当前位置:文档之家› 【初中英语】中考英语阅读真题 通用

【初中英语】中考英语阅读真题 通用

中考英语阅读真题

3、2006年福建省南平市A

If you go into the forests with friends, stay with them.If you don't ,you may get lost. If you do get lost, this is what you shoulddo.

Sit down and stay where you are. Don't try to find yourfriends. Let them find you. You can help them to find you by staying in oneplace.

There is another way to help your friends or other peopleto find you. Give them a signal by shouting or whistling three times. Stop. Thenshout or whistle three times again. Any signal given three times is a call forhelp.

Keep on shouting or whistling, always three timestogether. When people hear you, they will give two shouts or two whistles. Whena signal is given twice, it is an answer

to a call for help. If you don't thinkthat you will get help before night comes, try to make a small room withbranches.

What should you do if you get hungry or need to drinkwater? You would have to leave your little branch room to look for something toeat and drink. Don't just walk away. Drop small branches as you walk so that youcan find your way back.

The most important thing to do when you are lost -- stayin one place.

根据短文内容,判断句子的正误,正确的在括号内写“T”,错误的写“F”

56.If you get lost in the forests, you should walk everywhere to find your friendsas soon as

possible.

57.You can keep on shouting or whistling always three times together forhelp.

58.When you hear two shouts or whistles, you know that people will come to helpyou.

59.You can't go anywhere even when you feel thirsty orhungry.

60.You can find your way back to your branch room easily without leaving anybranches as you walk.

4、2006年福建省南平市B

Even a child knows that nodding the head means" Yes". Butsome people will probably be puzzled when they first come to India. When theytalk to an Indian, he often shakes his head. They might think that the Indiandoes not like what he said, but on the contrary, he is expressingagreement.

The Indians have a habit of shaking their heads slightlywhen they talk to somebody. It doesn't mean" No", but"Yes".

If a person doesn't know this, it might causemisunderstanding.

At one time aforeigner in India told his driver who was an Indian to take him to his office.The driver shook his head. The foreigner said his request again and the driverstill shook his head. At last, the foreigner shouted angrily, “Drive me to myoffice at once!” The driver said in a low voice," Yes, sir, "smiling and shakinghis head again at the same time.

61.In general, nodding the head means_____and shaking the headmeans_____

A. Yes"..." No"

B. "No"..." Yes"

C. "Yes"..."Yes"

D. "No"..."No"

62.According to the habit of India, if someone agrees with you, he will______

A. nod his head

B. shake hishead

C. neither nod his head nor shake his head

D. both nod his head and shake hishead

63.Why did the Indian driver shake his head when the foreigner asked him to drivehim to his

office? Because_________.

A. the Indian driver had something important todo

B. the foreigner agreed to give him only a littlemoney

C. the driver felt uncomfortable at thattime

D. in India shaking the head meansagreement

64.The foreigner became angry because_______.

A. the Indian driver didn't want to send him to hisoffice

B. he misunderstood the meaning of shaking the head inIndia

C. he asked the driver to send him to his office,but thedriver didn't say any words

D. the Indian driver asked him for a lot ofmoney

65.The phrase" on the contrary" means_____.

A.正相反

B.总之

C.与之相同

D.在另一方面

7、2006年福建省南平市C

【初中英语】中考英语阅读真题 通用

【初中英语】中考英语阅读真题 通用

66.If you choose the UNDERSTANDING COMPUTERS course, you will haveclasses_____.

A. from Monday to Sunday

B. from Monday to Friday

C. on Wednesday and Saturday

D. onSaturday and Sunday

67.The STOP SMOKING course will last_____.

A. for half a day

B. for threehours

C. for a week

D. forfour weeks

68.Mr. Black works every morning and evening, but he wants to take part in one of

the three courses. Your suggestionis_____.

A. TYPING

B. UNDERSTANDINGCOMPUTERS

C. STOP SMOKING

D. all the courses

69.If you want to learn about computers and at the same time you want to improveyour

typing, you will pay_____.

