当前位置:文档之家› 最新中考英语阅读理解题集锦

最新中考英语阅读理解题集锦

最新中考英语阅读理解题集锦

一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)

1.根据短文内容选择正确答案。

B

最新中考英语阅读理解题集锦

Shu Pulong has helped at least 1000 people bitten by snakes. “It was seeing people with snake bites that led me to this career,” he said.

In 1963, after his army service, Shu entered a medical school and later became a doctor of Chinese medicine. As part of his studies he had to work in the mountains. There he often heard of people who had their arms and legs cut off after a snake bite in order to save their lives.

“I was greatly upset when they told me the story of an old farmer I met. It was a very hot afternoon. The old man was pulling grass in his fields when he felt a pain in his left hand. He at once realized he had been bitten by a poisonous snake. In no time he wrapped(缠绕)a cloth tightly around his arm to stop the poison(毒)getting to his heart. Running home he shouted, `Bring me the knife' Minutes later the man lost his arm forever.”

“The heartbroken story touched me so much that I decided to devote myself to helping people bitten by sna kes.” Shu added, “I worked very hard and tried my best to make a good snake doctor.” And at last he made it.

(1)The best headline(标题)for this newspaper article is .

A. Amazing Medicine

B. Farmer Loses Arm

C. Dangerous Bites

D. Snake Doctor (2)Shu decided to devote himself to snake medicine because .

A. he wanted to save people's arms and legs

B. he had studied it at a medical school

C. he had seen snakes biting people

D. his army service had finished

(3)Why did Shu go into the mountains?

A. He wanted to study snake bites.

B. He wanted to help the farmers.

C. He was being trained to be a doctor.

D. He was expected to serve in the army.

(4)Which of the following can explain the word upset in the third paragraph?

A. sad

B. surprised

C. interested

D. frightened

【答案】(1)D

(2)A

(3)C

(4)A

【解析】【分析】这篇文章主要介绍了著名蛇医苏普隆的故事,文中介绍了他从医的经历和原因,1963年他服完兵役以后,上医学院,稍后成为一名中医,无意中他听说当地很多农民被蛇袭击,为了保全性命,切断胳膊或大腿,因此他决定研究蛇药,取得了巨大成就。

(1)考查主旨大意题。短文主要介绍了著名蛇医苏普隆的故事。故选D。

(2)考查细节理解题。句意为什么决定从事研发蛇药的事业。根据文中There he often heard of people who had their arms and legs cut off after a snake bite in order to save their lives.描述可知。故选A。

(3)考查细节理解题。句意他为什么进山?根据文中As part of his studies he had to work in the mountains.描述可知。作为学习的一项内容他不得不进山。故选C。

(4)词义猜测。句意:当他们跟我讲了老农的故事后我非常的不安。sad伤心的;surprised吃惊的;interested感兴趣的;frightened害怕的。故选A。

【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。

2.阅读理解

My family has had a great influence on me. When I was a kid, I learnt how to work from my family. My mum would never let me get away when there was something to be done. I learnt the importance of education. My parents would give me 50 dollars if I got As in school. They taught me how to use and save money. My mum taught me how to cook, how to clean, and basically everything I needed to know to live on my own. My dad taught me how to garden, how to do home improvement, how to treat women and girls with respect, and how to put other people's needs above my own. My brothers and sisters taught me how to make a decision in conflict(矛盾). I'm 22now, and I'll get married next year. I learn things from my parents' marriage by examples. For example, I've never seen my parents really fight. They had disagreements, but they were always in control and never let anger get the best of them. I think that's great, and I'm going to work towards that in my marriage.

I have a great family. I'm grateful that my parents chose to make it a great family.

(1)Who taught the writer to do some housework?

A. The mother.

B. The father.

C. The sisters.

D. The brothers.(2)When will the writer have a new family?

A. At the age of 22.

B. At the age of 24.

C. At the age of 23.

D. At the age of 21.(3)Which of the following is NOT true?

A. The writer's family influence the writer a lot.

B. The writer learns to save money.

C. The writer is a girl in the family.

D. The writer's parents never fight with each other.

(4)How will the writer's new family be according to the passage?

A. It will be a large family.

B. It will be a great family.

C. The family members will be different.

D. The family members will never get angry.

【答案】(1)A

(2)C

(3)C

(4)B

【解析】【分析】本文介绍了作者的家庭对作者有很大的影响。

(1)推理题。根据My mum taught me how to cook, how to clean, and basically everything I needed to know to live on my own.我妈妈教我如何做饭,如何打扫卫生,以及基本上我需要知道的独立生活所需的一切可知,作者的妈妈教他做家务,故选A。(2)推理题。根据I'm 22now, and I'll get married next year可知,作者23岁时会有一个新家庭,故选C。

(3)推理题。根据My dad taught me how to garden, how to do home improvement, how to treat women and girls with respect,我爸爸教我如何园艺,如何改善家庭,如何尊重妇女和女孩可知作者是男孩,作者是家里的一个女孩是错的,故选C。

(4)细节题。根据I have a great family. I'm grateful that my parents chose to make it a great family.我有一个大家庭。我很感激我的父母选择让它成为一个伟大的家庭可知,作者的新家庭会是一个伟大的家庭故选B。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

3.阅读理解

There are few families in the United States that do not have either a radio or a television set. Both of them have become necessary parts of our daily life, keeping us Americans filled with the news of the day, teaching us in many fields of interest, and making us happy with singing, dancing and acting.

