新五年级上册英语阅读理解题含答案解析
- 格式:doc
- 大小:87.50 KB
- 文档页数:7
新五年级上册英语阅读题含答案解析一、阅读理解1.阅读理解阅读下列短文,从每小题的三个选项中选出最佳选项。
BVenice (威尼斯)is a famous city in Italy (意大利).It is in the northeast (东北)of Italy. There are many canals (运河)and bridges (桥梁)in Venice. The canals look like streets. There is much water in those canals. There are no cars in this city, but they have boats. People in this city do not drive cars. They go here and there in boats. We go to school on foot, by bus, by car, by bike or by underground. But the students in this city go to school by boat.(1)Venice is a famous city in .A. ChinaB. AustraliaC. Italy(2)The canals in Venice look like .A. parkB. schoolC. streets(3)There are no in Venice.A. carsB. boatsC. schools(4)Students in Venice go to school by .A. carB. boatC. underground【答案】(1)C(2)C(3)A(4)B【解析】【分析】这是介绍威尼斯的一篇短文.(1)这是细节理解, 根据短文叙述Venice (威尼斯)is a famous city in Italy (意大利).(威尼斯是意大利一座著名的城市. )可知是Italy的城市. 故答案为: C.(2)这是细节理解, 根据短文叙述The canals look like streets.(运河看起来像街道.)可知像街道"street". 故答案为: C.(3)这是细节理解, 根据短文叙述There are no cars in this city, (这座城市没有汽车.)可知没有汽车"car". 故答案为: A.(4)这是细节理解, 根据短文叙述But the students in this city go to school by boat.(可是这座城市的学生们乘船去学校.)可知是乘船"by boat". 故答案为: B.【点评】这是考查阅读能力的短文. 首先阅读短文, 注意叙述的细节, 然后根据问题和短文内容选择合适的选项即可.2.阅读理解阅读短文,选择正确答案。
新版小学五年级上册英语阅读理解及答案解析一、阅读理解1.阅读理解根据短文,回答下列问题This morning, there is a strong wind and heavy rain in Shanghai. In the park, many trees are blown down. In the afternoon, we go to the park to do some cleaning. Our teacher gives us some advice to clear away the fallen trees, branches and leaves. Then we begin our work. After an hour, we are working hard when it begins to rain again. It rains heavily. We don't take any umbrellas or raincoats. The rain lasts two hours. And we have to stop our work.(1)How does the wind blow?(2)What do we do in the park?(3)How long does the rain last?(4)Do we stop the work when it is raining?(5)Do we take any raincoats?【答案】(1)It blows strongly.(2)Do some cleaning.(3)The rain lasts two hours.(4)Yes, we do.(5)No, we don't.【解析】【分析】大意:短文介绍了早上上海有大风和大雨把公园里许多树吹倒了,下午,我们去公园打扫卫生,一个小时后,又开始下雨了,我们不得不停止工作。
新小学五年级上册英语阅读试题及答案解析一、阅读理解1.阅读理解阅读下列短文,从每小题的三个选项中选出最佳选项。
CFire can bum down a lot of trees. It can hurt people too. We must be careful with fire. There are some fire safety rules. To stop fires:♦We mustn't smoke in the forest.♦We mustn't play near fires at home.♦We mustn't play with matches at home.♦We mustn't play with burning candles at home.♦We mustn't put clothes on lamps or heaters.♦We mustn't cook when no adults are at home.(1)Fire can hurt people. We must be careful fire.A. withB. ofC. and(2)We mustn't near fires at home.A. playsB. playingC. play(3)We cook when no adults (成年人)are at home.A. mustB. mustn'tC. don't(4)Which one is wrong (错误的)?A. Don't play with matches or burning candles at home.B. Don't put clothes on lamps or heaters.C. We can smoke in the forest.【答案】(1)A(2)C(3)B(4)C【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了火的危险性以及一些根火有关的要禁止做的事情。
新版小学五年级上册英语阅读试题含答案解析一、阅读理解1.阅读理解判断下列句子是否与短文相符。