A. $75

B. $150

C. $115

D. $235

70.The special difference between the TYPING course and the other twois_____.

A. people with different skill levels may learn atdifferent speed

B. you will take a test after thecourse

C. you will pay the fee beforepractising

D. you will pay less money

8、2006年深圳市A

In most parts of the world, many students help theirschools make less pollution. They join“environment club”. In an environmentclub, people work together to make our environmentclean.

Here are some things students oftendo.

No-garbage(无垃圾)lunches. How much do you throw away after

lunch?Environment clubs ask students to bring their lunches in bags that can be usedagain. Every week they will select the class that makes the least garbage andcommend(表扬)itto the whole school!

No-car day. On a no-car day, nobody comes to school in acar—neither the students nor the teachers! Cars givepollution to our air, so remember:

Walk, jump, bike or run.

Use your legs! It’s lots of fun!

Turn off the water! Do you know that toilets can wastetwenty to forty tons of water an hour? In a year, that would fill a small river!In environment clubs, students mend those brokentoilets.

We love our environment. Let’s work together to make itclean.

51.Environment clubs ask students ______________.

A. to run to school every day

B. to take exercise everyday

C. not to forget to take cars

D. not to throw away lunchbags

52.From the passage we know the students usually have lunch___________.

A. at school

B. in shops

C. in clubs

D. athome

53.On a no-car day, ________________ will take a car toschool.

A. both students and teachers

B. onlystudents

C. neither students nor teachers

D. only teachers

54.After students mend toilets, they save _____________.

A. a small river

B. a club

C. a lot of water

D. a toilet

55.The writer wrote the passage to ask students to__________.

A. clean school

B. make less pollution

C. joinclubs

D. help teachers

11、2006年深圳市B

“Depend on yourself”iswhat nature says to every man. Parents can help you. Teachers can help you.Others still can help you. But all these only help you to helpyourself.

There have been many great men in history. But many ofthem were very poor in childho od, and had no uncles, aunts or friends to helpthem. They couldn’t depend on them for an education. They saw how it was, andbegan to work with their own efforts to know something. They worked their ownway up to fame.

One of the most famous teachers in England used to tellhis pupils,“Ican’t make worthy(值得尊敬的)menof you, but I can help you make men of yourselves.”

Some young men have the best of everything, but they areto be pitied. They can never do things successfully if they don’t see their weakpoint and ch ange their course. They are nobody now, and will be nobody as longas(只要)theydon’t follow the advice of their parents and teachers, and depend on their ownefforts.

56.“Depend on yourself”inthis passage means _______________.

A. rely on your own efforts

B.rely on nature

C. wait for others to help

D. count on yourparents

57.Many of the great men in history succeeded because_____________.

A. they were very poor inchildhood

B.they could not depend on schools for an education

C.they made great efforts to learn and work

D.they wanted very much to become famous

58.According to the famous teacher in England, a teacher can___________.

A.make his pupils worthy men

B.help his pupils find a way to fame

C.help his pupils make themselves useful men

D.make his pupils men of strength and courage

59.If young people depend on their own efforts,____________.

A.they are to be pitied

B.they can be ambitions

C.they are nobody now and will be nobody in the future

D.they can be successful in their work

60.How can young men be successful?

A. They should see their weak point and change theircourse.

B. They should follow the advice of their parents andteachers.

C. They should depend on their ownefforts.

D. All above.

12、2006年深圳市C

A stamp is just a piece of paper with a picture and somewords printed on one side and some glue on the other side. What makes one ofthese bits of paper worth any money at all? What makes a ten-fen stamp worth tenfen?

When you buy a stamp, you also buy service from the postoffice. You get the letter sent by post. After the stamp has done its job, thepost office says it is worthless. You must buy a new one for each letter yousend.

