当前位置:文档之家› 2019年高考全国二卷英语试题答案解析

2019年高考全国二卷英语试题答案解析

2019年高考全国二卷英语试题答案解析
2019年高考全国二卷英语试题答案解析

2019年全国2卷高考英语试题解析

第二部分阅读理解(共两节,满分40分)

A

My Favourite Books

Jo Usmar is a writer for Cosmopolitan and co-author of the This Book Will series(系列)of lifestyle books.Here she picks her top reads.

Matilda

Roald Dahl

I once wrote a paper on the influence of fairy tales on Roald Dahl's writing and it gave me a new appreciation for his strange and delightful words.Matilda's battles with her cruel me parents and the bossy headmisres,Miss Trunchbull,are equally fumy and frightening,but they're also aspirational.

After Dark

Haruki Murakami

It’s about two sisters-Eri,a model who either won’t or can’t stop sleeping,and Mari,a young student.In trying to connect to her sister.Mari starts changing her life and discovers a world of diverse”night people”who are hiding secrets.

Gone Girl

Gillian Fynn

There was a bit of me that didn't want to love this when everyone else on the planet did but the horror story is brilliant.There's tension and anxiety from the beginning as Nick and Amy battle for

your trust.It's a real whodunit and the frustration when you realise what's going on is horribly enjoyable

The Stand

Stephen King

This is an excellent fantasy novel from one of the best storytellers around.After a serious flu outbreak wipes out99.4%of the world's population,a battle unfolds between good and evil among those let.Randall Flagg is one of the scariest characters ever.

21.Who does"I"refer to in the text?

A.Stephen King.

B.Gillian Flynn.

C.Jo Usmar.

D.Roald Dahl

22.Which of the following tells about Mari and Eri?

A.Cosmopolitan.

B.Matilda.

C.After Dark.

D.The Stand.

23.What kind of book is G one Girl?)

A.A folk tale.

B.A biography.

C.A love story.

D.A horror story.

【答案】21.C22.C23.D

这是一篇说明文。短文介绍了作家Jo Usmar最喜欢的书籍。

【21解析】

细节理解题。由Matilda中的“I once wrote a paper on the influence of fairy tales on Roald Dahl’s writing and it gave me a new appreciation for his strange and delightful words”可知,我曾经写过一篇关于童话故事对罗尔德·达尔写作有影响的论文,这篇论文让我对他奇怪而有趣的文字有了

新的认识。所以Jo Usmar在介绍Matilda这本书,用第一人称“I”口吻来说明自己曾经写过一篇关于童话故事对罗尔德·达尔写作有影响的论文。所以“I”指的是Jo Usmar。故C选项正确。【22解析】

细节理解题。由After Dark中的“It’s about two sister-Eri,a model who either won’t or can’t stop sleeping,and Mari,a young student”可知,故事讲的是两个姐妹---Eri是一个突然一觉不醒的模特。玛丽,是一个充满青春活力的学生。所以After Dark中讲述了Eri和Mari的故事。故C 选项正确。

【23解析】

细节理解题。由Gone Girl中的“......but the horror story is brilliant”可知,但是这个恐怖的故事很精彩。所以Gone Girl讲述的是一个恐怖故事。故D选项正确。

B

“You can use me as a last resort(选择),and if nobody else volunteers,then I will do it.”This was an actual reply from a parent after I put out a request for volunteers for my kids lacrosse(长曲棍球)club.

I guess that there's probably some demanding work schedule,or social anxiety around stepping up to help for an unknown sport.She may just need a little persuading.So I try again and tug at the heartstrings.I mention the single parent with four kids running the show and I talk about the dad coaching a team that his kids aren’t even on…At this point the unwilling parent speaks up,“Alright. Yes,I’ll do it.”

I’m secretly relieved because I know there’s real power in sharing volunteer responsibilities among many.The unwilling parent organizes the meal schedule,sends out emails,and collects

money for end-of-season gifts.Somewhere along the way,the same parent ends up becoming an invaluable member of the team.The coach is able to focus on the kids while the other parents are relieved to be off the hook for another season.Handing out sliced oranges to bloodthirsty kids can be as exciting as watching your own kid score a goal.

Still,most of us volunteers breathe a sigh of relief when the season comes to a close.That relief is coupled with a deep understanding of why the same people keep coming back for more: Connecting to the community(社区)as you freely give your time,money,skills,or services provides a real joy.Volunteering just feels so good.

In that sense,I’m pretty sure volunteering is more of a selfish act than I’d freely like to admit. However,if others benefit in the process,and I get some reward too,does it really matter where my motivation lies?

24.What can we infer about the parent from her reply in paragraph l?

A.She knows little about the club.

B.She isn't good at sports.

C.She just doesn't want to volunteer.

D.She's unable to meet her schedule.

25.What does the underlined phrase“tug at the heartstrings”in paragraph2mean?

A.Encourage team work.

B.Appeal to feeling.

C.Promote good deeds.

D.Provide advice.

26.What can we learn about the parent from paragraph3?

A.She gets interested in lacrosse.

B.She is proud of her kids.

C.She’ll work for another season.

D.She becomes a good helper.

27.Why does the author like doing volunteer work?

A.It gives her a sense of duty.

B.It makes her very happy.

C.It enables her to work hard.

D.It brings her material rewards.

【答案】24.C25.B26.D27.B

本文是一篇夹叙夹议文。文中讲述了作者成功说服了一个家长参加志愿者团队,作为一名志愿者作者发挥了自己的作用,并获得了快乐。

【24解析】

推理判断题。根据文章第一段中的You can use me as a last resort(选择),and if nobody else volunteers,then I will do it.可知,你可以当我是最后的候选人,如果没有其他的志愿者,那么我就做。由此可推断出,她不想做自愿者。故选C。

【25解析】

词义猜测题。根据划线前句she may just need a little persuading.和下面的一句话I mention the single parent with four kids running the show and I talk about the dad coaching a team that his kids aren't even on...可知,作者为了劝服这位家长,举了两个例子。故可知,划线句此处应是“煽情”之意。故选B。

【26解析】

细节理解题。根据第三段中这位家长作出的贡献及the same parent ends up becoming an invaluable member of the team可知,她最终成为了志愿者队伍中的重要的一员,也即是说,她成了一个好帮手。故选D。

【27解析】

细节理解题。题干问作者为什么喜欢做志愿者工作。根据第四最两句Connecting to the community(社区)as you freely give your time,money,skills,or services provides a real joy. Volunteering just feels so good.可知,为社区做贡献可以带来真正的快乐,参加志愿者活动活动能让人感觉快乐。故选B。

C

Marian Bechtel sits at West Palm Beach’s Bar Louie counter by herself,quietly reading her

e-book as she waits for her salad.What is she reading?None of your business!Lunch is Bechtel’s “me”time.And like more Americans,she’s not alone.