AIt's a beautiful day in summer. There are many people on the beach. Mrs Guo and her two sons are on the beach, too. Look! Mrs Guo is swimming in the sea. She can swim fast. What are her sons doing? They are playing volleyball on the beach. There's a man under the umbrella. He's reading a book. Look! A little girl is collecting shells on the beach. She's very happy.(1)Mrs Guo is swimming in the sea. She can swim fast.(2)Mrs Guo's sons are playing football on the beach.(3)A man is reading under the umbrella.(4)A little girl is enjoying the sunshine on the beach. She's happy.【答案】(1)1(2)0(3)1(4)0【解析】【分析】短文介绍了郭太太和她的两个儿子在海滩的活动.(1)这是细节理解, 根据短文叙述Mrs Guo is swimming in the sea. She can swim fast. (郭太太正在海里游泳. 她可以游得很快.)可知此句正确. 故答案为: 正确.(2)这是细节理解, 根据短文叙述They are playing volleyball on the beach.(他们正在海滩上打排球.)可知不是踢足球. 此句错误. 故答案为: 错误.(3)这是细节理解, 根据短文叙述There's a man under the umbrella. He's reading a book.(伞下有一位男士. 他正在读书.)可知此句正确. 故答案为: 正确.(4)这是细节理解, 根据短文叙述 A little girl is collecting shells on the beach. (一位小女孩正在沙滩上收集贝壳.)可知不是享受阳光. 此句错误. 故答案为: 错误.【点评】这是考查阅读能力的题目. 要掌握短文的细节叙述, 然后根据叙述判断正误.2.阅读理解判断下列句子是否与短文相符。
新小学五年级上册英语阅读试题及答案解析一、阅读理解1.阅读理解阅读短文,回答下列问题Jack is a shop assistant. He works in a clothes shop near the underground station. He sells coats, trousers and T-shirts to men. He gets up at 7:45. He goes the shop by bus. On the way to the shop, he meets a friend, Linda. She is a teacher. She goes to work by train. Jack starts work at 9:00 a. m. At 11:00 a. m. , he stops work for a break (休息). During the break he drink some coffee and has some cakes. He has lunch at half past twelve. At 5:00 p. m. , he stops work and goes back home. (1)How does Jack go to work?(2)What does he sell in the shop?(3)What does his friend, Linda, do?(4)When does Jack start work?(5)Does he drink some tea during the break?【答案】(1)He goes to work by bus.(2)He sells coats, trousers and T-shirts.(3)She is a teacher.(4)He starts work at 9:00 a. m.(5)No, he doesn't.【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍衣服店的售货员杰克的工作情况。
新小学五年级上册英语阅读理解含答案解析一、阅读理解1.阅读理解阅读下列短文,从每小题的三个选项中选出最佳选项。
C(1)The City Museum is the library and the park.A. besideB. betweenC. near(2)The is beside the No. 1 Supermarket.A. Happy SchoolB. post officeC. zoo(3)Excuse me. How do I get to the bookshop?A. Walk along Xinhua Road. Turn right at Beihai Road. Walk Straight and you can see the bookshop on your left. It's beside the zoo.B. Walk along Xinhua Road. The bookshop is on your left.C. The bookshop is beside the No. l Supermarket.(4)Which one is wrong (错误的)?A. The zoo is between the bank and the bookshop.B. The Happy School is behind the restaurant.C. The Sun Hotel is beside the City Museum.【答案】(1)B(2)B(3)A(4)C【解析】【分析】这是一幅地图.(1)题目的问题是: 城市博物馆在图书馆和公园...... 根据图片是在它们之间. A选项的意思是: 旁边, B选项的意思是: 之间, C选项的意思是: 附近. 故答案为: B.(2)题目的问题是: ......在一号超市旁边. 根据图片是邮局. A选项的意思是: 幸福学校, B选项的意思是: 邮局, C选项是: 动物园. 故答案为: B.(3)题目的问题是: 打扰一下, 我如何到达书店? 根据地图是: 沿着新华路走, 在北海路向右拐. 直行你就可以看到书店在你的左边. 它紧邻动物园. A选项的意思是: 沿着新华路走, 在北海路向右拐. 直行你就可以看到书店在你的左边. 它在动物园旁边. B选项的意思是: 沿着新华路走. 书店在你的左边. C选项的意思是: 书店在一号超市旁边. 故答案为: A.(4)题目的问题是: 哪句是错误的? A选项的意思是: 动物园在银行和书店之间. 根据地图正确. B选项的意思是: 幸福学校在饭店后面. 根据地图正确. C选项的意思是: 太阳酒店在城市博物馆附近. 根据地图不正确. 故答案为: C.【点评】这是考查阅读能力的题目. 仔细观察地图,找到相应位置,然后选择正确的答案.2.阅读理解阅读下面的短文,判断对错。