But people often pay money for stamps that have alreadybeen used. Stamp collectors, or philatelists(集邮家),have fun just trying to collect as many different kinds as possible. Certainkinds are hard to find. To get one of these uncommon stamps, some collectors arewilling to pay a great deal of money. They think it is worth while and thatgives it value. If you collect stamps because they are especially beautiful ortell an interesting story, or show all kinds of animals, then those are the onesthat have value to you.

61.When you are going to post a letter, you must buy___________.

A.a ten-fen stamp

B. a new stamp

C.a collected stamp

D. a valuablestamp

62.The post office says a stamp is useless if____________.

A.it is collected

B. you get a letter sent bypost

C.it is old

D. it has a postmark onit

63.When some of the stamps are difficult to find,___________.

A.nobody will try to get them

B.they can become of great value

C.everybody would like to buy them

D.they will be worthless

64.Which of the following is NOT true?

A.The stamp has a picture and some words on it.

B.Many used stamps are worth a lot of money.

C.Stamp collectors try to get different kinds of stamps whether they are used ornot.

D.A used stamp can be used again to post a letter.

65.Which of the following is true?

A.A new twenty-fen stamp is not worth twenty fen.

B.One can have a letter sent by a used stamp.

C.Sometimes people are willing to pay much money for astamp.

D.A post office worker does not want to buy any usedstamps.

15、2006年浙江省杭州市A

I will always remember my mother’s last few days in thisworld.

On February 14th, 2000, my class went on a field trip tothe beach. I had so much fun. When we returned to school, my teacher told me togo to the headmaster’s office. When I got into the office, I saw a policeoffice. Suddenly I realized something was wrong. The police office told me whathad happened and we went to pick my sister up. After that, we went to thehospital and waited. Time went slowly. Finally, we got to see our mother. It wasterrible.

On the next day, the headmaster came and told my twoteachers what had happened.

I was taking a rest that day. I knew it hadsomething to do with my mother. I kept thinking that she either died or hadgotten better. How I wished that she had gotten better.

When my teacher took meoutside, my sister ran up to me. She start ed crying, “She’s gone. Teresa,mommy’s gone. She’s dead.” I couldn’t believe it. We jumped into the car anddrove straight to the hospital. Most of my family were there. The silence wasterrible.

I knew I had to say goodbye.

Today when I look back, I still miss my mother very much,but I know that I will live. My mother was a strong mother, who had the biggestheart. My mother was an angel walking on the earth. I will always remember heras living. When someone is asked who their hero(英雄)is, they usually say someone famous, like Michael Jordanor Britney Spears. When someone asks me who my hero is, I tell them, my mother.My mother lives every day. That is what makes her a truehero.

41. Where was the writer when she learned her mother wasvery ill?

A. On the beach.

B. At the hospital.

C. At school.

D. At home.

42. Who brought the writer the bad news that her motherwas ill?

A. Her sister.

B. The headmaster.

C.Her teacher.

D.The police officers.

43. What did the headmaster tell the two teachers on thenext day?

A. Her mother had been very ill.

B. Her mother had been dead.

C. Her mother had gotten better.

D. Her sister came to see her.

44. From the last paragraph of the passage we know that______.

A. the writer is afraid of her mother

B. the writer is proud of hermother

C. the writer feels sad about her mother

D. the writer feels sorry for hermother

45. The writer must think her mother is a ______woman.

A. famous

B. free

C. rich

D.great

16、2006年浙江省杭州市B

Michelle Wie, from America, is like a lot of other younggirls in many ways. She is a good student, and she likes reading, drawing, andcomputers. However, in some other ways, she is very different. She doesn’t spendmuch time going out with friends or shopping or going to parties. Sh e’s verybusy practicing golf.

Michelle Wie is the best woman golfer for her age in theworld. She was born in 1989. In 1999, at the age of 10, she began to win gamesagainst woman twice her age. At 13, she could hit the ball further than mostofthe women in the Ladies Professional Golf Association(LPGA). At 14, she showedshe could hit the ball further than most men.

