高中英语阅读理解专题--推理判断题
- 格式:doc
- 大小:61.00 KB
- 文档页数:4
高三英语阅读理解推理判断题易错点分析单选题30题1. In the passage, it is mentioned that Tom likes reading books. We can infer that Tom probably spends a lot of time in _____.A.the parkB.the libraryC.the cinemaD.the stadium答案:B。
本题中提到Tom 喜欢读书,那么可以合理推断出他可能会花很多时间在图书馆。
A 选项公园一般不是读书的地方;C 选项电影院是看电影的地方;D 选项体育场是进行体育活动的地方。
2. The text says that Mary always carries an umbrella. It can be inferred that Mary is concerned about _____.A.the sunB.the windC.the rainD.the snow答案:C。
文中说Mary 总是带着伞,可合理推断出她是担心下雨。
A 选项太阳与带伞关系不大;B 选项风不是带伞的主要原因;D 选项雪也不是总是带伞的理由。
3. According to the passage, Jack has a collection of stamps. We can conclude that Jack is interested in _____.A.paintingB.musicC.stamp collectingD.dancing答案:C。
既然Jack 有邮票收藏,那可以得出他对集邮感兴趣。
A 选项绘画与邮票无关;B 选项音乐也与邮票无直接关系;D 选项舞蹈同样与邮票不沾边。
4. The article states that Lisa loves animals. We can assume that Lisa might often visit _____.A.the museumB.the zooC.the libraryD.the theater答案:B。
阅读理解之推断题(解析版)推理判断题属于高层次阅读理解题。
解答该类型题目时一定要从整体上把握语篇内容,在语篇的表面意义与隐含意义、已知信息与未知信息之间架起桥梁,透过字里行间,去体会作者的“弦外之音”和“言外之意”。
在进行推断时,要据文推理、合情推理,不可脱离原文主观臆断。
推理判断题要求考生根据文章提供的事实和线索进行逻辑推理,推测作者未明确提到的事实或某事件发展的趋势。
推理判断能力是阅读理解能力的重要组成部分,因而也是阅读理解部分重点考查的能力之一。
每年每套题通常会有4~6 题。
一、思维导图推断隐含意义思维导图二、方法点拨(一)推理判断题题干常用词一般来说,推理判断题题干中主要包括下面的词语:know about, learn from, infer, imply, suggest, conclude, purpose, attitude, probably, most likely等。
(二)推理判断题正确选项特征推理判断题中的正确选项是依据文章的事实或证据推断出的符合逻辑的结论或观点,正确选项一般具有以下特征:1.“立足原文,只推一步”,即根据原文内容,一步即可推得。
2.选项中一般不可以出现绝对概念。
如only, never, all, absolutely等,正确答案的表述一般有一点模糊,会用一些相对能够留有一些余地的词汇,如often, usually, sometimes, some, may, might, can, could, possibly, probably等。
(三)推理判断题干扰选项特征1.曲解文意:即推测意义与文章表层意义有区别。
推理判断题中有些选项来自文章中的某一句或某几句话,命题者可能会利用里面的词设计出干扰项,看似表达文章的意思,其实是借题发挥,是对原文意思的曲解。
2.张冠李戴:即把文章中作者的观点与其他人的观点混淆在一起。
题干问的是作者的观点,选项中出现的却是其他人的观点;题干问的是其他人的观点,选项中却出现了作者的观点。
高一英语阅读理解推理判断题专项训练单选题20题1. After reading a passage about ancient Egyptian pyramids, which of the following can be inferred about the construction techniques?A. They were simple and easy to masterB. They involved a large number of slavesC. They were highly advanced for their timeD. They were borrowed from other civilizations答案:C。
解析:根据关于古埃及金字塔的文章内容,金字塔的建造在当时是非常宏伟且复杂的工程,需要精确的测量、巨大石块的搬运等,这些都表明当时的建造技术对于那个时代来说是高度先进的。
A选项,建造金字塔的技术并不简单容易掌握;B选项,虽然有说法提到奴隶参与建造,但文章未明确表明是大量奴隶参与,不能确切推断;D选项,没有证据表明建造技术是从其他文明借鉴而来。
2. In a story about a young artist in Paris, what can be inferred about his future career?A. He will become a famous painter overnightB. He will give up art due to lack of moneyC. He has the potential to be successful if he persistsD. He will change his career to be a musician答案:C。
解析:在故事中如果提到年轻艺术家有才华、努力或者对艺术充满热情等内容,那么可以推断出如果他坚持下去是有成功潜力的。
高三英语阅读理解推理判断题完形填空题20题答案解析版1Once upon a time, there was a young man named Tom. He was very passionate about music and dreamed of becoming a famous musician. One day, he decided to take part in a music competition. He spent days and nights practicing his instrument. When the day of the competition arrived, he was nervous but also excited. He walked onto the stage with confidence. As he began to play, the audience was mesmerized. After his performance, he waited anxiously for the results.1. He ___ his instrument every day.A. playedB. soldC. brokeD. repaired答案:A。
“play an instrument”是固定搭配,表示“演奏乐器”。
B 选项“sold”卖;C 选项“broke”打破;D 选项“repaired”修理,都不符合语境。
2. He was nervous but also ___.A. happyB. sadC. excited答案:C。
根据前文“he was nervous but also excited”可知,此处应选excited。
A 选项“happy”开心;B 选项“sad”伤心;D 选项“angry”生气,都不符合语境。
3. He walked onto the stage ___.A. slowlyB. quicklyC. nervouslyD. with confidence答案:D。
【高中英语】英语阅读理解专题指导――推理判断题推理判断题主要考查考生根据已知信息做出合理的推断或判断的逻辑思维能力,要求考生阅读时善于揣测、体会作者的态度、观点、意图等。
作者的态度、观点、意图会渗透在文章的字里行间,有时可能比较明显,有时可能比较含蓄、隐晦,需要仔细琢磨、揣测才能得知。
涉及推理判断和意图推测的常见提问方式如下:1.wecaninfer/learnfromthe(last)paragraphthat.2.可从通行证中排除。
3.thepassageimplies/suggeststhat.4.作者似乎反对。
5.whatcanbeconcludedfromthepassage?6.作者撰写消息的动机。
7.fromthepassagewecandrawtheconclusionthat.8.作者认为…9.itismostlikelytobeinferredfromthepassagethat.10.以下哪项声明可以从通行证中删除?11.theauthormostprobablyimpliesinthissectionthat.12.与/讨论本节相关的图表是什么?推理判断题的题型及解题思路:1.数据推断。
解决这类问题的关键是捕捉有关数字的信息,然后在透彻理解原文字面意义和含义的基础上,运用自己的数学知识进行分析和计算,从而得出正确的结论。
2.知识推断题。
知识推断是根据文章中所阐述的细节,运用自己掌握的基础知识进行分析、推敲,从而得出结论的一种推断方法。
知识推断题一般都是针对细节,解答此类题,不仅需要我们有一定的社会基础知识,而且还需要对细节以及有关的背景知识有一个充分的理解。
3.逻辑结论推理。
逻辑结论是指根据文章中陈述的事实、论点和例子等一系列论证材料进行推理,从而得出逻辑结论,而不是根据自己的经验、态度、观点或爱好来理解文章的内涵。
解决这类问题的前提是首先获得文章的主题或列出的具体事实,然后根据问题的意义要求进行推理。
高一英语阅读理解推理判断题单选题50题1. The author mentions that the new technology is very useful. We can infer that _____.A. everyone likes the new technologyB. the new technology will change people's livesC. the new technology is expensiveD. the new technology is difficult to use答案:B。