新版小学五年级上册英语阅读试题及答案解析一、阅读理解1.阅读理解阅读短文,判断正误,用“正确”或“错误”表示At school, the fire alarm rings. What do you do? You must stop and line up at the door. You must leave your books and bags in the classroom. Always listen carefully to your teacher. Follow your teacher and go outside. You must walk quickly. Then line up again outside. The teacher will call 119. Then you must wait for the firemen. They will come soon. Listen carefully to your teachers. You mustn't talk loudly. Be careful and stand with your class.(1)Students mustn't line up at the door.(2)Students mustn't take their books and bags with them.(3)Students must walk slowly.(4)The teacher will cal1 999.(5)Wait for the firemen.【答案】(1)0(2)1(3)1(4)0(5)1【解析】【分析】(1)根据You must stop and line up at the door.知,你必须排队。
故答案为错误。
(2)根据 You must leave your books and bags in the classroom. 知,学生应把书和包放在教室。
新小学五年级上册英语阅读试题及答案及答案解析一、阅读理解1.阅读理解判断下列句子是否与短文相符。
AIt's a beautiful day in summer. There are many people on the beach. Mrs Guo and her two sons are on the beach, too. Look! Mrs Guo is swimming in the sea. She can swim fast. What are her sons doing? They are playing volleyball on the beach. There's a man under the umbrella. He's reading a book. Look! A little girl is collecting shells on the beach. She's very happy.(1)Mrs Guo is swimming in the sea. She can swim fast.(2)Mrs Guo's sons are playing football on the beach.(3)A man is reading under the umbrella.(4)A little girl is enjoying the sunshine on the beach. She's happy.【答案】(1)1(2)0(3)1(4)0【解析】【分析】短文介绍了郭太太和她的两个儿子在海滩的活动.(1)这是细节理解, 根据短文叙述Mrs Guo is swimming in the sea. She can swim fast. (郭太太正在海里游泳. 她可以游得很快.)可知此句正确. 故答案为: 正确.(2)这是细节理解, 根据短文叙述They are playing volleyball on the beach.(他们正在海滩上打排球.)可知不是踢足球. 此句错误. 故答案为: 错误.(3)这是细节理解, 根据短文叙述There's a man under the umbrella. He's reading a book.(伞下有一位男士. 他正在读书.)可知此句正确. 故答案为: 正确.(4)这是细节理解, 根据短文叙述 A little girl is collecting shells on the beach. (一位小女孩正在沙滩上收集贝壳.)可知不是享受阳光. 此句错误. 故答案为: 错误.【点评】这是考查阅读能力的题目. 要掌握短文的细节叙述, 然后根据叙述判断正误.2.阅读理解阅读下列短文,从每小题的三个选项中选出最佳选项。
新版小学五年级上册英语阅读理解含答案(1)解析一、阅读理解1.阅读理解根据短文,回答下列问题This morning, there is a strong wind and heavy rain in Shanghai. In the park, many trees are blown down. In the afternoon, we go to the park to do some cleaning. Our teacher gives us some advice to clear away the fallen trees, branches and leaves. Then we begin our work. After an hour, we are working hard when it begins to rain again. It rains heavily. We don't take any umbrellas or raincoats. The rain lasts two hours. And we have to stop our work.(1)How does the wind blow?(2)What do we do in the park?(3)How long does the rain last?(4)Do we stop the work when it is raining?(5)Do we take any raincoats?【答案】(1)It blows strongly.(2)Do some cleaning.(3)The rain lasts two hours.(4)Yes, we do.(5)No, we don't.【解析】【分析】大意:短文介绍了早上上海有大风和大雨把公园里许多树吹倒了,下午,我们去公园打扫卫生,一个小时后,又开始下雨了,我们不得不停止工作。
新版小学五年级上册英语阅读理解练习题及答案解析一、阅读理解1.阅读理解阅读短文,判断下列句子正确还是错误。
