,不包括解决地球与月球的通讯问题,故答案是C。(3)细节理解题,groundbreaking的一是是开创性的,A.有伤害的;B.难以预料的;C.冒险的,D先锋,故答案是D。

(4)正误判断题,根据Thanks to Queqiao, the communication problem betweenEarth and Chang'e-4 has been well solved.可知鹊桥中继卫星的发射是微利解决通讯问题,故答案是C。

【点评】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解题和正误判断题,细节理解题一般可知直接在文中找到答案,正误判断题也是细节理解题的一种,也是基于短文内容进行判断的。

2.阅读下列短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个最佳选项。

Once there was a small hotel whose keeper was always caring about money.

One day, a businessman arrived. The keeper looked at the man's thick wallet and thought, "Oh, I wish that all the money could be mine!" The businessman didn't notice that, so he ordered the

most expensive room and went to his room to dress for dinner.

Around the hotel, there were some beautiful ginger(姜) plants. Many people said that eating the buds(芽) of ginger would make a person forgetful.

The keeper thought, "If I serve some buds of ginger to the businessman, he may be forgetful to take his wallet!" Then she went to the kitchen.

Soon, businessman came downstairs and asked for dinner. The keeper was very excited as she served the dish to him. "Delicious!" said the rich man. When dinner was finished, he went to bed happily.

In the next morning, the keeper saw the businessman leaving from the front door. As soon as he was out of sight, she ran up to his room. She looked all over the room for the wallet, but she couldn't find it. Suddenly, she noticed a piece of paper on the floor. It was the businessman's bill(账单). He had forgotten to pay it! She ran down the stairs, out of the front door, and across the road until she was out of breath, but the businessman was already far, far away. "I'm so silly!”" cried the keeper.

(1)The keeper came up with an idea to own the businessman's money when __________.

A. she dressed herself

B. she cooked the meal in the kitchen

C. the businessman went upstairs happily

D. she thought of the buds of ginger around her hotel

(2)The keeper ran into the businessman's room as soon as he left because __________.

A. she wanted to find the man's bill

B. she wanted to find the key to the man's room

C. she wanted to check if the man had left his money there

D. she wanted to see if the man had broken anything in the room

(3)Which if the following is NOT true according to this passage?

A. The keeper realized the buds of ginger didn't work in the end.

B. The keeper ran after the businessman because of the bill.

C. The businessman didn't know the rumor (谣言) about the buds of ginger.

D. The businessman didn't pay the keeper's bill because he lost his money.

【答案】(1)D

(2)C

(3)D

【解析】【分析】文章大意:一个贪财的旅店老板整天惦记着钱,一天一个商人来住店了,他认为商人有很多钱,于是就动了心思,他记着有些人说吃了姜芽可以让人失去记忆,于是他就给商人吃了姜芽,第二天当商人出门之后,他去了房间找钱,但是啥也没有,只发现了一个账单,那是住店的账单,这是他想起来了,商人还没有结账就走了。(1)细节理解题,根据 Around the hotel, there were some beautiful ginger(姜) plants. Many people said that eating the buds(芽) of ginger would make a person forgetful. 可知,当他想起了旅店周围的姜的时候,想起了一个把商人的钱占为己有的方法,故答案是D。

(2)细节理解题,根据 As soon as he was out of sight, she ran up to his room. She looked all

over the room for the wallet, but she couldn't find it. 可知,他去房间是为了找商人的钱,故答案是C。

(3)正误判断题,根据 He had forgotten to pay it! 可知没因为商人丧失了记忆力,忘记了结账,故答案是D。

【点评】考查阅读理解,本文主要涉及到了细节理解题和正误判断题。细节理解题相对简单,一般可以直接从文中找到答案或者解题依据。正误判断题是细节理解的一种题型,也是根据文章内容进行判断的。

3.根据短文内容,选择正确答案。

C

I arrived at my mother's home for our Saturday family dinner. The smells of food flew over from the kitchen. My mother was pulling out quilt after quilt from the boxes, proudly showing me their beauties. I knew they were all made herself. She was preparing for a quilt show on TV. When we began to fold and put them back into the boxes, I noticed something at the bottom of one box. I pulled it out.