解析:文中提到新技术很有用,由此可推断新技术可能会改变人们的生活。
选项A 每个人都喜欢新技术太绝对;选项C 文中未提及新技术昂贵;选项D 文中未提及新技术难用。
2. The article talks about a famous artist. We can guess that the artist is _____.A. young and talentedB. old and experiencedC. rich and famousD. unknown and struggling答案:B。
解析:文章谈论一位著名艺术家,通常著名艺术家是有一定经验的,所以可推断是old and experienced。
选项A 年轻有才华文中未提及;选项C 富有和著名在题干中已有体现,不是推断内容;选项D 不为人知且在挣扎与题干不符。
3. The text mentions a scientific discovery. We can conclude that _____.A. it will solve all problemsB. it is very importantC. it is not usefulD. it is easy to understand答案:B。
⾼中英语阅读理解专题--推理判断题阅读理解专题--推理判断题⼀、如何推断隐含意义Passage 1. Did you ever hear a strange sound coming from the wall? Did it sound like a clock?If so, it may have been made by a beetle. Long ago people thought the ticking meant that someone was about to die. Thus the beetle is called "the deathwatch beetle." (1分钟)●The sound of this beetle ________.A. pleased people.B. surprised people.C. frightened people.D. excited people.Passage 2.It is said that people should take a lesson from the clock. The clock passes the time by keeping its hands busy. People who do what the clock does also pass the time by keeping theirhands busy and not by sleeping the time away. (1.5分钟)●From the text you can tell that busy people______A. act like clocks.B. sleep the time away.C. don't do what clocks do.D. don't have hands.Passage 3. Several different bison species have lived on the North American continent since theIce Age; today only two exist. The wood bison is the larger of the two, and is now found mostly in western Canada. Better known in the United States is the Plains bison, or buffalo. At one time,herds of these animals could be sighed almost everywhere from the Appalachian Mountains in theEast to the Rocky Mountains in the West. (2分钟)●The author implies that several types of bison______.A. live outside the United Stated and CanadaB. are well adapted to swampy terrain(沼泽地带)C. existed before the Ice AgeD. have been killed or have died out⼆、如何推断作者观点和态度:Passage 4. Why isn’t your newspaper reporting any good news?All I read about is murder, bribery(⾏贿),and death. Frankly,I’m sick of all this bad news. (0.5分钟)●This author’s attitude towards the newspaper reporting is to _____.A. complainB. apologizeC. amuseD. informPassage 5.(江西卷)Just as crying can be healthy, not crying—holding back tears of anger, painor suffering—can be bad for physical(⾝体的) health. Studies have shown that too much controlof emotions can lead to high blood pressure, heart problems and some other illnesses. If you havea health problem, doctors will certainly not ask you to cry. But when you feel like cryin g, don’tand healthy—emotional response(反应). (2分钟)fight it. It’s a natural—●According to the author, which of the following statements is true?A. Crying is the best way to get help from others.B. Fighting back tears may cause some health problems.C. We will never know our deep feelings unless we cry.D. We must cry if we want to reduce pressure.Passage6.Around the world more and more people are taking part in dangerous sports and activities. Of course, there have always been people who have looked for adventure--- thosewho have climbed the highest mountains, traveled into unknown parts of the world or sailedin small boats across the greatest oceans. Now, however, there are people who look for animmediate excitement from a risky activity, which may only last a few minutes or evenseconds.I would consider bungee jumping(蹦极跳)to be a good example of such an activity. Youjump from a high place (perhaps a bridge or a hot air balloon) 200 meters above the groundwith an elastic(有弹性的)rope tied to your ankles. You fall at up to 150 kilometers an houruntil the rope stops you from hitting the ground. It is said that about 2 million people aroundthe world have now tried bungee jumping. Other activities which most people would say asrisky as bungee jumping include jumping from tall buildings and diving into the sea from thetop of high cliffs.Why do people take part in such activities as these? Some psychologists(⼼理学家)suggest that it is because life in modern societies has become safe and boring. Not very longago, people's lives were constantly in danger. They had to go out and hunt for food, diseasescould not easily be cured and life was a continuous battle for survival(⽣存).Nowadays, according to many people, life offers little excitement. They live and work