A new report found46percent of meals are eaten alone in America.More than half(53 percent)have breakfast alone and nearly half(46percent)have lunch by themselves.Only at dinnertime are we eating together anymore,74percent,according to statistics from the report.

“I prefer to go out and be out.Alone,but together,you know?”Bechtel said,looking up from her book.Bechtel,who works in downtown West Palm Beach,has lunch with coworkers sometimes,but like many of us,too often works through lunch at her desk.A lunchtime escape allows her to keep a boss from tapping her on the shoulder.She returns to work feeling energized.“Today,I just wanted some time to myself,”she said.

Just two seats over,Andrew Mazoleny,a local videographer,is finishing his lunch at the bar.

He likes that he can sit and check his phone in peace or chat up the barkeeper with whom he's on a first-name basis if he wants to have a little interaction(交流).“I reflect on how my day's gone and think about the rest of the week,”he said.“It's a chance for self-reflection,You return to work recharged and with a plan.”

That freedom to choose is one reason more people like to eat alone.There was a time when people may have felt awkward about asking for a table for one,but those days are over.Now,we have our smartphones to keep us company at the table.“It doesn't feel as alone as it may have before al the advances in technology,”said Laurie Demerit,whose company provided the statistics for the report.

28.What are the statistics in paragraph2about?

A.Food variety

B.Eating habits.

C.Table manners.

D.Restaurant service.

29.Why does Bechtel prefer to go out for lunch?

A.To meet with her coworkers.

B.To catch up with her work.

C.To have some time on her own.

D.To collect data for her report.

30.What do we know about Mazoleny?

A.He makes videos for the bar.

B.He’s fond of the food at the bar.

C.He interviews customers at the bar.

D.He’s familiar with the barkeeper.

31.What is the text mainly about?

A.The trend of having meals alone.

B.The importance of self-reflection.

C.The stress from working overtime.

D.The advantage of wireless technology.

【答案】28.B29.C30.D31.A

【28解析】

推理判断题。根据第二段可知,在美国,约有46%的人们独自用餐,53%的人们独自吃早餐,46%的人们独自吃午餐,只有74%的人们晚餐不是独自享用,故可知本段的数据是关于用餐习惯,故选B。

【29解析】

细节理解题。根据第三段A lunchtime escape allows her to keep a boss from tapping her on the shoulder.Today,I just wanted some time to myself.可知,Bechtel一个人吃午饭可以让她逃离老板的关注,给自己留一些自由时间,故选C。

【30解析】

推理判断题。根据第四段he likes that he can sit and check his phone in peace or chat up the barkeeper with whom he’s on a first-name basis if he wants to have a little interaction.可知Mazoleny喜欢这样的气氛,因为可以坐在那里,查看手机信息,或者想聊天了,可以直呼吧台服务员名字和他聊天,故可知,他与服务员很熟悉,可以直呼对方名字,故选D。

【31解析】

主旨大意题。本文通过一份调查结果显示,很大比例的人选择独自用餐,原因很多,比如逃离工作氛围,或者反思自己,但是独自用餐正慢慢成为一种趋势,故选A。

D

Bacteria are an annoying problem for astronauts.The microorganisms(微生物)from our bodies grow uncontrollably on surfaces of the International Space Station,so astronauts spend hours cleaning them up each week.How is NASA overcoming this very tiny big problem?It’s turning to a bunch of high school kids.But not just any kids.It depending on NASA HUNCH high school class, like the one science teachers Gene Gordon and Donna Himmelberg lead at Fairport High School in Fairport,New York.

HUNCH is designed to connect high school classrooms with NASA engineers.For the past two years,Gordon’s students have been studying ways to kill bacteria in zero gravity,and they think they’re close to a solution(解决方案).“We don’t give the students any breaks.They have to do it just like NASA engineers,”says Florence Gold,a project manager.

“There are no tests,”Gordon says.“There is no graded homework.There almost are no grades, other than‘Are you working towards your goal?’Basically,it’s‘I’ve got to produce this product and then,at the end of year,present it to NASA.’Engineers come and really do an in-person review, and…it’s not a very nice thing at time.It’s a hard business review of your product.”

Gordon says the HUNCH program has an impact(影响)on college admissions and practical life skills.“These kids are so absorbed in their studies that I just sit back.I don’t teach.”And that annoying bacteria?Gordon says his students are emailing daily with NASA engineers about the problem,readying a workable solution to test in space.

32.What do we know about the bacteria in the International Space Station?

A.They are hard to get rid of.

B.They lead to air pollution.

C.They appear different forms.

D.They damage the instruments.

33.What is the purpose of the HUNCH program?

A.To strengthen teacher-student relationships.

B.To sharpen students’communication skills.

C.To allow students to experience zero gravity.

D.To link space technology with school education

34.What do the NASA engineers do for the students in the program?

A.Check their product.

B.Guide project designs

C.Adjust work schedules.

D.Grade their homework.

35.What is the best title for the text?

A.NASA:The Home of Astronauts.

B.Space:The Final Homework Frontier.

C.Nature:An Outdoor Classroom.

D.HUNCH:A College Admission Reform.

【答案】32.A33.D34.A35.B

本文为说明文。本文介绍了HUNCH项目就是通过Gordon的学生找到如何杀死空间站的细菌这一技术,把空间技术与带进课堂,与学校教育相结合,从而最终影响到大学入学。

【32解析】

细节理解题。根据第一段中的“Bacteria are annoying problem for astronauts.The microorganisms form our bodies grow uncontrollably on surfaces of the International Space Station,so astronauts

spend hours cleaning them up each week.”可知,细菌对宇航员来说是个令人讨厌的问题。这种来自我们身体的微生物在国际空间站的表面不受控制地生长,宇航员每周要花几个小时来清理它们。也就是说它们很难去掉。其中的“the microorganisms”包括“bacteria”。由此可知,A 项符合题意。

【33解析】

推理判断题。根据第二段的“HUNCH is designed to connect high school classrooms with NASA engineers.Gordon’s students have been studying ways to kill bacteria in zero gravity,...”可知,Hunch旨在把高中教室和NASA的工程师联系起来。Gordon的学生一直在研究如何在零重力下杀死细菌,...”。结合最后一段中的“Gordon students are emailing daily with NASA engineers about the problem,...”可知,学生每天都给NASA的工程师发邮件一起探讨(如何杀死空间站的细菌这一空间技术)这个问题。由此可推断出HUNCH program的目的把空间技术与学校教育相结合。分析选项可知D项符合题意。

【34解析】

细节理解题。根据第三段中的“I’ve got to produce this product and then,at the end of the year,present it to NASA,”“Engineers come and really do an in-person review,and...It’s not a very nice thing at times.It’s a hard business review of your product.”可知,NASA的工程师要检查学生所做的产品。分析选项可知A项符合题意,故选A。

【35解析】

主旨大意题。本文介绍了HUNCH项目把如何杀死空间站的细菌这一空间技术引入Gordon学校的课堂,从而最终影响了大学入学。尤其是最后一段“HUNCH program has an impact on college admissions and practical life skills.”可知,本题的最佳答案为D。

第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)

Imagine a child standing on a diving board four feet high and asking himself the question:“Should I jump?This is what motivation or the lack of it can do.Motivation and goal setting are the two sides of same coin.___36___Like the child on the diving board,you will stay undecided.