"What's this?" I asked.

"Oh?" Mom said, "That's Mama's quilt."

I spread the quilt. It looked as if a group of school children had made the pieces together. "Grandmother made this?" I asked in surprise. My grandmother was a master at making quilts. This certainly didn't look like any of the quilts she had made.

"Yes, right before she died. I brought it home with me last year and made some changes," Mom said, "I'm still working on it. See, this is what I've done so far."

I looked at it more closely. She had made a line straight. At the center of the quilt, she had stitched a piece of cloth with these words: "My mother made many quilts. She didn't get all lines straight. But I think this is beautiful. I want to see it finished. Her last quilt."

"Oh, this is so nice, Mom." I said. I was sure now that by completing my grandmother's quilt, my mother was honoring her own mother. I realized that I held in my hands a family treasure. It started with the loving hands of one woman, and continued with the loving hands of another.(1)When the writer got home, his mother _________.

A. was cooking dinner

B. was preparing for a quilt show

C. was watching TV

D. was changing her mama's quilt

(2)How did the writer's mother deal with her mama's last quilt?

A. She took it to a TV show.

B. She brought it home and made some changes.

C. She gave it to her daughter as a family treasure.

D. She made some changes with a group of children.

(3)The word "stitched" in the sixth paragraph probably means _________ in Chinese.

A. 画出

B. 剪开

C. 写下

D. 缝上(4)Which of the following is TRUE according to the passage?

A. The writer wanted to know what their family treasure was.

B. The writer's mother wanted to learn how to make a beautiful quilt.

C. The writer's mother wanted to honor her own mama by finishing the quilt.

D. The writer's mother wanted to take her mama's quilts to the show.

【答案】(1)B

(2)B

(3)D

(4)C

【解析】【分析】本文通过母亲的被子描写子女对母爱的缅怀和传承。

⑴细节理解。根据第一段My mother was pulling out quilt after quilt from the boxes, proudly showing me their beauties. I knew they were all made herself. She was preparing for a quilt show on TV可知妈妈把所有的被子都拿出来要参加一个电视上的被子展览。故选B。

⑵细节理解。根据第五段"Yes, right before she died. I brought it home with me last year and made some changes," 可知是在作者的外祖母去世前做的,作者的母亲去年把它拿回家进行了修改。故选B。

⑶词义猜测。根据句意:在被子的中心,她……一块有字的布。故选D。

⑷细节理解。根据最后一段I was sure now that by completing my grandmother's quilt, my mother was honoring her own mother可知作者的母亲通过完成她妈妈的被子以纪念她。故选C。

【点评】这是一篇记叙文,快速浏览文章,弄清作者写作的意图。答题时注意问题中的关键词在文章中的准确定位,根据关键词查找信息,切忌主观臆断,凭感觉做题

4.阅读理解

I am Wilson. My sister and I spent our summer holidays with our uncle this year. He is a geologist (地质学家) and loves to collect stones.

One day, he bought us two backpacks and asked us to go to the mountain with him. We walked the whole day. Every now and then he put stones in our backpacks. To our surprise, he also took some stones out from them. But we thought he had just found better stones.

When we returned to the house, we were very tired. The backpacks were so heavy that we felt great relief (轻松) when we took them off. Yet our uncle's backpack was half empty.

“Why did you give us so many stones?” we asked.

“I didn't. You did,” he said. “You didn't know it, but I gave you a little attitude test today. I listened to every word you said. Whenever you were complaining, I added a stone to your backpacks. Whenever you talked about something with positive thinking, I took out a stone. And now look at your backpacks.”

Our backpacks were full of stones.

“Your negative thoughts are just like stones. You carry them in your mind just like those stones in your backpacks. The more negative though ts you have, the heavier your mind will be,” said our uncle.

With great love, our uncle taught us one of the most important lessons in life — the power of the attitude.

(1)Where did Wilson's uncle ask Wilson and his sister to go?