Wie began playing golf at the age of four. When she grewolder, she played about four hours a day on weekdays and seven hours a day onweekends. Another thing that helped her was that she was tall. By the time shewas 13, Wie was six feet tall. She’s a joy to watch. She has the flexibility ofa dancer and also is very strong. And its clear that she loves thegame.

46. When did Michelle Wie start playinggolf?

A. At 4

B. At 10

C. At 13

D. At14

47. What does she often do afterschool?

A. Going out with her friends.

B. Shopping with her family

C. Going to parties.

D. Practicing golf.

48.How long did she practice on weekends when she grewolder?

A. 3 hours

B. 4 hours

C. 7 hours

D. 8hours

49.What makes her a successful golfer?

A. Dance

B. Practice

C. Drawing

http://www.doczj.com/doc/ba1122674.html
puters.

50.Which of the following is the best title for thispassage?

A. Michelle Wie, A Good Student

B.Michelle Wie, A YoungWinner

C. Women GolfPlayers

D.Golf Games For Women

19、2006年浙江省杭州市C

A

I will always remember my mother’s last few days in this world.

On February 14th, 2000, my class went on a field trip to the beach. I had so much fun. When we returned to school, my teacher told me to go to the headmaster’s office. When I got into the office, I saw a police office. Suddenly I realized something was wrong. The police office told me what had happened and we went to pick my sister up. After that, we went to the hospital and waited. Time went slowly. Finally, we got to see our mother. It was terrible.

On the next day, the headmaster came and told my two teachers what had happened. I was taking a rest that day. I knew it had something to do with my mother. I kept thinking that she either died or had gotten better. How I wished that she had gotten better. When my teacher took me outside, my sister ran up to me. She started crying, “She’s gone. Teresa, mommy’s gone. She’s dead.”I couldn’t believe it. We jumped into the car and drove straight to the hospital. Most of my family were there. The silence was terrible. I knew I had to say goodbye.

Today when I look back, I still miss my mother very much, but I know that I will live. My mother was a strong mother, who had the biggest heart. My mother was an angel walking on the earth. I will always remember her as living. When someone is asked who their hero(英雄)is, they usually say someone famous, like Michael Jordan or Britney Spears. When someone asks me who my hero is, I tell them, my mother. My mother lives every day. That is what makes her a true hero.

41. Where was the writer when she learned her mother was very ill?

A. On the beach.

B. At the hospital.

C. At school.

D. At home.

42. Who brought the writer the bad news that her mother was ill?

A. Her sister.

B. The headmaster.

C. Her teacher.

D. The police officers.

43. What did the headmaster tell the two teachers on the next day?

A. Her mother had been very ill.

B. Her mother had been dead.

C. Her mother had gotten better.

D. Her sister came to see her.

44. From the last paragraph of the passage we know that ______.

A. the writer is afraid of her mother

B. the writer is proud of her mother

C. the writer feels sad about her mother

D. the writer feels sorry for her mother

45. The writer must think her mother is a ______ woman.

A. famous

B. free

C. rich

D. great

B

Michelle Wie, from America, is like a lot of other young girls in many ways. She is a good student, and she is a good student, and she likes reading, drawing, and computers. However, in some other ways, she is very different. She doesn’t spend much time going out with friends or shopping or going to parties. She’s very busy practicing golf.

Michelle Wie is the best woman golfer for her age in the world. She was born in 1989. In 1999,

at the age of 10, she began to win games against woman twice her age. At 13, she could hit the ball further than most of the women in the Ladies Professional Golf Association(LPGA). At 14, she showed she could hit the ball further than most men.

Wie began playing golf at the age of four. When she grew older, she played about four hours a day on weekdays and seven hours a day on weekends. Another thing that helped he was that she was tall. By the time she was 13, Wie was six feet tall. She’s a joy to watch. She has the flexibility of a dancer and also is very strong. And its clear that she loves the game.