___37___More than that,how should you stay motivated to achieve the goal?First,you need to evaluate yourself,your values your strengths,your weaknesses,your achievements,your desires,etc.Only then should your you’re your goals

You also need to judge the quality and depth of your motivation.This is quite important, because it is directly related to your commitment.There are times when your heart is not in your work.___38___So,slow down and think what you really want to do at that moment.Clarity(清晰)of thoughts can help you move forward.

Another way of setting realistic goals is to analyze your short and long term objectives,keeping in mind your beliefs,values and strengths.Remember that goals are flexible.____39____They also need to be measurable.You must keep these points in mind while setting your goals.

Your personal circumstances are equally important.For example,you may want to be a Pilot but can’t become one because your eyesight is not good enough.____40____You should reassess your goals,and motivate yourself to set a fresh goal.

You will surely need to overcome some difficulties,some planned,but most unplanned.You cannot overcome them without ample motivation.Make sure that you plan for these difficulties at the time of setting your goals.

A.This can affect your work.

B.So how should you motivate yourself?

C.However,this should not discourage you.

D.So why should we try to set specific goals?

E.They can change according to circumstances.

F.Motivation is what you need most to do a good job.

G.Without motivation you can neither set a goal nor reach it

【答案】36.G37.B

38.A39.E

40.C

这是一篇议论文。文章作者对于怎样设定具体目标,给出了一些方法。

【36解析】

上文说“动机和目标设定是同一枚硬币的两面”。下文说“就像孩子在跳水台,难以决定”。该空承上启下,G选项“没有目标,你就既不能设定目标,也无法实现它”切题,故选G。

【37解析】

下文说“不仅如此,你应该如何为实现你的目标保持积极性”。该空引出下文,B选项“那么你应该如何激励自己呢”切题,故选B。

【38解析】

上文说“有时候你的心不在工作上”,下文说“所以,减慢速度,想一想那时候,你到底想干什么”。该空承上启下,A选项“这会影响你的工作”切题,故选A。

【39解析】

上文说“记得,目标是灵活的”。该空承接上文,E选项“它们会根据环境的改变而改变”切题,故选E。

【40解析】

上文说“你可能想当一名飞行员,但是不能成为一名飞行员,因为你的视力不够好。”下文说“你应该重新评估你的目标,并且设定一个新的目标”。该空承上启下,C选项“然而,这也不要使你沮丧”切题,故选C。

第三部分语言知识运用(共两节,满分45分)

It’s about250miles from the hills of west-central lowa to Ehlers’home in Minnesota.During the long trip home,following a weekend of hunting.Ehlers___41___about the small dog he had seen___42___alongside the road.He had___43___to coax(哄)the dog to him but,frightened,it had___44___.

Back home,Ehlers was troubled by that___45___dog.So,four days later,he called his friend Greg,and the two drove___46___.After a long and careful___47___.Greg saw,across a field,the dog moving___48___away.Ehlers eventually succeeded in coaxing the animal to him. Nervousness and fear were replaced with___49___.It just started licking(舔)Ehlers’face.

A local farmer told them the dog sounded like one___50___as lost in the local paper.The ad had a___51___number for a town in southern Michigan.Ehlers___52___the number of Jeff and Lisa to tell them he had___53___their dog.

Jeff had___54___in lowa before Thanksgiving with his dog,Rosie,but the gun shots had scared the dog off.Jeff searched___55___for Rosie in the next four days.

Ehlers returned to Minnesotan,and then drove100miles to Minneapolis to put Rosie on a flight to Michigan.“It’s good to know there’s still someone out there who___56___enough to go to that kind of___57___,”says Lisa of Ehlers’rescue___58___.

I figured whoever lost the dog was probably just as___59___to it as I am to my dogs,”says

Ehlers.“If it had been my dog,I’d hope that somebody would be___60___to go that extra mile.”

41.A.read B.forgot C.thought D.heard

42.A.read B.trembling C.eating D.sleeping

43.A.tried B.agreed C.promised D.regretted

44.A.calmed down B.stood up C.rolled over D.run off

45.A.injured B.stolen C.lost D.rescued

46.A.home B.past C.back D.on

47.A.preparation B.explanation C.test D.search

48.A.cautiously B.casually C.skillfully D.angrily

49.A.surprise B.joy C.hesitation D.anxiety

50.A.predicted B.advertised C.believed D.recorded

51.A.house B.phone C.street D.car

52.A.called B.copied C.counted D. remembered

53.A.fed B.adopted C.found D.cured

54.A.hunted B.skied C.lived D.worked

55.A.on purpose B.on time C.in turn D.in vain

56.A.cares B.sees C.suffers D.learns

57.A.place B.trouble C.waste D.extreme

58.A.service B.plan C.effort D.team

59.A.equal B.allergic C.grateful D.close

60.A.suitable B.proud C.wise D.wiling

【答案】41.C42.B43.A44.D45.C46.C47.D48.A49.B 50.B51.B52.A53.C54.A55.D56.A57.B58.C59.D 60.D

这是一篇记叙文。文章讲述了Ehlers和他的朋友救助了一只丢失的小狗,最终帮它找到了主人。

【41解析】

考查动词词义辨析。根据下文Ehlers和朋友一起去找那只狗可知,此处是指Ehlers一直在想关于那只狗的事,think about考虑。故选C。

【42解析】

考查动词词义辨析。根据下文作者去哄小狗可知,这只狗是在路边发抖,trembling发抖。故选B。

【43解析】

考查动词词义辨析。根据下文可知,他在尽力的哄那只狗,try to do sth尽力做某事。故选A。【44解析】

考查动词短语辨析。他在尽力的哄那只狗,可是它很害怕,所以此处是指那只狗被吓跑了,run off“跑开”的意思。故选D。

【45解析】

考查形容词词义辨析。根据下文可知,这只狗是别人丢失的,因此此处用lost“丢失”。故选C。【46解析】

考查副词词义辨析。句意:因此,四天后,Ehlers给他的朋友Greg打电话,他们俩又驱车返回。根据上文可知,此处是指他们又返回到之前见到那只走失的狗的地方,back向后,回原处。故选C。