A. To the mountain.

B. To the seaside.

C. To the countryside.

D. To the forest.(2)What did Wilson think when his uncle took out some stones from his backpack?

A. He thought he said too many words on the way.

B. He thought his uncle had found better stones.

C. He thought his uncle wanted him to feel relaxed.

D. He thought he had talked about something positive.

(3)What does the underlined word “them” refer to in the passage?

A. The stones.

B. The backpacks.

C. The positive thoughts.

D. The negative thoughts.(4)What can we know from the passage?

A. Wilson and his sister complained too much on the way.

B. Wilson and his sister did a great job for their uncle.

C. Wilson and his sister enjoyed collecting stones very much.

D. Wilson and his sister chose wrong backpacks to carry the stones.

【答案】(1)A

(2)B

(3)D

(4)A

【解析】【分析】短文讲述了叔叔带作者和妹妹去山上捡石头的故事,通过这次捡石头事件,作者学到了积极态度的意义。

(1)细节理解题。从One day, he bought us two backpacks and asked us to go to the mountain with him.可知他们是去山上,故选A。

(2)细节理解题。从To our surprise, he also took some stones out from them. But we thought he had just found better stones.可知选B。

(3)词义推测题。结合句意可知them在此处指的是消极的思想,故选D。

(4)细节理解题。从Our backpacks were full of stones.可知他们的背包里装满了石头,也就是他们抱怨了太多,故选A。

【点评】和考查对篇章的把握对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。

5.阅读下面的材料.从每小题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。

Dear Lucy,

How are you? It has been a month since my family left Hong Kong for England and we are fine.

England is very different from Hong Kong. The weather is terrible and it rains a lot. The buildings are funny. They are in rows and not high. I love them because the rooms are much larger. I'm having a wonderful at my new school and my new home!

Mum and Dad are happy with their new jobs. But my brother Jack doesn't like moving to England because he misses his friends so much.

I've made lots of new friends at school. My teachers are really nice too and my English has improved a lot. After school, we can take part in relaxing activities such as sport, watching films or playing computer games. There's a park near the school where I often go with the other students at the weekend.

We are travelling back to Hong Kong for the summer holiday. I will visit you and bring you a present!

Write back soon!

Love,

Sandy (1)Where did Sandy's family live before?

A. Hong Kong.

B. Sydney.

C. New York.

D. London.

(2)Sandy loves the buildings in England because their rooms are .

A. cheaper

B. warmer

C. newer

D. larger

(3)How many people are there in Sandy's family?

A. 2.

B. 4.

C. 6.

D. 8.

(4)Who does not like moving to England?

A. Dad.

B. Mum.

C. Jack.

D. Sandy.

(5)What is the letter mainly about?

A. Sandy's summer holiday.

B. Sandy's parents.

C. Sandy's new classmates.

D. Sandv's new life.

【答案】(1)A

(2)D

(3)B

(4)C

(5)D

【解析】【分析】文章大意:Sandy向Lucy介绍了他一家从香港搬到英国后的生活状况。(1)细节理解题。根据文中的语句It has been a month since my family left Hong Kong for

England and we are fine.理解可知,Sandy以前住在香港,故选A。

(2)细节理解题。根据文中的语句They are in rows and not high. I love them because the rooms are much larger.理解可知,Sandy喜欢英国房子的原因就是比香港的大很多,故选D。

(3)细节理解题。根据文中的语句Mum and Dad are happy with their new jobs. But my brother Jack doesn't like moving to England because he misses his friends so much.理解可知,Sandy一家有四口人,故选B。

(4)细节理解题。根据文中的语句But my brother Jack doesn't like moving to England because he misses his friends so much.可知,Jack不喜欢搬家到英国,故选C。

(5)理解归纳题。通读全文可知此文主要介绍了Sandy到英国以后的新生活,故选D。【点评】考查阅读理解。本文考查细节题和主旨题等常考题型,细节题要注意从文中抓住关键词寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出主题句。

6.阅读下面短文,从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。

Many people like to watch TV. Watching TV is one of the most important activities of the day. TV brings the outside world closer to people's homes. Some people say the world is smaller than before because of TV. What's going on in other countries? How do people live in places far away? Is there a good sports game somewhere? What's life like in the deepest part of the sea?

