《阅读理解之细节理解题》
- 格式:ppt
- 大小:1.04 MB
- 文档页数:13
高考阅读分析之细节理解题【题型特征】《普通高等学校招生全国统考大纲》要求考生理解文中具体信息,能把握阅读材料的主要线索、时间和空间顺序。
细节理解题主要针对阅读材料中用以说明主旨和大意的事实和细节,它主要考查考生获取信息的能力以及对题设相关信息的简单理解。
做题时不仅要快速识别信息,还要在主旨大意的基础上对信息进行甄别、理解。
【考查类型】主要考查有关人(who)、物(what)、时间(when)、地点(where)、事件(event)、因果(cause and effect)、文中的数据(data)等细节。
猜测词义在某程度上讲也是对有关细节的简单理解。
新闻、说明文、广告信息等常考具体细节。
【方法技巧】做题时要注意对应性,将正确答案与信息源对应;要注意区分性,命题人利用一些貌合神离的手段,比如给出与原文中一样或相似的字眼迷惑考生;要注意准确性,将题中信息与原文有关细节进行语义上的比较,注意细节信息范围、程度、语义色彩等;做题目时可运用略读、跳读、查读等技巧在文中迅速找到相关信息,比较选项,确定答案;做图示题时要图文相互参照、相互印证,如果是地图,方位要明确,要正确理解文中方位介词。
【试题形式】The following are true except_____.In the passage, the author states that ______.The following are mentioned in the passage except_____.Which of the following is true?Which of the following is not mentioned?Which of the following pictures describes…?According to the story, which of the following maps may be correct?下面我们以高考中的段、篇为例加以归纳总结:AIndeed, Tanni’s athletic career took off. In 1984, when she was 15, she pulled off a surprise victory in the 100 metres at the Junior National Wheelchair Games.In 1998, Tanni went to her first Paralympic Games in Seoul. She won bronze in the 400 metres. Even greater success followed at the 1992 Barcelona Paralympics. Tanni won gold in the 100, 200, 400 and 800 metres relay, setting two world records in the process. In the same year she achieved she first of her six London Wheelchair Marathon victories.57. When did Tanni win her first Olympic gold medal?A. In 1984.B. In 1988.C. In 1992.D. In 2007.【答题分析】此题对相关时间(when)细节的考查。
解密13 阅读理解之细节理解题高考中细节理解题通常占阅读理解题总数的一半以上。
细节理解题要求考生对阅读材料中的某一具体事实和细节进行理解。
它们大都是根据文章中的具体信息如事实、例证、原因、过程、论述等进行提问的。
有些问题可以在文章中直接找到答案,有些则需要我们在理解的基础上将有关内容系统化才能找到,比如计算、排序、是非判断、图形比较等。
【备考建议】做细节理解题时,应该注意以下的命题方式:1.特殊疑问句形式。
以when, where, what, which, who, how much/many等疑问词开头引出的问题;2. 以是非题的形式。
true /false, not true / false或EXCEPT,近年这种题型较少;3. 以According to… 开头提问方式;4. 以填空题的形式,如:(1)To avoid attracting mountain lions, people are advised________.(2)By the first sentence of the passage author means that________.(3)It seems that now a country’s economy depends much on________.(4)If you are interested in knowing about what people’s life will be, you may vi sit________.(5)The policemen were told “to look the other way” (the underlined part in Paragraph 2) so that________.(6)The policeman who said “Good evening” to Rolls wanted to________.5. 就文中数字、排序、识图等提问。
专题十四:阅读理解之细节题A组课堂专项训练难度系数:★★模拟专场(一): 2015年湖南省株洲市高三模拟一A篇Karl Fleming joined the military because he needed a change in his life. He had a successful career with a shipping company but he wanted to do something more. He found that something in the U.S. army. Fleming began his service in 2009 and never looked back.A few years later, Fleming volunteered to go to Afghanistan. There, he worked as a bodyguard for the U.S. Army Corps of Engineers. He enjoyed it, except for the almost-nightly rocket attacks. Karl was never hit directly by a rocket, but he didn‘t need to be to feel its effects. The rockets caused severe shaking, shaking so bad that Fleming was left with many injuries. He was also diagnosed with concussions(脑震荡) and Post-Traumatic Stress Disorder(PTSD).1. From Paragraph 2, we can learn Karl Fleming was __________.A. forced to go to AfghanistanB. struck directly by a rocket one dayC. satisfied with everything in the armyD. injured because of the shaking from the rockets2. Fleming suffered from the following illnesses except ___________.A. concussionsB.PTSDC. memory lossD. a heart attack1.【答案】D【解析】D细节理解。
阅读理解之怎样做题:细节理解题——定区间,仔细比对一、题型解读及思维导向细节理解题考查考生对阅读材料中的某一具体事实和细节的理解。
所谓细节理解题,是指题干针对原文提到的某事物、现象或理论进行发问。
常见的设题形式有直接理解题(在原文中可直接找到答案,常用who, what, when, where, why, which和how等提问)、语义转化题(需要将题目信息与原文相关信息进行语义上的转换,两者存在表达上的差异,有时需要进行加工或整理后方能得出结论)、数字计算题和事件排序题等。
抓住文章中的事实和细节是做好该类题的关键。
解题原则是忠实于原文及全篇的逻辑关系,决不能主观臆断。
此类题我们可以采用照题查阅法快速找出原文信息,然后仔细比对选项,从而选出正确答案。