考查名词词义辨析。根据下文Greg在越过田野的地方看到了那只小狗可知,此处是指他们在仔细寻找小狗,search寻找。故选D。

【48解析】

考查副词词义辨析。根据文中提到的frightened,nervousness,fear等词并结合上文并根据下文Ehlers最终成功的安抚了它可知,小狗非常的谨慎小心,cautiously谨慎地,小心地。故选A。【49解析】

考查名词词义辨析。根据下文小狗开始舔Ehlers的脸可知,它不再害怕,而是很开心,joy开心。故选B。

【50解析】

考查动词词义辨析。句意:当地的一个农民告诉他们,这听起来像是当地报纸上刊登的那只丢失的狗。根据本句的in the local paper及语境可知,此处是指在报纸上刊登的,advertise登广告。故选B。

【51解析】

考查名词词义辨析。根据下文Ehlers给狗的主人打电话可知,此处是指广告上有电话号码,phone number电话号码。故选B。

【52解析】

考查动词词义辨析。根据上下文语境可知,此处是指Ehlers给Jeff和Lisa(狗的主人)打了电话,call打电话。故选A。

【53解析】

考查动词词义辨析。根据上下文语境可知,Ehlers给他们打电话是要告知他找到了他们的狗,find找到。故选C。

考查动词词义辨析。根据下文狗听到枪声吓跑了可知,此处是指Jeff带着狗在打猎,hunt打猎。故选A。

【55解析】

考查介词短语辨析。根据上文Ehlers找到的Jeff的狗可知,Jeff在狗丢失后没有找到他的狗,in vain徒劳。故选D。

【56解析】

考查动词词义辨析。句意:很高兴知道还有那么一个人,他足够关心你,会去做这样麻烦的事。根据上文可知,此处是指Ehlers对狗足够关心,care关心。故选A。

【57解析】

考查名词词义辨析。根据上文Ehlers开车把那只小狗Rosie送到100英里远的机场,把它航空托运到密歇根可知,这是件很麻烦的事情,trouble麻烦。故选B。

【58解析】

考查名词词义辨析。根据上文可知,此处是指Lisa在评论Ehlers帮助他们找回狗付出的努力,effort努力。故选C。

【59解析】

考查形容词词义辨析。句意:我想无论是谁丢了狗,可能就像我接近我的狗一样去接近它。根据下文Ehlers说的话可知,此处是指他对待那只狗就像对自己的狗一样,close to靠近。故选D。

【60解析】

考查形容词词义辨析。句意:我希望有人愿意付出更多的努力。根据上文语境可知,此处是表达他希望面对这样的事情,大家能愿意去付出更多努力去帮忙,be willing to do乐意做某事。

第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)

阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。

A90-year-old has been awarded“Woman Of The Year”for___61___(be)Britain's oldest

full-time employee-still working40hours a week.Now Irene Astbury works from9am to5pm daily at the pet shop in Macclesfield,___62___she opened with her late husband Les.Her years of hard work have___63___(final)been acknowledged after a customer nominated(提名)her to be Cheshire's Woman Of The Year.

Picking up her“Lifetime Achievement”award,proud Irene___64___(declare)she had no plans ___65___(retire)from her36-year-old business.Irene said,“I don't see any reason to give up work.

I love coming here and seeing my family and all the friends I___66___(make)over the years.I work not because I have to,___67___because I want to.”

Granddaughter Gayle Parks,31-who works alongside her in the family business-said it remained unknown as to who nominated Irene for the award.She said,“We don't have any idea who put grandma forward.When we got a call___68___(say)she was short-listed,we thought it was ___69___joke.But then we got an official letter and we were blown away.We are so proud of her. It's___70___(wonder).”

【答案】61.being

62.which63.finally

64.declared

65.to retire

66.have made

67.but68.saying

69.a70.wonderful

本文为记叙文。讲述了九十高龄的Irene作为英国最年长的全职员工,依然在宠物店做着朝九晚五的工作,没有退休的打算,她被颁发“年度女士”称号。

【61解析】

考查非谓语动词。根据其前介词for可知,此处用动名词形式作宾语,故填being。

【62解析】

考查非限制性定语从句。分析句子结构可知,先行词为the pet shop,在非限制性定语从句中作opened一词的宾语,故用which。

【63解析】

考查副词用法。根据空格所处位置可知,此处应用副词形式作状语,修饰谓语动词have been acknowledged,意为“最终得以认可”,故填finally。

【64解析】

考查谓语动词。根据上下文可知,该句主语为Irene,此处为谓语成分,根据后文had以及said 可知用一般过去时态,故填declared。

【65解析】

考查不定式作定语。此处用to do sth做后置定语,用来修饰前面的名词plan,表示“…的计划”,故填to retire。

【66解析】

考查动词时态。根据该定于从句中的时间状语“over the years”可知,此处用现在完成时态,句意:我喜欢到这里来看看我的家人和我这些年来交到的朋友们。故填have made。

2018高考全国二卷英语试题及答案

2018年高考全国二卷英语答案2018高考新课标全国2卷英语试 题及答案 适用地区:甘肃、青海、内蒙古、黑龙江、吉林、辽宁、宁夏、新疆、陕西、重庆、海南省(全国Ⅱ卷:语、数、英;单独命题:政、史、地、物、化、生) 绝密★启用前【考试时间:6月8日15:00-17:00】 2018年普通高等学校招生全国统一考试英语试题卷 第一部分听力(共两节,满分30分) 做题时,先将答案标在试卷上,录音结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。 第一节(共5小题,每小题1.5分,满分7.5分) 听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。 例:Howmuchistheshirt? A.£19.15. B.9£.18. C.9£.15. 答案是C 1.WhatdoesJohnfinddifficultinlearningGerman? A.Pronunciation. B.Vocabulary. C.Grammar. 2.Whatistheprobablerelationshipbetweenthespeakers? A.Colleagues. B.Brotherandsister. C.Teacherandstudent. 3.Wheredoestheconversationprobablytakeplace? A.Inabank. B.Ataticketoffice. C.Onatrain. 4.Whatarethespeakerstalkingabout? A.Arestaurant. B.Astreet. C.Adish. 5.Whatdoesthewomanthinkofherinterview? A.Itwastough. B.Itwasinteresting. C.Itwassuccessful. 第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分) 听下面5段对话或独白。每段对话或独臼后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项屮选出最佳选项。听 每段对话或独白,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对 话或独白读两遍,听第6段材料,回答笫6、7题。