Look at that boy. His name is Liu Bing. He's a Chinese boy. He is in the kitchen. He likes apples. Su Yang is at home too. She is in the study. She likes drawing. Is Gao Shan at home? No, he is in the park. He is thirsty. He wants to drink some juice. Miss Li is in the office. She is reading.(1)Liu Bing is in the kitchen .(2)Liu Bing likes eating pears.(3)Su Yang isn't in the study .(4)Gao Shan is thirsty and he wants to drink.(5)Miss Li is drawing .【答案】(1)1(2)0(3)(4)1(5)【解析】【分析】短文大意:看那个男孩。
他的名字是刘冰。
他是一个中国男孩。
他在厨房里。
他喜欢吃苹果。
苏阳也在家。
她在书房里。
她喜欢画画。
高山也在家吗?不,他在公园里。
他渴了。
他想喝点果汁。
李小姐在办公室里。
她正在读书。
(1)刘冰在厨房里,正确。
(2)刘冰喜欢吃梨,错误。
(3)苏阳不在书房里,错误。
(4)高山渴了,想喝点东西,正确。
(5)李小姐正在画画,错误。
【点评】本题考查的是学生综合运用英语的能力,要多读多练。
需要学生有一定的语言积累。
2.阅读理解阅读短文,回答下列问题。
Mr and Mrs Green's house is far from the city. There are no big shops near their home. So they only go shopping at weekends.One Saturday morning, Mr and Mrs Green go shopping with their son, Tom. Mr Green drives the car to a big shop. It sells clothes. Mrs Green likes them. So she chooses a dress and tries it on.It looks great on her. She buys it for herself. Then she buys a shirt for her son and a sweater for her husband. After that, they go to a supermarket to buy some food and fruit.At about eleven o'clock, they all feel hungry. They have their lunch at a restaurant. After lunch, they want to go home. But they cannot find their way. Mr Green drives over to a woman and asks, "Excuse me, could you tell me where I am now?" The old woman looks at him and the car, "You are in your car, sir," she answers.(1)When do the Greens go shopping?(2)How do the Greens go shopping on a Saturday morning?(3)What does Mrs Green buy for Tom?(4)Where do they buy food and fruit?(5)What time do they have their lunch?(6)Does the old woman tell the Greens the right away?【答案】(1)They go shopping at weekends.(2)They drives a car to go shopping.(3)She buys a shirt for Tom.(4)A supermarket.(5)At about eleven o'clock.(6)No, she doesn't.【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述格林一家住在郊区,附近没有商店,周末去购物的情景。
新小学五年级上册英语阅读理解含答案解析一、阅读理解1.阅读理解判断下列句子是否与短文相符。
AThe Double Ninth Festival is a traditional (传统的)Chinese festival. It usually comes in October or November. On this day,people always wear the zhuyu (茱萸)plant. They usually climb mountains. Sometimes they go to see flower shows. The Double Ninth Festival is a festival for old people. People usually visit their parents and grandparents on this day. They often eat Double Ninth cakes together.(1)The Double Ninth Festival usually comes in October or November.(2)People usually climb mountains on this festival.(3)The Double Ninth Festival is not a festival for old people.(4)People don't eat Double Ninth cakes on Double Ninth Festival.【答案】(1)1(2)1(3)0(4)0【解析】【分析】短文介绍了过重阳节的情况.(1)这是细节理解, 根据短文叙述 It usually comes in October or November.(它通常在10月或11月份到来.) 可知此句正确. 故答案为: 正确.(2)这是细节理解, 根据短文叙述They usually climb mountains.(他们经常爬山.)可知此句正确. 故答案为: 正确.(3)这是细节理解, 根据短文叙述The Double Ninth Festival is a festival for old people. (重阳节是一个老人的节日.)可知此句错误. 故答案为: 错误.(4)这是细节理解, 根据短文叙述They often eat Double Ninth cakes together.(他们经常一起吃重阳饼.)可知此句错误. 故答案为: 错误.【点评】这是考查阅读能力的题目. 首先阅读短文, 注意叙述细节, 然后根据问题的叙述, 结合短文来判断正误.2.阅读理解阅读短文,判断下列句子正确还是错误。
最新五年级上册英语阅读理解含答案解析一、阅读理解1.阅读理解阅读短文,判断正误。