二、命题区间及读文关注点1.数据出现处文章中的数据经常作为命制数字计算题的依据,因此凡是文章中出现有关数据的地方,如年代、日期、时间、百分比、价钱、总量等,考生在阅读时要作出标记,以便定位查找。
2.专有名词出现处在高考英语阅读理解中,人名、地名以及机构等专有名词的前后文是经常命制细节理解题的地方,阅读时要多加关注。
3.举例或比喻信息点出现处为了使观点更具说服力、更加明确,使文章更加充实、更加可信,作者常以具体的例子或比喻来论证。
这些例子和比喻是细节理解题的常考点,因此考生应对那些引出例子或比喻的信号词加以注意。
常见的这类词汇有:as, such as, for example, for instance等。
4.比较信息点出现处比较信息处是经常出细节理解题的地方。
比较句型有下面三种:第一种是一般意义上的表示比较关系的句型,如:more ...than, less ...than, no/not more than, anything/nothing but, not ...but, the+比较级..., the+比较级..., prefer ...to, as ...as,more important等;第二种是有最高级出现的句型,也往往是文章中的重要句,如:best, the most, -est, first, last等;第三种是我们必须关注的文章中绝对化的描述句,如:only, never, few, little, hardly等出现的句型。
高中英语阅读理解细节理解题40题1.Which of the following is NOT mentioned in the passage?A. Thing 1B. Thing 2C. Thing 3D. Thing 4答案:D。
本题考查对文章细节的理解。
在原文中依次提到了Thing 1、Thing 2 和Thing 3,而Thing 4 没有提及。
2.According to the passage, what is the main reason for something?A. Reason 1B. Reason 2C. Reason 3D. Reason 4答案:B。
原文中明确指出主要原因是Reason 2,其他选项Reason 1、Reason 3 和Reason 4 在文中并未提及是主要原因。
3.The author mentioned all of the following details EXCEPT _.A. Detail 1B. Detail 2C. Detail 3D. Detail 4答案:D。
文章中详细描述了Detail 1、Detail 2 和Detail 3,而Detail 4 并没有被提及。
4.What can we know from the passage about a certain person?A. Fact 1B. Fact 2C. Fact 3D. Fact 4答案:C。
根据文章内容,关于这个人我们可以知道Fact 3,而Fact 1、Fact 2 和Fact 4 与文章内容不符。
5.Which statement is TRUE according to the passage?A. Statement 1 is true.B. Statement 2 is true.C. Statement 3 is true.D. Statement 4 is true.答案:B。
阅读理解之“细节理解”题解题指导细节理解题是指原文提到了某事实、现象或理论,而题干则针对原文的具体叙述设问,属于浅层次的理解题,难度较低,但在中考中却占有很大比重。
同学们解答细节题时,需要在有限的时间内运用略读、扫读、跳读等技巧快速阅读,发现文章中的细节信息,然后遵循由整体到细节的原则,把握作者的思路,按全文—段落—词语的步骤来解题。
一、命题特点事实细节题的考点非常明确,考点通常集中在以下几处:1.列举信息。
文章中first, second, to begin with, in addition, on one hand, on the other hand等并列关系出现的地方,常会要求考生从所列的内容中选择符合题干要求的选项。
2.举例与打比方。
要注意那些引出例子或比喻的标志词,如as, such as, for example, for instance 等,用于引出具体事实,使文章观点更具说服力。
这些事例就是常考的细节之处。
3.指示代词出现。
这类考题常用来考查学生是否真正了解上下文句子之间的逻辑关系。
4.引用人物论断。
作者为使论点更有依据,常会引用某些权威人士的论断或采纳其重要的发现。
5.特殊标点符号后的内容。
因为特殊标点符号后的内容往往是对前面内容的进一步解释或说明,因此,注意到这些标点,也就注意到了细节。
这些特殊符号包括表示解释的破折号、括号和冒号以及表示引用的引号等。
另外,细节理解题的选项也很有特点:通常正确答案不是照搬的原文。
而干扰选项则正好相反,有的来自原文信息,但不是题目要求的内容;有的符合常识,但不符合原文内容;有的与原句内容极为相似,是在程度上有些变动;有的与原文大相径庭甚至完全相反;也有的是部分正确或部分错误。
二、解题方法1.跳读查找法。
这个方法的要点在于先看题干,然后带着问题读文章。
以what, who, where, when, why, how 提问的问题,可以从文章中直接找到答案。
专题01 阅读理解之细节理解题(讲义)目录考点阅读理解之细节理解题------------------------------------------------------------------------------------------------------1页-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------1页-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------1页【真题研析·规律探寻】-----------------------------------------------------------------------------------------------------2页考向1 考查直接信息题----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------2页考向2 考查间接信息题--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------4页考向3 考查数字计算题----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------7页【核心提炼·考向探究】----------------------------------------------------------------------------------------------------9页1.命题规律--------------------------------------------------------------------------------------------9页2.细节题的设题方式-----------------------------------------------------------------------------------9页3.常用的解题方法-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------10页4.阅读理解之细节理解题的解题关键-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------11页5.细节理解题的实用技巧---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------11页【题型特训·命题预测】------------------------------------------------------------------------------------------------------------12页预测考向1 考查直接信息题-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------12页预测考向2 考查间接信息题-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------14页预测考向3 考查数字计算题-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------17页考点 阅读理解之细节理解题考情分析:分析2021-2023年新高考阅读理解细节理解题考向分布。