高考地理2019年·全国卷2卷

2019年高考地理全国卷2重绘图 在城镇化进程中,城市人口,土地利用和产业需要协调发展,根据协调发展水平,将长江三角洲城市群的城市由高到低分为Ⅰ、Ⅱ、Ⅲ、Ⅳ四个等级类型。图1为2001年至2016年长江三角洲城市群的城市协调发展水平变化,图2示意长江三角洲城市群的范国及城市分布,据此完成1-3题。 1.2016年协调发展水平Ⅰ型中的多数城市() A.海港规模大 B.沿长江分布 C.集聚长江口 D.行政等级较高 2. 以上海为核心,协调发展水平Ⅳ型的城市,在空间分布上呈现() A.均衡性 B.边缘性 C.集中性 D.对称性 3. 与2001年相比,2016年协调发展水平上升的城市,多数与上海() A.空间位置 B.发展模式相同 C.城市性质相似 D.产业部门接近 美国某快递公司最大的空运枢纽设在路易斯维尔机场。该机场是美国主要的货运机场之一,在机场周边聚集了诸如美国红十字会应急救援中心,汽车配件中心,以及乳制品、珠宝、手机制造等100多家企业,据此完成4-5题。 4.该快递公司在路易斯维尔机场附近需要配建大型的货物() A.生产中心 B.分拣中心 C.销售中心 D.质检中心 5.多家企业在路易斯维尔机场附近集聚,主要是为了() A.利用机场的基础设施 B.降低交通运输成本 C.方便企业间产品交换 D.快速响应客户需求

积云为常见的一类云,其形成受下垫面影响强烈,空气在对流过程中,气流携带来自下垫面的水汽上升,温度不断下降,至凝结温度时,水汽凝结成云,水汽开始凝结的高度即为积云的云底高度。据此完成6-8题。 6.大气对流过程中上升气流与下沉气流相间分布,因此积云常常呈() A.连续层片状 B.鱼鳞状 C.间隔团块状 D.条带状 7. 积云出现频率最高的地带是() A.寒温带针叶林地带 B.温带落叶阔叶林地带 C.亚热带常绿阔叶林地带 D.热带雨林地带 8. 在下垫面温度决定水汽凝结高度的区域,积云的云底高度低值多出现在() A.日出前后 B.正午 C.日落前后 D.午夜 霍林河发源于大兴安岭,为山前半干旱区及部分半湿润区的平原带来了流水及泥沙。受上游修建水库和灌溉的影响,山前平原河段多年断流,断流期间,山前平原上的洼地增多增大。据此完成9-11题。 9.修建水库前,营造该地区山前平原地表形态的力主要来自() A.构造运动 B.流水 C.冰川 D.风 10.断流期间,山前平原上的洼地增多增大是由于() A.地面沉降 B.流水侵蚀 C.风力侵蚀 D.冻融塌陷 11. 伴随着洼地增多增大,周边地区可能出现() A.水土流失 B.沼泽化 C.土地沙化 D.盐碱化

2018年高考英语全国3卷试题与答案

2018年普通高等学校招生全国统一考试(课标全国卷Ⅲ) 英语 第一部分听力(共两节,满分30分) 第二部分阅读理解(共两节,满分40分) 第一节(共15小题;每小题2分,满分30分) 阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。 A Welcome to Holker Hall & Garden Visitor Information How to Get to Holker By car: Follow brown signs on A590 from. J36, M6. Approximate travel times: Windermere—20 minutes, Kendal—25 minutes, Lancaster—45 minutes, Manchester—l hour 30minutes By rail: the nearest station is Cark-in-Cartmel with trains to Carnforth. Lancaster and Preston for connections to major cities & airports. Opening times Sunday-Friday(closed on Saturday) 11:00 am-4;00pm, 30 March-2nd November. Admission Charges Hall & Gardens Gardens Adults: £12.00 £8.00 Gropes: £9.00 Special Events

Producers Market 13th April Join us to taste a variety of fresh local food and drinks. Meet the producers and get some excellent recipe ideas. Holker Garden Festival 30th May The event celebrates its 22nd anniversary with a great show of the very best of gardening, making it one of the most popular events in the gardening. National Garden Day 28th August Holker once again opens its gardens in aid of the disadvantaged. For just a small donation you can take a tour with our garden guide. Winter Market 8th November This is an event for all the family! Wander among a variety of shops selling gifts while enjoying a live music show and nice street entertainment. 21. How long does it probably take a tourist to drive to Holker from Manchester? A.20 minutes. B. 25 minutes. C.45 minutes. D. 90 minutes. 22. How much should a member of a tour group pay a visit to Hall & Gardens? A. £12.00. B. £9.00. C. £8.00 D. £5.50 23. Which event will you go to if you want to see a live music show? A. Producers Market. B. Holker Garden Festival C. National Garden Day. D. Winter Market B Cities usually have a good reason for being where they are, like a nearby port on river. People settle in these places because they are easy to get to and naturally suited to communications and trade. New

2015年高考英语全国卷阅读解析

2015年高考英语全国卷 第二部分阅读理解 第一节 A 【语篇导读】这是一篇广告文体类阅读材料。介绍了四则伦敦运河博物馆每月(八月除外)的第一个星期四的报告主题。 21. C 事实细节题。由第一则报告的首句可知,Chris Lewis所做的报告“运河先驱”中,James Brindley被公认为早期最重要的运河设计师。由此可知C项正确。 22. D 事实细节题。由题干中的“February”可将答案锁定在“February 6th”的话题“An Update on the Costwold Canals”中。显然答案为D。 23. A 事实细节题。根据题干中的关键词islands, the Thames可知答案在“March 6th”中。Miranda Vickers 在其报告“Eyots and Aits—Thames Islands”中对泰晤士河中的岛屿做了一个全景的回顾。因此答案为A。 B 【语篇导读】这是一篇记叙文。“我”生活在美国东北部的纽约,那儿的冬季实在让人难以忍受。一次去佛罗里达的Sarasota度周末的机会让“我”深切感受到了宜人的气候是多么令人惬意。尤其是那又大、又软又圆的西红柿。 24. B.推理判断题。由第一段最后一句“dulled by months of cold-weather root vegetables”所提供的信息尤其是dulled一词的意义可以推测纽约寒冷的冬季是令人厌烦的。故答案为B。 25. D。事实细节题。根据首段末句可知,让作者最感惬意的事情是逛一逛早七点的农贸市场。因此D项为最佳答案。 26. B。推理判断题。根据第三段第二句可知,作者之所以不再购买冬季的西红柿是因为不论商店里的西红柿看起来多么诱人,买到家里就会变得又干又硬,索然无味。故选B项。 27. C。推理判断题。由最后一段所述可知,Brown’s Grove Farm是新开业的一家餐馆。Jack Dusty是供货方之一。再结合“I was planning to have dinner that very night.”一句可知作者打算去那儿用餐。因此答案为C。 C 【语篇导读】这篇短文主要介绍了现代著名艺术家Dali的作品风格及the world of Dali中的展品情况。28. B。推理判断题。短文首段介绍了艺术家Dali的作品。由“…with an exhibition bring together over 200 paintings, sculptures, drawings and more.”一句可知,Dali的作品众多,是一个多产画家。故答案为B。29. A。推理判断题。根据第一段“…the visitors will find the best pieces, most importantly the Persistence of Memory”可知,该作品在Dali的最佳作品中是最重要的,由此可以推断它是Dali的杰作之一。 30. D。事实细节题。根据第二段末句中的“…follo ws a path of time and subject.”可知,Dali的作品是按时间和主题进行布展的。答案选D。 31. A。词义猜测题。由最后一段可知,展出的作品主要来源于两个途径:一是与马德里的一家艺术馆密切合作;一是靠像Salvador Dali Museum这样的机构的捐赠。联系全文大意及前一分句不难推测其它机构捐赠的是艺术作品。因此答案为A。 D 【语篇导读】这是一篇议论文。作者从La Chope咖啡馆的经营特色谈起,介绍了巴黎的一些主题咖啡馆经营理念的变化及其大受欢迎的原因。 32. D。推理判断题。根据短文第一段第二句“”可知,顾客在这里可以学着与他们内心的真实情感取得联系。亦即将自己的真实情感表达出来。故答案为D。 33. A。推理判断题。由第二段“Over the years, Parisian cafes have fallen victim to changes in the French lifestyle…”一句可知,在过去的几年里,巴黎咖啡馆的生意因法国人生活方式的变化而受损。由此可以推断,人们不再那么频繁地光顾咖啡馆了。因此答案为A。

