2012年中考英语冲刺复习――易错题汇编(3)
- 格式:doc
- 大小:18.00 KB
- 文档页数:5
2012年中考英语冲刺复习——易错题汇编(3 五、形容词、副词
56.The population of the world in 20th century became very much _________ than
that in 19th.
A. bigger B. larger C. greater D. more
答案 : B.(选择其它三项的同学要注意 population 的固定搭配是 large
57.Miss Li is one of _______ in our school.
A. a popular teacherB. more popular teacherC. most popular teacherD. the most
popular teachers
答案 :D.(选择其它三项的同学要注意 one of + 复数的用法 .
58.The magazines are ________ easy that the children can read them well. A. suchB.
soC. tooD. very
答案 : B (选择 A 的同学要注意 easy 是形容词,要用 so…that, 而不用 such…that
59. – Would you like ________ more tea?
-- Thank you. I’ve had ________.
A. any, muchB. some, enoughC. some, muchD. any, enough
答案:C (选择 B 的同学要注意 enough 是形容词, 不能说 had enough
60.I think basketball is _______. I like to watch it.
A. boringB. boredC. excitingD. excited
答案:C (选择 D 的同学要注意 basketball 本身很令人激动, excited 表示被什么所
感染而激动。
61.This dinner looks _______ to me, and I like it.
A. terribleB. goodC. badlyD. nicely
答案:B (选择 D 的同学要注意 look 在这里是系动词,后面要加形容词。
62.The math problem is so hard that ________ students can work it out.
A. a fewB. a littleC. manyD. few
答案:D (选择 A 、 C 的同学要注意语境,这里指没有什么学生能做出来。
63. – What’s the weather like tomorrow?
-- The radio says it is going to be even ______.
A. badB. worstC. badlyD. worse
答案:D (选择 A 的同学要注意, even +比较级
64.Though she talks ______, she has made ________ friends here.
A. a little, a fewB. little, fewC. little, a fewD. few, a few
答案:C (选择 A 的同学要注意语境,这里指虽然她不怎么说话,但她有一些朋友 .
65.He never does his work _______ Mary.
A. as careful asB. so careful asC. as carefully asD. carefully as
答案:C (选择 A 和 B 的同学要注意 work 是行为动词,要用副词来修饰 .
六、句法
66..If it ________ tomorrow we’ll go to the park.
A. will not rainB. doesn’t rainC. is not rainingD. didn’t rain
答案 : B (选择 A 的同学要注意 if 引导的条件状语从句主句用将来时 , 从句用
一般现在 时 .
67.The radio says the snow ______ late in the day.
A. stopsB. will stopC. has stoppedD. stopped
答案 : B. (选择 A 的同学要注意语境 , late in the day表示 ― 晚些时候 ‖, 要用将
来时 68.The nurse told the children the sun ______ in the east.
A. risesB. roseC. will riseD. has risen
答案 : A ( 选择 B 的同学要注意 , 虽然主句中用了 told, 但太阳从东方升起是真
理性事 实 , 应用一般现在时表示 .
69. – Are you sure you have to? It’s been very late.
-- I don’t know ______ I can do it if not now.
A. whereB. whyC. whenD. how
答案 : C ( 选择 D 的同学要注意语境 , 根据语境知道这里强调的是必须先在做 ,
否则就没 有时间了
70.- Could you tell me _______ she is looking for?
-- Her cousin, Susan.
A. thatB. whoseC. whomD. which
答案 : C (选择其它三项的同学要注意语境 , 这里是指找 Susan 这个人
71. – When are the Shutes leaving for New York?
-- Pardon?
-- I asked ___________.
A.when are the Shutes leaving for New York
B.when the Shutes are leaving for New York
C.when were the Shutes leaving for New York
D.when the Shutes were leaving for New York
答案 : D ( 选择 B 的同学注意到了宾语从句的语序 , 但同时要注意时态要用相
应的过去 时 .
72.Would you please tell me ________ next, Mr Wang?
A. what should we doB. we should do whatC. what we should doD. should do what
答案 : C ( 选择 A 的同学要注意宾语从句的语序为陈述语序 .
73.Mr. King didn’t know _______ yesterday evening.
A. when does his son come backB. when his son comes back
C. when did his son come homeD. when his son came home
答案 : D ( 选择 C 的同学要注意考虑宾语从句的陈述语序
74.Alice has gone to the classroom and she didn’t say ________.
A. when did she come backC. when would she be back
C. when she came backD. when she would be back
答案:D (选择 C 的同学要注意语境,这里要用过去将来时 .
75.. – I’m sorry I broke your coffee cup.
-- Oh, really? _________.
A. It doesn’t matterB. I don’t knowC. it’s OK with meD. You’re welcome
答案:A (选择 C 和 D 的同学要注意中文的干扰 .D 是用来回答别人的致谢的 .
76. – Would you mind calling me back tomorrow again?
-- _________.
A. Not at allB. You’re welcomeC. You’re rightD. Nice to meet you
答案:A (同 62题
77.He hardly had anything to eat, ________ he?
A. didn’t B. hadn’t C. had D. did
答案:D (选择 A 的同学要注意 hardly 表示否定; 选择 B 和 C 的同学要注意, 反
意疑 问句要用助动词 .