If you want to answer these and other kinds of questions, just turn on the TV. Turn it on and watch. You can see a lot and learn a lot. Of course, people can also learn through reading or listening to the radio. But with TV they can learn better and more easily. Why? Because they can hear and see too.

TV helps to open our eyes. TV also helps to open our minds. TV often gives us new ideas. We learn newer and better ways of doing something.

(1)Some people say the world is smaller than before because ________.

A. TV makes the Earth smaller and smaller

B. all people like to watch TV

C. watching TV is one of the most important activities of the day

D. TV brings the outside world closer to people

(2)We can ________ when we watch TV.

A. go to live in other countries

B. answer TV many questions

C. get a lot of information

D. ask TV some questions

(3)People learn better through TV than through radio because ________.

A. TV sets are bigger than radios

B. people can't only hear but also see

C. without TV people can't open their eyes

D. it's easier to turn on the TV than to turn on the radio

(4)The sentence "TV also helps to open our minds." means "________".

A. our minds can only be opened by TV

B. something is wrong with our minds

C. we can learn more with TV than without TV

D. TV is new to us

(5)This passage tells us ________.

A. it's good to watch TV

B. not to watch TV any more

C. students should not watch TV at any time

D. to stop reading to watch TV

【答案】(1)D

(2)C

(3)B

(4)C

(5)A

【解析】【分析】文章大意:主要介绍了看电视的优点。

(1)细节理解题。根据文中的语句TV brings the outside world closer to people's homes.理解可知,电视使外面的世界更靠近人们的家。故选D。

(2)细节理解题。根据文中的语句What's going on in other countries? How do people live in places far away? Is there a good sports game somewhere? What's life like in the deepest part of the sea?理解可知,看电视我们可以得到很多信息,故选C。

(3)细节理解题。根据文中的语句But with TV they can learn better and more easily. Why? Because they can hear and see too.理解可知,看电视学习既可以看,也可以听,故选B。(4)句意理解题。根据文中的语句TV often gives us new ideas. We learn newer and better ways of doing something.理解可知,电视让我们开阔了视野,有了更好更新的做事的方法,故选C。

(5)理解归纳题。通读全文的语句可知,此文主要介绍了看电视的优点,故选A。

【点评】考查阅读理解。本文考查细节题,词义推断题,推理判断题和主旨题等常考题型,细节题要注意从文中抓住关键词寻找答案;主旨题,词义推断题以及判断题都需要通读全文,了解大意之后找出正确选项。

7.阅读理解

中考英语英语阅读理解精选附答案

(1)What kind of the letter may the passage be?

A. An admission letter.

B. An apology letter.

C. A business letter.

D. A thank you letter.(2)How much should Zhang Wei pay in all to enter the university?

A. HK$ 55,935.

B. HK$ 55,810.

C. HK$ 55, 685.

D. HK$ 55,560.(3)If you were Zhang Wei, how would you feel at this letter?

A. Annoyed.

B. Excited.

C. Upset.

D. Anxious.

【答案】(1)A

(2)D

(3)B

【解析】【分析】句意:这是张伟的一张香港中文大学的录取通知书,其中涉及到专业,学习方式,学位以及费用。

(1)细节理解题。根据文中的语句The Chinese University of Hong kong Admission Notification提示可知,这是一张录取通知书,故选A。

(2)细节理解题。根据文中的语句HK$ 55,560.(for native students)以及Zhang Wei (Yuyao,Ningbo)提示可知,张伟的学费是HK$ 55,560,故选D。

(3)理解归纳题。这是一张香港中文大学的录取通知书,张伟收到以后,一定非常的激动,故选B。

【点评】考查阅读理解。本文主要考查细节理解题,首先仔细阅读文后的问题,弄清问题的大意;然后带着问题阅读短文,抓住关键信息,选择正确答案。

8.阅读理解

When his mum fainted(昏厥) and knocked herself out, unconscious, four year old Henry Davies knew just what to do— thanks to a storybook.