Many years ago, people use a stick, a large piece of wood and dry leaves to make a fire. Today, wood, gas (煤气) and electricity (电) can all make a fire. I think wood is the most dangerous. And I like gas most because it's easy.People use fire in many ways. At home, people use fire to cook food and boil water. In factories, workers use fire to melt (熔化) metals (金属) to makes things of different shapes. Some workers use fire to make glass.Fire can help us to do many things, but sometimes fire is dangerous. Cigarettes and campfires can all start a fire in the countryside, in schools and at homes. We must be careful. We mustn't smoke in the countryside, and we mustn't cook without an adult (成年人). We mustn't play with matches. We mustn't play around a fire.(1)Many years ago, people use gas and wood to make a fire.(2)Gas is very easy.(3)People can cook and boil with fire.(4)Fire is very useful and it's safe.(5)Cigarettes and campfires can't start a fire.【答案】(1)0(2)1(3)1(4)0(5)0【解析】【分析】这是一篇讲述人们用火的短文。
最新五年级上册英语阅读理解含答案解析一、阅读理解1.阅读理解阅读短文选择最恰当答案。
Today is August 17 th. The sun is shining. The wind blows gently. It is very hot. The Lis are at the beach on holiday. Look, Peter is swimming in the sea. He swims very fast. His lather shouts to him: "Don't swim too far. The sea is very deep." Peter's sister Jenny doesn't like to swim in the sea. She is collecting shells on the beach. She has a lot of shells in her bag. There is a little boy beside Jenny. Fie is eating a banana. Then he puts the peel on the sand. "Hey, boy. Don't throw the rubbish on the sand. It's dirty." Jenny says. The boy's face turns red.(1)What's the date today?A. On the 17th of August.B. It's fine.C. The 17th of August.(2)How is the weather?A. Sunny and windy.B. Sunny and hot.C. Hot and windy.(3)Can Peter swim too far?A. Yes, he can.B. No, he mustn't.C. No, he can't.(4)What does Jenny like to do?A. Say to the boy.B. Swim.C. Collect shells.(5)What can't the boy do on the sand?A. Eat a banana.B. Peel the banana.C. Leave rubbish.【答案】(1)C(2)B(3)C(4)C(5)C【解析】【分析】这是一篇介绍Peter一家在海边度假的短文。
新五年级上册英语阅读理解及答案解析一、阅读理解1.阅读理解判断下列句子是否与短文相符,AMy name's Linda. I'm ten. I'm tall and thin. I like singing and dancing. I am good at singing. I want to be a teacher in the future. I like Music. I want to teach Music. Leo is my brother. He is twelve. He likes swimming and running. And he is good at swimming. He wants to save people. He wants to be a lifeguard in the future.(1)Linda is ten and her brother is twelve.(2)Linda likes swimming and running. She is good at swimming.(3)Leo wants to save people. He wants to be a lifeguard in the future.(4)Linda wants to teach Music. She wants to be a teacher in the future.【答案】(1)1(2)0(3)1(4)1【解析】【分析】这是一篇介绍Linda的短文.(1)这是细节理解, 根据短文叙述I'm ten. (我10岁了.)和He is twelve.(他12岁了.) 可知此句正确. 故答案为: 正确.(2)这是细节理解, 根据短文叙述I like singing and dancing. I am good at singing.(我喜欢唱歌和跳舞. 我擅长唱歌.)可知此句错误. 故答案为: 错误.(3)这是细节理解, 根据短文叙述He wants to save people. He wants to be a lifeguard in the future.(他想要拯救人们. 他想要在未来成为救生员.)可知此句正确. 故答案为: 正确.(4)这是细节理解, 根据短文叙述 I want to be a teacher in the future. I like Music. (我想要将来成为一名教师. 我喜欢音乐.)可知此句正确. 故答案为: 正确.