incomparatively safe conditions; they buy food in shops; and there are doctors and hospitals tolook after them if they become ill. The answer for some of these people is to look for dangerin activities such as bungee jumping. (5分钟)●The writer of the text has a ____ attitude(态度)towards dangerous sports.A. positive(肯定的)B. negative(否定的)C. neutral (中⽴的)D. nervous三、如何推断写作⽬的Passage7. “Have you ever been out on a boat and felt it lifted up by a wave? Or have you jumpedor of the Wavein the water and felt the rush of energy as waves came over you?” asked Jamie TaylEnergy Group at the University of Edinburgh. “There is certainly a lot of energy in waves,” he said. (1.5分钟)●The writer uses the two questions at the beginning of the passage to ______.A.test the readers’ knowledge about wavesB.draw the readers’ attention to the topicC.show Jamie Taylor’s importanceD. invite the readers to answer themPassage8A young man from a village called Nawalapitiya married a young woman fromMaliyuwa, a nearby village. They lived with the man's big family-his parents, his brothers, theirwives and children. The family kept an elephant, in which the young woman soon took a greatinterest. Every day she fed it with fruit and sugar.Three months later the woman went back to her parents' home, having quarreled with herhusband. Soon the elephant refused to eat or work. It appeared to be ill and heart-broken. Onemorning after several weeks the animal disappeared from the house.It went to the woman's home. On seeing her, the elephant waved its trunk and touched herwith it. The young woman was so moved by the act of the animal that she returned to herhusband's home. (3分钟)●The writer wrote the story in order to________.A. show that elephants are very cleverB. tell how a woman trained a wild animalC. show that women care more for animals than men doD. tell how an animal reunited a husband and wife四、如何推断⽂章出处Passage9(全国卷)Do you always understand the directions on a bottle of medicine? Do youRead the following directions and see if you know what is meant by “Take only as directed?” understand them.To reduce pain, take two tablets(药⽚) with water, followed by one tablet every eight hours,as required. For night-time and early morning relief (缓解疼痛) take two tablets at bedtime. Do not take more than six tablets in twenty-four hours.For children six to twelve years old, give half the amount (量). For children under six years old, ask your doctor’s advice. Reduce the amount if you suffer from restlessness or sleeplessness after taking the medicine.●This text is most probably taken from a ______. (2分钟)s notebook D. bottle of medicineA. textbookB. newsreelC.doctor’Passage10 M ore than 30,000 drivers and front seat passengers are killed or seriously injured(受伤)each year. At a speed of only 30 miles per hour it is the same as falling from a third floor window. Wearing a seat belt(安全带)saves lives; it reduces your chance of death or serious injury by more than half.Therefore drivers or front seat passengers over 14 in most vehicles must wear a seat belt. If you do not, you could be fined up to $ 50. It will not be up to the drivers to make sure you wearyour belt. But it will be the driver's responsibility(责任)to make sure that children under 14 do not ride in the front unless they are wearing seat belt of some kind.However, you do not have to wear a seat belt if you are reversing(倒退)your vehicle or you are making a localdelivery(发送)or collection using a special vehicle; or if you have a valid medical certificate which excuses you from wearing it. Make sure these circumstances(情形)apply to you before you decide not to wear your seat belt. Remember you may be taken to courtfor not doing so, and you may be fined if you cannot prove to the court that you have been excused from wearing it. (3分钟)●This text is taken from _____.A. a medical magazineB. a police reportC. an advertisement(⼴告)D. a government information booklet(⼩册⼦)五.