一、细节判断题: (根据题目到文中定位、根据选项判断四选项的对错)细节题的重点是:定位定位主要从段再到具体的句如何定位:通过中心词定位到段,再根据某一方面具体到句问题一:如何将问题进行解析来定位问题二:如何将四个选项进行分析来定位总结:将一个句子拆分开1.which one is ture among the sentences?(判断四个选项的对错:其中有3个选项存在细节性的错误,在看选项时务必将每个选项可能存在的错误找出来在到文中进行比对)2。
what can we infer from the passage?(四个选型那句话是对的)课堂讲解训练ATEACH DISADVANTAGED CHILDREN IN QUITO IN ECUADORSUMMARY FACTFILEPrice: From £775, excluding flightsDuration : From 2 weeks to 6 months subject to visa requirementsStart Dates : All year round —you choose your start and finish datesRequirements : At least aged 17, no qualifications necessary, but you’ll have to be enthusiastic。
You’ll need to know a little Spanish to do this project, but if you have no knowledge of Spanish at all, you can combine your project with 1—week intensive (强化的) Spanish course in Quito before starting your project 。
【16全国卷I】第二部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题:每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
AYou probably know who Marie Curie was, but you may not have heard of Rachel Carson. Of the outstanding ladies listed below, who do you think was the most important woman of the past 100 years?Jane Addams (1860-1935)Anyone who has ever been helped by a social worker has Jane Addams to thank. Addams helped the poor and worked for peace. She encouraged a sense of community by creating shelters and promoting education and services for people in need In 1931, Addams became the first American woman to win the Nobel Peace Prize.Rachel Carson (1907-1964)If it weren’t for Rachel Carson, the environmental movement might not exist today. Her popular 1962 book Silent Spring raised awareness of the dangers of pollution and the harmful effects of chemicals on humans and on the world’s lakes and oceans.Sandra Day O’Connor (1930-present)When Sandra Day O’Connor finished third in her class at Stanford La w School, in 1952, she could not find work at a law firm because she was a woman. She became an Arizona state senator(参议员) and, in 1981, the first woman to join the U.S. Supreme Court. O’Connor gave the deciding vote in many important cases during her 24 years on the top court.Rosa Parks (1913-2005)On December 1, 1955, in Montgomery, Alabama, Rasa Parks would not give up her seat on a bus to a passenger. Her simple act landed Parks in prison. But it also set off the Montgomery bus boycott. It lasted for more than a year, and kicked off the civil-rights movement. “The only tired I was, was tired of giving in,” said Parks.21. What is Jane Addams noted for in history?A. Her social work.B. Her lack of proper training in law.C. Her efforts to win a prize.D. Her community background.22. What is the reason for O’Connor’s being rejected by the law firm?A. Her lack of proper training in law.B. Her little work experience in court.C. The discrimination against women.D. The poor financial conditions.23. Who made a great contribution to the civil-rights movement in the US?A. Jane Addams.B. Rachel Carson.C. Sandra Day O’Connor.D. Rosa Parks.24. What can we infer about the women mentioned in the text?A. They are highly educated.B. They are truly creative.C. They are pioneers.D. They are peace-lovers.BGrandparents Answer a CallAs a third generation native of Brownsville, Texas, Mildred Garza never planned to move away,. Even when her daughter and son asked her to move to San Antonio to helptheir children, she politely refused. Only after a year of friendly discussion didMs. Garza finally say yes.That was four years ago. Today all three generations regard the move to a success, giving them a closer relationship than they would have had in separate cities.No statistics show the number of grandparents like Garza who are moving closer to the children and grandchildren. Yet there is evidence suggesting that the trend is growing. Even President Obama’s mot her-in-law, Marian Robinson, has agreed to leave Chicago and into the White House to help care for her granddaughters. According to a study grandparents com. 83 percent of the people said Mrs. Robinson’s decision will influence the grandparents in the American family. Two-thirds believe more families will follow the example of Obama’s family.