高考英语专题《阅读理解》综合检测试卷及答案解析
- 格式:doc
- 大小:312.50 KB
- 文档页数:26
一、高中英语阅读理解
1.阅读理解
Most adults find it hard to recall events from their first few years of life and now scientists have
found exactly when these childhood memories fade(消失).
A new study has found that most three-year-olds can recall a lot of what happened to them
over a year earlier, and these memories persist while they are five and six, but by the time they
are over seven, these memories decline(衰退) rapidly.
Most children by the age of eight or nine can only recall 35% of their experiences from under
the age of three, according to the new findings.
The scientists behind the research say this is because at around this age the way we form
memories begins to change. They say that before the age of seven children do not have a sense
of time and place in their memories. In older children, however, the early events they can recall
tend to be more adult-like in the way they are formed. Children also have a far faster rate of
forgetting than adults. The findings also help to explain why children can often have clear
memories of events but then forget them just a couple of years later.
The youngsters first visited the laboratory at the age of three and discussed six unique events
from their past, such as family outings, trips to the zoo, and the first day of school. The children
then returned for a second session between the ages of five and nine to discuss the same events.
The researchers found that between the ages of five and seven, the amount of memories the
children could recall remained between 63 -72 percent. However, the amount of information
eight-to nine-year-old children could recall dropped to 35 and 36 percent.
(1)What does the new study tell us?
A.Childhood memories decline with years.
B.Three-year-old kids are the cleverest.
C.Childhood memories can fade easily.
D.Some adults cannot recall past events.
(2)What does the underlined word "persist" in Paragraph 2 mean?
A.Change.
B.Remain.
C.Appear.
D.Return.
(3)What can we learn from Paragraph 4?
A.Adults cannot have clear memories of past events.
B.Children can think like adults when they get older.
C.Children under 7 years old have different ways of forming memories.
D.Children often forget things because they have no idea of time or place.
(4)In the second session, nine-year-old children _________.
A.refused to discuss the same events
B.remembered all their family outings
C.could recall 72 percent of their past events D.only remembered a small part of their past events
【答案】 (1)A
(2)B
(3)D
(4)D
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了记忆消失的一些知识。大多数三岁的孩子都能回忆起一年前发生在他们身上的许多事情,这些记忆在五岁和六岁时依然存在,但到七岁以上时,这些记忆会迅速衰退。在七岁之前,孩子们在记忆中没有时间感和位置感。在5到7岁之间,孩子们能回忆起的记忆量保持在63%到72%之间。然而,8至9岁儿童能够回忆起的信息量下降到35%和36%。
(1)考查细节理解。根据第二段“A new study has found that most three-year-olds can recall
a lot of what happened to them over a year earlier, and these memories persist while they are
five and six, but by the time they are over seven, these memories decline(衰退) rapidly.”一项新的研究发现,大多数三岁的孩子都能回忆起一年前发生在他们身上的许多事情,这些记忆在他们五岁和六岁时仍然存在,但当他们超过七岁时,这些记忆迅速衰退。可知新研究告诉了我们童年时的记忆随年龄而衰退。 故选A。
(2)考查词义猜测。根据第二段中的“but by the time they are over seven, these memories
decline(衰退) rapidly.”到七岁以上时,这些记忆会迅速衰退,可知这些记忆在五岁和六岁时依然存在,故划线单词persist的意思是:存在,保留。故选B。
(3)考查推理判断。根据第四段中的“They say that before the age of seven children do not
have a sense of time and place in their memories.”他们说在七岁之前,孩子们在记忆中没有时间感和位置感。可知孩子们经常忘记事情,因为他们没有时间感位置感,故选D。
(4)考查推理判断。根据最后一段中的“ However, the amount of information eight-to nine-year-old children could recall dropped to 35 and 36 percent.”然而,8至9岁儿童能够回忆起的信息量下降到35%和36%。可知在第二阶段,九岁的孩子只记得他们过去的一小部分事情。故选D。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和推理判断三个题型的考查,是一篇科研类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,同时根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,从而选出正确答案。
2.阅读理解
Dear young poets, TIME For Kids has a challenge for you: Write a rhyming poem and enter it in
the TFK Poetry Contest. It must be a poem that does not copy another poet's works.
How to enter: This contest will begin 12 pm on April 14, 2019 and will end 12 pm on June 14,
2019. To enter online, visit /2019poetrycontest and follow instructions to submit
the following: (a) an original and previously unpublished poem; (b) the entrant's first name only
and e-mail address; (c) a parent's e-mail address. Limit one entry per person or e-mail account.
Judging: All entries will be judged by poet Kenn Nesbitt, based on the following criteria:
creativity and originality (50%), use of language and rhyme (25%) and appropriateness to contest
theme (25%). Winners will be notified by e-mail during the month of July and must respond