推断上下⽂内容Passage 11When early humans hunted and gathered food, they were not in control of their environment. They could only interact with their surroundings as lower organisms did. When humans learned to make fire, however, they became capable of altering their environment. To provide themselves with fuel they stripped bark from trees, causing the trees to die. Clearings were burned in foreststo increase the growth of grass and to provide a greater grazing area for the wild animals that humans fed upon. This development led to farming and the domestication of animals. Fire also provided the means for cooking plants which had previously been inedible. Only when the processof meeting the basic need for food reached a certain level of sophistication was it possible for humans to follow other pursuits such as the founding of cities. (3分钟)●The paragraph following this passage would most likely be about ____________.A. fireB. huntingC. farmingD. urbanization (城市化)六、Practice (Homework)2008年陕西⾼考E篇Did you know that women’s brains are smaller than men’s? The average women’s brainthat the bigger the brain, the cleverer theweighs 10% less than men’s. Since research has shownanimal, men must be more intelligent(聪明的) than women. Right? Wrong. Men and women always score similarly on intelligence tests, despite the difference in brain size. Why? After years matters, not just the size of theof study, researchers have co ncluded that it’s what’s inside thatand“white matter”. While men have more of thebrain. The brain consists of “grey matter” latter, the amount of “thinking” brain is almost exactly the same in both sexes.It has been suggested that smaller brain appears to work faster, perhaps because the two sidesof the brain are better connected in women. This means that little girls tend to learn to speak earlier, and that women can understand sorts of information from different sources at the same time. When it comes to talking to the boss on the phone, cooking dinner and keeping an eye on the baby all at the same time, it’s women who come out on top every time.There are other important differences between two sexes. As white matter is the key tospatial(空间的) tasks, men know better where things are in relation to other things. “A great footballer always knows where he is in relation to the other players, and he knows where to go, says one researcher. That may explain one of life’s great mysteries: why men refuse to ask for directions … and women often need to!The differences begin when fetuses(胎⼉) are about nine weeks old, which can be seen in the action of children as young as one. A boy would try to climb a barrier (障碍物) before him or push it down while a girl would attract help from others. These brain differences also explain the fact that more men take up jobs that require good spatial skills, while more women speech skills. It may all go back to our ancestors(祖先) ,among whom women needed speech skills to take care of their babies and men needed spatial skills to hunt, according to one research.If all this disappoints you, it shouldn’t. “The brain changes throughout our lives according to ologist.what we do with it.” says a bi57. Which of the following is true according to the first paragraph?A. Women’s brain is 10% less than men’sB. Grey matter plays the same role as white matter.C. Grey matter controls thinking in the brain.D. Both sexes have the same amount of white matter.58. What can we infer from the second and third paragraphs?A. Women prefer doing many things at a time.B. Men do better dealing with one job at a time.C. Women do not need to tell directions.D. Men have weaker spatial abilities.59. Which of the following do you agree with according to the fourth paragraph?A. Young boys may be stronger than young girls.B. More women take up jobs requiring speech skillsC. Women may have stronger feelings than men.D. Our ancestors needed more spatial skills.60. What is the writer’s attitude in writing this passage?A. Defensive.B. Persuasive.C. Supportive.D. Objective.。
高三英语阅读理解推理判断题单选题30题1.We can infer from the passage that the author is most likely a _____.A.studentB.teacherC.writerD.scientist答案:B。
本题考查对文章细节的推理能力。
文章中提到了一些教学相关的内容,如“in my class”等,可推断出作者最有可能是一位老师。
选项 A 学生不太可能提到“in my class”;选项C 作家和选项D 科学家在文章中没有相关线索可推断。
2.The passage implies that the weather in this area is usually _____.A.hotB.coldC.warmD.cool答案:C。
文章中提到人们穿着轻薄的衣服,并且在户外活动很多,可推断出这个地区的天气通常是温暖的。
选项A 热在文章中没有体现;选项 B 冷与人们的穿着和活动不相符;选项 D 凉爽也不符合文章中人们的穿着和活动情况。
3.It can be inferred from the passage that the event happened _____.A.in the morningB.in the afternoonC.in the eveningD.at night答案:B。
文章中提到太阳高照,人们忙碌地活动,可推断出事件发生在下午。
选项 A 早上太阳不会高照;选项 C 晚上和选项 D 夜里也不符合太阳高照和人们忙碌活动的描述。
4.The author's attitude towards the topic can be described as _____.A.positiveB.negativeC.neutralD.indifferent答案:A。
文章中作者使用了积极的词汇来描述主题,如“wonderful”“amazing”等,可推断出作者的态度是积极的。
高一英语阅读理解推理判断题专项训练单选题20题1. We can infer from the passage about the ancient Mayan civilization that _.A. They were not interested in astronomyB. Their architecture had no relation to their religious beliefsC. They had a high level of knowledge in astronomy and mathematicsD. They only focused on building large cities答案解析:C。