“I n the 1960s we were all a little wild and couldn’t get away from home far enough or fast enough to prove we could do it on our own,” says Christine Crosby, publis her of grate magazine for grandparents .We now realize how important family is and how important to be near them, especially when you’re raining children.”Moving is not for everyone. Almost every grandparent wants to be with his or her grandchildren and is willing to make sacrifices, but sometimes it is wiser to say no and visit frequently instead. Having your grandchildren far away is hard, especially knowing your adult child is struggling, but giving up the life you know may be harder.25. Why was Ga rza’s move a success?A. It strengthened her family ties.B. It improved her living conditions.C. It enabled her make more friends.D. It helped her know more new places.26. What was the reaction of the public to Mrs. Robinson’s decision?A. 17% expressed their support for it.B. Few people responded sympathetically.C. 83% believed it had a bad influence.D. The majority thought it was a trend.27. What did Crosby say about people in the 1960s?A. They were unsure of raise more children.B. They were eager to raise more children.C. They wanted to live away from their parents.D. They bad little respect for their grandparents.28. What does the author suggest the grandparents do in the last paragraph?A. Make decisions in the best interests of their own.B. Ask their children to pay more visits to themC. Sacrifice for their struggling childrenD. Get to know themselves betterCI am peter Hodes , a volunteer stem courier. Since March 2012, I've done 89 trips of those, 51 have been abroad, I have 42 hours to carry stem cells(干细胞)in my little box because I've got two ice packs and that's how long they last, in all, from the time the stem cells are harvested from a donor(捐献者) to the time they can be implanted in the patient, we’ve got 72 h ours at most, so I am always conscious of time.I had one trip last year where I was caught by a hurricane in America. I picked up the stem cells in Providence, Rhode Island, and was meant to fly to Washington then back to London. But when I arrived at the check-in desk at Providence, the lady on the desk said: “Well, I’m reallysorry, I’ve got some bad news for you-there are no fights from Washington.” So I took my box and put it on the desk and I said :”In this box are some stem cells that are urgently n eeded for a patient-please, please, you’ve got to get me back to the United Kingdom.” She just dropped everything. She arranged for a flight on a small plane to be held for me.re-routed (改道)me through Newark and got me back to the UK even earlier than originally scheduled.For this courier job, you’re consciously aware than that box you’re got something that is potentially going to save somebody’s life.29. Which of the following can replace the underlined word “courier” in Paragraph 17A providerB delivery manC collectorD medical doctor30.Why does Peter have to complete his trip within 42hours?A. He cannot stay away from his job too long.B. The donor can only wait for that long.C. The operation needs that very much.D. The ice won't last any longer.31. Which flight did the woman put Peter on first?A. To LondonB. To NewarkC. To ProvidenceD. To WashingtonDThe meaning of silence varies among cultural groups. Silences may be thoughtful, or they may be empty when a person has nothing to say. A silence in a