【点评】这是考查阅读能力的题目. 在做题时要注意短文的细节描写.2.阅读理解阅读短文,判断正误 If you use fire carefully, fire can help you a lot. But if you don't, you will be dangerous.People know the danger of fire. It's good for us to know how to protect us from fire.First, get a smoke alarm in the house. It can make a loud sound. The sound tells everyone to leave the house immediately (立刻) in case of emergency (紧急情况).Next, have an escaping (逃生) plan. Make sure we all know where is the safety exit (出口) of your house. In case of fire emergency, everyone should follow the right way to escape.Then, it is necessary for every family to buy a fire extinguisher (灭火器). And also make sure that every family member know how to use it.Sometimes fire is dangerous. We must be careful. We know the danger of fire and we should know how to protect ourselves.We should get a smoke alarm. So we can find the fire and escape quickly.We should have an escaping plan. We should know where the safety exit.We should buy a fire extinguisher and learn to use it.(1)Fire can help us a lot if we use it carelessly.(2)The smoke alarm can tell us the fire danger.(3)We should follow the right way to escape.(4)A fire extinguisher can help us put out the fire.【答案】(1)0(2)1(3)1(4)1【解析】【分析】大意:动物讲述了人们预防火灾,逃跑的计划和学会并使用灭火器。
新版小学五年级上册英语阅读理解练习题含答案解析一、阅读理解1.阅读理解阅读下列短文,从每小题的三个选项中选出最佳选项。
C(1)Where is Ken?A.He's in the kitchen.B.He's in the bathroom.C.He's sleeping.(2)Ken's father is in the.He's making the bed.A.living roomB.bathroomC.bedroom(3)Look!May the plants.A.is wateringB.are wateringC.am watering(4)Sam is the floor in the living room.A.sweepB.sweepingC.sweeps【答案】(1)A(2)C(3)A(4)B【解析】【分析】这是一张描述家人正在干什么的图片.(1)题目的问题是:Ken在哪里?根据图片他在厨房.A选项是:他在厨房.B选项是:他在浴室.C选项是:他在睡觉.故答案为:A.(2)题目的问题是:Ken的爸爸在......他在整理床铺.根据图片他在我是整理床铺.A选项是:他在厨房.B选项是:他在浴室.C选项是:他在卧室.故答案为:C.(3)题目的问题是:看May......植物.根据图片May在浇绿植.句子主语是第三人称单数,be 动词用is,故答案为:A.(4)题目的问题是:Sam在客厅里......地.根据图片他正在客厅里扫地.这是现在进行时, sweep用现在分词sweeping.故答案为:B.【点评】这是考查阅读能力的题目.仔细观察图片,并且要注意问题所用的时态.2.阅读理解根据短文内容,判断句子正(A)误(B),在答题卷上将对应的字母编号涂黑。
(A)My name is Lily.This is my house.There are five rooms in my house.This is my father andmother's room.There are three pictures on the wall.There is a desk near the window.There are two chairs behind the desk.On the left of the room,there is a bathroom.We always wash our bodies and hands in the bathroom.0n the right,it's my room.There are four pictures and a poster(海报)on the wall.(1)This is Lily's house.(2)There are four rooms in her house.(3)There are three pictures in Lily's room.(4)The bathroom is on the left of her father and mother's room.(5)They sometimes wash their bodies and hands in the bathroom.【答案】(1)1(2)0(3)0(4)1(5)1【解析】【分析】请仔细阅读题目,找出关键字,再与文章内容进行比较,判断对错。
最新小学五年级上册英语阅读理解专项习题含答案解析一、阅读理解1.阅读理解阅读短文,判断下列句子正确还是错误。
Look at that boy. His name is Liu Bing. He's a Chinese boy. He is in the kitchen. He likes apples. Su Yang is at home too. She is in the study. She likes drawing. Is Gao Shan at home? No, he is in the park. He is thirsty. He wants to drink some juice. Miss Li is in the office. She is reading.(1)Liu Bing is in the kitchen .(2)Liu Bing likes eating pears.(3)Su Yang isn't in the study .(4)Gao Shan is thirsty and he wants to drink.(5)Miss Li is drawing .【答案】(1)1(2)0(3)(4)1(5)【解析】【分析】短文大意:看那个男孩。