根据对古代玛雅文明的研究,玛雅人在天文学和数学方面有很高的造诣,例如他们精确的历法等,这表明他们在这些领域知识水平很高。
A选项,玛雅人对天文学是很感兴趣的,他们有很多与天文相关的建筑和研究成果;B选项,玛雅的建筑与宗教信仰是有关系的,很多建筑有着宗教意义;D选项,说他们只专注于建造大城市过于片面,他们还有很多其他方面的成就。
2. In the story, when the character suddenly changed his expression, we can infer that _.A. He saw something very ordinaryB. He was just tiredC. He received some unexpected newsD. He was thinking about his dinner答案解析:C。
当一个人突然改变表情,通常是因为有意外的事情发生,比如收到意外的消息。
A选项,看到普通的事物一般不会突然改变表情;B选项,单纯的累不会导致突然表情变化;D选项,想晚餐也不太可能突然改变表情。
3. From the description of the new scientific discovery in the passage, it can be inferred that _.A. It has no practical valueB. It will only be used by a few scientistsC. It may change people's way of life in the futureD. It is a waste of time and money答案解析:C。
高一英语阅读理解推理判断题专项训练单选题20题1. After reading a passage about a new scientific discovery on a planet far from Earth, which statement can be inferred?A. Humans will soon be able to live on that planet.B. The discovery has no practical value for Earth.C. Scientists will continue to study this planet further.D. The planet is exactly like Earth.答案:C。
解析:文章提到关于一个遥远星球的新科学发现,根据科学研究的常规流程,当有新发现时科学家通常会进一步研究,所以C选项合理。
A选项中说人类很快能在那个星球生活,文章未提及这么快就能实现,过于绝对。
B选项说这个发现对地球没有实际价值,新发现往往可能有潜在价值,不能直接得出没有价值的结论。
D选项说这个星球和地球完全一样,根据新发现的星球不可能完全和地球一样,这种说法太绝对。
2. In a short story, the main character always wears a blue hat when he is happy. At the end of the story, he is seen wearing a blue hat. What can we infer?A. He has just bought a new blue hat.B. He is going to a party.C. He is in a happy mood.D. He likes the color blue.答案:C。
解析:根据原文提到主角高兴时就戴蓝帽子,结尾看到他戴着蓝帽子,按照逻辑可以推断出他此时是高兴的心情。
高三英语阅读理解推理判断题推理依据分析单选题30题1.In the passage, it is mentioned that the character is always wearinga hat. We can infer that the character _____.A.is a fashion modelB.likes hats very muchC.has a problem with his headD.is going on a trip答案:B。
解析:文中提到人物总是戴着帽子,由此可推断出这个人很喜欢帽子。
A 选项时尚模特在文中未提及相关依据;C 选项头有问题也没有细节暗示;D 选项去旅行也没有线索表明。
2.The author describes a beautiful garden in the story. From this, we can assume that _____.A.the main character is a gardenerB.the story takes place in springC.the author loves natureD.there will be a party in the garden答案:C。
解析:作者描述了一个美丽的花园,可推断出作者热爱自然。
A 选项主角是园丁文中未提及;B 选项故事发生在春天没有依据;D 选项花园里会有派对也无根据。
3.The text says that everyone in the town is talking about a new movie. We can conclude that _____.A.the movie is very popularB.the town has only one movie theaterC.the movie is free to watchD.the people in the town have nothing else to do答案:A。
高一英语阅读理解推理判断题专项训练单选题20题1. The author of the passage is most likely a _____.A.studentB.teacherC.writerD.scientist答案:B。
解析:文章中多次提到了教学场景和对学生的指导,所以可以推断出作者最有可能是一位老师。
选项A 学生不太可能有文中那样的权威性和指导能力;选项C 作家通常不会有这么多关于教学的内容;选项D 科学家与文章主题不相关。
推理方法是根据文章中的关键信息进行推断。
阅读技巧是注意文章中的细节描述和语气。
2. What can we infer from the passage?A.The main character is brave.B.The main character is shy.C.The main character is kind.D.The main character is lazy.答案:C。
解析:文章中描述了主人公帮助他人的行为,所以可以推断出主人公是善良的。
选项A 勇敢在文章中没有体现;选项B 害羞也与文章内容不符;选项D 懒惰更是与文章中的主人公形象相反。
推理方法是根据主人公的行为进行推断。
阅读技巧是抓住文章中的关键事件。
3. The passage is probably taken from _____.A.a novelB.a newspaperC.a textbookD.a magazine答案:C。
解析:文章的语言和内容具有教育性,更像是来自教科书。
选项A 小说通常有更复杂的情节和文学性的语言;选项B 报纸的文章通常更注重时效性;选项D 杂志的内容比较广泛,但不一定有这么强的教育性。
推理方法是根据文章的风格和内容进行推断。
阅读技巧是分析文章的特点。
4. What is the main idea of the passage?A.A trip to a beautiful place.B.A story about friendship.C.A lesson about life.D.An introduction to a famous person.答案:B。
高二英语阅读推理判断单选题45题1. The article mentions that scientists have discovered a new species of animal. What kind of environment is this new species most likely to live in?A. DesertB. RainforestC. MountainD. Ocean答案:B。
解析:文章中提到科学家发现新物种,科普类文章中通常新物种多在生态丰富的环境中被发现,雨林环境生物多样性丰富,最有可能是新物种生存的环境。
A 选项沙漠环境恶劣,生物种类相对较少;C 选项山地环境虽然也可能有一些特殊物种,但不如雨林可能性大;D 选项海洋环境如果没有特殊提示一般不太可能是刚被发现的新物种生存环境。
2. According to the text, which of the following is NOT a characteristic of a certain scientific phenomenon?A. ColorfulB. LoudC. FastD. Quiet答案:A。
解析:文章中对该科学现象进行了描述,其中没有提到色彩斑斓这个特征。
B 选项大声如果文中有相关声音描述可能是特征;C 选项快速如果文中有涉及速度可能是特征;D 选项安静如果文中有关于安静的表述可能是特征。
3. The passage says that a particular experiment was conducted. What was the main purpose of this experiment?A. To prove a theoryB. To create a new productC. To solve a problemD. To entertain people答案:A。
