八年级英语过去进行时单选题30题及答案

  • 格式:docx
  • 大小:14.92 KB
  • 文档页数:12

八年级英语过去进行时单选题30题及答案

1.What were you doing at 8 o'clock last night?

I was doing my homework.

A.doing my homework

B.watching TV

C.playing games

D.reading a book

答案:A。解析:问句询问昨晚八点在做什么,回答说在做作业,符合语境。B 选项看电视,C 选项玩游戏,D 选项读书,均与问句不相符。过去进行时表示过去某一时刻正在进行的动作。

2.What was your mother doing while you were doing your homework?

She was cooking dinner.

A.cooking dinner

B.watching TV

C.reading a book

D.talking on the phone

答案:A。解析:当“我”在做作业时,妈妈在做晚饭,符合逻辑。B 选项看电视,C 选项读书,D 选项打电话,均不符合当时的场景。过去进行时强调在过去某一时刻正在进行的动作。

3.What were your parents doing at 9 o'clock yesterday morning?

They were having a meeting.

A.having a meeting

B.going shopping

C.taking a walk

D.visiting friends

答案:A。解析:在昨天上午九点,父母在开会,符合语境。B 选项去购物,C 选项散步,D 选项拜访朋友,都与给定时间的活动不符。过去进行时表示过去特定时间正在进行的动作。

4.What was your sister doing when you came home?

She was listening to music.

A.listening to music

B.watching a movie

C.reading a book

D.doing housework

答案:A。解析:当“我”回家时,姐姐在听音乐,符合情景。B 选项看电影,C 选项读书,D 选项做家务,均与回家时的场景不符。过去进行时用于描述过去某一时刻正在发生的动作。

5.What were you and your friends doing at the park yesterday

afternoon?

We were playing basketball.

A.playing basketball

B.playing football

C.playing tennis

D.riding bikes

答案:A。解析:昨天下午在公园,“我们”在打篮球,符合题意。B 选项踢足球,C 选项打网球,D 选项骑自行车,都与所给场景不符。过去进行时表示过去某个时刻正在进行的动作。

6.What was your brother doing while you were watching TV?

He was playing computer games.

A.playing computer games

B.reading a book

C.doing homework

D.talking on the phone

答案:A。解析:当“我”在看电视时,哥哥在玩电脑游戏,符合逻辑。B 选项读书,C 选项做作业,D 选项打电话,均与该场景不相符。过去进行时强调过去某一时刻正在进行的动作。

7.What were your grandparents doing at 7 o'clock last night?

They were watching the news.

A.watching the news

B.listening to music

C.reading newspapers

D.talking with neighbors

答案:A。解析:昨晚七点,爷爷奶奶在看新闻,符合情景。B 选项听音乐,C 选项看报纸,D 选项和邻居聊天,均与给定时间的活动不符。过去进行时用于描述过去特定时间正在进行的动作。

8.What was your father doing when you got up this morning?

He was making breakfast.

A.making breakfast

B.reading a newspaper

C.taking a shower

D.brushing teeth

答案:A。解析:今天早上“我”起床时,爸爸在做早餐,符合场景。B 选项看报纸,C 选项洗澡,D 选项刷牙,都与起床时的情景不符。过去进行时表示过去某一时刻正在发生的动作。

9.What were you doing while your mother was cooking?

I was setting the table.

A.setting the table

B.watching TV

C.playing games

D.reading a book

答案:A。解析:妈妈在做饭时,“我”在摆桌子,符合逻辑。B 选项看电视,C 选项玩游戏,D 选项读书,均与该场景不相符。过去进行时强调在过去某一时刻两个同时进行的动作。

10.What was your teacher doing when the bell rang?

She was writing on the blackboard.

A.writing on the blackboard

B.reading a book

C.talking to a student

D.checking homework

答案:A。解析:铃响的时候,老师在黑板上写字,符合情景。B 选项读书,C 选项和学生谈话,D 选项检查作业,均与铃响时的场景不符。过去进行时用于描述过去某一时刻正在进行的动作。

11.What were you doing when the teacher came into the classroom?

I was reading.

I was writing.

I was listening.

I was speaking.

答案:I was reading.。当老师进入教室的时候,我正在阅读。其他选项中,writing“正在写”、listening“正在听”、speaking“正在说”不符合语境,因为问题问的是老师进教室时正在做什么,根据实际情况回答应该是“正在阅读”。

12.While we were having a party in the school hall, what were the

teachers doing?

They were chatting.

They were dancing.

They were singing.

They were eating.

答案:They were chatting.。我们在学校礼堂举办派对时,老师们正在聊天。dancing“正在跳舞”、singing“正在唱歌”、eating“正在吃”不太符合通常情况下老师们在派对中的行为,一般来说老师们可能会聊

天交流。

13.During the sports meeting, what was Tom doing?

He was running.

He was jumping.

He was throwing.

He was swimming.

答案:He was running.。在运动会期间,Tom正在跑步。jumping“正在跳”、throwing“正在扔”、swimming“正在游泳”不符合运动会上Tom当时的实际行为。

14.When the bell rang for class, what were the students in the corridor

doing?

They were walking.

They were running.

They were standing.

They were sitting.

答案:They were running.。上课铃响的时候,走廊里的学生正在跑向教室。walking“正在走”速度较慢,standing“正在站着”和sitting“正在坐着”不符合此时的场景。

15.While the school play was going on, what were the audience doing?

They were clapping.

They were laughing.

They were crying.

They were sleeping.

答案:They were clapping.。学校演出进行的时候,观众正在鼓掌。laughing“正在笑”、crying“正在哭”、sleeping“正在睡觉”不符合观看演出时的正常反应。

16.During the art class, what was Lily doing?

She was drawing.

She was painting.

She was writing.

She was reading.

答案:She was painting.。在美术课上,Lily正在画画。drawing“正在画”比较宽泛,writing“正在写”和reading“正在读”不符合美术课的情境。

17.When the school band was playing, what were the students in the

playground doing?

They were dancing.

They were singing.

They were listening.

They were talking.

答案:They were dancing.。学校乐队演奏的时候,操场上的学生正在跳舞。singing“正在唱歌”不太符合,listening“正在听”一般比较安静,talking“正在说话”不太符合乐队演奏时的氛围。

18.While the students were cleaning the classroom, what was the