2019年高考全国二卷英语答案2018高考新课标全国2卷英语试题及答案

2019年高考全国二卷英语答案2019高考新课标全国 2卷英语试题及答案 第一节(共5小题,每小题1.5分,满分7.5分) 听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。 例:How much is the shirt? A. £19.15. B. £9.18. C. £9.15. 答案是C 1. What does John find difficult in learning German? A. Pronunciation. B. Vocabulary. C. Grammar. 2. What is the probable relationship between the speakers? A. Colleagues. B. Brother and sister. C. Teacher and student. 3. Where does the conversation probably take place? A. In a bank. B. At a ticket office. C. On a train. 4. What are the speakers talking about? A. A restaurant. B. A street. C. A dish. 5. What does the woman think of her interview? A. It was tough. B. It was interesting. C. It was successful. 第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分) 听下面5段对话或独白。每段对话或独臼后有几个小题,从题中所给的A、B、C 三个选项屮选出最佳选项。听每段对话或独白,你将有时间阅读各个小题,每小题5 秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟作答时间。每段对话或独白读两遍,听第6段材料,回答笫6、7题。 6. When will Judy go to a party?

2019年高考语文全国2卷含答案

2019年普通高等学校招生全国统一考试 语文 本试卷共22题,共150分,共10页。 一、现代文阅读(36分) (一)论述类文本阅读(本题共3小题,9分) 阅读下面的文字,完成1-3题。 杜甫之所以能有集大成之成就,是因为他有可以集大成之容量。而其所以能有集大成之容量,最重要的因素,乃在于他生而禀有一种极为难得的健全才性——那就是他的博大、均衡与正常。杜甫是一位感性与理性兼长并美的诗人,他一方面具有极大极强的感性,可以深入到他接触的任何事物,把握住他所欲攫取的事物之精华;另一方面又有着极清明周至的理性,足以脱出于一切事物的蒙蔽与局限,做到博观兼美而无所偏失。 这种优越的禀赋表现于他的诗中,第一点最可注意的成就,便是其汲取之博与途径之正。就诗歌体式风格方面而言,古今长短各种诗歌他都能深入撷取尽得其长,而且不为一体所限,更能融会运用,开创变化,千汇万状而无所不工。我们看他《戏为六绝句》之论诗,以及与当时诸大诗人,如李白、高适、岑参、王维、孟浩然等,酬赠怀念的诗篇中论诗的话,都可看到杜甫采择与欣赏的方面之广;而自其《饮中八仙歌》《曲江三章》《同谷七歌》等作中,则可见到他对各种诗体运用变化之神奇工妙;又如从《自京赴奉先县咏怀五百字》《北征》及“三吏”“三别”等五古之作中,可看到杜甫自汉魏五言古诗变化而出的一种新面貌。就诗歌内容方面而言,杜甫更是无论妍媸巨细,悲欢忧喜,宇宙的一切人物情态,都能随物赋形,淋漓尽致地收罗笔下而无所不包,如写青莲居士之“飘然思不群”,写空谷佳人之“日暮倚修竹”;写丑拙则“袖露两肘”,写工丽则“燕子风斜”;写玉华宫之荒寂,予人以一片沉哀悲响;写洗兵马之欢忭,写出一片欣奋祝愿之情、其涵蕴之博与变化之多,都足以为其禀赋之博大、均衡与正常的证明。 其次值得注意的,则是杜甫严肃中之幽默与担荷中之欣赏,我以为每一位诗人对于其所面临的悲哀与艰苦,都各有其不同的反应态度,如渊明之任化,太白之腾跃,摩诘之禅解,子厚之抑敛。东坡之旷观,六一之遣玩,都各因其才气性情而有所不同,然大别之,不过为对悲苦之消融与逃避。其不然者,则如灵均之怀沙自沉,乃完全为悲苦所击败而毁命丧生,然而杜甫却独能以其健全的才性,表现为面对悲苦的正视与担荷。所以天宝的乱离,在当时诗人中,唯杜甫反映者为独多,这正因杜甫独具一份担荷的力量,所以才能使大时代的血泪,都成为了他天才培育的浇灌,而使其有如此强大的担荷之力量的,则端赖他所有的一份幽默与欣赏的余裕。他一方面有极主观的深入的感情,一方面又有极客观的从容的

2017年全国高考英语试题及答案-全国卷1

2017年普通高等学校招生全国统一考试(全国卷1) 英语 (考试时间:120分钟试卷满分:150分) 注意事项: 1.本试卷由四个部分组成。其中,第一、二部分和第三部分の第一节为选择题。第三部分の第二节和第四部分为非选择题。 2.答卷前,考生务必将自己の姓名、准考证号填写在答题卡上。 3.回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目の答案标号涂黑;回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。 4.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。 第一部分听力(共两节,满分30分) 做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟の时间将试卷上の答案转涂到答题卡上。 第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分) 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给のA、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷の相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟の时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。 例:How much is the shirt? A. £ 19. 15. B. £ 9. 18. C. £ 9. 15. 答案是C。 1.What does the woman think of the movie? A.It’s amusing B.It’s exciting C.It’s disappointing 2.How will Susan spend most of her time in France? A. Traveling around B.Studying at a school C.Looking after her aunt 3.What are the speakers talking about? A. Going out B.Ordering drinks C.Preparing for a party 4.Where are the speakers? A.In a classroom B.In a library C.In a bookstore 5.What is the man going to do ?