高一英语阅读理解推理判断题专项训练单选题20题1. A new study shows that plants can "talk" to each other by sending out chemical signals. For example, when a plant is being eaten by insects, it can send out a signal to nearby plants. These nearby plants will then start to produce chemicals that make them less attractive to the insects. What can we infer from this passage?A. Plants are very intelligent.B. Chemical signals are the only way for plants to communicate.C. Plants can protect themselves in a certain way.D. Insects can't eat plants that produce certain chemicals.答案:C。
解析:文章提到植物被昆虫吃的时候会发出化学信号给附近植物,附近植物会产生让昆虫不感兴趣的化学物质,这表明植物能以某种方式保护自己。
A选项说植物非常聪明,文中没有直接表明植物有智力,过于主观;B选项说化学信号是植物交流的唯一方式,文中只说了一种方式,不能得出是唯一方式;D选项说昆虫不能吃产生特定化学物质的植物,太绝对,只是说不那么吸引昆虫。
2. There was a young boy named Tom. He always loved to explore the forest near his home. One day, he found a strange looking stone. It was shiny and had some strange marks on it. He took it home and showed it to his grandfather. His grandfather said it might be something very special. What can be inferred about Tom?A. He is a curious boy.B. He is a naughty boy.C. He is a lazy boy.D. He is a brave boy.答案:A。
高考英语阅读理解之推理判断题分析解读:推理判断题考查学生透过文章表面文字信息推测文章隐含意思,对作者的态度及文章细节的发展做出正确推理判断的能力。
考生需尽量考虑文中的全部信息和事实,在理解通篇文章的基础上去领会作者的言外之意,并做出正确的推断,这是对文章深层次的把握,属于高层次的阅读理解。
即根据阅读材料中所提供的已知信息,推断出未知部分。
文章中没有明确的答案。
要求考生从作者的角度去考虑,不要固守自己的看法和观点。
技巧点拨:1.常见提问方式:(1) It can be inferred/concluded from the passage that ______?(2) The writer suggests that______?(3) The author uses the example of …to show that ______?(4) What’s the author’s attitude toward _______?(5) From the story we can guess _______?(6) What would happen if _______?(7) Which of the following does the author agree with?(8) What’s the tone 语气of the author?(9) The paragraph following the passage will most probably be _____?(10) Where would this passage most probably appear?2.解答步骤:(1)定位信息:通过寻读找到相关信息点。
(2)字面理解:理解相关信息点的字面意义。
(3)深层理解:结合语境和常识,在字面意义的基础上进行符合逻辑的推断,从而理解作者的言外之意。
3.干扰项的特点:(1)只是原文的简单复述,而非推断出来的结论,把直接表达当做间接推理。
阅读理解专题--推理判断题一、如何推断隐含意义Passage 1. Did you ever hear a strange sound coming from the wall? Did it sound like a clock? If so, it may have been made by a beetle. Long ago people thought the ticking meant that someone was about to die. Thus the beetle is called "the deathwatch beetle." (1分钟)●The sound of this beetle ________.A. pleased people.B. surprised people.C. frightened people.D. excited people.Passage 2. It is said that people should take a lesson from the clock. The clock passes the time by keeping its hands busy. People who do what the clock does also pass the time by keeping their hands busy and not by sleeping the time away. (1.5分钟)●From the text you can tell that busy people______A. act like clocks.B. sleep the time away.C. don't do what clocks do.D. don't have hands.Passage 3. Several different bison species have lived on the North American continent since the Ice Age; today only two exist. The wood bison is the larger of the two, and is now found mostly in western Canada. Better known in the United States is the Plains bison, or buffalo. At one time, herds of these animals could be sighed almost everywhere from the Appalachian Mountains in the East to the Rocky Mountains in the West. (2分钟)●The author implies that several types of bison______.A. live outside the United Stated and CanadaB. are well adapted to swampy terrain(沼泽地带)C. existed before the Ice AgeD. have been killed or have died out二、如何推断作者观点和态度:Passage 4. Why isn’t your newspaper reporting any good news?All I read about is murder, bribery(行贿),and death. Frankly,I’m sick of all this bad news. (0.5分钟)●This author’s attitude towards the newspaper reporting is to _____.A. complainB. apologizeC. amuseD. informPassage 5.(江西卷)Just as crying can be healthy, not crying—holding back tears of anger, pain or suffering—can be bad for physical(身体的) health. Studies have shown that too much control of emotions can lead to high blood pressure, heart problems and some other illnesses. If you have a health problem, doctors will certainly not ask you to cry. But when you feel like cryin g, don’t fight it. It’s a natural—and healthy—emotional response(反应). (2分钟)●According to the author, which of the following statements is true?A. Crying is the best way to get help from others.B. Fighting back tears may cause some health problems.C. We will never know our deep feelings unless we cry.D. We must cry if we want to reduce pressure.Passage6.Around the world more and more people are taking part in dangerous sports and activities. Of course, there have always been people who have looked for adventure--- those who have climbed the highest mountains, traveled into unknown parts of the world or sailed in small boats across the greatest oceans. Now, however, there are people who look for animmediate