Marconi, the Italian inventor, who gave us the radio, probably didn't know how much his great invention would have done for the world in the years to come. Radio had, perhaps done as much as any other communication tool. Things of the world can be reported to people everywhere a few seconds after they happen. Travellers in out-of-the-way places, ships at sea and even astronauts around the Earth are able to keep in touch with each other by radio.

Television is another important invention. It lets us see as well as hear the actor. Since its appearance, TV has done a great deal in the daily life of people everywhere. Many programmes are now televised in colour.

Perhaps the most modern invention is "Telstar", a "star" moving around the Earth. It makes it possible for people all over the world to be closer than ever before. Now a family in Chicago can watch a motorcar race in Italy, a table tennis competition in Beijing or a volleyball match in Japan on TV as these events are actually happening!

(1)The passage tells us that in the USA have no radios or television sets.

A. a large number of homes

B. all the families

C. a small number of families

D. quite a few homes

(2)Why does the passage say radio and TV have become necessary parts of our daily life?

A. Because they have included nearly everything in our life.

B. Because man would not live happily without them.

C. Because they are the only ways to spread information.

D. Because no communication means no life.

(3)What is the use of a "Telstar" according to the passage?

A. To receive and store information only.

B. To move around the Earth just like the Moon.

C. To give light onto the Earth at night.

D. To help broadcast radio or TV information to the world.

(4)Who do you think the writer of the passage is?

A. An Italian.

B. A Japanese.

C. An American.

D. A Chinese reporter.

【答案】(1)C

(2)A

(3)D

(4)C

【解析】【分析】本文介绍了电视在美国生活中的重要性。

(1)细节题。根据There are few families in the United States that do not have either a radio or a television set,可知在美国少数家庭没有收音机或电视机,故选C。

(2)推理题。根据Both of them have become necessary parts of our daily life可知,因为它们几乎包含了我们生活中的一切所以广播和电视已经成为我们日常生活中不可或缺的一部分,故选A。

(3)推理题。根据It makes it possible for people all over the world to be closer than ever before这使得全世界的人比以往任何时候都更亲近可知T elstar帮助向世界广播电台或电视信息,故选D。

(4)推理题。根据keeping us Americans filled with the news of the day使我们美国人充满了一天中的新闻可知作者是美国人,故选C。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

4.阅读理解

The village of Hengly was going to have the Bean Olympics. It was a competition to see which kind of bean would grow the fastest and the tallest. Everybody was excited. They couldn't wait to show their best plants.

Cassie knew clearly which bean she would choose for the competition, for her family had planted a special "family bean" .It was a flat bean that her great-grandparents had brought from Sicily. Her grandmother planted the beans every year and served them at many meals. Cassie was sure they would be unbeatable beans.

However, the plan did not work out that way. Although Cassie's bean plants looked healthy with beautiful purple flowers, they did not grow as fast or climb as high as any of her neighbours. These people chose beans from seed(种子)shops. Their beans had wonderful names like "Rocket "or" Top Crop". One type was even named "King's Bean". That was the bean Ivan planted, and his plants climbed almost to the top of the fence. Cassie's plants were just near the middle of the fence.

On the day of the competition, Cassie was disappointed that her beans were in last place. Ivan laughed at her beans and said she could win a prize for the slowest, shortest bean.

The organizer, Mr Williams, handed out medals for the fastest-growing and the tallest bean plants." Now there remains only one final test, and it is just as important: the taste test."

Mr Williams cooked the beans from each competitor and chose five experienced villagers as judges(裁判).

Cassie was nervous. Would her family beans lose another time?

After the judges tasted the beans, Mr Williams counted the results.

"We have a winner, "Mr Williams announced." The judges all agree that Cassie's beans are the winner."

Cassie grinned at this unexpected result. Many of her neighbours, even Ivan asked for her seeds. They were all in favour of the good-tasting beans even though they didn't grow fast or very tall.(1)Cassie's beans were from .

A. the organizer

B. seed shops

C. her neighbours

D. her family

(2)Cassie won the prize for.

A. the tallest beans

B. the most delicious beans

C. the most beautiful beans

D. the fastest-growing beans

(3)What does the underlined word "grinned" probably mean in the passage?

A. smiled widely.

B. left silently.

C. nodded quickly.

D. sang sadly.

(4)What is the topic of the passage?

A. The experience of growing beans.

B. The tallest bean in the competition.

C. The history of a special family bean.

D. The bean competition in Hengly Village.

【答案】(1)D

(2)B

(3)A

(4)D

【解析】【分析】主要讲了利村要举办豆豆奥运会。这是一场竞赛,看哪种豆子长得最快、最高。大家都很兴奋。他们迫不及待地要展示他们最好的植物。

(1)细节题。根据for her family had planted a special "family bean"科学Cassie的豆子是家人种的,故选D。

(2)细节题。根据They were all in favour of the good-tasting beans even though they didn't grow fast or very tall.他们都喜欢味道好的豆子,尽管它们长得不快也不高,可知豆子是美味的,故选B。

(3)推断题。根据The judges all agree that Cassie's beans are the winner.可知Cassie的豆子

是获胜者,所以Cassie是高兴的,即咧嘴笑,smiled widely,故选A。

(4)主旨题。根据全文可知主要讲了利村要举办豆豆奥运会。这是一场竞赛,看哪种豆子长得最快、最高。大家都很兴奋。他们迫不及待地要展示他们最好的植物。故选D。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

5.阅读理解

This year the US will honour(纪念)one of the country's most famous writers-Mark Twain (1835-1910).Most readers know that his real name was Samuel Langhorne Clemens, but how many know where the pen name "Mark Twain" came from?

