高三英语一轮(外研版)复习:高考专项突破 阅读2
- 格式:doc
- 大小:91.00 KB
- 文档页数:6
第一部分必修二Module 2Ⅰ.阅读理解导学号02280198Amanda took whatever pills she could get, largely because she was finding life hard to take. “There were a lot of problems,” she says. She had just found out that her parents were splitting (分开). It took her by surprise—and she was shocked. “I woke up one morning, and they told me. ”On a few occasions during her two years of going to pharming parties(品药聚会). “My heart would race so fast that it felt like it was going to explode. I felt weak and confused sometimes and even passed_out several times,” she recalls. “But I picked up from the ground because I had a lot of pride in my drinking and drugging. I was really crazy about it and proud of the fact that I could take more than a lot of people. I could e home and have a conversation with my parents.”Finally, though, things got out of control. “I couldn't go a day without taking something,”she recalls, “and after a while, the pills upset my stomach;it hurt all the time, and I hardly ate. Finally, I couldn't take it any more. I went to my parents and told them I needed help.”Amanda entered a treatment program and has been calm since her release last January. “Detox(戒瘾)was the worst four days of my entire life,”she says.“I was throwing up all the food and had the s hakes.”She doesn't care about drugs. “I'm so hurt from this,” says Amanda,who has ulcers(溃疡)and damaged kidneys from the drugs and alcohol. “I have to struggle daily to stay calm. But in some ways,I feel lucky I went through it, and I'm out of it now.” Amanda wrote a song called “Goodnight to the Moonlight”. Amanda says,“It's about how it feels to be taking drugs and alcohol, how it hurts, how it makes you feel like you're losing yourself.”1. What is the purpose of writing the passage?A.To tell us that parents have a great influence on their children.B.To warn us that drugs are a danger to our health and mind.C.To tell us once you pick up bad habits,it is hard to get rid of.D.To tell us that as long as you are determined,you will overe any difficulty.答案:D主旨大意题。
第2讲续写热门话题亲情友情阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
(2021·新高考Ⅰ卷)A MOTHER'S DAY SURPRISEThe twins were filled with excitement as they thought of the surprise they were planning for Mother's Day.How pleased and proud Mother would be when they brought her breakfast in bed.They planned to make French toast and chicken porridge.They had watched their mother in the kitchen.There was nothing to it.Jenna and Jeff knew exactly what to do.The big day came at last.The alarm rang at 6 a.m.The pair went down the stairs quietly to the kitchen.They decided to boil the porridge first.They put some rice into a pot of water and left it to boil while they made the French toast.Jeff broke two eggs into a plate and added in some milk.Jenna found the bread and put two slices into the egg mixture.Next,Jeff turned on the second stove burner to heat up the frying pan.Everything was going smoothly until Jeff started frying the bread.The pan was too hot and the bread turned black within seconds.Jenna threw the burnt piece into the sink and put in the other slice of bread.This time,she turned down the fire so it cooked nicely.Then Jeff noticed steam shooting out of the pot and the lid starting to shake.The next minute,the porridge boiled over and put out the fire.Jenna panicked.Thankfully,Jeff stayed calm and turned off the gas quickly.But the stove was a mess now.Jenna told Jeff to clean it up so they could continue to cook the rest of the porridge.But Jeff's hand touched the hot burner and he gave a cry of pain.Jenna made him put his hand in cold water.Then she caught the smell of burning.Oh dear! The piece of bread in the pan had turned black as well.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式作答。
必修第二册Unit2Ⅰ.阅读理解AChina is a country with many colorful days and festivals.The Dragon Head Raising Day (Longtaitou) is one of them.This special day is on the second day of the second month in the Chinese lunar calendar(阴历).It stands for the start of spring and farming.This year,the day falls on March 4th.The dragon is important in Chinese culture.We Chinese people call ourselves the “descendants(传人) of thedragon”.Therefore,people celebrate the Dragon Head Raising Day with many customs about dragons.On that day in ancient times,people put ashes(灰) in the kitchen.This was to “lead the dragon into the house”.People believed that with the help of the dragon,they could have a good harvest in autumn.Also,people eat special