他的名字是刘冰。
他是一个中国男孩。
他在厨房里。
他喜欢吃苹果。
苏阳也在家。
她在书房里。
她喜欢画画。
高山也在家吗?不,他在公园里。
他渴了。
他想喝点果汁。
李小姐在办公室里。
她正在读书。
(1)刘冰在厨房里,正确。
(2)刘冰喜欢吃梨,错误。
(3)苏阳不在书房里,错误。
(4)高山渴了,想喝点东西,正确。
(5)李小姐正在画画,错误。
【点评】本题考查的是学生综合运用英语的能力,要多读多练。
需要学生有一定的语言积累。
2.阅读理解阅读短文,判断正误,用“正确”或“错误”表示At school, the fire alarm rings. What do you do? You must stop and line up at the door. Youmust leave your books and bags in the classroom. Always listen carefully to your teacher. Follow your teacher and go outside. You must walk quickly. Then line up again outside. The teacher will call 119. Then you must wait for the firemen. They will come soon. Listen carefully to your teachers. You mustn't talk loudly. Be careful and stand with your class.(1)Students mustn't line up at the door.(2)Students mustn't take their books and bags with them.(3)Students must walk slowly.(4)The teacher will cal1 999.(5)Wait for the firemen.【答案】(1)0(2)1(3)1(4)0(5)1【解析】【分析】(1)根据You must stop and line up at the door.知,你必须排队。
新版小学五年级上册英语阅读理解及答案解析一、阅读理解1.阅读理解阅读短文,判断下列句子正确还是错误。
A dog has large piece of meat in his mouth. When he is walking on a small bridge, he looks down and sees himself in the water. He thinks it is another dog. That dog has also a large piece of meat in his mouth. He says to himself, I want to get his meat. Then I can have two pieces of meat. He opens his mouth to bark the dog in the water, and his meat falls into water.(1)The dog has a small piece of meat.(2)He wants to get two pieces of meat.(3)He finds another dog in the water.(4)The dog is standing on the grass.(5)He has no meat at last.【答案】(1)0(2)1(3)0(4)0(5)1【解析】【分析】短文大意:一只狗嘴里叼着一大块肉。
当它正走在一个小桥上的时候它看见水中的他自己。
它认为这是另一只狗。
那只狗的嘴里也有一大块肉。
它对自己说:“我想得到他的肉,那么我就有两块肉了。
”他张开嘴向河里的狗吠叫,然后他的肉掉进了水里。
(1)这只狗有一小块肉,错误。
(2)他想得到两块肉,正确。
(3)他发现水里有另一只狗,错误。
(4)这只狗站在草地上,错误。
(5)他最后一块肉都没有,正确。
新五年级上册英语阅读理解题含答案解析一、阅读理解1.阅读理解判断下列句子是否与短文相符,AMy name's Linda. I'm ten. I'm tall and thin. I like singing and dancing. I am good at singing. I want to be a teacher in the future. I like Music. I want to teach Music. Leo is my brother. He is twelve. He likes swimming and running. And he is good at swimming. He wants to save people. He wants to be a lifeguard in the future.(1)Linda is ten and her brother is twelve.(2)Linda likes swimming and running. She is good at swimming.(3)Leo wants to save people. He wants to be a lifeguard in the future.(4)Linda wants to teach Music. She wants to be a teacher in the future.【答案】(1)1(2)0(3)1(4)1【解析】【分析】这是一篇介绍Linda的短文.(1)这是细节理解, 根据短文叙述I'm ten. (我10岁了.)和He is twelve.(他12岁了.) 可知此句正确. 故答案为: 正确.(2)这是细节理解, 根据短文叙述I like singing and dancing. I am good at singing.(我喜欢唱歌和跳舞. 我擅长唱歌.)可知此句错误. 故答案为: 错误.(3)这是细节理解, 根据短文叙述He wants to save people. He wants to be a lifeguard in the future.(他想要拯救人们. 他想要在未来成为救生员.)可知此句正确. 故答案为: 正确.(4)这是细节理解, 根据短文叙述 I want to be a teacher in the future. I like Music. (我想要将来成为一名教师. 我喜欢音乐.)可知此句正确. 故答案为: 正确.【点评】这是考查阅读能力的题目. 在做题时要注意短文的细节描写.2.阅读理解根据短文内容,判断句子正(A)误(B),在答题卷上将对应的字母编号涂黑。