The answer shows Clemens' colourful early life before he became a writer. "Mark Twain" was the cry shouted on a ship when the ship entered a part of a river that was two fathoms(6 feet)deep. "Twain" is an old-fashioned way of saying "two". Twain trained as a ship pilot on the Mississippi river for two years, a time that he wrote about in the humorous Life on the Mississippi (1883).

The famous river would become an important theme in many of his works-who could forget the journey of Huck and Jim along it in his most famous book, The Adventures of Huckleberry Finn(1884).

With little education, he had to teach himself how to write stories. Whenever possible, he would go to public libraries. There he spent much time reading and thinking, which greatly helped him with his writing.

On the other hand, his life experiences gave him wonderful material to write about and attract readers. Twain wrote in a style that has been called "local colour" because it shows great knowledge of local people and their customs.

The gift is very clear in the two books for which Twain is still celebrated today: The Adventures of Tom Sawyer(1876)and its follow-up The Adventures of Huckleberry Finn, which many people call "The Great American Novel".

The most amazing invention in his book is the voice of Huck himself. Huck did not enjoy schooling. It shows in the way he uses language, in a spoken style. Only a master like Twain could copy the way a young southern boy talked so well.

(1)What does the underlined word "gift" mean in the passage?

A. Twain's talent for self-teaching.

B. Twain's "local colour" writing style.

C. Twain's good sense of humour.

D. Twain's experiences as a ship pilot.

(2)According to the passage, what is the best part of The Adventures of Huckleberry Finn?

A. The deep social meaning.

B. The exciting life experiences.

C. The special way that Huck talks.

D. The nice view of the Mississippi.

(3)Which is the most suitable place in the passage for the sentence, "Twain did not come from the writer's background you might expect."?

A. At the beginning of Paragraph 2.

B. At the beginning of Paragraph 3.

C. At the beginning of Paragraph 4.

D. At the beginning of Paragraph 5.

(4)What is the passage mainly about?

A. Mark Twain's career as a great writer.

B. Mark Twain's interest in describing local life.

C. Mark Twain's achievements in American literature field.

D. Mark Twain's life experiences which influenced his writing.

【答案】(1)B

(2)C

(3)C

(4)D

【解析】【分析】主要讲了著名的作家之一——马克吐温的笔名的来历及他的生活经历给了他写作的极好的素材。

(1)推断题。根据Twain wrote in a style that has been called "local colour" because it shows great knowledge of local people and their customs.可知吐温以一种被称为“地方色彩”的风格写作,因为它显示了对当地人及其风俗习惯的深刻了解,所以gift指的是吐温的被称为“地方色彩”的风格写作,故选B。

(2)细节题。根据The most amazing invention in his book is the voice of Huck himself.他书中最惊人的发明是哈克自己的声音,故选C。

(3)细节题。根据With little education, he had to teach himself how to write stories.可知马克吐温学历低,并不是来自你期望的作家背景,故选C。

(4)主旨题。根据全文可知主要讲了著名的作家之一——马克吐温的笔名的来历及他的生活经历给了他写作的极好的素材。故选D。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

6.阅读理解

In ancient China, a woman told the best stories. She married an emperor(皇帝).Sadly, one day, this woman became ill and died. Everyone thought the emperor would soon find another favourite among his wives, but the emperor was very sad. He spent more and more time in his garden, and less and less time caring for the needs of his people. Everyone in the kingdom was worried.

One day, a priest(牧师)passed when some children were playing with their dolls. The dolls made dancing shadows on the wall. This gave the priest an idea. He knew the stories the emperor's wife used to tell. What if he could bring those stories to life?

The priest made a puppet(木偶)out of bits of clay(黏土).He painted the puppet to look somewhat like the emperor's wife. When the puppet was finished, the priest silently walked into the emperor's garden, carrying his puppet, a candle and a curtain. He placed the curtain near the emperor's chair. He placed his candle, his puppet and himself behind the curtain. He waited for the emperor to appear.

The emperor did not even notice the curtain at first. The dancing shadow drew his eyes. As the priest moved the puppet behind the curtain, he told wonderful stories as the emperor's wife. It seemed as if his wife had been spending time with him. The emperor was no longer sad. At the

end of each busy day, the emperor went into his garden to visit his shadow wife and hear her stories once again. That is how shadow puppets first began.

(1)Why did everyone in the kingdom feel worried?

A. Because the emperor was too sad to care about his country.

B. Because the emperor couldn't hear the stories any more.

C. Because the emperor's wife died.

D. Because the emperor always stayed in his garden.

(2)How did the priest get a good idea?