foods on that day.The foods are usually named after dragons.For example,people eat “dragon whisker(细须)” noodles and dumplings called “dragon teeth”.Today,many customs have faded away.But one that has remained is the cutting of hair.It was said that a haircut during the first lunar mont h may bring bad luck to the mother’s brothers.So many people have their hair cut on the Dragon Head Raising Day.1.Why is the dragon deeply rooted in Chinese culture?A.Chinese people think the dragon is a symbol of power.B.Chinese people see the dragon as a symbol of good luck.C.Chinese people think the dragon stands for the start of spring and farming.D.Chinese people consider themselves the descendants of the dragon.2.The underlined words in the last paragraph mean .A.disappeared graduallyB.become strongerC.run awayD.died off3.On the day in ancient times,why did people put ashes in the kitchen?A.Because the dragon liked the ashes.B.Because the ashes led the dragon into the house.C.Because the ashes brought a good harvest.D.Because the ashes could bring good luck.4.Which custom has been kept according to the passage?A.Putting ashes in the kitchen.B.Eating dragon whisker noodles and dumplings.C.Cutting hair.D.Eating special foods.B(山东济南学情检测)When people hear “Artificial Intelligence (AI)”,many think of big data.The reason is that some of the most significant AI breakthroughs have relied on enormous data sets.But AI is not only about large data sets,and research in small data approaches in the past decade has grown extensively,with Transfer Learning (TL) (迁移学习) as an especially promising example,which is helpful in settings where you have few data on the task of interest but sufficient data on a related problem.Small data approaches like TL offer numerous advantages over more data-intensive methods.By the use of AI with fewer data,they can facilitate progress in areas where few or no data exist,such as in forecasting natural disasters that occur relatively rarely.More importantly,TL is of great help in terms of generalization.A challenge in the use of AI is that models need to generalize beyond their training data — that is,to give good “answers” to a more general set of “questions” than what they were specifically trained in.TL models work by transferring knowledge from one task to another,so they are very helpful in improving generalization in the new task,even if only limited data are available.AI experts such as Andrew Ng have stated that the approach will be the neachine learning success in industry.There are some earlysigns of successful adoption and it has been applied to cancer discovery and much more.Despite the increase in research,TL has received relatively little visibility.While many machine learning eiliar withit,techniques such as TL do not seem to have reached the awareness of the broader space of policymakers and business leaders in positions of making important decisions about AI funding and adoption.By acknowledging the success of small data techniques like TL and supporting their widespread use,we can help overcome some widespread misconceptions regarding the role of data in AI and promote innovation in new directions.5.What does the author think of TL?A.It is a potential technique.B.It is of help in large data sets.C.It is an important AI breakthrough.D.It is a reliable solution to multitasking.6.In which aspect does TL show its advantages?A.Acquiring knowledge.B.Discovering questions.C.Collecting training data.D.Improving generalization.7.What does the underlined part in paragraph 4 probably mean?A.TL has little value.B.TL is a heated topic.C.TL draws public attention.D.TL is not well recognized.8.What’s the purpose of this tee misconceptions.B.To introduce a small data approach.C.To predict the promising future of AI.D.To emphasize the significance of data.Ⅱ.完形填空(广东深圳二模)The school where Rachel teaches serves free meals to its students.Before her adoring students left for their new yearvacation,they 1 her with lots of gifts.But one gift from a girl,in particular, 2 her heart.This girl wanted to get Rachel something so 3 ,but had nothing to give.So rather than offer nothing,she 4 her free breakfast cereal(混合麦片) at school.She took the 5 to pick every dried grape,the favorite part of her breakfast,out of her cereal and 6 them as an unusual new year present for her teacher.Rachel posted the 7 story on Meta,hoping to help people gain some 8 for what they have in their lives—because even when this youngster had nothing to offer,she was still willing to 9 her favourite dried grapes.Inspired by the kind gesture,many people contacted the school headmaster to make 10 .