conversation may also show stubbornness, or worry. Silence may be viewed by some cultural groups as extremely uncomfortable; therefore attempts may be made to fill every gap with conversation. Persons in other cultural groups value silence and view it as necessary for understanding a person's needs. Many Native Americans value silence and feel it is a basic part of communicating among people, just as some traditional Chinese and Thai persons do. Therefore, when a person from one of these cultures is speaking and suddenly stops, what maybe implied is that the person wants the listener to consider what has been said before continuing. In these cultures, silence is a call for reflection. Other cultures may use silence in other ways, particularly when dealing with conflicts among people or in relationships of people with different amounts of power. For example, Russian, French, and Spanish persons may use silence to show agreement between parties about the topic under discussion. However, Mexicans may use silence when instructions are given by a person in authority rather than be rude to that person by arguing with him or her. In still another use, persons in Asian cultures may view silence as a sign of respect, particularly to an elder or a person in authority.Nurses and other care-givers need to be aware of the possible meanings of silence when they come across the personal anxiety their patients may be experiencing. Nurses should recognize their own personal and cultural construction of silence so that a patient’s silence is not interrupted too early or allowed to go on unnecessarily. A nurse who understands the healing value of silence can use this understanding to assist in the care of patients from their own and from other cultures.32. What does the author say about silence in conversations?A.It implies anger.B.It promotes friendship.C.It is culture-specific.D. It is content-based.33. Which of the following people might regard silence as a call for careful thought?A. The Chinese.B. The French.C. The Mexicans.D.The Russians.34. What does the author advice nurses to do about silence?A. Let it continue as the patient pleases.B. Break it while treating patients.C. Evaluate its harm to patients.D.Make use of its healing effects.35. What may be the best title for the text?A. Sound and SilenceB. What It Means to Be SilentC. Silence to Native AmericansD. Speech Is Silver; Silence Is Gold【17全国卷I】APacific Science Center Guide◆Visit Pacific Science Center’s StoreDon’t forget to stop by Pacific Science Center’s Store while you are here to pick up a wonderful science activity or remember your visit. The store is located (位于) upstairs in Building3 right next to the Laster Dome.◆HungryOur exhibits will feed your mind but what about your body? Our café offers a complete menu of lunch and snack options, in addition to seasonal specials. The caféis located upstairs in Building 1 and is open daily until one hour Pacific Science Center closes.◆Rental InformationLockers are available to store any belongings during your visit. The lockers are located in Building 1 near the Information Desk and in Building 3. Pushchairs and wheelchairs are available to rent at the Information Desk and Denny Way entrance. ID required.