2019高考英语精编优选练(二十八)完形填空提升练_夹叙夹议文1

  • 格式:doc
  • 大小:51.00 KB
  • 文档页数:8

2

3 精编优选练(二十八)完形填空——夹叙夹议文1

(限时:35分钟)

A

Goran Kropp was a Swedish adventurer and mountaineer. In 1972, at the age of

six, with his father's help, he __1__ Galdhopiggen, the highest mountain in

Northern Europe. Twenty­three years later, he stood on the highest peak in

the world, Qomolangma. His journey to the __2__ shows just how independent,

persistent (坚持的), and determined this __3__ man is.

__4__ most people arrive at the foothills of Qomolangma by some sort of modern

__5__ , Kropp bicycled 7,000 miles from his home in Sweden. Traveling by bike was

not __6__. He stopped many times to __7__ his bike because rough roads caused

mechanical problems for him. In addition, he was run after by dogs, stung by hornets

(马蜂), and was caught in the rain several times before he __8__ the base of the

mountain.

Kropp __9__ to climb Qomolangma the same way he traveled to the mountain:

without the __10__ of others and without modern conveniences. Unlike other

__11__, Kropp climbed the mountain without a guide or helper. He did not __12__

bottled oxygen to help him __13__ at high altitudes, and he carried all of his __14__

himself in a pack that weighed about 140 pounds.

It took Kropp __15__ tries to reach the top of Qomolangma. The first time, he

had to __16__ only 350 feet from the top because the weather was too dangerous. Just

a few days earlier, at that same level, eight climbers had __17__ when a sudden

snowstorm had hit the mountain. He felt deep sorrow for them, and thus became

more __18__ . The mountaineer waited out the storm, __19__, and tried again a

few days later. This time, he was __20__. After he walked down the mountain, he

got back on his bike and rode the 7,000 miles back to Sweden.

[语篇解读] 本文是一篇夹叙夹议文,文章讲述了Goran Kropp骑车到达珠峰大本营,不靠瓶装氧气、不靠向导,独自登上珠峰的事迹。

1.A.heard of B.dreamed of

C.saw D.climbed

解析:根据下文介绍克洛普登上了世界第一高峰可知,他六岁的时候,“登上了(climbed)”北欧最高峰格利特峰。

答案:D

2.A.top B.country 2

3 C.area D.valley

解析:根据上一句的he stood on the highest peak in the world可知,此处是说克洛普登“顶(top)”的过程显示了他独立、坚持不懈、有决心的良好品质。

答案:A

3.A.outstanding B.generous

C.modest D.honest

解析:根据上文描述的克洛普的良好品质,再结合他所做的不可思议的事情可知他是一名“杰出的(outstanding)”登山者。

答案:A

4.A.Unless B.Once

C.While D.Because

解析:由下文中的Kropp bicycled 7,000 miles from his home in Sweden可知,克洛普没有使用汽车之类的现代“交通工具(vehicle)”。分析本段第一句中两个分句的关系可知是对比关系,故选While。

答案:C

5.A.design B.vehicle

C.theory D.material

解析:见上题解析。

答案:B

6.A.boring B.easy

C.tiring D.busy

解析:由下文中的He stopped many times和he was run after by dogs, stung by

hornets, and was caught in the rain several times等内容可知,克洛普骑车旅行并不“容易(easy)”。

答案:B

7.A.lock B.ride

C.repair D.find

解析:由下文的mechanical problems可知,克洛普多次停下来“修理(repair)”自行车。

答案:C

8.A.left B.reached

C.discovered D.toured

解析:分析本段语境可知,克洛普“到达(reached)”珠峰脚下之前历尽了千辛万苦。

答案:B 2

3 9.A.chose B.refused

C.agreed D.hated

解析:克洛普“选择了(chose)”与他到达珠峰相同的方式去攀登珠峰:没有他人的“帮助(assistance)”,也没有现代的便利设施。

答案:A

10.A.presence B.approval

C.assistance D.knowledge

解析:见上题解析。

答案:C

11.A.observers B.travelers

C.mountaineers D.hikers

解析:由下文的Kropp climbed the mountain without a guide or helper可知,克洛普和其他的“登山者(mountaineers)”不一样。

答案:C

12.A.gather B.order

C.share D.bring

解析:由上文的without modern conveniences可知,克洛普没有“带(bring)”瓶装氧气来帮助他在高海拔“呼吸(breathe)”。

答案:D

13.A.breathe B.walk

C.live D.stay

解析:见上题解析。

答案:A

14.A.medicines B.food

C.clothes D.equipment

解析:根据攀登珠蜂的语境可知,克洛普应该是带着所有自己的“装备(equipment)”。

答案:D

15.A.two B.three

C.many D.several

解析:由下文的The first time和This time可知,克洛普经过“两次(two)”尝试后到达了珠峰的顶峰。

答案:A

16.A.go on B.get up

C.set out D.turn back 2

3 解析:由下文的the weather was too dangerous可知,克洛普的第一次尝试失败了。恶劣的天气让他功亏一篑,被迫“返回(turn back)”。

答案:D

17.A.slipped B.wandered

C.died D.injured

解析:由下文中的He felt deep sorrow for them 可知,这八名登山者不幸“遇难(died)”。

答案:C

18.A.astonished B.determined

C.satisfied D.discouraged

解析:克洛普虽然为那些死难者感到十分悲痛, 但却变得更加“坚定 (determined)”。

答案:B

19.A.hid B.stopped

C.survived D.rested

解析:克洛普在等待暴风雪过去的时候,“休息 (rested)”了一下。

答案:D

20.A.thoughtful B.successful

C.doubtful D.meaningful

解析:根据下文的After he walked down the mountain...可知,这次克洛普“成功了(successful)”。

答案:B

B

A woman professor was giving a lesson to her students on __1__ management.

As she raised a glass of water, everyone in the class __2__ they would be asked

the “half­empty or half­full” question. __3__, that was not the case. With a

smile on her face, she asked the students, “ How much do you think this glass

of water weighs?”

Answers called out __4__ from eight to twenty ounces (盎司).

She quieted the students down and then replied,“The absolute weight doesn't

__5__ . But it counts how long you hold it. If I hold it for a minute, it is OK.