“It makes me so proud of my kids that they have touched your hearts along with mine,”Rachel said.“Your 11 in offering gifts to both the students and me and your donations to our school have not gone 12 .We are all deeply moved.”“My wish for all of you is to remember this kind and simple 13 of love from one of my school babies and carry it with you and continue to 14 love and kindness to everyone you meet—not just during this 15 season.”1.A.helped B.showeredfortedD.supplied2.A.melted B.curedC.changedD.broke3.A.hesitantly B.casuallyC.badlyD.hardly4.A.opened up B.asked forC.gave awayD.put aside5.A.courage B.chanceC.lessonD.time6.A.unwrapped B.cookedC.repackagedD.separated7.A.nice B.funnyC.imaginaryD.old8.A.sympathy B.appreciationC.confidenceD.desire9.A.enjoy B.sacrificeC.collectD.keep10.A.preparations B.appointmentsC.donationsD.requirements11.A.curiosity B.troubleC.experienceD.generosity12.A.unchecked B.unnoticedC.unexpectedD.uncovered13.A.hope B.wordC.trickD.act14.A.spread B.teachC.explainD.declare15.A.graduation B.autumnC.holidayD.school答案:必修第二册Unit2Ⅰ.【语篇导读】本文是一篇说明文。
Module2 No Drugs阅读导学案使用方法:自主阅读P12-13课文,然后尝试完成下面的练习。
作完后,自行查阅教材进行答案校对。
Ⅰ: 汉译英填空Adam Rouse ___________(过去是) a drug addict. He first started using drugs at 15 and he continued to buy ___________(大麻)from a man in the street for about six months. Then the man __________(提供) his some crack__________(可卡因). When Adam went back and wanted more crack cocaine, the man asked him for a lot of money. But he didn’t have enough money, and was in great________(痛苦).Then Adam ____________(闯入)a house, stole a television and a video recorder and sold them in a shop. With the money he bought some more crack cocaine from the same man. By this time he was ____________(上瘾的)to crack cocaine. And he had to steal something every day to pay for the drugs. Finally he was taken to the police station, where he took the doctor’s ____________(建议)and stopped taking crack cocaine _____________(立刻). Now Adam works in a centre for drug __________(瘾君子), helping others to stop taking drugs.Ⅱ: 语法填空Adam Rouse used to be a drug addict; he was 1._______(addict) to crack cocaine. He was in terrible 2. ____(painful). He had 3. ____ (steal) something to pay4. _____ the drugs. The doctor told hi m that he could die 5. ___ he didn’t stop 6. ______ (take) crack cocaine. So he took his 7. ______(advise) and stopped immediately. Cocaine is a powerfully 8. ________ (addict) drug. Users 9. _____ inject drugs are also in more danger if they share needles 10. _____ other users.III. 重点句型翻译:1.每年,在由吸烟引起的火灾中大约有200人死亡,2000人严重受伤。
课时规范训练(单独成册)训练(二)Ⅰ.阅读理解阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出最佳选项。
A(2015·高考新课标全国卷Ⅱ)My color television has given me nothing but a headache.I was able to buy it a little over a year ago because I had my relatives give me money for my birthday instead of a lot of clothes that wouldn't fit.I let a salesclerk fool me into buying a discontinued model.I realized this a day later,when I saw newspaper advertisements for the set at seventy-five dollars less than I had paid.The set worked so beautifully when I first got it home that I would keep it on until stations signed off for the night.Fortunately,I didn't get any channels showing all-night movies or I would never have gotten to bed.Then I started developing a problem with the set that involved static(静电)noise.For some reason,when certain shows switched into a commercial,a loud noise would sound for a few seconds.Gradually,this noise began to appear during a show,and to get rid of it,I had to change to another channel and then change it back.Sometimes this technique would not work,and I had to pick up the set and shake it to remove the sound.I actually began to build up my arm muscles(肌肉)shaking my set.When neither of these methods removed the static noise,I would sit helplessly and wait for the noise to go away.At last I ended up hitting theset with my fist,and it stopped working altogether.My trip to the repair shop cost me $62,and the set is working well now,but I keep expecting more trouble.【解题导语】本文是一篇记叙文。
【2021走向高考】高三英语一轮复习测试题外研版必修2本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分,共150分。
考试时间120分钟。
第Ⅰ卷(选择题)第一部分听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。
每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。
听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。
每段对话仅读一遍。