◆Support Pacific Science CenterSince 1962 Pacific Science Center has been inspiring a passion (热情) for discovery and lifelong learning in science, math and technology. Today Pacific Science Center serves more than 1.3 million people a year and brings inquiry-based science education to classrooms and community events all over Washington State. It’s an amazing accomplishment and one we connect science without generous support from individuals, corporations, and other social organizations. Visit to find various ways you can support Pacific Science Center.21. Where can you buy a souvenir at Science Center?A. In Building 1.B. In Building 3.C. At the last Denny.D. At the Denny Way entrance.22. What does Pacific Science Center do for schools?A. Train Science teachers.B. Distribute science books.C. Inspire scientific research.D. Take science to the classroom.23. What is the purpose of the last part of the text?A. To encourage donations.B. To advertise coming events.C. To introduce special exhibits.D. To tell about the Center’s history.BI work with Volunteers for Wildlife, a rescue and education organization at Bailey Arboretum in Locust Valley. Trying to help injured, displaced or sick creatures can be heartbreaking; survival is never certain. However, when it works, it is simply beautiful.I got a rescue call from a woman in Muttontown. She had found a young owl(猫头鹰) on the ground. When I arrived, I saw a 2-to 3-week-old owl. It had already been placed in a carrier for safety.I examined the chick(雏鸟) and it seemed fine. If I could locate the nest, I might have been able to put it back, but no luck. My next work was to construct a nest and anchor it in a tree.The homeowner was very helpful. A wire basket was found. I put some pine branches into the basket to make this nest safe and comfortable. I placed the chick in the nest, and it quickly calmed down.Now all that was needed were the parents, but they were absent. I gave the homeowner a recording of the hunger screams of owl chicks. These advertise the presence of chicks to adults; they might also encourage our chick to start calling as well. I gave the owner as much information as possible and headed home to see what news the night might bring.A nervous night to be sure, but sometimes the spirits of nature smile on us all! The homeowner called to say that the parents had responded to the recordings. I drove over and saw the chick in the nest looking healthy and active. And it was accompanied in the nest by the greatest sight of all — LUNCH!The parents had done their duty and would probably continue to do so.24. What is unavoidable in the author’s rescue work according to paragrap h 1?A. Efforts made in vain.B. Getting injured in his work.C. Feeling uncertain about his future.D. Creatures forced out of their homes.25. Why was the author called to Muttontown?A. To rescue a woman.B. To take care of a woman.C. To look at a baby owl.D. To cure a young owl.26. What made the chick calm down?A. A new nest.B. Some food.C. A recording.D. Its parents.27. How would the author feel about the outcome of the event?A. It’s unexpected.B. It’s beautifu l.C. It’s humorous.D. It’s discouraging.CSome of the world’s most famous musicians recently gathered in Paris and New Orleans to celebrate the first annual International Jazz Day. UNESCO ( United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) recently set April 30 as a day to raise awareness of jazz music, its significance, and its potential as a unifying(联合) voice across cultures.Despite the celebrations, though, in the U.S. the jazz audience continues to shrink and grow older, and the music has failed to connect with younger generations.It’s Jason Moran’s job to help change that. As the Kennedy Center’s artistic adviser for jazz, Moran hopes to widen the audience for jazz, make the music more accessible, and preserve its history and culture.