2015年高考英语全国卷1含答案

绝密★启用前 2015年普通高等学校招生全国统一考试 英语(全国Ⅰ卷) 第Ⅰ卷 第一部分听力(共两节,满分30分) 第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分) 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。 【A】1. What time is it now? A. 9:10. B. 9:50. C. 10:00. 【C】2. What does the woman think of the weather? A. It’s nice. B. It’s warm. C. It’s cold. 【A】3. What will the man do? A. Attend a meeting. B. Give a lecture. C. Leave his office. 【B】4. What is the woman’s opinion about the course? A. Too hard. B. Worth taking. C. Very easy. 【C】5. What does the woman want the man to do? A. Speak louder. B. Apologize to her. C. Turn off the radio. 第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分) 听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。 【B】6. How long did Michael stay in China? A. Five days. B. One week. C. Two weeks. 【A】7. Where did Michael go last year? A. Russia. B. Norway. C. India. 听第7段材料,回答第8、9题。 【B】8. What food does Sally like?

2019年高考英语全国2卷含答案

2019年高考英语全国 2卷含答案 -CAL-FENGHAI-(2020YEAR-YICAI)_JINGBIAN

2019年普通高等学校招生全国统一考试(全国卷Ⅱ) 英语 注意事项: 1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。 2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。 3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。 第一部分听力(共两节,满分30分) 做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。 第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分) 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。 例:How much is the shirt? A. £19.15. B. £9.18. C. £9.15. 答案是C。 1. Where does the conversation probably take place? A. In a library. B. In a bookstore. C. In a classroom. 2. How does the woman feel now? A. Relaxed. B. Excited. C. Tired. 3. How much will the man pay? A. $520. B. $80. C. $100. 4. What does the man tell Jane to do A. Postpone his appointment. B. Meet Mr. Douglas. C. Return at 3 o’clock. 5. Why would David quit his job

2015年高考全国卷2英语试题及答案解析(word精校版)

2015年高考全国卷2英语试题及答案(word精校版) 含详细解析 第Ⅰ卷 第一部分听力(共两节,满分30分)略 第二部分阅读理解(共两节,满分40分) A My color television has given me nothing but a headache. I was able to buy it a little over a year ago because I had my relatives give me money for my birthday instead of clothes that wouldn’t fit. I let a salesclerk fool me into buying a discontinued model. I realized this a day later, when I saw newspaper advertisements for the set at seventy-five dollars less than I had paid. The set worked so beautiful when I first got it home that I would keep it on until stations signed off for the night. Fortunately, I didn’t get any channels showing all-night movies or I would never have gotten to bed. Then I started developing a problem with the set that involved static(静电) noise. For some reason, when certain shows switched into a commercial, a loud noise would sound for a few seconds. Gradually, this noise began to appear during a show, and to get rid of it, I had to change to another channel and then change it back. Sometimes this technique would not work, and I had to pick up the set and shake it to remove the sound. I actually began to build up my arm muscles(肌肉) shaking my set. When neither of these methods removed the static noise, I would sit helplessly and wait for the noise to go away. At last I ended up hitting the set with my first, and it stopped working altogether. My trip to the repair shop cost me $62, and the sit is working well now, but I keep expecting more trouble. 21. Why did the author say he was fooled into buying the TV set? A.He got an older model than he had expected. B.He couldn’t return it when it was broken. C.He could have bought it at a lower price. D.He failed to find any movie shows on it. 22. Which of the following an best replace the phrase “signed off” in paragraph 1? A.ended all their programs

2016年高考全国2卷英语试题及答案

绝密★启用前 2016年普通高等学校招生全国统一考试(全国Ⅱ卷) 英语试题及答案 本试卷分第一卷(选择题)和第二卷(非选择题)两部分。共150分,共12页。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。 注意事项: 1.答题前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写清楚,将条形码准确粘贴在条形码区域内。 2.选择题必须用2B铅笔填涂;非选择题必须使用毫米黑色字迹签字笔书写,字体工整、笔记清楚。 3.请按照题号顺序在各题目的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试题卷上答题无效。 4.作图可先使用铅笔画出,确定后必须用黑色字迹的签字笔描黑。 5.保持卡面清洁,不要折叠、不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、修正带、刮纸刀。 第Ⅰ卷 第一部分听力(共两节,满分30分) 做题时,现将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。 第一节(共5小题:每小题分,满分分) 听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一题。每段对话仅读一遍。 例:How much is shirt? A.£ B. £ C. £ will Lucy do at 11:30 tomorrow? out for luch. her dentist a friend. is the weather like now? ’s sunny.’s rainy. discuss his studies. does the man talk to ? make an apology. ask for help. discuss his studies. will the woman get back from the railway station? train car. bus. does Jenny decide to do first? for a job on a trip. an assistant. 第二节(共15小题:每小题分,满分分)