1.At what time does the man arrive at his office?A.7:50.B.8:30.C.8:20.2.What book is she reading?A.A book about Lu Xun.B.A book written by Lu Xun.C.A book which Lu Xun has read.3.What's the relationship between the two speakers?A.They are neighbours.B.They are shopkeeper and customer.C.They are waitress and customer.4.What are the two speakers talking about?A.An appointment with the doctor.B.Buying something in a shop.C.Having dinner in a restaurant.5.How will the man travel?A.By train.B.By ship.C.By air.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。
每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。
听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。
第二部分高考专项突破(一)(2014·湖北)When our restaurant business failed, we headed north in a camping truck to Texas, hoping to have a “fresh start”.At the __1__ of Palo Duro Canyon (峡谷) State Park, I__2__ a job advertisement hiring park hosts. The position offered a __3__,permanent campsite in the park, and __4__,the hosts served as a link between the park's guests and the rangers (护林人). It was the perfect solution: a rent-free place to reorganize our lives. We entered the park and I made an __5__ for the following day.The park was __6__,so it took us some time to find an available site. That evening, as we finished our dinner, my wife saw two large skunks (臭鼬) walking toward our table. We __7__ climbed onto the table and, for the next four hours, waited for them to __8__ our camp.Having survived that night, we were __9__ that everything else would be all right. The next day we met with the people who ran the park. They explained our__10__ and gave us a beautiful campsite.That evening, __11__,we learned about the canyon __12__. They were strong and cold, rocking our little camping truck violently, and we lay __13__ in the dark until the winds died away.__14__ the weeks that followed, we learned to survive in our truck and __15__ the little money my wife __16__ by substitute teaching. Building a successful business and then losing it had left very little time for building a successful __17__. For a time after our business __18__ I thought I might lose my family as well.Living in the tiny __19__ with no television, we sat close together reading and talking. One evening, standing under a jeweled sky, I found myself __20__ for all the hardships. We had walked the trails and climbed the canyon walls. We had become a family!语篇解读:本文为一篇夹述夹议的文章,讲述我们生意失败后,去了帕洛杜罗峡谷国家公园,在那里,我们遇到了一些艰难困苦,但是一家人更加亲密,我感激我们遇到的这所有的困难。
A(2012·辽宁,D)Inside the pleasingly fragrant cafe, So All May Eat (SAME) in downtown Denver, the spirit of generosity (慷慨) is instantly noticeable: A donation box stands in place of a cash register. Customers here pay only what they can afford, no questions asked.A risky business plan, perhaps, but SAME Cafe has done one unchangeable thing in the Mile High City for six years: Open only at midday, the restaurant provides poor local people with healthy, delicious lunches six days a week. Those unable to pay for their meals can instead volunteer as waiters and waitresses, and dishwashers, or look after the buildings and equipment for the cafe.“It's based on trust, and it's working all right,” says coowner Brad Birky, who started the cafe in 2006 with his wife Libby. Previously volunteering at soup kitchens, the Birkys were dissatisfied with the often unhealthy meals they served there.“We wanted to offer quality food in a restaurant where everyone felt comfortable, regardless of their circumstances,” Birky sa ys. SAME's special lunch menu changes daily and most food materials are natural and grown by local farmers.The cafe now averages 65 to 70 customers (and eight volunteers) a day. And the spirit of generosity behind the project appears to be spreading. In early 2007, one volunteer who had cleared snow for his meals during the long winter said goodbye to the Birkys. “He said he was going to New Orleans to help with the hurricane cleanup,”says Birky.1.What can we learn about the soup kitchens the Birkys previously worked for?A.They refused to have volunteers.B.They offered low quality food.C.They provided customers with a good environment.D.They closed down because of poor management.答案:B 推理判断题。