“Jazz seems like it’s not really a part of the American appetite,” Moran tells National Public Radio’s reporter Neal Conan. “What I’m hoping to accomplish is that my generation and younger start to reconsider and understand that jazz is not black an d white anymore. It’s actually color, and it’s actually digital.”Moran says one of the problems with jazz today is that the entertainment aspect of the music has been lost. “The music can’t be presented today the way it was in 1908 or 1958. It has tocont inue to move, because the way the world works is not the same,” says Moran.Last year, Moran worked on a project that arranged Fats Waller’s music for a dance party, “Just to kind of put it back in the mind that Waller is dance music as much as it is concert music,” says Moran. “For me, it’s the recontextualization. In music, where does the emotion(情感) lie? Are we, as humans gaining any insight (感悟) on how to talk about ourselves and how something abstract as a Charlie Parker record gets us into a dialogue about our emotions and our thoughts? Sometimes we lose sight that the music has a wider context,” says Moran, “So I want to continue those dialogue. Those are the things I want to foster.”28. Why did UNESCO set April 30 as International Jazz Day?A. To remember the birth of jazz.B. To protect cultural diversity.C. To encourage people to study music.D. To recognize the value of jazz.29. What does the underlined word “that” in Paragraph 3 refer to?A. Jazz becoming more accessible.B. The production of jazz growing faster.C. Jazz being less popular with the young.D. The jazz audience becoming larger.30. What can we infer about Moran’s opinion on jazz?A. It will disappear gradually.B. It remains black and white.C. It should keep up with the times.D. It changes every 50 years.31. Which of the following can be the best title for the text?A. Exploring the Future of jazz.B. The Rise and Fall of jazz.C. The Story of a jazz Musician.D. Celebrating the Jazz Day.DA build-it-yourself solar still(蒸馏器)is one of the best ways to obtain drinking water in areas where the liquid is not readily available. Developed by two doctors in the U.S. Department of Agriculture, it’s an excellent water collector. Unfortunately, you must carry the necessary equipment with you, since it’s all but impossible to find natural substitutes. The only components required, though, are a 5’ 5’ sheet of clear or slightly milky plastic, six feet of plastic tube, and a container— perhaps just a drinking cup — to catch the water. These pieces can be folded into a neat little pack and fastened on your belt.To construct a working still, use a sharp stick or rock to dig a hole four feet across and three feet deep. Try to make the hole in a damp area to increase the water catcher’s productivity. Place your cup in the deepest part of the hole. Then lay the tube in place so that one end rests all the way in the cup and the rest of the line runs up — and out — the side of the hole.Next, cover the hole with the plastic sheet, securing the edges of the plastic with dirt and weighting the sheet’s center down with a rock. The plastic should now form a cone(圆锥体) with 45-degree-angled sides. The low point of the sheet must be centered directly over, and no more than three inches above, the cup.The solar still works by creating a greenhouse under the plastic. Ground water evaporates (蒸发) and collects on the sheet until small drops of water form, run down the material and fall off into the cup. When the container is full, you can suck the refreshment out through the tube, and won’t have to break down the still every time you need a drink.32. What do we know about the solar still equipment from the first paragraph?A. It’s delicate.B. It’s expensive.C. It’s complex.D. It’s portable.33. What does the underlined phrase “the water catcher” in paragraph 2 refer to?A. The tube.B. The still.C. The hole.D. The cup.34. What’s the last step of constructing a working solar still?A. Dig a hole of a certain size.B. Put the cup in place.C. Weight the sheet’s center down.D. Cover the hole with the plastic sheet.35. When a solar still works, drops of water come into the cup from .A .the plastic tube B. outside the holeC. the open airD. beneath the sheet参考答案:【16全国卷I】 21-35 ACDC ADCA BDB CADB【17全国卷I】21-35 BDAAC ABDCC ADBCD。