excitement from a risky activity, which may only last a few minutes or even seconds.I would consider bungee jumping(蹦极跳)to be a good example of such an activity. You jump from a high place (perhaps a bridge or a hot air balloon) 200 meters above the ground with an elastic(有弹性的)rope tied to your ankles. You fall at up to 150 kilometers an hour until the rope stops you from hitting the ground. It is said that about 2 million people around the world have now tried bungee jumping. Other activities which most people would say as risky as bungee jumping include jumping from tall buildings and diving into the sea from the top of high cliffs.Why do people take part in such activities as these? Some psychologists(心理学家)suggest that it is because life in modern societies has become safe and boring. Not very long ago, people's lives were constantly in danger. They had to go out and hunt for food, diseases could not easily be cured and life was a continuous battle for survival(生存).Nowadays, according to many people, life offers little excitement. They live and work in comparatively safe conditions; they buy food in shops; and there are doctors and hospitals to look after them if they become ill. The answer for some of these people is to look for danger in activities such as bungee jumping. (5分钟)●The writer of the text has a ____ attitude(态度)towards dangerous sports.A. positive(肯定的)B. negative(否定的)C. neutral (中立的)D. nervous三、如何推断写作目的Passage7. “Have you ever been out on a boat and felt it lifted up by a wave? Or have you jumped in the water and felt the rush of energy as waves came over you?” asked Jamie Tayl or of the Wave Energy Group at the University of Edinburgh. “There is certainly a lot of energy in waves,” he said. (1.5分钟)●The writer uses the two questions at the beginning of the passage to ______.A.test the readers’ knowledge about wavesB.draw the readers’ attention to the topicC.show Jamie Taylor’s importanceD. invite the readers to answer themPassage8A young man from a village called Nawalapitiya married a young woman from Maliyuwa, a nearby village. They lived with the man's big family-his parents, his brothers, their wives and children. The family kept an elephant, in which the young woman soon took a great interest. Every day she fed it with fruit and sugar.Three months later the woman went back to her parents' home, having quarreled with her husband. Soon the elephant refused to eat or work. It appeared to be ill and heart-broken. One morning after several weeks the animal disappeared from the house.It went to the woman's home. On seeing her, the elephant waved its trunk and touched her with it. The young woman was so moved by the act of the animal that she returned to her husband's home. (3分钟)●The writer wrote the story in order to________.A. show that elephants are very cleverB. tell how a woman trained a wild animalC. show that women care more for animals than men doD. tell how an animal reunited a husband and wife四、如何推断文章出处Passage9(全国卷)Do you always understand the directions on a bottle of medicine? Do you know what is meant by “Take only as directed?” Read the following directions and see if you understand them.To reduce pain, take two tablets(药片) with water, followed by one tablet every eight hours, as required. For night-time and early morning relief (缓解疼痛) take two tablets at bedtime. Do not take more than six tablets in twenty-four hours.For children six to twelve years old, give half the amount (量). For children under six years old, ask your doctor’s advice.Reduce the amount if you suffer from restlessness or sleeplessness after taking the medicine.●This text is most probably taken from a ______. (2分钟)A. textbookB. newsreelC.doctor’s notebookD. bottle of medicine Passage10 More than 30,000 drivers and front seat passengers are killed or seriously injured(受伤)each year. At a speed of only 30 miles per hour it is the same as falling from a third floor window. Wearing a seat belt(安全带)saves lives; it reduces your chance of death or serious injury by more than half.Therefore drivers or front seat passengers over 14 in most vehicles must wear a seat belt. If you do not, you could be fined up to $ 50. It will not be up to the drivers to make sure you wear your belt. But it will be the driver's responsibility(责任)to make sure that children under 14 do not ride in the front unless they are wearing seat belt of some kind.However, you do not have to wear a seat belt if you are reversing(倒退)your vehicle or you are making a local delivery(发送)or collection using a special vehicle; or if you have a valid medical certificate which excuses you from wearing it. Make sure these circumstances(情形)apply to you before you decide not to wear your seat belt. Remember you may be taken to court for not doing so, and you may be fined if you cannot prove to the court that you have been excused from wearing it. (3分钟)●This text is taken from _____.A. a medical magazineB. a police reportC. an advertisement(广告)D. a government information booklet(小册子)五.