(A)My name is Lily. This is my house. There are five rooms in my house. This is my father and mother's room. There are three pictures on the wall. There is a desk near the window. There are two chairs behind the desk. On the left of the room, there is a bathroom. We always wash our bodies and hands in the bathroom. 0n the right, it's my room. There are four pictures and a poster(海报) on the wall.(1)This is Lily's house.(2)There are four rooms in her house.(3)There are three pictures in Lily's room.(4)The bathroom is on the left of her father and mother's room.(5)They sometimes wash their bodies and hands in the bathroom.(2)0(3)0(4)1(5)1【解析】【分析】请仔细阅读题目,找出关键字,再与文章内容进行比较,判断对错。
(1)通过文章中的"(My name is Lily. This is my house.)"可以知道这道题目是正确的;(2)通过文章中的"(There are five rooms in my house)"可以知道这道题目是错误的;(3)通过文章中的"(There are four pictures and a poster(海报)on the wall.)"可以知道这道题目是错误的;(4)通过文章中的"(On the left of the room,there is a bathroom.)"可以知道这道题目是正确的;(5)通过文章中的"(there is a bathroom. We always wash our bodies and hands in the bathroom.)"可以知道这道题目是正确的。
【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。
3.阅读理解阅读短文,选择合适的答案。
I'm a student in Class Four, Grade Three. My name is Mary. I'm nine. My twin brother's name is Li Mao. And we are in the same school, and in the same grade, but he is in Class Three. We are good students. I have a good friend. I call her Miss Ying Ying. Do you think Ying Ying is a good girl? No, you're wrong. She isn't a girl, but a cat. She is two years old, but she looks the same as her mother.(1) My twin () name is().A. brother's; Li WeiB. sister's; Li MaoC. brother's; Li Mao(2)We are in the same()and in the same ().A. school; gradeB. school; classC. grade; class(3)My good friend Miss Ying Ying is a ().A. girlB. catC. dog(4)I am ()years old.A. tenB. nineC. nineteen(5)Miss Ying Ying is ()her mother.A. not the same asB. not likeC. the same as(2)A(3)B(4)B(5)C【解析】【分析】短文大意:我是三年四班的一名学生。
我的名字是玛丽。
我九岁了。
我的双胞胎弟弟叫李茂。
我们在同一所学校,同一个年级,但是他在三班。
我们都是好学生。
我有一个好朋友。
我叫她莹莹小姐。
你认为莹莹小姐是一个女孩吗?不,你错了。
她不是一个女孩,是一只猫。
她两岁了,她和她的妈妈长得很像。
(1)我的双胞胎弟弟叫李茂。
(2)我们在同一所学校,同一个年级。
(3)我的好朋友莹莹小姐是一只猫。
(4)我九岁了。
(5)她和她的妈妈长得很像。
【点评】本题考查的是学生综合运用英语的能力,要多读多练。
需要学生有一定的语言积累。
4.阅读理解阅读下面的短文,判断对错。
用“正确”或“错误”表示(B)Mr. Jones was angry with his wife, and his wife was angry with him, too. For three days they did not speak to each other. One evening Mr. Jones was very tired, so he went to bed very early. Of course he did not say anything to Mrs. Jones. When Mrs. Jones went to bed, she found a piece of paper on the small table near the bed. On it were the words,” Wake me up at 7o'clock." When Mr. Jones woke up the next morning, it was nearly 8 o'clock. On the small table near his bed he saw another piece of paper. He took it and read three words:“Wake up. It's 7o'clock."(1)Mr. and Mrs. Jones were angry with each other.(2)They talked a lot to each other.(3)Before Mr. Jones went to bed, he told his wife to wake him up at 7 the next morning.(4)Mrs. Jones wrote "Wake up. It's 7o'clock." on a piece of paper.(5)Mr. Jones didn't wake up at 7 the next morning.【答案】(1)1(2)0(3)0(4)1(5)1【解析】【分析】(1)根据Mr. Jones was angry with his wife, and his wife was angry with him, too. 知,他们都在生对方的气。