第二部分高考专项突破(二)APerhaps you think you could easily add to your happiness with more money. Strange as it may seem, if you're unsatisfied, the issue is not a lack of means to meet your desires but a lack of desires—not that you cannot satisfy your tastes but that you don't have enough tastes.Real riches consist of well-developed and hearty capacities (能力) to enjoy life. Most people are already swamped(淹没) with things. They eat, wear, go and talk too much. They_live_in_too_ big_a_house_with_too_many_rooms,_yet_their_house_of_life_is_a_hut.Your house of life ought to be a mansion (豪宅), a royal palace. Every new taste, every additional interest, every fresh enthusiasm adds a room. Here are several rooms your house of life should have.Art should be a desire for you to develop simply because the world is full of beautiful things. If you only understood how to enjoy them and feed your spirit on them, they would make you as happy as to find plenty of ham and eggs when you're hungry.Literature, classic literature, is a beautiful, richly furnished room where you might find many an hour of rest and refreshment. To gain that love would go toward making you a rich person, for a rich person is not someone who has a library but who likes a library.Music like Mozart's and Bach's shouldn't be absent. Real riches are of the spirit. And when you've brought that spirit up to where classical music feeds it and makes you a little drunk, you have increased your thrills and bettered them. And life is a matter of thrills.Sports, without which you remain poor, mean a lot in life. No matter who you are, you would be more human, and your house of life would be better supported against the bad days, if you could, and did, play a bit.Whatever rooms you might add to your house of life, the secret of enjoying life is to keep adding.语篇解读:什么是真正的幸福和富有?不是更多的金钱和物质,精神的富有才会真正使你幸福。
真正的幸福不是住在一个多么大的房子里。
人生的大房子应该是由艺术、文学、音乐、体育等各个“房间”组成的。
1.The author intends to tell us that________.A.true happiness lies in achieving wealth by fair meansB.big houses are people's most valued possessionsC.big houses can in a sense bring richness of lifeD.true happiness comes from spiritual riches答案:D推理判断题。
本文的主旨就是说明真正的幸福是精神的富足,财富、大房子等物质的拥有并不能带来真正的幸福和富足。
2.The underlined sentence in the second paragraph probably implies that________.A.however materially rich, they never seem to be satisfiedB.however materially rich, they remain spiritually poorC.though their house is big, they prefer a simple lifeD.though their house is big, it seems to be a cage答案:B细节理解题。
该句的字面意思是“他们住在一所拥有超多房间的超大房子里,然而他们的生命房间却是一间陋舍。
”,结合本文主旨大意,可知此处应是想说尽管他们物质富有,但却精神贫瘠,故B项正确。
3.It can be learned from the passage that ________.A.more money brings more happinessB.art is needed to make your house beautifulC.literature can enrich your spiritual lifeD.sports contribute mainly to your physical fitness答案:C推理判断题。
A项意为“更多的金钱可以带来更多的幸福”,明显与文章主题不符;艺术(art)是使人精神生活充实,而非使房子更漂亮,排除B项;运动(sports)在生活当中意义丰富,而非仅仅使你身体健康,排除D项。
只有C项“文学可以丰富你的精神生活”符合本文的观点。
4.What would be the best title for the passage?A.House of LifeB.Secret of WealthC.Rest and RefreshmentD.Interest and Enthusiasm答案:A主旨大意题。
本文的主要意思就是说明物质上的大房间并不是真正的富足,而是拥有艺术、文学、音乐、体育等“房间”的生命的房间(house of life)才是真正的富有,才能够给你带来更多的幸福。
B(2014·新课标Ⅰ,C)A typical lion tamer (驯兽师) in people's mind is an entertainer holding a whip (鞭) and a chair. The whip gets all of the attention, but it's mostly for show. In reality, it's the chair that does the important work. When a lion tamer holds a chair in front of the lion's face, the lion tries to focus on all four legs of the chair at the same time. With its focus divided, the lion becomes confused and is unsure about what to do next. When faced with so many options, the lion chooses to freeze and wait instead of attacking the man holding the chair.How often do you find yourself in the same position as the lion? How often do you have something you want to achieve (e.g. lose weight, start a business, travel more)—only to end up confused by all of the options in front of you and never make progress?This upsets me to no end because while all the experts are busy debating about which option is best, the people who want to improve their lives are left confused by all of the conflicting information. The end result is that we feel like we can't focus or that we're focused on the wrong things, and so we take less action, make less progress, and stay the same when we could be improving.It doesn't have to be that way. Anytime you find the world waving a chair in your face, remember this: All you need to do is focus on one thing. You just need to get started. Starting before you feel ready is one of the habits of successful people. If you have somewhere you want to go, something you want to accomplish, someone you want to become... take immediate action. If you're clear about where you want to go, the rest of the world will either help you get there or get out of the way.语篇解读:本文通过驯兽时,狮子在面对椅子的四条腿时,不知道该作何选择,联系到我们。