推断上下文内容Passage 11When early humans hunted and gathered food, they were not in control of their environment. They could only interact with their surroundings as lower organisms did. When humans learned to make fire, however, they became capable of altering their environment. To provide themselves with fuel they stripped bark from trees, causing the trees to die. Clearings were burned in forests to increase the growth of grass and to provide a greater grazing area for the wild animals that humans fed upon. This development led to farming and the domestication of animals. Fire also provided the means for cooking plants which had previously been inedible. Only when the process of meeting the basic need for food reached a certain level of sophistication was it possible for humans to follow other pursuits such as the founding of cities. (3分钟)●The paragraph following this passage would most likely be about ____________.A. fireB. huntingC. farmingD. urbanization (城市化)六、Practice (Homework)2008年陕西高考E篇Did you know that women’s brains are smaller than men’s? The average women’s brain weighs 10% less than men’s. Since research has shown that the bigger the brain, the cleverer the animal, men must be more intelligent(聪明的) than women. Right? Wrong. Men and women always score similarly on intelligence tests, despite the difference in brain size. Why? After years of study, researchers have co ncluded that it’s what’s inside that matters, not just the size of the brain. The brain consists of “grey matter” and“white matter”. While men have more of the latter, the amount of “thinking” brain is almost exactly the same in both sexes.It has been suggested that smaller brain appears to work faster, perhaps because the two sides of the brain are better connected in women. This means that little girls tend to learn to speak earlier, and that women can understand sorts of information from different sources at the same time. When it comes to talking to the boss on the phone, cooking dinner and keeping an eye on the baby all at the same time, it’s women who come out on top every time.There are other important differences between two sexes. As white matter is the key to spatial(空间的) tasks, men know better where things are in relation to other things. “A great footballer always knows where he is in relation to the other players, and he knows where to go,” says one researcher. That may explain one of life’s great mysteries: why men refuse to ask for directions … and women often need to!The differences begin when fetuses(胎儿) are about nine weeks old, which can be seen in the action of children as young as one. A boy would try to climb a barrier (障碍物) before him or push it down while a girl would attract help from others. These brain differences also explain the fact that more men take up jobs that require good spatial skills, while more women speech skills. It may all go back to our ancestors(祖先) ,among whom women needed speech skills to take care of their babies and men needed spatial skills to hunt, according to one research.If all this disappoints you, it shouldn’t. “The brain changes throughout our lives according to what we do with it.” says a bi ologist.57. Which of the following is true according to the first paragraph?A. Women’s brain is 10% less than men’sB. Grey matter plays the same role as white matter.C. Grey matter controls thinking in the brain.D. Both sexes have the same amount of white matter.58. What can we infer from the second and third paragraphs?A. Women prefer doing many things at a time.B. Men do better dealing with one job at a time.C. Women do not need to tell directions.D. Men have weaker spatial abilities.59. Which of the following do you agree with according to the fourth paragraph?A. Young boys may be stronger than young girls.B. More women take up jobs requiring speech skillsC. Women may have stronger feelings than men.D. Our ancestors needed more spatial skills.60. What is the writer’s attitude in writing this passage?A. Defensive.B. Persuasive.C. Supportive.D. Objective.。