A. From the curtain.

B. From the wall.

C. From the shadow of dolls.

D. From the dance.(3)What did the priest do to make the emperor NOT sad?

A. He played the puppet to draw the emperor's attention.

B. He told the stories that the emperor's wife had told by playing the puppet.

C. He could tell wonderful stories like the emperor's wife.

D. He could tell more wonderful stories than the emperor's wife.

(4)Which of the following is NOT needed to play a shadow puppet?

A. The priest.

B. The candle.

C. The curtain.

D. The clay.

【答案】(1)A

(2)C

(3)B

(4)D

【解析】【分析】本文讲述了皮影戏的来历。

(1)推理题。根据He spent more and more time in his garden, and less and less time caring for the needs of his people. Everyone in the kingdom was worried.他花越来越多的时间在他的花园里,越来越少的时间照顾他的人民的需要。王国里的每个人都很担心可知,王国里的每个人都感到担心因为皇帝太悲伤了,不关心他的国家,故选A。

(2)细节题。根据One day, a priest(牧师)passed when some children were playing with their dolls. The dolls made dancing shadows on the wall. This gave the priest an idea一天,一个牧师过去时,一些孩子正在玩他们的洋娃娃。洋娃娃在墙上画了跳舞的影子。这给了牧师一个主意可知,从玩偶的阴影中神父得到一个好主意,故选C。

(3)细节题。根据he told wonderful stories as the emperor's wife. The emperor was no longer sad他作为皇帝的妻子讲了一些精彩的故事,皇帝不再悲伤可知,牧师通过扮演木偶而讲述了皇帝的妻子让皇帝不难过,故选B。

(4)细节题。根据When the puppet was finished, the priest silently walked into the emperor's garden, carrying his puppet, a candle and a curtain木偶完成后,牧师带着木偶、蜡烛和窗帘默默地走进皇帝的花园可知,玩皮影戏不需要黏土,故选D。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

7.阅读理解

Abdul Sadiq, an Afghanistan's only professional cyclist, began by training his daughter. And

when she competed successfully abroad, he set up the team. It is the world's most unlikely sporting team, because the sport breaks taboos in a country where in many traditional communities, women are not allowed out of the house.

The head coach faces frequent threats and the girls' families do not always approve "If it's not their fathers trying to stop them, it's a brother or uncle."

Two members of the team, Massouma, 18, and Zarab, 17, are sisters. Their father and their brothers approve, but they know that their uncles complain to their father. "They will never come in front of us to say ‘Why are you cycling?', but they say bad words to our father," she said. His team have, however, competed and won regionally against Bangladesh and Pakistan.

"We want to go cycling because we want to be heroes one day," said 16-year-old Jella, one of the latest riders. In one of the mildest and driest winters for many years, training has gone on without stopping. And next spring, the girls will go up into the mountains. "We say that women should not sit at home, they need to come out and do sports," said Abdul Sadiq, And 18- year-old Zainab said she wished that she could just go cycling alone on the street one day. "It's my ambition, and I hope that one day girls will be allowed to go cycling on the streets, not having a coach, or anyone with them, and they will not have problems," she said.

(1)What does Abdul Sadiq do?

A. A teacher.

B. A cyclist.

C. A reporter.

D. A driver.(2)What does the underlined word "taboos" mean in Chinese?

A. 禁忌

B. 警告

C. 符号

D. 风俗(3)From the third paragraph, we can know

A. Massouma and Zarab's parents approve of their joining the team

B. Massouma and Zarab's uncles are against their cycling

C. Massouma and Zarab don't want to join the team

D. Massouma and Zarab are both very old

(4)What was Zainab's dream?

A. Her mother approving her cycling.

B. Going cycling alone on the street.

C. Joining the team.

D. Winning against Bangladesh and Pakistan.

(5)Where may you see the passage?

A. In a storybook.

B. In a fashion magazine.

C. In a travel guide book.

D. In a sports newspaper.

【答案】(1)B

(2)A

(3)B

(4)B

(5)D

【解析】【分析】主要讲了阿卜杜勒·萨迪克是阿富汗唯一的职业自行车手,他从训练女儿开始。当她在国外比赛成功时,他组建了这个队。这是世界上最不可能的运动队,因为这项运动打破了许多传统社区禁止妇女出门的禁忌。

(1)细节题。根据Abdul Sadiq, an Afghanistan's only professional cyclist可知阿卜杜勒·萨迪克是阿富汗唯一的职业自行车手,故选B。

(2)细节题。根据where in many traditional communities, women are not allowed out of the house.可知许多传统社区禁止妇女出门,所以是打破了禁忌,故选A。

(3)细节题。根据Two members of the team, Massouma, 18, and Zarab, 17, are sisters. Their father and their brothers approve, but they know that their uncles complain to their father.可知Massouma和Zarab的叔叔反对他们骑自行车,故选B。

(4)细节题。根据And 18- year-old Zainab said she wished that she could just go cycling alone on the street one day.可知Zainab希望一天独自在街上骑自行车,故选B。

(5)细节题。根据全文可知与骑自行车有关,所以在体育报纸上看到,故选D。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

8.阅读理解

When you think of a museum, I bet you don't think of a place where children run around. But the Science Museum is different. It's noisy!

You can get to the Science Museum by going on the London Underground from Waterloo on the Jubilee Line to Westminster. Then take the Circle or the District Line to South Kensington. When you walk out, take a look around you, and you should see it.

What to bring: at least two bottles of drinks for the kids and f 10 to spend in the cafes. Entrance is free!