46. When did Michelle Wie start playing golf?

A. At 4

B. At 10

C. At 13

D. At 14

47. What does she often do after school?

A. Going out with her friends.

B. Shopping with her family

C. Going to parties.

D. Practicing golf.

48. How long did she practice on weekends when she grew older?

A. 3 hours

B. 4 hours

C. 7 hours

D. 8 hours

49. What makes her a successful golfer?

A. Dance

B. Practice

C. Drawing

D. Computers.

50. Which of the following is the best title for this passage?

A. Michelle Wie, A Good Student

B.Michelle Wie, A Young Winner

C. Women Golf Players

D. Golf Games For Women

C

You have often looked into a mirror, of course. But you haven’t seen the real picture of your face yet. And why couldn’t you see it? When you look into a mirror, you don’t see your face as other people see it. You see a reversed picture. If you close your left eye, your picture closes its right eye. If you touch your right ear with your right hand, your picture touches its left ear with its left hand.

If you have two small mirrors, you can see your faces as your friends see it. You hold the two mirrors at right angles(角度)to each other and look into them. After some practice you will be able to see the real picture of your face.

Now close your left eye and your picture closes its left eye too. Touch your right ear with your right hand and your picture touches its right ear with its right hand! This happens because each mirror reflected(反射)the picture in the other mirror. So you see a reversed picture of a reversed picture, which, of course, is the same as the real picture.

51. When you look into a mirror, you couldn’t see ______.

A. the picture of yourself

B. your face as others see it

C. the picture of your face

D. the picture of your eyes

52. What does the word reversed mean in this passage?

A. 暂存的

B. 相反的

C. 模拟的

D. 虚拟的

53. According to the first paragraph of the passage, if you close your left eye, your picture in the mirror ______.

A. closes its right eye

B. closes its left eye

C. touches its right ear

D. touches its left ear

54. Which of the following pictures is right according to the second paragraph of the passage?

M1 M2 M1 P M1

【初中英语】中考英语阅读真题 通用

【初中英语】中考英语阅读真题 通用

M2

【初中英语】中考英语阅读真题 通用

【初中英语】中考英语阅读真题 通用

P P M2 M2 P

A B C D M = mirror P = person

55. We can learn something about ______ from the passage.

A. body language

B. Physical Education(体育)

C. optical illusions(视错觉)

D. television invention

中考英语阅读真题

1、2006年福建省南平市

46-50.CADCB 51-55. CCBAA

2、2006年深圳市

41-45.ACBCC 46-50.DDACB

3、2006年福建省南平市A:56-60.FTTFF

4、2006年福建省南平市B:61-65.ABDBA

5、2006年浙江省杭州市

26-30. ABCDA 31-35.AADBB http://www.doczj.com/doc/ba1122674.html
AAB

6、2006年安徽省课程改革实验区A

36-40.ABACC 41-45.ABBDD

7、2006年安徽省课程改革实验区B

46-50. ACBAD 51-55. CBDBC

8、2006年福建省南平市C:66-70.CDCDA

9、2006年深圳市A:51-55. DACCB

10、2006年湖北省武汉市

51-55.BCADA 56-60.BADBA 61-65.CBCCA

11、2006年深圳市B:56-60. ACCDD

12、2006年深圳市C:61-65. BDBDC

13、2006年北京市海淀区

36-40. ADCAB 41-45.BDBCA

14、2006年福建省福州市罗源县、平潭县

46-50. BDCBC 51-55. DBACD

15、2006年浙江省杭州市A:41-45. CDBBD

16、2006年浙江省杭州市B:46-50. A DCBB

17、2006年黑龙江省哈尔滨市

36-40CBABC 41-45CBCBA

18、2006年北京市中考英语试卷(课标卷)(A)

36-40.ABDCC 41-42.BA

19、2006年浙江省杭州市C:41. C 42. D 43. B 44. B 45. D 46. A 47. D 48. C 49. B 50. B 51. B 52. B 53. A 54. B 55. C

http://www.doczj.com/doc/ba1122674.html