2015年广东高考英语听说考试真题与答案解析A—F与G套试题

  • 格式:docx
  • 大小:482.98 KB
  • 文档页数:41

WORD格式

专业资料整理

2015年广东听说高考 A卷

PartA

M:Today,Marsisafrozenworld.TheaveragetemperaturehereislowerthanattheEarth

Pole.Butlongago,whenwatermayhaveflowedhere,itmusthavebeenwarmer.Wedon’tkwhyMarsturnedsocold,butperhapsitcouldbemadetochangeonceagain.Couldfuture

generationssomehowtransformMars,intoanEarth-likeworldwherepeoplecouldlive?WhatwouldlifebelikeonMars?Perhapswecouldbuildfarmsandcities.OrperhapswewillleaveMarsaswefoundit.Thosedecisionswillbemadebyourdescendants.96 话题类型:探索科技类 ——探索火星

字数:96words

时长:58秒

语速:99w/m 语音:美音

生词:1descendants(后代) 句子类型:中长句子较多,短句子少,生词多。

画面:为原声视频。视频每幕之间转换较快,每幕画面上的文字较多。画面比较清楚,背景音乐小,朗读清晰。

PartB

情景介绍(30”)

角色:你是 Mary。

任务:(1)和同学Tom讨论如何应对心理压力;

( 2)根据谈话内容回答另一同学的提问。

生 词:survey调查

Tapescript: W:Hi,Tom.Youlooktired.What ’sgoingon?

M:It ’stheexamweek,andIhavebeenstayingupallnightstudying.I ’mwornout,andI

worried. W:Takeiteasy.You ’lldefinitelypass.

M:It ’shardtosay.Youknow,Ihaven ’tbeenkeepingstudyupwithforamywhile.Andthereis

somuchmaterialtobereviewed.

W:Lookslikeyouarehavingatoughweek.

M:Youbet.IhaveonemorereportthatisduethisFriday.Isn ’-tpageitinteresting?paperIt ’sa

onhowtodealwithstress. 93

三问部分:

1. 你做过这个话题的研究吗?

Question1:Haveyoudonetheresearchaboutthetopic?/Haveyoudonethesurveyaboutthe

topic?/Haveyouresearchedthetopic?/Haveyoustudiedthetopic?

Answer1:Yes,Ihavebeenreadingsomebooksandarticles,lookingfortheacademicsupportfor WORD格式

专业资料整理 thistopic.Atthesametime,I’vealsodonesomesurveys,askingpeoplefortheirownwaysofdealingwithstress.36

1 WORD格式

专业资料整理

2. 人们一般做些什么来减少压力呢?

Question2:Whatdopeopleusuallydotoreducestress?/Whatdopeopleoftendotoreducestress?/Whatdopeopleusuallydotorelax?/Whatdopeopleoftendotorelax?/Whatdopeopleusuallydotorelievepressure?/Whatdopeopleoftendotorelievestress?

Answer2:Accordingtomyresearch,peopleprefertorelaxonweekends,dosomethingfun,

forgetabouttheirproblemsandworriesforamomenttorefreshtheirminds.Actually,

thesimplestwayistothinkpositively.Whatsurprisesmeisthatstresscangiveus

positiveenergyifwedealwithitwisely. 51

3. 为什么压力可以是正能量呢?

Question3:Whycanstressbepositiveenergy?/Whycanstressbepositivething?/Whycanpressurebepositiveenergy?/Whycanstressbepositivething?

Answer3:That’sbecausestressmakesyoutakeaction.Takemyselfforexample.Iamnowundergreatpressurebecauseoftheexams.SoIneedtoworkextremelyhardtopass.Iftheexamweekwasnotapproaching,Iwouldnotmakeeffortstolearnwhatneedstobelearnt.49

五答部分:

Question1:WhydoesTomlooktired? 5

Answer1:Becausehehasbeenstayingupallnightstudying./Becausehestayedupstudying.

Question2:HowmanypagesshouldTomwriteforthereport? 9

Answer2:Ten.

Question3:WhatareTom ’ssurveysabout?5

Answer3:Askingpeoplefortheirownwaysofdealingwithstress./Askingpeopletheirwaystodealwithstress.

Question4:Whatisthesimplestwaytoreducestress? 8

Answer4:Tothinkpositively.

Question5:HowdoesTomprovethatstresscangivepositiveenergy? 10

Answer5:Takehimselfforexample./Byhisexperience. 话题类型:学校生活类,讨论学习的压力

字数:视频对话: 93words 三问机答字数: 136words 总字数为:229words. 时长:情景介绍时长为 30秒,有3秒倒计时,对话时长为 38秒,总时长为 71秒。

语速:147w/m 语音:美音,发音比较清晰。

生词:1survey(调查)

句子:句子结构较简单,有个别长句子,但不影响理解。 画面:画面比较清楚,但衔接不好,口型对不上。 WORD格式

专业资料整理 PartC

2 WORD格式

专业资料整理

梗 概:Tom的乐队以街头演奏为生,尽管观众较少,他们依然坚持,最终收获了惊喜。

关键词:band(乐队),insist(坚持),cold(寒冷的),note(字条),change(改变)

Tapescript:

ANightthatChangetheLife

Tomandhisbandmadetheirlivingbyplayingmusiconthestreet,travellingfromtowntotown.Thebandwasnotabletomakemuchmoney,sosomewantedtogiveup.However,Tominsistedthattheyshouldcontinuetheirperformanceforthosepeoplewhoenjoyedtheirmusic.Thewholebandwaspersuaded,andtheydecidedtoperformattheirbest.Butthewintercamewithstrongwindandheavysnow.Peopleonthestreetseemedtobeinarushandfewstayedfortheirshow.

Onecoldnight,veryfewpeoplecameastheyexpected,buttheywerehappythatsomepeopledidenjoytheshow.Wheneverybodyleft,aboycameandgavethemanotewithabusiness

card,saying“Amanleftthisforyou.”Thebandwassurprisedtoseethenote,becausenobodyhadeverleftanynotefortheirperformancebefore.Theyimmediatelyreadit.“Youhaveperformedbeautifullytonight.Thanksalot.Wouldyoupleasecometomyofficetomorrow

morning?”Thenotewasfromamanagerofafamousmusiccompany.Theirlifewaschangedfromthatnighton.196 话题类型:日常生活类 字数:196words

时长:87秒

语速:135w/m 语音:美音 生词:无 句子:长句、复合句偏多,但句子结构简单,语速适中,相对降低了难度。 故事情节易于理解。 WORD格式

专业资料整理

3 WORD格式

专业资料整理

2015年广东听说高考 B卷

PartA

M: Inthe1960s,agroupofresearcherscameheretostudydolphins.Inspiredbynewdiscoveriesabouttheanimalmind,theresearchersbelievedtheycould,forthefirsttime,communicatewithanotherspecies,byteachingdolphinstospeak.Andso,Margaret’extraordinarysexperimentbegan.Overthecomingmonths,shewouldlivewithPeterintheDolphinHousealmostfull-time.MargaretwouldimmersehimcompletelyinherworldtotrytoteachhimEnglish,likeamotherteachingachildtospeak.AftermonthsoflivingwithPeter,theexperimentwasover.Itwastime