The most interesting and exciting part of coming here is to go to the kids' area, the Launch Pad on the 3rd floor. At busy times, you may have to wait in line, but staff(工作人员) will provide science toys for you and the kids to play with. It is great fun there. And if you love science, it should indulge(满足)you as you will learn about science in a fun way. There are also simulators(模拟装置) on the 3rd floor, so think of Floor 3 as a "fun floor".

If you want to learn about the museum, then go to the ground floor. They have some things which will interest you.

Over all, it's a fun experience for the kids and you may enjoy it too. It's also free to get in!

(1)How is the Science Museum different from other museums?

A. It's big.

B. It's free.

C. It's busy.

D. It's noisy.(2)Paragraph 2 is mainly about ________________.

A. how to get to the Science Museum

B. when to visit the Science Museum

C. what to bring to the Science Museum

D. how to plan a trip to the Science Museum

(3)You can _______________ at the Launch Pad.

A. buy your favourite drink

B. get some science toys for free

C. learn about science in a fun way

D. learn the history of the Science Museum

(4)What do the underlined words "Over all" mean in Chinese?

A. 另外

B. 总之

C. 因此

D. 相反(5)The passage is most probably ________________.

A. a story

B. a piece of news

C. a review

D. an advertisement

【答案】(1)D

(2)A

(3)C

(4)B

(5)C

【解析】【分析】大意:本文介绍怎样去科学博物馆及科学博物馆里面的一些好玩的地方,如第三楼的航天器等发射平台,有许多模拟装置。

(1)细节题。根据But the Science Museum is different.It's noisy! 可知,科学博物馆很吵,故选D。

(2)段落大意题。第二段主要介绍怎样去科学博物馆,故选A。

(3)细节题。根据it should indulge(满足) you as you will learn about science in a fun way.可知,你可以在发射平台用一种有趣的方式了解科学,故选C。

(4)词义猜测题。根据Over all, it's a fun experience for the kids and you may enjoy it too. It's also free to get in!可知,总之,它是孩子进行有趣体验的好去处,你可能也会喜欢它。进去是免费的。本段是对前文的总结,推出over all的意思是“总之”,故选B。

(5)推断题。这篇文章介绍科学博物馆,结合Over all, it's a fun experience for the kids 等等可知,这篇文章可能是一篇评论,故选C。

【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题的关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。

9.阅读理解

I was travelling alone through the UK. To reach places that were off the public transportation map, I bought an old car, which cost most of my money. I couldn't afford to stay in a hotel, so I had to camp in my car for the rest of the trip.

One morning I woke up in my old car on a country road in Ireland and saw a single house, The water in my thermos(保温瓶) had gone cold, so I knocked on the door of the house. A woman opened it. I asked her for some hot water. But she wouldn't let me get away with just that! I was invited indoors. She asked me to sit at the table and have breakfast with her family. They filled my thermos before I left.

I was greatly moved. And I decided to pass the kindness on. The other day I met a young man who had been driving around to look for a parking lot. He looked increasingly upset. I was glad that I was able to point one out to him. His thankful smile was the hugest reward(奖赏) for me.

(1)The writer bought the car in order to ______________.

A. serve the public

B. travel more easily

C. take the trip alone

D. save more money (2)Why did the writer camp in his car?

A. He was short of money.

B. It was his habit.

C. He could have a better rest.

D. It would be warmer.

(3)The writer asked the woman for ______________.

A. a map

B. a thermos

C. some hot water

D. a light breakfast

(4)How did the young man feel at last?

A. Funny.

B. Upset.

C. Disappointed.

D. Thankful.

(5)What's the main idea of the text?

A. Travelling alone is interesting.

B. Sharing food is a pleasure.

C. Kindness is the sunshine in life.

D. Smile is important to everyone.

【答案】(1)B

(2)A

(3)C

(4)D

(5)C

【解析】【分析】主要讲了作者去英国旅行时,负担不起待在旅馆,所以在车里待了一晚,第二天发现保温瓶里的水变凉了,所以去借水,一个女士让作者一起吃早饭,作者备受感动,决定把友善传递下去。

(1)细节题。根据To reach places that were off the public transportation map, I bought an old car, which cost most of my money.为了到达公共交通地图上找不到的地方,我买了一辆旧车,花了我大部分的钱,故选B。

(2)细节题。根据I couldn't afford to stay in a hotel, so I had to camp in my car for the rest of the trip.可知作者负担不起待在旅馆里,所以不得不待在车里,即缺钱,故选A。

(3)细节题。根据I asked her for some hot water.可知作者和她要热水,故选C。

(4)推断题。根据I was greatly moved. And I decided to pass the kindness on.我很感动。我决定把仁慈传给他,即感谢的,故选D。

(5)主旨题。根据全文可知主要讲了作者去英国旅行时,负担不起待在旅馆,所以在车里待了一晚,第二天发现保温瓶里的水变凉了,所以去借水,一个女士让作者一起吃早饭,作者备受感动,决定把友善传递下去。故选C。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

10.阅读理解

最新中考英语阅读理解题集锦

I have just finished reading the lovely book called Daddy Long Legs written by Jean Webster.