He calmly dialled 999 and told the emergency services how to get to his home and then phoned his father.

The boy told the doctors what had happened and directed them to the house in Coundon, Coventry, and even offered the doctors a drink

When they arrived. Henry also offered to look after his 12— month old brother Noah.

His father, Iran, 35, said, "Chloe has been unwell with a high fever which has made her feel quite poorly. I left for work early at about 7:30 am and as she got up after I left she felt quite dizzy and faint. The next thing she remembers is fainting down on the floor and hearing Henry talking to someone. He had seen her fall and hit her head on the table, but he couldn't wake her up. So he picked up the phone and dialled 999 for an ambulance."

Chloe said, "Henry has a storybook, Ambulance Crew, on what to do in an emergency, which we've read a few times. He even put a blanket over me. The ambulance crew were amazed. We're very proud of him."

(1)How old was Henry?

A. 1.

B. 2.

C. 3.

D. 4.

(2)What was the matter with Henry's mother?

A. She fainted on the floor.

B. She was shot by a gun.

C. She was badly ill.

D. She was hurt badly.

(3)How did Henry know the knowledge of saving his mother?

A. By watching TV.

B. By reading a book.

C. His teacher taught him.

D. By WeChat.(4)The underlined words" emergency services" mean "_________" in Chinese.

A. 紧急应变机构

B. 突发事件

C. 急诊室

D. 医疗(5)Which of the following is NOT true according to the passage?

A. There are 4 people in Henry's family.

B. Henry prepared a drink for the doctors.

C. Henry's father is very proud of Henry.

D. His father is 29 years old.

【答案】(1)D

(2)A

(3)B

(4)A

(5)D

【解析】【分析】本文介绍了Henry凭借《救护人员》书上的内容,救了他的妈妈。(1)细节题。根据 four year old Henry Davies...可知,Henry4岁了,故选D。

(2)细节题。根据 The next thing she remembers is fainting down on the floor 可知,亨利的母亲晕倒在地板上,故选A。

(3)推理题。根据 Henry has a storybook, Ambulance Crew, on what to do in an emergency 亨利有一本故事书《救护人员》,讲述在紧急情况下该怎么做可知, Henry是通过读书知道救他母亲的知识,故选B。

(4)词义辨析题。根据He calmly dialled 999他平静地拨打了999,可知999是个紧急应变机构,故emergency services是紧急应变机构的意思,故选A。

(5)细节题。根据 His father, Iran, 35,可知他的父亲29岁是错的,故选D。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测题和主旨题四种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

9.阅读理解

I was travelling alone through the UK. To reach places that were off the public transportation map, I bought an old car, which cost most of my money. I couldn't afford to stay in a hotel, so I had to camp in my car for the rest of the trip.

One morning I woke up in my old car on a country road in Ireland and saw a single house, The water in my thermos(保温瓶) had gone cold, so I knocked on the door of the house. A woman opened it. I asked her for some hot water. But she wouldn't let me get away with just that! I was invited indoors. She asked me to sit at the table and have breakfast with her family. They filled my thermos before I left.

I was greatly moved. And I decided to pass the kindness on. The other day I met a young man who had been driving around to look for a parking lot. He looked increasingly upset. I was glad that I was able to point one out to him. His thankful smile was the hugest reward(奖赏) for me.(1)The writer bought the car in order to ______________.

A. serve the public

B. travel more easily

C. take the trip alone

D. save more money (2)Why did the writer camp in his car?

A. He was short of money.

B. It was his habit.

C. He could have a better rest.

D. It would be warmer.

(3)The writer asked the woman for ______________.

A. a map

B. a thermos

C. some hot water

D. a light breakfast

(4)How did the young man feel at last?

A. Funny.

B. Upset.

C. Disappointed.

D. Thankful.

(5)What's the main idea of the text?

A. Travelling alone is interesting.

B. Sharing food is a pleasure.

C. Kindness is the sunshine in life.

D. Smile is important to everyone.

【答案】(1)B

(2)A

(3)C

(4)D

(5)C