2019年高考全国二卷语文

语文 本试卷共22题,共150分。 一、现代文阅读(36分) (一)论述类文本阅读(本题共3小题,9分) 阅读下面的文字,完成1~3题。 杜甫之所以能有集大成之成就,是因为他有可以集大成之容量。而其所以能有集大成之容量,最重要的因素,乃在于他生而禀有一种极为难得的健全才性——那就是他的博大、均衡与正常。杜甫是一位感性与理性兼长并美的诗人,他一方面具有极大极强的感性,可以深入到他接触的任何事物,把握住他所欲攫取的事物之精华;另一方面又有着极清明周至的理性,足以脱出于一切事物的蒙蔽与局限,做到博观兼美而无所偏失。 这种优越的禀赋表现于他的诗中,第一点最可注意的成就,便是其汲取之博与途径之正。就诗歌体式风格方面而言,古今长短各种诗歌他都能深入撷取尽得其长,而且不为一体所限,更能融会运用,开创变化,千汇万状而无所不工。我们看他《戏为六绝句》之论诗,以及与当时诸大诗人,如李白、高适、岑参、王维、孟浩然等,酬赠怀念的诗篇中论诗的话,都可看到杜甫采择与欣赏的方面之广;而自其《饮中八仙歌》《曲江三章》《同谷七歌》等作中,则可见到他对各种诗体运用变化之神奇工妙;又如从《自京赴奉先县咏怀五百字》《北征》及“三吏”“三别”等五古之作中,可看到杜甫自汉魏五言古诗变化而出的一种新面貌。就诗歌内容方面而言,杜甫更是无论妍媸巨细,悲欢忧喜,宇宙的一切人物情态,都能随物赋形,淋漓尽致地收罗笔下而无所不包,如写青莲居士之“飘然思不群”,写空谷佳人之“日暮倚修竹”;写丑拙则“袖露两肘”,写工丽则“燕子风斜”;写玉华宫之荒寂,予人以一片沉哀悲响;写洗兵马之欢忭,写出一片欣奋祝愿之情、其涵蕴之博与变化之多,都足以为其禀赋之博大、均衡与正常的证明。 其次值得注意的,则是杜甫严肃中之幽默与担荷中之欣赏,我以为每一位诗人对于其所面临的悲哀与艰苦,都各有其不同的反应态度,如渊明之任化,太白之腾跃,摩诘之禅解,子厚之抑敛。东坡之旷观,六一之遣玩,都各因其才气性情而有所不同,然大别之,不过为对悲苦之消融与逃避。其不然者,则如灵均之怀沙自沉,乃完全为悲苦所击败而毁命丧生,然而杜甫却独能以其健全的才性,表现为面对悲苦的正视与担荷。所以天宝的乱离,在当时诗人中,唯杜甫反映者为独多,这正因杜甫独具一份担荷的力量,所以才能使大时代的血泪,都成为了他天才培育的浇灌,而使其有如此强大的担荷之力量的,则端赖他所有的一份幽默与欣赏的余裕。他一方面有极主观的深入的感情,一方面又有极客观的从容的观赏,如著名的《北征》诗,于饱写沿途之人烟萧瑟、所遇被伤、呻吟流血之余,却忽然笔锋一转,竟而写起青云之高兴,幽事之可悦,山果之红如丹砂,黑如点漆,而于归家后,又复于饥寒凛冽之中,大写其幼女晓妆一片娇痴之态。此外,杜甫虽终生过着艰苦的生活,而其诗体中却往往有“戏为”“戏赠”“戏作”等字样,凡此种种,都说明杜甫才性之健全,所以才能有严肃中之幽默与担荷中之欣赏,相反而相成的两方面的表现。这种复杂的综合,足以为其禀赋之博大、均衡与正常的又一证明。 (摘编自叶嘉莹《轮渡复七律直言进及其承先启后之成就》)1.下列关于原文内容的理解和分析,不正确的一项是(3分) A.杜甫有一种难得的健全才性,能兼容感性与理性,对事物进行综合全面的把握。 B.从杜甫论诗作品中,可以看出他对古今长短各种诗歌的体式风格都有正面评价。 C.杜甫的诗歌涵括范围非常广泛,善于以变化的笔触,表现社会生活和人情物态。 D.对于天宝年间的乱离,杜甫在诗中既有主观感情的投入,又有客观视角的关照。多情的投入,又有客观视角的观照。

全国高考英语试题及答案全国

绝密启用前 xx年普通高等学校招生全国统一考试 英语 本试卷分第一卷(选择题)和第二卷(非选择题)两部分。第一卷1至14页。第二卷15至16页。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。 第一卷 注意事项: 1.答题前,考生在答题卡上务必用直径0.5毫米黑色墨水签字笔将自己的姓名、准考证号填写清楚,并贴好条形码。请认真核准条形码上的准考证号、姓名和科目。 2.每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需 改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号,在试题卷上做答无效。.........第一部分听力(共两节,满分30分) 做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。 第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分) 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置.听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题.每段对话仅读一遍. 例: How much is the shirt ? A. £19.15. B. £9.15. C. £9.18. 答案是B。 1.What do the speakers need to buy? A. A fridge B. A dinner table. C. A few chairs. 2.Where are the speakers? A. In a restaurant. B. In a hotel. C. In a school. 3.What does the woman mean? A.Cathy will be at the party. B.Cathy is too busy to come. C.Cathy is going to be invited. 4.Why does the woman plan to go to town? A.To pay her bills in the bank.

2015年高考英语全国卷1

2015年普通高等学校招生全国统一考试(新课标I) 英语 注意事项: 1. 本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分。 2. 答题前,考生务必将自己的、号填写在本试卷相应的位置。 3. 全部答案在答题卡上完成,答在本试卷上无效。 4. 第Ⅰ卷听力部分满分30分,不计入总分,考试成绩录取时提供给高校作参考。 5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。 第Ⅰ卷 第一部分听力(共两节,满分30分) 做题时,先将答案标在试卷上,录音容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。 第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分) 听下面5段对话,每段对话后有一个小题。从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。 例:How much is the shirt? A.£ 19.15 B.£ 9.18 C.£ 9.15 答案是C。 1. What time is it now? A.9:10 B.9:50 C.10:00 2. What does the woman think of the weather? A. It’s nice. B. It’s warm C. It’s cold 3. What will the man do? A. Attend a meeting. B. Give a lecture C. Leave his office. 4. What is the woman’s opinion about the cour se? A. Too hard. B. Worth taking. C. Very easy. 5. What does the woman want the man to do? A. Speak louder. B. Apologize to her. C. Turn off the radio. 第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分) 听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。 听第6段材料,回答第6、7题。 6. How long did Michael stay in China? A. Five days. B. One week. C. Two weeks. 7. Where did Michael go last year? A. Russia. B. Norway. C. India. 听第7段材料,回答第8、9题。 8.What food does Sally like? A. Chicken. B. Fish. C. Eggs. 9.What are the speakers going to do? A. Cook dinner. B. Go shopping. C. Order dishes. 听第8段材料,回答第10至12题。 10. Where are the speakers? A. In a hospital. B. In the office. C. At home. 11. When is the report due? A. Thursday. B. Friday. C. Next Monday. 12. What does George suggest Stephanie do with the report? A. Improve it. B. Hand it in later. C. Leave it with him. 听第9段材料,回答第13至16题。

2019年高考全国2卷英语试题及答案

2019年全国卷Ⅱ高考英语试题 第二部分阅读理解(共两节,满分40分) A My Favourite Books Jo Usmar is a writer for Cosmopolitan and co-author of the This Book Will series(系列)of lifestyle books.Here she picks her top reads. Matilda Roald Dahl I once wrote a paper on the influence of fairy tales on Roald Dahl's writing and it gave me a new appreciation for his strange and delightful words.Matilda's battles with her cruel me parents and the bossy headmisres,Miss Trunchbull,are equally fumy and frightening,but they're also aspirational. After Dark Haruki Murakami It’s about two sisters-Eri,a model who either won’t or can’t stop sleeping,and Mari,a young student.In trying to connect to her sister.Mari starts changing her life and discovers a world of diverse”night people”who are hiding secrets. Gone Girl Gillian Fynn There was a bit of me that didn't want to love this when everyone else on the planet did but

相关主题
文本预览
相关文档 最新文档