Judy was a girl who was always positive about life though she was an orphan(孤儿) living in a small village for 18 years. Then one day a man came and decided to send her to college, which later totally changed Judy's life. He asked Judy to write him a letter once a month to tell him what she had learned at school. But he would never reply to her letter. The different life between the village and the college made Judy fully realize the beauty of life and she cherished every moment

of her life. She never asked too much about life. Her only quarrel (争吵) with life was that time ran too fast. She caught up with other classmates so quickly although she had a quite different childhood from them, which at first did cause her a lot of trouble. The story of Judy was told in the form of letters which were also written by Judy herself. When I was reading the letters, I was touched by Judy's character.

I am wondering whether you have ever read it and I am sure that you will be deeply moved by the unexpected and romantic ending if you are a teenage girl. In a word, Daddy Long Legs is worth reading.

(1)From the passage, we can know Judy's childhood is _________.

A. interesting

B. unlucky

C. boring

D. happy

(2)The underlined word "cherished" means "_________" in Chinese.

A. 分享

B. 憎恨

C. 虚度

D. 珍爱(3)From the passage, we can know Judy is a _________ girl.

A. beautiful

B. helpful

C. hard-working

D. shy

(4)What can we learn from the passage?

A. Learn to walk before you run.

B. Hard work brings luck.

C. Time waits for no man.

D. Habit is a second nature.

【答案】(1)B

(2)D

(3)C

(4)B

【解析】【分析】大意:本文介绍一本名叫长腿爸爸的书,本书的主人公是生活在小村庄的孤儿,虽然生活的不幸,但是Judy对生活总是积极乐观,生活的不幸使她意识到大学生活的美好并且珍爱她生命中的每个时光。

(1)推断题。本书的主人公Judys是生活在小村庄的孤儿,可知她的童年应该是不幸的。故选B。

(2)词义猜测题。根据The different life between the village and the college made Judy fully realize the beauty of life and she cherished every moment of her life.可知,农村和大学不同的生活使Judy意识到生活美好并且珍惜她生命中的每个时光,推出cherished的意思是珍爱,故选D。

(3)推断题。根据Her only quarrel (争吵) with life was that time ran too fast. She caught up with other classmates so quickly可知,她觉得时间过得太快,她很快赶上了其他同学,可推出她很勤奋,故选C。

(4)推断题。根据Her only quarrel (争吵) with life was that time ran too fast. She caught up with other classmates so quickly可知,她的勤奋好学,不久就赶上了其他同学,从这篇文章我们学到辛勤的付出换来好运,故选B。

【点评】考查阅读理解能力,细节题、推断题和词义猜测题是阅读理解题中常考题型。细节题要从文中寻找答案;推断题需要根据上下文,推断出需要的信息;词句猜测题需要联

系上下文,推出词句的意思。11.阅读理解

The Big Wheel

New ride opens on May at Adventure Park

See all the city from it

Tickets on said at the par k entrance Adults: $ 3.50

Under 16 s: 2.50Future World

The amazing new computer game

On sale from next week in computer shops and supermarkets

For 2~4 players

Only $ 35!

Jeep Rides

In the desert

Tuesday and Saturday

2:00 p. m till 6:00 p. m.

$17.50 per person

Children must be ever 12 years old Tel: 321703

Competition Young singer of the Year York Concert Hall

May 29

Win a guitar!

Singers must be under 16

Want to know more? Call or text 998456

Teen Voice

The new magazine for teenagers $ 2 Interesting stories and pages of fashion and music

On sale every week

Go to www.teenvoice. com Top Two Books this Month

Forest Street by Alan Banks and Best Bike Ride by

Kim Jams

Order before April 10 for a special price for both

books — $ 20

www. booksalot. com

A. go to www.teenvoice. com

B. go to www.booksalot. com

C. call them at 321703

D. call or text 998456

(2)Tom wants to play computer games with his friends, what wilt he choose?

A. Then Voice.

B. Future World.

C. Best Bike Ride

D. Forest Street.(3)Which of the following is NOT true?

A. Best Bike Ride is written by Kim Jams.

B. The new magazine for teenagers is on sale every week.

C. Eleven-year-old David is allowed to drive a jeep in the desert on Tuesday.

D. Paul and Tina are going to the Big Wheel with theirs 4-year-old son, they should pay $ 9.50 for the tickets.

【答案】(1)D

(2)B

(3)C

【解析】【分析】文章大意:主要介绍了六则广告的一些信息。

(1)细节理解题。根据表格四句子Competition Young singer of the Year,York Concert Hall,May 29,Win a guitar!,Singers must be under 16,Want to know more?Call or text

998456.年轻歌手比赛,纽约音乐厅,5月29日,赢得一个吉他,歌手必须在16岁以下,想知道更多?打电话或者发短信998456。可知可以打电话或者发短信998456。故选D。

(2)细节理解题。根据表格二句子Future World,The amazing new computer game未来的世界,神奇的新电脑游戏。可知汤姆想和他的朋友们玩电脑游戏。应该买未来的世界。故选B。

(3)细节判断题。根据表格三句子Children must be over 12 years old.儿童必须超过12岁。可知11岁的大卫被允许驾驶一辆吉普车在沙漠中行驶是错误的。故选C。

【点评】考查阅读理解。本文主要考查细节理解题,首先仔细阅读文后的问题,弄清问题的大意;然后带着问题阅读短文,抓住关键信息,选择正确答案。

12.阅读理解

Big data(数据) is lot of sets of information that are put together so they can be used by a computer program. The computer program looks for different kinds of answers or patterns in the data. Big data can have different kinds of information from many sources, such as information that comes from schools, social media sites(社交媒体网站), companies and governments. One set of data can have people's names and addresses. Another set can have what they like, where they go to school, and how much time they spend on the computer.

Big data can be used in many ways. The government uses it to understand how many people travel on buses or trains. This information is then used to make bus or train systems better. Some schools use big data to understand which children may need more help in class. The teacher can then give certain students more help or support so those students can succeed in school. Companies use big data, too. It helps them understand who buys their products. For example, one company uses weather data to see when people eat the most ice cream.

Big data can be used for good reasons. Some hospitals use big data to predict if a baby who is born too early will get sick. The hospital can then take extra steps to take care of that baby so he, she does not get sick. Big data can also be used for bad reasons. It can be used to predict which kinds of people are likely to break the law or hurt others, even if they have not done anything wrong.

How can big data be used for good and bad things? It is because the computer programs used to look at big data and understand it are written by people. People think a certain way. Because they think a certain way, they build a model of those ideas. These ideas are then used to look at the data. Sometimes, these ideas are helpful for people or businesses. Other times, bad ideas can cause problems for certain groups of people.

(1)This reading is about ______.

A. what big data is and how it is used

B. what schools and hospitals people like

C. where important data is collected and stored

D. how big data is controlled by governments and companies

(2)One company uses weather information to ______.

A. help children in need

B. know when people will visit the hospital

C. find out who tides the bus or train

D. understand when people will need ice cream (3)The main idea of Paragraph 3 is ____.

A. big data can be used for good reasons

B. we can use big data in a number of ways

C. big data can be used for both good and bad reasons

D. we can use big data to stop babies from getting sick

(4)The overall tone (总基调) of this reading is _________.

A. sad and personal

B. personal and scientific

C. informative but silly

D. scientific and informative

【答案】(1)A

(2)D

(3)C

(4)D

【解析】【分析】文章大意:这篇文章主要讲的是什么是大数据以及如何使用它。

(1)主旨大意题,根据文章第一段第一句Big data (数据)is a lot of sets of information that are put together so they can be used by a computer program. 和第二段第一句Big data can be used in many ways.可知,大数据是将许多信息集合在一起,以便计算机程序使用,而且大数据可以以多种方式使用。由此可知,这篇文章主要讲的是什么是大数据以及如何使用它。故选A。

(2)细节理解题,根据文章第二段最后一句For example, one company uses weather data to see when people eat the most ice cream.可知,一家公司使用天气数据来查看人们什么时候吃的冰激凌最多。故选D。

(3)段落大意题,根据文章第三段第一句Big data can be used for good reasons.和第四句Big data can also be used for bad reasons.可知,大数据既可以用于良性的改善救助,也可以用于预防恶性的行为。故选C。

(4)推理判断题,这篇文章主要讲的是什么是大数据以及如何使用它。而且文章使用了很多例子,让读者更容易理解。整篇文章具有科学性且信息丰富,具有教育意义。故选D。

【点评】考查阅读理解,本文涉及细节题、推断题、段落大意题和主旨题常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;段落大意题是通读整段,找出主题句;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

13.阅读理解

By Anna Matteo

28 January, 2019

A 3-year-old boy who was lost in the woods for two days is now safe at home with his family. But Casey Hathaway told his rescuers(救援者) that he was not alone in the rainy, freezing cold woods. He said he was with a friend — a bear.

The child went missing on January 22 while playing with friends near his grandmother's house in North Carolina. When the other children returned but Casey did not, the family searched the

area for almost an hour before calling the police.

Police formed a search team to look for the young boy in the nearby woods. But two days went by and — no Casey.

Then on January 24, someone called the police saying he heard a child crying in the woods. Police followed up on the information and found Casey at about 9:30 that night. He was in good health.

Casey told the rescuers he had hung out with a black bear for two days, a bear he called his "friend".

The police officer Chip Hughes spoke with reporters from several news agencies. He said Casey did not say how he could survive in the woods for two days in the cold, rainy weather. "However," the police officer said, "he did say he had a friend in the woods that was a bear with him."

Hundreds of people helped in the search and rescue efforts, including some 600 volunteers, police and members of the army. Doctors at the medical center gave Casey some examination. He was then sent to his family on January 25.

His mother talked with reporters and thanked everyone who joined the search for her son. "We just want to tell everybody that we're very thankful that you took the time out to search for Casey," said his mother. "He is up and talking. He's already asked to watch cartoons."

(1)Who stayed with Casey during in the woods the two days ?

A. A bear.

B. The police.

C. His mother.

D. The volunteers.(2)The underlined word "survive" in Paragraph 6 probably means " ".

A. give up

B. get lost

C. fall asleep

D. keep alive

(3)What is the correct order in which these happen?

a. Someone heard a child crying.

b. The family started to look for Casey.

c. Casey played with his friends.

d. The police found Casey was in good health.

A. b- c- a- d

B. b- c- d- a

C. c- b- a- d

D. c- b- d- a

(4)After Casey was sent back home, he was .

A. scared

B. nervous

C. relaxed

D. surprised

【答案】(1)A

(2)D

(3)C

(4)C

【解析】【分析】本文讲述了Casey Hathaway走丢后神奇的经历。

(1)细节题。根据He said he was with a friend —a bear,可知这两天熊和凯西呆在树林里,故选A。

(2)词义猜测题。根据in the woods for two days in the cold在寒冷的树林里呆了两天,可知survive是 keep alive生存的意思,故选D。

(3)细节题。根据讲述了Casey Hathaway走丢后神奇的经历,可知首先凯西和他的朋友一起玩后来不见了,一家人开始寻找凯西,有人听到一个孩子在哭,最后警方发现凯西身体健康,故C的顺序是对的,故选C。

(4)推理题。根据He is up and talking. He's already asked to watch cartoons他起来说话了。他已经被要求看卡通片了,可知凯西被送回家后,他很放松,故选C。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题,推断题,词义猜测题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意。

14.阅读理解

Technology is everywhere. We see it any place we go and, in fact, almost all of us carry some piece of technology with us every time we leave the house. What I always forget, though, is just how useful and powerful technology can be when we want to help others.

There is not a single room in my house that does not have some electronic devices (设备)lying around in it. Whenever I am at home, I am almost always using at least one electronic device. If you walked into my living room on any given day, you would find that, first, I have the television on. At the same time, I usually have my laptop resting on my knee, or I will be using my mobile phone. Even when I'm not at home I am always using my phone, and at work or in cafés, I sit down and connect to the local wireless network on my laptop.

I must say that I waste a lot of time on the computer and the time I spend on it could be much better spent if I were to take up a little online volunteering.

The technology we carry about everywhere can have a great power to do good for the world and to help others and recently I discovered just how much online volunteering there is to do in the world. From using your language skills to do translations, to developing and managing projects and helping with IT work, there is so much that so many people can do to help people in their own countries and across the world. The United Nations, in fact, has a huge page with "Volunteers Recruited" on its website.

This work can support the poor and help charities who cannot pay for staff members. Many organizations only require you to work an hour a week﹣some even less. And the support provided by online volunteers can really help make a difference to those in need.

(1)From Paragraph 2, we can know that the writer .

A. is a computer engineer

B. works in a café

C. uses technology a lot

D. likes modern music

(2)The underlined word" Recruited" in Paragraph 4 means" ".

A. Ordered

B. Visited

C. Wanted

D. Warned

(3)In the writer's opinion, people should spend more time with technology.

A. working on computer programs

B. keeping the Internet safe

C. inventing electronic products

D. helping people in need

(4)What can be the best title for the passage?

A. Online Volunteering

B. Internet Organizations

C. Website Design

D. Online Translation

【答案】(1)C

(2)C

(3)D

(4)A

【解析】【分析】本文介绍了科学技术已经渗透进了我们的生活,我们每天都在使用这些科技带来的方便中。但作者认为我们应该利用这些先进的技术去帮助别人,这样才能体现出这些科技的力量。

(1)推理题。根据There is not a single room in my house that does not have some electronic devices(设备) lying around in it.的意思可知,在作者的家里,没有一个房间里是没有电子设备的,也就是说作者使用非常多的电子设备,下面的文字作者举例来说明,如television, laptop, mobile phone等,故选C。

(2)词义猜测题。根据该段中I discovered just how much online volunteering there is to do in the world.可知,作者发现在网上有很多在线志愿活动,而这句话说的就是联合国在网上招募志愿者的一个网站,由此我们可以知道划线这个单词应该是“招聘”的意思,与wanted 同义,故选C。

(3)推理题。根据I must say that I waste a lot of time on the computer and the time I spend on it could be much better spent if I were to take up a little online volunteering以及下一段的开头The technology we carry about everywhere can have a great power to do good for the world and to help others可知,作者觉得自己浪费了很多时间在电脑上,这些时间他可以更好的利用起来去从事一些网上的志愿者工作。由此我们可以知道,作者认为人们应该花费一点时间去帮助别人,故选D。

(4)主旨题。这篇短文开头部分作者讲述了我们周围无处不在使用着科学技术,短文的第一段中What I always forget, though, is just how useful and powerful technology can be when we want to help others点明文章的主题,从短文的第三段开始,作者对文章主题进行展开论述,即我们应该利用这些技术去做一些在线的志愿者活动,去帮助别人,所以C选项Online volunteering在线志愿者活动这个题目能点明文章的主题,故选C。A选项Website Design网站设计;B选项Internet Organization在线组织;D选项Online Translation 在线翻译,这几个选项都不符合文意,故选A。

【点评】考查阅读理解。本文涉及推断题,词义猜测题和主旨题四种常考题型,推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

15.阅读理解

Swimming and English Learning Can you swim? Do you like swimming? Yes? Well, how can you learn to swim? I think the best way is to go into the water and learn. I'm afraid you'll never learn to swim just by reading books about swimming or looking at others swimming. It's the same with the English study. We must practice, practice and practice.

Listening and speaking are very important for beginners. The children in English-speaking countries first listen to others. Then they try to imitate and speak. We can listen to English

下载文档原格式(Word原格式,共20页)
相关文档
  • 中考英语阅读理解真题

  • 中考英语阅读理解题

  • 中考英语阅读理解试题

  • 中考英语阅读理解题型

  • 中考英语阅读真题汇总

  • 中考英语阅读真题

相关文档推荐: